Perunan terveellisyys

P.m.m.P

Kuinka terveellistä peruna on? Itse syön perunaa melkein päivittäin ja se kuuluu mielestäni suomalaiseen ruokapöytään kuin nenä päähän.

Onko peruna ravintoarvoltaan parempaa/terveellisempää kuin esim. riisi? Entä pasta?

15

1447

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .....

      Itse en tykkää ollenkaan keitetyistä perunoista, ainoostaan chipsi, ranskalais, pariisilais jne... muodossa syön. Ennemmin riisiä tai pastaa.

      • Kraan

        Ravitsemusmielessä perunahan kuuluu nopean GI:n luokkaan, joten aterian energiasta se voi muodostaa vain pienen osan. Esim. 1 keitetty peruna, kala, leipä vihanneksia ja salaattia ja hiukan marjajälkiruokaa muodostaa hyvän aterian, mutta jos vaikka leipää ja kasviksia ottaa pois ja perunoita syö neljä, niin se ei ole oikeaan suuntaan.

        Varhaisperuna on oikeastaan kasvis. Kyllä niitä voi popsia sen vähän aikaa kun niitä on.

        Ranskanperunat ja chipsit voivat olla maistuvaisia, mutta ravitsemusmielessä ne ovat törkyä: kaloripitoista, huonoja rasvoja ja paljon kaloreita ja liikaa suolaa sisältäviä, eikä niissä ole suojaravinteita lainkaan.


    • Kiril

      sisältää tärkkelystä joka muuttuu elimistössä sokeriksi, joten ei mitenkään terveellistä. Peruna kuuluu smaan luokkaan riisin ja pastan kanssa, eli hiilihydraatteja löytyy riittävästi, joten niitä pitäisi välttää.

      • asia

        Juuri äskön oli Mtv3:n uutisissa uudesta koulujen ruokalistasta, joka on kehitetty diabeetikoille. Tarkoituksena on mm. vähentää pastan ja riisin määrää ja korvata ne "tummilla" (mitä se sitten tarkoittaakaan). Olen melko varma, että perunan määrään tai laatuun ei kosketa, vaikka kyseinen tarvike, joka varsinkaan keitettynä ei ole ihmisravinnoksi kelpaavaa, on ravintoarvoltaan aivan sama kuin riisi ja pasta tai ainakin lähellä niitä eli pelkkää tärkkelystä.

        Hieno idea ruokalistojen muutoksella on kuulemma estää 2. tyypin diabeteksen esiintymistä. Perunallako se tehdään? Onko muuten mahdollista, että koululaisen vanhempi vaatii lapsilleen normaalia ruokaa ilman mitään sairaiden dieettiä? Nythän aikomuksena on syöttää terveille lapsille sokeritautisten ruokaa, jota terve ei tarvitse.


      • ratkaisee

        Ei tärkkelys sinänsä ole epäterveellistä. Pointti on siinä miten nopeasti tärkkelys sokeroituu suolistossa. Tässä mielessä keitetty peruna sokeroituu nopeasti ja pasta hitaasti. Tämän takia urheilijat tankkavat itsensä pastalla.


      • pasta.
        ratkaisee kirjoitti:

        Ei tärkkelys sinänsä ole epäterveellistä. Pointti on siinä miten nopeasti tärkkelys sokeroituu suolistossa. Tässä mielessä keitetty peruna sokeroituu nopeasti ja pasta hitaasti. Tämän takia urheilijat tankkavat itsensä pastalla.

        vaan täysjyväpasta ja sekin pitää jättää "al dente" (vai miten sitten kirjoitetaankaan). Tavallisesti pasta on monessa ruuassa ylikypsää joten sen GI on korkea.


      • jo!

        Elimistön toiminnan edellytys on energian saanti, joten mitä vauhkoot asiasta? Kyse on OIKEISTA MÄÄRISTÄ ja ruokavalion kokonaisuudesta!

        Vain idiootit karsivat ruokavaliostaan ehdottomasti tietyt perusruoka-aineet tuollaisella "logiikalla". Ehkä siksi kun eivät hallitse niiden määriä, tai siksi että on helpompi laihduttaa kun jättää jotain niin oleellista kokonaan pois...


    • tarvitsee

      Peruna on juures, ihan tavallinen osa perusruokavaliota. Se sisältää energiaa vain 60-80 kcal/100 g. Se on tärkkelyspitoinen mukula, josta saadaan tarvittavaa energiaa; proteiinit, hivenaineet yms. saadaan muista ruoka-aineista. perunan syömisen tarkoitus on tulla kylläiseksi vatsaystävällisellä ravinnolla, joka ei rasita ruuansulatuselimistöä ylenmäärin. Kuidut, flavonoidit jne. jne. tulevat salaatista, marjoista yms. Mutta elimistö ei ole tarkoitettu pelkän rehun tai proteiinin sulattamiseen. Kun verrataan perunan terveellisyyttä esim. riisiin ja pastaan, ei kannata tehdä vertailua ravintoaineiden kannalta; kyse on vain erilaisista hiilihydraateitsta, ja siitä että elimistö kaipaa vaihtelua hiilihydraattilähteisiin. Vaikka lopputulos olisikin sama, asia ei ole yhdentekevä monimutkaisen aineenvaihdunnan kannalta. Jos ihmiset vain pystyisivät näkemään asiat kokonaisuutena........... Lisäksi järkikin sen sanoo, että vaihtelevuus ruoassa maistuu paremmin. Sille on syynsä, vaikka järki ja tieto ei riittäisi asiaa selittämään. Monesti ihmiset tekevät itselleen hallaa, kun luulevat tietävänsä vaikka mitä ja rajoittavat ruokavaliotaan josta tuleekin pitkällä aikavälillä tasapainoton. Kaikki perusruoka-aineet ovat terveellisiä, kun muistaa kohtuuden ja monipuolisuuden. Jos yrittää järkeistää liikaa syömistään, siitä tulee vain typerämpää.

      • P.m.m.P

        Kuulosti järkevältä!


      • perusruokavaliota

        KTLn mukaan, mutta ei todellakaan ympäri maailman, tai edes euroopan. Perunan syönnille ei ole oikeastaan mitään järkiperäistä syytä, ellei hintaa oteta lukuun.


    • pottu kunniaan!

      Siskoni oli lapsena niin allerginen kaikelle mahdolliselle, että huolena oli C-vitamiinin riittävä saanti normaalista ruoasta. Lääkäri kehoitti syömään perunaa(kuorineen keitetty), se kuulemma riittää. Riittihän se.

      • katsonut

        kuinka huono C-vitamiinin lähde peruna on?


      • Fisunpurija
        katsonut kirjoitti:

        kuinka huono C-vitamiinin lähde peruna on?

        C-vitamiinipitoisuus vaihtelee vuodenaikojen mukaan, näin kesällä ja syksyllä parempi, kevätpuolella lähinnä enää muisto...


      • toki...
        Fisunpurija kirjoitti:

        C-vitamiinipitoisuus vaihtelee vuodenaikojen mukaan, näin kesällä ja syksyllä parempi, kevätpuolella lähinnä enää muisto...

        mutta edes uusi peruna ei mahdu Finelin 100 parhaan joukkoon. Listassa alimpana olevalla tuotteella on 30mg C-vitamiinia, kun uudessa perunassa on vain n.13mg ja vanhassa vain n.8mg. Esim keltaista paprikaa ei tarvitse syödä kuin noin 1/20 osa perunaan nähden.


    • on moneksi

      Ravintoarvoista ja vitamiineista on tuossa ylhäällä jo tarpeeksi juttua. Minä haluan vielä korostaa perunan monipuolisuutta ja runsaita käyttömahdollisuuksia.

      Koska perunan maku on neutraali, se sopii yhdistettäväksi mitä moninaisimpiin ruoka-aineisiin ja sen mausteeksi käy suuri joukko erilaisia ja erityyppisiä mausteita.

      Perunan - kuorineen tai ilman - kypsennystapoja löytyy nipputolkulla. Näitä kannattaa kokeilla ja vaihdella, ettei juututa syömään vain sitä iänikuista kuoriperuna-ruskeasoossi-viritelmää. Onhan sekin hyvää, mutta kohtuullisesti nautittuna.

      Ja peruna maistuukin kyllä paremmalle kuin riisi tai pasta, vaikka jäkimmäisiäkin on kiva käyttää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kumpi vetoaa enemmän sinuun

      Kaivatun ulkonäkö vai persoonallisuus? Ulkonäössä kasvot vai vartalo? Mikä luonteessa viehättää eniten? Mikä ulkonäössä?
      Ikävä
      96
      1896
    2. Ei se mene ohi ajan kanssa

      Näin se vaan on.
      Ikävä
      88
      1340
    3. Tavoitteeni onkin ärsyttää

      Sua niin turhaudut ja unohdat koko homman
      Ikävä
      110
      1143
    4. Tunnistebiisi

      Laita joku tunnistebiisi, niin tiedän ett oot täällä ja kaipaat ehkä mua
      Ikävä
      76
      1037
    5. Taidat tykätä linnuista paljon

      Mikä on sun lemppari ☺️😉🥹🦢🐦‍⬛🦉🦜🦚
      Ikävä
      119
      1010
    6. Okei nyt mä ymmärrän

      Olet siis noin rakastunut, se selittää. Onneksesi tunne on molemminpuolinen 😘
      Ikävä
      57
      873
    7. Miks käyttäydyt noin?

      Välttelet kaikkia kohtaamisia...
      Ikävä
      47
      791
    8. Ei sun tarvi jännittää enää

      en yritä enää mitään. Tiedän että olin mauton ja sössin kaiken.
      Ikävä
      36
      782
    9. Olen huolissani

      Että joku päivä ihastut/rakastut siskooni. Ja itseasiassa haluaisin, ettei hän olisi mitenkään sinun tyyppiäsi ja pitäis
      Ikävä
      48
      741
    10. Minkälainen ääni mulla on mies

      Sinun mielestä?
      Ikävä
      33
      693
    Aihe