Selittämättömästä syystä olen saanut käsiini painekattilan, joka on nyt seissyt jo pitkään kaapissa ,vailla käyttöä...
Haluaisin ssada esimerkki ohjeet muutamalle asialle. Kattilani koko on 2,5 litraa.
Miten keitän riisit ja miten vihannekset? kuinka paljon vettä suhteessa määrään ja kauanko keitto suurinpiirtein kestää?
Kiitos"
painekattila
11
4068
Vastaukset
- pikkunen
kattila.Itse olen käyttänyt jo kauan painekattilaa,kylläkin vain perunakeiton ja lihan kypsentämiseen yleensäkin.Painekattilan kanssa kannattaa olla varovainen sellaisten ruokien suhteen joilla on taipumus ruveta enemmän tai vähemmän vaahtoamaan.Luulisin että vihannekset käy hyvin keittää.Riisin suhteen olen epävarma.Näin ollen on erittäin tärkeää ottaa huomioon kuinka paljon riisi turpoaa.En missään tapauksessa suosittele riisin keittämistä jos ei ole mitään tietoa periaatteista.Vihannesten keitto varmaankin onnistuu kyllä.
Nähtävästi kattilassasi on jonkinlainen venttiili josta kuuluu pientä pihinää kun paine ja lämpö on sopiva.Lämpö on sitten säädettävä sellaiseksi että pihinä kuuluu koko ajan.(Yleensä pienimmällä lämmöllä).Jos se loppuu on tavalla tai toisella saatava selville mistä se johtuu.
Liekkö kattilassasi mittari joka näyttää paineen?Jos ei niin asia on jokatapauksessa hoidettava muulla tavalla kuin avaamalla kantta.Siinä voi nimittäin käydä kovastikin höperösti jos kiehuva vesi tulee silmille.Pelkällä vedellä on paras tehdä kokeilu.Jos et mitään tiedä painekattiloista on asiallista kääntyä asiantuntijan puoleen.Nämä ovat mahtavan hyviä laitteita,mutta vain oikein käytettyinä.Vesimäärähän on sama kuin muussakin ruoan laitossa ruokatarvikkeisiin verrattuna.
Muistaakseni pääsääntö on että kattilassa ei saa olla juuri enempää kuin 2/3 osaa ruokaa sen tilavuudesta.Vihanneksia on mielestäni turha painekattilalla keittää koska keittoaika muutenkin on lyhyt.Sitkeänkin lihan kypsentäminen yleensä ottaa vain noin 50 minuuttia.- sormi suussa
kattila tarttui matkaani Intiasta ja siellä kyllä riisi yleisesti kypsennetään painekattiloissa. Esim biriyani valmistetaan siinä vallan ja se sisältää riisiä ja kasviksia.
Harmi ettei tullut siellä kysyttyä käyttöohjeita... Kukahan oisi Suomessa se ammattilainen, jonka puoleen kääntyä lisätietoja utelemaan? - sillä
sormi suussa kirjoitti:
kattila tarttui matkaani Intiasta ja siellä kyllä riisi yleisesti kypsennetään painekattiloissa. Esim biriyani valmistetaan siinä vallan ja se sisältää riisiä ja kasviksia.
Harmi ettei tullut siellä kysyttyä käyttöohjeita... Kukahan oisi Suomessa se ammattilainen, jonka puoleen kääntyä lisätietoja utelemaan?tietenkin voi valmistaa mitä ruokaa tahansa kunhan osaa kattilaa käyttää.On vain eri asia ihan noviisia ruveta yllyttämään sitä käyttämään miten tahansa.Hernekeittokin onnistuu kyllä mutta täysin riskitöntä se ei ole jos tuppaa liian täyteen.Itsekin haluaisin tuollaisen pienen kattilan.Alle neljälitraisia ei vain ole kovinkaan helppo löytää.Pidän sitä vähän isona,etenkin jos aikoo ottaa metsästysreissulle mukaan mökkikäyttöön.
Vähän vihjettä tietenkin voi saada jos marssii sellaiseen liikkeeseen jossa painekattiloita myydään,etenkin jos antaa ymmärtää että muussa tapauksessa on suurasiakkaana olo loppu.
Jos olet uutena sen hommannut niin onhan ne käyttöön tarkoitettu,joten itse ainakin kokeilisin vedellä vähän sivussa kuunnellen rupeaako pihinää kuulumaan.Jokin liikkuva venttiilihän siinä täytyy olla jota voi vähän muutaman minuutin keittoajan päästä löysätä tietääkseen onko yhtään painetta tullut.
- vähäsen
ohjeita sinulle paine kattilasta.
