Hei, luin City-lehdestä, että kiinalaiset ravintolat käyttävät ruuissaan paljon aromivahventeita. Siis kemiallista lisäainetta vahvistamaan ruuan makua. Luulin, että niitä käytetään lähinnä vain valmisruuissa. Kuvittelin, että ravintolaruoka olisi tältä osin vielä "kotiruokaa".
Tietääkö kukaan asiasta enemmän, pitääkö paikkansa? Ja käyttävätkö ehkä muutkin ravintolat kemiallisia mömmöjä antimiensa paranteluun.
Minä haluaisin kyllä aitoa ruokaa, aidoista aineista, taidokkaan kokin valmistamana.
lisäaineet kiinalaisissa ravintoloissa
19
2020
Vastaukset
- ***
Niin, ja tietääkö kukaan Helsingistä sellaista kiinalaista (tai ylipäänsä mitään) ravintolaa, joka ei käytä kemiallisia lisäaineita.
Esimerkiksi lihaliemihän pitäisi keittää lihasta, luista, mausteista ym. luonnonaineista eikä lisäainesekoituksesta kuten valmiskuutioissa on. Ravintolakokilta pitäisi voida odottaa ammattitaitoa ja viitseliäisyyttä sen verran, että pystyisi tarjoamaan asiakkaille aitoa lihalientä keittojensa pohjana. - asiasta
Tietääkseni kaikki kiinalaiset ja japanilaiset ravintolat käyttävät natriumglutamaattia (kirjoitinkohan oikein?). Voithan pyytää, että haluat ruokasi täysin ilman sitä.
- Sorkkis
Japanilaisissa ravintoloissa käytetään natriumglutamaatin sijasta yleisemmin dashi-lientä, joka on valmistettu keittämällä kombu-merilevää ja kuivattua bonito-kalaa vedessä. Kombussa ja muissa merilevissä on paljon luontaista glutamaattia, joka syventää ruoan makua. Japanilaiset puhuvat umami-mausta, joka tarkoittaa juuri glutamaatin makua. Se maistuu lähinnä suolattomalta lihaliemeltä ja japanilaiset pitävät sitä yhtenä perusmakuna suolaisen, makean, happamen ja karvaan ohessa.
Natriumglutamaatin haittoja on suuresti liioiteltu. Siitä voi olla haittaa suurina annoksina lähinnä sydän- ja verisuonitaudeista kärsiville, kuten suolastakin. - neiti halla
Sorkkis kirjoitti:
Japanilaisissa ravintoloissa käytetään natriumglutamaatin sijasta yleisemmin dashi-lientä, joka on valmistettu keittämällä kombu-merilevää ja kuivattua bonito-kalaa vedessä. Kombussa ja muissa merilevissä on paljon luontaista glutamaattia, joka syventää ruoan makua. Japanilaiset puhuvat umami-mausta, joka tarkoittaa juuri glutamaatin makua. Se maistuu lähinnä suolattomalta lihaliemeltä ja japanilaiset pitävät sitä yhtenä perusmakuna suolaisen, makean, happamen ja karvaan ohessa.
Natriumglutamaatin haittoja on suuresti liioiteltu. Siitä voi olla haittaa suurina annoksina lähinnä sydän- ja verisuonitaudeista kärsiville, kuten suolastakin.Ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta nykyään umami tunnetaan (ja tunnustetaan) muuallakin kun japanissa. Lukion kirjoissa oli vielä lainausmerkeissä, mutta lääkiksen pääsykoekirjassa muiden makujen kanssa samalla viivalla.
- umami 5.maku
neiti halla kirjoitti:
Ei varsinaisesti liity aiheeseen, mutta nykyään umami tunnetaan (ja tunnustetaan) muuallakin kun japanissa. Lukion kirjoissa oli vielä lainausmerkeissä, mutta lääkiksen pääsykoekirjassa muiden makujen kanssa samalla viivalla.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Perusmaku
http://animelehti.fi/arvostelut/anime/umami-japanilainen-ruokakulttuuri
http://www.keittotaito.com/ruokaa_ja_viinia.html
- Tero
Sitä on hyvin vaikea sanoa, missä natriumgrutamaattia ei käytettäisi, mutta asiasta tuskin tarvitsee olla huolissaan. Katso alla olevassa tutkimuksessa erityisesti kohta 4.3.1.
http://www.elintarvikevirasto.fi/kuluttajalle/p3306.pdf
Se että kyseessä on "kemikaali" ei tarkoita yksin mitään, ihminenkin on kemikaaleista tehty ja kaikki sen ravinto.- Hui hai hapelit
Kuolinturhakevirasto nyt on täysin teollisuuden asialla.
Elintarvikevirastoa ei kiinnosta ns. pätkääkään, että onko meille syötetty sapuska ns. pitkäaikaisturvallisutta.
Huvittavaa oli kun Dumell haastatteli jossain ohjelmassa kyseisen pelleviraston johtavaa asiantuntijaa jostain elintarkkeesta, niin tämä ei edes tiennyt mitä sen KUULUISI sisältää! Kun Dumell siten oikaisi em. asiantuntijaa, niin tämä vaan räpsyttelee silmiään että "öyks öyks, jos teollisuus kokee että tämmöistä tarttee tehdä/käyttää, niin sit käytetään, töks töks".
Eli ETV tekee jutut ihan sen mukaan, mikä maksimoi teollisuuden tuotot. Kunhan kukaan ei vaan ihan akuutisti ruokaansa kuole, niin silloin viranomaisen mielestä on kaikki hyvin (se että Glutamaattisaastutettu ruoka aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia jne monille - ei kiinnosta).
Tai että se, että monet elintarvikevärit saattavat lisätä syövän esiintyvyttä, ei haittaa. Koska syövän kehittyminen vie vuosikausia eikä se yhdisty viime viikolla syömääsi nitriittilihaan...
- Asafoetida
Elintarvikevirasto kenties ei ole huolissaan, mutta tunnen monia ihmisiä, joille natriumglutamaatti (MSG) ei sovi. Huimausta, päänsärkyä jne.
Tunnetaan nimellä 'Chinese Restaurant Syndrome'; sen toisena mahdollisena syynä pidetään suolaisuutta.
Oli miten oli, halvoissa kiinalaisissa ravintoloissa käytetään paljon rasvaa ja maissitärkkelystä sekä valmiita maustekastikkeita ja puolivalmisteita. Kaukana kotiruoasta.- Tero
Suoli pilalla kirjoitti:
Älkää tuhlatko aikaanne näiden yksittäisten ja perustelemattomien mielipiteiden linkittämiseen. Noilla ei ole mitään informaatioarvoa. Jos olisi, niin tässä maailmassa ei voisi syödä tai tehdä yhtään mitään. Käytännön kokemus kertoo ihan muuta.
- Jos jaksaa ja sietää
Tero kirjoitti:
Älkää tuhlatko aikaanne näiden yksittäisten ja perustelemattomien mielipiteiden linkittämiseen. Noilla ei ole mitään informaatioarvoa. Jos olisi, niin tässä maailmassa ei voisi syödä tai tehdä yhtään mitään. Käytännön kokemus kertoo ihan muuta.
- Trumanshow on totta
Tero kirjoitti:
Älkää tuhlatko aikaanne näiden yksittäisten ja perustelemattomien mielipiteiden linkittämiseen. Noilla ei ole mitään informaatioarvoa. Jos olisi, niin tässä maailmassa ei voisi syödä tai tehdä yhtään mitään. Käytännön kokemus kertoo ihan muuta.
- alkuper.
Kiitos vastauksista. Luin tuon elintarvikeviraston linkin. Ei se natriumglutamaatti varmaan vaarallinen aine siis kohtuullisessa määrässä ole, ja onhan sitä luonnontuotteissakin kuten vihanneksissa ja juustossa.
Arvostan kuitenkin kokkia, joka osaa laittaa ruokaa ilman lisäaineita. On eri asia käyttää mausteina yrttejä ja muuta suoraan luonnosta poimittua kuin laboratorioputkessa kehitettyä arominvahvennetta.
Esimerkiksi itse tehdyssä liha- tai kalaliemessä makuvivahteet ovat paljon herkemmät kuin voimakkaassa, natriumglutamaatilla kyllästetyssä liemikuutiossa.- sieltä N kohdalta
natriumglutamaatti.
- mikä keskustelu?
Kokilta ei ravinton omistaja kysy miten hän haluaa liemensä, tehdäkkö itse vai miten. Ravintolan linjasta ja hintatasosta on siinä kyse. Ne on nuo ns. fine dining ravintolat jotka liemensä itse hauduttaa, muut käyttää valmista kamaa ja kiinan ravintoloissa sitä glutamaattia käytetään yleisesti kaikessa muussakin kuin liemimien lisäain eena.
- migreenin saanut
Natriumglutamaatti E 621
http://fi.wikipedia.org/wiki/Natriumglutamaatti
http://www.terveysportti.fi/rex/rex.metatesaurus.termi?p_sfui=SF042316&p_cfui=CF012506&p_sab=FINMSH&p_hierarkia=K
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=13&t=17149&start=30
http://kemikaalicocktail.blogspot.com/2009/10/etsintakuulutus.html - päänsärkyä saa
migreenin saanut kirjoitti:
Natriumglutamaatti E 621
http://fi.wikipedia.org/wiki/Natriumglutamaatti
http://www.terveysportti.fi/rex/rex.metatesaurus.termi?p_sfui=SF042316&p_cfui=CF012506&p_sab=FINMSH&p_hierarkia=K
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=13&t=17149&start=30
http://kemikaalicocktail.blogspot.com/2009/10/etsintakuulutus.html" kiinalainenravintola-oireyhtymä "
allergisuutta natriumglutamaatille, jota on esim. soijakastikkeessa
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 836019
ROTAT VALTAAVAT ALUEITA
Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj474055- 1314011
- 693793
Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan
Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️262968Alavuden sairaala
Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan72567Siekkilässä ajettu ihmisten yli- mitä tapahtui? Länsi-Savo ei ole uutisoinut asiata
Manneja, vaiko matuja?332379- 282252
- 2042141
Reuters: Ukraina on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan. Jopa 40 konetta vahingoittunut
Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan, kertoo Reuters. Uutistoimiston läh4501849