Onko raparperikiisseli ollenkaan terveysruokaa vai suorastaan myrkkyä? Raparperin oksaalihappo sitoo kalsiumia ja voi aiheuttaa virtsatie- ja sappikiviä. Se on aiemmin luokiteltu myrkkykasviksi, kunnes sitä ruvettiin käyttämään lääkekasvina, en tosin tiedä, mihin tarkoitukseen. Mitkä on raparperin hyvät ravitsemukselliset ominaisuudet, jos niitä on? Kannattaako syödä ollenkaan?
Raparperin terveellisyydestä
6
7381
Vastaukset
- Kiril
Kotimaiset Kasvikset ry kertoo suraavaa raparperista: Raparperin kirpeys johtuu sen sisältämästä oksaalihapoista. Oksaalihappo sitoo kalsiumia. Raparperiruoan kanssa onkin suositeltavaa syödä samalla jotakin maitotaloustuotetta. Tällöin raparperin sisältämä oksaalihappo sitoo kalsiumin lisänä tulevasta maitotaloustuotteesta eikä luustosta.
Raparperikiisseli on harvemmin terveysruokaa kun siihen lisätään hiilihydraatteja kuten perunajauhoja ja sokeria.- Olga X
Onko raparperissä mitään hyvää, mitään terveellistä? Raakana minä en sitä syö, joten C-vitamiini ainakin katoaa keitettäessä. Kiisselin suurustan perunajauhoilla (onkohan siinäkään muuten mitään terveellistä?) ja makeutan kalorittomalla makeutusjauheella. Mitkähän ovat olleet raparperin hyvät lääkinnälliset tai terveysvaikutukset, kun sitä on joskus lääkekasvinakin käytetty? En tiedä, käytetäänkö enää. Pakastimessani on monta pussia viime kesäistä raparperia. Heitänkö menemään? Ruisleivän kanssa kiisseli ainakin maistuu ihan hyvältä, mutta eihän se maku aina kerro kaikkea, ilmeisesti? Maidon kanssa olen raparperia oppinut syömään lapsesta asti.
- Haans
Olga X kirjoitti:
Onko raparperissä mitään hyvää, mitään terveellistä? Raakana minä en sitä syö, joten C-vitamiini ainakin katoaa keitettäessä. Kiisselin suurustan perunajauhoilla (onkohan siinäkään muuten mitään terveellistä?) ja makeutan kalorittomalla makeutusjauheella. Mitkähän ovat olleet raparperin hyvät lääkinnälliset tai terveysvaikutukset, kun sitä on joskus lääkekasvinakin käytetty? En tiedä, käytetäänkö enää. Pakastimessani on monta pussia viime kesäistä raparperia. Heitänkö menemään? Ruisleivän kanssa kiisseli ainakin maistuu ihan hyvältä, mutta eihän se maku aina kerro kaikkea, ilmeisesti? Maidon kanssa olen raparperia oppinut syömään lapsesta asti.
pitkään tuntema ravintokasvis, jonka ravitsemukselliset ominaisuudet ovat vähintäänkin samat, kuin on kotimaisissa kasvihuoneissa keinovalolla ja "ravinto"-liuoksilla kasvatetuilla vihanneksilla.
Raparperiä ei haluta kehua, koska sitä on äärettömän helppo kasvattaa, ja sitten kun maasta sitä lähtee tulee, niin johan tulee rutkasti (=pois bisneksiltä).
Itse syön säännöllisesti kiisselin muodossa ja nyt teen kesäisin mehuakin, kun huomasin joku vuosi sitten Virossa pikkupoikien jalkapallomatsissa, kuinka maatuskat keittivät kaiken tarjoilemansa mehun juuri raparpereista.
Kyllä kelpasi mehu suomimussukoillekin narisematta.
Älä missään nimessä heitä veke arvokkaita vihanneksia.
- hmg
Olen lukenut eri lähteistä että oksaalihappo (raparperissa, pinaatissa, kaakaojauhossa) tulee kalsiumia sitovaksi vain kun sitä kuumennetaan, kypsennetään. Kun raparperia syö raakana niin oksaalihappo ei ole kalsiumin vihollinen. Mutta samat lähteet sanovat muistaakseni että oksaalihappoa ei pidä yleensäkään paljoa ottaa sisään ruoan kautta.
Raparperi (raaka) on aika hyvä C vitamiinin lähde. Muistaakseni likempänä 20 mg/100g. Ja aika hyvä kalsiumin lähde, muistaakseni noin 70 mg/100g. Arvelen myös että se on aika hyvä kaliumin lähde.
Joten raparperi on esimerkki sellaisista ruoista/raaka-aineista joidenka kalsiumi tulee huonoksi kun sitä kuumennetaan. Eräs toinen lämpöherkkä kalsiumin lähde on lehmän maito. Siitä sanotaan että se on jopa kaikista lämpöherkin tässä suhteessa. Jotkut lähteet sanovat että pastöroinnin ja homogenisoinnin myötä yli puolet maidon kalsiumista menee sellaiseksi ettei elimistö pysty sitä käyttämään. Siten se pilaantunut epä-orgaaninen kalsiumi voi kerääntyä niveliin ja sappikiviksi jne.
HMG - englanniksi
http://www.nutritiondata.com/facts-B00001-01c20XB.html
http://www.wholehealthmd.com/refshelf/foods_view/1,1523,68,00.html - Anonyymi
Olen syönyt raparperia kerran.neljä päivää naitatti putkeen.joten tuumasin.että kiintiö on täynnä.piste
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kaksi vuotta
Sitten mä ihastuin suhun päätä pahkaa, kun meillä klikkasi heti ekasta päivästä lähtien. Et varmasti tunne samoin ja tek206066Alahan tulla paikkaamaan tekojas
Ja lopeta se piilossa oleminen. Olet vastuussa mun haavoista. Vien asian eteenpäin jos ei ala kuulumaan.243476Onko kenellekään muulle käynyt niin
Että menetti tilaisuutensa? Kaivattu oli kuin tarjottimella, osoitti kiinnostusta vahvasti, silmät ja olemus täynnä rakk1662812- 292710
- 821704
- 1471582
- 1481541
- 91403
- 121158
- 961128