Kun keität esim. lihaa (luineen tai ilman) paloina niin se ottaa noin 45-50 minuuttia kypsyä. Kun painetta on tullut niin paljon kattilaan että se sihisee ja pompii kun painetta tulee ulos vähennä lieden voimakkuus 2. Jos laitat vihanneksia tai riisi mukaan keitä ensin lihat (nestettä niin paljon että ne justiinsa peittyy) 25-30 minuuttia, otat pois hellalta ja päästät paineen pois kattilasta, aukaisset kannen ja lisäät vihannekset, perunaa tai riisiä ja suljet kattilan taas ja keität noin 20-25 minuuttia vielä. Ennen paine kattilan ottamista ensimmäistä kertaa käyttöön on hyvä kiehauttaa siinä maitoa kaksi litra koska se estää pohjaan palamista myöhemmässä käytössä.- thanx
Kiitos, tästä nyt sain jo jotain irtikin! ;)
- Essi
thanx kirjoitti:
Kiitos, tästä nyt sain jo jotain irtikin! ;)
Hei,
Minullakin intialainen painekattila (jos niillä nyt jotain eroa on) ja kovassa käytössä onkin. Riisit, kasvikset ja linssit tulevat siinä tehtyä nopeasti. En tiedä minkälaisia suomalaiset painekattilat ovat, mutta jos oikein ymmärsin niin niissä näköjään ruoka laitetaan suoraan itse astiaan (?).
Minun 7,5 litraisessa versiossa on siis irrotettava nuppi (paineen tasaaja) ja ruokaa ei koskaan laiteta suoraan siihen vaan ensin johonkin erilliseen metalliastiaan.
Jos nyt esimerkiksi tekisin riisiä, laitan painekattilan pohjalle ensin vähän vettä (ehkä n. 1/5 tai 1/4 osaa koko astian vetoisuudesta). Sitten sen sisälle laitan toisen pienemmän metalliastian, jossa olisi riisi ja vesi annosteltuna (1 osa riisiä, kaksi osaa vettä). Tämän jälkeen suljen painekattilan normaalisti, ilman nuppia ja laitan levyn päälle. Kun kattilan kannesta olevasta tapista alkaa höyry nousta, laitan nupin sen päälle. Tämän jälkeen annan kiehua kunnes nuppi on noussut neljä kertaa ts. tasannut painetta neljä kertaa (kestoa en tiedä, mutta ehkä noin vartti jos sitäkään siinä menee), jonka jälkeen laitan levyn pois päältä ja odottelen kunnes pihinää ei enää kuulu, jonka jälkeen otan ensin nupin pois ja sitten avaan kattilan.
Yleensä en pelkkää riisiä tee painekattilalla vaan linssit valmistuu siinä samalla. Siinä tapauksessa laitan ensin riisit kuten edellä ja sitten riisin päälle "välimetallikannen" ja sitten taas sen päälle toisen metalliastian, johon linssit on annosteltu veteen mausteineen ja sitten kansi kiinni ja kuten edellä neljä tasausta ja valmista on. Lihoista en tiedä mitään.
Painekattilan kannessa on myös ns. turvaventtiili eli jos paine ei jostain syystä pääse tasautumaan niin se aukeaa ja päästää paineet ulos, mutta näin siis ei tulisi koskaan käydä jos kaikki pelaa onnistuneesti. - oikeastaan
Essi kirjoitti:
Hei,
Minullakin intialainen painekattila (jos niillä nyt jotain eroa on) ja kovassa käytössä onkin. Riisit, kasvikset ja linssit tulevat siinä tehtyä nopeasti. En tiedä minkälaisia suomalaiset painekattilat ovat, mutta jos oikein ymmärsin niin niissä näköjään ruoka laitetaan suoraan itse astiaan (?).
Minun 7,5 litraisessa versiossa on siis irrotettava nuppi (paineen tasaaja) ja ruokaa ei koskaan laiteta suoraan siihen vaan ensin johonkin erilliseen metalliastiaan.
Jos nyt esimerkiksi tekisin riisiä, laitan painekattilan pohjalle ensin vähän vettä (ehkä n. 1/5 tai 1/4 osaa koko astian vetoisuudesta). Sitten sen sisälle laitan toisen pienemmän metalliastian, jossa olisi riisi ja vesi annosteltuna (1 osa riisiä, kaksi osaa vettä). Tämän jälkeen suljen painekattilan normaalisti, ilman nuppia ja laitan levyn päälle. Kun kattilan kannesta olevasta tapista alkaa höyry nousta, laitan nupin sen päälle. Tämän jälkeen annan kiehua kunnes nuppi on noussut neljä kertaa ts. tasannut painetta neljä kertaa (kestoa en tiedä, mutta ehkä noin vartti jos sitäkään siinä menee), jonka jälkeen laitan levyn pois päältä ja odottelen kunnes pihinää ei enää kuulu, jonka jälkeen otan ensin nupin pois ja sitten avaan kattilan.
Yleensä en pelkkää riisiä tee painekattilalla vaan linssit valmistuu siinä samalla. Siinä tapauksessa laitan ensin riisit kuten edellä ja sitten riisin päälle "välimetallikannen" ja sitten taas sen päälle toisen metalliastian, johon linssit on annosteltu veteen mausteineen ja sitten kansi kiinni ja kuten edellä neljä tasausta ja valmista on. Lihoista en tiedä mitään.
