lisäaineet kiinalaisissa ravintoloissa

***

Hei, luin City-lehdestä, että kiinalaiset ravintolat käyttävät ruuissaan paljon aromivahventeita. Siis kemiallista lisäainetta vahvistamaan ruuan makua. Luulin, että niitä käytetään lähinnä vain valmisruuissa. Kuvittelin, että ravintolaruoka olisi tältä osin vielä "kotiruokaa".

Tietääkö kukaan asiasta enemmän, pitääkö paikkansa? Ja käyttävätkö ehkä muutkin ravintolat kemiallisia mömmöjä antimiensa paranteluun.

Minä haluaisin kyllä aitoa ruokaa, aidoista aineista, taidokkaan kokin valmistamana.

19

1912

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ***

      Niin, ja tietääkö kukaan Helsingistä sellaista kiinalaista (tai ylipäänsä mitään) ravintolaa, joka ei käytä kemiallisia lisäaineita.

      Esimerkiksi lihaliemihän pitäisi keittää lihasta, luista, mausteista ym. luonnonaineista eikä lisäainesekoituksesta kuten valmiskuutioissa on. Ravintolakokilta pitäisi voida odottaa ammattitaitoa ja viitseliäisyyttä sen verran, että pystyisi tarjoamaan asiakkaille aitoa lihalientä keittojensa pohjana.

    • asiasta

      Tietääkseni kaikki kiinalaiset ja japanilaiset ravintolat käyttävät natriumglutamaattia (kirjoitinkohan oikein?). Voithan pyytää, että haluat ruokasi täysin ilman sitä.

      • Sorkkis

        Japanilaisissa ravintoloissa käytetään natriumglutamaatin sijasta yleisemmin dashi-lientä, joka on valmistettu keittämällä kombu-merilevää ja kuivattua bonito-kalaa vedessä. Kombussa ja muissa merilevissä on paljon luontaista glutamaattia, joka syventää ruoan makua. Japanilaiset puhuvat umami-mausta, joka tarkoittaa juuri glutamaatin makua. Se maistuu lähinnä suolattomalta lihaliemeltä ja japanilaiset pitävät sitä yhtenä perusmakuna suolaisen, makean, happamen ja karvaan ohessa.

        Natriumglutamaatin haittoja on suuresti liioiteltu. Siitä voi olla haittaa suurina annoksina lähinnä sydän- ja verisuonitaudeista kärsiville, kuten suolastakin.


      • neiti halla
        Sorkkis kirjoitti:

        Japanilaisissa ravintoloissa käytetään natriumglutamaatin sijasta yleisemmin dashi-lientä, joka on valmistettu keittämällä kombu-merilevää ja kuivattua bonito-kalaa vedessä. Kombussa ja muissa merilevissä on paljon luontaista glutamaattia, joka syventää ruoan makua. Japanilaiset puhuvat umami-mausta, joka tarkoittaa juuri glutamaatin makua. Se maistuu lähinnä suolattomalta lihaliemeltä ja japanilaiset pitävät sitä yhtenä perusmakuna suolaisen, makean, happamen ja karvaan ohessa.

        Natriumglutamaatin haittoja on suuresti liioiteltu. Siitä voi olla haittaa suurina annoksina lähinnä sydän- ja verisuonitaudeista kärsiville, kuten suolastakin.

        Ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta nykyään umami tunnetaan (ja tunnustetaan) muuallakin kun japanissa. Lukion kirjoissa oli vielä lainausmerkeissä, mutta lääkiksen pääsykoekirjassa muiden makujen kanssa samalla viivalla.


      • umami 5.maku
        neiti halla kirjoitti:

        Ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta nykyään umami tunnetaan (ja tunnustetaan) muuallakin kun japanissa. Lukion kirjoissa oli vielä lainausmerkeissä, mutta lääkiksen pääsykoekirjassa muiden makujen kanssa samalla viivalla.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Perusmaku
        http://animelehti.fi/arvostelut/anime/umami-japanilainen-ruokakulttuuri
        http://www.keittotaito.com/ruokaa_ja_viinia.html


    • Tero

      Sitä on hyvin vaikea sanoa, missä natriumgrutamaattia ei käytettäisi, mutta asiasta tuskin tarvitsee olla huolissaan. Katso alla olevassa tutkimuksessa erityisesti kohta 4.3.1.

      http://www.elintarvikevirasto.fi/kuluttajalle/p3306.pdf

      Se että kyseessä on "kemikaali" ei tarkoita yksin mitään, ihminenkin on kemikaaleista tehty ja kaikki sen ravinto.

      • Hui hai hapelit

        Kuolinturhakevirasto nyt on täysin teollisuuden asialla.

        Elintarvikevirastoa ei kiinnosta ns. pätkääkään, että onko meille syötetty sapuska ns. pitkäaikaisturvallisutta.

        Huvittavaa oli kun Dumell haastatteli jossain ohjelmassa kyseisen pelleviraston johtavaa asiantuntijaa jostain elintarkkeesta, niin tämä ei edes tiennyt mitä sen KUULUISI sisältää! Kun Dumell siten oikaisi em. asiantuntijaa, niin tämä vaan räpsyttelee silmiään että "öyks öyks, jos teollisuus kokee että tämmöistä tarttee tehdä/käyttää, niin sit käytetään, töks töks".

