En löytänyt webistä mitään tuoteselostetta liittyen käytettyihin raaka-aineisiin yms.
Onko kyseinen tuote niin hyvä, takaetiketissä lukee "laadultaan korkealuokkainen"? Olen kuullut, että nykyään ovat alkaneet vaikka mitä lamppuöljyjä sekoitella näihin.
Ensimmäinen puteli mitä olen eläissäni ostanut neitsyt oliiviöljyä, ajattelin alkaa käyttämään terveydellisistä syistä.
Eldorado ekstra neitsyt oliiviöljy
21
2881
Vastaukset
- huonolaatuista
Oliiviöljyistä ikävä kyllä hyvin suuri osa on väärennöksiä. Maksamalla vähän enemmän saa varmasti 100% tavaraa. Hyvästä öljystä saa maksaa Suomessa ainakin ~9€ litralta. Sitia on varmasti hyvälaatuinen, samoin Knossos. Bulkkiöljyt ovat mitä todennäköisimmin huonolaatuista. Lidlin halvempi oliiviöljy todettiin saksalaisessa tutkimuksessa espanjalaisen lamppuöljyn ja neitsytoliiviöljyn sekoitukseksi, vaikka tuotteen väitetään olevan 100% italialaista neitsytöljyä.
- Mielipiteitä kysyn
Tämä puteli maksoi 3,15€ 500ml eli 6€/l.
Tuossa surffaillessa törmäsin johonkin uutiseen, on tosin toista vuotta vanha.
"Oliiviöljyjen laadusta, myyntinimityksistä, alkuperämerkinnöistä on annettu EU-asetus (1019/2002), joka on sellaisenaan voimassa. Aitojen oliiviöljyjen suojaamiseksi asetuksissa on erityisvaatimuksia mm. pakkausmerkinnöistä ja eri nimitysten edellyttämistä laatuvaatimuksista.
Tällaisia erityisnimityksiä ovat muun muassa ekstra-neitsytoliiviöljy ja neitsytoliiviöljy, jotka on saatu suoraan oliiveista mekaanisin menetelmin. Ekstra-neitsytoliiviöljyn tulee olla maultaan täysin moitteeton neitsytoliiviöljy, jossa vapaiden rasvahappojen pitoisuus saa olla enintään 1 gramma/100 grammaa (neitsytoliiviöljyssä enintään 3,3 grammaa/100 grammaa). Muissa oliiviöljyissä saa olla jalostettuja oliviiöljyjä. Oliivin puristemassaöljy valmistetaan puristamisen yhteydessä saadusta massasta."
http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/kotimaa/52520.html
Sitten huomasin tässä putelissä tällaisen pienen merkinnän
R.S.I. n* 16.180/M FIN
Missään ei kuitenkaan lue mitä tämä tarkoittaa, typerää sinäänsä laittaa tällaisia merkintöjä ilman selitystä. - Oliva
Mielipiteitä kysyn kirjoitti:
Tämä puteli maksoi 3,15€ 500ml eli 6€/l.
Tuossa surffaillessa törmäsin johonkin uutiseen, on tosin toista vuotta vanha.
"Oliiviöljyjen laadusta, myyntinimityksistä, alkuperämerkinnöistä on annettu EU-asetus (1019/2002), joka on sellaisenaan voimassa. Aitojen oliiviöljyjen suojaamiseksi asetuksissa on erityisvaatimuksia mm. pakkausmerkinnöistä ja eri nimitysten edellyttämistä laatuvaatimuksista.
Tällaisia erityisnimityksiä ovat muun muassa ekstra-neitsytoliiviöljy ja neitsytoliiviöljy, jotka on saatu suoraan oliiveista mekaanisin menetelmin. Ekstra-neitsytoliiviöljyn tulee olla maultaan täysin moitteeton neitsytoliiviöljy, jossa vapaiden rasvahappojen pitoisuus saa olla enintään 1 gramma/100 grammaa (neitsytoliiviöljyssä enintään 3,3 grammaa/100 grammaa). Muissa oliiviöljyissä saa olla jalostettuja oliviiöljyjä. Oliivin puristemassaöljy valmistetaan puristamisen yhteydessä saadusta massasta."
http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/kotimaa/52520.html
Sitten huomasin tässä putelissä tällaisen pienen merkinnän
R.S.I. n* 16.180/M FIN
Missään ei kuitenkaan lue mitä tämä tarkoittaa, typerää sinäänsä laittaa tällaisia merkintöjä ilman selitystä.R.S.I = Registro de Sanidad Internacional nº16.180 eli suomeksi vapaasti käännettynä: kansainvälinen terveysrekisteri nº...
