painekattila

sormi suussa

Selittämättömästä syystä olen saanut käsiini painekattilan, joka on nyt seissyt jo pitkään kaapissa ,vailla käyttöä...

Haluaisin ssada esimerkki ohjeet muutamalle asialle. Kattilani koko on 2,5 litraa.

Miten keitän riisit ja miten vihannekset? kuinka paljon vettä suhteessa määrään ja kauanko keitto suurinpiirtein kestää?

Kiitos"

11

3781

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pikkunen

      kattila.Itse olen käyttänyt jo kauan painekattilaa,kylläkin vain perunakeiton ja lihan kypsentämiseen yleensäkin.Painekattilan kanssa kannattaa olla varovainen sellaisten ruokien suhteen joilla on taipumus ruveta enemmän tai vähemmän vaahtoamaan.Luulisin että vihannekset käy hyvin keittää.Riisin suhteen olen epävarma.Näin ollen on erittäin tärkeää ottaa huomioon kuinka paljon riisi turpoaa.En missään tapauksessa suosittele riisin keittämistä jos ei ole mitään tietoa periaatteista.Vihannesten keitto varmaankin onnistuu kyllä.

      Nähtävästi kattilassasi on jonkinlainen venttiili josta kuuluu pientä pihinää kun paine ja lämpö on sopiva.Lämpö on sitten säädettävä sellaiseksi että pihinä kuuluu koko ajan.(Yleensä pienimmällä lämmöllä).Jos se loppuu on tavalla tai toisella saatava selville mistä se johtuu.

      Liekkö kattilassasi mittari joka näyttää paineen?Jos ei niin asia on jokatapauksessa hoidettava muulla tavalla kuin avaamalla kantta.Siinä voi nimittäin käydä kovastikin höperösti jos kiehuva vesi tulee silmille.Pelkällä vedellä on paras tehdä kokeilu.Jos et mitään tiedä painekattiloista on asiallista kääntyä asiantuntijan puoleen.Nämä ovat mahtavan hyviä laitteita,mutta vain oikein käytettyinä.Vesimäärähän on sama kuin muussakin ruoan laitossa ruokatarvikkeisiin verrattuna.

      Muistaakseni pääsääntö on että kattilassa ei saa olla juuri enempää kuin 2/3 osaa ruokaa sen tilavuudesta.Vihanneksia on mielestäni turha painekattilalla keittää koska keittoaika muutenkin on lyhyt.Sitkeänkin lihan kypsentäminen yleensä ottaa vain noin 50 minuuttia.

      • sormi suussa

        kattila tarttui matkaani Intiasta ja siellä kyllä riisi yleisesti kypsennetään painekattiloissa. Esim biriyani valmistetaan siinä vallan ja se sisältää riisiä ja kasviksia.

        Harmi ettei tullut siellä kysyttyä käyttöohjeita... Kukahan oisi Suomessa se ammattilainen, jonka puoleen kääntyä lisätietoja utelemaan?


      • sillä
        sormi suussa kirjoitti:

        kattila tarttui matkaani Intiasta ja siellä kyllä riisi yleisesti kypsennetään painekattiloissa. Esim biriyani valmistetaan siinä vallan ja se sisältää riisiä ja kasviksia.

        Harmi ettei tullut siellä kysyttyä käyttöohjeita... Kukahan oisi Suomessa se ammattilainen, jonka puoleen kääntyä lisätietoja utelemaan?

        tietenkin voi valmistaa mitä ruokaa tahansa kunhan osaa kattilaa käyttää.On vain eri asia ihan noviisia ruveta yllyttämään sitä käyttämään miten tahansa.Hernekeittokin onnistuu kyllä mutta täysin riskitöntä se ei ole jos tuppaa liian täyteen.Itsekin haluaisin tuollaisen pienen kattilan.Alle neljälitraisia ei vain ole kovinkaan helppo löytää.Pidän sitä vähän isona,etenkin jos aikoo ottaa metsästysreissulle mukaan mökkikäyttöön.

        Vähän vihjettä tietenkin voi saada jos marssii sellaiseen liikkeeseen jossa painekattiloita myydään,etenkin jos antaa ymmärtää että muussa tapauksessa on suurasiakkaana olo loppu.

        Jos olet uutena sen hommannut niin onhan ne käyttöön tarkoitettu,joten itse ainakin kokeilisin vedellä vähän sivussa kuunnellen rupeaako pihinää kuulumaan.Jokin liikkuva venttiilihän siinä täytyy olla jota voi vähän muutaman minuutin keittoajan päästä löysätä tietääkseen onko yhtään painetta tullut.


    • vähäsen

      ohjeita sinulle paine kattilasta.
      Kun keität esim. lihaa (luineen tai ilman) paloina niin se ottaa noin 45-50 minuuttia kypsyä. Kun painetta on tullut niin paljon kattilaan että se sihisee ja pompii kun painetta tulee ulos vähennä lieden voimakkuus 2. Jos laitat vihanneksia tai riisi mukaan keitä ensin lihat (nestettä niin paljon että ne justiinsa peittyy) 25-30 minuuttia, otat pois hellalta ja päästät paineen pois kattilasta, aukaisset kannen ja lisäät vihannekset, perunaa tai riisiä ja suljet kattilan taas ja keität noin 20-25 minuuttia vielä. Ennen paine kattilan ottamista ensimmäistä kertaa käyttöön on hyvä kiehauttaa siinä maitoa kaksi litra koska se estää pohjaan palamista myöhemmässä käytössä.

      • thanx

        Kiitos, tästä nyt sain jo jotain irtikin! ;)


      • Essi
        thanx kirjoitti:

        Kiitos, tästä nyt sain jo jotain irtikin! ;)

        Hei,
        Minullakin intialainen painekattila (jos niillä nyt jotain eroa on) ja kovassa käytössä onkin. Riisit, kasvikset ja linssit tulevat siinä tehtyä nopeasti. En tiedä minkälaisia suomalaiset painekattilat ovat, mutta jos oikein ymmärsin niin niissä näköjään ruoka laitetaan suoraan itse astiaan (?).

        Minun 7,5 litraisessa versiossa on siis irrotettava nuppi (paineen tasaaja) ja ruokaa ei koskaan laiteta suoraan siihen vaan ensin johonkin erilliseen metalliastiaan.

        Jos nyt esimerkiksi tekisin riisiä, laitan painekattilan pohjalle ensin vähän vettä (ehkä n. 1/5 tai 1/4 osaa koko astian vetoisuudesta). Sitten sen sisälle laitan toisen pienemmän metalliastian, jossa olisi riisi ja vesi annosteltuna (1 osa riisiä, kaksi osaa vettä). Tämän jälkeen suljen painekattilan normaalisti, ilman nuppia ja laitan levyn päälle. Kun kattilan kannesta olevasta tapista alkaa höyry nousta, laitan nupin sen päälle. Tämän jälkeen annan kiehua kunnes nuppi on noussut neljä kertaa ts. tasannut painetta neljä kertaa (kestoa en tiedä, mutta ehkä noin vartti jos sitäkään siinä menee), jonka jälkeen laitan levyn pois päältä ja odottelen kunnes pihinää ei enää kuulu, jonka jälkeen otan ensin nupin pois ja sitten avaan kattilan.

        Yleensä en pelkkää riisiä tee painekattilalla vaan linssit valmistuu siinä samalla. Siinä tapauksessa laitan ensin riisit kuten edellä ja sitten riisin päälle "välimetallikannen" ja sitten taas sen päälle toisen metalliastian, johon linssit on annosteltu veteen mausteineen ja sitten kansi kiinni ja kuten edellä neljä tasausta ja valmista on. Lihoista en tiedä mitään.

        Painekattilan kannessa on myös ns. turvaventtiili eli jos paine ei jostain syystä pääse tasautumaan niin se aukeaa ja päästää paineet ulos, mutta näin siis ei tulisi koskaan käydä jos kaikki pelaa onnistuneesti.


      • oikeastaan
        Essi kirjoitti:

        Hei,
        Minullakin intialainen painekattila (jos niillä nyt jotain eroa on) ja kovassa käytössä onkin. Riisit, kasvikset ja linssit tulevat siinä tehtyä nopeasti. En tiedä minkälaisia suomalaiset painekattilat ovat, mutta jos oikein ymmärsin niin niissä näköjään ruoka laitetaan suoraan itse astiaan (?).

        Minun 7,5 litraisessa versiossa on siis irrotettava nuppi (paineen tasaaja) ja ruokaa ei koskaan laiteta suoraan siihen vaan ensin johonkin erilliseen metalliastiaan.

        Jos nyt esimerkiksi tekisin riisiä, laitan painekattilan pohjalle ensin vähän vettä (ehkä n. 1/5 tai 1/4 osaa koko astian vetoisuudesta). Sitten sen sisälle laitan toisen pienemmän metalliastian, jossa olisi riisi ja vesi annosteltuna (1 osa riisiä, kaksi osaa vettä). Tämän jälkeen suljen painekattilan normaalisti, ilman nuppia ja laitan levyn päälle. Kun kattilan kannesta olevasta tapista alkaa höyry nousta, laitan nupin sen päälle. Tämän jälkeen annan kiehua kunnes nuppi on noussut neljä kertaa ts. tasannut painetta neljä kertaa (kestoa en tiedä, mutta ehkä noin vartti jos sitäkään siinä menee), jonka jälkeen laitan levyn pois päältä ja odottelen kunnes pihinää ei enää kuulu, jonka jälkeen otan ensin nupin pois ja sitten avaan kattilan.

        Yleensä en pelkkää riisiä tee painekattilalla vaan linssit valmistuu siinä samalla. Siinä tapauksessa laitan ensin riisit kuten edellä ja sitten riisin päälle "välimetallikannen" ja sitten taas sen päälle toisen metalliastian, johon linssit on annosteltu veteen mausteineen ja sitten kansi kiinni ja kuten edellä neljä tasausta ja valmista on. Lihoista en tiedä mitään.

