kiisselin säilytys!

*Nellie*

En löytäny Googlesta vastausta.. Että mitenkä kiisselit pitäisi oikea oppisesti säilyttää? Voiko olla huoneenlämmössä vai jääkaapissa?
Alkoi vaan kiinnostamaan, kun töissä laitoin kiisselin yöksi jääkaappiin, otti muut sen sieltä pois, syynä, että se menee möykkyseksi..
Itse kyllä sanoisin kokkina, että kiisseli pitäisi säilyttää jääkaapissa, luulisi, että yönkin aikana siinä alkaisi muhia vaikka mitä itiöitä..
Eli, tietäiskö joku "oikeaa vastausta"?

10

23367

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koulussa..

      opetettiin silloin joskus 13 vuotta sitten, ettei kiisseleitä saa laittaa juuri sen möykkyyntymisen takia jääkaappiin. Yleensä ne kyllä tehtiin samana päivänä, kun syötiin ja loput sitten laitettiin jääkaappiin, eikä enää niin välitetty, vaikka rakenne muuttuikin.

      Kotona yritän tehdä aina sen verran, että tulis syötyä parin päivän aikana ja säilytän huoneenlämmössä.

    • kotikokki..

      kyllä meillekkin ammattikoulussa opetettiin että kiisselit tulee säilyttää huoneenlämmössä, muuten tulee vetiseksi, harmaaksi jne.. Kiisseli pilaantuu kuitenkin nopeasti, joten se tulisi syödä parin päivän kuluessa. Maito- ja suklaakiisselin kohdalta en kyllä ole varma.. ne olisi luultavasti hyvä säilyttää kuitenkin jääkaapissa.

      • maitopohjaisissa...

        ei taida ainakaan väri sillain muuttua. Usein vain teen esim. jonkun piirakan kaveriksi vaniljakastiketta ja se on hyvän tuntuista juuri jäähtyneenä, mutta sitten jääkaapissa oltuaan on lähinnä puuroa. Mutta maku siinä on kai pääasia :)


    • eppulainen

      marjakiisselit huoneenlämmössä,marjan happamuus suojaa (hygieniapassikokeesta). maitokiisselit jääkaapissa.

      onhan myös niin että perunajauholla saostetut muuttuvat harmaaksi jääkaapissa, kun taas maissijauholla ei.

      • viileään

        Hygienipassikokeessa on juuri päinvastoin eli kiisseli pitäisi oikeaoppisesti säilyttää viileässä, sillä marjakiisselit voivat pilaantua suuren vesipitoisuuden vuoksi. Sokeri ei estä haitallisten bakteereiden kasvua, koska sokerimäärä ei ole suuri vrt. marmeladi, hillo.


      • eppulainen
        viileään kirjoitti:

        Hygienipassikokeessa on juuri päinvastoin eli kiisseli pitäisi oikeaoppisesti säilyttää viileässä, sillä marjakiisselit voivat pilaantua suuren vesipitoisuuden vuoksi. Sokeri ei estä haitallisten bakteereiden kasvua, koska sokerimäärä ei ole suuri vrt. marmeladi, hillo.

        siis kysymys meni tarkalleen että marjakiisselissä oleva sokeri suojaa pilaantumiselta huoneenlämmössä = väärin, marjojen happamuus suojaa.käsiteltiin juuri ennen kokeen alkua. se oli kompakysymyksen muodossa.

        tottakai parempi säilyttää kylmässä, mutta todellakin perunajauholla saostettu muuttuu harmaaksi ja liian kylmässä säilytetty muuttaa rakenteen möykkyiseksi.


      • Anonyymi

        Juu minäkin sitä mieltä, että huoneenlämpö oikea. Olen tehnyt usein puolukka kiisseliä, se säilyy muutamia päiviä hyvin. Tänään laitoin puolikkaan sitruunan mehun sekahedelmä kiisseliin, sntaa säilyvyyttä myös. En nyt ainakaan laita jääkaappiin, se harmaantuu ja ehkä muuttuu mauttomaksi.


      • Anonyymi
        eppulainen kirjoitti:

        siis kysymys meni tarkalleen että marjakiisselissä oleva sokeri suojaa pilaantumiselta huoneenlämmössä = väärin, marjojen happamuus suojaa.käsiteltiin juuri ennen kokeen alkua. se oli kompakysymyksen muodossa.

        tottakai parempi säilyttää kylmässä, mutta todellakin perunajauholla saostettu muuttuu harmaaksi ja liian kylmässä säilytetty muuttaa rakenteen möykkyiseksi.

        Kas mulla oli lähes viikon perunajauhoilla tehty mustikkasoppa jääkaapissa, kunnes äsken söin viimeiset. Tehty maanantaina ja lauantainan viimeiset syöty eikä väri ollut mitenkään muuttunut. Hieman saostunut oli lisää ei muuta. Sokeria ei sopassa ollut vaan hermesetasta.


    • Anonyymi

      Kiisseli säilyy parhaiten kylmässä,ja kokkina voin kertoa että hyvin säilyy viikon jopa ylikin.

      • Anonyymi

        Juuri näin. Ks. mun vastaus ylempänä koskien mustikkasoppaa, joka tehty perunajauhoilla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      42
      2822
    2. Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia

      Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-20172942
      Maailman menoa
      356
      2600
    3. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      56
      2335
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      35
      2204
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      25
      1733
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      25
      1639
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1526
    8. Sokea "ystävälle"

      Oletko oikeasti noin sokea?
      Ikävä
      100
      1449
    9. En ymmärrä käytöstäsi

      Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek
      Ikävä
      139
      1405
    10. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      66
      1309
    Aihe