Tuo "M" on nähtävästi Madrid ja FIN luonnollisesti Finlandia.
Ekstra neitsytoliiviöljyt plus muut oliiviöljyt on JUURI sitä oikeaa tavaraa mitä kussakin tapauksessa luvataan. Siitä voit olla aivan varma. Tämä ekstra neitsyt... voisi olla toiselta nimeltään oliivituoremehua, sillä se puristetaan suoraan oliiveista myllyssä. Siinä ei ole eikä saa olla mitään lisäaineita.
(Ja se halvin öljyistä on tuo puritemassasta valmistettu, jota käytetään useimmiten paistamiseen jne. esim. ravintoloissa).
Mitään "lamppuöljyä" ei siihen todellakaan sekoiteta! Tälläista tietoa saa vain asiaa tuntemattomilta ihmisiltä. Saisipa Lidl aikamoiset sapiskat jos niin tekisivät!
Oliiviöljy on paikan päällä tänä vuonna nostanut hintaansa 66% viime vuoteen nähden. Syynä on Espanjassa vallitseva kuivuus, joka laski huomattavasti tuotantoa. Puhun Espanjasta, sillä sehän on maailman suurin tuottaja. Jopa italialaiset ostavat miljoonia litroja espanjalaista öljyä vuodessa, jonka sitten pulloittavat omien merkkiensä alle. Oma tuotanto ei näes riitä. - Huijareita
Oliva kirjoitti:
R.S.I = Registro de Sanidad Internacional nº16.180 eli suomeksi vapaasti käännettynä: kansainvälinen terveysrekisteri nº...
Tuo "M" on nähtävästi Madrid ja FIN luonnollisesti Finlandia.
Ekstra neitsytoliiviöljyt plus muut oliiviöljyt on JUURI sitä oikeaa tavaraa mitä kussakin tapauksessa luvataan. Siitä voit olla aivan varma. Tämä ekstra neitsyt... voisi olla toiselta nimeltään oliivituoremehua, sillä se puristetaan suoraan oliiveista myllyssä. Siinä ei ole eikä saa olla mitään lisäaineita.
(Ja se halvin öljyistä on tuo puritemassasta valmistettu, jota käytetään useimmiten paistamiseen jne. esim. ravintoloissa).
Mitään "lamppuöljyä" ei siihen todellakaan sekoiteta! Tälläista tietoa saa vain asiaa tuntemattomilta ihmisiltä. Saisipa Lidl aikamoiset sapiskat jos niin tekisivät!
Oliiviöljy on paikan päällä tänä vuonna nostanut hintaansa 66% viime vuoteen nähden. Syynä on Espanjassa vallitseva kuivuus, joka laski huomattavasti tuotantoa. Puhun Espanjasta, sillä sehän on maailman suurin tuottaja. Jopa italialaiset ostavat miljoonia litroja espanjalaista öljyä vuodessa, jonka sitten pulloittavat omien merkkiensä alle. Oma tuotanto ei näes riitä."Mitään "lamppuöljyä" ei siihen todellakaan sekoiteta! Tälläista tietoa saa vain asiaa tuntemattomilta ihmisiltä. Saisipa Lidl aikamoiset sapiskat jos niin tekisivät!"
Eihän Lidl sellaista teekään, se vaan myy tai ainakin on myynyt öljyjä jotka ovat jotain ihan muuta kuin mitä etiketissä lukee. Viimeksi juuri viime vuonna kävi ilmi tällaisia tapauksia muutamasta saksalaisesta kauppaketjusta ostetuista öljyistä, jotka testattiin laboratoriossa. Aiemmin on mm. Italiassa testattu ja 40% kaikista testatuista "neitsytoliiviöljyistä" oli todellisuudessa jotain muuta kuin 100% neitsytöljyä (mm. Bertolli). Jos haluaa uskoa kaikkein halvimpienkin eldorado-öljyjen olevan neitseellistä oliiviöljyä, kun kerran siinä etiketissä niin sanotaan(!), niin uskokoon. - Oliva
Huijareita kirjoitti:
"Mitään "lamppuöljyä" ei siihen todellakaan sekoiteta! Tälläista tietoa saa vain asiaa tuntemattomilta ihmisiltä. Saisipa Lidl aikamoiset sapiskat jos niin tekisivät!"
