Sika sikana

Grillaaja

Grillaukseen sopii erinomaisesti rasvainen sianliha, esim kasleri. Sianliha maistuu erinomaiselta, sen voi grillata kypsäksi, jopa pinnalta ruskeaksi ja maustaa vsta grillaamisen jälkeen. Se on mureaa ilman riiputusta, nuijimista tai marinaadia ja maustaa voi hyvin jälkeenpäin. Sianrasva voitelee parilankin samantien.
Miksi siis liha myydään punaisessa litkussa joka mähnästää grillin, maistuu samanlaiselta, eikä sitä voi edes pestä pois. Kanaakin myydään ihan samanmakuisena. Jostain syystä Suomessa myydään nykyisin liha lähes aina tässä liemessä purkeissa tai pakattuna ja vieläpä viipaloituna valmiiksi. Minne on liha hävinnyt? Syynä voisi olla sama kuin sianrasvan häviäminen, siat kasvatetaan rasvattomiksi eikä kauppa ota myyntiin muuta kuin liotettuja tai jauhettuja "pihvejä". Aikaisemmin ostin palana huuhtelin ja leikkasin. Maustettuna se menettelee, mutta possulta se ei maistu.

17

1368

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • neuvova neuvonantaja

      Vaadi kauppiaaltasi marinoimatonta, oikeaa lihaa uusavuttomien puolivalmisteiden sijasta. Kerro vaihtavasi kauppaa, jos ei ole tarjolla marinoimatonta joka lihalaadussa.

    • jimbo

      Itseäkin kovasti ärsyttää, kun kunnon lihaa ei tunnu saavan Suomesta ollenkaan. Liha on joko pilattu ihme maustemömmöillä tai sitten se on vaan punasta lihaa ilmaan minkäännäköistä rasvaa - ei ihme että pihvit yms. maistuu pahvilta. Ja jos välillä haluaisi tonnikalalla herkutella, niin eikö sillonkin löydy vaan sitä kokopunaista pakastemössöä, ja kunnon tonnikalan lihasta ei tietoakaan. Japanissa asuneena ja siellä kunnon lihaa maistateena ei voi vaan kun ihmetellä, että miten Suomessa kehtaavat mainostaa lihojansa "lihaksi".

      Jos halutaan naudasta pihvejä pitää paistaa, tulee liha olla tätä:
      http://secure.shimane-bussan.or.jp/cgi-bin/gift/img_rus/138-2.jpg

      Siasta, jos halutaan nauttia niin ei pidä rasvalla säästellä:
      http://www.1038.jp/gif/bitters/ryouri/butaro-suburokku.jpg

      Tässä taas, miltä tonnikalan tulee näyttää sen punaisen pakastemössön sijaan:
      http://img4.dena.ne.jp/ex42/cb/3/3314931/12/50973068_1.jpg

      Kunnon lihaa kauppoihin, kiitos.

      • kaksi ongelmaa

        Toinen on se, että marinoidusta lihasta valmistajat saavat paremman katteen ja laiskat ihmiset ostavat tätä.
        Ja toinen... niin, mikähän taho suomessa on saanut tämän rasvakammon aikaan? Ihmiset eivät uskalla edes grilliin ostaa kunnon lihaa, vaan sen pitää olla mahdollisimman rasvatonta. Tälläinen liha ei vaan sovi grillattavaksi.
        Onneksi joissain pihvipaikoissa käytetään kunnollista lihaa ja pihvit ovat mehukkaita. Mutta marketeistä ei taida lähitulevaisuudessa saada hyvää grillilihaa, erikoisliikkeistä sitä varmaan vielä saa.

        Toivottovasti edes grillimakkarat pysyisivät kunnollisina.


      • Kiril
        kaksi ongelmaa kirjoitti:

        Toinen on se, että marinoidusta lihasta valmistajat saavat paremman katteen ja laiskat ihmiset ostavat tätä.
        Ja toinen... niin, mikähän taho suomessa on saanut tämän rasvakammon aikaan? Ihmiset eivät uskalla edes grilliin ostaa kunnon lihaa, vaan sen pitää olla mahdollisimman rasvatonta. Tälläinen liha ei vaan sovi grillattavaksi.
        Onneksi joissain pihvipaikoissa käytetään kunnollista lihaa ja pihvit ovat mehukkaita. Mutta marketeistä ei taida lähitulevaisuudessa saada hyvää grillilihaa, erikoisliikkeistä sitä varmaan vielä saa.

        Toivottovasti edes grillimakkarat pysyisivät kunnollisina.

        Kansanterveyslaitos ja sen pääjohtaja Pekka Puska, joka on jo vuosia toitottanut eläinrasvojen vaaroista ja käynnistänyt rasvahysterian Suomessa. Siitä nyt ei mitään hyvää ole seurannut ja kaikki kaupat myyvät rasvatonta lihaa joka ei maistu miltään.


      • Maku kunniaan
        Kiril kirjoitti:

        Kansanterveyslaitos ja sen pääjohtaja Pekka Puska, joka on jo vuosia toitottanut eläinrasvojen vaaroista ja käynnistänyt rasvahysterian Suomessa. Siitä nyt ei mitään hyvää ole seurannut ja kaikki kaupat myyvät rasvatonta lihaa joka ei maistu miltään.

        Puska muuten puolusti raivokkaasti taas tänään Hesarin mielipidepalstalla omaa kantaansa. Joku ulkomaalainen tutkimus on kuulemma mitään tekemätön.

        Kummallista kuitenkin on, että esim. Saksassa ja yleensäkin Keski-Euroopassa syödään rasvaista lihaa ja käytetään voita ja sydänkuolleisuus on silti pienempi kuin Suomessa, missä ruoka on jalostettu mauttomaksi.


      • ihmetellä
        Maku kunniaan kirjoitti:

        Puska muuten puolusti raivokkaasti taas tänään Hesarin mielipidepalstalla omaa kantaansa. Joku ulkomaalainen tutkimus on kuulemma mitään tekemätön.

        Kummallista kuitenkin on, että esim. Saksassa ja yleensäkin Keski-Euroopassa syödään rasvaista lihaa ja käytetään voita ja sydänkuolleisuus on silti pienempi kuin Suomessa, missä ruoka on jalostettu mauttomaksi.

        En ole tuota hesarin juttua nähnyt, mutta Puskan ja kumpaneiden toiminta tuntuu aika hullulta. Maailmalla on lukuisia tahoja jotka pystyvät tekemään parempaa tutkimusta kuin suomessa pienillä määrärahoilla ja silti pitäisi luottaa vain yksipuoliseen suomalaiseen tutkimukseen.
        Itse olen tällä hetkellä tiukasti VHHn kannalla ja joku Puska saa tehdä paljon töitä että uskoisin sen juttuja tänään tai tulevaisuudessa.
        Tutkimusten mukaan suomalaiset käyttävät lisääntyvässä määrin "terveellisiä" ruoka-aineita ja samaan aikaan sairaudet ja lihavuus lisääntyy. Jossain on jotain vikaa, mutta koska se kerrotaan meille??? Itse olin tuossa samassa kierteessä kunnes vaihdoin linjaa.


      • mene jo pois
        Kiril kirjoitti:

        Kansanterveyslaitos ja sen pääjohtaja Pekka Puska, joka on jo vuosia toitottanut eläinrasvojen vaaroista ja käynnistänyt rasvahysterian Suomessa. Siitä nyt ei mitään hyvää ole seurannut ja kaikki kaupat myyvät rasvatonta lihaa joka ei maistu miltään.

        No kyllä täytyy nostaa sille Puskalle hattua, kun on saanut lihakarjan rsvattomaksi.

        Et sinä Kiril-rukka vedä vertoja Puskalle;hän sentään tietää mistä puhuu. Snä puhut "17 kuukauden kokelmuskella" asioista, jotka eivät aina ole sitä miltä ne näyttävät.

        Sinulta uuttuu näyttö kaikkien noiden teoriottesi osalta. Etkäsitä kyllä mistään saa,reppana.


      • ilmottautui
        mene jo pois kirjoitti:

        No kyllä täytyy nostaa sille Puskalle hattua, kun on saanut lihakarjan rsvattomaksi.

        Et sinä Kiril-rukka vedä vertoja Puskalle;hän sentään tietää mistä puhuu. Snä puhut "17 kuukauden kokelmuskella" asioista, jotka eivät aina ole sitä miltä ne näyttävät.

        Sinulta uuttuu näyttö kaikkien noiden teoriottesi osalta. Etkäsitä kyllä mistään saa,reppana.

        ilmaisiin testeihin. Hyvä että teitä riittää, niin meidän muiden ei tarvitse uhrautua.


      • Kuola valuu

        Aivan sairaan hyvän näköistä lihaa, varsinkin tuo nauta.


    • Grillaaja

      Paikkakunnalla ei satu olemaan erikoisliikkeitä ja liha myydään pakattuna. Toki lihaa voi ostaa varastoon ja leikata ja maustaa itse. Ongelmana on vain lihan laatu tai tarjonnan laatu. Tuntuu käsittämättömältä tämä Suomen politiikka. Miksi ihmeessä suomalainen liha pitää pilata? Rasvaton kinkku lie ensimmäisiä keksintöjä sen silakanmakuisen kinkun jälkeen nimittäin.
      Kysyisin siis uudestaan miten nykyisistä grillilihoista saa syötävän makuisia? Isompien kimpaleiden osalta peseminen/pyyhkiminen jotenkuten ommistuu, mutta nehän ovat sitten rasvattomia, esim ulkofilettä.

      • Grillaaja on mielipiteineen oikealla asialla. Varsinkin näin kesäaikaan marinoimatonta lihaa ei tunnu löytyvän mistään.Olen pitänyt tapanani ostaa toukokuussa kotipakastimeen marinoimatonta grillilihaa, kun sitä vielä saa.Mökillä joutuu tyytymään paikallisen osuuskaupan pakkomarinoituihin lihoihin.
        Marinadin makua en ole sanut täysin pois mistään lihasta, mutta olen saanut sitä miedonnettua liottamalla grillattavaa lihaa vesiämpärissä ja vaihtamalla veden välillä.


      • Überbarbecuer

        Paras grillikylki syntyy amerikkalaisten oppien mukaan. Sikaa keitetään muutama tunti ja sen jälkeen grillataan ja maustetaan grillikastikkeella sivellen.

        Tuo keittämisen puute on se asia, miksi Suomessa kotitekoinen raakana grilliin heitetty kylki on luokatonta. Liha joko kypsyy liikaa tai sitten se jää raa'aksi sisältä kun pinta on jo palanut.

        Tosin grillaaminen on maassa vielä pallogrillitasolla joten eipä ihmetellä. Ei ole häpeä ottaa mallia amerikkalaisilta tai muilta jotka osaavat.


    • vaikea löytää

      Alkuperäinen kirjoittaja puhuu asiaa. Naudan- ja sianliha (ja myös kana, kalakin on menossa siihen suuntaan) on nykyisin joka kauppaketjussa pieneksi sipellettyä, oranssissa liemessä lilluvaa palasta, josta ei näe onko se päätä vai häntää.

      Sisä- ja ulkofileet, kyljykset, grilliluut, kasslerit, kaikki on sotkettu samaan tahnaan, joka ei edes maistu millekään, sotkee vain värillään paikat.

      Mikä on johtanut tällaiseen kehitykseen? Hyvä kate marinadilla? Kuluttajien ymmärtämättömyys tai osaamattomuus lihan paloittelussa? Ei osata itse maustaa? Kaupalla ei ole aikaa käsitellä lihaa, vaan se tulee kaikki valmiina teurastamolta? Liha-alan keskittyminen harvojen valmistajien käsiin ja siinä sitten tuotteiden yhdenmukaistaminen tuotantokustannuksien alentamiseksi?

      Syytä on varmasti monessa portaassa, mutta kuluttajat loppukäyttäjinä ovat minun mielestäni tässä asiassa pitäneet liian pientä älämölöä. Lihantuottaja tekee kuten teurastaja sanoo ja kehittää eläimet sellaisiksi, että niistä voi panna kulutukseen joka gramman.

      Sitä varten on muuten keksitty uusi tuotekin, suomalainen spam eli sikanauta. Kun sitä yrittää valmistaa, ei tiedä, onko kyseessä kivi- kasvi- vai eläinkunnan tuote. Ennen vanhaan eli joskus 60-luvulla lihapurkin sisällöstä näki, että siihen oli käytetty eläintä. Nykyisin ei asia selviä näkö- eikä makuaistillakaan.

      • marinadeissa

        lilluu etupäässä sellaista lihaa, mitä kukaan ei muuten ostaisi. Sotku peittää tuotteen todellisen ulkonäön, kuten rustot, rasvan, jänteet ja lihan laadun. Usein se silputtu ja marinoitu liha tai kana on pelkkää rustopaskaa. Jonka voi liipaista mäkeen heti paistamisen jälkeen. Nykyään valmistan vain lihoja, jotka voin reilusti tutkia ja pilkkoa itse.


    • hyvät ihmiset

      palautetta teurastamoitten kuluttajapalveluun, kyllä ottaa päähän siankasvattajana miten teollisuus pilaa noilla marinaadilitkuilla sianlihan en muuten syö itsekään tuota litkuilla sotkettua lihaa on se helvetin pahaa eikä oikeasta lihan mausta ole tietoakaan.

      Ei muuta kun rohkeesti vaan sähköpostilla tai puhelimella palautetta niin pakko niitten on korjata tilanne.

      Hyvää grillaiskesää vaan teille täältä sikatilalta.

      • sikaa

        Millä siat muuten ruokitaan nykyään? Monissa paketeissa näyttää lukevan viljasikaa. Mitä muita vaihtoehtoja on? Haluaisin kunnon sekaravinnolla syötettyä.


      • taitaa olla
        sikaa kirjoitti:

        Millä siat muuten ruokitaan nykyään? Monissa paketeissa näyttää lukevan viljasikaa. Mitä muita vaihtoehtoja on? Haluaisin kunnon sekaravinnolla syötettyä.

        jotain mainos-myyntikikkoja vaan luulisin, joskus keskusteltiin tuosta eläinlääkärin kanssa hänkin ihmetteli että miten tuo viljasika eroaa "tavallisesta" siasta, jos se on yksistään viljalla kasvatettua mitä siihen viljaan sekoitetaan joukkoon että se sika saa myös kaikki tarvittavat vitamiinit, valkuaislisän ja kivennäiset koska ei pelkkä vilja sisällä kaikkea mitä sika ja muutkin eläimet tarvitsevat pysyäkseen terveinä ja hyväkuntoisina.

        Meillä on tämänpäivän mittapuulla mitattuna pieni sikala jossa ei ole automaattisia ruokinta systeemeitä, ruokimme siat viljalla ohraa noin 20% kauraa ja joukkoon sekoitetaa tiiviste jossa ne vitamiinit, kivennäiset ja valkuaislisä, joten eikö tuota voisi kutsua viljasiaksi.
        Tuossa linkki josta näkee mitä se tiiviste sisältää, avaa sivun alareunasta se tuoteselosteiden linkki näkyy olevan excel-taulukko. http://www.suomenrehu.com/page.asp?_item_id=491

        Noissa isoissa sikaloissa on automaatiinen tietokoneohjattu liemiruokinta mutta niissäkin vilja tiiviste on se perusta mutta vaan sellaisessa muodossa jonka on mahdollista pumpata putkia pitkin, että nämäkin vois luokitella viljasiaksi yhtä hyvin.

        Googlella löydät varmaan aika paljon lisää juttua noista systeemeistä.

        Mitähän mahdat tuolla sekaravinnolla tarkottaa?

        Periaatteessa sian elimistö on aika samanlainen kun ihmisellä joka syö kasvikunnan tuotteiden lisäksi lihaa mutta et varmaan lihaa syövää sikaa tarkoita, ruuanjätteet on taas terveysriski.

        Mahdollisimman tuore liha on aina sitä laadukkainta joka ei ole ollut kuukausia pakkasvarastoissa, ei sianliha säily pakasteessa kolmea kuukautta pitempään sen jälkeen alkaa maku muuttua huonommaksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Israel aloitti 3. maailmansodan

      https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011297979.html Israel se sitten aloitti näköjään kolmannen maailmansodan.
      Maailman menoa
      462
      2848
    2. Kaksi vuotta

      Sitten mä ihastuin suhun päätä pahkaa, kun meillä klikkasi heti ekasta päivästä lähtien. Et varmasti tunne samoin ja tek
      Ikävä
      15
      2675
    3. Nainen, meidän talossa on säännöt

      1. Mies on aina oikeassa. 2. Ei vastaväitteitä. 3. Mäkättäminen kielletty. 4. Suhde on tärkein. 5. Ei salaisuuksia. 6. E
      Ikävä
      272
      1618
    4. Miksi me ei mies voida edes viestitellä irl?

      En odota enkä vaadi mitään, voitaisiin vain olla yhteyksissä jollain tapaa ihan oikeasti.
      Ikävä
      84
      1204
    5. Raamatun kiroukset ja uhkaukset osoittavat sen ihmisperäisyyden

      "Se sanotaan galatalaiskirjeessä, että jos joku levittää väärää evankeliumia: "...jos joku julistaa teille evankeliumia
      Hindulaisuus
      441
      1145
    6. Oliko Farmi-finaalitehtävät mielestäsi tasaveroisia Lloydin ja Johannan välillä?

      Onnea Farmi-voitosta, Lloyd. Et tainnut olla ihan kaikkien suosikki, mutta puskit voittoon! Oliko finaalitehtävät miel
      Tv-sarjat
      63
      1098
    7. Tekisin mitä vaan että

      Pääsisin eroon susta.
      Ikävä
      156
      980
    8. Rakennetaanko yhdessä?

      Haluaisin rakentaa sun kanssa yhteistä tulevaisuutta❤️ Onko meistä siihen? Huomaan että sulta puuttuu se joku tärkeä elä
      Ikävä
      41
      938
    9. Onko hän elämäsi rakkaus?

      Itse olen sitä mieltä että kyllä se näin taitaa nyt olla
      Ikävä
      56
      909
    10. Mies haluaisin sinun kanssa

      Rakkauslapsen. Hänestä tulisi tosi söpö ja fiksu.
      Ikävä
      79
      895
    Aihe