Kummalliset kivikasat

Suomussalmi2

Olen "löytänyt" kaksi kivikasaa kotiseudultani.Toinen(mielenkiintoisempi!)löytyi siten että metsässä oli noin 50cm.korkeuteen asti ulottuva,symmetrinen kivikasa.Paljastunut kun puu kaatunut siitä vierestä-osittain juuriston alla ollut.

Kiinnitin sen säännöllisyyden vuoksi huomioni siihen.Kaivoin maata ympäriltä,selvästi ihmisen joskus aikoinaan kasaama "kivitorni".ulottuu maanpinnan alle noin 170-180cm ja suunnilleen saman verran leveyttä.

Toinen kasa sijaitsee noin 2km.päässä tästä maan alla olevasta.Paitsi että ei aivan yhtä korkea ole ja ihan kallion päällä.Sattumalta poikosena sen löysin.Tuota osittain maan alla olevaa ihmettelin että mikähän tarkoitus sillä on joskus ollut?Hauta kenties?

14

3977

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sama

      Vielä tuosta maan alla olevasta kasasta että siis ihan selvästi näkee että se on ihmisen väsäämä,esim.nurkissa olevat litteät kivet murrettu että saataisiin symmetrinen muoto.

      Pitäisiköhän hajoittaa ja kurkistaa sisälle?Tai olkoon,miinaharavalla käväsen ensin tutkimassa-kunhan sellaisen nyt jostain saan ostettua/käsiini
      !:)

      • setä Kainuusta

        JOs kyseessä on arkeologinen kohde, se on suojeltu muinaismuistolain mukaan, ja voit joutua käräjille jos hajotat sen! Lisäksi pitää meillä suomalaisilla sen verran ylpeyttä olla ettei panna paskaksi harvoja menneisyytemme muistomerkkejä.


    • tonttuxyz

      Saattavat olla jonkinlaisia rajamerkkejä. Pitäjän rajoja, kylien yhteismetsien rajoja ym. Onko muuten valtakunnan raja likellä?

      Toinen mahdollisuus on jonkinlaisten rakennelmien perustuksia. Eikös Suomussalmella ole kaikenlaisia sodanaikaisia rakennelmia?

      • kenties

        kasa pyramidin muotoinen?


      • nyt se on
        kenties kirjoitti:

        kasa pyramidin muotoinen?

        oletko löytäny pyramidin. ja suomesta. aika kova sana.


      • s.salmi2
        nyt se on kirjoitti:

        oletko löytäny pyramidin. ja suomesta. aika kova sana.

        joopa joo..Taisi olla "pyramidin"huippu taisi vasta löytyä..Jotain erittäin mielenk.löytyi jo mutta olkoon kertomatta!Goodbye "arkeologiapalsta"


      • se nälkämaan
        s.salmi2 kirjoitti:

        joopa joo..Taisi olla "pyramidin"huippu taisi vasta löytyä..Jotain erittäin mielenk.löytyi jo mutta olkoon kertomatta!Goodbye "arkeologiapalsta"

        kasvatti, kiannan vitjamuna loukkaantui kun kyseltiin mahdollista pyramidin muotoisuutta, kun
        kyseessä kerran oli säännöllisen muotoisiksi muotoillut kulmat omaava kivikeko. eikö se voisi viitata muodoltaan pyramidiin, koko tosin oli aivan toista luokkaa?
        mielenkiintoinen löytö, josta olisimme olleet halukkaita kuulemaan lisää...


      • phtep
        nyt se on kirjoitti:

        oletko löytäny pyramidin. ja suomesta. aika kova sana.

        Mutta itse asiaan, mistäpäin Suomussalmea se kasa on löytynyt? Onko kukaan muu käynyt tutkimassa sitä vielä?


    • ...

      mahtaisikohan kyseessä olla lapinraunio. lapinrauniot ovat pronssi/rautakautisia röykkiöhautoja ja ovat paljon pienempiä kuin hiidenkiukaat.

      • skepti

        ei niillä ole varmaan suomalaisuuden kanssa mitään tekemistä,lienevät saamelaisten kasaamia ja saattaisit vaikka löytää jotain jonka sitten jättäisit perillisille.

        Kasa kumoon.Niin muutkin tekevät.


    • kola

      Minkälaisella alueella ne olivat? Oliko maasto korkealla meren pinnan yläpuolella? Oliko lähellä peltoja tai muuta merkkejä nykyaikaisesta toiminnasta kuten sähkömuuntajia tai rakennuksia yms.? Oliko kivien päälle ehtinyt kasvaa reippaasti sammalta? Onko lähistöllä tunnettuja muinaisjäännöksiä?

      Mitä korkeammalla röykkiöt ovat sitä vanhempia ne todennäköisesti ovat. Jos lähistöllä on vaikkapa peltoja on kivet saatettu tuoda sieltä. Tai jos alueella on rakennettu jotain on kivet niin ikään voitu kasata rakennuksen yhteydessä yms. Sammaleet ja muu kasvillisuus kertoo myös röykkiön iästä. Jos lähistöllä on muita muinaijäännöksiä, voidaan ehkä olettaa että nuo ovat niihin kuuluvia.

      ÄLÄ MISSÄÄN NIMESSÄ MENE AINAKAAN TONKIMAAN NIITÄ VAIKKA MIINAHARAVAKIN PIIPITTÄISI!!!!!

      Jos ne todella ovat muinaijäännöksiä rikkoisit lakia ja tuhoaisit röykkiöt. Jos sieltä mahdollisesti löytyvät esinelöydät viedään pois kontekstistaan ei niistä ole kokonaisvaltaiselle tutkimukselle enää paljoa käyttöä.

    • ...vaikka Oulun yliopistoon! Sen tarkemmin en nyt tästä äkkiseltäin osaa neuvoa, mutta osaat kai hakukoneita käyttää?

      Tuli voan mieleen, kun on tullu itehhi joskus 80-luvulla Suomussalamella pakerrettuva muka moailmaa parantamassa...;)

    • kake-61

      Nuorena leikin kavereitteni kanssa sotaa kaupunginosani metsässä ja näimme metsässä useita pitkänomaisia kivikasoja. Kivet olivat vaaleita, ison kuulan kokoisia kiviä ja ne oli aseteltu järjestelmällisesti useiden metrien mittaisiksi mataliksi kasoiksi. Kukaan ei tuolloin osannut selittää kasojen tarkoitusta. Nyt monta kymmentä vuotta myöhemmin mieleen on tullut, että nuo kasat, ojita metsässä oli useita, olivat muinaisia hautoja. Tosin, jos ne olivat hatoja, vainajien on täytynyt olla jättiläisiä.

    • Arkeologi

      Oheisenlaisista löydöistä kannattaa napata valokuvia ja sijainti, jonka jälkeen ne lähetetään Museovirastolle tarkasteltaviksi. Museovirasto voi lähettää paikalle tutkijan toteamaan löydön luonteen ja ottamaan siitä tarkkoja mittoja ja monesti myös näytteitä. Tällä tavoin voidaan todeta löydön arvioitua ikä ja löytötyyppi, jonka valossa voidaan löytö asettaa suojelustatuksen alle. Löytö saattaa myös osoittautua niin merkittäväksi, että sen kohdalla suoritetaan jossakin vaiheessa arkeologinen kaivaus. Löytöön kajoamalla tuhotaan runsaasti tietopotentiaalia, jolla saattaa olla suurtakin merkitystä muinaisuutemme tutkimisen kannalta, josta on iloa kaikille menneisyydestämme kiinnostuneille - niin nykyisille kuin tulevillekin sukupolville. Tämän lisäksi on merkittävää, että ammattilaisten toteuttaessa kaivauksen, saadaan esimerkiksi röykkiö tai muunlainen kivilatomus töiden päätteeksi kasattua takaisin alkuperäiseen muotoonsa ja täten ihmisten ihasteltavaksi. Kuten aiemminkin on jo kommenteissa mainittu, kannattaa tiedostaa muinaismuistolain sekä Museoviraston määrityksiä siitä, kuinka toimia tilanteissa, joissa löytää jotain varmasti tai oletettavasti 100-vuotiasta tai vanhempaa rakennetta tai esineistöä. Suomessa satavuotiaat ja tätä vanhemmat rakenteet ja esineet ovat muinaismuistolain suojelemia, kunnes toisin määritellään. Täten ne tulisi aina näyttää Museovirastolle arviointia varten. Mikäli esimerkiksi metallinpaljastimen avulla tai metsässä muuten vain kävellessä löytää jotain, jonka epäilee täyttävän äsken mainitun ikäkriteerin, on kaivelu jätettävä siihen pisteeseen ja vielä parempi on tietenkin jo alkujaankin kokonaan kaivelematta jättäminen.

      Ks. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1963/19630295

      sekä

      https://www.museovirasto.fi/uploads/Arkisto-ja-kokoelmapalvelut/Julkaisut/muinaisjaannokset-ja-metallinetsin-2017.pdf

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1476
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1291
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1265
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1215
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1194
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1083
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1074
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1063
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe