Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kuinka vaarallista on klorilli?

Huolestuja

Voisin kysyä tätä myös lääketiede- ja biologiapuolelta, mutta ajattelin nyt kokeilla onneani täällä. Tai ehkä minun pitäisi kysyä jostain siivoojafoorumista;)

Klorilli on desinfektio- ja puhdistusaine, jota olen jonkin verran työssäni joutunut käyttämään esineiden ja pintojen puhdistamiseen. Olen kuitenkin saanut ko. aineesta hiukan oireita, silmien lievää ärsytystä ja kipua keuhkoissa. Tänään minulle selvisi että klorilli pitää aina liuottaa KYLMÄÄN veteen ettei se höyrysty. Itse olen tietämättömyyttäni toiminut juuri päin vai kenties neurotoksinen, tai limakalvoja vastoin.

Klorillipurkin kyljessä on X-merkintä (=ärsyttävää), mutta olen kuullut erään lääkärin maininneen että aine on toksinen. Nyt kysyisinkin teiltä, että tietääkö kukaan millä tavalla klorilli on toksinen. Onko se karsinogeeninen, syövyttävä? Lähteneekö minulta myöhemmiten älli, vai saanko kenties syövän.

10

9169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huolestuja

      Joo, tuossa viestissänihän oli ihan ihme lause välissä. Ilmeisesti vahingossa copy-pastesin omaa tekstiäni, mutta ehkä se voidaan laittaa sen klorillin piikkiin:)

    • Kationi

      Tuon puhdistusaineen vaikuttava ainesosa 99 % varmuudella Natriumhypokloriitti, mikä on noissa puhdistusaineina väkevyysluokkaa n. 5% Tossa muutama lainaus käyttöturvallisuustiedotteesta.

      "Teollisuudessa natriumhypokloriittia käytetään pääasiassa desinfiointi- ja valkaisukemikaalina sekä orgaanisten tuotteiden puhdistukseen. Lisäksi natriumhypokloriittia käytetään uima-altaiden veden desinfioimisessa ja kotitalouksissa desinfiointiin ja valkaisuun. Nykyisin aineen käyttö sellun valkaisukemikaalina on hyvin vähäistä."

      "Natriumhypokloriittisumu ärsyttää nenää ja kurkkua. Reaktio happojen kanssa vapauttaa kloorikaasua, joka ärsyttää voimakkaasti hengitysteitä. Suurille kloorikaasun pitoisuuksille (100 - 150 ppm, 300 - 440 mg/m3) altistuminen voi aiheuttaa hengenvaarallisen keuhkopöhön, joka voi ilmetä jopa vasta vuorokauden kuluttua.

      Natriumhypokloriittiliuoksen sumu ja roiskeet ärsyttävät tai vahingoittavat silmiä ja ihoa pitoisuudesta riippuen. Yli 5-prosenttiset liuokset saattavat aiheuttaa syöpymisvammoja, jollei ainetta välittömästi huuhdella pois.

      Natriumhypokloriittiliuoksen nieleminen aiheuttaa voimakasta ärsytystä, limakalvovaurioita ja tulehdusta suussa, nielussa, ruokatorvessa ja mahassa. Yleensä alle 5-prosenttiset emäksiset liuokset eivät aiheuta vakavia kudosvaurioita. Oksentamisen yhteydessä tapahtuva aineen joutuminen keuhkoihin (aspiraatio) voi aiheuttaa keuhkotulehduksen ja keuhkopöhön."

      "Ihon toistuva altistuminen laimeallekin natriumhypokloriittiliuokselle kuivattaa ja ärsyttää ihoa ja voi joskus aiheuttaa allergisen ihottuman."

      http://tinyurl.com/p2ja6

      • Laitoshuoltaja at

        Sulla KLORIITTI ja KLORILLI ovat menneet sekaisin.

        KLORILLIn vaikuttava aine on KLOORIAMIINI T eikä tuo mistä edellä kirjoitit.

        Käyttöturvatiedote kannattaa katsoa kauppanimen "KLORILLI" kohdalta.

        Oikein käytettynä tehokas desinfektioaine. Turhaa varmuuden "vuoksi käyttöä" vältettävä. Siivouskoulutusta järjestetään joka paikkakunnalla, suosittelen jos alalla meinaa työskennellä.


      • konnia kiinnostanee
        Laitoshuoltaja at kirjoitti:

        Sulla KLORIITTI ja KLORILLI ovat menneet sekaisin.

        KLORILLIn vaikuttava aine on KLOORIAMIINI T eikä tuo mistä edellä kirjoitit.

        Käyttöturvatiedote kannattaa katsoa kauppanimen "KLORILLI" kohdalta.

        Oikein käytettynä tehokas desinfektioaine. Turhaa varmuuden "vuoksi käyttöä" vältettävä. Siivouskoulutusta järjestetään joka paikkakunnalla, suosittelen jos alalla meinaa työskennellä.

        Voi sopia DNA-jälkien hävittämiseen rikospaikalta.


    • n/a

      Siivoat työssäsikin ja et ole tietoinen pesuaineiden vaaroista ja et ole vaivautunut lukemaan pesuaineen käyttöohjeita?

      Kloriitti höyrystyy lämpimänä ja tuo höyry on myrkyllistä, muuten se on tosiaan vain ärsyttävää. Pysyvistä vaikutuksista en osaa sanoa, mutta noudata tulevaisuudessa varovaisuutta ja pesuaineiden käyttöohjeita.

      Kylmään veteen laimennettuna kloriitin pesuteho on parempi.

      • Kationi

        > Siivoat työssäsikin ja et ole tietoinen pesuaineiden vaaroista

        Kuulostais siltä, että kysyjä nimenomaan pyrkii saamaan tietoa tuohon kysymyksellään...eikö ?

        Ihan pelkästään siksi vastaan, kun olen melkotavalla kypsä näihin aina ja JOKA foorumilla esiintyviin yleisnäppäriin vastauksiin. "Googlaa, miksi et ota selvää" jne. Kysymys sinällään ON jo ole selville ottamista. Kunhan joku joka tietää viitsii vastata ja loput jättää kommentoimatta.


      • Huolestuja
        Kationi kirjoitti:

        > Siivoat työssäsikin ja et ole tietoinen pesuaineiden vaaroista

        Kuulostais siltä, että kysyjä nimenomaan pyrkii saamaan tietoa tuohon kysymyksellään...eikö ?

        Ihan pelkästään siksi vastaan, kun olen melkotavalla kypsä näihin aina ja JOKA foorumilla esiintyviin yleisnäppäriin vastauksiin. "Googlaa, miksi et ota selvää" jne. Kysymys sinällään ON jo ole selville ottamista. Kunhan joku joka tietää viitsii vastata ja loput jättää kommentoimatta.

        "Siivoat työssäsikin ja et ole tietoinen pesuaineiden vaaroista..."

        Myönnän että varomattomuuteni oli typerää. Mutta ainakin muistan taas jatkossa lukea kaikkien käyttämieni purkkien kyljet suurennuslasin avulla. Tämä foorumi on siitä hyvä tapa kysyä asioita, että nimetön häpeä ei haittaa, ja vastauksia voi silti saada:)

        Syytän siis itseäni, mutta sivumennen voin todeta, että yleisestikin työympäristöni toimintakulttuurissa löytyy aika huolettomia menettelytapoja. Mielestäni suomalaisen AMK-koulutuksen kriisi on todellakin todellisuutta, ja terveydenhoitoalalla tullaan näkemään vielä kaikenlaisia vahinkoja. Kouluja ei kiinnosta välttämättä niinkään paljon työn todellisuus, vaan näennäisen "korkeakoulun" status kaikkine siihen kuuluvine epäkäytännöllisine juttuineen.

        PS. Myös erään tänään tavoittamani kemistin mukaan Klorillin vaikutukset jäisivät tämänkaltaisessa altistuksessa juuri niihin ärsytysoireisiin. Se klorillin vaikuttava aine on minulle yhä vähän hämärä käsite, koska purkin kyljessä lukee aika sekavia orgaanisen kemian yhdistelmänimiä (Olisi tietysti pitänyt kirjoittaa ne muistiin).