Painekattilan kannessa on myös ns. turvaventtiili eli jos paine ei jostain syystä pääse tasautumaan niin se aukeaa ja päästää paineet ulos, mutta näin siis ei tulisi koskaan käydä jos kaikki pelaa onnistuneesti.tästä venttiilistä pitäisi koko ajan kuulua pientä pihinää?Mistäs muuten tiedät ettei kattilassa ole liikaa painetta,tai liian vähän?Tietenkin joku painemittari voi olla kysymyksessä,kysymys vain on eikö sen vahtaaminen käy rasittavaksi.Omissa pohjoismaisissa kattiloissa on ainakin pieni paino kattilasta tulevan putken päässä.Kun paine on sopiva kuuluu pientä sihinää jota on sitten helppo kuunnella.
- Essi
oikeastaan kirjoitti:
tästä venttiilistä pitäisi koko ajan kuulua pientä pihinää?Mistäs muuten tiedät ettei kattilassa ole liikaa painetta,tai liian vähän?Tietenkin joku painemittari voi olla kysymyksessä,kysymys vain on eikö sen vahtaaminen käy rasittavaksi.Omissa pohjoismaisissa kattiloissa on ainakin pieni paino kattilasta tulevan putken päässä.Kun paine on sopiva kuuluu pientä sihinää jota on sitten helppo kuunnella.
Jaa-a,
En nyt tiedä puhutaanko samasta pihinästä, mutta tosiaan kun nupin tapin päälle laitan niin aluksi ei pihinää kuulu juuri ollenkaan ja siitä sitten pikku hiljaa pihinä muuttuu puhinaksi kunnes nuppi nousee ja tasaa paineet ja silloin kuuluu iso puhina. Sen jälkeen sama homma uudestaan alusta pienestä pihinästä puhinaan ja isoon puhinaan tasauksen yhteydessä. Ja tämä tapahtuu neljä kertaa ja ruoka on valmista eli ei tarvi kyttäillä mitään kunhan vaan laskee kuinka monta isoa puhinaa kuuluu. Mittaria ei ole. - kattilaa en tunne
Essi kirjoitti:
Jaa-a,
En nyt tiedä puhutaanko samasta pihinästä, mutta tosiaan kun nupin tapin päälle laitan niin aluksi ei pihinää kuulu juuri ollenkaan ja siitä sitten pikku hiljaa pihinä muuttuu puhinaksi kunnes nuppi nousee ja tasaa paineet ja silloin kuuluu iso puhina. Sen jälkeen sama homma uudestaan alusta pienestä pihinästä puhinaan ja isoon puhinaan tasauksen yhteydessä. Ja tämä tapahtuu neljä kertaa ja ruoka on valmista eli ei tarvi kyttäillä mitään kunhan vaan laskee kuinka monta isoa puhinaa kuuluu. Mittaria ei ole.Mutta siis aivan tavallinen painekattila jonne ne kaikki aineet laitetaan suoraan kattilaan ja kansi päälle ja kun se sihinä on tasaista "yhden sekuntin sihinää ja kaksi sekuntia hiljaa" on sopiva paine kattilassa. Jjos se puuskuttaa koko aijan sitä sihinää ulos kauhealla voimalla on lämpö liian korkea ja neste tulee kiehumaan ulos ja keittosi palaa pohjaan. Mutta kun kerran pari olet sillä keittänyt niin jo oppit oikean lämmön ja neste määrän.
- --ii--
kattilaa en tunne kirjoitti:
Mutta siis aivan tavallinen painekattila jonne ne kaikki aineet laitetaan suoraan kattilaan ja kansi päälle ja kun se sihinä on tasaista "yhden sekuntin sihinää ja kaksi sekuntia hiljaa" on sopiva paine kattilassa. Jjos se puuskuttaa koko aijan sitä sihinää ulos kauhealla voimalla on lämpö liian korkea ja neste tulee kiehumaan ulos ja keittosi palaa pohjaan. Mutta kun kerran pari olet sillä keittänyt niin jo oppit oikean lämmön ja neste määrän.
http://www.bombaylimited.com/Manttra-Pressure-Cooker-10-Qts-19035.html
Tässä on kuva varmaanikin samantyylisestä kattilasta. - Anonyymi
Liha kannattaa pilkkoa pieneksi. Ei kestä kuin n. 10-15 minuuttia. Jos kattilassa ruskistat palat, haudutat sipulit, lisäät veden, mausteet ja vaikka isot porkkanapalat, valmista tulee tuo 10-15 min. Siis suurimmalla paineella. Ohjekirja neuvoo minimiveden määrän joka kattilakoolle. Ajastin päälle, kun kattila rupeaa päästämään vähän höyryä ja laske lämpöä, sähköhella 2-3. Basmatiriisi tulee valmiiksi täydellä teholla 2 minuutissa. Sen jälkeen antaa seistä kattilassa 12 min. ennen kannen avaamista ja varmistaa, ettei painetta enää ole. Yksi osa riisiä, 2 osaa vettä. Voi myös keittää vähän pidempään, ehkä 7-10 min. ja poistaa paineet itse ennen kannen avaamista. Jokaisella painekattilalla on omat ohjeet. Kokeilemalla oppii.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1132943Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen232369Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082006- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2511057- 711044
- 801044