Eihän Lidl sellaista teekään, se vaan myy tai ainakin on myynyt öljyjä jotka ovat jotain ihan muuta kuin mitä etiketissä lukee. Viimeksi juuri viime vuonna kävi ilmi tällaisia tapauksia muutamasta saksalaisesta kauppaketjusta ostetuista öljyistä, jotka testattiin laboratoriossa. Aiemmin on mm. Italiassa testattu ja 40% kaikista testatuista "neitsytoliiviöljyistä" oli todellisuudessa jotain muuta kuin 100% neitsytöljyä (mm. Bertolli). Jos haluaa uskoa kaikkein halvimpienkin eldorado-öljyjen olevan neitseellistä oliiviöljyä, kun kerran siinä etiketissä niin sanotaan(!), niin uskokoon.Mistähän sensaattioketjusta sinäkin tietosi kaivat?
Ota ensin selvää asioista ennen kuin alat toitottaa julkisesti "tietoja", jotka olet poiminut esim. netistä. Ei kannata uskoa kaikkea mitä lukee tai kuulee.
Itse käytän espanjalaisia D.O. öljyjä (D.O.= E.U:n alkuperä- ja nimisuojajärjestelmä), joita on 20 tässä maassa ja jotka ovat takuuvarmasti loistavia tuotteita.
Tiesitkö muuten, että on olemassa 90 erinlaista oliivilaatua, joista valmistetaan öljyä? Ja jokaisella on oma erityinen makunsa ja arominsa. Tosin yleiseti on käytössä "vain" 20.
Öljynmaistaja on kunnioitettu ammattikunta samoin kuin viininmaistajakin. Jokainen erä maistellaan ennen kuin lähtevät myyntiin ja varsinkin vientiin. - Aloittaja
Oliva kirjoitti:
Mistähän sensaattioketjusta sinäkin tietosi kaivat?
Ota ensin selvää asioista ennen kuin alat toitottaa julkisesti "tietoja", jotka olet poiminut esim. netistä. Ei kannata uskoa kaikkea mitä lukee tai kuulee.
Itse käytän espanjalaisia D.O. öljyjä (D.O.= E.U:n alkuperä- ja nimisuojajärjestelmä), joita on 20 tässä maassa ja jotka ovat takuuvarmasti loistavia tuotteita.
Tiesitkö muuten, että on olemassa 90 erinlaista oliivilaatua, joista valmistetaan öljyä? Ja jokaisella on oma erityinen makunsa ja arominsa. Tosin yleiseti on käytössä "vain" 20.
Öljynmaistaja on kunnioitettu ammattikunta samoin kuin viininmaistajakin. Jokainen erä maistellaan ennen kuin lähtevät myyntiin ja varsinkin vientiin."Itse käytän espanjalaisia D.O. öljyjä (D.O.= E.U:n alkuperä- ja nimisuojajärjestelmä), joita on 20 tässä maassa ja jotka ovat takuuvarmasti loistavia tuotteita"
Epsanjastahan tuo Eldoradokin selosteen mukaan on, mahtaako kuulua niihin laadukkaisiin? Lähikaupassa ei paljon valikoimaa ole.
Kiitos kaikille muillekin vastaajille! :) - Oliva
Aloittaja kirjoitti:
"Itse käytän espanjalaisia D.O. öljyjä (D.O.= E.U:n alkuperä- ja nimisuojajärjestelmä), joita on 20 tässä maassa ja jotka ovat takuuvarmasti loistavia tuotteita"
Epsanjastahan tuo Eldoradokin selosteen mukaan on, mahtaako kuulua niihin laadukkaisiin? Lähikaupassa ei paljon valikoimaa ole.
Kiitos kaikille muillekin vastaajille! :)Osta ja käytä ihan rauhassa. Laatuvalvonta ruokaöljyjen suhteen on korkealla koko EU:ssa.
En tiedä keneltä/mistä alueelta Eldorado-öljy on kotoisin. Eikö se ole jonkun suomalaisen ketjun oma merkki?
Borges-merkki on myynnissä Suomessakin. Heidän nettisivuihinsa voit tutustua (esim. englanniksi):
http://www.aceitesborges.es/english/indice.php - Pumacéa
Oliva kirjoitti:
Mistähän sensaattioketjusta sinäkin tietosi kaivat?
Ota ensin selvää asioista ennen kuin alat toitottaa julkisesti "tietoja", jotka olet poiminut esim. netistä. Ei kannata uskoa kaikkea mitä lukee tai kuulee.
Itse käytän espanjalaisia D.O. öljyjä (D.O.= E.U:n alkuperä- ja nimisuojajärjestelmä), joita on 20 tässä maassa ja jotka ovat takuuvarmasti loistavia tuotteita.
Tiesitkö muuten, että on olemassa 90 erinlaista oliivilaatua, joista valmistetaan öljyä? Ja jokaisella on oma erityinen makunsa ja arominsa. Tosin yleiseti on käytössä "vain" 20.
Öljynmaistaja on kunnioitettu ammattikunta samoin kuin viininmaistajakin. Jokainen erä maistellaan ennen kuin lähtevät myyntiin ja varsinkin vientiin.Tieto tuosta Lidlin oliiviöljystä varmaan pitää paikkansa sillä niin monessa paikassa tuo etikettihuijaus on tiedossa esim. tämä linkki tuskin on mikään sensaatioketju:
http://www.oliveoilsource.com/newsletter/olivenews8-9.htm
Grocery Store: LIDL Northern Bavaria
Name Brand: Luccese Extra Virgin Olive Oil
Harvest Time: not declared
Harvest Method: not declared
Olive Variety: not declared
Bottled: Lucca, Italy
Price: 2.60 Euro for 0.75 liter
Taste Test: Distinct olfactory off-notes, metallic and winey taste, muddy.
Result Dr. Gertz: Diglycerides Ratio 1,2/1,3 : 0.6. Cold-Index: 19.2
Analysis: This is an olive oil from Spain. The oil was treated after pressing and does not qualify under EU Standards as Extra Virgin Olive Oil.
Bottle Label: Bottled in Lucca
Toinen linkki missä asiaa käsitellään on:
http://www.oelkampagne.de/merum.html
En usko että Lidl tämän skandaalin jälkeen myy pumacéa extra virgine-öljynä, mutta tuo huijaus (vaikka tahantonkin Lidlin puolelta) on selvästi todistettu. - Oliva
Pumacéa kirjoitti:
Tieto tuosta Lidlin oliiviöljystä varmaan pitää paikkansa sillä niin monessa paikassa tuo etikettihuijaus on tiedossa esim. tämä linkki tuskin on mikään sensaatioketju:
http://www.oliveoilsource.com/newsletter/olivenews8-9.htm
Grocery Store: LIDL Northern Bavaria
Name Brand: Luccese Extra Virgin Olive Oil
Harvest Time: not declared
Harvest Method: not declared
Olive Variety: not declared
Bottled: Lucca, Italy
Price: 2.60 Euro for 0.75 liter
Taste Test: Distinct olfactory off-notes, metallic and winey taste, muddy.
Result Dr. Gertz: Diglycerides Ratio 1,2/1,3 : 0.6. Cold-Index: 19.2
Analysis: This is an olive oil from Spain. The oil was treated after pressing and does not qualify under EU Standards as Extra Virgin Olive Oil.
Bottle Label: Bottled in Lucca
Toinen linkki missä asiaa käsitellään on:
http://www.oelkampagne.de/merum.html
En usko että Lidl tämän skandaalin jälkeen myy pumacéa extra virgine-öljynä, mutta tuo huijaus (vaikka tahantonkin Lidlin puolelta) on selvästi todistettu.siis toimii!
Linkki ei toimi, mutta voin vain todeta, ettei mitään "lamppuöljyä" ole sekoitettu mukaan... vaan on kyse oliiviöljystä, joka ei täytä EU:n vaatimuksia ekstra neitsyelle. Siis samasta asiasta puhutaan, mutta puolestani ilman sensaattiomaista liiottelua.
Tahatonta tai ei Lidl´n puolelta, mutta kyllä myyjän pitäisi tietää ja tuntea myymänsä tuotteen ominaisuudet. Vastuussa ainakin ovat. Taisivatkin vain etsiä sitä halvinta öljyä keinolla millä hyvänsä. - zaatar
Oliva kirjoitti:
Mistähän sensaattioketjusta sinäkin tietosi kaivat?
Ota ensin selvää asioista ennen kuin alat toitottaa julkisesti "tietoja", jotka olet poiminut esim. netistä. Ei kannata uskoa kaikkea mitä lukee tai kuulee.
Itse käytän espanjalaisia D.O. öljyjä (D.O.= E.U:n alkuperä- ja nimisuojajärjestelmä), joita on 20 tässä maassa ja jotka ovat takuuvarmasti loistavia tuotteita.
Tiesitkö muuten, että on olemassa 90 erinlaista oliivilaatua, joista valmistetaan öljyä? Ja jokaisella on oma erityinen makunsa ja arominsa. Tosin yleiseti on käytössä "vain" 20.
Öljynmaistaja on kunnioitettu ammattikunta samoin kuin viininmaistajakin. Jokainen erä maistellaan ennen kuin lähtevät myyntiin ja varsinkin vientiin.ja tummanvihreisiin öljyihin tottuneena, kaikki eurooppalaiset laadut tuntuvat laimennetuilta, niin värin kuin maunkin perusteella.
Parhain lajike on souri (tai suuri), jonka öljypitoisuus pyörii 30% paikkeilla. Eurooppalaiset lajikkeet yltävät tuskin 20%:in.
Omista puistani suurin osa on souri-lajiketta, joista myös öljyni puristan. - Oliva
zaatar kirjoitti:
ja tummanvihreisiin öljyihin tottuneena, kaikki eurooppalaiset laadut tuntuvat laimennetuilta, niin värin kuin maunkin perusteella.
Parhain lajike on souri (tai suuri), jonka öljypitoisuus pyörii 30% paikkeilla. Eurooppalaiset lajikkeet yltävät tuskin 20%:in.
Omista puistani suurin osa on souri-lajiketta, joista myös öljyni puristan.Ei taida Zaatar tuntea espanjalaisia öljyjä lähemmin! Vienti- tai turistituotteet eroavat kovastikin siitä mitä me täällä voimme ostaa tai käyttää. Jopa sitä tumman vihreää ja todella voimakkaan makuista...
Se omista oliiveista puristettu öljy täkäläisissä almazara-myllyissä ei ole mitenkään harvinaista. - zaatar
Oliva kirjoitti:
Ei taida Zaatar tuntea espanjalaisia öljyjä lähemmin! Vienti- tai turistituotteet eroavat kovastikin siitä mitä me täällä voimme ostaa tai käyttää. Jopa sitä tumman vihreää ja todella voimakkaan makuista...
Se omista oliiveista puristettu öljy täkäläisissä almazara-myllyissä ei ole mitenkään harvinaista.en tosiaan LÄHEMMIN tunne, mitä nyt joskus Suomessa on tullut maistettua, mutta luotan asiaan antautuneiden mielipiteisiin, että eurooppalaisten suurtuottajien (espanja ja italia) öljyt ovat mietoja ja hienoja ja sopeutuvat hyvin eurooppalaiseen makuun. Hyvin aromaattinen ja melkeinpä pippurinen souri-öljy voi monelle suomalaiselle olla liian vahvaa tavaraa jokapäiväiseen käyttöön. Öljyn väri tai sen maun voimakkuus ei sinänsä vaikuta öljyn laatuun, sillä kullakin lajilla on sille tyypillinen värinsä ja makunsa.
Meillä on souri-lajikkeen lisäksi muutama ikivanha nabali-puu, joiden hedelmistä tulee hienoaromista öljyä. Sekoitan niitä soureihin ja tuloksena on erinomainen öljy : ei niin vahva kuin souri, mutta ei myöskään mieto kuten keskiverto eurooppalainen öljy.
Ongelmana vain on, että tämä nabali-lajike on myös välimeren oliivikärpäsen suosima ja jollei myrkytä puita vähintään kaksi kertaa kesässä, sadon voi unohtaa.
Souria sensijaan ei tarvitse myrkyttää ja muutenkin se on hyvin vahva laji ja antaa satoa myös kuumissa ja kuivissa olosuhteissa. Parhaimmat oliivini valmistankin oman onnensa varassa kasvaneiden *luonnonpuiden* hedelmistä.
Seuduilla, joilla oliiveja kasvatetaan, varmasti niitä myös puristetaan kotikäyttöönkin. Vanhanajan aasien voimalla kierretettäviä kivipuristimia löytyy nykyään melkein pelkästään nähtävyysmielessä ja niissä puristettavan öljyn hinta tulee kohtuuttoman kalliiksi. Eikä ole mukava katsella, kuinka aasi tai muuliparka kiertää kehää päivät pitkät. Omat oliivini puristutan yleisessä puristamossa kylmäpuristuksessa. - Oliva
zaatar kirjoitti:
en tosiaan LÄHEMMIN tunne, mitä nyt joskus Suomessa on tullut maistettua, mutta luotan asiaan antautuneiden mielipiteisiin, että eurooppalaisten suurtuottajien (espanja ja italia) öljyt ovat mietoja ja hienoja ja sopeutuvat hyvin eurooppalaiseen makuun. Hyvin aromaattinen ja melkeinpä pippurinen souri-öljy voi monelle suomalaiselle olla liian vahvaa tavaraa jokapäiväiseen käyttöön. Öljyn väri tai sen maun voimakkuus ei sinänsä vaikuta öljyn laatuun, sillä kullakin lajilla on sille tyypillinen värinsä ja makunsa.
Meillä on souri-lajikkeen lisäksi muutama ikivanha nabali-puu, joiden hedelmistä tulee hienoaromista öljyä. Sekoitan niitä soureihin ja tuloksena on erinomainen öljy : ei niin vahva kuin souri, mutta ei myöskään mieto kuten keskiverto eurooppalainen öljy.
