Olen jo kauan tuskaillut, kun ruokaohjeissa mainitaan tomaattisose. Onko se murskaa, pyrettä, paseerattua, ketsuppia vai jotain ihan muuta? Tuttavapiirissäni asiasta on eriäviä mielipiteitä, ja itse sovellan ohjetta miten milloinkin. Gulassiin murskaa ja kermaiseen sienikeittoon pyrettä. Googlettamalla en ole viisastunut...
Mitä on tomaattisose???
11
1977
Vastaukset
Siitä mitä tomaattisose on voidaan olla montaa mieltä.
Itse mieltäisin tomaattisoseen ketsupiksi tai tomaattipyreeksi.
Se mikä on tölkeissä on mielestäni tomaattimurskaa, eli liian isoa ollakseen sosetta..mielestäni sose on tasaista "mössöä"- Kiril
on parasta. Siinä ei ole lisäaineita lainkaan. Ketsuppeihin on yleensä lisätty sokeria, katso vaikka tuoteselosteesta.
- iiiiii
Kiril kirjoitti:
on parasta. Siinä ei ole lisäaineita lainkaan. Ketsuppeihin on yleensä lisätty sokeria, katso vaikka tuoteselosteesta.
täs keskustelus ei vissiin puhuttu lisäaineista!!!!!! ja jos joku haluu ketsuppia käyttää nii mitä se sulle kuuluu!!!!!
- kokkiopiskelija
..voit ihan hyvin käyttää tomaattimurskaa jos mainitaan soseesta. Kyllä niissä ohjeissa on yleensä sanottu erikseen pyre jos siitä on kyse. Jos ohje vaatii kovin paljon tätä sosetta niin on muutenkin järkevämpää käyttää murskaa joka on isommissa tölkeissä eikä ostaa monia pikkuruisia pyre-tölkkejä. Toisaalta taas pyreestä saa enemmän makua ruokaan koska ovat järeempää kamaa kuin sosetölkit. Hmm..että semmosta. Koita saada hyviä ruokia :) Soveltaen ja koittamalla eri vaihtoehtoja tulee parasta.
- zaatar
Itsekin usein mietin, kun kirjoitan ohjeeseeni 'tomaattisosetta', että ymmärretäänkö varmasti mitä sillä tarkoitan.
Joka tapauksella tarkoitan sillä 100% tomaateista valmistettua suhteellisen kuivaa ja tiivistettyä sosetta ilman suolaa tai lisäaineita. Sitä käytetään ruuanlaitossa pieniä määriä, siis ruokalusikallisia.
Ehkä sitä kutsutaan myös 'pyreeksi', vaikka nimi haiskahtaa hieman ranskalaiselle ja tuo minulle ensimmäiseksi mieleen perunamuusin. Mielestäni suomalainen 'sose' on aivan sopiva nimi.
Tomaattimurska, niinkuin nimi jo paljastaakin, on murskattuja tomaatteja, joka on paljon vetisempää kuin sose ja sitä käytetäänkin suurempia määriä esim. kastikkeissa korvaamaan tuoreet tomaatit.
Ketsuppi on sitten ketsuppi, ei kai siitä voi erehtyä, se myydään pulloissa, joiden etiketissä lukee ketsuppi tai jotenkin sinnepäin.
"Paseerattua" ei sano minulle mitään.- ...
Paseerattu tomaatti ei tuttua ?
Pahvitölkeissä (n.500 gr) löytyy monenkin merkkisiä.
Ja se on siivilöityä tomaattia tai -murskaa. Eli pyrettä tai sosetta vetisempi, mutta ilman "klönttejä".
Hyvä pohja monelle soosille. - paseerattua
... kirjoitti:
Paseerattu tomaatti ei tuttua ?
Pahvitölkeissä (n.500 gr) löytyy monenkin merkkisiä.
Ja se on siivilöityä tomaattia tai -murskaa. Eli pyrettä tai sosetta vetisempi, mutta ilman "klönttejä".
Hyvä pohja monelle soosille.Esim spagetin jauhelihakastikkeessa ja lasagnessa, koska en pidä siitä vetisestä tomaattimurskasta. Erittäin monikäyttöinen, mausteiden lisäyksen ja pikku keiton jälkeen hyvä pizzaan :)
- Tomaatin suurkuluttaja
hyvin sileää "siivilän läpi" tomaattisosetta, valmistetaan esim. murskatuista tomaateista. Sitä saa ostaa myös valmiina. Sose on "tiivistettyä" tomaattisosessta myydään joko pikkupurkeissa tai tuubeissa. Käytetään tomaattisiin ruokiin, mieluiten paistetaan pannulla ensin, jotta kitkeryys häviää.
- -L-
Purée (pyre) on suomeksi sose.
- snowbird
ja taalla Amerikassa se suomalainen pyree pienissa purkeissa kulkee tomato paste - nimella. Tomato paste on tiivistettya pyretta. Puolisoni mielesta tomaattipyre -nimitys on Suomessa harhaanjohtava.
Sose on siella sama kuin pyree.
- Asafoetida
On sen tarkoitus olla mitä tahansa, sen voi aina korvata tomaattisugolla, kuten italialaiset keitettyä tomaattisosettaan kutsuvat. Takaan, että tulos on parempi!
Jokaisella casalla ja mammalla on oma reseptinsä, jossa on esim. valkosipulia, yrttejä ja punaviiniä, mutta pääasia on, että sugoa keitetään pitkään. Siis ainakin 2-4 tuntia!
Osta läjä roma-tomaattitölkkejä (luumutomaatteja), mieluimmin kokonaisia. Tyhjennä ne isoon kattilaan ja keitä alhaisella lämmöllä ilman kantta, välillä sekoittaen. N. 2 tunnin kuluttua rakenne alkaa muuttua ja nesteen määrä nopeasti vähentyä; sen jälkeen on syytä tarkkailla, milloin neste on loppumassa.
Anna jäähtyä puoli tuntia ja soseuta monitoimikoneessa. Annostele esim. pakastepusseihin sopivina annoksina ja pakasta.
Tämä sugo on muuten oivallista pizzan päällä!
2 kilosta purkkitomaatteja tulee n. kilo asiallista sugoa; 4 litran kattila riittää. Isomman kattilan omistaja voi tehdä isompia annoksia.
Mursketta on keitettävä kokonaisia tomaatteja kauemmin, koska siinä on enemmän vettä ja raakoja osia. Lopputulos on ihan OK eikä sitä tarvitse soseuttaa. Puristille kelpaavat vain Piemonten tomaatit, mutta se on hänen ongelmansa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista857515- 965424
- 2624683
- 484582
- 643312
- 502728
Olet oikeasti ollut
Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.222378- 512372
Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit
Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘292352- 412214