summamuuttujien muodostaminen?

kun useita havaintoja per m...

Miten SPSS avulla voidaan muodostaa summamuuttuja silloin, kun havaintoja yhtä muuttuja kohti on useampia. Havaintojen määrät myös vaihtelevat eri muuttujien kohdalla.

Eli peruskaava menisi v1 v2 v3 jne.

Mutta miten sitten, kun v1 käsittää esim. 20 havaintoa vaihteluvälillä 1-5, ja v2 käsittää 10 havaintoa saman vaihteluvälin sisällä jne.

Osaako joku antaa vinkkiä?

2

3162

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vinkkiä, ehkä

      Etsi käsiisi Tähtisen ja Isoahon kirja Tilastollisen analyysin lähtökohtia; ensiaskeleet kvantiaineiston käsittelyyn, analyysiin ja tulkintaan SPSS-ohjelmaympäristössä. Siellä on erittäin hyvät ja selkeät ohjeet summamuuttujien muodostamiseen ja moneen muuhunkin asiaan.

      Sinänsä en ihan ymmärtänyt kysymystäsi: Muuttuja on siis se "kysymys", havainto taas "vastaaja". Eli tottakai sinulla on jokaisesta muuttujasta useita havaintoja.
      Jos siis vaikkapa sinulla on kyselytutkimus, jossa vastaajia on kertynyt 200 henkilöä, niin sinulla on käsissäsi 200 havaintoa. Jokainen vastaaja on yksi havainto. Muuttujia taas ovat lomakkeesi kysymykset tai niiden johdokset. Esim. jos mittaisit vastaajien asenteita kysymällä 50 kysymystä, joihin vastataan ruksimalla 5-portaisesta asteikosta sopiva ruutu (1=täysin eri mieltä, 5=täysin samaa mieltä) niin jokainen näistä 50:stä kysymyksestä on oma muuttujansa, joka saa jokaisen havainnon kohdalla siis arvon väliltä 1-5.
      Summamuuttujan muodostamisen edellytys on, että olet laatinut kysymykset niin, että muutaman kysymyksen ryhmä mittaa samaa asiaa, esim asennetta. Tuolloin voit tehdä näistä kysymyksistä summamuuttujan SPSS:llä, ohjeet siihen löydät Isoahon ja Tähtisen kirjasta. Jos summamuuttujaan tulevien kysymysten eli muuttujien saamat arvot ovat aina välillä 1-5 tai millä tahansa yhdenmukaisella asteikolla, niin summamuuttuja on hyvin yksinkertaista tehdä. Jos osa on mitattu asteikolla 1-5 ja osa vaikkapa 1-3, joudut hiukan säätämään ennenkuin voit varsinaisesti muodostaa sen summamuuttujan.
      Mitä tahansa kysymyksiä et voi summamuuttujaksi yhdistää, koska kysymysten on mitattava samaa asennetta / asiaa, sen mukaan mitä nyt sitten tutkitkaan.

    • j.a.p.

      En oikein ymmärrä kysymyksiäsi epäselvän käsitteenkäytön takia. Sen verran tarkennusta edelliseen vastaukseen, että muuttuja on ominaisuus, jota tutkimuksessa tarkastellaan (esim. sukupuoli, asenne jotain kohtaan, pituus, paino), havaintoYKSIKKÖ on tämän ominaisuuden kantaja, ja havainto on tieto siitä, että tietyllä havaintoyksiköllä on tietyssä muuttujassa tietty arvo. Esim. seuraavasti:
      Muuttuja = ominaisuus: paino
      Havaintoyksikkö: Reiska
      Havainto: Reiskan paino on 100 kg

      Jos tarkoitat havainnolla sitä mitä tuossa yllä tarkoitetaan, käytännössä ainahan tilastollissa tutkimuksissa yhdessä muuttujassa on useita havaintoja (tietyille havainoyksiköille kuuluvia arvoja), eli tämä ei ole mikään ongelma summamuuttujien muodostamisen kannalta. Jos havaintojen lukumäärä vaihtelee muuttujien välillä, ei tämäkään estä summamuuttujan muodostamista. Summamuuttujaan tulee tietysti puuttuvia tietoja tai havaintoja kaikille niille havaintoyksiköille, joilla on yhdessäkin alkuperäisessä muuttujassa puuttuva havainto, mutta näitähän on mahdollista korvata eri menetelmin.

      Vielä yksi kommentti edelliseen vastaukseen: tällä palstalla käydyissä "summamuuttujakeskusteluissa" näyttää vallitsevan se käsitys, että ainut tapa muodostaa empiirisesti mitatuista muuttujista summamuuttujia on laskea alkuperäisten muuttujien keskiarvo. Näin ei todellakaan ole, ja useinkaan "keskiarvomuuttuja" ei suinkaan ole paras mahdollinen summamuuttuja. Niinpä ei voi esittää sellaista yleistä ohjetta, että ennen summamuuttujan muodostamista olisi aina pakko skaalata kaikki alkuperäiset muuttujat samalle vaihteluvälille.

      Ai niin: jos kysyit sitä komentosarjaa, jolla SPSS-ohjelmassa saadaan muodostettua summamuuttuja, niin se on Transform > Compute..., ja tämän jälkeen Target Variable -kenttään laitetaan summamuuttujalle haluttu nimi ja Numeric Expression -kenttään kirjoitetaan lauseke, jonka avulla ohjelma laskee matriisissa jo olevista muuttujista uuden summamuuttujan. Ja se lauseke voi tosiaan voi tosiaankin olla jotain muutakin kuin aritmeettisen keskiarvon laskulauseke...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miten reagoisit

      Jos ikäväsi kohde ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      77
      3174
    2. Olisiko kaivattusi

      Sinulle uskollinen? Olisitko itse hänelle?
      Ikävä
      49
      2400
    3. Ihana nainen

      Suukotellaanko illalla?☺️ 🧔🏻🫶
      Ikävä
      32
      2107
    4. Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen

      Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa
      Sinkut
      481
      2102
    5. Ootko koskaan miettinyt että

      miksi kaivatullasi ei ole puolisoa?
      Ikävä
      137
      1869
    6. Huomenta ihana

      Mussu ❤️.
      Ikävä
      31
      1735
    7. Ryöstö hyrynsalmella!

      Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313
      Hyrynsalmi
      29
      1691
    8. Sukuvikaako ?

      Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne
      Iisalmi
      9
      1536
    9. Joskus mietin

      miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi
      Ikävä
      5
      1240
    10. Hyvää yötä

      Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani
      Tunteet
      6
      1234
    Aihe