Löytyykö täältä muita, joille itseni lailla on tärkeää, että keitetty peruna on mahdollisimman kiinteää - siis vastakohtana jauhoisuudelle. En tiedä mitään kammottavampaa kuin jauhoiset keitinperunat - ovatpa sitten kuorineen tai ilman keitettyjä.
Uusien perunoiden aikaan tilanne on kutakuinkin hallinnassa, kun ne ovat pääsääntöisesti kiinteitä, mutta jo tässä vaiheessa kesää (elokuun puolivälin jälkeen) alkavat Siiklitkin (juhannuksen aikoihin superhyviä!) mennä tosi jauhoisiksi. Juurikin keitin siiklejä erehdyksessä, ja menivät täysin muhjaksi. Piti heittää koko satsi suoraan roskikseen.
Eli kertokaapa te muut, jotka myös vaaditte perunoilta kiinteyttä, kokemuksistanne. Ja kertokaa kiinteiksi havaitsemistanne lajikkeista eri vuodenaikoina. Sillä tosiaankin, alkukesästä kiinteä lajike menee syksymmiten monasti hyvinkin jauhoiseksi.
Tiedän Nicolan ja Bintjen kiinteiksi (silloin kun ovat sitä...), mutta entä muita?
Olen lukenut, että Tanskassa on kehitetty erityisen kiinteä lajike käytettäväksi perunasalaattiin, joka on tanskalaisille tärkeää. Mutta en tiedä edes sen nimeä.
Auttakaa siis, hyvät kiinteän perunan ystävät!
Kiinteät perunalaadut?
5
1489
Vastaukset
- löytyi netistä
Pitkässä listassa mainitut kaikki muut perunalajikkeet olivat selostustekstin mukaan jauhoisia. Seuraavat olivat ainoat kiinteiksi mainitut:
Siikli on aikainen syysperunalajike kotitalouskäyttöön. Pitkulaisten mukuloiden malto on kiinteä, lievästi vetinen ja helposti tummuva. Sopii kokonaisena keitettäväksi lisäkeperunaksi, keittoihin ja salaatteihin.
Sini on uusi keskimyöhäinen yleisperunalajike. Pyöreänsoikeat, sileäpintaiset hieman rosokuoriset mukulat ovat malloltaan kiinteitä ja vaaleankeltaisia. Kiinteämaltoinen lajike sopii hyvin kokonaisena keitettäväksi lisäkeperunaksi, keittoihin ja salaatteihin.
Ukama on aikainen varhais- ja syysperunalajike. Melko suuret ja sileät, pitkänsoikeat mukulat ovat kiinteämaltoisia. Lajike kestää hyvin keittämistä.- Pottunenä
Kiitos alkajaisiksi. Tosin, kuten kirjoitin, siiklihän on kyllä hyvin tuttu minulle (viimeksi tänään keitin sitä ja epäonnistuin), mutta se alkaa muuttua jauhoiseksi jo elokuussa. Toisaalta olen huomannut, että samastakin lajikkeesta (kuten tässä tapauksessa siiklistä) tuntuu löytyvän eri kantoja eri pelloilta, joiden tärkkelysmäärä (tärkkelystähän se "jauho" itse asiassa on) vaihtelee suurestikin. Tosin epäilen, että jopa ilmastolliset seikat vaikuttavat tärkkelyksen määrään. Nyt kun on ollut kuuma ja kuiva kesä, varmaan kaikkien perunalajikkeiden tärkkelyspitoisuus on noussut korkeammaksi kuin viileänä ja sateisena kesänä.
Noihin siniin ja ukamaan olen törmännyt vain kirjallisissa lähteissä, mutten koskaan nähnyt todellisuudessa ruokakaupassa.
Mikä muuten on sen nettisivun osoite, josta nuo tiedot poimit? - linkki sivulle
Pottunenä kirjoitti:
Kiitos alkajaisiksi. Tosin, kuten kirjoitin, siiklihän on kyllä hyvin tuttu minulle (viimeksi tänään keitin sitä ja epäonnistuin), mutta se alkaa muuttua jauhoiseksi jo elokuussa. Toisaalta olen huomannut, että samastakin lajikkeesta (kuten tässä tapauksessa siiklistä) tuntuu löytyvän eri kantoja eri pelloilta, joiden tärkkelysmäärä (tärkkelystähän se "jauho" itse asiassa on) vaihtelee suurestikin. Tosin epäilen, että jopa ilmastolliset seikat vaikuttavat tärkkelyksen määrään. Nyt kun on ollut kuuma ja kuiva kesä, varmaan kaikkien perunalajikkeiden tärkkelyspitoisuus on noussut korkeammaksi kuin viileänä ja sateisena kesänä.
Noihin siniin ja ukamaan olen törmännyt vain kirjallisissa lähteissä, mutten koskaan nähnyt todellisuudessa ruokakaupassa.
Mikä muuten on sen nettisivun osoite, josta nuo tiedot poimit?http://www.mainio.net/article.asp?path=1;1132;1136;42793;42794;42795;29591
- Pottunenä
OK, kiitos.
Mutta entä tästä perusongelmasta? Eli löytyykö täältä muita, joille itseni lailla on tärkeää, että keitetty peruna on mahdollisimman kiinteää - siis vastakohtana jauhoisuudelle. En tiedä mitään kammottavampaa kuin jauhoiset keitinperunat - ovatpa sitten kuorineen tai ilman keitettyjä.
Kertokaa kokemuksistanne ja tunnoistanne!Olet oikealla asialla arvoisa pottunenä.
Kaupassa perunalajikkeiden laatu vaihtelee todella paljon. Saman lajikkeiseset perunat ovat erästä riippuen maultaan ja ominaisuuksiltaa aivan erilaisia. Ilmeisesti Suomessa ohjaa perunan tuotantoa pelkkä satoisuus ja laatupuoli jää vähemmälle huomiolle. Onkohan missään tutkittu maaperän ominaisuuksien vaikutusta perunan rakenteellisiin ominaisuuksiin ja makuun? Katsoin tuota Japanilaista Rautakokki- ohjelmaa ja siellä kerrottiin, että perunan varrenpuoleinen pää maistuu kitkerämmältä kuin ulkopää, johtuen siitä varressa olevasta miedosti myrkyllisestä aineesta. Mielenkiintoinen juttu. Tätä tietoa ei ole ainakaan minulle mistään kotimaisesta lähteestä tarjottu.
Tässä edellä keskutelussa oli kommentti, että peruna on pahaa, ja valitettavasti Suomessa turhan usein näin onkin.
Valmiin perunan kiinteyteen vaikuttaa toki myös kypsennystekniikka. Ota kiinteät perunat kiehumasta kun ne ovat vielä hieman kovia. kaada vesi pois ja anna kypsyä loppuun omassa lämmössään.Usein täällä tavoin saa aikaan hyvä salaattiperunoita.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1056358
- 2223575
Näin susta unta
Teit siinä temppuja ja kurkit huomaanko. Niinkuin sun tarttis sitä epäillä. Öitä tuimalle!183405Toiselle puolikkaalleni
Sinulla ei taida olla kaikki nyt ihan hyvin? Minua itketti eilen kauheasti, sinunko itkuja itkin? Kyllä kaikki selviää j663328Kanki kovana; ei tiedä pornovideoista mitään
Kaikkosen erityisavustajan asunnossa kuvattiin pornoa. Väittää ettei tiedä asiasta yhtään mitään. https://www.is.fi/po332721Niin voimakkaat tunteet
Että ajattelin hänen olevan se elämän rakkaus. Silmien edessä vikitteli toista ja hyvästelemättä hylkäs niin tyhjyys jäi162555Nainen, sinä viisas ja ymmärtäväinen
sekä hyvällä huumorintajulla varustettu. Kun kaikki muut ovat kaikonneet, vain sinä olet jäljellä. Ellet kestä kirjoituk242524Katu täyttyy askelista...
Hyvää sunnuntaita ja hyvää jatkoa jos näin...Vettä sataa, mutta hyvä vaan, ainakin kasveille.282373- 2742181
Puhe on halpaa
Katso mitä hän tekee.Teot kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.Uskokaa punaisia lippuja.Hyvää yötä.441786