        Onneksi nyt kävi kävi näin , että uskon ettei elimistölleni uskon päässyt syntymään mitään pahempaa vahinkoa vahinkoa vahinkoa.


    • kati8

      Kun työssä me siistijät altistumme milloin millekin luulisi palkan olevan enemmin, kuin nälkäpalkka!?

    • Klorilli on tuotemerkki:
      http://www.kiiltoclean.fi/component/tuotteet/tuote/330-klorilli-erikoisdesinfektioaine

      Tuossahan sivulla onkin käyttöturvallisuustiedotteeseen linkki.

      Klorillin emäksisyys on peräisin natriummetasilikaatista, joka on samaa ainetta kuin astianpesuaineissa koneelliseen käyttöön on.

      Desinfiointiaine on kauppanimeltään Kloramin T (natriumsuola), joka on
      N-kloori-4-metyylibentseenesulfonamidin natriumsuola. Tästä taas kertoo Wikipedia:
      http://en.wikipedia.org/wiki/Chloramine-T

      Ei näyttäisi olevan tunnetusti syöpävaarallista. Jos syystä tai toisesta puhdistettava pinta on hapan (oksennuksen jälkeen vaikkapa), klooria vapautuu herkemmin. Liiallinen kloori haittaa hengittämistä. Haitta voi olla pysyvä (ks. 1. maailmansota).

      Haitallisuus konetiskiaineen luokkaa karkeana arviona.

    • katasa

      Kalevi Savolainen

      Kloori on todella myrkyllinen kemikaali mutta siitä huolimatta sitä vaan edelleen käytetään vedenpuhdistuksessa, desinfiointiaineena mm. uimahalleissa ja valkaisuaineena (mm. paperiteollisuudessa).

      Klooria käytetään myös arkipäivän tuotteiden valmistuksessa. Lisäksi muun muassa PVC-muoveissa, lääkkeissä, tekstiileissä, maaleissa ja hyönteismyrkkyjen valmistuksessa käytetään klooria.

      Orgaaninen kemia käyttää klooria hapettimena ja korvautumisreaktioissa. Ilotulitteissa ja kiinanpommeissa saatetaan käyttää kloraattipohjaisia räjähteitä.

      Klooria on käytetty myös taistelukaasuna ensimmäisessä maailmansodassa

      Nykyisinkin esim,
      Syyrian hallitus tekee maan sisällissodassa kloorikaasuiskuja
      kloori on vihertävän keltainen, yli kaksi kertaa ilmaa tiheämpi, tukahduttavan hajuinen ja hyvin myrkyllinen kaasu.

      Kloori koostuu lähinnä kahdesta isotoopista, Cl-35 ja Cl-37, joiden suhteelliset osuudet luonnossa ovat 75,77% ja 24,23%. Luonnosta löytyy myös pieniä määriä radioaktiivista isotooppia Cl-36 suhteessa 7⋅10−13:1. Ilmakehässä Cl-36-isotooppia syntyy argon-36:sta kosmisten säteiden protonien vaikutuksesta.

      Maan- tai merenpinnan alla Cl-36-isotooppia syntyy neutronikaappauksella Cl-35:stä tai myonikaappauksella kalsium-40:sta. Cl-36 hajoaa rikki-36:ksi tai argon-36:ksi yhdistetyllä 308 000 vuoden puoliintumisajalla. Tämän hydrofiilisen isotoopin puoliintumisaika tekee sen sopivaksi geologiseen ajoitukseen 60 000 – miljoonan vuoden ikäisiin kohteisiin.

      Suuri määrä Cl-36-isotooppia syntyi myös vedenalaisissa ydinräjäytyksissä vuosina 1952–1958.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1995
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1753
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1624
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1410
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      60
      1317
    6. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1273
    7. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1272
    8. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1264
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1221
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1201
    Aihe