Ongelmana vain on, että tämä nabali-lajike on myös välimeren oliivikärpäsen suosima ja jollei myrkytä puita vähintään kaksi kertaa kesässä, sadon voi unohtaa.
Souria sensijaan ei tarvitse myrkyttää ja muutenkin se on hyvin vahva laji ja antaa satoa myös kuumissa ja kuivissa olosuhteissa. Parhaimmat oliivini valmistankin oman onnensa varassa kasvaneiden *luonnonpuiden* hedelmistä.
Seuduilla, joilla oliiveja kasvatetaan, varmasti niitä myös puristetaan kotikäyttöönkin. Vanhanajan aasien voimalla kierretettäviä kivipuristimia löytyy nykyään melkein pelkästään nähtävyysmielessä ja niissä puristettavan öljyn hinta tulee kohtuuttoman kalliiksi. Eikä ole mukava katsella, kuinka aasi tai muuliparka kiertää kehää päivät pitkät. Omat oliivini puristutan yleisessä puristamossa kylmäpuristuksessa.nyt melko hakoteillä mitä espanjalaiseen oliiviöljyyn ja sen tuotantoon tulee. Espanjalaiset itse rakastavat juuri tätä voimakasta tummanvihreää öljyä, jota esim. leivän päällä nautitaan. Ihan yleisesti myynnissä ympäri maata (ei siis pelkästään kotikäyttöön), mutta ei taida sopia vientiin juuri voimakkuutensa takia. Siksi et ole sitä Suomessa tai muuallakaan saanut...
Tulepa visiitille maistelemaan vaikka Picual tai Cornicabra oliiveista kylmäpuristettua öljyä. Jospa muuttaisit mieltäsi!
Muuten "almazara" on suomeksi öljymylly. Ne ovat varsin moderneita nykyään. Eikä aasit niitä pyöritä, ainakaan Espanjassa. - Oliva
Oliva kirjoitti:
nyt melko hakoteillä mitä espanjalaiseen oliiviöljyyn ja sen tuotantoon tulee. Espanjalaiset itse rakastavat juuri tätä voimakasta tummanvihreää öljyä, jota esim. leivän päällä nautitaan. Ihan yleisesti myynnissä ympäri maata (ei siis pelkästään kotikäyttöön), mutta ei taida sopia vientiin juuri voimakkuutensa takia. Siksi et ole sitä Suomessa tai muuallakaan saanut...
Tulepa visiitille maistelemaan vaikka Picual tai Cornicabra oliiveista kylmäpuristettua öljyä. Jospa muuttaisit mieltäsi!
Muuten "almazara" on suomeksi öljymylly. Ne ovat varsin moderneita nykyään. Eikä aasit niitä pyöritä, ainakaan Espanjassa.tuohon edelliseen, että tiedän sanan "almazara" polveutuvan arabinkielestä. Espanjassa maurien ajoilta periintynyt sana, joita on satoja nykykielessä mm. alcachofa, almohada, alcantarilla, almendra, alforja, alféizar, alguaza..., ja aivan yleisesti käytössä.
Toki voi käyttää myös muotoa "molino de aceite". - zaatar
Oliva kirjoitti:
nyt melko hakoteillä mitä espanjalaiseen oliiviöljyyn ja sen tuotantoon tulee. Espanjalaiset itse rakastavat juuri tätä voimakasta tummanvihreää öljyä, jota esim. leivän päällä nautitaan. Ihan yleisesti myynnissä ympäri maata (ei siis pelkästään kotikäyttöön), mutta ei taida sopia vientiin juuri voimakkuutensa takia. Siksi et ole sitä Suomessa tai muuallakaan saanut...
Tulepa visiitille maistelemaan vaikka Picual tai Cornicabra oliiveista kylmäpuristettua öljyä. Jospa muuttaisit mieltäsi!
Muuten "almazara" on suomeksi öljymylly. Ne ovat varsin moderneita nykyään. Eikä aasit niitä pyöritä, ainakaan Espanjassa.noita maistiaisia voi vielä lähettää netin kautta, niin voisin minäkin lähettää mallin omasta öljystäni.
Picual lajikkeesta valmistettu öljy taitaa kyllä olla melko tunnettu maailmalla eikä sitä maistamaan välttämättä Espanjaan tarvitse matkustaa, mutta niinkuin jo huomautinkin, tehokkain suurtuotantomenetelmin tuotetun öljyn laatu ei koskaan yllä *lämmöllä ja rakkaudella* valmistettujen *kotiöljyjen* makuun ja aromeihin, olivatpa sitten mistä lajikkeesta hyvänsä. Vaikka tuossa ylempänä kyllä huomautitkin, että Espanjasta vientiin lähtevät öljyt haistellaan ja maistellaan huolella ennenkuin niihin etiketti liimataan.
Öljyn laatuun vaikuttavia tekijöitä on useita enkä niitä tässä sen kummemmin erittele, haluan vain mainita, että öljyn väri riippuu ensisijaisesti siitä missä kypsyysasteessa oliivit kerätään. Vihreistä oliiveista tulee vihreää öljyä, mustista taas kellertävää, mutta laadultaan paras öljy tulee näiden väliltä *punertavista* oliiveista, vaikka itse pidänkin enemmän *vihreästä* mausta. Nuori öljy on tietenkin vihreämpää ja sameampaa kuin kauemmin seissyt.
Tuosta almazara-öljymyllystä vielä sen verran, että nimi tosiaan kuulostaa arabiasta väännetylle.
Ehkä alunperäinen sana oli al-ma'asara, joka merkitsee (viinin) puristamoa. Myös aceite- sanalla on seemiläisperäinen sointu.
Ja minäkös luulin, että siellä Espanjassa vielä aasit niitä kiviä pyörittävät, takapajuinen maa kun on... :)))) - Oliva
zaatar kirjoitti:
noita maistiaisia voi vielä lähettää netin kautta, niin voisin minäkin lähettää mallin omasta öljystäni.
Picual lajikkeesta valmistettu öljy taitaa kyllä olla melko tunnettu maailmalla eikä sitä maistamaan välttämättä Espanjaan tarvitse matkustaa, mutta niinkuin jo huomautinkin, tehokkain suurtuotantomenetelmin tuotetun öljyn laatu ei koskaan yllä *lämmöllä ja rakkaudella* valmistettujen *kotiöljyjen* makuun ja aromeihin, olivatpa sitten mistä lajikkeesta hyvänsä. Vaikka tuossa ylempänä kyllä huomautitkin, että Espanjasta vientiin lähtevät öljyt haistellaan ja maistellaan huolella ennenkuin niihin etiketti liimataan.
Öljyn laatuun vaikuttavia tekijöitä on useita enkä niitä tässä sen kummemmin erittele, haluan vain mainita, että öljyn väri riippuu ensisijaisesti siitä missä kypsyysasteessa oliivit kerätään. Vihreistä oliiveista tulee vihreää öljyä, mustista taas kellertävää, mutta laadultaan paras öljy tulee näiden väliltä *punertavista* oliiveista, vaikka itse pidänkin enemmän *vihreästä* mausta. Nuori öljy on tietenkin vihreämpää ja sameampaa kuin kauemmin seissyt.
Tuosta almazara-öljymyllystä vielä sen verran, että nimi tosiaan kuulostaa arabiasta väännetylle.
Ehkä alunperäinen sana oli al-ma'asara, joka merkitsee (viinin) puristamoa. Myös aceite- sanalla on seemiläisperäinen sointu.
Ja minäkös luulin, että siellä Espanjassa vielä aasit niitä kiviä pyörittävät, takapajuinen maa kun on... :))))ei ole tiedon väärti!
Mutta kuitenkin kiitos tiedoistasi. Yritetään nyt sitten täälläkin (Campo Real, Loeches, Madrid) oppia valmistamaan öljyä "lämmöllä ja rakkaudella" Israelin(?) edistyneeseen tapaan.
Pitääkö myös kertoa espanjalaisille etteivät VÄÄNTÄISI sanoja arabiasta?
No ei muuta kuin terveisiä takapajulasta sinne toiseen vielä pahempaan, jossa niitä aasiparkoja vielä kiusataankin...:)))) - zaatar
Oliva kirjoitti:
ei ole tiedon väärti!
Mutta kuitenkin kiitos tiedoistasi. Yritetään nyt sitten täälläkin (Campo Real, Loeches, Madrid) oppia valmistamaan öljyä "lämmöllä ja rakkaudella" Israelin(?) edistyneeseen tapaan.
Pitääkö myös kertoa espanjalaisille etteivät VÄÄNTÄISI sanoja arabiasta?
No ei muuta kuin terveisiä takapajulasta sinne toiseen vielä pahempaan, jossa niitä aasiparkoja vielä kiusataankin...:))))toivottavasti niin tarkoitit, koska en ole aivan varma...
On tietenkin aivan luonnollista ja kunnioitettavaakin, että puhut *omiesi* puolesta, mutta ei pidä luokkaantua jokaisesta 'puoliksi huumorilla' mainitsemastani ilmaisusta tuodessani esiin omaa näkökulmaani. Tässähän on sentään kysymys ennenkaikkea tottumus- ja makuasiasta.
Oma oliivituntemukseni on peräisen lähi-idän arabien ikivanhasta oliivi- ja öljykulttuurista, jota olen vuosien varrella yrittänyt oppia ja yhä yritän. Se sopii mainiosti välimeren tämän kulman olosuhteisiin , mutta Espanjassa olosuhteet ovat varmasti toisenlaiset.
Minulle tuo 'takapajuinen' on kunniasana ja yritänkin melkein väkisin pitää elämäni sellaisena, siis takapajuisena. No, ehkä tämä netti sentään on uudistus minullekin.
Oliivien kasvatus ja oliiviöljyn valmistus on minulle paljon enemmän kuin pelkkä harrastus maukkaan ja ravitsevan öljyn saamiseksi. Se on osa elämää ja myös.. ehkä voin sanoa ... suuri rakkauteni. - Oliva
zaatar kirjoitti:
toivottavasti niin tarkoitit, koska en ole aivan varma...
On tietenkin aivan luonnollista ja kunnioitettavaakin, että puhut *omiesi* puolesta, mutta ei pidä luokkaantua jokaisesta 'puoliksi huumorilla' mainitsemastani ilmaisusta tuodessani esiin omaa näkökulmaani. Tässähän on sentään kysymys ennenkaikkea tottumus- ja makuasiasta.
Oma oliivituntemukseni on peräisen lähi-idän arabien ikivanhasta oliivi- ja öljykulttuurista, jota olen vuosien varrella yrittänyt oppia ja yhä yritän. Se sopii mainiosti välimeren tämän kulman olosuhteisiin , mutta Espanjassa olosuhteet ovat varmasti toisenlaiset.
Minulle tuo 'takapajuinen' on kunniasana ja yritänkin melkein väkisin pitää elämäni sellaisena, siis takapajuisena. No, ehkä tämä netti sentään on uudistus minullekin.
Oliivien kasvatus ja oliiviöljyn valmistus on minulle paljon enemmän kuin pelkkä harrastus maukkaan ja ravitsevan öljyn saamiseksi. Se on osa elämää ja myös.. ehkä voin sanoa ... suuri rakkauteni.kun se oma tieto on yksinomaan sitä ikivanhaa arabien kulttuuria, mutta samalla ei tunne eikä halua tietää mitään uutta...
Mitä on "omiesi" puolesta puhuminen? Israel- Palestiina ehkä? - kuulu, mutta
Oliva kirjoitti:
kun se oma tieto on yksinomaan sitä ikivanhaa arabien kulttuuria, mutta samalla ei tunne eikä halua tietää mitään uutta...
Mitä on "omiesi" puolesta puhuminen? Israel- Palestiina ehkä?uskon, että me itse kukin voimme oppia asian jos toisenkin tuosta arabien oliiviöljyperinteestä, onhan koko oliiviöljyn valmistushistoria lähtöisin sieltä Lähi-Idästä.
Kyllähän nettisivuiltakin voi oppia aiheesta aika lailla, mutta ei pidä vähätellä kenenkään käytännön kokemusta, varsinkin kun se perustuu sukupolvien uurastukseen. Minä ainakin olisin iloinen, jos omistaisin tuollaisen tietolähteen.
- suosiolla
vähän parempaa. Sen huomaat maussa. Eldorado on kuitenkin hiukan "huonompi" merkki
- parhaita
vaikka tosin kalliita, mutta hinta takaa laadun.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ajattelen sinua nyt
Ajattelen sinua hyvin todennäköisesti myös huomenna. Sitten voi mennä viikko, että ajattelen sinua vain iltaisin ja aamu554172Vaistoan ettei sulla kaikki hyvin
Odotatko että se loppuu kokonaan ja avaat vasta linjan. Niin monen asian pitäisi muuttua että menisi loppu elämä kivasti182751- 1402603
Yritys Kannus
Mää vaan ihmettelen, julkijuopottelua. Eikö tosiaan oo parempaa hommaa, koittas saada oikeasti jotain aikaiseksi. Hävett152063- 151513
- 1061374
Olen huolissani
Että joku päivä ihastut/rakastut siskooni. Ja itseasiassa haluaisin, ettei hän olisi mitenkään sinun tyyppiäsi ja pitäis731367Syrjintäskandaali Lieksan kaupungin johdossa
Ylen valpas toimittaja kirjoittaa: Lieksan kaupunki kieltäytyi hyväksymästä Vihreiden venäläistaustaista ehdokasta Lieks1581088- 931047
Kuin sonnilauma
Taas on Virkatiellä kova meteli keskellä päivää. Ei siinä kyllä toisia asukkaita yhtään ajatella. Tullaan yhden asuntoon211028