Lappeenrannan löydöt

Hengissä vieläkin

Huhtiniemestä löydettiin viimein "virallisesti" joukkohauta. Ns. urbaanilegendaksi leimattu asia on totta. Kenen etu, ja millä motiivilla, lienee ollut asian peitteleminen ja kaivausten estäminen vuosikymmeniä? Samantien voisi kaivaa pöytäkirjoista esiin tutkimusten estämispäätösten tekijät.
Elossa olevilta kun on helpompi kysyä tekojensa motiiveja.

LPR:ssa on aina ollut ns. yleisessä tiedossa tapahtuneet teloitukset jatkosodan lopppupuolella. Tällaisessa asiassa ei ole syytä uskoa mihinkään juorunomaisesti itseään lihottavaan huhuun: kysymys on tapahtuneesta tai tapahtumatta jääneestä.

Mutta: kauanko kestää luiden ajoittaminen nykytekniikalla? Ja miten tarkasti kuolinaika voidaan määritellä? Olisi mukava tietää, ennen kuin itse menee hautaan muualle vähän luonnollisemmin.
(Televisiossa joku vihjaisi, että kysymys voisi olla kapinan ajallla telotetuista. Tuskin uskottavaa alueen senaikaisen maaston huomioonottaen.)

8

1047

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ,,.,,,,.,.,,,

      Ensinäkin tämä kai olisi enemmän historiapalstan aiheita.

      Toiseksi, odotetaan nyt tulokset ennen kuin todetaan mitä on kätketty ja kenen etuja on ajettu. Pahimmat urbaanilegendat ovat puhunneet sadoista ammutuista, nyt on toistaiseksi löydetty 11 - joskin lisää on kai luvassa - ja näidenkään tarinasta ei ole vielä muuta kuin huhuja ja arveluja. Ruumiiden löytyminenhän ei ollut yllätys, sillä johan sieltä niitä löydettiin -70 luvulla.

      Odottelen nyt ainakin ennen päätelmiä tietoja siitä että keitä vainajat ovat, kuinka he ovat kuolleet, koska he ovat kuolleet ja paljonko heitä löytyy. Jäs lehtiin on uskominen, niin univormun jäännöksiä on löytynyt, eli sotilaita, mutta venäläisiä vaiko suomalaisia?
      Vuoden -18 vainajiin en jostain syystä jaksa tässä tapauksessa uskoa. Kuitenkin on aivan eri asia jos siellä on luokkaa 11 - 30 vainajaa kuin että siellä olisi luokkaa 100 - 200.

      • Hengissä vieläkin

        ... kysymykseni koski luiden ajoittamista nykytekniikalla. Lienee enemmän arkeologiaa kuin historiaa, ellei sitten kemiaa tai lääketiedettä.

        [Asiasta kolmanteen: 11-30 vainajaa on jo massamurha, jos teloitus oli laiton, mihin kaikkien dokumenttien hävittäminen viittaa. "Kokoluokilla" spekulointi on täysin mielivaltaista. Teko on kyllä laiton oikeastaan selvemmin perustein (kansainvälinen oikeus), jos kysymyksessä ovat jatkosodan venäläiset vangit.]


      • ,,...,,.....
        Hengissä vieläkin kirjoitti:

        ... kysymykseni koski luiden ajoittamista nykytekniikalla. Lienee enemmän arkeologiaa kuin historiaa, ellei sitten kemiaa tai lääketiedettä.

        [Asiasta kolmanteen: 11-30 vainajaa on jo massamurha, jos teloitus oli laiton, mihin kaikkien dokumenttien hävittäminen viittaa. "Kokoluokilla" spekulointi on täysin mielivaltaista. Teko on kyllä laiton oikeastaan selvemmin perustein (kansainvälinen oikeus), jos kysymyksessä ovat jatkosodan venäläiset vangit.]

        Teko voi olla laiton, tai sitten ei ole sitä. Ajankohta ratkaisee, sillä jossain vaiheessa -44 tuollainenkin teko oli aivan laillinen.

        Kyllä tämä mielestäni kuuluu historiaan vaikka tekniikoita lainattaisiinkin arkeologian puolelta.

        Ei kokoluokilla spekuloiminen ole mielivaltaista, vaan hyvinkin ratkaiseva tekijä. Kommenttini vainajien määristä kuitenkin viittasi siihen, että ne urbaanit huhut joita on ollut liikkeellä asian tiimoilta ovat puhunneet sadoistakin teloitetuista, ja sellaisille huhuille ei 11 - 30 vainajaa vielä tuo pohjaa. Sitä en ole kiistännytkään etteikö 11 vainajaakin olisi jo massamurha, olettaen että heidät on murhattu. Ainakaan eilen en vielä nähnyt lehdissä mitään kommenttia vainajien kuolintavoista.

        En ymmärrä komenttiasi siitä, että teko olisi selvemmin laiton jos kyseessä ovat neuvostoliittolaiset sotilaat. Enhän ole koko aikana mitenkään väittänytkään että se oikeuttaisi tekoa. En edes vedä tässä esiin sitä että moni suomalainen todistetusti sotavangiksi jäännyt sotilas ei koskaan palannut rakkaasta itänaapuristamme takaisin.

        Nyt olisi syytä myös todistaa se dokumenttien hävittäminen. Sellaisenkin väitteen olen ehtinyt lukemaan että noista tapahtumista ei olisi dokumentteja ollutkaan. Oma pointtini tässä on se, että tutkitaan nyt asiaa ensin rauhassa, odotetaan tutkijoiden tuloksia ja aletaan sitten vasta vaahtoamaan salaliitoista ja laittomuuksista. Asia on hautunnut pitkään, ei kai nyt muutama viikko tai kuukausi enää ole liikaa?


    • Kysy täältä
      • Kuhinat

        Ovatkohan myymässä tontteja omakotirakentajille ja pakko kaivaa luut esiin.Tulisivat kuitenkin kaivuiden yhteydessä esiin.

        Ei siellä turhaan ole lapioiota laitettu lukeneiden hyppysiin.


    • ...

      Ei missään ole sanottu, että tuo legenda olisi tuon joukkohaudan löytymisen johdosta totta. Toihan voi olla vaikka sarjamurhaajan tekosia :-).

    • Huttulahti

      Tä?

      • mette.soderman

        Huhtiniemen 13 vainajaa olivat 1800-luun puolivälissä haudattuja venäläisiä sotilaita (unvormujen jäännöksiä, venäläisi ristejä kaulassa ym.) Arvion mukaan kyeessä on johonkin sairauteen kuolleiden hauta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1074
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      897
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe