Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

lisäaineet kiinalaisissa ravintoloissa

***

Hei, luin City-lehdestä, että kiinalaiset ravintolat käyttävät ruuissaan paljon aromivahventeita. Siis kemiallista lisäainetta vahvistamaan ruuan makua. Luulin, että niitä käytetään lähinnä vain valmisruuissa. Kuvittelin, että ravintolaruoka olisi tältä osin vielä "kotiruokaa".

Tietääkö kukaan asiasta enemmän, pitääkö paikkansa? Ja käyttävätkö ehkä muutkin ravintolat kemiallisia mömmöjä antimiensa paranteluun.

Minä haluaisin kyllä aitoa ruokaa, aidoista aineista, taidokkaan kokin valmistamana.

19

1856

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ***

      Niin, ja tietääkö kukaan Helsingistä sellaista kiinalaista (tai ylipäänsä mitään) ravintolaa, joka ei käytä kemiallisia lisäaineita.

      Esimerkiksi lihaliemihän pitäisi keittää lihasta, luista, mausteista ym. luonnonaineista eikä lisäainesekoituksesta kuten valmiskuutioissa on. Ravintolakokilta pitäisi voida odottaa ammattitaitoa ja viitseliäisyyttä sen verran, että pystyisi tarjoamaan asiakkaille aitoa lihalientä keittojensa pohjana.

    • asiasta

      Tietääkseni kaikki kiinalaiset ja japanilaiset ravintolat käyttävät natriumglutamaattia (kirjoitinkohan oikein?). Voithan pyytää, että haluat ruokasi täysin ilman sitä.

      • Sorkkis

        Japanilaisissa ravintoloissa käytetään natriumglutamaatin sijasta yleisemmin dashi-lientä, joka on valmistettu keittämällä kombu-merilevää ja kuivattua bonito-kalaa vedessä. Kombussa ja muissa merilevissä on paljon luontaista glutamaattia, joka syventää ruoan makua. Japanilaiset puhuvat umami-mausta, joka tarkoittaa juuri glutamaatin makua. Se maistuu lähinnä suolattomalta lihaliemeltä ja japanilaiset pitävät sitä yhtenä perusmakuna suolaisen, makean, happamen ja karvaan ohessa.

        Natriumglutamaatin haittoja on suuresti liioiteltu. Siitä voi olla haittaa suurina annoksina lähinnä sydän- ja verisuonitaudeista kärsiville, kuten suolastakin.


      • neiti halla
        Sorkkis kirjoitti:

        Japanilaisissa ravintoloissa käytetään natriumglutamaatin sijasta yleisemmin dashi-lientä, joka on valmistettu keittämällä kombu-merilevää ja kuivattua bonito-kalaa vedessä. Kombussa ja muissa merilevissä on paljon luontaista glutamaattia, joka syventää ruoan makua. Japanilaiset puhuvat umami-mausta, joka tarkoittaa juuri glutamaatin makua. Se maistuu lähinnä suolattomalta lihaliemeltä ja japanilaiset pitävät sitä yhtenä perusmakuna suolaisen, makean, happamen ja karvaan ohessa.

        Natriumglutamaatin haittoja on suuresti liioiteltu. Siitä voi olla haittaa suurina annoksina lähinnä sydän- ja verisuonitaudeista kärsiville, kuten suolastakin.

        Ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta nykyään umami tunnetaan (ja tunnustetaan) muuallakin kun japanissa. Lukion kirjoissa oli vielä lainausmerkeissä, mutta lääkiksen pääsykoekirjassa muiden makujen kanssa samalla viivalla.


      • umami 5.maku
        neiti halla kirjoitti:

        Ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta nykyään umami tunnetaan (ja tunnustetaan) muuallakin kun japanissa. Lukion kirjoissa oli vielä lainausmerkeissä, mutta lääkiksen pääsykoekirjassa muiden makujen kanssa samalla viivalla.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Perusmaku
        http://animelehti.fi/arvostelut/anime/umami-japanilainen-ruokakulttuuri
        http://www.keittotaito.com/ruokaa_ja_viinia.html


    • Tero

      Sitä on hyvin vaikea sanoa, missä natriumgrutamaattia ei käytettäisi, mutta asiasta tuskin tarvitsee olla huolissaan. Katso alla olevassa tutkimuksessa erityisesti kohta 4.3.1.

      http://www.elintarvikevirasto.fi/kuluttajalle/p3306.pdf

      Se että kyseessä on "kemikaali" ei tarkoita yksin mitään, ihminenkin on kemikaaleista tehty ja kaikki sen ravinto.

      • Hui hai hapelit

        Kuolinturhakevirasto nyt on täysin teollisuuden asialla.

        Elintarvikevirastoa ei kiinnosta ns. pätkääkään, että onko meille syötetty sapuska ns. pitkäaikaisturvallisutta.

        Huvittavaa oli kun Dumell haastatteli jossain ohjelmassa kyseisen pelleviraston johtavaa asiantuntijaa jostain elintarkkeesta, niin tämä ei edes tiennyt mitä sen KUULUISI sisältää! Kun Dumell siten oikaisi em. asiantuntijaa, niin tämä vaan räpsyttelee silmiään että "öyks öyks, jos teollisuus kokee että tämmöistä tarttee tehdä/käyttää, niin sit käytetään, töks töks".

        Eli ETV tekee jutut ihan sen mukaan, mikä maksimoi teollisuuden tuotot. Kunhan kukaan ei vaan ihan akuutisti ruokaansa kuole, niin silloin viranomaisen mielestä on kaikki hyvin (se että Glutamaattisaastutettu ruoka aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia jne monille - ei kiinnosta).

        Tai että se, että monet elintarvikevärit saattavat lisätä syövän esiintyvyttä, ei haittaa. Koska syövän kehittyminen vie vuosikausia eikä se yhdisty viime viikolla syömääsi nitriittilihaan...


    • Asafoetida

      Elintarvikevirasto kenties ei ole huolissaan, mutta tunnen monia ihmisiä, joille natriumglutamaatti (MSG) ei sovi. Huimausta, päänsärkyä jne.

      Tunnetaan nimellä 'Chinese Restaurant Syndrome'; sen toisena mahdollisena syynä pidetään suolaisuutta.

      Oli miten oli, halvoissa kiinalaisissa ravintoloissa käytetään paljon rasvaa ja maissitärkkelystä sekä valmiita maustekastikkeita ja puolivalmisteita. Kaukana kotiruoasta.

    • alkuper.

      Kiitos vastauksista. Luin tuon elintarvikeviraston linkin. Ei se natriumglutamaatti varmaan vaarallinen aine siis kohtuullisessa määrässä ole, ja onhan sitä luonnontuotteissakin kuten vihanneksissa ja juustossa.

      Arvostan kuitenkin kokkia, joka osaa laittaa ruokaa ilman lisäaineita. On eri asia käyttää mausteina yrttejä ja muuta suoraan luonnosta poimittua kuin laboratorioputkessa kehitettyä arominvahvennetta.

      Esimerkiksi itse tehdyssä liha- tai kalaliemessä makuvivahteet ovat paljon herkemmät kuin voimakkaassa, natriumglutamaatilla kyllästetyssä liemikuutiossa.

      • sieltä N kohdalta

        natriumglutamaatti.


    • mikä keskustelu?

      Kokilta ei ravinton omistaja kysy miten hän haluaa liemensä, tehdäkkö itse vai miten. Ravintolan linjasta ja hintatasosta on siinä kyse. Ne on nuo ns. fine dining ravintolat jotka liemensä itse hauduttaa, muut käyttää valmista kamaa ja kiinan ravintoloissa sitä glutamaattia käytetään yleisesti kaikessa muussakin kuin liemimien lisäain eena.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      2015
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1763
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1634
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1430
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      63
      1355
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      18
      1298
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1282
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      71
      1241
    10. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1231
    Aihe