lisäaineet kiinalaisissa ravintoloissa

***

Hei, luin City-lehdestä, että kiinalaiset ravintolat käyttävät ruuissaan paljon aromivahventeita. Siis kemiallista lisäainetta vahvistamaan ruuan makua. Luulin, että niitä käytetään lähinnä vain valmisruuissa. Kuvittelin, että ravintolaruoka olisi tältä osin vielä "kotiruokaa".

Tietääkö kukaan asiasta enemmän, pitääkö paikkansa? Ja käyttävätkö ehkä muutkin ravintolat kemiallisia mömmöjä antimiensa paranteluun.

Minä haluaisin kyllä aitoa ruokaa, aidoista aineista, taidokkaan kokin valmistamana.

19

2020

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ***

      Niin, ja tietääkö kukaan Helsingistä sellaista kiinalaista (tai ylipäänsä mitään) ravintolaa, joka ei käytä kemiallisia lisäaineita.

      Esimerkiksi lihaliemihän pitäisi keittää lihasta, luista, mausteista ym. luonnonaineista eikä lisäainesekoituksesta kuten valmiskuutioissa on. Ravintolakokilta pitäisi voida odottaa ammattitaitoa ja viitseliäisyyttä sen verran, että pystyisi tarjoamaan asiakkaille aitoa lihalientä keittojensa pohjana.

    • asiasta

      Tietääkseni kaikki kiinalaiset ja japanilaiset ravintolat käyttävät natriumglutamaattia (kirjoitinkohan oikein?). Voithan pyytää, että haluat ruokasi täysin ilman sitä.

      • Sorkkis

        Japanilaisissa ravintoloissa käytetään natriumglutamaatin sijasta yleisemmin dashi-lientä, joka on valmistettu keittämällä kombu-merilevää ja kuivattua bonito-kalaa vedessä. Kombussa ja muissa merilevissä on paljon luontaista glutamaattia, joka syventää ruoan makua. Japanilaiset puhuvat umami-mausta, joka tarkoittaa juuri glutamaatin makua. Se maistuu lähinnä suolattomalta lihaliemeltä ja japanilaiset pitävät sitä yhtenä perusmakuna suolaisen, makean, happamen ja karvaan ohessa.

        Natriumglutamaatin haittoja on suuresti liioiteltu. Siitä voi olla haittaa suurina annoksina lähinnä sydän- ja verisuonitaudeista kärsiville, kuten suolastakin.


      • neiti halla
        Sorkkis kirjoitti:

        Japanilaisissa ravintoloissa käytetään natriumglutamaatin sijasta yleisemmin dashi-lientä, joka on valmistettu keittämällä kombu-merilevää ja kuivattua bonito-kalaa vedessä. Kombussa ja muissa merilevissä on paljon luontaista glutamaattia, joka syventää ruoan makua. Japanilaiset puhuvat umami-mausta, joka tarkoittaa juuri glutamaatin makua. Se maistuu lähinnä suolattomalta lihaliemeltä ja japanilaiset pitävät sitä yhtenä perusmakuna suolaisen, makean, happamen ja karvaan ohessa.

        Natriumglutamaatin haittoja on suuresti liioiteltu. Siitä voi olla haittaa suurina annoksina lähinnä sydän- ja verisuonitaudeista kärsiville, kuten suolastakin.

        Ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta nykyään umami tunnetaan (ja tunnustetaan) muuallakin kun japanissa. Lukion kirjoissa oli vielä lainausmerkeissä, mutta lääkiksen pääsykoekirjassa muiden makujen kanssa samalla viivalla.


      • umami 5.maku

    • Tero

      Sitä on hyvin vaikea sanoa, missä natriumgrutamaattia ei käytettäisi, mutta asiasta tuskin tarvitsee olla huolissaan. Katso alla olevassa tutkimuksessa erityisesti kohta 4.3.1.

      http://www.elintarvikevirasto.fi/kuluttajalle/p3306.pdf

      Se että kyseessä on "kemikaali" ei tarkoita yksin mitään, ihminenkin on kemikaaleista tehty ja kaikki sen ravinto.

      • Hui hai hapelit

        Kuolinturhakevirasto nyt on täysin teollisuuden asialla.

