grillit

kyselen

Hei,

Mitä mieltä ootte, mikä ois paras grilli, hiili-, kaasu- vai sähkögrilli?

Miks hiiligrillien ostaminen/käyttäminen on vähentynyt?

Millaisia ominaisuuksia hiiligrillissä pitäis olla, että ostaisitte sellaisen? Tai millainen hiiligrillin pitäis olla, että se voittais sähkö- ja kaasugrillit?

23

7856

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juuri hankkinut

      Moi!

      Itse pohdin viime viikkoon asti hankkiako kaasu- vaiko hiiligrilli. Päädyin sitten loppujen lopuksi kaasugrilliin sen hieman helpomman ja nopeamman käytön vuoksi. Netistä (varsinkin jenkkilän sivuilta) löytyy paljon kommenttisivustoja joissa lopussa mainitaan että oikeaa vastausta tähän kysymykseen ei ole.

      Hiiligrilli on varmastikin se "aito" grilli jolla tehdään grillin makuista ruokaa. Kaasu- ja sähkögrillien helppous varmastikin on se seikka, joka jonkin verran on laskenut hiiligrillien menekkiä.

      Weberillä on hyvältä vaikuttavia hiiligrillejä joissa kätevät puhdistusominaisuudet ja hyvät takuut (tosin näkyy hinnassa). Lisäksi saatavilla on jonkinlainen pikasytytyslaite. Itse harkitsin viimeiseen asti niitä, mutta kaasugrilli sopi käyttötarkoituksiini paremmin koska välillä teen "pikaisesti" jotain pientä kuten makkaraa ja ajattelin kaasugrillin olevan tässä kohdassa kätevämpi.

      Ennen nykyistä käytin sähkögrilliä, koska se oli ainoa (lähes) sallittu entisessä asunnossamme parvekkeella.

      Eli summa summarum laadukkaan hiiligrillin ominaisuudet ovat hyvin lähellä täydellistä jos on malttia odotella 20-> min hiilloksen valmistumista.

    • Weberisti

      Lieneekö pelkkää tottumusta? Lähes 30 vuotta olen hiiligrilleillä grillaillut, enkä ole vielä vakavissani edes harkinnut kaasugrilliin siirtymistä. Joku toinen voisi varmaan väittää juuri päinvastaista...

      Talvella tulee silloin tällöin käytettyä uuniin kiinteästi integroitua grillivastusta. Parempi sekin on kuin ei mitään!

      Olen ajanut loppuun yhden Lucifer-hiiligrillin. Nykyisin minulla on Weber-pallogrilli takapihalla ja samanmerkkinen "laatikko- tai laukkumallinen" veneilykäytössä. Kummallakin taitaa olla ikää jo toistakymmentä vuotta. Eivät ole markkinoiden halvimpia, mutta nähdäkseni hintansa väärtejä.

      Edellisen (rivari-) asunnon takapihalle olin muurannut kiinteän grillinkin. Nykyisessä asunnossa (paritalo-) taitaa sama olla vielä joskus edessä, mutta toistaiseksi olen pärjäillyt pallo-Weberillä niin hyvin että hanke on lykkääntynyt ja lykkääntynyt...

    • Goya

      Mielestäni hiiligrilli on paras silloin, kun grillatussa ruoassa arvostaa sitä "aitoa puuhiilen savuaromia" - edellytyksenä että omaa paikan, jossa hiiligrilliä voi käyttää (kerrostaloparvekkeellahan korkeintaan sähkögrilli lienee mahdollinen). Kaasugrillistä ei valitettavasti ole minulla kokemusta, mutta suhtaudun epäilevästi (tuota alussa mainittua taustaa vasten), kunnes joku tarjoaa minulle yhtä hyvän kaasugrillilihan kuin mitä omassa hiiligrillissäni saan aikaan.

    • kotikokki2

      itselläni ei ole kokemusta kaasugrillistä. Sähkögrilliä olen pari kertaa käyttänyt. Se tosin oli hyvin yksinkertainen, ei tehon säätöä ja pieni vastus. Kyllä sillä makkarat lämpenee, mutta en ostaisi itselle. Onhan hiiligrillin kanssa 'vaikeampaa', mutta kun siitä pääsee jyvälle niin hyvin onnistuu grillaukset. Ja aikaahan se ottaa enemmän kun pitää se hyvä hiillos saada ensin aikaiseksi, mutta se vaan herättää paremmin ruokahalua. Kaasugrillit on vain hätähousuja varten, kenellä on muutenkin aina kiire joka paikkaan.

      • Ilpo

        Kaasulla on kuitenkin helpompi määritellä lämpötila grillissä, onnistuu (mielestäni) helpomin esim kokonaisen kasslerin ja broilerin kypsennys helpommin, eikä niin kuivu eikä vahingossa pääse hiiligrilli sammumaan. Sähköisillä ei tee mitään sillä valitettavasti niissä ei teho riitä. Hiilessä kyllä parempi aromi lopputuloksessa.


      • niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin
        Ilpo kirjoitti:

        Kaasulla on kuitenkin helpompi määritellä lämpötila grillissä, onnistuu (mielestäni) helpomin esim kokonaisen kasslerin ja broilerin kypsennys helpommin, eikä niin kuivu eikä vahingossa pääse hiiligrilli sammumaan. Sähköisillä ei tee mitään sillä valitettavasti niissä ei teho riitä. Hiilessä kyllä parempi aromi lopputuloksessa.

        minäkin ostaisin kaasugrillin.
        Juuri sen takia että sen lämmönsäätö on helpompi ja käytettävyys muutenkin.
        Grilliin ei kyllä kuulu kokonaiset kaslerit ja kanat... Grillauksen idea on hoitaa homma nopeasti, tavarat pitä olla pieniä tai esikypsennettyjä. Grilli ei ole hauduttamista varten. Halvemmalla pääsee kun ostaa hiiligrillin, se on vaan hiukan hankalampi hallita.


      • kaasugrillillä
        niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin kirjoitti:

        minäkin ostaisin kaasugrillin.
        Juuri sen takia että sen lämmönsäätö on helpompi ja käytettävyys muutenkin.
        Grilliin ei kyllä kuulu kokonaiset kaslerit ja kanat... Grillauksen idea on hoitaa homma nopeasti, tavarat pitä olla pieniä tai esikypsennettyjä. Grilli ei ole hauduttamista varten. Halvemmalla pääsee kun ostaa hiiligrillin, se on vaan hiukan hankalampi hallita.

        ja paistinpannulla?Ei mitään.Hiiligrilli on ainoa oikea.


      • kpmi
        niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin kirjoitti:

        minäkin ostaisin kaasugrillin.
        Juuri sen takia että sen lämmönsäätö on helpompi ja käytettävyys muutenkin.
        Grilliin ei kyllä kuulu kokonaiset kaslerit ja kanat... Grillauksen idea on hoitaa homma nopeasti, tavarat pitä olla pieniä tai esikypsennettyjä. Grilli ei ole hauduttamista varten. Halvemmalla pääsee kun ostaa hiiligrillin, se on vaan hiukan hankalampi hallita.

        Olen intohimoinen grillaaja kesäisin, satoi tai paistoi. Grillini on Weberin One Touch Gold, joka on kelvollinen grilli ja irrotettavan tuhkapurkin takia erittäin helppo puhdistaa.

        Jos grilliä käyttää ainoastaan einesten lämmittämiseen, on luultavasti se ja sama mikä grilli sattuu olemaan. Grillattu lohi, täytetyt herkkusienet tai kesäkurpitsa, grillatut perunat, omatekoisella marinadilla marinoitu kananrinta, naudan sisäfile, paistetut banaanit tai mikä tahansa oikea ruoka tarvitsee kunnollisen grillin. Pidän hiiligrillin ruoalle antamasta aromista. Kannatan slow foodia, joten se, että grillaamaan pääsisi kymmenessä sekunnissa, ei ole oleellista.


      • Anonyymi
        Ilpo kirjoitti:

        Kaasulla on kuitenkin helpompi määritellä lämpötila grillissä, onnistuu (mielestäni) helpomin esim kokonaisen kasslerin ja broilerin kypsennys helpommin, eikä niin kuivu eikä vahingossa pääse hiiligrilli sammumaan. Sähköisillä ei tee mitään sillä valitettavasti niissä ei teho riitä. Hiilessä kyllä parempi aromi lopputuloksessa.

        Mutta kaasulla et saa riittäväää kuumuutta. Itse olen miettinyt, pitäisikö hiili Wernerin rinnalle hankkia pieni kaasu Weber lähinnä lämpimänä pitoa varten, kun tekee esimerkiksi flankkiä.

        Flankkiä et pysty tekemään kaasulla, koska et saa grilliä riittävän kuumaksi. Hiili grillissä taas on nykyään vaikea pitää tekeytyvä liha lämpimänä.

        Joka tapauksessa kesäkeittiön tule tänä kesänä Oonin pizza uuni Wernerin keskikokoisen grillin rinnalle. Pro on liian kallis näin vähällä käytöllä, joten todennäköisesti Karu tai 3.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta kaasulla et saa riittäväää kuumuutta. Itse olen miettinyt, pitäisikö hiili Wernerin rinnalle hankkia pieni kaasu Weber lähinnä lämpimänä pitoa varten, kun tekee esimerkiksi flankkiä.

