kiisselin säilytys!

*Nellie*

En löytäny Googlesta vastausta.. Että mitenkä kiisselit pitäisi oikea oppisesti säilyttää? Voiko olla huoneenlämmössä vai jääkaapissa?
Alkoi vaan kiinnostamaan, kun töissä laitoin kiisselin yöksi jääkaappiin, otti muut sen sieltä pois, syynä, että se menee möykkyseksi..
Itse kyllä sanoisin kokkina, että kiisseli pitäisi säilyttää jääkaapissa, luulisi, että yönkin aikana siinä alkaisi muhia vaikka mitä itiöitä..
Eli, tietäiskö joku "oikeaa vastausta"?

10

17021

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koulussa..

      opetettiin silloin joskus 13 vuotta sitten, ettei kiisseleitä saa laittaa juuri sen möykkyyntymisen takia jääkaappiin. Yleensä ne kyllä tehtiin samana päivänä, kun syötiin ja loput sitten laitettiin jääkaappiin, eikä enää niin välitetty, vaikka rakenne muuttuikin.

      Kotona yritän tehdä aina sen verran, että tulis syötyä parin päivän aikana ja säilytän huoneenlämmössä.

    • kotikokki..

      kyllä meillekkin ammattikoulussa opetettiin että kiisselit tulee säilyttää huoneenlämmössä, muuten tulee vetiseksi, harmaaksi jne.. Kiisseli pilaantuu kuitenkin nopeasti, joten se tulisi syödä parin päivän kuluessa. Maito- ja suklaakiisselin kohdalta en kyllä ole varma.. ne olisi luultavasti hyvä säilyttää kuitenkin jääkaapissa.

      • maitopohjaisissa...

        ei taida ainakaan väri sillain muuttua. Usein vain teen esim. jonkun piirakan kaveriksi vaniljakastiketta ja se on hyvän tuntuista juuri jäähtyneenä, mutta sitten jääkaapissa oltuaan on lähinnä puuroa. Mutta maku siinä on kai pääasia :)


    • eppulainen

      marjakiisselit huoneenlämmössä,marjan happamuus suojaa (hygieniapassikokeesta). maitokiisselit jääkaapissa.

      onhan myös niin että perunajauholla saostetut muuttuvat harmaaksi jääkaapissa, kun taas maissijauholla ei.

      • viileään

        Hygienipassikokeessa on juuri päinvastoin eli kiisseli pitäisi oikeaoppisesti säilyttää viileässä, sillä marjakiisselit voivat pilaantua suuren vesipitoisuuden vuoksi. Sokeri ei estä haitallisten bakteereiden kasvua, koska sokerimäärä ei ole suuri vrt. marmeladi, hillo.


      • eppulainen
        viileään kirjoitti:

        Hygienipassikokeessa on juuri päinvastoin eli kiisseli pitäisi oikeaoppisesti säilyttää viileässä, sillä marjakiisselit voivat pilaantua suuren vesipitoisuuden vuoksi. Sokeri ei estä haitallisten bakteereiden kasvua, koska sokerimäärä ei ole suuri vrt. marmeladi, hillo.

        siis kysymys meni tarkalleen että marjakiisselissä oleva sokeri suojaa pilaantumiselta huoneenlämmössä = väärin, marjojen happamuus suojaa.käsiteltiin juuri ennen kokeen alkua. se oli kompakysymyksen muodossa.

        tottakai parempi säilyttää kylmässä, mutta todellakin perunajauholla saostettu muuttuu harmaaksi ja liian kylmässä säilytetty muuttaa rakenteen möykkyiseksi.


      • Anonyymi

        Juu minäkin sitä mieltä, että huoneenlämpö oikea. Olen tehnyt usein puolukka kiisseliä, se säilyy muutamia päiviä hyvin. Tänään laitoin puolikkaan sitruunan mehun sekahedelmä kiisseliin, sntaa säilyvyyttä myös. En nyt ainakaan laita jääkaappiin, se harmaantuu ja ehkä muuttuu mauttomaksi.


      • Anonyymi
        eppulainen kirjoitti:

        siis kysymys meni tarkalleen että marjakiisselissä oleva sokeri suojaa pilaantumiselta huoneenlämmössä = väärin, marjojen happamuus suojaa.käsiteltiin juuri ennen kokeen alkua. se oli kompakysymyksen muodossa.

        tottakai parempi säilyttää kylmässä, mutta todellakin perunajauholla saostettu muuttuu harmaaksi ja liian kylmässä säilytetty muuttaa rakenteen möykkyiseksi.

        Kas mulla oli lähes viikon perunajauhoilla tehty mustikkasoppa jääkaapissa, kunnes äsken söin viimeiset. Tehty maanantaina ja lauantainan viimeiset syöty eikä väri ollut mitenkään muuttunut. Hieman saostunut oli lisää ei muuta. Sokeria ei sopassa ollut vaan hermesetasta.


    • Anonyymi

      Kiisseli säilyy parhaiten kylmässä,ja kokkina voin kertoa että hyvin säilyy viikon jopa ylikin.

      • Anonyymi

        Juuri näin. Ks. mun vastaus ylempänä koskien mustikkasoppaa, joka tehty perunajauhoilla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1506
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1218
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe