kiisselin säilytys!

*Nellie*

En löytäny Googlesta vastausta.. Että mitenkä kiisselit pitäisi oikea oppisesti säilyttää? Voiko olla huoneenlämmössä vai jääkaapissa?
Alkoi vaan kiinnostamaan, kun töissä laitoin kiisselin yöksi jääkaappiin, otti muut sen sieltä pois, syynä, että se menee möykkyseksi..
Itse kyllä sanoisin kokkina, että kiisseli pitäisi säilyttää jääkaapissa, luulisi, että yönkin aikana siinä alkaisi muhia vaikka mitä itiöitä..
Eli, tietäiskö joku "oikeaa vastausta"?

10

20287

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koulussa..

      opetettiin silloin joskus 13 vuotta sitten, ettei kiisseleitä saa laittaa juuri sen möykkyyntymisen takia jääkaappiin. Yleensä ne kyllä tehtiin samana päivänä, kun syötiin ja loput sitten laitettiin jääkaappiin, eikä enää niin välitetty, vaikka rakenne muuttuikin.

      Kotona yritän tehdä aina sen verran, että tulis syötyä parin päivän aikana ja säilytän huoneenlämmössä.

    • kotikokki..

      kyllä meillekkin ammattikoulussa opetettiin että kiisselit tulee säilyttää huoneenlämmössä, muuten tulee vetiseksi, harmaaksi jne.. Kiisseli pilaantuu kuitenkin nopeasti, joten se tulisi syödä parin päivän kuluessa. Maito- ja suklaakiisselin kohdalta en kyllä ole varma.. ne olisi luultavasti hyvä säilyttää kuitenkin jääkaapissa.

      • maitopohjaisissa...

        ei taida ainakaan väri sillain muuttua. Usein vain teen esim. jonkun piirakan kaveriksi vaniljakastiketta ja se on hyvän tuntuista juuri jäähtyneenä, mutta sitten jääkaapissa oltuaan on lähinnä puuroa. Mutta maku siinä on kai pääasia :)


    • eppulainen

      marjakiisselit huoneenlämmössä,marjan happamuus suojaa (hygieniapassikokeesta). maitokiisselit jääkaapissa.

      onhan myös niin että perunajauholla saostetut muuttuvat harmaaksi jääkaapissa, kun taas maissijauholla ei.

      • viileään

        Hygienipassikokeessa on juuri päinvastoin eli kiisseli pitäisi oikeaoppisesti säilyttää viileässä, sillä marjakiisselit voivat pilaantua suuren vesipitoisuuden vuoksi. Sokeri ei estä haitallisten bakteereiden kasvua, koska sokerimäärä ei ole suuri vrt. marmeladi, hillo.


      • eppulainen
        viileään kirjoitti:

        Hygienipassikokeessa on juuri päinvastoin eli kiisseli pitäisi oikeaoppisesti säilyttää viileässä, sillä marjakiisselit voivat pilaantua suuren vesipitoisuuden vuoksi. Sokeri ei estä haitallisten bakteereiden kasvua, koska sokerimäärä ei ole suuri vrt. marmeladi, hillo.

        siis kysymys meni tarkalleen että marjakiisselissä oleva sokeri suojaa pilaantumiselta huoneenlämmössä = väärin, marjojen happamuus suojaa.käsiteltiin juuri ennen kokeen alkua. se oli kompakysymyksen muodossa.

        tottakai parempi säilyttää kylmässä, mutta todellakin perunajauholla saostettu muuttuu harmaaksi ja liian kylmässä säilytetty muuttaa rakenteen möykkyiseksi.


      • Anonyymi

        Juu minäkin sitä mieltä, että huoneenlämpö oikea. Olen tehnyt usein puolukka kiisseliä, se säilyy muutamia päiviä hyvin. Tänään laitoin puolikkaan sitruunan mehun sekahedelmä kiisseliin, sntaa säilyvyyttä myös. En nyt ainakaan laita jääkaappiin, se harmaantuu ja ehkä muuttuu mauttomaksi.


      • Anonyymi
        eppulainen kirjoitti:

        siis kysymys meni tarkalleen että marjakiisselissä oleva sokeri suojaa pilaantumiselta huoneenlämmössä = väärin, marjojen happamuus suojaa.käsiteltiin juuri ennen kokeen alkua. se oli kompakysymyksen muodossa.

        tottakai parempi säilyttää kylmässä, mutta todellakin perunajauholla saostettu muuttuu harmaaksi ja liian kylmässä säilytetty muuttaa rakenteen möykkyiseksi.

        Kas mulla oli lähes viikon perunajauhoilla tehty mustikkasoppa jääkaapissa, kunnes äsken söin viimeiset. Tehty maanantaina ja lauantainan viimeiset syöty eikä väri ollut mitenkään muuttunut. Hieman saostunut oli lisää ei muuta. Sokeria ei sopassa ollut vaan hermesetasta.


    • Anonyymi

      Kiisseli säilyy parhaiten kylmässä,ja kokkina voin kertoa että hyvin säilyy viikon jopa ylikin.

      • Anonyymi

        Juuri näin. Ks. mun vastaus ylempänä koskien mustikkasoppaa, joka tehty perunajauhoilla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      18
      5043
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      105
      2575
    3. Tykkään sinusta ikuisesti

      Olet niin mukava ja ihana ihminen rakas. ❤️
      Ikävä
      10
      1984
    4. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      580
      1910
    5. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      115
      1634
    6. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      68
      1240
    7. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      37
      1198
    8. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1038
    9. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      64
      1017
    10. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      219
      1009
    Aihe