Nyt kun olemme perinteistä rukiista eväsleipää lasten koulutielle kaupasta hakeneet, emme sitä enää löydä. Vaasan myllyjen Eloleipä oli lapsille mieleinen aito ruisleipä aineksina vesi, ruisjauhot, hiiva ja suola. Myöskään vastaavaa yksinkertaista puhdasta ruisleipää ei enää kauppojen hyllyltä löydy. Tosin sieltä löytyy erehdyttävästi Eloleivän kokoinen ja näköinen Vaasan myllyjen Tosirukiinen. Mutta kun tuoteselostusta katsoo, ruisjauhot on jääneet kaiken muun vehnän, maltaan ja lisäaineitten jatkeeksi. Leivän nimikin haiskahtaa huijaukselta. Pakotetaanko meidät nyt muuttamaan perinteisiä ruokailutottumuksia? Ei kai auta muu kuin ruveta itse leipomaan oma ruokaleipä. Onko alunperin Elannon leipätehtaassa alkaneen Eloleivän tarina ohi, sillä leipää ei enää löydy Elannon seuraajien Valintatalon tai Siwan hyllyiltä?
Miksi todellista ruisleipää ei enää saa?
16
2898
Vastaukset
- Leibur
Nykyisin ei saa pelkästä ruiksesta tehtyä leipää, koska ruistaikina ei kestä hajoamatta koneellista valmistusta. Vehnää ja muuta sotketaan joukkoon tämän takia.
Elannon leipätuotannon lopettaminen oli katala temppu, sillä Elannon leipä oli ehdottomasti parasta. - kyselijä
Ja mikä se varsinainen ongelma noissa leivissä tieen on? Vehnää on usein lisätty leipään leivontaominaisuuksien vuoksi. Noissa leivissä on yleensä kuitenkin reilusti kuitua ja muita rukiin mukana tulevia terveellisiä aineksia, vaikka niissä vähän vehnää mukana onkin.
Kaiken lisäksi monet tuollaiset leivät maistuvat kuitenkin aivan ruisleivältä (tunnen kyllä ruisleivän maun, sillä ensimmäiset 19 elinvuottani söin äitini leipomaa kokoruisleipää) ja ovat maukkaita. Mitä ihmettä oikein luulet saavasi vaatimaal 100%:sti rukiista? Mistä tuollainen ehdottomuus, "ruispuritaanisuus"? - jälkiuunileipä
Se luomuversio. Saa meidänkin Siwasta.
- lepu
On totta että oululaisen leipää on saatavilla, vielä kun joku keksisi mistä sitä saa saman viikon valmistuseriä.
Jälkiuuni leivän kohdalla miettii joka kerta samaa , miltähän tämä olisi tuoreena maistunut. - jopjop
lepu kirjoitti:
On totta että oululaisen leipää on saatavilla, vielä kun joku keksisi mistä sitä saa saman viikon valmistuseriä.
Jälkiuuni leivän kohdalla miettii joka kerta samaa , miltähän tämä olisi tuoreena maistunut.Moikka lepu, jälkiuunileipä jota ostat (kenen tekemää tahansa) voi vaikuttaa vanhalta kun aina kovaa kuivaa ja sitkeää, mutta kyseessä ei ole vanhan leivän merkki vaan ominaisuus joka kuuluu jälkiuunileipään.
Nimikin (jälkiuuni) viittaa pitkään paistoon, uunin lämpö hiipuu kun jälkilämpöjä käytetään, pitkässä paistossa kun leivästä haihtuu paljon vettä tällöin lopputuote tuntuu kuivalta ja kovalta, ja mikä maun kannalta parasta, pitkässä paistossa leipään tulee paksu ja maukas kuori.
Pehmeää jälkiuunileipää ei ole olemassakaan, joten voit unohtaa ajatelman miltä "tuore jälkiuunileipä" maistuu sillä se maistuu juuri siltä mitä kaupastasi nykyjäänkin ostat. - lepu
jopjop kirjoitti:
Moikka lepu, jälkiuunileipä jota ostat (kenen tekemää tahansa) voi vaikuttaa vanhalta kun aina kovaa kuivaa ja sitkeää, mutta kyseessä ei ole vanhan leivän merkki vaan ominaisuus joka kuuluu jälkiuunileipään.
Nimikin (jälkiuuni) viittaa pitkään paistoon, uunin lämpö hiipuu kun jälkilämpöjä käytetään, pitkässä paistossa kun leivästä haihtuu paljon vettä tällöin lopputuote tuntuu kuivalta ja kovalta, ja mikä maun kannalta parasta, pitkässä paistossa leipään tulee paksu ja maukas kuori.
Pehmeää jälkiuunileipää ei ole olemassakaan, joten voit unohtaa ajatelman miltä "tuore jälkiuunileipä" maistuu sillä se maistuu juuri siltä mitä kaupastasi nykyjäänkin ostat.olen joskus törmännyt fazerin jälkiuunileipään tuoreenakin ja sillä ei todellakaan ole mitään tekemistä noiden korppujen kanssa joita vakuuttelet tuoreiksi ja ominaisuuksiltaan oikeanlaisiksi.
- Anonyymi
jopjop kirjoitti:
Moikka lepu, jälkiuunileipä jota ostat (kenen tekemää tahansa) voi vaikuttaa vanhalta kun aina kovaa kuivaa ja sitkeää, mutta kyseessä ei ole vanhan leivän merkki vaan ominaisuus joka kuuluu jälkiuunileipään.
Nimikin (jälkiuuni) viittaa pitkään paistoon, uunin lämpö hiipuu kun jälkilämpöjä käytetään, pitkässä paistossa kun leivästä haihtuu paljon vettä tällöin lopputuote tuntuu kuivalta ja kovalta, ja mikä maun kannalta parasta, pitkässä paistossa leipään tulee paksu ja maukas kuori.
Pehmeää jälkiuunileipää ei ole olemassakaan, joten voit unohtaa ajatelman miltä "tuore jälkiuunileipä" maistuu sillä se maistuu juuri siltä mitä kaupastasi nykyjäänkin ostat.Jep. Ja köyhemmän miehen/naisen jälkiuunileivän saa laittamalla ruisleipää mikroon. Yksi Vaasan ruispalat palanen ehkä reilun minuutin ajaksi. Vettä haihtuu pois ja tuloksena on jälkiuunileiää ja näkkäriä muistuttava versio.
Tv TimmyH - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jep. Ja köyhemmän miehen/naisen jälkiuunileivän saa laittamalla ruisleipää mikroon. Yksi Vaasan ruispalat palanen ehkä reilun minuutin ajaksi. Vettä haihtuu pois ja tuloksena on jälkiuunileiää ja näkkäriä muistuttava versio.
Tv TimmyHKandee kokeilla. Jos on vain lämmin eli kuuma niin laita mikroon takaisin. Jos taas liian korppumainen niin sitten vähempi aika. Kokeilemalla se selviää.
Tv TimmyH
- Asafoetida
Joissain supermarketeissa on joitain ruisleipiä, mutta valitettavasti ne eivät ole juuri mistään kotoisin. Toisinaan taas on "kiertävä leipäshow", joiden valikoimassa on usein ihan kunnollistakin.
Ekbergin ja Helsingin Leipätehtaan ruisleivät ovat ainakin enimmäkseen ruista; Samsaralla on puhdastakin ruista. Kaikki nämä ovat monta kertaluokkaa markettitavaraa parempaa!
Mutta "maaseudun" pienleipomoiden tuotteet ovat jopa erinomaisia. Kannattaa hiukan nähdä vaivaa!
Kampin K-marketissa on kuulemma piakkoin viikoittain pienleipomotuotteita. Samsaran jälleenmyyjät http://www.samsara.fi/leipomo/myyjat.phtml - löytää...
Linkosuon Ruisreteissä ei ole mitään muuta viljaa kuin ruista. Ruismallasta ja siirappia on kyllä siinäkin, mutta ei kuitenkaan vehnäjauhoja. Ja sitten pikkuleipomoidenkin ruisleivät olen havainnut hyviksi!
Ruisnäkkäri on kans hyvä vaihtoehto, jos haluaa välttää turhia vehnäjauhoja... - juuri sinä
Eloleipää on ainakin pääkaupunkiseudun S-marketeissa,menehän sinne eli vaihda kauppaa.
- jorma1234
Aito stadilainen leipomo Primula tekee täysruisleipiä. Kato linkistä. Niinkuin joku sanoikin, on taikinaan pakko lisätä leivontaominaisuuksia parantamaan muutakin kuin ruisjauhoa.
http://www.primula.fi/asp/system/empty.asp?P=10&VID=default&SID=783032771889475&S=0&C=19910- Korpikylän martta
Aitoon ja perinteiseen, kotona maalla leivottuun ruisleipä taikinaan ei ikimaailmassa eikä koskaan sotketa nisujauhoja! Ei koskaan. Se on saletti ja sen kyllä herkullisessa maussa huomaa.
Tietenkään tuota maalais ruisleipää ei leipasta kadessakymmenessä minsassa, vaan kaikki tehdään pitkänkaavan mukaan. Alkaen siitä kun taikina ensin hapatetaan juurisaavissa oikeasta leipäjuuresta.
- gjghjgjjhg
http://www.vaasan.com/portal/fi/tuoreet_leipomotuotteet/tuotteet/tummat_leivat/?a=view&productId=12097
Vanha ketju, mutta kun nyt esille on nostettu. - Anonyymi
Ruislimppuja ei saa pääkaupunkiseudun kaupoista
Leipää jossa on pelkästään ruisjauhoja.- Anonyymi
K-supermarket Masissa (Mellunmäen metroaseman vieressä) myydään hiivatonta ruisleipää. Kerran maistanut ja aika hyvää oli.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1662747
- 2011997
- 711746
- 921648
Oletko kertonut jo muille tunteistasi?
Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.451514Kesä, kesä!
Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k91471- 791151
- 811060
- 951019
Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.
Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes193976