        Flankkiä et pysty tekemään kaasulla, koska et saa grilliä riittävän kuumaksi. Hiili grillissä taas on nykyään vaikea pitää tekeytyvä liha lämpimänä.

        Joka tapauksessa kesäkeittiön tule tänä kesänä Oonin pizza uuni Wernerin keskikokoisen grillin rinnalle. Pro on liian kallis näin vähällä käytöllä, joten todennäköisesti Karu tai 3.

        ”pitäisikö hiili Wernerin rinnalle hankkia pieni kaasu Weber lähinnä lämpimänä pitoa varten, kun tekee esimerkiksi flankkiä.”

        Entä jos tekee reverse-sear tekniikalla? Ensin hitaasti hiilillä savustamalla flank lähelle tavoitelämpöä ja lopuksi hiilet 400C ja nopeasti ruskea rapea pinta flankkiin. Tällöin ei tarvitse lainkaan kaasua.


    • hiili

      on mun valinta. Yleensä grillaan ajan kanssa niin on aikaa tussaroida ja odottaa hiillosta. Myös eri hiilillä on huomattavia eroja, niin makuun kuin toimivuuteenkin.

    • Flameman

      Ladakuskin valinta. Piiloudutaan halvan rimpulan taakse väittämällä ettei meillä ole kiire minnekään ja tällä vempeleellä saa aitoa tuntumaa. Rahaakaan ei oikein haluta grilliin uhrata, kuten ei myöskään grillattavien ruokien ja auton lisäksi kenkiin, vaatteisiin tai kännykkään. Kännykkä yleensä on ei ihan uusinta mallia. Paska puhetta on se että väitetään kaasugrilliä kiireisen grillaajan grilliksi. Ei kai kaasugrillin omistajalla ole sen kiireempi kuin hiili- tai puugrillin omistajalla? Kyllä se hyvä grilliruoka valmistuu kohtuullisessa ajassa ihan näillä kaikilla menetelmillä, myöskin ihan tavallisella puunuotiolla saa kunnon mätöt aikaiseksi. Ruoan valmistus kun tuppaa olemaan enemmän tekijästä, viitseliäisyydestä, mielikuvituksesta ja raaka-aineista kiinni.
      Itsellä on käytössä Weber pallogrilli ja tavallinen musta marketpallogrilli 15 €. Näistä kahdesta ei voi sanoa että Weber olisi jollain tavalla parempi, helvetin kallis kyllä. En myöskään aio toista webrua ostaa sen takia että saan 20 vuotta takuuta grillille, sekin kovin rajoitettua. Kaasugrillinä löytyy Primuksen maahantuoma Trio 3 parilagrilli. Siinä on kyllä kaikki kohdallaan, laatua ja hintaa myöden. Jos kaasugrillin joku aikoo hankkia, hanki Trio 3 parilagrilli. Sitten meiltä löytyy vielä tiilistä tehty puugrilli ja pelkkä nuotio paikkakin on mökin pihalle joskus tullut hurmiossa väsättyä. Pointtini on että kaikki tavat ovat hyviä ja ennen kaikkea mukavia seurustelu muotoja varsinkin vieraiden ja lasten kanssa. Grillatessahan yleensä kaikki halukkaat voivat jollain tavalla osallistua tähän hauskaan hommaan. Mulle riitti, mä lähen grillaamaan.
      PS. Sähköä kuuluu käyttää hehkulampussa ja Linnanmäen laitteissa. Ei koskaan grillissä.

    • Estikka

      Kyllä kaasugrilli on ylivoimainen. Grillailin aikaisemmin erilaisilla hiilillä, mutta hankin nyt kaasugrilli sekä kotiin että mökille. Käytön helppous ja nopeus sekä ruoan tasainen laatu ovat kaasugrillin ynnäpuolia. Oletko muuten kokeillut grillata poroa. Kokeilepa, käy katsomassa www.deliporo.fi nettikauppaa, josta saat myös grillipaketin kotiisi.

      • jaatar

        kaasu ehdottomasti. maalla kallis weber, jolla ei saa pihviin kunnon pintaa, vaikka kuinka kuumentaa etukäteen.

        muurikka polttimen päällä on ehdoton. monia grillijä kokeilleena voin sanoa, että tämä on paras.


    • nam nam

      Ainakin pihveistä ja leikkeistä tulee parhaita, jos ne grillaa pienellä liekillä eikä hiilloksella.
      Maun kannalta olen muuratun grillin ja puiden kannattaja.

    • grillaajatar

      Tää olikin hyvä kysymys.Mietitäänpä..

      Mulla on kämpällä sähkögrilli parvekkeella, ihan ok esim. makkaran ja kasvisten paistamiseen. Maku on ok, ei kuitenkaan hirveää eroa pannulla paistamisen kanssa.

      Vanhempien luona grillaan hiiligrillillä ja se toimii todella hyvin vaikka grillais mitä. Mausta huomaa että on ollut oikea hiillos alla.

      Mökillä on kaasugrilli ja sillä paistan silloin tällöin makkaraa ja siihen tarkoitukseen kaasu on just hyvä jos on kiirettä tai kova nälkä.Ei mene kauaa kun napsauttaa grillin päälle niin on sapuskat valmiina.Lättyjen tekoon valitsen mieluusti kaasun juuri tasaisen lämmönsäätelyn takia.Tosin ei taaskaan hirveesti eroa paistinpannusta ja lihaa ei kannata kaasugrillissä turmella.

      Mutta mökillä on myös notskipaikka. Oon kasannut tiilistä sopivankokoisen kasan ja niiden päälle heitin ritilän. Näistä kaikista grllausmuodoista tämä on ehdottomasti paras. Hiilloksen teen aina puista. Aikaahan siinä menee mutta notskin ympärillä on kiva istuskella ja vahtia tulta, tai jutella muiden kanssa. Maku on ihan erilainen kuin muissa grillausmuodoissa ja jotenkin vaan niin 'aito'.

      Oijoi, kesää odotellessa! =)

    • Anonyymi

      Jokainen grillivalmistaja tietää, että puugrilleissä on arina, jonka alta ilmanotto sekä tuhkaluukku johon tuhka putoaa ja josta se on helppo poistaa. Pankkiireilla ei sen sijaan tätä tietoa ole. Niinpä pankkiirien grillit ovat pohjastaan ummessa olevia puolipalloja.

    • Anonyymi

      Kokemukseni perusteella kaasugrillillä paistoksista tulee mehevämpiä, koska nestekaasun "pakokaasu" on käytännössä vesihöyryä.

    • Anonyymi

      Vain hiiligrillin saa riittävän kuumaksi pihvien paistamiseen. Pitemmässä grillauksessa hiiligrillillä tulee ominainen aito savun maku, jota voi korostaa vielä hiilien joukoon lisätyillä puuklapeilla. Käytännössä ikuisen, tyylikkään ja monikäyttöisen hiiligrillin saa kun ostaa kamadon.

      • Anonyymi

        Mitä eroa on hiilellä ja puuklapeilla? Noin niin kuin maustamisen näkövinkkelistä. Rasvahan käryää samalla tavalla oli käryytin mikä tahansa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä eroa on hiilellä ja puuklapeilla? Noin niin kuin maustamisen näkövinkkelistä. Rasvahan käryää samalla tavalla oli käryytin mikä tahansa.

        ”Mitä eroa on hiilellä ja puuklapeilla? Noin niin kuin maustamisen näkövinkkelistä.”

        Puuhiili on kuivatislattua puuta, josta on poistunut vesi, kaasuuntuvat puuainekset ja puuöljy. Puupalikoita polttamalla saadaan noita edellä mainittuja aineksia mukaan tuomaan enemmän savua ja savun makua.

        ” Rasvahan käryää samalla tavalla oli käryytin mikä tahansa.”

        Pihvien paistossa on sama, mikä lämmön lähde on kunhan se on riittävän kuuma. Puupalat tai pelkkä puiden poltto on hitaaseen ja matalan lämmön valmistukseen yleensä epäsuoralla tulella eli savustus ja barbecue.


    • Anonyymi

      Ostin Masterbuilt Gravity Series 560 hiiligrillin. Lämpötilan voi säätää digitaalisesti 65-370C välillä. Lämpenee todella nopeasti: sytyttämisestä savustusvalmiina 105C noin 7 min, hampurilaisten paistoon 200C noin 10 min sytytyksestä ja 350C pihvien paistoon noin 13 min sytytyksestä. Yhtä nopea kuin kaasugrilli ja lämpötilan suhteen tarkempi. Kaasulla ei säädetä lämpöä digitaalisesti vaan mennään perstuntumalla säätimiä arvaillen ja säiden armoilla.

    • Anonyymi

      Meillä on kuudenhengen patiogrilli. Se toimii hiilillä. Niitä ei myydä Suomessa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2763
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2350
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2110
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1874
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1731
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1725
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1696
    8. 103
      1676
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1487
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe