Elikkäs ajattelin tehdä tänään riisiä ja mietin, miten riisin saisi maustettua maukkaaksi.
Olen käyttänyt ennemmin pelkkää suolaa ja curryä joten nyt haluaisin kokeilla jotain uutta.
riisin maustaminen
38
30427
Vastaukset
- laaaa
mä maustan aina riisin kasvis-kana tai lihaliemikuutiolla..Tulee toosi hyvän makusta
- Anonyymi
Hyi kamala. Tämä on yksi hirveimmistä tavoista. Liemikuutioita ei tulisi koskaan käyttää mm riisin kanssa, koska riisi imee sen maun sisäänsä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hyi kamala. Tämä on yksi hirveimmistä tavoista. Liemikuutioita ei tulisi koskaan käyttää mm riisin kanssa, koska riisi imee sen maun sisäänsä.
No sehän siinä juuri on ideanakin...
- neiti halla
Arkena keitän riisin kasvis- liha- tai kanaliemessä. Kun tehdään vähän hienompaa, niin paistan ensin sipulia rasvassa, sitten lisään riisit (keittämättömät) ja kuullotan niitä hetken. Sitten kanalientä ja kanelitanko sekaan.
Joskus olen tehnyt myös niin, että ensin riisi keitetään (liemessä tai vedessä) ja sitten jäähdytetään. Kattilassa paistetaan sipulia, rasvaa, valkosipulia ja mausteita ja paprikakuutioita (ei lössöiksi!). Sitten mätkäistään riisi päälle ja lämmitetään se.- Syksy
Nam nam natriumglutamaatti! Liemikuutioilla saa riisiin lähinnä rasvaisensuolaisen, hyvin kuvottavan maun. Yököttää ajatellakin millaiseen ruokaan jotkut ovat tottuneet.
- Kiril
Syksy kirjoitti:
Nam nam natriumglutamaatti! Liemikuutioilla saa riisiin lähinnä rasvaisensuolaisen, hyvin kuvottavan maun. Yököttää ajatellakin millaiseen ruokaan jotkut ovat tottuneet.
riisi itsessään on jo sen verran epäterveellistä ettei siitä saa hyvää millään, varsinkaan jollain liemikuutiolla, jossa on lisäineita.
- Voi pyhä yksinkertaisuus
Kiril kirjoitti:
riisi itsessään on jo sen verran epäterveellistä ettei siitä saa hyvää millään, varsinkaan jollain liemikuutiolla, jossa on lisäineita.
Jos nyt vaikka niin olisikin, että riisi on 'epäterveellistä', ei se tarkoita ettei siitä voisi saada 'hyvää'. Arvattavasti Kiril vain tankkaa syödessään.
- tämän
Voi pyhä yksinkertaisuus kirjoitti:
Jos nyt vaikka niin olisikin, että riisi on 'epäterveellistä', ei se tarkoita ettei siitä voisi saada 'hyvää'. Arvattavasti Kiril vain tankkaa syödessään.
'epäterveellisen' ravinnon avulla elävät miljoonat ihmiset maapaalolla, varsinkin tuolla aasiassa ja pysyvät kyllä hengissä ja lisääntyvätkin melkoista vauhtia.
- Riisi on hyvää
tämän kirjoitti:
'epäterveellisen' ravinnon avulla elävät miljoonat ihmiset maapaalolla, varsinkin tuolla aasiassa ja pysyvät kyllä hengissä ja lisääntyvätkin melkoista vauhtia.
Eivät elä. Riisi on pääasiallinen energian lähde ja siihen tarkoitukseen se onkin hyvää. Riisiä syödään myös sen takia valkoisena "kiillotettuna", että sen mausta pidetään. Aasialaisten ravinto koostuu kuitenkin monesta muustakin ruoasta kuin pelkästä riisistä. Noissa muissa ruuissa on yleensä tarvittavat vitamiinit ja mm. valkuainen. Pelkästä riisistä koostuva ruokavalio johtaa nopeasti puutostauteihin. Beri-beri ja kwahsiorkor taitavat olla yleisimmät.
- Piiuaska
Täysjyväriisi on itseasiassa hyvinkin terveellistä ravintoa.
- Anonyymi
Syksy kirjoitti:
Nam nam natriumglutamaatti! Liemikuutioilla saa riisiin lähinnä rasvaisensuolaisen, hyvin kuvottavan maun. Yököttää ajatellakin millaiseen ruokaan jotkut ovat tottuneet.
Makuja on monenlaisia. En olisi samaa mieltä kanssasi. Annapa sinä hyvä vinkki niin koetellaan onko se parempi.
- Anonyymi
Piiuaska kirjoitti:
Täysjyväriisi on itseasiassa hyvinkin terveellistä ravintoa.
On varmasti se riisi, mutta täysjyväversiossa mukana tulee moninkertainen määrä myrkyllistä elohopeaa. Tästä syystä täysjyväriisiä ei tule koskaan käyttää.
Toinen elohopeapommi on kalat ja varsinkin meressä eläneet.
- Syksy
Kuminaa pari hyppysellistä alkuvaiheessa, ja hyvää tulee. Miten muuten keität riisin, suomalaiset tuppaavat tekemään sen aivan liian paljolla vedellä ja kansi auki, mikä on melkoinen kauhistus jos kuoritusta riisistä haluaa hyvääkin.
- Kuminaa
Moi, mitä tarkoittaa kuminaa alkuvaiheessa? Ennen keittämistä?
- kalakastiketta,
haisee kyllä kun pesemätön esinahka ,mutta on itseasiassa yllättävän mietoa.
- zaatar
olet varmasti jo keittänyt, mutta tulevaisuuden varalle vinkiksi kertoisin, että kardemumma on oikein sopiva riisin mauste. Parasta käyttää jauhamatonta ja kuullottaa sitä vähän ensin kanelitangon kanssa ennenkuin lisää riisin ja veden.
Valmiiseen riisiin voi lisätä myös tuoreita yrttejä kuten korianteria ja minttua ja saada näin 'vihreää riisiä'.
Punaista riisiä saa lisäämällä riisiin kuullotettua sipulia, paprikajauhetta ja hiukkasen tomaattisosetta.
Rusinat, mantelit ym. antavat myös riisiin väriä ja makua.
Niinkuin tuolla edellä jo mainittinkin (puolesta ja vastaan), kana/lihajauheet on helpoin tapa antaa riisille makua. Hyvälaatuinen kanaliemijauhe kohtuudella käytettynä antaa riisille erinomaisen maun, johon ei kyllästy, muuttamatta kuitenkaan riisin koostumusta tai ulkonäköä. - himana
Itse tulee vedettyä aika paljon riisiä ihan vain soijakastikkeen ja nori-merilevähiutaleiden kanssa. Lisätä mukaan voi vaikkapa purkin tonnikalaa ja purjoa ohuina viipaleina.
- sen teen
Osta täysjyväriisiä (itse ostan aasiamarketeista). Kuullota osa (1/3 esim) kuumassa öljyssä. Freesaa riisin kanssa vaikka purkki tomaatti pyreetä tai noita muiden ehdottamia mausteita. Kun riisi on kunnolla kuullottunut - jopa paahtunut - lisää reilusti paloiteltua valkosipulia, loput riisit, liemikuutio ja vettä. Keitä noin tunti.
Valmiiseen riisiin voit lisätä tuoreita yrttejä, esim. korianteria, persiljaa, basilikaa. lipstikkaa tai ruohosipulia.- etsilleenjatolleen
Siis riisiä keitetään noin tunti - no ei sitten niin vaikka kokojyväriisistä onkin kyse.
Riisi on kypsää kun sen hampaissa tuntee eli 10 minuutista puoleen tuntiin.
Paras riisi, jota olen keittänyt on Risellan Himalaya-basmati-riisi - keittyy hyvin ja ohjeen mukaisesti valmistettuna maukkaan kuohkeaa.
Toivottavasti eivät vain lopeta kyseistä tuotetta - aiemmin rainbown basmati-riisi (maukas, hyvin keittyvä) katosi hyllyiltä ja näin taitaa käydä tällekin - ainakin ässä-ryhmästä se puuttuu hyllyistä.
Taitaa käydä kuten pienelle ruutu-näkille - aina lopussa hyllyistä ja silti valmistaja lopetti sen tuotannon muka vähäiseen myyntiin vedoten eli siis mitä vittua häh!
- ja minä taas
teen riisin tälleen.
kattilaan loraus öljyä, huuhdotut riisit sekaan.
kuullota jonkin aikaa sitten sekaan tillisilppua ja pakaste tai purkki hernettä, maissikin käy.
sitten kaksinkertainen määrä vettä riisiin nähden.Mausteeksi suolaa ja vähän mustaapippuria sekä cyrrymaustetta. sitten vain kansi päälle ja hiljaisella lömmällä parikyt minuttia,sammuta liesi, anna vetäytyä pyyheliina tai harso kannen alla viitisen minuttia ja riisi on valmista- Joku riisin syöjä :D
Mun tapa tehä riisi:
1. Keitän riisit normaalisti ilman mitään mausteita
2. Poistan ylimääräset vedet jne.
3. Maustan riisit pienellä määrällä voita ja aromisuolalla
Mun maustaminen ei ehkä ihan terveelisin ole mut ainakin hyvää mun mielestä :D - ämätööri
Joku riisin syöjä :D kirjoitti:
Mun tapa tehä riisi:
1. Keitän riisit normaalisti ilman mitään mausteita
2. Poistan ylimääräset vedet jne.
3. Maustan riisit pienellä määrällä voita ja aromisuolalla
Mun maustaminen ei ehkä ihan terveelisin ole mut ainakin hyvää mun mielestä :DNormaalisti riisi kylläkin keitetään siten, että keitinvesi imeytyy riisiin, eikä sitä tarvitse sieltä kattilasta mihinkään poistaa. Ja jos riisistä haluaa maukasta, niin kannattaa laittaa ne mausteet (mitä sitten päättääkään käyttää) sinne joukkoon jo kypsennysvaiheessa. Sinun kuvailemallasi tyylillä itse riisi jää mauttomaksi, ja se riisin pinnalla oleva kerros rasvaa ja suolaa ei paljon lohduta...
- bnm.,
ämätööri kirjoitti:
Normaalisti riisi kylläkin keitetään siten, että keitinvesi imeytyy riisiin, eikä sitä tarvitse sieltä kattilasta mihinkään poistaa. Ja jos riisistä haluaa maukasta, niin kannattaa laittaa ne mausteet (mitä sitten päättääkään käyttää) sinne joukkoon jo kypsennysvaiheessa. Sinun kuvailemallasi tyylillä itse riisi jää mauttomaksi, ja se riisin pinnalla oleva kerros rasvaa ja suolaa ei paljon lohduta...
Meillä tehdään uunissa kana riisi.
Eli koipireidet maustetaan ja pistetään uunivuokaan. Ympäri uunivuokaa laitetaan riisi ja vesi. Paketin ohjeen mukaan, halutaanko 1 annos vai 2 annosta. Yleensä tässä vaiheessa pistetään myös kanaliemikuutio (se fond du chef). Pilkotaan pitkin vuokaa riisin joukkoon, puolikas riittää.
Sitte koko hoito vajaaksi kahdeksi tunniksi uuniin. Välillä kannattaa sekoittaa riisiä ja tarkistaa, että vettä on riittävästi. Täytyy huomioida myös haihtuminen. Vesi imeytyy riisiin ja on ottanut makua myös noista kanoista.
Kategoriassamme "ihan hyvää" on myös ne pannuvihannekset (Aasian pannu, Karibian pannu jne. olikohan Apetitin valmistamaa). Keitä riisit normaalisti, paista nuo pannuvihannekset pannulla kypsiksi (niissä on myös kastike valmiina) ja sekoita riisi vihannesten joukkoon. - Anonyymi
ämätööri kirjoitti:
Normaalisti riisi kylläkin keitetään siten, että keitinvesi imeytyy riisiin, eikä sitä tarvitse sieltä kattilasta mihinkään poistaa. Ja jos riisistä haluaa maukasta, niin kannattaa laittaa ne mausteet (mitä sitten päättääkään käyttää) sinne joukkoon jo kypsennysvaiheessa. Sinun kuvailemallasi tyylillä itse riisi jää mauttomaksi, ja se riisin pinnalla oleva kerros rasvaa ja suolaa ei paljon lohduta...
Ei. Käsitelty esim 10min pikariisi (Parboiled rice) voidaan keittää suuressa määrässä vettä ja lopuksi poistaa se ylimääräinen vesi. Vaikka koko veden antaa imeytyä, niin silti riisi ei ole ns tahmaista. Siitä saa tahmaista vain jälkikäteen käsittelemällä. Normaali riisi, jota keitetään perkeleen kauan käyttäytyy ihan toisin.
- Raakakakku
Kurkuma maustaa ja värjää mukavasti - on kuulemma tosi terveellinenkin.
- etsilleenjatolleen
Laita Jamien tapaan riisin sekaan pussi jasmiiniteetä tai jasmiininkukka, jos sellaisen jostain löydät, keitä kymmenen minuuttia ja anna hautua 5 minuuttia.
Jasmiinin sijasta voi käyttää myös muita aromaattisia aineksia kuten sitruunan lohkoja keitinveteen upotettuina tai vaikka yrttejä kokonaisina varsina - ne on helpompi poimia riisin seasta.
Oikeastaan mikä tahansa aromaattinen kasvis tai yrtti käy riisin maustamiseen ihan oman maun mukaan.- Valmistapaketista
Kaupasta saa jasmiini- ja basmatiriisejä tai sekoitusta thai-riisin nimellä, myös edukkaammin kauppojen omilla merkeillä.
- etsilleenjatolleen
Joskus laitan murskatun sitruunaruohon riisien pinnalle keittymään - antaa kivasti makua riisiin, mutta ei silti liikaa.
Samoin voi käyttää esim. inkivääriä paloina kuin myös yrttejä eli esim. sitruunatimjamia tai rosmariinia pari oksaa riisin pinnalle.
Mausteet kannattaa laittaa oksina tai suurina paloina, jotta ne saa helposti pois ennen tarjoilua. - Anonyymi
Suosittelen laittamaan sipulikeittojauhetta riisiin. Sellaisenaan siinä on ihana ranskalainen vivahde . Paprikajauhe lisänä vie unkariin. Maissipaprikaherne etelä amerikan suuntaan. Toimii.
- Anonyymi
Tällä videolla on aiheesta hyvää infoa (riisin keitinveden maustaminen).
https://youtu.be/A2PH_nqRIag
Aika paljon eri mausteita ja joku niistä aika yllättävä sellainen.
- Kooysi - - Anonyymi
Minun mielestäni riisiä ei tarvitse maustaa mitenkään, ehkä korkeintaan pienellä ripauksella suolaa. Maustaminen kannattaa keskittää siihen ruokaan mitä riisin kanssa syödään, riisi toimii sitten maun tasapainottajana.
- Anonyymi
Voit laittaa suolattuun keitinveteen riisin sekaan erinäisiä yrttejä esim. nippu timjamia sidottuna puuvillalangalla ns. bouqeeksi, joka on helppo onkia pois riisin kypsyttyä, persiljaa, basilikaa silputtuna, oreganoa kuivana tai tuoreena, chili-palko tai valkosipulin kynsi viilleltynä, sitrushedelmän viipaleita, kanelitanko, tähtianista kokonaisena jne... vaihtoehtoja on monia - riippuu ihan mitä ruokaa teet ja mitä makua havittelet.
Pelkkä suola ei ole se ainoa vaihtoehto riisin maustamiseen.Niin, tai voisit esimerkiksi kokeilla vaikka höyrytettyä riisiä ja jotain tandoori-maustetta, tai currya, tai sekä että, ja vihanneksia.
- Anonyymi
Heittäkää riisit pois ja ostakaa paremman makuista ja kotimaista ohraa.
- Anonyymi
Kannattaa kysyä Rolls -hampurilaisravintolasta, jos on töissä joku niin tuttu että paljastaa reseptin. En käytännössä syö riisiä juuri ollenkaan, mieluummin perunaa. Rolls´in kana riisillä -ateria on ihmeen hyvän makuinen, riisi on käsittämättömän hyvän makuista riisiksi. Olisi kiva tietää mitä siihen laitetaan.
- Anonyymi
Sama juttu paikallisessa kebab raflassa, riisi on todella hyvin maustettu, samalla mausteinen, vähän tulinen ja jotain makeaakin. Ei varmaan kerro reseptiään koska toisessa saman kylän kebulassa riisi on tunnetusti mautonta ja puuromaista..
- Anonyymi
Mieto intialainen currytahna ! Pataks tai Rajah.
- Anonyymi
Kunhan et käyttäisi elikkää se on pahaa.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit12661Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1481218Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491105- 127998
Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223964Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?206929Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä13835- 72835
Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk296833- 39812