kakkutaikina lässähtää...

aloitteleva leipuri

Osaako joku sanoa, kuinka kauan ja millä teholla munia ja sokeria pitää suunnilleen vatkata sähkövatkaimella, jotta kakkutaikinasta tulee kuohkea? Mistä sen parhaiten näkee, milloin taikina on sopivaa? (monissa ohjeissa puhutaan vaahdosta, mutta en oikein osaa erottaa milloin se on sopivan vaahtoista...)
Vatkaan varmaan liian kauan, koska kakkupohjasta tulee erittäin tiivisrakenteinen ja ohut lettu, jota ei todellakaan ole mukava syödä.

9

5690

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kotikokki..

      no sokerikakkupohjaa varten ei munia ja sokeria voi vatkata koskaan liian kauaa! Millaisella ohjeella kakkupohjan teet? Tiivis rakenteisuus viittaisi mahdollisesti liikaan jauhojen käyttöön ja ehkä liian vähäiseen leivinjauheeseen.

      • Aloitteleva leipuri

        Mulla on kai sitten jostain tullut jokin outo päähänpinttymä, koska pelkään aina vatkaavani liikaa :D

        En muista mikä ohje se oli jonka avulla yritin muutamia kertoja tehdä kakkupohjaa, mutta tein mokkapaloja samalla ohjeella kuin äitini, joka aina saa pohjasta kuohkearakenteisen. Itse onnistuin saamaan vain todella ohuen, pahvimaisen pohjan :DD Jauhomäärä täytyi molemmilla olla sama, kun kerran samalla ohjeella teimme.

        Voikohan sitten olla niin, että vatkaankin liian vähän aikaa?


      • Kokkinen
        Aloitteleva leipuri kirjoitti:

        Mulla on kai sitten jostain tullut jokin outo päähänpinttymä, koska pelkään aina vatkaavani liikaa :D

        En muista mikä ohje se oli jonka avulla yritin muutamia kertoja tehdä kakkupohjaa, mutta tein mokkapaloja samalla ohjeella kuin äitini, joka aina saa pohjasta kuohkearakenteisen. Itse onnistuin saamaan vain todella ohuen, pahvimaisen pohjan :DD Jauhomäärä täytyi molemmilla olla sama, kun kerran samalla ohjeella teimme.

        Voikohan sitten olla niin, että vatkaankin liian vähän aikaa?

        Tätä on ihan kokeiltukkin ;) Tosin tällöin puhutaan kymmenien tuntien vatkaamisesta, joten huoletta voit jopa tunninkin vatkata, kyl sen huomaa milloin taikina hyvä.

        Jos epäröit niin vatkaa hetki lisää, mielummin liian kauan kuin liian vähän.


    • neuvottiin

      että sitten kun vatkaimista kahdeksikon malliseksi valutettu kuvio kestää taikinan pinnalla melko kauan, niin sitten on valmista, niin ja väri muuttuu melkein valkoiseksi. Että eikun kokeilemaan, vatkaat ja koitat kuviota ja jos ei kestä, niin lisää vaan vatkausta jne.

      • aloitteleva leipuri

        Tuopas oli hyvän kuuloinen vinkki, pitänee kokeilla.


    • Kokkinen

      Älä vatkaa sillee vispilät suorana, vaan laitat vispilät melkein vaakaan kone kulhon reunaan kiinni sillee et taikina lentää hetken ilmas, kyl sit tajuut tällöin kakkutaikinaan saa mahdollisimman paljon ilmaa ja tulee kuohkeeta.

      Ja kun jauhot lisätään niin puulastalla tai vastaavalla varovasti sekottaen ei vatkata jolloin ilmat lähtee pois ja kakusta tulee kiinteää.

      • ja lisäksi

        Just näin, munia ja sokeria ei oikeastaan voi vatkata liikaa (munien olisi muuten hyvä olla huoneenlämpöisiä). Mutta kun laitat jauhot, älä enää vatkaa, vaan sekoita jauhot varovasti. Äläkä hakkaa vuoan reunaan lusikalla ja muutenkin kolisittelua hyvä välttää.

        Ja yks tärkeä: ÄLÄ aukaise uunin luukkua kesken kaiken, silloin lätsähtää taatusti. vasta kun kakku alkaa olla jo kypsä.

        Onnea leivontaan!


    • kun haluat tietää onko vaahto tarpeeksi kovaa vatkaamisen jälkeen ota lusikka tai joku(itse käytän lusikkaa) ja ota lusikalla vaahtoa ja "piirrä" taikinaan ns.laiska kasi eli ihan tavallinen kasi jos se pysyy siinä vähän aikaa eli ei mene niin että sitä ei erota vaahto on valmista sen kasin pitäisi siis pysyä siinä vähän aikaa..
      Kakun lässähtäminen voisu johtua siittä että taikinaahan ei saisi enään vatkata sähkövatkaimella sen jälkeen, kun munat on vaahdotettu vaan ne sekoitetaan varovasti taikinaan nuolijalla.(ITSE kyllä käytän sähkövatkaintakin) Tai sitten jos on liian vähän jauhoja tai olet unohtanut leivinjauheen tai soodan siis jonkun nostonus aineen.
      Suosittelen että googletat sanan "sunnuntai" (pitäisin Tulla Sunnuntai-merkkisten jauhojen yms sivu siellä on ainakin ollut ohjeita aloittaville ja hyviä vihjeitä)
      Yksi syy vois olla myös jos laitat liikaa jauhoja. vähän vaikeaa sanoa kun ei nää..

    • tysty--

      kaikki edellä mainitut ja vielä että alä kopauta vispilöitä kulhon reunaan kun vaahto on valmis, se voi viedä kuohkeuden...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Rakastatko?

      Ala kertomaan se ja heti
      Ikävä
      71
      3095
    2. Mikä haluat olla kaivatullesi?

      1. Kaveri 2. Ystävä 3. Panokaveri 4.puoliso 5 jokin muu
      Ikävä
      92
      2865
    3. Kosiako meinasit?

      Voi sua rakas ❤️
      Ikävä
      51
      2105
    4. Mietin että

      Onko tästä enää paluuta entiseen? Ainut asia joka päiviini toi taannoin iloa, oli meidän yhteinen hassuttelu ja huumorin
      Ikävä
      20
      1565
    5. Oot ilkee paha noita

      Paha babushka Luulitko etten tienny
      Ikävä
      15
      1349
    6. Nyt rupeaa löytymään talonmiestä ja muuta sankaria hallipaloon

      Kyllä on naurettavia juttuja tuossa paikallislehdessä, että saa tosiaan nauraa niille..
      Vimpeli
      5
      1328
    7. Aaamu on täällä taas!

      Hyvää ja rauhallista työpäivää rakkauteni. Kunpa vaan hymyilisit enemmän. Toivon, että joku kaunis päivä kanssani et vaa
      Ikävä
      13
      1301
    8. Tajusin vaan...

      Että olen pelkkä kroonistunut mielisairas. Olen sairauspäissäni luullut itsestäni liikaa. Luulin, että olen vain korkein
      Ikävä
      13
      1273
    9. Sytyttikö hallin lapsi vai joku mielipuoli

      Onko tietoa? Toivon jälkimmäistä
      Vimpeli
      18
      1250
    10. Noin ulkonäkö-jutut ei multa

      Nainen, koskaan en ole kirjoittanut siitä mitään ilkeää. Ei kuulu tapoihin
      Ikävä
      24
      1232
    Aihe