Elin 17-vuotiaaksi saakka Suomen takamailla maistamatta jogurttia. Sitten vietin kuukauden Saksassa kesällä 1968 ja tutustuin siellä mokomaan. Koti-Suomeen palattua totesin, että löytyyhän sitä tottavie meiltäkin.
Kuka osaa sanoa, milloin jogurtti tuli meillä kauppojen hyllyihin?
Sivumennen: ensimmäiset pizzeriat aloittivat toimintansa Suomessa 1960-luvun puolivälin tienoilla. Don Rodolfo Kruununhaassa taisi olla Helsingin ensimmäinen, mutta jo sitä ennen oli ollut vastaavia virityksiä muualla. Oliko Lappenrannan Adriano ihan ensimmäinen ja mikä mahtoi olla aloittamisvuosi? Olisi soma tietää tarkemmin tästäkin.
Milloin jogurtti tuli Suomeen?
14
3675
Vastaukset
- samaa ikäluokkaa
Kovinkaan tarkkaan en muista, mutta mielestäni suurin piirtein noihin aikoihin jugurttia alkoi Suomesta saada.
Saattoi saada aikaisemminkin. Kun olen alunperin maalta kokoisin, niin saatiin osa maitotuotteista suoraan oman navetan maitohuoneesta ja loput tilattiin maitoauton mukana tuotavaksi meijeriltä, niin eipä kauppojen maitotuotetiskejä kovin usein tutkittu.- Topias
- olen muistelevinani että Suomen kouluissa tarjoiltiin oppilaille välipalaa, aluksi kokeiluluontoisesti ja sittemmin tarjoilu vakiintui.
- välipalakokeilu taisi olla joskus 1960/1970 vaihteessa. Tämän kirjoittaja muistaa nauttineensa ensimmäiset jukurttinsa tuohon aikaan.
- välipalana tarjottiin monenlaista ruokaa: näkkileipäpala ja maitoa, pieni rasiallinen tuoremehua (omena tai appelsiini)tai jokin pieni hedelmä.
- sitten vielä oli tuo jukurtti: tämän kirjoittaja muistaa erikoisesti tarjolla olleen hedelmäpommi- ja rommipommijukurttia. Siinä rommipommissa taisi olla oikeaa rommia mausteena... siitäpä meikäpoikakin pääsi romminmakuun!
- kaikki eivät toki jukurttia osanneet syödä - joku "ilkiö" taisi joskus tyhjentää omansa putkirunkoisten koulupenkkien runkoputkiinkin!(*
- armeijassa sitten oli aamupalalla melkein aina jukurttia tai viiliä tarjolla. Tämän kirjoittaja aloitti sotaväen Pohjan prikaatissa 1970-luvulla. Kaikki eivät sielläkään osanneet aluksi syödä tuota "outua piimää", mutta kyllä ylimääräisille jukurteille aina syöjä löytyi. Ja palveluksen kestäessä kyllä useimmat sitten oppivatkin jukurttia syömään.
--
*) jotkut todella tekivät monenlaisia kepposia koulussa - enimmäkseen ne eivät olleet mitään korkeampia älynväläyksiä. Keppostelusta koulussa on tehty tutkimuskin. Mutta se on sitten luku sinänsä... - Aikansa elänyt
>Kun olen alunperin maalta kokoisin, niin
>saatiin osa maitotuotteista suoraan oman
>navetan maitohuoneesta ja loput tilattiin
>maitoauton mukana tuotavaksi meijeriltä, niin
>eipä kauppojen maitotuotetiskejä kovin usein
>tutkittu.
Maalta minäkin. Kotieläintaloutta ei kotonani ollut, mutta kaverini kotona oli. Sinne saatiin aina jouluksi meijeriltä lahjapaketti, jossa oli lajitelma juustoja. Olin syönyt kotona vain Edamia. Emmentaliakin kotonani silloin tällöin oli, mutta siitä en silloin välittänyt. Tuolla kaverini kotona eivät kaikki lahjapaketin eksoottisemmat, homeiset ja "varpaanvälille" haisevat juustot oikein tehneet kauppaansa. Niinpä niitä tyrkytettiin minulle. Maistoin ja tein ihmeellisen havainnon: mitä pahemmalle juusto haisee, sitä viekoittelevammalle se maistuu! Niinpä minusta tuli oitis homejuustojen ystävä!
Emmentaliakin opin sittemmin syömään; nykyisin se on yksi mainio juusto monien vertaistensa joukossa. - Aikansa elänyt
Topias kirjoitti:
- olen muistelevinani että Suomen kouluissa tarjoiltiin oppilaille välipalaa, aluksi kokeiluluontoisesti ja sittemmin tarjoilu vakiintui.
- välipalakokeilu taisi olla joskus 1960/1970 vaihteessa. Tämän kirjoittaja muistaa nauttineensa ensimmäiset jukurttinsa tuohon aikaan.
- välipalana tarjottiin monenlaista ruokaa: näkkileipäpala ja maitoa, pieni rasiallinen tuoremehua (omena tai appelsiini)tai jokin pieni hedelmä.
- sitten vielä oli tuo jukurtti: tämän kirjoittaja muistaa erikoisesti tarjolla olleen hedelmäpommi- ja rommipommijukurttia. Siinä rommipommissa taisi olla oikeaa rommia mausteena... siitäpä meikäpoikakin pääsi romminmakuun!
- kaikki eivät toki jukurttia osanneet syödä - joku "ilkiö" taisi joskus tyhjentää omansa putkirunkoisten koulupenkkien runkoputkiinkin!(*
- armeijassa sitten oli aamupalalla melkein aina jukurttia tai viiliä tarjolla. Tämän kirjoittaja aloitti sotaväen Pohjan prikaatissa 1970-luvulla. Kaikki eivät sielläkään osanneet aluksi syödä tuota "outua piimää", mutta kyllä ylimääräisille jukurteille aina syöjä löytyi. Ja palveluksen kestäessä kyllä useimmat sitten oppivatkin jukurttia syömään.
--
*) jotkut todella tekivät monenlaisia kepposia koulussa - enimmäkseen ne eivät olleet mitään korkeampia älynväläyksiä. Keppostelusta koulussa on tehty tutkimuskin. Mutta se on sitten luku sinänsä...>- kaikki eivät toki jukurttia osanneet syödä -
>joku "ilkiö" taisi joskus tyhjentää omansa
>putkirunkoisten koulupenkkien runkoputkiinkin!(*
Käytin sattuneesta syystä hyväkseni Riihimäen ns. etukasarmin pikkuruokalan palveluja alkuvuoden 1970 pakkaskelien aikaan. Kiitokset vielä jälkikäteen emännille: ruoka oli hyvää ja sitä sai riittävästi.
Voisinpa veikata, että oli torstaipäivä, kun joku veijari kiikutti ruokalasta mukanaan palan painimattoa eikun pannaria ja sujautti sen kouluttajainhuoneen eteisessä roikkuvan, luutnantin hihamerkeillä koristellun sadetakin taskuun.
Herkku on mahtanut olla mielenkiintoisen näköisessä ja oloisessa tilassa sadetakin saadessa käyttöä joitakin kuukausia myöhemmin...
Kävimme vuonna -69 Herajoen meijerissä luokkaretkellä ja meille esiteltiin jugurtin valmistusta. Saimme siellä koemaistaa tuotekehittelyssä tuolloin ollutta "Rommipommia", jonka joku tuossa ylempänä mainitsikin.
Pizzeria Adrianosta löytyy juttua suomi 24:n haulla kun panee hakusanoiksi "pizzeria adriano".- viilipytty
Mutta viiliähän on aina ollut saatavilla? Eikös se ole suomalainen versio jogurtista?
- Aikansa elänyt
Bakteerikannat ovat jalostuneet koko lailla erilaisiksi enkä ainakaan minä erehtyisi pitämään jogurttia viilinä ja päinvastoin.
Viili oli toki minulle tuttu jo lapsuusvuosilta. Silloin meillä oli ns. tinkimaito läheisestä maatalosta. Äitini teki usein itse viiliä: kupin pohjalle lusikallinen edellisen satsin viiliä "siemeneksi" ja päälle tuoretta maitoa. Vuorokauden tai parin päästä maito oli muuttunut viiliksi. Jos kaupoissa oli silloin viiliä, niin kotonani sellaista "kaupan kamaa" ei tunnettu. Jos viilinteko oli jäänyt väliin pidemmäksi ajaksi, saatiin "siemen" viilintekoon joltakulta toiselta asianharrastajalta.
- Yoplat
vuonna 65 kun olin viisivuotias söin ensimmäisen jukurttini, se oli marjajukurtti. mustikka tai mansikka :) ihan varmasti en muista mutta sen muistan että äiti joka oli osuukaupan varastolla osti kotiin sitä, koska se oli uutta ja mielenkiintosta.. ja meillä siitä tuli HITTI!Sitten tuli persikkajukurtti ja muut... Pizzeriota ei ollut lpr vielä ainakaan -72 ;)Käytiin sweitsissä asti syömässä pizzat :)))
- Aikansa elänyt
>Pizzeriota ei ollut lpr vielä ainakaan -72
Jotkut ovat toista mieltä:
Siinä samassa ravintolassa Adriano Vinciguerra alkoi vuonna 1964 paistaa
pizzoja lappeenrantalaisille.
http://www2.lappeenranta.fi/lehtitietokanta/artikkeli.php?id=1267
Polar Institute on kokouksessaan 25.2.1970 päättänyt myöntää traditionaalisen Polar-palkinnon tänä vuonna lappeenrantalaiselle keitaanisäntä Adriano Vinchiguerralle.
http://www.ltky.lut.fi/sivu/Ylioppilaskunta/Historiaa/5_luku
Lauttakylän baarista en tiedä, mutta Adriano Vinciguerra alkoi paistaa pizzaa Lappeenrannassa 1964.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Äänestys/Pitsa_vai_Pizza
Suomen ensimmäisen pizzerian perusti Adriano Vinciguerra Lappeenrantaan vuonna 1964.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pizza
Voisipa melkein alkaa uskoa, että kaupallinen pizzanpaistanta on alkanut Suomessa 1964. Itselläni on mielikuva, että olisin syönyt pizzerian pizzaa Suomessa ensi kertaa Helsingin Don Rodolfossa 1969. Samana kesänä söin sitä kahdessa pizzeriassa myös Italian maaperällä, Bolzanon/Bozenin tienoilla Etelä-Tirolissa (Trentino-Alto Adige).
- Kanansyöjä
Oma muistikuvani on, että ensimmäiset jogurtit olisivat ilmestyneet 60-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Valio oli valmistaja ja alkuun oli pyöreäkulmaisissa neliskanttisissa purkeissa maustamatonta, mansikkaa ja mustikkajogurttia. Aika pian tuli valikoimaan sitten lisää ananasjogurtti ja maapähkinäjogurtti, joka oli kyllä aika erikoisen makuista.
- hinniläinen
jestas,joku muukin muistaa pähkinäjugurtin-ei siis ole unta! Upeeta ja hienoa! Mun makunystyihin se törmäsi joskus 69-72 ja ihmeen ihanaa oli.Vastannee nykyistä kahvinmakuista jugurttia. Muistattekos ne aidot aplari ja mandariini jugurtit ? VOI ja Voi ja voi , sinne meni nekin ihanuudet...
- --NN-
Vanhemmillani oli kauppa ja sinne tuli jogurtti myyntiin -65.
- Kerroskakku
Jogurtin teollinen valmistus aloitettiin Suomessa vuonna 1966 ( Ruokatieto).
- JugurtinEdeltäjää
Jo 50-luvulla muistan kun kirnupiimään ja viiliin sekoitettiin marjoja ja hedelmää. Kotitekoista jugurtin edeltäjää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1121431
Se helpottaisi oloa jos
Se toinen tietäisi että molemmat tykkäämme toisistamme. Se on asia mikä vaivaa ja ahdistaa minua vaikka tilanne olisikin881297Palsta kysely..
Mikä on mielestäsi hyvä ikäero parisuhteessa? Tulevassa/kuvitteellisessa tulevaisuuden suhteessa, voisitko harkita ”ott1351043- 68964
- 39897
- 71863
- 97857
- 75846
Haluaisin nainen vain välillä heilutella peittoa sinun kanssa
Mutta kuitenkin oltaisiin uskollisia toisillemme.54822Ihmeellistä millaisissa tilanteissa ajatukset kulkuun sinuun
Eilen seurasin kun ihmiset ajoivat kaupan parkkipaikalle ja menivät yhdessä kauppaan. Iski jotenkin ikävä. Mietin että39774