Löytyykö ketään TGA-kohtauksen kokenutta?

TGAn uhri

Löytyykö ketään muuta, jolla muistihäiriö on tyypitetty TGA-kohtaukseksi (=Transientti globaali amnesia)?

Itse koin tälläisen muutaman tunnin täydellisen muistinmenetyksen kesällä. Ei ole ollut muistissa mitään ongelmia sitä ennen eikä sen jälkeen. Jäin ihmettelemään mahdollisia syitä ja seurauksia, mutta TGA:n harvinaisuudesta johtuen en tunne enkä ole kuullut kenenkään sitä kokeneen. Sen pitäisi osua noin 5 henkilölle 100000 ihmistä kohden vuosittain ympärimaailman, joten tiedän etten ole ainoa.

98

29962

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TIA-kohtaus

      Minulla oli muutama vuosi sitten äkillinen toispuoleinen näön menetys, en tiedä onko TGA-kohtaus aivojen verenkierto häiriö niinkuin TIA- kohtaus on. Pelästyin hirveästi kun olin vielä pyörällä kaukana kotoa, tosin kohtaus kesti vain noin 10-minuuttia, sitä ennen minulla koski päähän ja oli kauhean kuuma. Mutta TIA-kohtaukset eivät tietääkseni ole harvinaisia. Pelottavalta tuo muistinmenetys kyllä kuulostaa.

    • TGA:n kokenut

      Aluksi tilanne pelottaa, mutta kun minutkin tutkittiin täydellisesti ja vielä eeg otetaan aivoista niin alan ymmärtää itse, että tilanne ei ole vaarallinen. Itsellä se kesti n. 40 min ja olin silloin kotona yksin. Tiedän ajan kun katsoin kelloa mennessäni suihkuun ja siellä oloa en enää muistakaan vaikka olin parrankin ajanut tietämättä koko asiaa. Ihmettelen vaan usein että miten se aika meni ja mihin... Mitään ei palaudu tuosta hetkestä mieleen enää koskaan :)

      http://ohjepankki.vsshp.fi/fi/2882/7395

    • Pelästynyt

      Mainitsemasi kohtaus sattui miehelleni ja sitä kesti useita tunteja. Vein hänet lääkäriin, jossa tri sanoi oireiden olevan kuin suoraan oppikirjasta. Valitettavasti ei ole tiedossa mistä moinen "pimento" johtuu, mutta peloittavaa se on, seurata vierestä kun toinen ei muista mitään.
      JOs tämä toistuu, on syytä ottaa TT-kuvaus aivoista.

      Parem kevättä!
      nim.merkki pelästynyt

    • pelottava kokemus

      Minä koin TGA-kohtauksen 11.8.2008. Se tapahtui kuntosalilla ja kesti reilut puoli tuntia. Muisti meni keskellä laiteharjoittelua ja "heräsin" venyttelymatolla. Ei minkäänlaista tietoa, miten olin edes venyttelyyn mennyt. Olin kuulemma kuitenkin toiminut normaalisti koko ajan, tosin sanonut, että heikottaa. Lääkäri diagnisoi tapauksen heti ja sanoi, ettei mitään kokeita tarvitse ottaa. Kiinnostaisi kovasti tietää, missä tilanteissa kyseinen kohtaus on tapahtunut sen kokeneilla, ja voisiko sen puitteissa päätellä jotenkin, mikä sen aiheuttaa, kun sitä ei tiedetä. Olo oli vielä neljä päivää kokemuksen jälkeen hutera, eli jotenkin sumuinen. Se on nyt jättänyt jälkensä niin, että kontrolloin jatkuvasti tekemisiäni, koska pelkään, että se toistuu. Ihmettelen, miksi kuitenkaan ei tehdä tarkempia tutkimuksia, varmuuden vuoksi, jotta voitaisiin sulkea pois mahdolliset vakavat sairaudet.

      • perheenäiti

        Hei vaan!
        Huomasin tällaisen jutun ihan vahingossa. Minullekin sattui tällainen MUISTINMENETYSKOHTAUS, siitä on nyt aikaa n. 1.5 v. Eräs sunnuntai-iltapäivä (alkoi salakavalasti, enkä huomannut mitään erityistä) meni vintti pimeeksi ja muisti palasi vasta seuraavana yönä eli tuo kesti noin 12 tuntia, mikä on aika pitkä aika. Ainoastaan tyttären ja aviomiehen kertomukset tiedän elikkä olen käyttäytynyt normaalisti, en vaan ole pystynyt vastaanottamaan mitään ja kysynyt samoja asioita toistamiseen ja toistamiseen. Olin vihainen miehelleni (josta tosin olen jo eronnut) kun hän välittänyt viedä minua mihinkään vaikka oli kotona kanssani (suhteemme ei ole ollut aikoihin hyvä, elimme kulissiliitossa). Aamuyöstä sitten muistan hämärästi heränneeni tähän maailmaan ja noiden palautteiden vuoksi säikähdin valtavasti. Soitin ja menin sitten tk:een ja sieltä sain lähetteen sairaalaan, jossa tehtiin kai tomografia vai mikä lie ollut, eikä mitään löydetty. Sanottiin vaan että oli kyseessä TGA-kohtaus. Sanottiin sekin että kohtaus harvoin uusii. Pitkään pelkäsin mutta nyt olen unohtanut koko asian. Eikä tuollaisesta mielellään puhu muille kuin harvoille ja valituille. Sairaalassa kehoitettiin vähentämään stressiä, muuta en muista heidän sanoneen. Elin tosi stressaavassa liitossa silloin ja hoidin myös sairasta äitiäni. Ehkä nuokin vaikuttivat asiaan. Tuossa liitossa kyllä sain lopulta paniikkikohtauksiakin, joten uskon, että nämä stressitekijät laukaisivat sen. En ole tohtori, mutta silti uskon teoriaani. Mistäpä tuota tietää mikä oli syy, kun vaan ei tulisi uudelleen. Mielenkiintoista lukea tarinoitanne näistä, tosin tuo lyhytaikaisuus mietityttää, itsellä kun tuo kohtaus kesti kauemmin. Do not know!


      • tuulitar2

        Olen lukenut nyt noita TGA ynnä "aivoturso" juttuja netistä,kun kälylleni sattui eilen juuri samallainen tapaus. Hän oli kuntosalilla omalla autolla - ajoi kotiin,auton talliin ja mies tuli syömään. Silloin kälyni kysyi mieheltään, että kuka on ruoan tehnyt ,miksi lehdet ovat tuossa ym.,ym. Itse hän oli kaiken tehnyt. Mies soitti ambulanssin - veivät HYKS:iin Porvoosta ....oli yön tarkkailussa. Lääkäri sanoi otettuaan kaikki kokeet,että ei hätää,kotiin vaan. Ei lääkitystä ja kuulema tapaus ei ilm. uusiudu. Nyt kälyni soitti äsken ja sanoi,että ei muista kuntosalissa maksaneensa edes kertamaksua...eli siellä on katkos tullut ....eikä muista matkasta kotiin mitään, eikä sairaalaan ,ei mitään. Nyt on jotain muistanut,kun hänelle on kerrottu. Olisiko jokin ponnistus kuntosalissa voinut laukaista kohtauksen? Hänellä on kyllä ollut töissä stressaavaa pidemmän aikaa. Yksityisyrittäjä,joka ei osaa sanoa EI. Pelottavaa on kuitenkin tuo epävarmuus,että mistä on kysymys. Sairaalassa sanottiin,että se on jokin "aivoturso" - oletko sellaisesta tietoinen? Olisi kiva kuulla miten nyt voit,kun aikaa on kulunut tapauksestasi. Laitatko mailia sähköpostiosoitteeseeni : [email protected] ?
        Siitä saattaisi olla hyötyä - voisin kertoa kälylleni. Etukäteen kiittäen.....TN


      • Anonyymi

        Tavallisesti ei se toistu mutta joku harva on saanut kaksi kertaa


    • pelästynyt

      Minulle tapahtui TGA-kohtaus 14.10.2008 uimahallissa. Muistan ostaneeni kassalta rannekkeen (kuitista tarkistin että klo oli 9.22). Seuraava muistikuva oli altaassa, kun vesijuoksuvyö ei tuntunut hyvältä, vaan ajattelin, että sitä pitäisi kiristää. Seuraava muistivälähdys oli ambulanssista matkalla sairaalaan ja sairaalasta muistin, kun minua vietiin pään viipalekuvaukseen. Jossain vaiheessa muistin vilkaisseeni kelloa, joka oli silloin n. 13.00. Eli noin 4 tuntia on pimennossa lukuunottamatta näitä välähdyksiä, mutta mitään kasvaimeen ym viittaavaa ei löytynyt, eli diagnoosi oli TGA. Lääkäri sanoi, että se voi tulla esim. kylmästä tai rasituksesta. Pakotin itseni jatkamaan uimahallikäyntejä, mutta en mene enää saunaan ennen altaaseen menoa. Mutta oli kyllä pelästyttävä kokemus ja itsensätarkkailu jäi päälle.

    • Muistikatkos

      Hei!
      Koin 2-3 tunnin TGA:n 18.12.2008. Taustalla työstressi, migreenitaipumus ja huonosti nukuttu yö sekä lievä lämmönnousu (mahdollisesti lievä virusinfektio). Nyt viisi päivää myöhemmin vointi on lievää ahdistuksen tunnetta lukuunottamatta hyvä. Neurologi tutki minut yliopistosairaalan päivystyspkl:lla. Poikkevaa ei todettu. Ennuste on hyvä. Tytär (ja vaimokin) suosittelevat vaihtamaan kevyempiin töihin.

      • Korppi

        Kaksi kertaa olen kokenut tuon globaalin amnesian. Pelottava kokemus! Käytin silloin Lipitor kolesterolilääkettä ja uskon sen aiheuttavan ko oireet. Lopetin lääkityksen ja sen jälkeen oireita ei ole enää ollut.


      • mopo keuli
        Korppi kirjoitti:

        Kaksi kertaa olen kokenut tuon globaalin amnesian. Pelottava kokemus! Käytin silloin Lipitor kolesterolilääkettä ja uskon sen aiheuttavan ko oireet. Lopetin lääkityksen ja sen jälkeen oireita ei ole enää ollut.

        Sain hätäsen puhelinsoiton ystävältäni,että vaimoni on tavaratalossa ja puhuu kuin humalainen,tuttavamme onneksi käskee vaimoni antamaan puhelimen läh.oleville henkilöille.tuttva läskee niiden tilata välittömäst anbulanssin.vaimoni oli ajanut autolla parkkihalliin ja ostanut 139€ villapaidan 46 €:n lompakon ym.(naormaali oloissa näin ei olisi tod.käynyt.oli ihmetellyt kassalla että oliko hänellä autoa,vaikka on parkkilappu laukussa,sieltä yliopist.sair. kaikki hyvin l.hyvin.on huojentavaa kun voi jakaa tätä tietoa eteen päin.(kiva elää puolituntia upporikkaana.


      • mummo-bodaaja
        mopo keuli kirjoitti:

        Sain hätäsen puhelinsoiton ystävältäni,että vaimoni on tavaratalossa ja puhuu kuin humalainen,tuttavamme onneksi käskee vaimoni antamaan puhelimen läh.oleville henkilöille.tuttva läskee niiden tilata välittömäst anbulanssin.vaimoni oli ajanut autolla parkkihalliin ja ostanut 139€ villapaidan 46 €:n lompakon ym.(naormaali oloissa näin ei olisi tod.käynyt.oli ihmetellyt kassalla että oliko hänellä autoa,vaikka on parkkilappu laukussa,sieltä yliopist.sair. kaikki hyvin l.hyvin.on huojentavaa kun voi jakaa tätä tietoa eteen päin.(kiva elää puolituntia upporikkaana.

        Kiitos näistä viesteistä! Tämä rauhoittaa. Olin kuntosalilla, olin poislähdössä, ajattelin vielä polkea hiukan pyörällä. Muistan, että lähdin mieheni kanssa pukuhuoneisiin. Olin pukeutunut ja tullut eteiseen mieheni luokse ja ehdottanut, että istutaan vähän, oli nääs tarkoitus mennä samassa talossa olevaan uimahalliin heti. Oli istuttu ja olin valittanut, että päätä huimaa. Mies oli kysynyt, missä mun tavarakassi on, olin "löytänyt" ja hakenut sen pukuhuoneen kaapista.--Tästä mulla ei ole mitään muistikuvaa. Sitten kuulin mieheni äänen kuin kaukaa "Nyt mennään uimaan". Mentiin uimahallin puolelle. Seuraava välähdys on siitä kun olen suihkussa ja ihmettelen, mihin toinen rintani on joutunut....Leikattiin kesällä, en mitenkään saanut muistiini, mitä sille on tapahtunut. No uimahallin puolella muisti palaili pätkittäin, niinkuin sanonta kuuluu.

        Pois lähtiessä ja pukiessa ihmettelin, miten huolellisesti olin pinkannut vaatteeni uimahallin pukukaappiin. Mitään muistikuvaa siitäkään ei ole.

        Tämä tapahtui eilen. Viime yön mietin, mikä ihme mulle on tulossa. Nyt löysin tämän sivuston. Kiitos!


      • dikimummo
        mummo-bodaaja kirjoitti:

        Kiitos näistä viesteistä! Tämä rauhoittaa. Olin kuntosalilla, olin poislähdössä, ajattelin vielä polkea hiukan pyörällä. Muistan, että lähdin mieheni kanssa pukuhuoneisiin. Olin pukeutunut ja tullut eteiseen mieheni luokse ja ehdottanut, että istutaan vähän, oli nääs tarkoitus mennä samassa talossa olevaan uimahalliin heti. Oli istuttu ja olin valittanut, että päätä huimaa. Mies oli kysynyt, missä mun tavarakassi on, olin "löytänyt" ja hakenut sen pukuhuoneen kaapista.--Tästä mulla ei ole mitään muistikuvaa. Sitten kuulin mieheni äänen kuin kaukaa "Nyt mennään uimaan". Mentiin uimahallin puolelle. Seuraava välähdys on siitä kun olen suihkussa ja ihmettelen, mihin toinen rintani on joutunut....Leikattiin kesällä, en mitenkään saanut muistiini, mitä sille on tapahtunut. No uimahallin puolella muisti palaili pätkittäin, niinkuin sanonta kuuluu.

        Pois lähtiessä ja pukiessa ihmettelin, miten huolellisesti olin pinkannut vaatteeni uimahallin pukukaappiin. Mitään muistikuvaa siitäkään ei ole.

        Tämä tapahtui eilen. Viime yön mietin, mikä ihme mulle on tulossa. Nyt löysin tämän sivuston. Kiitos!

        Ensimmäinen kohtaus 2003.Oli ollut erittäin kiireinen päivä jo ed.päivänä.Verenpaine korkealla,vaikka on lääkitys.Kohtauspäiänä tein montaa työtä.Esim.kävin aamulla uimassa,tilitoimistossa,vanhusta hoitamassa.. Illansuussa ihmettelin,kun pöydällä oli märkä pyyhe ja tilipapereita.En ymmärtänyt ollenkaan,mistä ne oli siihen tulleet.Poikani tuli onneksi kotiin ja toimitti minut sairaalaan.Siellä otettiin kaikki kokeet ja jäin yöksi seurantaan.Rauhoiteltiin,että ei mitään vakavaa ja ettei tämä toistuisi.Mutta toinen kerta tuli 2006.Siitä en muista vieläkään mitään.Muistan vain kuinka tuli epätodellinen olo ja soitin miehelleni,joka tulikin heti kotiin ja vei minut sairaalaan.Taas kyllä tutkittiin ja sain olla yötä hoidossa. Muistan kuinka yöllä ikäänkuin "heräsin" ja ihmettelin kauheasti missä olin.Sain lääkkeeksi Asasantin Retard 200 mg/25 mg.Otetaan aamulla ja illalla yksi tabletti.Minulla tuntuu olevan tressi pahin aiheuttaja.


      • Anonyymi
        Korppi kirjoitti:

        Kaksi kertaa olen kokenut tuon globaalin amnesian. Pelottava kokemus! Käytin silloin Lipitor kolesterolilääkettä ja uskon sen aiheuttavan ko oireet. Lopetin lääkityksen ja sen jälkeen oireita ei ole enää ollut.

        Ei se tule useinkaan kun yhden kerran


    • Eskimmo

      Minullakin oli kaksi TGA kokemusta . Väliä niillä oli noin 6 kuukautta. Käytin silloin (vastahakoisesti) Lipitor lääkettä korkean (lääkärin mielestä) kolesterolin takia. Lopetin lääkkeen käytön noiden kokemusten jälkeen, pudotin hieman painoa, liikuin enemmän ja aloitin perinteisen kalanmaksaöljyn käytön talvisaikaan. Nyt rasva-arvot ovat kohdallaan ja muistihäiriöt poissa jo useamman vuoden. Onneksi! Niin ahdistava komemus TGA on.

    • LEMAMI

      Koin tällaisen lyhyehkön alle tunnin mittaisen muistinmenetyksen. Edellisenä iltana minulla oli päänsärkyä, jota minulla on erittäin harvoin. Yön nukuin todella huonosti. Menin avantouintiin, jossa vesi oli jo alle viisiasteista.Kun sieltä puettuani lähdin, niin mieheni huomasi, etten muista lähiasioita lainkaan ja vei minut sairaalaan tutkimuksiin. Mitään muuta ei löytynyt kuin hyvin korkea verenpaine. Lääkkeen avulla sitä saatiin laketuksi noin 85/180:een. Kerrottiin, että kyseessä on hhyvänlaatuinen hetkellinen muistinmenetys. Kuitenkin itse koin sen erittäin pelottavana.

      • Lähettäjä

        Onpa niin tuttuja tuntemuksia näköjään muillakin. Olen 65-vuotias mies. Pääsin eilen sairaalasta, jossa tehtiin aivojen TT-kuvaus, verikokeita ja EEG. Yritettiin selvittää, miksi kuusi tuntia katosi tiistaipäivästä. Mitään muuta poikkeavaa kuin lievästi kohonnut verenpaine, ei löytynyt.Tulossa on vielä aivojen MRI-tutkimus. Tällä hetkellä diagnosina TGA-epäily.
        Muistikatkon aikana olen tullut mönkijällä sienimetsästä kotiin, soittanut kymmenisen puhelua, juonut ja syönyt vaimon kanssa, käynyt autolla kuntosalilla ja uimassa. (Kassista löytyivät märät uimahousut.) Vaimoa en onnistunut hämäämään ja niinpä muistan päätyneeni lääkäriin ja edelleen sairaalaan. Kyselin minut nähneiltä, mutta he eivät olleet huomanneet mitään erikoista. Kyllä varmaan tästä lähtien alkaa tarkkailla itseään, mutta tuskin mitään ainakaan itse huomaa, kun toiminnot hoituvat näköjään selkäytimellä normaalisti. Pelottava kokemus.


    • Ämmä

      Minulla oli jo toinen TGA kokemus,edellinen lähes 3 vuotta sitten.Ensimmäinen kesti lähes puoli vrk,toinen puolta lyhyempi.Molemmilla kerroilla aivot kuvattiin ym.tutkimukset tehtiin ja kaikki oli normaalia,paitsi kohtauksen alussa verenpaine koholla.Olen nainen 71 v.Muutamana päivänä jälkeen päin oli olo hieman omituinen ja väsynyt.

    • Toimelias puurtaja

      Sain juuri eilen tällaisen TGA diagnoosin. Maanantaina (toissapäivän työpäivästä) ei ole juuri hajua loppu iltapäivästä. Muistan kyllä lähteneeni autolla kotiin tajutessani tekeväni tietokoneella jotain toistaen samaa. Kotimatka ajo oli tosi ahdistava. Ajatukset ei pysyneet kasassa ja koetin pysyä tolkuissani puhumalla itsekseni. Sanat hävisivät muistista saman tien. Niitä ei jotenkin pystynyt ajattelemaan. Vaimo vei ensiapuun, jossa huomasin , etten tiennyt päivämäärää tai illaksi sovituista asioista mitään. Koko homma oli ohi muutamassa tunnissa. Kuljetus Isoon sairaalaan Helsinkiin, jossa laittoivat magneettiin ja kaikenlaisiin muihin testeihin varmuudeksi. Osastolla neurologi sitten kertoi tämän olevan tuo TGA ja ettei tarvitse pelätä sen uusimista.
      Kiva oli kun löysin täältä "kohtalotovereita". Täytyy vielä sanoa, että kyllä oli onneton olo kun tajusi olleensa tuossa tilassa. No , nyt on jo rauha.
      Töissä kuulun samaan kategoriaan, joka on kaikessa mukana ja vielä vapaa-aikanakin. Nyt on aika varmaan vähän karsia noita vastuita.

      • Annappa

        Äitini sai TGA-kohtauksen yöllä. Hän tuli alakertaan huoneestaan ja kysyi miksi en ole omassa huoneessani. Sanoin, että isä on nukkunut siellä monta vuotta. Ei uskonut, piti lähteä näyttämään. Hän ei myöskään muistanut, että hänellä on diabetes. Otin häneltä verensokerin, niin hän kysyi onko hänellä aina ollut diabetes. Isä vei hänelle kahvia yläkertaan, ja kymmenen minuutin kuluttua hän tuli itse hakemaan kahvia. (Kahvi auttaa hänellä päänsärkyyn). Soitin ambulanssin. Hän kysyi monta kertaa miksi ambulanssi on meillä, ja että kuka laittoi hänelle vaatteet päälle. Oli itkuinen ja kyseli mitä hänelle tapahtuu. Muisti kaikkien nimet, kissankin. Lääkintämies soitti puhelun neurologille, joka sanoi tämän kuulostavan TGA:lta. Ei tarvinnut lähteä sairaalaan. Aamulla herätin äidin ja jännitin kumpi äiti sieltä sängystä nousee. Kohtaus oli mennyt ohitse ja äiti kuunteli yön tapahtumista hämillään. Käytin äitiä vielä lääkärissä ja hänelle tehtiin muutamia testejä, joista hän suoriutui hyvin. Vielä lääkärissä kuitenkin kysyi kolme kertaa saman kysymyksen lääkäriltä. Lääkäri sanoi, että 24 tuntia ja kaiken pitäisi olla jälleen normaalisti. Hyvin voimas stressi ilmeisesti aiheiutti kohtauksen. Pää on ollut kuulemma vähän hellänä nyt pari päivää.


    • vaeltaja11

      Minulle sattui viime lauantaina sama juttu. Olin sahaamassa leikkimökin katolta aika isoa omenapuun oksaa joka ei tahtonut katketa eikä katkennutkaan omin voimin. Olin tullut tikkaita alas ja ihmetellyt kuka oli sahannut omenapuuta jne.. Onnekseni en ollut yksin mökillä ja treni huolehtivat ta:n kautta Meilahden neurologiselle jossa monia tutkimuksia (mm. pään kuvaus, verikokeita, sydänfilmi, neurologisia testejä) ja tämä TGA-diagnoosi ja kotiutus samana iltana.
      Oma diagnoosi olisi lähinnä häiriö verenkierrossa johtuen kovasta ponnistelusta ja pohdin miten voisi ennalta ehkäistä vastaavan tilanteen toistumista. Eihän tässä voi alkaa elääkään elämättä. Tsemppiä kaikille!

    • Ajantasalla

      Miehelläni (60v)vastaava tilanne pari pv sitten. Meillä oli meno hengelliseen tilaisuuteen, jossa esiinnyimme lauluryhmänä. Mies ajoi autolla n 45 km matkan, perillä meille tarjottiin tulokahvit, jonka aikana seurusteltiin ym. Tilaisuuden aikana lauloimme n 20 laulua ym. Pois lähtiessä mies sanoi olonsa olevan outo, ettei oikein tiedä missä on. Koko illan oli toiminut normaalisti, ei mitään , mistä olisi voinut huomata jonkin olevan pielessä. Lähdimme ajamaan kohti S-jokea, itse luonnollisesti ajoin. Tarkoitus ajaa S-joelle keskussairaalaan. Mies alkoi kysellä kaikkea outoa: missä ollaan, onko hän ollut kyseisessä tilaisuudessa, väittäen ettei. Hätäkeskukseen soitto tarkoituksena, että ambulanssi tulisi vastaan. Tuli Virtain ambulanssi, koska oltiin vielä lähempänä, kuin S-jokea. Virroilla lääkäri teki omat tutkim, soitti TAYS neurologille. Lopputulos: tilapäinen muistinmenetys, voisimme mennä vaikka kotiin odottamaan, se menee ohi. Lääkäri teki kuitenkin lähetteen S-joelle ja niin ajelimme omalla autolla sinne. Matka oli kysymysiä täynnä, samat toistuivat jatkuvana nauhana. Vastailu ei auttanut, kaikki oli asiat hukassa. Perillä tehtiin sama diagnoosi, eli ei vaarallinen menee ohi, ei toistu. Mies kyllä oli jossain vaiheessa aivan varma, että mulla, ei hänellä, on nyt jokin pielessä. Jäi tarkkailuun . Aamulla kotia. Ei mitään muista edellisestä illasta, sen jälkeen kun kotoa lähdettiin. n 9 t kadoksissa. Koko ajan toiminut aivan normaalisti, koko ajalta täydellin muistinmenetys. Nyt kaikki muuten normaalisti, ainoastaan pää vieläkin "jumissa". Outo kokemus, jopa käsittämätön ja järkyttävä.

    • 61-vuotias nainen

      Koin lievän muistinmenetyksen toissapäivänä. Kävin uimassa kylmässä meressä ja lähtiessäni uimakopilta en muistanut minne olin paikoittanut auton. Sen verran muistin, että autolla olin tullut, vaikka olen käynyt usein samassa rannassa uimassa myös bussilla ja kävellen, jolloin tulen eri katua pitkin ja sieltä suunnalta ensin ajattelin tulleeni. Vähän myös huolehdin siitä, oliko minun lähitunteina tehtävä töitä tai mentävä töihin; olin siis totaalisesti unohtanut olleeni vuorotteluvapaalla jo kolmisen kuukautta. Minulla oli kuitenkin hämärä mielikuva siitä, että oli lauantai (niin kuin olikin), jolloin en käy töissä. Samoin minulla oli käsitys siitä että oli myöhäissyksy, sen kummemmin ympäröivää todellisuutta havainnoimatta, mutta ei varmuutta tarkemmasta ajankohdasta, ei edes kuukaudesta. Kuitenkin hyvin pian päättelin oikean suunnan ja auton luo saapuessani muistin, miten olin tullut paikalle ja löytänyt parkkipaikan jne. Unohdin kuitenkin käydä kaupassa niin kuin olin aiemmin samalla reissulla aikonut. Pihassa autosta noustessani tapasin naapureita, joiden kanssa pinnallisten kuulumisten vaihto sujui varmaankin niin, että he eivät pystyneet päättelemään mitään omituista käytöksessäni. Kuitenkin tunsin oloni hyvin epävarmaksi ja minun oli ensin vähän ponnisteltava pystyäkseni keksimään luontevaa sanomista.

      Kotona unohdetut asiat alkoivat pikku hiljaa palautua mieleen. En muistanut tarkalleen kaikkia edellisen viikon asioita oikein, mutta mm. kalenterimerkintöjen ja lompakon kuittien avulla ne tarkentuivat uudelleen. Verkosta löysin tietoa asiasta, mm. Perttu J. Lindsbergin erinomaisen artikkelin Duodecim-lehdessä, http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=/portlet_action/dlehtihakuartikkeli/viewarticle/action&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo97165&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=uusinnumero . Oli rauhoittavaa saada vahvistusta tuntemukselleni, että kyse ei ole alkavasta dementiasta, ja että kohtaus ei todennäköisesti toistu. Heti ymmärrettyäni uimarannalla, että olin unohtanut täysin mitä kautta tulin sinne, yhdistin muistinmenetyksen kylmässä meressä uimiseen. Avantouijathan usein toteavat, että ”huolet jäävät avantoon”; tässä tapauksessa sinne jäi muutakin. Myös tähän käsitykseen sain vahvistusta: Lindsberg samoin kuin monet muut mainitsevat kylmässä vedessä uimisen edeltävän usein amnesiakohtausta.

      Vaikka en kokenut menettäväni mitään normaaleja ajattelun ja toiminnan kykyjäni ja mm. autolla ajoi sujui normaalin hyvin, niin pelästyin tilannetta. Seuraavana päivänä, siis eilen, vietin useita tunteja hyvän ystävän seurassa, jonka kanssa asian puiminen rauhoitti. Kaiken kaikkiaan kokemani kohtaus oli hyvin lievä ja meni ohi hyvin nopeasti. Ajattelin ensin hakeutua lääkäriin mahdollisimman pian, mutta verkon tietolähteiden perusteella soitin tänään terveydenhoitajalle mennäkseni yleislääkärin ei-akuutille vastaanotolle (jonne pääsystä ei vielä tietoa terveysaseman lääkäripulan takia).

      Tänään olen selvinnyt erinomaisesti arjen rutiineista ja kaupungilla asioimisesta, mutta olo on edelleen jonkin verran hutera. On rauhoittavaa tietää, että yleensä olo palautuu normaaliksi muutamassa päivässä. Oletan pystyväni jatkamaan avantouintia ilman pelkoa kohtauksen uusiutumisesta, mutta taidan pitää ainakin parin päivän tauon ennen seuraavaa uimarantareissua.

    • Husqvarna

      Huojentavaa lukea toistenkin kokemumsesta 3.1.12 tapahtuneen jälkeen,n.1/2 vrk kestäneen kohtauksen aikana kaadettiin myrskypuita ja hommat sujui niikuin pitääkin mutta kaveri huomasi jotain outoa käytöksessä,vaimon tultua kotiin töistä taksilla tk:hon josta tyksiin magneettikuvaus verikokeet ym. ei mitään poikkeavaa n.4tunnin tarkkailun jälkeen kotiin kun lähimuisti alkoi avautua,kaiken kaikkiaan aika erikoinen kokemus jonka ei soisi toistuvan.

    • 64 v nainen

      Huojentavaa luettavaa. Lähimuisti meni muutama päivä sitten kuntosalin jälkeen : en muistanut millä kyydillä olin paikalle tullut enkä mitä tapahtunut. Pystyin soittamaan poikani hakemaan minut ja hän toimitti minut
      Marian päivystykseen. Muisti palasi muutaman tunnin kuluessa ja se tarkentui kännykän lokin ja ostoskuittien avulla. En saanut kunnollista selvitystä/diagnoosia. Oli aika harhainen olo jonkin aikaa. Nyt alkaa jo taas luottaa itseensä.

    • vaeltaja11

      Minulle sattui toisen kerran muistinmenetyskohtaus. Ymmärrän sen tulleen stressitilanteessa, mutta en ole selvittänyt miten muut kokivat oman toimintani.
      Muistinmenetys on ollut jotakin tunnin verran. Lääkäriin en tällä erää mennyt.

      Aikaisemmalla kerralla diagnoosi oli TGA ja pohdin että se saattaa liittyä laskimoverenkierron vajaukseen.

      Mutta huoli on jäänyt. Miten tämä mahdollinen TGA vaikuttaa omaan toimintaani ja miten ennenkaikkea sen voisi estää.

      Mietin että onko tälle oireelle potilasyhdistystä, verkostoa jossa voisi jakaa kokemusta ja saada tietoa hoidollisista mahdollisuuksista.

    • 56 v nainen

      Minulla oli väh. 6 tunnin mittainen aika viime sunnuntaina,josta en muista yhtään mitään. Olin jutellut ja toiminut aivan normaalisti. Vähän olin valittanut sekavaa ja huonoa oloa, mutta koko päivän olin ulkona ja haravoinut, leikkinyt lastenlasten kanssa yms... Illalla olo selkeni ja muisti palasi. Olo oli todella pelottava, ahdistava ja kauhea. Pelkäsin aivohalvausta ja yhtäkkistä dementiaa tai muuta kamalaa. Seuraavana päivänä kävin illalla vasta tk:n päivystyksessä, mistä ohjattiin sairaalan puolelle toiselle lääkärille, pään tt-kuvaan ja muihin tutkimuksiin. Molemmat lääkärit tekivät samat neurologiset testit, otattivat sydänfilmit, verenpaineen, verikokeita... Mitään ei löytynyt mistään. Pelko jäi. Parin päivän kuluttua juttelin töissä neurologin kanssa. Hän kertoi, että 40 vuotisen kokemuksensa mukaan suurin osa TGA-kohtauksista selittyy niskajumilla. Hän myös kokeili niskaani, ja ... erittäin, erittäin kireät ja arat Scalenus-lihakset. Olin haravoinut koko kohtauspäivän, mikä ärsytti lisää, ja tod.näk. aiheutti kohtauksen. Kylläpä helpotti. Nyt hierojalle ja niska kuntoon. voi kumpa kaikki lääkärit tutkisivat myös nämä lihakset. Aivojen verenkierto siis loogisesti estynyt vähäksi aikaa, ja aiheuttanut muistiin tallettamisen ongelman. Neurologi myös rauhoitti kertomalla, että tilanne ei todennäk. uusi, ei ennusta aivohalvausta eikä dementiaa. Ohimenevä äkillinen muistinmenetys. ns. hyvänlaatuinen. Potilaalle ikävä ja ahdistusta aiheuttava. Nyt taitavalle hierojalle, joka käsittelee scalenusten triggerit ja rentouttaa muutkin lihakset vars. kaulan puolella.

    • Nainen 65v

      Pari päivää sitten hakattuani polttopuita aloin valittaa, että pää on ihan sekaisin. Puolentoista tunnin ajan kyselin jatkuvasti, että mitä on tapahtunut, enkä muistanut sen aamun tapahtumista mitään. Osasin kyllä vastata kysymyksiin oikein, vaihtaa vaatteet sairaalaan menoa varten jne. Ennen sairaalaan lähtöä tietoisuus itsestäni ja ympäristöstä palasi, mutta 1,5 tuntia jäi täysin pimeäksi. Sairaalassa otettiin kaikki mahdolliset kokeet, joiden mukaan kaikki oli kunnossa. Lääkärin mukaan tyypillinen TGA-kohtaus, ei vaarallinen eikä kovin todennäköisesti uusiudu. Pelottaa näin alkuun liikkua yksin missään, mutta eiköhän tästä toivu henkisestikin ilman psykoterapiaa, jota amerikkalaiset nettisivut ehdottavat! (Luin nimittäin kaiken mahdollisen löytämäni asiasta.)

    • fsdfdfgdfgerer

      itselläni ei ole ollut, mutta satuin sivuille kun etsin tietoa muista jutuista ja kokemuksia. huomasin jutuistanne kuitenkin yhden asian mikä on jokaisessa kertomuksessa aika samaa, eli olette saaneet tuon TGA kohtauksen useimmiten fyysisessä rasituksessa/sen jälkeen. tuli vain mieleeni että onkohan sillä yhteyttä, TGA:lla ja fyysisellä rasituksella. ihan vain torstai-illan omia mietteitä kun luin tätä ketjua ja huomasin yhteneväisyyksiä

    • Nainen 65v

      Kova fyysinen tai henkinen rasitus saattaa edeltää kohtausta, joten sellaista voi yrittää välttää. Oudointa oli totaalinen minätietoisuuden häviäminen. Toimin kuin robotti ulkopuolisen ohjauksen mukaan: osasin vastata kysymyksiin, vaihtaa vaatteet ym. Toisin sanoen luultavasti tiesin kaiken ja olisin osannut tehdä kaiken, mitä olin elämässäni kohtaukseen mennessä oppinut, mutta en tehnyt mitään oma-aloitteisesti eikä mitään uutta mennyt muistiin. Käsittääkseni kyseessä on lähimuistin, tarkemmin episodimuistin häiriö, ja minätietoisuus muodostuu nimenomaan episodimuistin avulla: olen tietoinen mitä tapahtui hetki sitten, missä olen nyt ja mitä todennäköisesti tapahtuu seuraavassa hetkessä.

      • korjaus

        "Käsittääkseni kyseessä on lähimuistin, tarkemmin episodimuistin häiriö", ja minätietoisuus muodostuu nimenomaan episodimuistin avulla: olen tietoinen mitä tapahtui hetki sitten, missä olen nyt ja mitä todennäköisesti tapahtuu seuraavassa hetkessä. "

        Korjaus:

        Omaelämäkerrallinen (episodinen) eli tapahtumamuisti sisältää oman elämän aikoihin ja paikkoihin liittyviä muistikuvia tapahtumista, kokemuksista ja elämyksistä.

        Työmuisti eli lähimuisti, on lyhytkestoinen muisti, joka voi kerrallaan sisältää vain rajoitetun määrän tietoa. Työmuistissa oleva tieto ei tallennu, ellei sitä erityisesti paineta pitkäkestoiseen asiamuistiin.

        Episodinen muisti ei siis ole sama asia kuin lähi-eli työmuisti.


    • Pelästynyt tytär

      Kiitos paljon näistä kirjoituksista. Omalle äidille tapahtui eilen tällainen samanlainen "kohtaus",ainakin siltä minusta tuntuu kun näitä tarinoita luen. Hän on jo vanhempi henkilö mutta todella teräväpäinen ja pystyvä ollut. Tilanne kehittyi ihan yllättäen ja on kyllä oikeasti hyvin hämmentävä. Hän on nyt sairaalassa ja toivon todella että olisi ohimenevää.Sairaalassa puhuivat TIA:sta mutta epäröiden ja sen oireissa ei kyllä muistinmenetyksestä puhuta mitään. Mutta tästä TGA:sta eivät mitään puhuneet. Hänelläkin on ollut paljon stressiä ja huolta taustalla muista elämäntapahtumista johtuen. Hyvää kesää kuitenkin kaikille!

    • Pelästynyt tytär

      Hei! TGA on nyt lopullinen diagnoosi ja vuorokausi takana ensiavun tarkkailussa. Kotiutus nyt iltapäivällä ja muistihoitajaan otettava varmuuden vuoksi yhteyttä kotoa käsin. Kovin oli dramaattinen tapahtuma mutta potilas itse on virkeä ja muistavainen. Tosin ei muista mitään viime vuorokaudesta ja on hieman tokkurainen mutta kuitenkin muisti pelaa taasen!

    • Nainen 65v

      Kiitos korjauksesta! Lähimuisti varmaankaan ei toimi TGA-kohtauksessa, koska mitään siltä ajalta ei palaudu mieleen. Tuo käsite "episodimuisti" löytyi sitä kautta, että etsin tietoa minätietoisuudesta, koska pelottavinta TGA:ssa on (ainakin minulle) minätietoisuuden täydellinen puuttuminen. Mieluummin olisin ollut tajuton kuin vastaillut kysymyksiin ja toiminut ohjeiden mukaan tiedostamatta ollenkaan itse niin tekeväni.

    • Liisa

      Minä olen saanut noin 5 v. aikana kolme kohtausta. Kuulun ilmeisesti siihen 3 %IIn, joilla se uusii melkein vuosittain. Stressi minunkin laukaisevaksi tekijäksi sopisi ainakin yhdellä kerralla. Kahdella kerralla epäilen laukaisevaksi tekijäksi sisäilman epäpuhtautta: hometta, hajusteita, kynttilän palamisjäämiä ja korkeita sisäilman hiilidioksiidipitoisuuksia.

