Miksi todellista ruisleipää ei enää saa?

Rukiista

Nyt kun olemme perinteistä rukiista eväsleipää lasten koulutielle kaupasta hakeneet, emme sitä enää löydä. Vaasan myllyjen Eloleipä oli lapsille mieleinen aito ruisleipä aineksina vesi, ruisjauhot, hiiva ja suola. Myöskään vastaavaa yksinkertaista puhdasta ruisleipää ei enää kauppojen hyllyltä löydy. Tosin sieltä löytyy erehdyttävästi Eloleivän kokoinen ja näköinen Vaasan myllyjen Tosirukiinen. Mutta kun tuoteselostusta katsoo, ruisjauhot on jääneet kaiken muun vehnän, maltaan ja lisäaineitten jatkeeksi. Leivän nimikin haiskahtaa huijaukselta. Pakotetaanko meidät nyt muuttamaan perinteisiä ruokailutottumuksia? Ei kai auta muu kuin ruveta itse leipomaan oma ruokaleipä. Onko alunperin Elannon leipätehtaassa alkaneen Eloleivän tarina ohi, sillä leipää ei enää löydy Elannon seuraajien Valintatalon tai Siwan hyllyiltä?

16

2898

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Leibur

      Nykyisin ei saa pelkästä ruiksesta tehtyä leipää, koska ruistaikina ei kestä hajoamatta koneellista valmistusta. Vehnää ja muuta sotketaan joukkoon tämän takia.

      Elannon leipätuotannon lopettaminen oli katala temppu, sillä Elannon leipä oli ehdottomasti parasta.

    • kyselijä

      Ja mikä se varsinainen ongelma noissa leivissä tieen on? Vehnää on usein lisätty leipään leivontaominaisuuksien vuoksi. Noissa leivissä on yleensä kuitenkin reilusti kuitua ja muita rukiin mukana tulevia terveellisiä aineksia, vaikka niissä vähän vehnää mukana onkin.

      Kaiken lisäksi monet tuollaiset leivät maistuvat kuitenkin aivan ruisleivältä (tunnen kyllä ruisleivän maun, sillä ensimmäiset 19 elinvuottani söin äitini leipomaa kokoruisleipää) ja ovat maukkaita. Mitä ihmettä oikein luulet saavasi vaatimaal 100%:sti rukiista? Mistä tuollainen ehdottomuus, "ruispuritaanisuus"?

    • jälkiuunileipä

      Se luomuversio. Saa meidänkin Siwasta.

      • lepu

        On totta että oululaisen leipää on saatavilla, vielä kun joku keksisi mistä sitä saa saman viikon valmistuseriä.
        Jälkiuuni leivän kohdalla miettii joka kerta samaa , miltähän tämä olisi tuoreena maistunut.


      • jopjop
        lepu kirjoitti:

        On totta että oululaisen leipää on saatavilla, vielä kun joku keksisi mistä sitä saa saman viikon valmistuseriä.
        Jälkiuuni leivän kohdalla miettii joka kerta samaa , miltähän tämä olisi tuoreena maistunut.

        Moikka lepu, jälkiuunileipä jota ostat (kenen tekemää tahansa) voi vaikuttaa vanhalta kun aina kovaa kuivaa ja sitkeää, mutta kyseessä ei ole vanhan leivän merkki vaan ominaisuus joka kuuluu jälkiuunileipään.
        Nimikin (jälkiuuni) viittaa pitkään paistoon, uunin lämpö hiipuu kun jälkilämpöjä käytetään, pitkässä paistossa kun leivästä haihtuu paljon vettä tällöin lopputuote tuntuu kuivalta ja kovalta, ja mikä maun kannalta parasta, pitkässä paistossa leipään tulee paksu ja maukas kuori.

        Pehmeää jälkiuunileipää ei ole olemassakaan, joten voit unohtaa ajatelman miltä "tuore jälkiuunileipä" maistuu sillä se maistuu juuri siltä mitä kaupastasi nykyjäänkin ostat.


      • lepu
        jopjop kirjoitti:

        Moikka lepu, jälkiuunileipä jota ostat (kenen tekemää tahansa) voi vaikuttaa vanhalta kun aina kovaa kuivaa ja sitkeää, mutta kyseessä ei ole vanhan leivän merkki vaan ominaisuus joka kuuluu jälkiuunileipään.
        Nimikin (jälkiuuni) viittaa pitkään paistoon, uunin lämpö hiipuu kun jälkilämpöjä käytetään, pitkässä paistossa kun leivästä haihtuu paljon vettä tällöin lopputuote tuntuu kuivalta ja kovalta, ja mikä maun kannalta parasta, pitkässä paistossa leipään tulee paksu ja maukas kuori.

        Pehmeää jälkiuunileipää ei ole olemassakaan, joten voit unohtaa ajatelman miltä "tuore jälkiuunileipä" maistuu sillä se maistuu juuri siltä mitä kaupastasi nykyjäänkin ostat.

        olen joskus törmännyt fazerin jälkiuunileipään tuoreenakin ja sillä ei todellakaan ole mitään tekemistä noiden korppujen kanssa joita vakuuttelet tuoreiksi ja ominaisuuksiltaan oikeanlaisiksi.


      • Anonyymi
        jopjop kirjoitti:

        Moikka lepu, jälkiuunileipä jota ostat (kenen tekemää tahansa) voi vaikuttaa vanhalta kun aina kovaa kuivaa ja sitkeää, mutta kyseessä ei ole vanhan leivän merkki vaan ominaisuus joka kuuluu jälkiuunileipään.
        Nimikin (jälkiuuni) viittaa pitkään paistoon, uunin lämpö hiipuu kun jälkilämpöjä käytetään, pitkässä paistossa kun leivästä haihtuu paljon vettä tällöin lopputuote tuntuu kuivalta ja kovalta, ja mikä maun kannalta parasta, pitkässä paistossa leipään tulee paksu ja maukas kuori.

        Pehmeää jälkiuunileipää ei ole olemassakaan, joten voit unohtaa ajatelman miltä "tuore jälkiuunileipä" maistuu sillä se maistuu juuri siltä mitä kaupastasi nykyjäänkin ostat.

        Jep. Ja köyhemmän miehen/naisen jälkiuunileivän saa laittamalla ruisleipää mikroon. Yksi Vaasan ruispalat palanen ehkä reilun minuutin ajaksi. Vettä haihtuu pois ja tuloksena on jälkiuunileiää ja näkkäriä muistuttava versio.

        Tv TimmyH


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jep. Ja köyhemmän miehen/naisen jälkiuunileivän saa laittamalla ruisleipää mikroon. Yksi Vaasan ruispalat palanen ehkä reilun minuutin ajaksi. Vettä haihtuu pois ja tuloksena on jälkiuunileiää ja näkkäriä muistuttava versio.

        Tv TimmyH

        Kandee kokeilla. Jos on vain lämmin eli kuuma niin laita mikroon takaisin. Jos taas liian korppumainen niin sitten vähempi aika. Kokeilemalla se selviää.

        Tv TimmyH


    • Asafoetida

      Joissain supermarketeissa on joitain ruisleipiä, mutta valitettavasti ne eivät ole juuri mistään kotoisin. Toisinaan taas on "kiertävä leipäshow", joiden valikoimassa on usein ihan kunnollistakin.

      Ekbergin ja Helsingin Leipätehtaan ruisleivät ovat ainakin enimmäkseen ruista; Samsaralla on puhdastakin ruista. Kaikki nämä ovat monta kertaluokkaa markettitavaraa parempaa!

      Mutta "maaseudun" pienleipomoiden tuotteet ovat jopa erinomaisia. Kannattaa hiukan nähdä vaivaa!

      Kampin K-marketissa on kuulemma piakkoin viikoittain pienleipomotuotteita. Samsaran jälleenmyyjät http://www.samsara.fi/leipomo/myyjat.phtml

    • löytää...

      Linkosuon Ruisreteissä ei ole mitään muuta viljaa kuin ruista. Ruismallasta ja siirappia on kyllä siinäkin, mutta ei kuitenkaan vehnäjauhoja. Ja sitten pikkuleipomoidenkin ruisleivät olen havainnut hyviksi!

      Ruisnäkkäri on kans hyvä vaihtoehto, jos haluaa välttää turhia vehnäjauhoja...

    • juuri sinä

      Eloleipää on ainakin pääkaupunkiseudun S-marketeissa,menehän sinne eli vaihda kauppaa.

    • jorma1234
      • Korpikylän martta

        Aitoon ja perinteiseen, kotona maalla leivottuun ruisleipä taikinaan ei ikimaailmassa eikä koskaan sotketa nisujauhoja! Ei koskaan. Se on saletti ja sen kyllä herkullisessa maussa huomaa.

        Tietenkään tuota maalais ruisleipää ei leipasta kadessakymmenessä minsassa, vaan kaikki tehdään pitkänkaavan mukaan. Alkaen siitä kun taikina ensin hapatetaan juurisaavissa oikeasta leipäjuuresta.


    • gjghjgjjhg
    • Anonyymi

      Ruislimppuja ei saa pääkaupunkiseudun kaupoista
      Leipää jossa on pelkästään ruisjauhoja.

      • Anonyymi

        K-supermarket Masissa (Mellunmäen metroaseman vieressä) myydään hiivatonta ruisleipää. Kerran maistanut ja aika hyvää oli.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ominaisuutta arvostat eniten hänessä?

      Ihastuksessasi, rakkautesi kohteessa
      Ikävä
      166
      2747
    2. Miksi mies kääntyy poispäin

      Ja teeskentelee, ettei näe minua, kun törmäämme vahingossa? 🫣
      Ikävä
      201
      1997
    3. Kerro kaivatustasi.

      1. Minkälainen koti 2. Ammatti 3. Ulkonäkö 4. Ikä
      Ikävä
      71
      1746
    4. Kysy jotain kaivatultasi

      Laita tunnisteet molemmista
      Ikävä
      92
      1648
    5. Oletko kertonut jo muille tunteistasi?

      Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.
      Ikävä
      45
      1514
    6. Kesä, kesä!

      Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k
      Tunteet
      9
      1471
    7. Minkälaisesta seksistä

      haaveilet kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      79
      1151
    8. Kai me nainen jollain tasolla tykätään

      Toisistamme kun tämä on kestänyt niin kauan
      Ikävä
      81
      1060
    9. Tarkkanäköisyys

      Oon muuten pirun hyvä huomaamaan asioita! Senhän sä varmaan kyllä jo tiesitkin.
      Ikävä
      95
      1019
    10. Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.

      Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes
      Maailman menoa
      193
      976
    Aihe