Raparperin terveellisyydestä

Olga X

Onko raparperikiisseli ollenkaan terveysruokaa vai suorastaan myrkkyä? Raparperin oksaalihappo sitoo kalsiumia ja voi aiheuttaa virtsatie- ja sappikiviä. Se on aiemmin luokiteltu myrkkykasviksi, kunnes sitä ruvettiin käyttämään lääkekasvina, en tosin tiedä, mihin tarkoitukseen. Mitkä on raparperin hyvät ravitsemukselliset ominaisuudet, jos niitä on? Kannattaako syödä ollenkaan?

6

7501

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiril

      Kotimaiset Kasvikset ry kertoo suraavaa raparperista: Raparperin kirpeys johtuu sen sisältämästä oksaalihapoista. Oksaalihappo sitoo kalsiumia. Raparperiruoan kanssa onkin suositeltavaa syödä samalla jotakin maitotaloustuotetta. Tällöin raparperin sisältämä oksaalihappo sitoo kalsiumin lisänä tulevasta maitotaloustuotteesta eikä luustosta.

      Raparperikiisseli on harvemmin terveysruokaa kun siihen lisätään hiilihydraatteja kuten perunajauhoja ja sokeria.

      • Olga X

        Onko raparperissä mitään hyvää, mitään terveellistä? Raakana minä en sitä syö, joten C-vitamiini ainakin katoaa keitettäessä. Kiisselin suurustan perunajauhoilla (onkohan siinäkään muuten mitään terveellistä?) ja makeutan kalorittomalla makeutusjauheella. Mitkähän ovat olleet raparperin hyvät lääkinnälliset tai terveysvaikutukset, kun sitä on joskus lääkekasvinakin käytetty? En tiedä, käytetäänkö enää. Pakastimessani on monta pussia viime kesäistä raparperia. Heitänkö menemään? Ruisleivän kanssa kiisseli ainakin maistuu ihan hyvältä, mutta eihän se maku aina kerro kaikkea, ilmeisesti? Maidon kanssa olen raparperia oppinut syömään lapsesta asti.


      • Haans
        Olga X kirjoitti:

        Onko raparperissä mitään hyvää, mitään terveellistä? Raakana minä en sitä syö, joten C-vitamiini ainakin katoaa keitettäessä. Kiisselin suurustan perunajauhoilla (onkohan siinäkään muuten mitään terveellistä?) ja makeutan kalorittomalla makeutusjauheella. Mitkähän ovat olleet raparperin hyvät lääkinnälliset tai terveysvaikutukset, kun sitä on joskus lääkekasvinakin käytetty? En tiedä, käytetäänkö enää. Pakastimessani on monta pussia viime kesäistä raparperia. Heitänkö menemään? Ruisleivän kanssa kiisseli ainakin maistuu ihan hyvältä, mutta eihän se maku aina kerro kaikkea, ilmeisesti? Maidon kanssa olen raparperia oppinut syömään lapsesta asti.

        pitkään tuntema ravintokasvis, jonka ravitsemukselliset ominaisuudet ovat vähintäänkin samat, kuin on kotimaisissa kasvihuoneissa keinovalolla ja "ravinto"-liuoksilla kasvatetuilla vihanneksilla.

        Raparperiä ei haluta kehua, koska sitä on äärettömän helppo kasvattaa, ja sitten kun maasta sitä lähtee tulee, niin johan tulee rutkasti (=pois bisneksiltä).

        Itse syön säännöllisesti kiisselin muodossa ja nyt teen kesäisin mehuakin, kun huomasin joku vuosi sitten Virossa pikkupoikien jalkapallomatsissa, kuinka maatuskat keittivät kaiken tarjoilemansa mehun juuri raparpereista.

        Kyllä kelpasi mehu suomimussukoillekin narisematta.

        Älä missään nimessä heitä veke arvokkaita vihanneksia.


    • hmg

      Olen lukenut eri lähteistä että oksaalihappo (raparperissa, pinaatissa, kaakaojauhossa) tulee kalsiumia sitovaksi vain kun sitä kuumennetaan, kypsennetään. Kun raparperia syö raakana niin oksaalihappo ei ole kalsiumin vihollinen. Mutta samat lähteet sanovat muistaakseni että oksaalihappoa ei pidä yleensäkään paljoa ottaa sisään ruoan kautta.

      Raparperi (raaka) on aika hyvä C vitamiinin lähde. Muistaakseni likempänä 20 mg/100g. Ja aika hyvä kalsiumin lähde, muistaakseni noin 70 mg/100g. Arvelen myös että se on aika hyvä kaliumin lähde.

      Joten raparperi on esimerkki sellaisista ruoista/raaka-aineista joidenka kalsiumi tulee huonoksi kun sitä kuumennetaan. Eräs toinen lämpöherkkä kalsiumin lähde on lehmän maito. Siitä sanotaan että se on jopa kaikista lämpöherkin tässä suhteessa. Jotkut lähteet sanovat että pastöroinnin ja homogenisoinnin myötä yli puolet maidon kalsiumista menee sellaiseksi ettei elimistö pysty sitä käyttämään. Siten se pilaantunut epä-orgaaninen kalsiumi voi kerääntyä niveliin ja sappikiviksi jne.

      HMG

    • Anonyymi

      Olen syönyt raparperia kerran.neljä päivää naitatti putkeen.joten tuumasin.että kiintiö on täynnä.piste

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      27
      3713
    2. Oletko sä oikeesti varattu?

      Että sen takii ei voida olla tekemisissä?
      Ikävä
      41
      2539
    3. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      41
      2451
    4. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      8
      2255
    5. Horoskooppikysely

      Oma ja ikävän kohteen horoskooppi? Sopivatko yhteen?
      Ikävä
      18
      1735
    6. Rakas, kerro mulle

      Miltä se tuntuu?
      Ikävä
      38
      1679
    7. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      46
      1603
    8. Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan

      Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.
      Maailman menoa
      297
      1440
    9. Oletko ollut vihainen, suuttunut tai pettynyt

      johonkin kaivattusi toimintaan?
      Ikävä
      140
      1429
    10. Kesäseuraa

      Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t
      Ikävä
      46
      1368
    Aihe