        Elintarvikevirastoa ei kiinnosta ns. pätkääkään, että onko meille syötetty sapuska ns. pitkäaikaisturvallisutta.

        Huvittavaa oli kun Dumell haastatteli jossain ohjelmassa kyseisen pelleviraston johtavaa asiantuntijaa jostain elintarkkeesta, niin tämä ei edes tiennyt mitä sen KUULUISI sisältää! Kun Dumell siten oikaisi em. asiantuntijaa, niin tämä vaan räpsyttelee silmiään että "öyks öyks, jos teollisuus kokee että tämmöistä tarttee tehdä/käyttää, niin sit käytetään, töks töks".

        Eli ETV tekee jutut ihan sen mukaan, mikä maksimoi teollisuuden tuotot. Kunhan kukaan ei vaan ihan akuutisti ruokaansa kuole, niin silloin viranomaisen mielestä on kaikki hyvin (se että Glutamaattisaastutettu ruoka aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia jne monille - ei kiinnosta).

        Tai että se, että monet elintarvikevärit saattavat lisätä syövän esiintyvyttä, ei haittaa. Koska syövän kehittyminen vie vuosikausia eikä se yhdisty viime viikolla syömääsi nitriittilihaan...


    • Asafoetida

      Elintarvikevirasto kenties ei ole huolissaan, mutta tunnen monia ihmisiä, joille natriumglutamaatti (MSG) ei sovi. Huimausta, päänsärkyä jne.

      Tunnetaan nimellä 'Chinese Restaurant Syndrome'; sen toisena mahdollisena syynä pidetään suolaisuutta.

      Oli miten oli, halvoissa kiinalaisissa ravintoloissa käytetään paljon rasvaa ja maissitärkkelystä sekä valmiita maustekastikkeita ja puolivalmisteita. Kaukana kotiruoasta.

      • Tero

      • Jos jaksaa ja sietää
        Tero kirjoitti:

        Älkää tuhlatko aikaanne näiden yksittäisten ja perustelemattomien mielipiteiden linkittämiseen. Noilla ei ole mitään informaatioarvoa. Jos olisi, niin tässä maailmassa ei voisi syödä tai tehdä yhtään mitään. Käytännön kokemus kertoo ihan muuta.

        http://www.helsinki.fi/~tekivela/kaihi/syyt.html


      • Trumanshow on totta

    • alkuper.

      Kiitos vastauksista. Luin tuon elintarvikeviraston linkin. Ei se natriumglutamaatti varmaan vaarallinen aine siis kohtuullisessa määrässä ole, ja onhan sitä luonnontuotteissakin kuten vihanneksissa ja juustossa.

      Arvostan kuitenkin kokkia, joka osaa laittaa ruokaa ilman lisäaineita. On eri asia käyttää mausteina yrttejä ja muuta suoraan luonnosta poimittua kuin laboratorioputkessa kehitettyä arominvahvennetta.

      Esimerkiksi itse tehdyssä liha- tai kalaliemessä makuvivahteet ovat paljon herkemmät kuin voimakkaassa, natriumglutamaatilla kyllästetyssä liemikuutiossa.

      • sieltä N kohdalta

        natriumglutamaatti.


    • mikä keskustelu?

      Kokilta ei ravinton omistaja kysy miten hän haluaa liemensä, tehdäkkö itse vai miten. Ravintolan linjasta ja hintatasosta on siinä kyse. Ne on nuo ns. fine dining ravintolat jotka liemensä itse hauduttaa, muut käyttää valmista kamaa ja kiinan ravintoloissa sitä glutamaattia käytetään yleisesti kaikessa muussakin kuin liemimien lisäain eena.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      83
      6019
    2. ROTAT VALTAAVAT ALUEITA

      Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj
      Äänekoski
      47
      4055
    3. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      131
      4011
    4. Se on hyvästi

      Toivottavasti ei tavata.
      Ikävä
      69
      3793
    5. Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan

      Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️
      Ikävä
      26
      2968
    6. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      7
      2567
    7. 33
      2379
    8. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      28
      2252
    9. Kerro todelliset motiivit

      kaivattuasi kohtaan?
      Ikävä
      204
      2141
    10. Reuters: Ukraina on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan. Jopa 40 konetta vahingoittunut

      Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan, kertoo Reuters. Uutistoimiston läh
      NATO
      450
      1849
    Aihe