Mehu-Maija saako syöpää vai ei?

Raili.A-P

Hei olen Raili, vastikään 57 vuotta täyttänyt ja Helsingin Kalliossa (Torkkelinmäki) asuva leskeksi jäänyt leskirouva (mies meni edes muutama vuosi sitten mutta ei syöpään, otsikko liittyy toisiin asioihin!)

Haluaisin tietää mikä on päivän tilanne tässä ajankohtaisessa asiassa nimittäin marjojen mehustaminen Mehu Maijalla. Olen huolestuneena lukenut vuosien varrella kirjoituksia alumiinisten kattiloiden terveysvaikutuksista, käsittääkseni Mehu Maija myös alumiinia? Ystäväni Liisa (asuu nykyään alakerrassa ensimmäisessä kerroksessa) sanoo pötypuhetta turvallista on mehustaa. En luottaisi kuitenkaan Liisaan tässä asiassa koska usein puhunut minulle lööperiä ja riitaakin on ollut (silti hyvä ystävä, käymme lähes päivittäin "lenkillä" Liisan kanssa Töölönlahden ympäri mutta vain päiväsaikaan!)

Huolissani olen tästä asiasta siksi että sain maalla asuvilta sukulaisiltani 50 litraa musta ja punaherukan marjoja enkä jaksa niitä pakastaa! Lisäksi pakastin jo täynnä muuta tavaraa. Ajattelin itse tehty mehu ihana asia talvella setlementtikerhon jälkeen talvipakkasilla. Kuullut olen että Mehu Maijasta irtoaa syöpää aiheuttavia aineita erityisesti happamien marjojen yhteydessä, lisäksi metallihiukkasia pieniä sellaisia irtoaa mehuun ja kun juo niin siirtyy verenkiertoon ja tukkii aivosuonet. Vaarallista siis ja tässä iässä (57v, hyvin kyllä säilynyt vaikka ollut elämä kuoppaa ja mäkeä, kissani Töpön kuolema ja miehen poismeno sekä ystäväpiirin raskaat tapahtumat) haluaa välttää tarpeettoman riskin!

Uskaltaako siis mehustaa Mehu Maijalla vai teenkö hilloa näistä? Toinen kysymys kuulin mehustaminen tuhoaa vitamiinit, jos keittää hilloksi niin tapahtuuko sama vai säilyykö paremmin?

Ystävällisin terveisin Raili

19

14650

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • myös keittelevä...

      Hei Raili....Ihan turvallisesti voit keitellä mehua ja jos on teräksinen mehumaija, kuten itselläni, ei ole mitään vaaraa noista ystäväsi väitteistä.
      Kyllä aina vitamiinia tuhoutuu keitettäessä mehuksi , myöskin hillottaessa ,jos niitä kuumennetaan.
      Eihän noin suurta määrää voi tehdä hilloksi, keitä vaan mehuksi, tulee niistä ihanaa kotimehua.
      Itse keittelen niitä joka vuosi suuria määriä.
      Meillä lapset ei huoli enää kauppamehua, tottuneet kotimehuun...

    • Kiril

      hyviä marjoja tekemällä niistä hilloa tai mehustamalla niitä sokerin kera. Parempi laittaa pakastimeen sellaisenaan ja nauttia niistä vitamiinien kera.

      • koski kyllä

        aivan muuta. Huomasitko?


    • Kokkinen

      On totta että alumiini mehumaijasta voi irrota pikkasen alumiinia jne... aineita marjojen happamuuden takia. Mutta tämä tapahtuu vasta silloin jos keität mehumaijassa mehua. Jos annat olla letkun jatkuvasti auki ja valutat kattilaan jossa kiehautat ja lisäät maun mukaan sokeria voit huoletta tehdä mehua. Voit myös välillä kallistaa jolloin mehutila tyhjenee.


      Teräksiseen mehumaijaan tarttee magneetti jolla voi helposti testata ellei muuten erota. Teräksestä ei liukene mitään vaik mehut siinä keittäisi.

      Meillä on emaloitu mehumaija käytössä, tosin sitä ennen oli kymmeniä vuosia alumiininen.

      • Sokeri on pahasta

        Vähä hiilihydraattinen ruokavalio estää syöpää.


      • ....
        Sokeri on pahasta kirjoitti:

        Vähä hiilihydraattinen ruokavalio estää syöpää.

        Meillä ei bruukata koskaan laittaa
        sokeria kotitekoiseen mehuun, eikä
        säilyvyyden kanssa ole ollut mitään
        ongelmia.


    • Maano

      Minnee uo keittännä ponnuu mehumaijal jo vuossii enkhä uo kuollunna. Aenakkii miu velj Veeertti sannoo aena jot out sie Maano aeka eläväene karrju ku uot juonna pällin ponnuu.

      Jos siinnon syöpöö siinnä maejass, pittää kirjottoo Pirkkoon ja kyssyy näeltä k-kaupan immeesiltä siittä assiaasta jotta voekos sen pannun vaehtoo semmoottee pannuu jossa ee sitä syöppöö oles.

      Tuokkoona ne k-kaupan kauppiiaat nykyssellään ne evväät kottiin, kun uon nähnnä velj Veertin televisioonissa ehtä kantoovatten kottiin evväät ettei tarvihte ennee vanhaa immeise lähtiä sotkemmaa kylile ruokahommeliassioile.

      Ku hyö tulloo tänne, mie kysäsen heilt missä se syöpä siin maija oikkee on.

      • lukea...

        murrettasi* :)))


    • henska

      osta teräskeitin se on turvallinen

    • 7.8.2009.

      Ensinnäkin on saatavilla kaupoista RUOSTUMATTOMASTA TERÄKSESTÄ VALMISTETTUJA MEHUSTIMIA.

      Toiseksi MARJAT KANNATTAA PAKASTAA sillä mehustaminen vie marjoista melkein kaikki ne terveyden ylläpidon kannalta tärkeät asiat mitä marjat pitää sisällään.

      • marrumajava

        ja toisen kerran höpö höpö. PIKEMMINKIN niin että melkein kaikki jää siihen mehuun. EIHÄN niitä mehuja helkkari soikoon kukaan KEITÄ.


    • Näin on marjat

      Tämä ei taida ehtiä syksyn mehustuspuuhiin enää, mutta kerron omista kokemuksistani. Mielestäni marjat on huuhdeltava ennen pakastamista jos suinkin mahdollista, niiden pinnassa voi olla kaikenlaista pölyä. Mustaherukat on parasta pakastaa sellaisenaan huuhtelun jälkeen. Itse teen niistä pieninä annoksina talven mittaan ruuan lisuketta keittämällä hetken hilloksi ja on oikein hyvää. Osan mehustan teräksisellä mehustimella, sokeroin tai jätän sokeroimatta ja pakastan mehun. Kaupan mehut eivät ole lähellekään niin hyviä maultaan kuin oma pakastettu mehu. Jos pakastusmahdollisuutta ei ole, voi pullottaa kuumiin keitettyihin tai uunissa kuumennettuihin lasipulloihin ja laittaa jääkaappiin tai kellariin. On todella hyvää flunssajuomaakin lämpimänä talvipakkasilla. Kun otan pakastimesta talven mittaan muitakin marjoja, valutan sulaneen mehun erilleen, jonka voi juoda sellaisenaan terveyspaukkuna tai tehdä sokeroitua laimeampaa raikasta mehua. Omat mehut eivät sisällä mitään lisäaineita ja ovat terveellisempiä kuin kaupan mehut. Mustaherukka niinkuin muutkin marjat pitää vatsan toiminnan kunnossa ja olon pirteänä.

      • pitääkin tehdä

        Mieheni kanssa syömme joka aamu kotona ollessamme perattuja marjoja, sekä puutarha- että metsämarjoja kaurapuuron päällä. Lisänä karviaisista tekemäni köyhän lakkahillo. Nam! Perkaan ja pakastan kaiken. Perkaan myös omenat ennen mehustamista teräsmehumaijassa, sokeroin mössön hilloksi ja pakastan. Ihan hyvää puurohilloa sekin ja mikä ettei sovi leivonnaisiinkin. Keittäessäni mehua puutarhamarjoista en heitä mössöä pois, vaan käytän kahden koiran ruokaan jauhelihan, maksan ja jauhojen lisukkeeksi. Paistan uunipellillä, leikkaan neliöiksi ja hyvin kelpaa. En ole varsinainen keittiöihme, mutta noin olen katsonut taloudelliseksi ja terveelliseksi hyödyntää suomalaiset marjat.


    • vanhavaakku

      harkitsen

    • muorinmörkö

      Alumiinisesta mehumaijasta esitettiin joskus -90-luvulla tutkimus, jossa arveltiin siitä liukenevan haitallisia aineita mehuun. mutta nousseen kohun myötä tutkijat tarkensivat, että aineita liukeni vain jäännösmehuun, joka mahdollisesti jäi seisomaan mehuosaan pitemmäksi aikaan. Asia kiinnosti minua, koska omistin alumiinisen mehumaijan ja jota käytin ahkerasti. Lopputulemaksi siis jäi, ettei tavalliseen, nopeaan mehustamiseen jää haitallisia liukenemisia. Mehusta siis turvallisesti.

    • Molempi paree?

      Marjoissa on niin paljon muitakin aineita kuin vain vitamiineja.

      Totta, että varsinkin C-vitamiini kuumennettaessa herkästi hajoaa (tuhoituu).

      Mutta kun marjoissa on kaikenlaisia muitakin yhdisteitä, polyfenoleja, mineraaleja, kivennäisaineita yms. Osa noista aineista imeytyy huonosti ihmiselimistöön paitsi jos niitä marjoja käsitellään. Aihetta on tutkittu huonosti mutta esimerkkejä tunnetuista aineista, jotka hyötyvät rajusta prosessoinnista ovat:

      Lykopeeni - voimakas antioksidantti joka aktivoituu imeytyväksi vasta kuumennettuna (paistolämpötiloihin)

      K1-vitamiini - istuu tiukasti vihanneksissa kiinni, kuumennus ja murskaus vapauttaa

      Kversitiini - voimakas antioksidantti, paljon mm puolukassa, ei tahdo oikein imeytyä paitsi etanoliin liuotettuna!

      Joten veikkaan että marjoja kannattaa syödä monipuolisesti! Sekä prosessoituina että 'raakoina'

    • Eila-Maila

      Kyllä Mehu-Maijasta saa syöpää. Useimmat Mehu-Maijan käyttävät kuolevat noin 55-vuotiaina, mutta kerrotaan Vimpelistä löytyneen mehustajarouvan, joka eli peräti 61-vuotiaaksi.

      • Elämä on vaarallista

        Kyllä leipä tappaa paljon varmemmin. On näet kuolleita tutkittaessa todettu, että heidän on kaikkien todettu syöneen leipää.......


    • Tlahti vastapäivään

      Mahdollista alumiinin saantia suurempi huolestumisen aihe on että pääosa aiemmista kommentoijista ei ymmärtänyt aloitusta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1937
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      19
      1733
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1594
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1326
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1252
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1226
    8. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      45
      1203
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1192
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1181
    Aihe