Valurautapannun paisto-ohjeet?

Ironside

Kun tuossa edellisessä aiheessa puhuttiin lämpimästi valurautapannujen ylivertaisuudesta, kysyisin nöyrästi käyttöneuvoja mahdollisimman monipuolisen ja pitkän kokemuksen omaavalta valurautapannuekspertiltä, miten onnistua pannun kanssa paistamisessa.
Minulla kun lähes kaikki paistettavat tuppaavat enemmän tai vähemmän tarttua pannuun, vaikka:
- pannuni on hyvänlaatuinen Hackman,
- en ole pessyt sitä millään muulla aineella kuin kuumalla vedellä ja tiskiharjalla aina heti käytön jälkeen täysin puhtaaksi, kuivannut (välillä jopa kuumalla liesilevyllä), ja rasvannut reilusti hyvälaatuisella oliiviöljyllä.
Käytössä on siis "vain" sähköliesi, ei kaasu- tai muuta liekkiliettä.
Pelastakaa aamuni/päiväni/iltani! Jopa aamiaispekoni tuppaa tarttumaan kiinni, ja hajoaa irrotettaessa...
P.S. Valurautainen parilapannunikin tartuttaa, kun pariloin siinä esim. naudanfileepihvejä!

5

6597

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • koska

      ExPertit eivät vastaa. Valurautapannu(pata) tarttee välillä rasvapolton: Pannu tosi kuumaksi (parhaiten nestekaasulla:liedellä tai toholla), huokosiin mennyt kuona nousee pintaan ja lähtee pois teräsharjalla. Harjauksen jälkeen rasvapoltto SUOLATTOMALLA läskillä, eli uusi kuumennus ja läskinpalalla voitelu sisäpuolelle. Eka rasvaus irrottaa mustaa pannusta, joten kantsii pyyhkiä paperilla musta rasva pois ja kuumentaa vielä kerran, ja taas pala sitä SUOLATONTA läskiä kuumalle pannulle. Kuumennus kuulemma onnistuu uunissakin, ensin palovaroittimen paristo irti, 300 astetta uuniin, luulis siihen riittävän 10-15min., ja sit polttoa ed. ohjeen mukaan. Ei ole henk.koht. kokemusta tuosta uunipoltosta, kantsii pitää tulenkestävät kintaat käsissä ja laskualustan oltava myös kuumankestävä. SUOLATONTA läskiä saa lihatiskeiltä pakasteena, paistinpannun kertapolttoon voisi riittää 150gr jaettuna kahteen osaan. Tuli tuossa mieleen, että auttaisiko kestoa, jos joskus kuumavesihuuhtelun jälkeen kuumentaisi pannun levyllä, ja tekis pikapolton pienellä läskinpalalla(suolattomalla). Se kiinnitarttuminenhan johtuu siitä, kun epäpuhtaudet on päässeet valurautapannun huokosiin. Rasvapolton jälkeen kyllä pääsee aika pitkään paistamaan ilman ongelmia. Se vain teettää hiukan töitä. Olen myös kuullut tehtävän näin: Karkeaa suolaa kuumalle pannulle ja se imee pois epäpuhtauksia. Korjatkaa jos tiedot vääriä.

    • Ammattilainen

      Et vain osaa. Valitan.

      En ole tehnyt omalle pannulleni yhtään mitään kuin paistanut voilla ja öljyllä. Pessyt olen kuumalla vedellä. Voin paistaa omallani semmoisia helposti tarttuvia kuten lättyjä, kananmunia, jauhelihaa..jne. Eivät tartu minun käsittelyssä, mutta saan toki tumpuloimalla tarttumaan.

      Miten epäonnistut.

      1. Kylmä pannu
      2. Liian vähän rasvaa
      3. Täytät pannua liikaa
      4. Sekoitat (liikaa) Tarvitseeko ollenkaan
      5. Kylmää lihaa pannuun
      6. Käännät liian aikaisin.

      Kokeile vaikka näin. Osta possun ulkofilettä. 1/2 tuntia huoneenlämmössä. Tee 3 pihviä, jotka täyttävät 70-80 % pannun pinta-alasta. Nuiji noin 1/2 cm paksuiksi pihveiksi. Mausta. Laita pannu lämpiämään. Öljyä kevyesti kylmä pannu talouspaperin avulla. Laita voi kuumaan pannuun. kun voi on sulanut ja hieman ruskistuu, niin laita lihat pannuun. Älä liikuttele lihoja pannussa. Jos voi alkaa palaa, niin siirrä pannua välillä sivuun, mutta anna levy olla täysillä koko ajan. Kun pinta pisaroi, niin käännä lihat. Paista loppuun lihoja liikuttelemalla. Tarkkaile lihan väriä välillä kurkkamalla alle, mutta älä käännä lihaa enää.

      Jos vielä epäonnistut, niin todennäköisesti sinun ei tule enää käyttää valurautapannua.

      • Ammattilainen

        Paista loppuun lihoja LIIKUTTELEMATTA.


      • Ammattilainen
        Ammattilainen kirjoitti:

        Paista loppuun lihoja LIIKUTTELEMATTA.

        ...siirtelee lihoja pannussa pitääkseen tasaisen lämmön pannussa, mutta unohda se vielä tässä vaiheessa.


      • Anonyymi
        Ammattilainen kirjoitti:

        ...siirtelee lihoja pannussa pitääkseen tasaisen lämmön pannussa, mutta unohda se vielä tässä vaiheessa.

        Ensin pannu kuumaksi voin kera,( hieman ruskeaa)sitten levy pienelle ja huoneen lämmössä olleet vaikka makkarat siihen paistumaan hiljakseen, rasva paistamisen jälkeen pyyhitään hyvällä talouspaperilla pois. Ei missään tapauksessa kannata alkaa pesemään vedellä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2833
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2400
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2170
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      1982
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1826
    6. 166
      1820
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1777
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1726
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      132
      1513
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe