munakoison?
mies keittiössä 42v.
miten valmistan
16
22735
Vastaukset
- nam
Munakoiso-kantarellivuoka
1-2 munakoisoa
1 rkl öljyä
1 sipuli
200 g kantarelleja tai suppilovahveroita
200 g jauhelihaa
1 paprika
4 dl lihalientä
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattisosetta
2 tl oreganoa
1/4 tl mustapippuria
(suolaa)
75 g juustoraastetta
Huuhdo ja leikkaa munakoiso 2 cm paksuisiksi viipaleiksi, älä kuori. Lisää hienonnettu sipuli, kantarellit ja jauheliha öljyyn pannuun ja ruskista kevyesti. Lisää paloiteltu paprika ja hauduta muutama minuutti. Kaada joukkoon lihaliemi, murskatut valkosipulit, tomaattisose ja mausteet. Keitä muutama minuutti. Lado munakoisoviipaleet voideltuun uunivuokaan ja kaada kastike niiden päälle. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin 40 minuuttia. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa juustoraaste vuoan pinnalle.
Ohje: Arktiset Aromit ry
Nopeat munakoiso-juustopihvit (35 kcal) 4-5 kpl
--------------------------------------------------------------------------------
1 tl öljyä
pätkä munakoisoa (100-150 g)
Juustotäyte:
40 g Polar 15% raastettuna. (3/4 dl)
1 valkosipulinkynsi
pippuria tai pippurisekoitusta
1 rkl rasvatonta piimää, jogurttia tai maitoa sideaineeksi
Pese munakoiso ja viipaloi siitä 4-5 kpl noin puolentoista sentin paksuista viipaletta. Valmista juustotäyte sekoittamalla juustoraasteeseen puristettu valkosipulinkynsi ja lusikallinen piimää tms. nestettä, joka sitoo seoksen lusikoitavaksi.
Kaada pinnoitetulle paistinpannulle 1 tl öljyä ja levitä se tasaisesti. Kuumenna pannu, ja paista munakoisoviipaleita pieni hetki ensin toiselta puolelta. Käännä viipaleet, vähennä paistolämpöä ja lusikoi päälle juustotäytettä. Lisää vielä ripaus pippuria kunkin pihvin päälle ja jätä kypsymään vielä hetkeksi mielellään läpinäkyvän lasikannen alle. Pihvit ovat kypsiä, kun juusto on sulanut, mikä käy todella nopeasti.
Pihveistä tulee näin valmistettuna todella meheviä ja suussasulavia, eivätkä ne välttämättä kaipaa seurakseen muuta kuin vähän salaattia. Nam!
http://www.mammadieetti.net/keittokirja/y/munakoiso.htm- parhaiten
Kiitos herkullisen oloisista ohjeista! Yritän ko-
keilla, josko meikäläisen keittotaidot noihin riit-
täisivät. Semmoinen kysymys vielä, että jos paistaa
pelkästään munakoisoa, pitääkö se ennen paistoa "it-
kettää" niin kuin olin jostain lukevinani ja jos pi-
tää, mitenköhän sellainen onnistuu? - nam
parhaiten kirjoitti:
Kiitos herkullisen oloisista ohjeista! Yritän ko-
keilla, josko meikäläisen keittotaidot noihin riit-
täisivät. Semmoinen kysymys vielä, että jos paistaa
pelkästään munakoisoa, pitääkö se ennen paistoa "it-
kettää" niin kuin olin jostain lukevinani ja jos pi-
tää, mitenköhän sellainen onnistuu?Munakoison itkettäminen ja viipaleiden paistaminen:
Usein munakoiso-ohjeissa munakoisoviipaleet leivitetään ja paistetaan öljyssä. Viipaleet imevät itseensä runsaasti rasvaa, sillä munakoiso on hyvin vesipitoinen kasvis. Siksi siitä voi poistaa vettä suolaamalla. Mikäli munakoiso valmistetaan muulla tavalla kuin paistamalla, ei suolausta tarvitse tehdä. (Monissa ohjeissa suolaaminen tehdään myös poistamaan munakoison karvasta makua. Tämä ei ole välttämätöntä, sillä nykyiset munakoisolajikkeet ovat harvoin karvaan makuisia.) Tarjoa munakoiso kuitenkin aina kypsennettynä.