        Eli ETV tekee jutut ihan sen mukaan, mikä maksimoi teollisuuden tuotot. Kunhan kukaan ei vaan ihan akuutisti ruokaansa kuole, niin silloin viranomaisen mielestä on kaikki hyvin (se että Glutamaattisaastutettu ruoka aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia jne monille - ei kiinnosta).

        Tai että se, että monet elintarvikevärit saattavat lisätä syövän esiintyvyttä, ei haittaa. Koska syövän kehittyminen vie vuosikausia eikä se yhdisty viime viikolla syömääsi nitriittilihaan...


    • Asafoetida

      Elintarvikevirasto kenties ei ole huolissaan, mutta tunnen monia ihmisiä, joille natriumglutamaatti (MSG) ei sovi. Huimausta, päänsärkyä jne.

      Tunnetaan nimellä 'Chinese Restaurant Syndrome'; sen toisena mahdollisena syynä pidetään suolaisuutta.

      Oli miten oli, halvoissa kiinalaisissa ravintoloissa käytetään paljon rasvaa ja maissitärkkelystä sekä valmiita maustekastikkeita ja puolivalmisteita. Kaukana kotiruoasta.

      • Tero

      • Jos jaksaa ja sietää
        Tero kirjoitti:

        Älkää tuhlatko aikaanne näiden yksittäisten ja perustelemattomien mielipiteiden linkittämiseen. Noilla ei ole mitään informaatioarvoa. Jos olisi, niin tässä maailmassa ei voisi syödä tai tehdä yhtään mitään. Käytännön kokemus kertoo ihan muuta.

        http://www.helsinki.fi/~tekivela/kaihi/syyt.html


      • Trumanshow on totta

    • alkuper.

      Kiitos vastauksista. Luin tuon elintarvikeviraston linkin. Ei se natriumglutamaatti varmaan vaarallinen aine siis kohtuullisessa määrässä ole, ja onhan sitä luonnontuotteissakin kuten vihanneksissa ja juustossa.

      Arvostan kuitenkin kokkia, joka osaa laittaa ruokaa ilman lisäaineita. On eri asia käyttää mausteina yrttejä ja muuta suoraan luonnosta poimittua kuin laboratorioputkessa kehitettyä arominvahvennetta.

      Esimerkiksi itse tehdyssä liha- tai kalaliemessä makuvivahteet ovat paljon herkemmät kuin voimakkaassa, natriumglutamaatilla kyllästetyssä liemikuutiossa.

      • sieltä N kohdalta

        natriumglutamaatti.


    • mikä keskustelu?

      Kokilta ei ravinton omistaja kysy miten hän haluaa liemensä, tehdäkkö itse vai miten. Ravintolan linjasta ja hintatasosta on siinä kyse. Ne on nuo ns. fine dining ravintolat jotka liemensä itse hauduttaa, muut käyttää valmista kamaa ja kiinan ravintoloissa sitä glutamaattia käytetään yleisesti kaikessa muussakin kuin liemimien lisäain eena.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onks sulle väliä, jos jokin kaivattusissa

      ei ole täydellistä? Esim. venytysmerkit, arvet, selluliitti, epäsymmetriset rinnat, vinot hampaat jne?
      Ikävä
      83
      4507
    2. Ei sinussa ollut miestä

      Selvittämään asioita vaan kipitit karkuun kuin pikkupoika.
      Ikävä
      121
      3886
    3. Shokkiyllätys! 31-vuotias Hai asuu vielä "kotona" - Anna-vaimon asenne ihmetyttää: "No ei tämä..."

      Hmmm, mitenhän sitä suhtautuisi, jos aviomies/aviovaimo asuisi edelleen lapsuudenperheensä kanssa? Tuore Ensitreffit-vai
      Ensitreffit alttarilla
      33
      2451
    4. Eikö Marin ollut oikeassa kokoomuksen ja persujen toiminnasta

      Ennen vaaleja Marin kertoi mitä kokoomus tulisi hallituksessa tekemään ja tietysti persut suostuu kaikkeen, mitä kokoomu
      Maailman menoa
      193
      1454
    5. Wiisaat Lappajärvellä iät.

      Nyt nimiä listaan menneistä ja nykyisistä Wiisaista Lappajärveläisistä. Itseäkin voi tuoda esille kaikessa Wiisaudessa.
      Lappajärvi
      12
      1276
    6. Missä Steffe hiihtää?

      Missä reppuli luuraa? Ei ole Seiskassa mitään sekoiluja ollut pariin viikkoon? Onko jo liian kylmä skulata tennistä ulko
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1233
    7. Olet elämäni rakkaus

      On ollut monia ihastumisia ja syviäkin tunteita eri naisia kohtaan, mutta sinä olet niistä kaikista ihmeellisin. Olet el
      Ikävä
      36
      1168
    8. Ratkaiseva tekijä kiinnostuksen heräämisessä

      Mikä tekee deittikumppanista kiinnostavan? Mitä piirrettä arvostat / et arvosta?
      Sinkut
      62
      1157
    9. Milloin nainen, milloin?

      Katselet ja tiedän, että myös mieli tekee. Voisit laittaa rohkeasti viestin. Tiedät, että odotan. Ehkä aika ei ole vielä
      Ikävä
      61
      1133
    10. Olen menettänyt yöunet kokonaan

      Nytkin vain tunnin nukkunut. En tiedä johtuuko se sinusta vai tästä palstasta. Olis mukava nähdä oikeasti eikä arvuutel
      Tunteet
      17
      1035
    Aihe