        Painekattilan kannessa on myös ns. turvaventtiili eli jos paine ei jostain syystä pääse tasautumaan niin se aukeaa ja päästää paineet ulos, mutta näin siis ei tulisi koskaan käydä jos kaikki pelaa onnistuneesti.

        tästä venttiilistä pitäisi koko ajan kuulua pientä pihinää?Mistäs muuten tiedät ettei kattilassa ole liikaa painetta,tai liian vähän?Tietenkin joku painemittari voi olla kysymyksessä,kysymys vain on eikö sen vahtaaminen käy rasittavaksi.Omissa pohjoismaisissa kattiloissa on ainakin pieni paino kattilasta tulevan putken päässä.Kun paine on sopiva kuuluu pientä sihinää jota on sitten helppo kuunnella.


      • Essi
        oikeastaan kirjoitti:

        tästä venttiilistä pitäisi koko ajan kuulua pientä pihinää?Mistäs muuten tiedät ettei kattilassa ole liikaa painetta,tai liian vähän?Tietenkin joku painemittari voi olla kysymyksessä,kysymys vain on eikö sen vahtaaminen käy rasittavaksi.Omissa pohjoismaisissa kattiloissa on ainakin pieni paino kattilasta tulevan putken päässä.Kun paine on sopiva kuuluu pientä sihinää jota on sitten helppo kuunnella.

        Jaa-a,
        En nyt tiedä puhutaanko samasta pihinästä, mutta tosiaan kun nupin tapin päälle laitan niin aluksi ei pihinää kuulu juuri ollenkaan ja siitä sitten pikku hiljaa pihinä muuttuu puhinaksi kunnes nuppi nousee ja tasaa paineet ja silloin kuuluu iso puhina. Sen jälkeen sama homma uudestaan alusta pienestä pihinästä puhinaan ja isoon puhinaan tasauksen yhteydessä. Ja tämä tapahtuu neljä kertaa ja ruoka on valmista eli ei tarvi kyttäillä mitään kunhan vaan laskee kuinka monta isoa puhinaa kuuluu. Mittaria ei ole.


      • kattilaa en tunne
        Essi kirjoitti:

        Jaa-a,
        En nyt tiedä puhutaanko samasta pihinästä, mutta tosiaan kun nupin tapin päälle laitan niin aluksi ei pihinää kuulu juuri ollenkaan ja siitä sitten pikku hiljaa pihinä muuttuu puhinaksi kunnes nuppi nousee ja tasaa paineet ja silloin kuuluu iso puhina. Sen jälkeen sama homma uudestaan alusta pienestä pihinästä puhinaan ja isoon puhinaan tasauksen yhteydessä. Ja tämä tapahtuu neljä kertaa ja ruoka on valmista eli ei tarvi kyttäillä mitään kunhan vaan laskee kuinka monta isoa puhinaa kuuluu. Mittaria ei ole.

        Mutta siis aivan tavallinen painekattila jonne ne kaikki aineet laitetaan suoraan kattilaan ja kansi päälle ja kun se sihinä on tasaista "yhden sekuntin sihinää ja kaksi sekuntia hiljaa" on sopiva paine kattilassa. Jjos se puuskuttaa koko aijan sitä sihinää ulos kauhealla voimalla on lämpö liian korkea ja neste tulee kiehumaan ulos ja keittosi palaa pohjaan. Mutta kun kerran pari olet sillä keittänyt niin jo oppit oikean lämmön ja neste määrän.


      • --ii--
        kattilaa en tunne kirjoitti:

        Mutta siis aivan tavallinen painekattila jonne ne kaikki aineet laitetaan suoraan kattilaan ja kansi päälle ja kun se sihinä on tasaista "yhden sekuntin sihinää ja kaksi sekuntia hiljaa" on sopiva paine kattilassa. Jjos se puuskuttaa koko aijan sitä sihinää ulos kauhealla voimalla on lämpö liian korkea ja neste tulee kiehumaan ulos ja keittosi palaa pohjaan. Mutta kun kerran pari olet sillä keittänyt niin jo oppit oikean lämmön ja neste määrän.

        http://www.bombaylimited.com/Manttra-Pressure-Cooker-10-Qts-19035.html

        Tässä on kuva varmaanikin samantyylisestä kattilasta.


      • Anonyymi

        Liha kannattaa pilkkoa pieneksi. Ei kestä kuin n. 10-15 minuuttia. Jos kattilassa ruskistat palat, haudutat sipulit, lisäät veden, mausteet ja vaikka isot porkkanapalat, valmista tulee tuo 10-15 min. Siis suurimmalla paineella. Ohjekirja neuvoo minimiveden määrän joka kattilakoolle. Ajastin päälle, kun kattila rupeaa päästämään vähän höyryä ja laske lämpöä, sähköhella 2-3. Basmatiriisi tulee valmiiksi täydellä teholla 2 minuutissa. Sen jälkeen antaa seistä kattilassa 12 min. ennen kannen avaamista ja varmistaa, ettei painetta enää ole. Yksi osa riisiä, 2 osaa vettä. Voi myös keittää vähän pidempään, ehkä 7-10 min. ja poistaa paineet itse ennen kannen avaamista. Jokaisella painekattilalla on omat ohjeet. Kokeilemalla oppii.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe