Kävin tänään ruokakaupassa, kun mieli teki lenkkimakkaraa. Kaupaksi osui tunnettu L-alkuinen saksalaisketju. Makkarahyllyn vierellä tuli sitten pysähdyttyä ja kun vierekkäin näkyi olevan HK:n sinistä ja jotain outoa ja tuntematonta saksalaislenkkimakkaraa, ryhdyin uteliaisuuksissani vertaamaan niiden tuoteselosteita. HK:ssa mukana näkyi olevan suomalaista siankamaraa (?), koneellisesti erotettua sianlihaa ym. mielenkiintoista. Lihapitoisuudeksi ilmoitettiin 43% tai lihan ja lihan kaltaisten ainesten osuudeksi 56%. Seuraavaksi otin tarkasteluun vierestä saksalaisvalmisteisen lenkkimakkaran. Siinä ilmoitettiin lihapitoisuudeksi 80% ja liharaaka-aineeksi sianliha. Kummankin makkaran kilohinta oli jokseenkin sama. Rupesin miettimään, että mitä kaikkea täyteainetta HK lenkkiinsä oikein työntääkään, kun lihaa on reilusti alle puolet. Sen verran alkoi tuttu tuote arveluttamaan, että ostoskärryyn päätyi se outo saksalaistuote ja oikein hyvältä se sitten kotona maistuikin. Mutta mieleen tuli ajatus, että huijataanko kotimaisuuden varjolla ihmisiä Suomessa? Myydään huonolaatuista ja halvoista raaka-aineista tehtyä ruokaa korostamalla sitä kotimaisuutta, jolloin monet ajattelevat automaattisesti, että se on parempaa. Taitaa jatkossakin omaan ostoskoriini päätyä tuontimakkaraa HK:n Sinisen sijaan.
Onko kotimainen lenkkimakkara turvallista?
26
2196
Vastaukset
- Kiril
Maalaistuote Vataja tekee lisäaineettomia ja jauhottomia makkaroita. Tässä heidän lenkkimakkaran tuoteseloste:
LISÄAINEETON A-LK LENKKI 400g 6406970000653
*Sianlihaa n. 78%
Aineosat:sianliha,vesi,suola 1,7%,mausteet
(valkopippuri,mustapippuri,muskotti,chili,
kardemumma),lihavalkuainen,kasviuute
http://www.maalaistuotevataja.fi/
HK:n Sininiseen on lisätty sokeria ja lisäaineita kuten aromivahventeita. Ei sitä kannata ostaa.- Tepi.
Rasvalla osaavat pilata tuotteensa, makkaroissa yli 25% rasvaa, yäk!
- Kiril
Tepi. kirjoitti:
Rasvalla osaavat pilata tuotteensa, makkaroissa yli 25% rasvaa, yäk!
jos rasva on luonnollista eläinrasvaa. Monet valmistajat pilaavat makkaran lisäämällä jauhoja ja lisäaineita kuten glukoosia ja aromivahventeita. Sellaista lihottavaa jauhomättöä ei pitäisi kaupata ollenkaan.
- Maalaisorpana
Myös Maalaisserkku-niminen pieni makkarantuottaja tekee jos mahdollista vieläkin "puhtaampia" makkaroita kuin Vataja.
Tsekkaapa linkkiä firman kotisivulle, josta ilmenee kaikki tarvittava jokaisesta eri makkaralaadusta:
http://www.maalaisserkku.fi/ - Kiril
Maalaisorpana kirjoitti:
Myös Maalaisserkku-niminen pieni makkarantuottaja tekee jos mahdollista vieläkin "puhtaampia" makkaroita kuin Vataja.
Tsekkaapa linkkiä firman kotisivulle, josta ilmenee kaikki tarvittava jokaisesta eri makkaralaadusta:
http://www.maalaisserkku.fi/Soitin Maalaisserkulle ja kysyin mistä kaupoista heidän tuotteita löytyy ja sain vastauksen. Länsi-Vantaalla Ykköshalli myy ja täytyy mennä katsomaan mitä löytyy.
- Maalaisorpana
Kiril kirjoitti:
Soitin Maalaisserkulle ja kysyin mistä kaupoista heidän tuotteita löytyy ja sain vastauksen. Länsi-Vantaalla Ykköshalli myy ja täytyy mennä katsomaan mitä löytyy.
Olen maistanut mm. lampuria ja täyslihanakkeja ja ovat tosi hyviä.
- Kiril
Maalaisorpana kirjoitti:
Myös Maalaisserkku-niminen pieni makkarantuottaja tekee jos mahdollista vieläkin "puhtaampia" makkaroita kuin Vataja.
Tsekkaapa linkkiä firman kotisivulle, josta ilmenee kaikki tarvittava jokaisesta eri makkaralaadusta:
http://www.maalaisserkku.fi/mutta kävin Vantaalaisessa Ykköshallissa katsomassa Maalaisserkun makkaroita ja löysin Rosvonakkeja ja niiden tuoteselosteessa oli mainittu glukoosi ja aromivahventeet. Miksi niitä ei kerrota kotisivuilla mutta pakkauksessa ne on mainittu?
- Maalaisorpana
Kiril kirjoitti:
mutta kävin Vantaalaisessa Ykköshallissa katsomassa Maalaisserkun makkaroita ja löysin Rosvonakkeja ja niiden tuoteselosteessa oli mainittu glukoosi ja aromivahventeet. Miksi niitä ei kerrota kotisivuilla mutta pakkauksessa ne on mainittu?
Glukoosia ei ole kaikissa noiden makkaroissa, ainakaan niissä mitä minä olen ostanut. Olen oikein katsonut. Antti Heikkiläkin suosittelee niitä kirjassaan juuri glukoosittomina. Ehkä tuo rosvonakki kuuluu poikkeuksiin, jos se on vähän muita maustetumpi.
- yksi mikkeliläinen
Mikkelissä saat jauhottomia lähiseudun makkaroita muutmasta paikallisesta liikkeestä (ainakin City ja Prisma) sekä kauppahallista parilta kauppiaalta (ne ainoat lihatuotteiden kauppiaat hyvin pienessä hallissamme). Ja näitä oikeita lihamakkaroita on tarjolla monta eri sorttia, paitsi ns. kevytmakkaroita en muista nähneeni.
Tosin niistä lihajalosteina joutuukin sitten maksamaan jonkun verran enemmän kuin suurten lihanjalostusyhtiöiden leipomotuotelinjoilla valmistetuista ns. makkaroista.
Luulisin tällaisia tuotteita löytyvän ympäri maata, kun vierailee paikallisissa halleissa ja kyselee paikallisilta tutuiltaan. - yks juvalainen
yksi mikkeliläinen kirjoitti:
Mikkelissä saat jauhottomia lähiseudun makkaroita muutmasta paikallisesta liikkeestä (ainakin City ja Prisma) sekä kauppahallista parilta kauppiaalta (ne ainoat lihatuotteiden kauppiaat hyvin pienessä hallissamme). Ja näitä oikeita lihamakkaroita on tarjolla monta eri sorttia, paitsi ns. kevytmakkaroita en muista nähneeni.
Tosin niistä lihajalosteina joutuukin sitten maksamaan jonkun verran enemmän kuin suurten lihanjalostusyhtiöiden leipomotuotelinjoilla valmistetuista ns. makkaroista.
Luulisin tällaisia tuotteita löytyvän ympäri maata, kun vierailee paikallisissa halleissa ja kyselee paikallisilta tutuiltaan.Ei Suomen makkaroissa käytetä jauhoa missään valmisteessa. Mistä se juontaa tuo perätön väite? On olemassa enemmän ja vähemmän lihaisia makkaroita. Penna juvalla tekee tosi tanakkaa tavaraa: JuustoGrillimakkaran lihapitoisuus 94%. Ja kaikissa muissakin tosi kovat prosentit verrattuna muiden valmistajien tekeleisiin. Terveisiä vaan kapustakallelle !!!!
- Tepi.
Kiril kirjoitti:
jos rasva on luonnollista eläinrasvaa. Monet valmistajat pilaavat makkaran lisäämällä jauhoja ja lisäaineita kuten glukoosia ja aromivahventeita. Sellaista lihottavaa jauhomättöä ei pitäisi kaupata ollenkaan.
Valitettavasti rasvamakkarat maistuu pirun pahalle. Mutta sinähän et sitä tiedä, kun olet rasvamätöllä makuaistisi surkastanut...
- sekoilet
Tepi. kirjoitti:
Valitettavasti rasvamakkarat maistuu pirun pahalle. Mutta sinähän et sitä tiedä, kun olet rasvamätöllä makuaistisi surkastanut...
Joka paikassa suosittelet ruuanlaittoon pullollista öljyä ja paketillista voita.
- jauhoja
yks juvalainen kirjoitti:
Ei Suomen makkaroissa käytetä jauhoa missään valmisteessa. Mistä se juontaa tuo perätön väite? On olemassa enemmän ja vähemmän lihaisia makkaroita. Penna juvalla tekee tosi tanakkaa tavaraa: JuustoGrillimakkaran lihapitoisuus 94%. Ja kaikissa muissakin tosi kovat prosentit verrattuna muiden valmistajien tekeleisiin. Terveisiä vaan kapustakallelle !!!!
makkaroista. Esim:
- HK Camping® Original, perunajauhoa
- HK Sininen Lenkki®, perunajauhoa
Ja lähes kaikki makkarat sisältävät sokeria, myös ns. lihamakkarat eli a-luokan makkarat. - kyselijä
yks juvalainen kirjoitti:
Ei Suomen makkaroissa käytetä jauhoa missään valmisteessa. Mistä se juontaa tuo perätön väite? On olemassa enemmän ja vähemmän lihaisia makkaroita. Penna juvalla tekee tosi tanakkaa tavaraa: JuustoGrillimakkaran lihapitoisuus 94%. Ja kaikissa muissakin tosi kovat prosentit verrattuna muiden valmistajien tekeleisiin. Terveisiä vaan kapustakallelle !!!!
"Ei Suomen makkaroissa käytetä jauhoa missään valmisteessa. Mistä se juontaa tuo perätön väite? On olemassa enemmän ja vähemmän lihaisia makkaroita."
Jaha - mitäs sitten on se 70% makkarassa, josta 30% on lihaa (huom. rasva lasketaan myös lihaksi lihajalosteissa)?
Eräissä kiuas- tai uunimakkaroissa (lenkki"makkaroita") on lihaa vain n. 20%!
Sen sijaan sinunkin mainitsemissasi juvalaisissa makkaroissa sitä on n. 90%. Ei jää tilaa jauhoille tai muulle moskalle. - yks juvalainen
kyselijä kirjoitti:
"Ei Suomen makkaroissa käytetä jauhoa missään valmisteessa. Mistä se juontaa tuo perätön väite? On olemassa enemmän ja vähemmän lihaisia makkaroita."
Jaha - mitäs sitten on se 70% makkarassa, josta 30% on lihaa (huom. rasva lasketaan myös lihaksi lihajalosteissa)?
Eräissä kiuas- tai uunimakkaroissa (lenkki"makkaroita") on lihaa vain n. 20%!