Munakoiso viipaloidaan ja viipaleille ripotellaan merisuolaa. Suolan annetaan vaikuttaa niin kauan, että viipaleiden pintaan alkaa muodostua pisaroita. Munakoisoviipaleet pestään ja puristellaan mahdollisimman kuiviksi talouspaperilla ja valmistetaan ruoaksi. Toinen tapa on viiltää kokonaiseen munakoisoon muutamia viiltoja ja liottaa sitä suolavedessä. Liottamisen jälkeen munakoiso huuhdellaan ja kuivataan.
http://www.finfood.fi/finfood/kasvikset.nsf/wtaso2esivut/Keittokirja_Kasvisten_kayttovinkkeja?opendocument&Start=1&Count=100&Expand=1
Grillattua munakoisoa ja tomaattia:
2 pientä munakoisoa
2 pihvitomaattia
2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
Marinadi:
3 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
mustapippuria
Kuumenna grilli keskilämpöiseksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Viipaloi munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja sivele viipaleet puolella määrällä marinadikastiketta. Grillaa munakoisot molemmin puolin kultaisiksi. (noin 3 minuuttia/puoli)
Viipaloi tomaatit ja asettele ne tarjoilulautaselle grillattujen munakoisoviipaleiden kanssa. Kaada loput marinadikastikkeesta viipaleiden päälle ja anna niiden marinoitua tunnista kahteen. Ripottele basilikaa viipaleiden päälle ennen tarjoilua. Sopii hyvin liharuoan lisäkkeeksi, salaattipöytään tai sellaisenaan leivän kanssa.
Munakoisorullat tomaattikastikkeella:
4 annosta
2 isoa munakoisoa
Tomaattikastike:
750 g tomaatteja (tai 400 tomaattimurskaa)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
0,5-1 chili
1-2 rkl öljyä
1 dl kuivaa valkoviiniä (tai 1 rkl sitruunan mehua ja1 dl kasvislientä)
suolaa
pippuria
Yrttimaustetahna:
2 valkosipulin kynttä
öljyä
3 rkl korppujauhoja
4 rkl raastettua parmesan-juustoa
suolaa
pippuria
1 nippu lehtipersiljaa
1 nippu basilikaa
n. 200 g mozzarella-juustoa
Leikkaa munakoisot pituussuunnassa 0,5 cm paksuisiksi siivuiksi. Suolaa viipaleet ja anna seistä tomaattikastikkeen teon ajan. Tee tomaattikastike. Kalttaa ja kuutioi tomaatit.
Kuori ja pilko sipulit. Poista chilistä siemenet ja pilko se. Kuumenna öljy. Freesaa sipulit pehmeiksi ja kuultaviksi. Lisää kuutioidut tomaatit, chili, valkoviini, suola ja pippuri. Anna kastikkeen kiehua kokoon. Valmista yrttimaustetahna. Kuori ja pilko valkosipuli.
Kuumenna öljy ja freesaa valkosipuli öljyssä korppujauhojen kanssa. Anna jäähtyä.
Hienonna persilja ja basilika. Lisää korppujauhojen joukkoon pilkotut yrtit, parmesan-juustoraaste, suola ja pippuri.
Huuhtele munakoisoviipaleet ja kuivaa ne. Paahda munakoisoviipaleita 250 asteessa 4 minuuttia. Viipaloi mozzarella-juusto. Levitä yrttimaustetahnaa munakoisoviipaleille, lisää mozzarella-juustoviipale ja rullaa munakoisoviipale rullaksi. Kiinnitä tarvittaessa hammastikulla. Lado munakoisorullat uunivuokaan, kaada päälle tomaattikastike ja kypsennä 200 asteessa 30 minuuttia. Tarjoa munakoisorullat paistetun kalan tai lihan lisäkkeenä tai alkupalana. Vinkki: Voit valmistaa rullat etukäteen valmiiksi ja lämmittää ennen tarjoilua. - parhaiten
nam kirjoitti:
Munakoison itkettäminen ja viipaleiden paistaminen:
Usein munakoiso-ohjeissa munakoisoviipaleet leivitetään ja paistetaan öljyssä. Viipaleet imevät itseensä runsaasti rasvaa, sillä munakoiso on hyvin vesipitoinen kasvis. Siksi siitä voi poistaa vettä suolaamalla. Mikäli munakoiso valmistetaan muulla tavalla kuin paistamalla, ei suolausta tarvitse tehdä. (Monissa ohjeissa suolaaminen tehdään myös poistamaan munakoison karvasta makua. Tämä ei ole välttämätöntä, sillä nykyiset munakoisolajikkeet ovat harvoin karvaan makuisia.) Tarjoa munakoiso kuitenkin aina kypsennettynä.
Munakoiso viipaloidaan ja viipaleille ripotellaan merisuolaa. Suolan annetaan vaikuttaa niin kauan, että viipaleiden pintaan alkaa muodostua pisaroita. Munakoisoviipaleet pestään ja puristellaan mahdollisimman kuiviksi talouspaperilla ja valmistetaan ruoaksi. Toinen tapa on viiltää kokonaiseen munakoisoon muutamia viiltoja ja liottaa sitä suolavedessä. Liottamisen jälkeen munakoiso huuhdellaan ja kuivataan.
http://www.finfood.fi/finfood/kasvikset.nsf/wtaso2esivut/Keittokirja_Kasvisten_kayttovinkkeja?opendocument&Start=1&Count=100&Expand=1
Grillattua munakoisoa ja tomaattia:
2 pientä munakoisoa
2 pihvitomaattia
2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
Marinadi:
3 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
mustapippuria
Kuumenna grilli keskilämpöiseksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Viipaloi munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja sivele viipaleet puolella määrällä marinadikastiketta. Grillaa munakoisot molemmin puolin kultaisiksi. (noin 3 minuuttia/puoli)
Viipaloi tomaatit ja asettele ne tarjoilulautaselle grillattujen munakoisoviipaleiden kanssa. Kaada loput marinadikastikkeesta viipaleiden päälle ja anna niiden marinoitua tunnista kahteen. Ripottele basilikaa viipaleiden päälle ennen tarjoilua. Sopii hyvin liharuoan lisäkkeeksi, salaattipöytään tai sellaisenaan leivän kanssa.
Munakoisorullat tomaattikastikkeella:
4 annosta
2 isoa munakoisoa
Tomaattikastike:
750 g tomaatteja (tai 400 tomaattimurskaa)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
0,5-1 chili
1-2 rkl öljyä
1 dl kuivaa valkoviiniä (tai 1 rkl sitruunan mehua ja1 dl kasvislientä)
suolaa
pippuria
Yrttimaustetahna:
2 valkosipulin kynttä
öljyä
3 rkl korppujauhoja
4 rkl raastettua parmesan-juustoa
suolaa
pippuria
1 nippu lehtipersiljaa
1 nippu basilikaa
n. 200 g mozzarella-juustoa
Leikkaa munakoisot pituussuunnassa 0,5 cm paksuisiksi siivuiksi. Suolaa viipaleet ja anna seistä tomaattikastikkeen teon ajan. Tee tomaattikastike. Kalttaa ja kuutioi tomaatit.
Kuori ja pilko sipulit. Poista chilistä siemenet ja pilko se. Kuumenna öljy. Freesaa sipulit pehmeiksi ja kuultaviksi. Lisää kuutioidut tomaatit, chili, valkoviini, suola ja pippuri. Anna kastikkeen kiehua kokoon. Valmista yrttimaustetahna. Kuori ja pilko valkosipuli.
Kuumenna öljy ja freesaa valkosipuli öljyssä korppujauhojen kanssa. Anna jäähtyä.
Hienonna persilja ja basilika. Lisää korppujauhojen joukkoon pilkotut yrtit, parmesan-juustoraaste, suola ja pippuri.
Huuhtele munakoisoviipaleet ja kuivaa ne. Paahda munakoisoviipaleita 250 asteessa 4 minuuttia. Viipaloi mozzarella-juusto. Levitä yrttimaustetahnaa munakoisoviipaleille, lisää mozzarella-juustoviipale ja rullaa munakoisoviipale rullaksi. Kiinnitä tarvittaessa hammastikulla. Lado munakoisorullat uunivuokaan, kaada päälle tomaattikastike ja kypsennä 200 asteessa 30 minuuttia. Tarjoa munakoisorullat paistetun kalan tai lihan lisäkkeenä tai alkupalana. Vinkki: Voit valmistaa rullat etukäteen valmiiksi ja lämmittää ennen tarjoilua.Kovasti kiitoksia sinulle "nam" !
- zaatar
ei kai vielä ole keksittykään, mutta tässä vähän vinkkejä omasta munakoisokokemuksestani.
Niinkuin tuossa edellä jo mainittiinkin, munakoiso tahtoo imeä itseensä kaiken mahdollisen ja mahdottoman öljyn ympäriltään ja itkettämisestä ym. konsteista on vain vähän apua, joten olisi parasta käyttää munakoisoa paistettaessa vain oliiviöljyä . Öljyn kohdatessaan munakoiso tosin imaisee heti itseensä kaiken öljyn pannulta, mutta kypsyessään 'palauttaa' takaisin osan öljystä ja ylimääräisen öljyn voi yrittää imeä talouspaperin avulla.
Toinen hyvin kätevä tapa on grillata munakoisoviipaleet uunigrillissä, jos sellaisen omistaa, siis leivinuunin yläosassa oleva hehkuva lämpövastus. Itketetyt ja huuhdellut munakoisoviipaleet kastellaan vain molemmin puolin oliiviöljyssä ja ladotaan ritilän päälle grillin alle. Ritilän alle asetetaan vielä uunipelli, johon ylimääräinen öljy muu neste valuu. Viipaleet grillataan molemmin puolin kunnes ovat ruskeita. Ruskistettuja munakoisoviipaleita voi sitten syödä sillään sitrunanmehun valkosipulin kera tai niitä voi käyttää muihin ruokiin esim mussakaan.
Yksi tapa estää öljyn imeytymisen on kastaa munakoisoviipaleet kananmunaseoksessa, jolloin ne voi voi paistaa tavallisessa ruokaöljyssä ilman itkettämistä tai muita operaatioita. Tätä tapaa käytetään Pohjois-Afrikkalaisten täytettyjen munakoisoviipaleiden valmistuksessa, mutta koska se sisältää lihaa, ei taida sopia tänne palstalle. Laiton joskus ohjeen tänne:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&conference=616&posting=22000000013872582
mutta lisäisin vain, ettei täytettyjä munakoisoviipaleita tarvitse välttämättä leivittää vehnäjauhoilla, kuten tuossa ohjeessani neuvoin. Pelkkä munaseoksessa kastaminenkin auttaa ja se tekee työstä paljon siistimpää.
Jos haluaa valmistaa munakoisosta survottua salaattia, se pitää ensin paahtaa kokonaisena. Itse poltan kaasuliekillä, mutta voi käyttää myös grilliä. Tärkeintä, että kuori 'palaa' kauttaaltaan ja munakoiso pehmenee täysin. Anna paahdetun munakoison vielä valua nesteistään 5-10 minuuttia, kuori nopeasti, silppua ja survo käsipelin (ei sekoittimilla !) . Lisää sitruunanmehu mahdollisen pian mustumisen estämiseksi, muut mausteet voivat odottaa. Munakoisosalaatti on herkullista näinkin pelkistettynä lämpimänä syötynä, kylmiin salaatteihin ehdottaisin mausteiksi esim. tahini valkosipuli, majoneesi valkosipuli tai jogurtti valkoipuli minttu. Oliiviöljy sopii seuraksi kaikille.
Eräs kevyt tapa valmistaa munakoisoa on höyrystäminen, jota käytetään usein kaakkoisaasialaisissa ojeissa. Tässä yksi ohje:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=2000000000000005&conference=4500000000000362&posting=22000000012546445
Ja vielä yksi tapa kypsentää munakoiso tulee marokkolaisesta keittiöstä. Tässä ohjeessa munakoisopalat keitetään kypsiksi vedessä.
Zaaluk- munakoisosalaatti
2 isoa munakoisoa
½ kg tomaatteja
½ lasia oliiviöljyä
1 tl paprikajauhetta
5 valk.sipulinkynttä
nippu tuoretta lehtipersiljaa tai korianteria
2 tl harisaa tai ½ tl chlilijauhetta
2 tl jeeraa
2 sitruunan mehu
1 rkl etikkaa
1 tl pippuria
1 tl suolaa
Leikkaa munakoiso (kuorineen) 2x2 cm:n paloiksi.
Keitä palat suolatussa vedessä valkosipulin kynnen kanssa kunnes kypsyvät, mutteivat rikkoudu. Valuta vesi siivilässä.
Kuori ja paloittele tomaatit. Kuoret irtoavat parhaiten, kun tomaatit ensin kiehauttaa vedessä.
Kuumenna öljy pannussa , lisää munakoisopalat muut aineet. Keitä kunnes neste haihtuu (n. 20 min) ja tarjoa kuumana tai kylmänä.- vähän vielä
Olen monta kertaa suolannut ja itkettänyt munakoisosiivuja tunnin tai pari ennen paistamista ja kyllä ne aina kuitenkin sitä öljyä rutkasti imee. Ja niistä tulee myös niin suolaisia, että tuskin pystyy syömään, vaikka huuhdonkin ne itketyksen jälkeen.
Olenkin ajatellut, olisiko parempi syödä vaan suosiolla öljyineen ja muine nesteineen ilman liikoja suolalisiä. - zaatar
vähän vielä kirjoitti:
Olen monta kertaa suolannut ja itkettänyt munakoisosiivuja tunnin tai pari ennen paistamista ja kyllä ne aina kuitenkin sitä öljyä rutkasti imee. Ja niistä tulee myös niin suolaisia, että tuskin pystyy syömään, vaikka huuhdonkin ne itketyksen jälkeen.
Olenkin ajatellut, olisiko parempi syödä vaan suosiolla öljyineen ja muine nesteineen ilman liikoja suolalisiä.imeä, mutta itse kuitenkin aina itketän, on se tainnut melkein jo tavaksi tullut. Suolan määrää voi tietenkin vähentää, niin ettei tule niin hirveän suolasta. Ja jos paistaa oliiviöljyssä, ei ole väliä vaikka sitä öljyä niihin jäisikin. Eräällä tutulla kokilla on tapana sanoa, ettei oliiviöljyä ole koskaan liikaa.
- löytyy
joitakin reseptejä , tosin englanniksi
http://www.fooddownunder.com/cgi-bin/search.cgi?q=turkish - parhaiten
Kiitosta vaan kaikille vinkeistä! Yritän toteuttaa
parhaani mukaan! Ainoa, mikä jäi vähän hämäräksi on
nuo vieraan kuuloiset mausteet? ; harisa/jeera?- zaatar
Jeera tunnetaan suomeksi myös juustokumina numellä. Löytyy varmasti maustehyllyiltä ja yleisimmin käytetään jauhettuna.
Harissa on Pohjois-Afrikkalainen tulinen chili-valkosipuliseos, jota varmaan löytyy marketeista myös valmiina. Jos ei löydy, voit käyttää chiliä ja valkosipulia maun mukaan tai valmistaa itse. Ohjeita löytyy kyllä netistä.
Pääasia, ettet lannistu, vaikkei ensimmäisellä kerralla tulisikaan *syötävää*. Tiedän tuon kokemuksesta ;) - parhaiten
zaatar kirjoitti:
Jeera tunnetaan suomeksi myös juustokumina numellä. Löytyy varmasti maustehyllyiltä ja yleisimmin käytetään jauhettuna.
Harissa on Pohjois-Afrikkalainen tulinen chili-valkosipuliseos, jota varmaan löytyy marketeista myös valmiina. Jos ei löydy, voit käyttää chiliä ja valkosipulia maun mukaan tai valmistaa itse. Ohjeita löytyy kyllä netistä.
Pääasia, ettet lannistu, vaikkei ensimmäisellä kerralla tulisikaan *syötävää*. Tiedän tuon kokemuksesta ;)Todellisuudessa minun keittotaitoni saattasivat ai-
heuttaa lintuinfluenssaakin suuremman kaaoksen, vaan
yrittänyttä ei vissiin lahdata...(vai miten se oli?)
Kiitos "zaatar"!
- Apulaiskokki
Munakoison kuori on myrkyllistä ainetta ja se oli syytä poistaa kokonaan ennen munakoison syömistä. Munakoison kuoreen on kiinnittynyt Papua-Uudessa Guineassa erittäin tunnettu ja vaarallinen loiseläin, joka siirtyy munakoison syöjän kehoon ja tuhoaa kantasolukkoa järjestelmällisesti aina hamaan loppuun asti!!!
KUORIKAA KOISOT!- olli vaan
eli ei tarvitse kuoria eikä siemeniä poistaa. Sitäpaitsi meille tuodaan munakoisot pääasiassa Hollannista ja Espanjasta. Itse asiassa munakoiso on erottamaton osa Välimeren ruokaperinnettä, enkä löytänyt yhtään juttua jossa joku olisi niihin kuollut.
- Muna Koisonen
munakoison koska en pidä ruuan joukossa lilluvista kuorenpaloista (vrt. tomaatti). Ed. ohjeissa oli maininta ettei saisi kuoria, mikä taika siinä on?
- Anonyymi
Eli on kuin demari!
- Anonyymi
Päinvastoin, kuoressa on suurin osa munakoison terveellisyydestä. Aivan varmasti olisivat asianTUNTIJAT varoittaneet asiasta. Lisäksi uutisissa olisi tuontuosta uutisia munakoisomyrkytyksistä. Jäitä hattuun nyt.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap172194Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi842148- 1011407
Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen101366Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663841247Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1461188Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.249896- 78879
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha173874- 63864