Sen sijaan sinunkin mainitsemissasi juvalaisissa makkaroissa sitä on n. 90%. Ei jää tilaa jauhoille tai muulle moskalle.Toisiin makkaroihin käytetään enemmän kamaraa(sian nahkaa jauhettuna) ja mahd. muuta ns. ei lihaa? Olisiko se vaikka sonnin palleja tai jotain muuta vastaavaa? Olen kuullut, että makkaratehtaalla työskennelleet henkilöt eivät suuhunsa pistä makkaraa. Syön kyllä itse kaikennäköistä makkaraa em. tiedoista huolimatta, kalliimpaa ja halvempaa. Tukka on lähtenyt ja vatsa pullistuu ulos paidan alta, ei taida kumpikaan johtua makkaran valmistusaineista. Onhan niissä pakkauksissa kerrottu määräjärjestyksessä ne valmistusaineet, jokainen voi itse päätellä mistä on kysymys. Ei aihetta paniikkiin, tässä maassa on syöty kotimaista makkaraa ainakin viimeiset sata vuotta, kukaan ei ole kuollut suoraan siihen. Tappaa se ruisleipäkin aikansa päästä. Oletteko nähneet hengissä yli satavuotiasta kasvissyöjää?
- yks juvalainen
yks juvalainen kirjoitti:
Toisiin makkaroihin käytetään enemmän kamaraa(sian nahkaa jauhettuna) ja mahd. muuta ns. ei lihaa? Olisiko se vaikka sonnin palleja tai jotain muuta vastaavaa? Olen kuullut, että makkaratehtaalla työskennelleet henkilöt eivät suuhunsa pistä makkaraa. Syön kyllä itse kaikennäköistä makkaraa em. tiedoista huolimatta, kalliimpaa ja halvempaa. Tukka on lähtenyt ja vatsa pullistuu ulos paidan alta, ei taida kumpikaan johtua makkaran valmistusaineista. Onhan niissä pakkauksissa kerrottu määräjärjestyksessä ne valmistusaineet, jokainen voi itse päätellä mistä on kysymys. Ei aihetta paniikkiin, tässä maassa on syöty kotimaista makkaraa ainakin viimeiset sata vuotta, kukaan ei ole kuollut suoraan siihen. Tappaa se ruisleipäkin aikansa päästä. Oletteko nähneet hengissä yli satavuotiasta kasvissyöjää?
Tiedoksi sitten, että en toimi juvalaisessa enkä muunmaalaisessakaan makkarateollisuudessa missään tehtävissä.
- kyselijä
yks juvalainen kirjoitti:
Toisiin makkaroihin käytetään enemmän kamaraa(sian nahkaa jauhettuna) ja mahd. muuta ns. ei lihaa? Olisiko se vaikka sonnin palleja tai jotain muuta vastaavaa? Olen kuullut, että makkaratehtaalla työskennelleet henkilöt eivät suuhunsa pistä makkaraa. Syön kyllä itse kaikennäköistä makkaraa em. tiedoista huolimatta, kalliimpaa ja halvempaa. Tukka on lähtenyt ja vatsa pullistuu ulos paidan alta, ei taida kumpikaan johtua makkaran valmistusaineista. Onhan niissä pakkauksissa kerrottu määräjärjestyksessä ne valmistusaineet, jokainen voi itse päätellä mistä on kysymys. Ei aihetta paniikkiin, tässä maassa on syöty kotimaista makkaraa ainakin viimeiset sata vuotta, kukaan ei ole kuollut suoraan siihen. Tappaa se ruisleipäkin aikansa päästä. Oletteko nähneet hengissä yli satavuotiasta kasvissyöjää?
Siis et tiedä, mitä se 70% on sellaisessa makkarassa, jonka lihapitoisuus on 30%. Sittenpä meni pohja pois ensimmäiseltä kommentiltasi.
Ne kamarat yms. lasketaan nimittäin lihaksi ja lihankaltaisiksi aineksiksi ja sisältyvät niiden mössömakkaroiden 30%:iin (tai n. 43% HK:n blöössä). Jollain se loppu täytyy täyttää.
Kunnollisissa pienjalostamoiden makkaroissa tuota ongelmaa ei ole, kun lihapitoisuus lähentelee 100%:ia. - yks juvalainen
kyselijä kirjoitti:
Siis et tiedä, mitä se 70% on sellaisessa makkarassa, jonka lihapitoisuus on 30%. Sittenpä meni pohja pois ensimmäiseltä kommentiltasi.
Ne kamarat yms. lasketaan nimittäin lihaksi ja lihankaltaisiksi aineksiksi ja sisältyvät niiden mössömakkaroiden 30%:iin (tai n. 43% HK:n blöössä). Jollain se loppu täytyy täyttää.
Kunnollisissa pienjalostamoiden makkaroissa tuota ongelmaa ei ole, kun lihapitoisuus lähentelee 100%:ia.Kamara ei kuulu niihin lihajuttuihin, sehän on mainittu erikseen siellä tuoteselosteessa. Soita valmistajalle ja kysy, ja kerro tänne meillekin mitä sait vastaukseksi.
- Tepi.
Katselin Prismassa Vatajan tuotteita ja bongasin ainakin E450, E316 ja E250 heidän makkarapaketistaan. Eli ainakaan kaikki ei ole lisäaineettomia.
- tarvitse
hetkeäkään epäillä etteikö sinua kuluttajana yritetä pettää,etenkin kotimaassa.Noita lihaan verrattavia aineitakaan en luule missään muualla kuin Suomessa käytettävän lihapitoisuuden näennäisenä kohottajana.Nämä aineet ovat nähtävästi keuhkoa,aivoa,munuaisia ja kiveksiä.Yritän välttää Suomalaisia lihatuotteita.Ennen EU:ta nuo lihaan verrattavat aineetkin kyllä suurella varmuudella kävivät lihasta.
- valistuksen tuoja
"hetkeäkään epäillä etteikö sinua kuluttajana yritetä pettää,etenkin kotimaassa.Noita lihaan verrattavia aineitakaan en luule missään muualla kuin Suomessa käytettävän lihapitoisuuden näennäisenä kohottajana.Nämä aineet ovat nähtävästi keuhkoa,aivoa,munuaisia ja kiveksiä.Yritän välttää Suomalaisia lihatuotteita.Ennen EU:ta nuo lihaan verrattavat aineetkin kyllä suurella varmuudella kävivät lihasta."
Et näköjään tunne ollenkaan eri maiden makkarakulttuuria. Tässä sinulle vinkiksi tietoa Taholan sivuilta eräästää ranskalaisesta makkaratyypistä (ja ranskalaisethan ovat gourmee-kansaa!):
"Andouillette (Ranska): Silputuista suolista, vatsasta yms. sisäelimistä tehty ruokamakkara, ks. pääsanaston hakusanaa andouillette. Lähes joka paikkakunnalla Ranskassa on oma versionsa tästä makkarasta. Vastaava suurempikokoinen leikkelemakkara on andouille, joka voi olla tehty kääröksi kierretystä suolikudoksesta niin, että makkaran leikkauspinta on spiraalikuvioinen." - Karjaan komea
valistuksen tuoja kirjoitti:
"hetkeäkään epäillä etteikö sinua kuluttajana yritetä pettää,etenkin kotimaassa.Noita lihaan verrattavia aineitakaan en luule missään muualla kuin Suomessa käytettävän lihapitoisuuden näennäisenä kohottajana.Nämä aineet ovat nähtävästi keuhkoa,aivoa,munuaisia ja kiveksiä.Yritän välttää Suomalaisia lihatuotteita.Ennen EU:ta nuo lihaan verrattavat aineetkin kyllä suurella varmuudella kävivät lihasta."
Et näköjään tunne ollenkaan eri maiden makkarakulttuuria. Tässä sinulle vinkiksi tietoa Taholan sivuilta eräästää ranskalaisesta makkaratyypistä (ja ranskalaisethan ovat gourmee-kansaa!):
"Andouillette (Ranska): Silputuista suolista, vatsasta yms. sisäelimistä tehty ruokamakkara, ks. pääsanaston hakusanaa andouillette. Lähes joka paikkakunnalla Ranskassa on oma versionsa tästä makkarasta. Vastaava suurempikokoinen leikkelemakkara on andouille, joka voi olla tehty kääröksi kierretystä suolikudoksesta niin, että makkaran leikkauspinta on spiraalikuvioinen."Ranskalaisten andouillette on samanlainen ongelmajäte kuin suomalaisten massavalmistajien "makkaraherkut". Andouillettessa on vain vähemmän jauhoja ja se on karkeammaksi jauhettua, jolloin sieltä löytyy kaikenlaisia mielenkiintoisia ja ruokahalun vieviä eläimen ruumiinpalasia kun sitä lautasellaan penkoo. Olkoot ranskalaiset millaisia herkkusuita hyvänsä, sikäläisistä makkaroista on pääsääntöisesti syytä pysyä erossa ihan kuin suomalaisestakin HK:n tai Atrian koiranruoasta.
Kunnollisia makkkaroita tulee ennenkaikkea Saksasta. Siksi on hieno asia, että Suomessakin on nykyisin Lidlin kautta saatavana ihan oikeaa makkaraa ympäri maan. Onhan Suomessakin hyviä pieniä makkkaranvalmistajia, joiden tuotteet on tehty hyvistä raaka-aineista, mutta eivät K- tai S-kaupat niitä hyllylleen kelpuuta kuin ihan poikkeuksellisesti. - ranskassa
valistuksen tuoja kirjoitti:
"hetkeäkään epäillä etteikö sinua kuluttajana yritetä pettää,etenkin kotimaassa.Noita lihaan verrattavia aineitakaan en luule missään muualla kuin Suomessa käytettävän lihapitoisuuden näennäisenä kohottajana.Nämä aineet ovat nähtävästi keuhkoa,aivoa,munuaisia ja kiveksiä.Yritän välttää Suomalaisia lihatuotteita.Ennen EU:ta nuo lihaan verrattavat aineetkin kyllä suurella varmuudella kävivät lihasta."
Et näköjään tunne ollenkaan eri maiden makkarakulttuuria. Tässä sinulle vinkiksi tietoa Taholan sivuilta eräästää ranskalaisesta makkaratyypistä (ja ranskalaisethan ovat gourmee-kansaa!):
"Andouillette (Ranska): Silputuista suolista, vatsasta yms. sisäelimistä tehty ruokamakkara, ks. pääsanaston hakusanaa andouillette. Lähes joka paikkakunnalla Ranskassa on oma versionsa tästä makkarasta. Vastaava suurempikokoinen leikkelemakkara on andouille, joka voi olla tehty kääröksi kierretystä suolikudoksesta niin, että makkaran leikkauspinta on spiraalikuvioinen."liha ja lihaan verrattavat aineet?Tästä oli kysymys.
- myllyyn ja eiku....
"-HK:ssa mukana näkyi olevan suomalaista siankamaraa (?)-"
Niin tuo kamara on sian nahkaa, kaikki roju niihin makkaroihin tungetaan vahvoilla mausteilla sitten yritetään saada makua joka sekin menee överiksi.
Missä ne entisajan hyvänmakuiset makkarat on, muistaako joku vielä sen 10-15 senttiä paksun ruttusen Berliininmakkaran halpaa oli mutta rasvasta ja hyvää. - yks juvalainen
Ostin joskus tuota liiterin lenkkiä, hiukan empien sen rasvaprossan takia, mutta epäluulot karisi vaikka rasvaa on enemmän kuin meidän nykymakkaroissa. Maku olí hyvä ohkaisina siivuina ruisleivän päällä. Miten mahtaa käydä uunikypsennyksessä? Ei kai se ainakaan huonone siellä?
- Goya
Lukekaapa allaolevasta linkistä mitä mieltä kuuluisa ruokatietouden grand old man ja ruokatietopankin ylläpitäjä Jaakko Rahola on tästä makkara-asiastakin. Myös "jauhoasiaa" käsitellään. Mielestäni varsin pätevää tekstiä!
http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/makkara.html
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 692713
- 632654
- 681792
- 241617
- 201550
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä91480- 151392
- 381233
- 401203
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko81197