      Kahdella kerralla olen tajunnuit itse, että aivoissa on jotain hämminkiä ja hommannut itselleni ambulanssin. Kerran ovat muut ihmiset hälyttäneet apua, jolla kerralla sydänlihakseni vaurioitua myös hiukan, mutta esim. aivot olivat täysin kunnossa. Sydänlihaksen hapenpuute ei johtunut tukkeutuneista verisuonista, vaan ilmeiseti verisuoneni supistelivat jotenkin. Tilat, joissa olin ennne kohtausta tuolloin ollut, olivat homeisia ja toinen niistä on nyt suljettu ja laitettu remonttiin, kun rakennusaineista on irronnut myrkyllisiä kaasuja kosteusvauriopäästöjen lisäksi.

      Aikaisempi lievä sydänvaurio sai minut eilen hankkiutumaan lääkäriin, kun kohtaus tuli. Luin aamulla lehteä ja tajusin, että en ymmärrä lehdestä juuri mitään. Sinänsä paradoksaalista, että ei tajua lehden tekstistä mitään, mutta tajuaa kuitenkin sen. Ymmärsin, että kohtaus on ilmeisesti tulossa. Ensimmäiselläkin kerralla minä muistan pätkän alusta, kun tajusin, että päässäni on jotain häikkää, että pitää soittaa ambulanssi. Olin yksin kotona. Tuolloin sitten muistini katosikin, kun olin laskeutumassa portaita ambulanssiin ja palasi vasta kuuden tunnin jälkeen. Ja kuten kaikki muutkin kertojat, niin minutkin vietiin pään kerroskuvauksiin ja mitään ei onneksi löytynyt.

      Eilen tunsin käden puutumista, joten en uskaltanut jäädä kotiin odottamaan kohtauksen ohi menemistä. Mutta sydänasiat olivat eilen kunnossa (selvisi poliklinikalla) ja kohtaus ei ollut niin paha kuin aikaikaisemmat. Muistan suurimman osan tapahtumista, mutta en osannut sanoa esim. että missä minun työterveysasema on ja miten sinne voi mennä! Tämä vaikka olen käynyt siellä lukemattomia kertoja. Sitten parin tunnin kuluttua muisin kyllä työterveysasemani sijainnin.

      Kaikilta osin kirjoittajien kokemukset ja tutemukset vastaavat omiani. Kiitos asiallisista kertomuksista. Oikein hyvää syksyä, saman kokeneet ihmiset!

    • nainen 47

      hei!!
      hyvä oli lukea että meitä on monia jotka on muistin menettänyt vähäksi aikaa ,itse tulin eilen sairaalasta jonne perheeni minut oli toimittanut kun oli muisti mennyt kokonaan ja itselleni muisti palaili ensi avussa ja ihme oli miksi olen täällä??
      mutta tapahtuma oli hirveä kun rupesivat kertomaan mikä minulla oli mutta onneksi ei sitten ollukkaan pahempaa:)

    • 65v.mummeli

      Kyllä tuli koettua n.viikk sitten. Muistijälkeä ei jäänyt siitäkään , olin soittanut tyttärelle ja kysellyt hänen lapsestaan onko kotona kun en löydä mummolasta. Kauhea on ollut hätä. Lupasivat tulla käymään. Veivät sairaalllan ja olin siellä useamman tunnin ollut tarkkailussa, kunnes muisti rupesi palailemaan pätkittäin. Kaikkea en muista vieläkään, muistijälkeä ei jäänyt. Se on kyllä aika hämäävää.Toivottavasti ei toistu ja jos toistuu, ei mitään selitystä sillekkään löydy.

    • nutritionist

      Itselleni on sattunut neljä erikoista tapahtumaa, jotka aiheutuvat mielestäni samasta asiasta.

      Ensimmäinen ja toinen kerta sattuivat syödessä. Ensimmäisellä kerralla huomasin yht'äkkiä, että vasen käteni oli kurkottunut pöydän ylle, kuin olisin ollut ottamassa jotain, mutta ainoa ajatus joka minulle tuli mieleen oli, miten ihmeessä tuo käsi voi olla tuossa.

      Toisella kerralla nousin äkkiä seisomaan, kuin olisin ollut lähdössä jonnekin. Itse tajusin vain, että olin syömässä, ja sitten seisoin tietämättä ollenkaan miksi, ja kuinka olin noussut seisomaan.

      Kolmas kerta sattui pysäköidessäni auton kaupungilla kaupan eteen. Avasin oven ja nousin seisomaan. Sitten vain seisoin siinä ja ihmettelin miksi seison auton vieressä, miten olen tullut tänne ja miksi, ja mitä minun pitäisi tehdä.

      Neljäs kerta kesti pitempään. Asun maalla ja olin ollut kaupungissa päivällä. Lähdin noin kuuden aikaan ajelemaan 40 kilometrin matkaa kotiin. Seuraava muistikuva on kun ajoin jonkin pienen kylän läpi ja minulle tuli sellainen olo, kuin olisin käynyt siellä joskus kauan sitten. Vasta ajettuani lähes koko kylän läpi, huomasin, että se oli kotikyläni. Kello oli 23-24 välillä, mittariin oli tullut satoja kilometrejä, enkä tänäkään päivänä tiedä missä olin ollut.

      Jokaiseen kertaan liittyy jonkinlainen fyysinen huono olo ja korkea verenpaine. Nuo kaikki tapahtuivat vuonna 2008 kun olin lopettanut kofeiinin käytön ja sain siitä vieroitusoireet, jotka eivät ole vieläkään menneet täysin ohi.

      Kofeiini katkaisee aivopuoliskojen välisen yhteyden niin, että tietoinen ajattelu ei saa yhteyttä muistialueisiin. Ilmiö aiheutunee aivoihin kertyneistä kofeiinin aineenvaihduntajäämistä, jotka sulavat äkkiä jostain syystä ja häiritsevät muistitoimintoja ohjaavan aivojen osan toimintaa. Eläinkokeissa kofeiinin on todettu kertyvän aivoihin kolminkertaisina pitoisuuksina veren pitoisuuteen nähden.

      Blogissani on paljon tietoa kofeiinin aiheuttamista neurologisista ja muista haitoista ja myös ohjeet millä niistä pääsee lopullisesti eroon.

      http://qmies.blogspot.fi/

      • TGA vai epi

        "Jokaiseen kertaan liittyy jonkinlainen fyysinen huono olo ja korkea verenpaine. Nuo kaikki tapahtuivat vuonna 2008 kun olin lopettanut kofeiinin käytön ja sain siitä vieroitusoireet, jotka eivät ole vieläkään menneet täysin ohi."

        Samoin reilut kolme vuotta sitten minulla kohtauksen edellä oli fyysinen huono olo (pyörryttävä tunne) ja ehkä korkea verenpaine. En saanut tietää verenpaineen tuloksia, vaan hoitohenkilökunta salasi ne Porissa.

        Tuolloin kolme vuotta sitten sain kaikkien kuvailemista vastaavan kohtauksen kotona vessassa saunan jälkeen. "Sinulla on aivokasvain", osaava terveyskeskuslääkäri sanoi, mutta sairaanhoitopiiri ei ottanut kuuleviin korviinsa. TT-kuvaus tehtiin, mutta EEG on kuulemma tarpeeton kaikkien neurologisten kohtausten jälkeen. Tämän sanoi "neurologiaan erikoistumassa oleva (Tampereen hoitolinja)" Porin neurologian pkl:n tiloissa.

        Hän diagnosoi tuon TGA-kohtauksen "vaikeaksi epilepsiaksi" pelkällä TT-kuvauksella, vaikka ei yhtään kohtausta ole tullut sen jälkeen. Onneksi myöhemmin tilasin elämäni epikriisit, niin selvisi, että tämän vastaanoton kohdalla luki "vaikea epilepsia, koska MITÄÄN POIKKEAVAA EI LÖYDY". Se kertoo, että tällä lääkärillä puuttuu tieteellinen ajattelu kokonaan, joten sitä tasoa Tampereen yliopistosta valmistuvat neurologit ovat.

        Kokemusteni pohjalta kehotan kaikkia varmistamaan, että onko todellakin TGA-kohtaus eikä epilepsiakohtaus. Tuo Porin tapauksen valehtelu oli niin törkeä teko!

        Ovatk


      • nutritionist
        TGA vai epi kirjoitti:

        "Jokaiseen kertaan liittyy jonkinlainen fyysinen huono olo ja korkea verenpaine. Nuo kaikki tapahtuivat vuonna 2008 kun olin lopettanut kofeiinin käytön ja sain siitä vieroitusoireet, jotka eivät ole vieläkään menneet täysin ohi."

        Samoin reilut kolme vuotta sitten minulla kohtauksen edellä oli fyysinen huono olo (pyörryttävä tunne) ja ehkä korkea verenpaine. En saanut tietää verenpaineen tuloksia, vaan hoitohenkilökunta salasi ne Porissa.

        Tuolloin kolme vuotta sitten sain kaikkien kuvailemista vastaavan kohtauksen kotona vessassa saunan jälkeen. "Sinulla on aivokasvain", osaava terveyskeskuslääkäri sanoi, mutta sairaanhoitopiiri ei ottanut kuuleviin korviinsa. TT-kuvaus tehtiin, mutta EEG on kuulemma tarpeeton kaikkien neurologisten kohtausten jälkeen. Tämän sanoi "neurologiaan erikoistumassa oleva (Tampereen hoitolinja)" Porin neurologian pkl:n tiloissa.

        Hän diagnosoi tuon TGA-kohtauksen "vaikeaksi epilepsiaksi" pelkällä TT-kuvauksella, vaikka ei yhtään kohtausta ole tullut sen jälkeen. Onneksi myöhemmin tilasin elämäni epikriisit, niin selvisi, että tämän vastaanoton kohdalla luki "vaikea epilepsia, koska MITÄÄN POIKKEAVAA EI LÖYDY". Se kertoo, että tällä lääkärillä puuttuu tieteellinen ajattelu kokonaan, joten sitä tasoa Tampereen yliopistosta valmistuvat neurologit ovat.

        Kokemusteni pohjalta kehotan kaikkia varmistamaan, että onko todellakin TGA-kohtaus eikä epilepsiakohtaus. Tuo Porin tapauksen valehtelu oli niin törkeä teko!

        Ovatk

        Nämä kohtaukset aiheutuvat käsitykseni mukaan siitä, että elimistöstä vapautuu äkillisesti suuri määrä kudoksiin kertyneitä kofeiinijäämiä. Mikään muu ei selitä sitä, että minulla kohtaukset alkoivat kofeiinin käytön lopettamisen yhteydessä, ja nyt niitä ei ole tullut enää tuon 2008 jälkeen.

        Lääkärit eivät tiedä, että kofeiini kertyy elimistöön, vaikka siitä on olemassa täysin kiistämätön tutkimusnäyttö. Pahimmassa tapauksessa virtsahappojen äkillinen liiallinen sulaminen voi aiheuttaa sydän- tai aivoperäisen tapahtuman, joka voi vammauttaa loppuiäksi, tai viedä samantien hautaan.

        Olen tutkinut asiaa vuosikausia, ja pystyn selvittämään, onko ihmisellä noita jäämiä kehossaan. Osaan myös neuvoa, miten ne neutraloidaan ja poistetaan kehosta. Nykyisen tietopohjani ja osaamisen ansiosta, pystyn antamaan ohjeet, joilla esim, psyyken oireet ja monet neuropaattiset krooniset kivut katoavat alle vuorokaudessa.

        Olen menossa ensi lauantaina Vaasasta Saloon potilaskäynnille. Jos Salo-Pori-Vaasa, tai salo-Tampere-Vaasa väliltä löytyy halukkaita potilaita, voin poiketa tutkimassa heitä samantien. palvelu ei maksa mitään.

        Ilmoittautua voi meilillä. [email protected]
        Minuun saa myös yhteyden Skypellä, kari-luoto

        Tämä on todennäköisesti ainutkertainen tilaisuus, ja tämä menetelmä todella toimii.


      • nutritionist
        TGA vai epi kirjoitti:

        "Jokaiseen kertaan liittyy jonkinlainen fyysinen huono olo ja korkea verenpaine. Nuo kaikki tapahtuivat vuonna 2008 kun olin lopettanut kofeiinin käytön ja sain siitä vieroitusoireet, jotka eivät ole vieläkään menneet täysin ohi."

        Samoin reilut kolme vuotta sitten minulla kohtauksen edellä oli fyysinen huono olo (pyörryttävä tunne) ja ehkä korkea verenpaine. En saanut tietää verenpaineen tuloksia, vaan hoitohenkilökunta salasi ne Porissa.

        Tuolloin kolme vuotta sitten sain kaikkien kuvailemista vastaavan kohtauksen kotona vessassa saunan jälkeen. "Sinulla on aivokasvain", osaava terveyskeskuslääkäri sanoi, mutta sairaanhoitopiiri ei ottanut kuuleviin korviinsa. TT-kuvaus tehtiin, mutta EEG on kuulemma tarpeeton kaikkien neurologisten kohtausten jälkeen. Tämän sanoi "neurologiaan erikoistumassa oleva (Tampereen hoitolinja)" Porin neurologian pkl:n tiloissa.

        Hän diagnosoi tuon TGA-kohtauksen "vaikeaksi epilepsiaksi" pelkällä TT-kuvauksella, vaikka ei yhtään kohtausta ole tullut sen jälkeen. Onneksi myöhemmin tilasin elämäni epikriisit, niin selvisi, että tämän vastaanoton kohdalla luki "vaikea epilepsia, koska MITÄÄN POIKKEAVAA EI LÖYDY". Se kertoo, että tällä lääkärillä puuttuu tieteellinen ajattelu kokonaan, joten sitä tasoa Tampereen yliopistosta valmistuvat neurologit ovat.

        Kokemusteni pohjalta kehotan kaikkia varmistamaan, että onko todellakin TGA-kohtaus eikä epilepsiakohtaus. Tuo Porin tapauksen valehtelu oli niin törkeä teko!

        Ovatk

        Tuli mieleen tuosta, että verenpaineesi salattiin sinulta. Kun hakeuduin itse ensiapuun samassa tilanteessa, verenpaineeni oli 245/165 puoli tuntia sen jälkeen kun pahin oli ohi. Noin korkea verenpaine on hypertensiivinen kriisi, josta seuraava aste on adrenerginen myrsky ja sitten hengenlähtö. Kun sanoin epäileväni kofeiinia ja kerroin miten nämä kohtaukset olivat alkaneet, minua kieltäydyttiin tutkimasta ja hoitamasta ja verenpainelukema poistettiin potilaskertomuksestani. Tämä tapahtui Vaasan keskussairaalassa.

        Hypertensiivinen kriisi on lain mukaan hätätila, jossa potilaalle on annettava hoitoa, halusi hän sitä tai ei.


      • hoidoton
        nutritionist kirjoitti:

        Tuli mieleen tuosta, että verenpaineesi salattiin sinulta. Kun hakeuduin itse ensiapuun samassa tilanteessa, verenpaineeni oli 245/165 puoli tuntia sen jälkeen kun pahin oli ohi. Noin korkea verenpaine on hypertensiivinen kriisi, josta seuraava aste on adrenerginen myrsky ja sitten hengenlähtö. Kun sanoin epäileväni kofeiinia ja kerroin miten nämä kohtaukset olivat alkaneet, minua kieltäydyttiin tutkimasta ja hoitamasta ja verenpainelukema poistettiin potilaskertomuksestani. Tämä tapahtui Vaasan keskussairaalassa.

        Hypertensiivinen kriisi on lain mukaan hätätila, jossa potilaalle on annettava hoitoa, halusi hän sitä tai ei.

        En saanut mitään hoitoa, kun ambulanssi oli tuonut. Kolme tuntia vain makasin, ilman tiputuksia jne, ennen lääkärin vastaanottoa. Sen jälkeen pääsin heti kotiin. Näin ollen minulla ei voinut olla hypertensiivinen kriisi, koska eivät hoitaneet lainkaan.


      • nutritionist
        hoidoton kirjoitti:

        En saanut mitään hoitoa, kun ambulanssi oli tuonut. Kolme tuntia vain makasin, ilman tiputuksia jne, ennen lääkärin vastaanottoa. Sen jälkeen pääsin heti kotiin. Näin ollen minulla ei voinut olla hypertensiivinen kriisi, koska eivät hoitaneet lainkaan.

        Tämä tuntuu olevan käytäntö. Terveydenhuolto salailee, ei tutki, eikä hoida näitä tapauksia.

        TGA on oire tapahtumasta, josta voi seurata pysyvä invaliditeetti tai kuolema aivoinfarktin takia.

        TGA aiheutuu kofeinistilla siten, että kehoon kertyneet kofeiinijäämät vapautuvat nopeasti verenkiertoon, eiheuttaen akuutin kofeiinimyrkytyksen. Suurin osa aivoperäisistä tapahtumista aiheutuu tällä mekanismilla.

        Pystyn diagnosoimaan ja todistamaan kofeiinin kertymisen tieteellisesti mitattavina selkeinä numerotietoina, ja myös paikallistamaan kertymiä kehittämälläni diagnostiikkamenetelmällä jota lääketiede ei ole suostunut ottamaan käyttöön.

        Blogissani on yhteystiedot jos joku haluaa tutkituttaa itsensä ja saada hoito-ohjeet, jotka alkavat vaikuttaa useisiin neurologisiin oireisiin vuorokauden sisään. Palvelu on tarjolla rajoitetun ajan, koska olen vain käymässä Suomessa.

        http://qmies.blogspot.fi/


      • ultsu1
        nutritionist kirjoitti:

        Tämä tuntuu olevan käytäntö. Terveydenhuolto salailee, ei tutki, eikä hoida näitä tapauksia.

        TGA on oire tapahtumasta, josta voi seurata pysyvä invaliditeetti tai kuolema aivoinfarktin takia.

        TGA aiheutuu kofeinistilla siten, että kehoon kertyneet kofeiinijäämät vapautuvat nopeasti verenkiertoon, eiheuttaen akuutin kofeiinimyrkytyksen. Suurin osa aivoperäisistä tapahtumista aiheutuu tällä mekanismilla.

        Pystyn diagnosoimaan ja todistamaan kofeiinin kertymisen tieteellisesti mitattavina selkeinä numerotietoina, ja myös paikallistamaan kertymiä kehittämälläni diagnostiikkamenetelmällä jota lääketiede ei ole suostunut ottamaan käyttöön.

        Blogissani on yhteystiedot jos joku haluaa tutkituttaa itsensä ja saada hoito-ohjeet, jotka alkavat vaikuttaa useisiin neurologisiin oireisiin vuorokauden sisään. Palvelu on tarjolla rajoitetun ajan, koska olen vain käymässä Suomessa.

        http://qmies.blogspot.fi/

        Miten voin saada ajan testiin?


      • nutritionist
        ultsu1 kirjoitti:

        Miten voin saada ajan testiin?

        Laita meili niin voidaan ensin selvittää perusasiat. [email protected]


      • apuasaanut

        Minulla on ollut TGA-kohtaus kolmesti 2007, 2010 ja 2012. Kahdella ensimmäisellä kohtauksella on selvä syy yhteys kovaan, pitkäaikiseen stressiin ja kolmas tuli kuntosalilla. Olen opetellut hellittämään toisten ylenpalttisesta huolehtimisesta ja kuntosalin kierrän kaukaa.


    • TGA minullakin

      Minä koin nyt marraskuussa tällaisen TGA-kohtauksen avantouinnin jälkeen.En muista uimmin jälkeisestä matkasta mitään ,olin kysellyt matkalla samoja asioita monta kertaa. Kaverin luona ihmettelin missä olen .Pikkuhiljaa muisti alkoi palailla ,mutta matkasta en vieläkään muista mitään. Se kesti n. 10 minuuttia. Se oli pelottava kokemus. Kohtauksen jälkeisinä päivinä alkoi pikkuhiljaa päänsärky , kallonpohjasta ohimoille ja verenpaineet nousi . Aloitettiin verenpainelääkitys. Päässä tuntuu kokoajan sihinää. Pään CT:ssä ja MRI:ssä ei todettu muutoksia. Muisti on pelannut kuin ennenkin.

    • kolesteroli

      Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni TGA-kohtauksen kokeneista käyttää kolesterolilääkitystä?
      Äitini sai ensimmäisen kohtauksen 2007. Hänelle kerrottiin, ettei kohtaus yleensä uusi. Seuraava TGA-kohtaus tuli 2010. Kummallakaan kerralla ei löytynyt mitään selittävää syytä kohtaukselle.
      Heti viimeisimmän kohtauksen jälkeen äidin ystävätär sai myös TGA-kohtauksen. Häneltäkään ei löytynyt mitään järjellistä syytä kohtaukselle. Ainoa yhteinen nimittäjä oli kolesterolilääke; Simvastatin. Äitini jätti lääkkeen pois lääkärinsä luvalla. Uusia kohtauksia ei ole tullut ja kolesterolikin on pysynyt aisoissa ruokavaliolla ja liikunnalla. Muistikin pelaa loistavasti.
      Appiukko on syönyt Simvastatiinia kuusi vuotta. Hän sai ensimmäisen TGA-kohtauksen pari viikkoa sitten. Terve, virkeä ja liikunnallinen mies on alkanut viime aikoina myös unohtelemaan asioita ja hakee sanoja...

      USA:n lääkeviranomainen FDA tiedotti viime helmikuussa muuttaneensa statiinien turvalliseen käyttöön liittyviä ohjeita:
      ” Pakkauksiin lisätään tieto siitä, että lääke voi aiheuttaa muistiongelmia ja sekavuutta ja että sen käyttöön liittyy hieman kohonnut korkean verensokerin ja diabeteksen riski.”
      http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=11712/type=1
      http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm293623.htm

      Esimerkiksi Simvastatin-lääkkeen tuoteselosteeseen on päivitetty syyskuussa:
      Seuraavat haittavaikutukset ovat melko harvinaisia ja esiintyvät harvemmin kuin yhdellä sadasta käyttäjästä:
      • Unihäiriöt mukaan lukien painajaiset
      • Muistinmenetys
      • Seksuaaliset toimintahäiriöt
      Arviolta 700000 suomalaista syö tänä päivänä kolesterolilääkkeitä. Edellämainitut haittavaikutukset esiintyvät siis noin 7000 suomalaisella.
      Nyt kummastellaan muistisairauksien räjähdysmäistä lisääntymistä. Kuinkahan moni näistä sairastuneista syökään kolesterolilääkkeitä?

      • Kuntoilija

        Minulla diagnostisoitiin joitakin vuosia sitten häiriö TGA:ksi. Sain neurologilta diagnosin puhelimitse . Hän sanoi, ettei minun tarvitse pelätä, sillä häiriö on vaaraton.
        En ole syönyt kolesterolilääkettä, mutta olin käynyt kuntosalilla ja olin sauvakävelemässä kotiin, kun ihmettelin, mitenkä voi olla niin hämärää keskellä kesäpäivää. Kaikki muut kulkijat menivät mielestäni aivan väärään suuntaan, Lopulta pysähdyin ja totesin , etten tiedä missä olen, vaikka olin joka päivä kulkenut samaa tietä. Kaikki näytti aivan vieraalta, enkä tiennyt mihin suuntaan piti lähteä. Paikalta johti lukuisia polkuja. (Tarkistin seuraavana päivänä. Polkuja ei ollut.). Paikalla oli penkki, joka näytti tutulta, mutta oli ihan väärässä paikassa. Istahdin siihen ja yritin rauhoittua.. N. 15 min. kuluttua lähdin liikkeelle ja oikeaan suuntaan. Vähitellen palauduin.
        Oletin itse, että liika kuntoilu oli jumiuttanut niskalihakseni. Myöhemmin on ollut samanlaisia , mutta lyhyitä kohtauksia. Lääkäri kehoitti käyttämään Disperiniä.


    • jaskasamuli

      Nyt jäitä hattuun, jättäkää nämä itseoppineet nutrionistit omaan arvoonsa.

      Sain eilen neurologiltani diagnoosin: ... todennäköisesti TGA-tyyppinen kohtaus...

      Tammikuun 14. päivä klo noin 23:00. Olin asuntomme yläkerrassa ja viimeinen muistikuva on, että koin jotain unenomaista sekavuutta. Seuraava muistikuva on, että olen alakerran keittiössä ja kysyn vaimolta, että nukunko minä alakerrassa, olen jo vuosia nukkunut yläkerrassa ja niin myös vaimoni. Sitten palaan todellisuuteen ja kysyn, että mitä hemmettiä mulle on tapahtunut?

      Vaimoni kertoo ensisäikähdyksestä päästyäni, että olin tullut alas, hän oli minuun selin ja katseli tv:tä, oli pyytänyt minua menemään kylpuhuoneeseen ja ottamaan pyykit pois kuivauskoneesta. En ollut puhunut mitään, mennyt kyllä kylppäriin ja viipynyt siellä vaimon arvion mukaan n. 5-7 minuuttia, jota hän jo loli alkanut ihmetellä... pyykit olivat sitten pois koneesta...lattialla, ei muuta tehty.

      En tiedä kauanko olin yläkerrassa poissaolokohtauksen kourissa, tuskin pitkään. Aiankin tuo 5-7 minsaa täydellistä balckoutia.

      Aivojen magneettikuvaus, sydänfilmi, aivofilmi, verikokeet, kaulavaltimoiden UÄ-tutkimus, kilpirauhaskokeet, kaulalta löytyi 3 cm paksu "kasvain", joka röntgataan viikon päästä.

      En ole syönyt mitään lääkkeitä, kolesteroli on joidenkin mielestä korkea, Kuopion yliopiston proffien mukaan ei. EI OLE LIIKAA KOFEIINIA MISSÄÄN!
      Päänsärkyä oli päälaella edeltävänä viikkona kolmena päivänä. Ei ole stressiä, eläkkeellä kun ollaan. Olen PC:n ja TV:n äärellä huomattavan paljon päivittäin.
      Lääkärin suosituksesta hankin verenpainemittarin, kahden viikon seurantajakson jälkeen paineiden keskiarvot:128/82, pulssi 66.

      Pelaan säännöllisesti lentopalloa tunnin viikossa, olen käynyt uimahallissa kerran viikossa harrastamassa vesijuoksua tunnin kerrallaan. Joulukuu vietetään Kanarilla, jossa joka päivä noin 7-8 kilometrin kävely ja kaiken lisäksi kesäisin vielä rullaluistelua.

      Itse en ole ainakaan vielä, kun ei ole uusinut, mitenkään huolissani TGA:sta. Katsotaan.

      Nutritisti varmaan kertoo syyn TGA:lleni.

      • nutritionist

        Jos käytät kofeiinia, kyse oli todennäköisimmin kehoon kertyneiden kofeiinijäämien äkillisestä pääsystä verenkiertoon.

        Sinulta olisi pitänyt ottaa välittömästi verikoe, josta olisi pitänyt analysoida kofeiinin aineenvaihduntatuotteet. Ilman välitöntä koetta on täysin mahdoton sanoa, paljonko veressäsi on ollut kofeiinijäämiä tapahtumahetkellä.

        Lääkärit eivät sitäpaitsi edes tiedä, että kofeiinin virtsahapot kertyvät elimistöön.

        Kaulallasi oleva "kasvain" saatta olla kihtikertymä, niitä erehdytään usein luulemaan kasvaimiksi tai jopa syöväksi esimerkiksi munuaiskihdissä. Tosin munuaiskihdin kylkiäisenä on joskus syöpäkasvain.

        Näistä voit lukea enemmän blogissani.

        http://qmies.blogspot.fi/


      • jaskasamuli

        Kaulaltani löytynyt kasvain 1,5 cm x 3 cm osoittautui solukokeissa struumaksi, ei toistaiseksi aiheuta toimenpiteitä, seurataan.
        Nutritisti voisi nyt lopettaa nuo höpötyksensä kofeiineista ja kihdeistä.

        3 kuukauden ajokielto tuli, joka nyt päättyy 14.4. ei ole kohtauksen jälkeen ilmennyt mitään oireita.


    • kol1

      Tervehdys!
      Olen lukenut suurella mielenkiinnolla kertomuksenne TGA-kokemuksista. Koin samanlaisen muutama päivä sitten, Tutkimukset ja kaikki muukin meni niinkuin useimmat ovat kuvanneet.
      Nyt haluaisin tietää, mitä sitten tapahtui. Joillakin näytti olleen toinenkin tai jopa kolmas kohtaus, mutta entä sitten. Onko joku muu ikääntymiseen liittyvä tauti ilmennyt, onko muisti palannut entiselleen tai onko jotain muuta sellaista tapahtunut, jonka voisi liittää tähän TGA:han?
      Se, että kohtaus liittyi jotenkin lämpötilan muutoksiin (avantouinti) ja muuhunkin liikuntaan näytti monen kohdalla olevat yksi tekijä. Oletteko lopettaneet avantouinnin tai jotenkin muuten muuttaneet elämäntapoja? Tämä olisi mukava tietää. Jään odottamaan kertomuksia kokemuksista.

      • piiann65

        Olen saanut jo 3 muistinmenetyskohtausta. Ensimmäinen n. 5 v. sitten suuren ponnistelun jälkeen. Nostimme raskaita huonekaluja. Kohta sen jälkeen olin kysellyt asioita, jotka minun olisi pitänyt tietää. Muistikatkos kesti n. puoli tuntia. Kävin lääkärissä, mutta silloin kaikki oli normaalia. Vain tuo hetki ei ole palautunut mieleen.
        Toinen sattui Kanariansaarilla vuorikiipeilyn jälkeen. Silloinkin jäi pois muistista puolesta tunnista tuntiin.
        Kolmas sattui äskettäin kuumana päivänä. Siivosin lattioita aiemmin iltapäivällä. Illalla menin saunasta uimaan. Uinnin muistan ja seuraavaksi on muistikuva aamulla. Mies oli käskenyt minut nukkumaan.
        Nyt sekä edellisen kerran jälkeen oli niska kipeä ja jumissa. Olen hoidattanut sitä sen jälkeen.
        Pitää kai olla varovaisempi tästä lähtien eikä rehkiä paljoa. Uskaltaakohan enää mennä jumppatunnille, olen sentään jo 65 täyttänyt muori.


    • Ktna20

      Minulla oli TGA-kohtaus pääsiäislauantaina 2009. Olin käyttäytynyt aamupäivän ihan normaalisti. Mieheni tuli kaupasta puolen päivän jälkeen, ja olin sekaisin "kuin saunatonttu". Kyselin, mistä hän tulee, mitä koiria on naapurin takapihalla, kun en muistanut että talvella oli seinän taakse muuttanut perhe, joilla oli koiria. En muistanut poikamme eronneen edellisestä liitostaan ja koko uuden liiton olin unohtanut, myös 6kk:den ikäisen pojanpojan..Muistin menetys oli siis melkoisen massiivinen lähimmän vuoden ajalta. Ambulanssilla veivät sairaalaan ja illalla n. klo 21 olkoi muisti pikkuhiljaa palautua. Kohtauspäivästä en muista vieläkään mitään, en edes nousuani vuoteesta.Tiedän sen, mitä mieheni kertoi ja mitä sairaalassa kertoivat. Silloin thtiin kokeita TT-kuvausta myöten.
      Melko tarkkaan kuukauden kuluttua kohtaus tuli uudelleen, mutta kesti vain kolmisen tuntia.
      Saman vuoden marraskuussa jouduin pään magneettikuvaukseen, jolloin selvisi, ettei päässäni ole mitään näkyvää vikaa..
      Minkäänlaista normaalista poikkeavaa tapahtumaa ei ollut ennen kohtauksia ja kohonnut kolesterolikin on vaivannut vasta viime syksystä alkaen. Lääkärit sanoivat, että TAG on vaaraton aivoverenkiertohäiriö ilm. oikeassa otsalohkossa. Koska se on ohimenevä ja uusii vain harvoin, niin sitä ei ole siksi enempää tutkittu.
      Sanoivat vielä, että on useinmiten 55-70 vuotiaat naisihmiset, jotka sen saavat ja kaikki eivät edes tiedä sitä sairastaneensa, kun se voi tulla nukkuessakin.
      Minulla ei sen jälkeen ole ollut mitään oireita ja olen siitä avoimesti kaikille puhunut, enkä ole muuttanut elämäntapojani mihinkään suuntaan. Kahvia juon, viiniäkin lasillisen silloin tällöin ja ruokavalioni on ihan sekaruokaa.

    • Eipä tutkittu

      Työssäni sairaalassa tapaan säännöllisesti TGA-kohtauksen saaneita ihmisiä. Niinpä sitten itselleni tulleen kohtauksen aikana tyypillisesti juutun kyselemään kummallisuuksia, en muista oman äitini muutaman kuukauden takaista kuolemaa, ihmettelen hänen kuvaansa pöydälläni.
      Naureskellen omille jutuilleni sanon miesystävälleni kaiken johtuvan viinan puutteesta...pystyn kuitenkin vakuuttavasti hänelle kertomaan, mistä on kysymys, etsin netistä faktoja ja näytän hänelle ne. Jotenkin kaiken sumun keskeltä pätkittäin muistan itsekin hänelle esitelleeni nuo jutut netistä. Sairaalaan ystäväni ei minua vienyt, kun kuitenkin juttelin ilman muita oireita sopertelematta, vaikkakin hassuja. Kohtaus kesti nelisen tuntia, pikku pätkiä muistan välistä ja lopuksi sen hämmennyksen itsessäni, minkä tunsin, kun puhuivat paikalle kutsutun veljeni kanssa ohitseni voinnistani. Että siis myös hoitoalan ammattilaisillekin sattuu näitä!

    • Ei hoitoa

      Minulle kävi toissapäivänä hassusti. Aluksi katosi näkökenttä, en muistanut ihmisten nimiä en miesystävän nimeäkään kuka ajoi autoa . Päätä särki kamalast , rekka ajoi ohi. Ajattelin siinä, että mikä se auto nyt olikin, sana rekka oli hukassa. Siskojen nimet tiesin, tavallaan järki pelasi, muttei silti pelanut. otin taskusta puhelimen...ihan vieraita nimiä. Tunne oli kamala. Mökiltä sitten päivystukseen ja koska ei paikkakuntalainen, jään odottamaan kutsua kotipaikkakunnan lääkärille. Ei lääkettä, ei mitään. Pelottava olla aivoton.

    • Äidit ja tyttäret

      Minulla diagnosoitiin TGA 51 v v. 2011. Äidillä vuotta aiemmin 77 vuotiaana.
      Ei ollut kummallakaan rasitusta alla, päinvastoin äiti oli herännyt juuri päiväunilta.
      Molemmilla terveet elintavat ja liikutaan suht paljon.
      Pelottavaa se todella oli ensin äidin kohdalla ja sitten omallakin.
      nimim. äidit ja tyttäret

    • Papan kokemukset

      Papan kokemukset
      Olen kokenut kaksi kertaa muistinmenetyksen noin tunnin ajaksi noin 60v ja 67 v iässä. Lähtötilanteeseen ei ole liittynty mitään erityistä ja olen ollut kotona ja molemmila kerroilla TV:tä katsellen sohvatuolilla löhöten. Molemmilla kerroilla olen keskustellut vaimoni kanssa TV-ohjelmista ja niiden sisällöstä normaalisti. Olen soittanut puhelimella tyttärilleni ja jutellut heidän kanssaan. Toisella kerralla ajoin autolla toista tytärtäni noutamaan asemalta ja onneksi vaimoni lähti mukaan, koska aikatauluhuolet ja oike asema ei ollut hallussani. Ensimmäisellä kerralla heräsin ihmettelyyn, että mikä maa ja mikä valuutta, kun en muistanut mitään tunnin ajalta. Toisella kerralla aloin muistaa tapahtumia, kun ambulanssin väki suoritti kotonani kyselyitä ja selvittivät terveydentilaani mittauksin. Verenpaine 180/97 ja syke 71. Sairaalaan menin vaimoni viemänä ja verenpaine 1,5 tuntia myöhemmin oli laskenut jonkun verran ja syke oli 60. Konsultoidun neurologin m ielestä kyse ole TGA:sta ja pääsin saman tien kotiin ilman neurologisia tutkimuksia. Ensimmäisellä kerralla ei välittämästi asiaa tutkittu lainkaan, vaan työpaikkalääkäri antoi arvionsa kertomusteni perusteella. Nehän perustuivat vaimoltani ja tyttäreltäni kuuluviin arvioihin. Olin toiminut tunnin lähes normaalisti, vaikka en itse muista mitään noin tunnin ajalta. Ajattelen, että lyhytkestoisesta muistista oli unohnut painaa tallenna pitkäkestoiseen muistiin "nappulaa". TGA:n osalta on paljon epätietoisuutta ja aivojen viestinvälityksen häiriöt ovat vaikeita todentaa ja antaa niille selvää selitystä. TGA:n potilasohje rauhoitti minut.

      • tupuna4

        Koin TGA:n 1.9. Ajelin autolla yli 30 km mökiltä kaupunkiin osallistuakseni liikuntatapahtumaan. Ystävien kanssa oli treffit tapahtumapaikalla. Olin osallistunut kaikkiin alkujumppiing


    • tupuna4

      joista en muista mitään. Ystävät toivat minut kotiin miun autolla, ottaen samalla aikalisän ja seuraten miun vointia. Päätyivät sitten toimittamaan miut sairaalan päivystykseen soitettuaan ensin sinne.
      Siellä oli tehty pään CT ja otettu verikokeita, näistä en muista edelleenkään mitään. Muisti alkoi palata neurologin tutkimisen aikaan.
      Päädyin tarkkailuosastolle yöksi. Aamulla vointi oli muuten normaali, mutta flunssa iski yön aikaan. Pääsin kotiin heti aamulla, lääkäri lohdutti, ettei tätä kohtausta tod.näk. tule enää koskaan ja tää on hyvänlaatuinen; ei ennakoi mitään sairautta.
      Mietin kohdallani stressin vaikutusta, takana oli stressavaa viikko rempan takia. Flunssakin on stressin seurausta.

    • Tuire 58 v

      Kaksi TGA-kohtausta. Ensimmäisen aikana sairaalaan ja pään kuvauksen jälkeen lääkäri totesi vaarattomaksi. Toinen tuli melko kovan lihaskuntojumpan jälkeen. Siihen osasin suhtautua rauhallisesti. Ajatukset kulkivat kuin filminauhalla, eikä niihin oikein päässyt kiinni. Mielikuvia menneisyydestä tuli mieleen pätkittäin.

    • blackpearl

      Kotiuduin eilen illansuussa sairaalasta oltuani vuorokauden tarkkailussa -diagnoosina TGA. Olen 38-vuotias nainen -kuulemma on hyvin harvinaista, että näin nuorelle tulee tuo.

      Minullakin oireet alkoivat kuntosalilta. En itse muista koko kuntosalireissusta mitään, mutta olin kuulemma nostanut reippaan määrän rautaa kyykkäämällä ja sitten alkanut vähän ajan päästä valitella huonoa oloa ja hokea mikä päivä tänään on. Muuten olin ollut normaalia hiljaisempi. En onneksi ollut yksin, ja niin minulle oli soitettu ambulanssi. En muista lanssimatkalta mitään. "Heräsin" sairaalassa sairaalavaatteet päällä ja ihmettelin kun vieressäni oli lappu, jossa kerrottin missä olen ja mikä minulla on. Aikaa oli kulunut noin 4 tuntia, mutta vaikka tästä eteenpäin olin tietoisessa tilassa ja muistan niitä tapahtumia, toistin kirjoittamissani viesteissä yhtämittaa samaa enkä tiennyt oikein mikä kk on ja minkä ikäinen olen, tajusin, että en muista ja olen sekava. Tätä jatkui n. 12 tuntia eteenpäin, kunnes ystävän vierailu sairaalassa alkoi rajusti parantaa tilaani. Aloin muistaa asioita. Vieläkään en vaan muista itse tapahtuma-ajankohdan mitään asioita, mutta viikon muut päivät palailevat pikku hiljaa koko ajan. Olo on todella väsynyt ja on sellainen hutera, vähän epätoivoinen olo, että miten juuri minulle ja miksi ei tutkittu kuvantamalla jne.

      Huojentavaa kuulla, että on muitakin saman kokeneita. Aika pysäyttävä kokemus etten sanoisi. Mutta aiempien kertomusten perusteella ei tarvitse nyt pelätä pahempaa, eiköhän lepo ja tuttavien kanssa juttelu auta palauttamaan suurimman osan asioista takas aktiiviseen muistiin.

    • kaikkea sattuu

      Sain eilen TGA kohtauksen. Olen 77 vuotias nainen. Olin aa-mulla lenkillä mieheni ja koiran kanssa. Alkumatkan muistan mutta matkalla muisti on katkennut vaikka ei sitä mieheni vielä huomannut. Kotiin tultuamme 5 km. lenkin jälkeen olin palannut kokoamaan koirapolkumme (n 400m) sivuista roskia. Vieressä on koulu jossa oppilaat roskaavat paljon. Olin kerännyt roskia monta tuntia ja vienyt niitä mm. koulun roskiin. Kotiin olin palannut usean roskapussin kanssa. Sitten olin kysellyt mieheltäni samoja asioita moneen kertaan. Mi-kään ei ollut mennyt perille. Sitten minut vietiin terveyskes-kukseen ja sieltä TAYS:iin. Oli ruuhka päivä ja vasta illalla neurologi tutki minut kun oli saanut kaikkien kokeiden tulo-lokset. Diagnoosi: TGA. Hän antoi monisteen ja kertoi, että hyvin harvoin tämä uusii. Arvelen, että kova stressi ja monta tuntia kumarassa olo saattoi tehdä tämän tempun. Tänään on vähän hutera olo mutta koiralenkki on tehty ja elämä jatkuu.

    • sattuu
      • Heeka

        Minulla oli TGA-kohtaus noin kuukausi sitten. Olin kuntosalilla (tämä tuntuu olevan monilla laukaiseva tekijä). Menin sinne autolla ja sitä ennen olin ottanut kotona vastaan odotetun vieraan ja olimme syöneetkin. Kuntosalilta olin lähtenyt autolla kotia kohti. Matkalla parkkeerasin kylmäasemalle ja soitin ystävälleni ja sanoin, etten oikein tiedä missä olen ollut enkä muutenkaan tiedä mistään mitään ja pyysin hakemaan kotiin. Sitten olin soittanut miehelleni ja jutellut vieraammekin kanssa. Ystävä tuli luokseni heti ja olimme istuneet hänen autossaan. Olin itse epäillyt aivoverenvuotoa. Ystävä soitti miehelleni kysyen lähteekö hän viemään mua sairaalaan, mutta mies oli kehottanut soittamaan ambulanssin. Vietiin sairaalaan, jossa kuvattiin kaksi kertaa pää varjoaineella ja ilman ct:llä. Ei löydetty mitään. Osastolle sain jäädä. Päivystyksessä olin toistellut koko ajan samoja kysymyksiä eivätkä vastaukset jääneet muistiin. Ambulanssihenkilökunta oli kysellyt tiedänkö mikä pv kk tai vuosi on. En ollut tiennyt. Oli ollut pahoinvointiakin, ei oksennuksia.

        Yöllä noin klo 12 tulin "tajuihini" eli siitä lähtien muistan taas kaiken. Kuudelta olin soittanut ystävälle ja muisti on poissa noin klo kahdesta lähtien sinne keskiyöhön. En muista tuosta ajasta oikeastaan mitään, pari-kolme hataraa unikuvaa on jostain pienestä hetkestä.

        Seuraavana päivänä kuvattiin pää magneettikuvauksella. Radiologi oli erikseen maininnut aivojeni olevan kuin 30-vuotiaalla. Olen 67-vuotias. Pääsin kotiin TGA-dg:lla varustettuna ja oletettiin kaiken johtuneen aivojen verenkiertohäiriöstä. Neurologi sanoi, ettei vain tapahtunut muistiinkirjautumista. :)

        Jälkeenpäin olen muistanut, että muutamana päivänä ennen kohtausta mulla oli niskassa särkyä ja aamuisin päänsärkyä. Jälkeenpäin noin viikon ajan pää oli aika kummallinen. Olen oma-aloitteisesti ryhtynyt ottamaan Primaspania 100 mg aamuisin.


    • karppa 57

      Mun tapaukseni diagnosoitiin pari päivää sittenTGA-kohtaukseksi..ilm.jo ambulanssissa.. ja tietysti lekuri sairaalassa. Näyttää olevan tapauksessani yhteisiä "syytekijöitä" muihin kirjoittajiin nähden useita: esim. stressiä, fyysistä (rantalentismatsi helteessä!) tai henkistä ponnistusta/paineita ..ja "niskalihaskireyttä"/särkyä (syy vai seuraus) jne.
      Ea-polilla "tarkkailussa" n.10tuntia. Jälkeen päin vähän "pelotti" ja oli ns. hutera olo ja niskasärkyä.

    • 00000

      Hei
      onko kukaan saanut selvyyttä muistinmenetys kohtaukseen, mistä johtuisi, minulla 6 tuntia aivan hukassa, mitä tutkimuksia tehty ja onko mitään löytynyt.Kiitos jo etukäteen jos joku jaksaisi kirjoittaa.

    • 123eläkkeelläI

      Hei,
      Minulla on ollut useita TGA-kohtauksia. Ensimmäinen ja pahin yli kymmenen vuotta sitten. Viimeisin pari kuukautta sitten. Kestot ovat vaihdelleet. En osaa pelätä niitä enää. Jälkeen päin on hutera olo, mutta siinäpä se. Kohtauksillani on yksi yhteinen nimittäjä. Joka kerta olen ollut sellaisessa tilanteessa, joka on kuormittanut henkisesti. Yleensä olen muistellut jonkun kanssa ikäviä asioita elämässäni tai riidellyt. Neurologit eivät yleensä avaa näiden taustoja, mutta minulla on itselläni traumaattinen kokemus aikuisiällä. Olen jostain lukenut, että tällaista kokenut voi myöhemmin saada muistinmenetyskohtauksia. Kannattaa tutustua traumaperäiseen 'dissosiatiiviseen häiriötilaan' kirjallisuudessa. Itselläni kohtaukset saattava juontua em. traumasta.

      • Anonyymi

        Se dissosiaavinen muistihäiriö on eri asia kuin TGA. Vain ohimennen mainitsen, se dis. voi tulla useinkin. Aina trauma taustalla, ei pidä sekoittaa näitä.
        Itselläni oli viime viikolla TGA ja bodypumpissa olin kun sen sain. Pudotan painoa (en ole ylipainoinen kuitenkaan), lisään vitamiineja, syön vieläkin terveellisemmin. Taistelen ettei se tulisi uudestaan.


    • Rippe46

      Koin ensimmäisen TGA kohtauksen helmikuussa ja se kesti hyvin lyhyen ajan. Ajoin autolla pienehkön kaupungin keskustassa ja yhtäkkiä tuli vaan täysin musta aukko muistamisen. Kesti vain muutaman minuutin enkä ilmeisesti aiheuttanut vaaraa kansa liikkuville. Toinen kohtaus selvästi pidempi oli eilen, samoin taas autolla ajaessa. Tällä kertaa olin kuorma-autoniin ratissa ja olen siis ajanut useita km muistamatta mitään. Havahtuminen nykyhetkeen ja muistin palautuminen oli kyllä erikoinen hetki. Pelottavakin osaltaan. Olen 46v nainen. Työterveyslääkäri patisteli neurologille ja koetan saada ajan ensiviikolle.

    • Selmaselma

      Sain eilen maanantaina aamulla ensimmäisen TGA-kohtaukseni kuntosaliharjoittelun aikani.Muistan treenanneeni reiden koukistajia toisella puolen kuntosalia."Heräsin" jalkaprässistä toiselta puolelta salia.Ajallisesti oli kulunut noin puoli tuntia.Olin käyttäytynyt normaalisti.Pelottava kokemus, ymmärsin heti lähteä hieman huteraisen pään kanssa tutkimuksiin.Kohtauksen jälkeen oli verenpaine poikkeuksellisen korkealla ja vaarattomia rytmihäiriöitä normaalia selvästi enemmän.Muuten kokeissa ei todettu poikkeavuuksia. Edellisen viikonlopun olin saunonut useampana päivänä ja uinut keväisen kylmässä vedessä ahkerasti.Olin myös ahertanut kasvimaalla istutuksia tehden.Valsalvan ilmiö aiheutuu juuri ponnisteluista ja kylmäaltistuksista ja se sitten on riskinä hippocampuksen toimintahäiriöön.Enpä halua tuota kokemusta uudelleen.

    • Ana2

      En tiedä mitä kohtsuksia olen muutamia saanut.kaikki 3-4 kohtausta kaikki aamulla kuntosalitreeneissä alkanut ja kestäneet jonkun tunnin .erittäin sekava olotila ja muisti epätodellinen pelottava.koin sen tänään jälleen parin vuoden tuon jälkeen 22.5-16 tätäkin vuosilukua jouduin kelaan.ekan kerran n.7 v. sitten tänään kun menin ruokpöytään kerroin vaimolleni että tuttuni oli ostanut uuden auton.vaimoni sanoi että olet kettonut sen jo.olin torkkunut hetken sohvlla ja unohtanut asian aivan täydellisesti. On kyllä epävarma olo vieläkin ja pelottava. Olen lukenut näitä juttuja täältä ja hyvin tuntuu samalta varsinkin kuntosalikokemuksien perusteella.tänään olo akoi hataroitua kun poikkesin salin jälk.tuttavani luona kotimatkalla.nyt tuntuu jo aika normaalilta 3 ja puolituntia salin jälk.

    • Hasse1

      Tapahtumahetkellä 56 v mies. Marokossa, lomamatkalla. Iltapäivällä hotellihuoneessa. Olin valitellut niska/ pääkipua. Sitten kysellyt samoja asioita pari tuntia. Illalla käytiin syömässä. Muisti katosi täysin ja illan osaltakin on hiukan hämärää. Muutama päivä oli sumuisia. Kävin sairaalassa ja kaikki tutkimukset tehtiin. Mitään ei löytynyt.

      • Kuus60

        Liityn kokemus seuraan ja suurkiitokset kaikille tähän viestiketjuun kirjoittaneille.
        Pari viikkoa sitten olin kuntosalilla ollut noin kymmenen minuuttia ja seuraavan kerran kun tajunta palasi olin kotona lähes tunnin kuluttua. Näin siinä kävi:
        Kaikki aamutoimet muistan kotona ja kävelymatkan kuntosalille sekä alkulämmittelyn sekä jalkaprässin, sen jälkeen tavoitin juomapullon käteeni ja sitten en tiedä olinko kuntosalilla tekemässä muita laitteita, venyttelinkö ja mitä tein? Kun menin kuntosalille, siellä oli yksi kasvotuttu nainen paikalla ja en tiedä tuliko myöhemmin muita. Olen käynyt pukuhuoneesa vaihtamassa vaatteet.(kaikki tavarat olivat ok repusssa.) Joku soitti minulle taksin, mutta en tiedä kuka. Minulla ei ollut/eikä muutenkaan ole puhelinta mukana salilla. Hämärä mielikuva on, että olen sanonut osoitteeni, mutta taksista enkä kuljettajasta muista mitään. Mutta taksikuitti minulla on, joka todistaa, että olen tullut taksilla kotiin! Onneksi oli kolikkokukkaro mukana; 5 min. kesti taksimatka. Olen avannut kotioven itse, vaikka sitä en muista. Kun ovi pamahti perässäni kiinni, ihmettelin miten ihmeessä olen jo kotona. Huimasi ja riisuin ulkovaatteet, kävin sohvalle ja nukuin reilun tunnin. Mitään ei ole palautunut muistiini tuosta kadotetusta ajasta. Söin aamiaisen ja lähdin töihin
        Vähän päätä särki ja otin särkylääkettä pari päivää. Myös hieman huimausta tuntui pari päivää. Mitään ei ole palautunut mieleen ko. kuntosalikäynnistä.
        Kotimittarilla verenpaine oli tuona päivänä hieman koholla, mutta jos seuraavina päivinä normaali. Samoin sokeriarvot olivat taudin rajalla, mutta laskivat hieman seuraavina päivinä (olen riskiryhmässä).
        Nainen, kuuskymppinen, kokoaikatöissä, hyväkuntoinen.


    • Heleena123

      Hei, olen saanut 4 TGA-kohtausta noin 14 vuoden aikana. Syytä kohtauksille ei ole löydetty. Itse olen alkanut epäillä, että laukaisevana tekijänä minulla ovat sisäilman epäpuhtaudet (home, hajut, hajusteet, sisäilman liian korkea hiilidioksiidipitoisuus) ja krooninen poskiontelotulehdus ja sen ärtyneimmät vaiheet. Nimittäin joka kerta, kun olen saanut TGA- kohtauksen, olen saanut myös samat todella pahat poski- ja otsaontelokivut. Nyt olin käynyt runsasta viikkoa aiemmin lääkärissä ja otettujen röntgemkuvien mukaan minulla oli toinen poskiontelo ja otsaontelo täynnä mätää, samoin osin toisessa poskiontelossa. Kun olin syönyt antibiootteja 10 pvän kuurista 5 päivää antibiootteja ja vaivat jatkuivat, menin lääkäriasemalle uudelleen
      Siellä sanottiin, että ei ole ihme, että kivut jatkuvat, kun tulehdus on niin lähellä aivokuorta.Aiemmin sain nämä samanlaiset raastavat poski- ja otsaontelokivut ilman muistinmenetystä. Tosin silloinkin tunsin, että tajunnan tasoni laski, mutta näin selkeitä muistinmenetyksiä ei ollut.

      Voisiko minun tapauksessani TGA-kohtauksilla ja poski- ja otsaontelotulehduksilla olla yhteys? Onko jollakin samanlaisia kokemuksia/ajatuksia?

    • Unnako

      Täällä yksi reilu kuusikymppinen nainen,moka sai TGA-kohtauksen hiihtoretken jälkeen. Hiihdin kovaa vauhtia kymmenisen kilometriä nuorempien perässä, oli kivaa. Kotimatkalla ajoin yksin autoa, enkä muistanut, missä olin ollut. Muistiin jäin rakennuksia ja musiikkia, ei tosiasioita, kivaa hiihtolenkkiä. Todella ahdistava kokemus se oli. Seuraavana päivänä menin töihin, mutta muisto toi niin paljon epävarmuutta, että kävin tutkimuksissa, jossa sain diagnoosin.

    • TGAn_uhri

      Hei,
      Vuonna 2006 aloitin tämän aiheen ja huomaan surukseni ja myös lohdutuksekseni että samanlaisia TGA-kokemuksia on tapahtunut useille.
      Minulla TGA toistui toissa päivänä 11 vuoden jälkeen samanlaisena, noin 6 tunnin täydellisenä muistikatkona. Laitoin peltikattoa kiinni kovalla innolla ja sainkin sen valmiiksi noin 4 tunnin työllä. Paita hiestä märkänä alkoi sitten taas TGA, josta en muista juuri mitään. Kyselin toistuvasti samoja kysymyksiä, olin ahdistunut kun olin ymmärtänyt että taas on TGA päällä. Vaimon järjestämä tunnin automatka Töölöön päivystykseen ja päivystyksessä tapahtuneet keskustelut ovat täydellisesti kadonneet päästäni. Kun oli kyse uusinnasta, niin eivät kuvanneet mitään. Muuten mitattiin mm. ekg, sokeri ja verenpaine, jotka kaikki olivat ihan kunnossa (verenpaineet noin 20-30 yksikkö korkeammat). Noin 6 tunnin jälkeen muisti alkoi toimimaan normaalisti ja seuraavana päivänä verenpainekin laski normaalille tasolle. Koko ajan minulla oli ihan hyvä olo, ei ollut päänsärkyä eikä pahoinvointia. Taas tästä jäi vain huolestunut ja epätodellinen olo, lähimmäisenikin taas pelästytin.

      Kutsu viipalekuvaukseen on tulossa, saa sitten nähdä mikä päässä viiraa, jos se saadaan sillä selville. Olen nyt 53-vuotias mies ja mielestäni kaikesta huolimatta erinnomaisessa kunnossa. Olen sitä mieltä että jos nämä TGA-kohtaukset ovat pahinta mitä minulle sattuu, niin helpolla pääsen elämässä. Eihän se black out kestä kuin muutaman tunnin, eikä sinä aikana aiheuta itselle eikä toisille mitään vahinkoa. Nyt noin vuorokausi TGAn jälkeen olo on normaalin hyvä ja olen kiitollinen minusta huolehtineille lähimmäisilleni sekä sairaalahenkilökunnalle.

      Suuret kiitokset kaikille, jotka ovat jakaneet tänne vuosien aikana kokemuksiaan. Uskon että kaikkia lohduttaa vertaiskokemukset ja usko siitä että hyvä elämä jatkuu TGAn jälkeenkin. Onhan se hieman pelottavaa ja outoa mutta sitähän elämä on muutenkin - hallitsemattomia asioita vaan tapahtuu.

    • Amneesia

      Kirjoitathan sitten päivityksen tiedoistasi, kun viipalekuvaus tehty. Kiinnostaa kovasti, mikä tämän TGA:n voisi aiheuttaa. Itselläni on ollut samanlainen kohtaus, ja mitään ei silloin löytynyt paitsi koholla ollut verenpaine, mikä kai jo muutenkin sellaisesta stressitilanteesta kohoaa. Henkisesti TGA:t ovat raskaita, sen voi ymmärtää vain muistinmenetyksen itse kokenut. Tsemppiä jatkoon!

    • Sodankylästä

      Minä koin n.5 tunnin muistinmenetyksen eilen(22.6-17) Olen 62-vuotias mies,olin punttisalilla niinkuin monta kertaa ennenkin.Viimeinen muistikuva kun kävelen autosta kotiin.Olin soittanut lukuisia kertoja pojalleni joka asuu toisessa päässä suomea,olin kuulemma toistellut samaa asiaa aina vähän väliä uudelleen ja uudelleen.Mikä rauhoittaa mieltä on että olin toiminut aivan johdonmukaisesti.Tämä sattui ennen klo.12 päivällä. Tulin (tajuihini) vähän ennen klo. 18 sta keskussairaalassa 120 kilometrin päästä kotipaikastani minusta oli otettu kokeita ja kuvattu,itselläni ei ole mitään muistikuvaa tapahtumista (uskomatonta) ja vähän pelottavaakin.Lääkäri sanoi että kaikki kokeet näyttää hyvältä niin päässä kuin kaulasuonissa ja että turhaa yritän muistella näitä lähitunteja en tule kuulemma koskaan muistamaan.Kysyin,voinko jatkaa punttien nostoa vastaus:ehdottomasti.Aion uskoa lääkäriin ja suuret Kiitokset Rovaniemen sairaalan henkilökunnalle tosi hyvästä hoidosta ja ystävällisyydestä,arvostan ja kumarran.

      • pätkii

        Olen 50 v. mies. Muutama vuosi sitten bodypumpissa kyykkyosiossa sain TGA -kohtauksen. Jälkipuolisko tunnista ja osittain kotimatka pyyhkiytyivät kokonaan muistista. Piti oikein tarkistaa tunnin vetäjältä, olinko vienyt välineet pois. Olin vienyt eikä kukaan ollut huomannut mitään poikkeavaa käytöksessäni. Menin vasta seuraavana päivänä lääkäriin. Mitään ei kuitenkaan löydetty. Olin jo sitä ennen itse etsinyt tietoa netistä ja olin melkoisen varma, että kyseessä on TGA -kohtaus. Nyt olen pari kertaa sen jälkeen saanut pienimuotoisia muistikatkoksia, ei kuitenkaan niin selkeitä kuin tuo ensimmäinen. Minua kiinnostaakin, kuinka yleistä on se, että nämä toistuvat. Itse yhdistän nämä jonkinlaiseen fyysiseen rasitustilaan. Toisaalta liitän nämä myös henkiseen rasitustilaan ja stressiin. Tilanteet ovat jotenkin pelottavia eikä näitä kovin usein haluaisi kokea.


      • Heleena123

        Minulla on ollut 14 vuoden aikan 3 isompaa ja 1 pienempi kohtaus. Eli tällaiset välit. Pitää vain yrittää oppia elämään tämän kanssa. Minusta tuntuu, että stressi laukaisee näitä.


    • Kohtalotoveri53v

      Tga:n saattaa aiheuttaa hetkellisesti stressistä huomattavasti kohollaan oleva verenpaine, stressi, fyysinen rasitus tms. Kannattaisiko ottaa verenpaineen seurantaa useammin? Näin minulle sairaalasta kerrottiin, kun tämä tapahtui minulle noin vuosi sitten. Mitään syytä parin tunnin muistin menestykselle minun tapaukseen ei löytynyt, pelko kylläkin tapauksesta jäi.

      • Muisti-Miina

        Ajattelin kirjoittaa tänne jo vuosia sitten, kun lueskelin kokemuksia tästä asiasta, mutta en sitten saanut aikaiseksi. Tunnen itseni veteraaniksi tässä sarjassa, sillä olen kokenut elämässäni ehkä 20-30 tuollaista kohtausta, lievempiä ja vaikeampia. Taas aktivoiduin, koska eilen kohtaus taas uusi. En edes hätkähdä sitä enää, koska n. 13 vuoden aikana on erilaiset fyysiset rasitukset aiheuttaneet muistinmenetystilanteita useasti. Ensimmäinen kerta oli tietysti pelottava ja soitinkin itse ensiapuun (pystyin itse toimimaan sinänsä normaalisti, ja siksi hoitohenkilöstökin suhtautui asiaan rauhallisesti ). Sillä kerralla sain jäädä kotiin tarkkailemaan tilannetta, kun oli muitakin henkilöitä kotona. Seuraavalla kerralla käytiin ensiavussa, mutta mitään ihmeempää ei löytynyt ja todettiin vaan, että hyvälaatuinen kohtaus. Minulla kohtaukset ovat kestäneet puolesta tunnista kahteen tuntiin, ei sen enempää. Siltä ajalta en muista oikeastaan mitään ja ensimmäisillä kerroilla kyselin toistuvasti samoja asioita, kun saman tien hävisi muistista, mitä minulle vastattiin. Kohtausten tultua tutuiksi en edes ole kysellyt muilta, vaan olen hiljaa itsekseni ne käynyt läpi, kun en ole viitsinyt häiritä muita. Kohtaukset on silloin olleet lievempiä ja olen vain odottanut, että se menee ohi. Ne ovat liittyneet urheiluun, seksiin, uimiseen kylmässä vedessä tai henkiseen stressiin selkeästi. Olen ajatellut, että tämä on minun yksi "piirteeni". Itse olen myös ajatellut, että jotain yhteyttä olisi migreeniin ja hormonitoimintaan. Lasten synnyttyä migreeni hävisi, mutta joskus tulee migreenin kaltaisia oireita ja ne saattavat ennakoida tuota muistikohtausta. Samoin niska- hartialihakset ovat jumissa, johtuen varmaan toimistotyöstänikin mutta varmasti myös osaltaan vaikuttavat asiaan. Perheeni on asiasta enemmän huolissaan kuin minä, olen kyllä ajatellut, että ehkä menen työterveyteen jakerron asiasta sekä pyydän saada fysioterapiaan lähetteen. Terveisin reilu 50-kymppinen virkanainen


    • Anonyymi

      Lohduttavaa havaita että muillakin ollut usea TGA. Minulla ensimmäinen 5/2018 ja eilen toinen. Molemmissa laukaisevana tekijänä oli tiettävästi seksi. Molemmilla kerroilla miesystäväni kertoi että olin alkanut rakastelun jälkeen käyttäytyä oudosti, kysellyt toistuvasti samoja asioita. Ensimmäisellä kerralla tiedän ”muistin katkenneen” tietystä hetkestä lähtien ja se kesti muutaman tunnin. Nyt muisti katosi ilmeisesti n 3 tunnin ajalta myös takautuvasti. Molemmilla kerroilla pystyin toimimaan ihan normaalisti, ajamaan autoa yli sata km ja hakeutumaan lääkäriin tutkittavaksi. Ensimmäisellä kerralla arvasin itse ennen lääkäriin menoa mistä on kyse, koska veljelläni oli samantyyppinen kohtaus vuotta aiemmin. Silloin kohtaus kesti n 5-6 tuntia, tällä kertaa muistamaton jakso n 10 tuntia. Kummankin kohtauksen jälkeen otettiin kokeita ja tehtiin pään TT-kuvaus, tulokset normaalit. Ensimmäisellä kerralla muistiin tallentui muutama kohta ajamaltani 100 km matkalta. Tältä kerralta en vielä ole muistanut mitään. Aika ihmeellistä miten ihmiskeho toimii. Kumpikin kerta on ollut aika pelottava. Ei oikein voi käsittää sitä että pystyy toimimaan ihan rationaalisesti ja tietää kuka on ja osaa mennä lääkäriin, mutta jälkeenpäin mistään ei muista mitään.

    • Anonyymi

      Liitynpä laajaan kirjoittajien ja kaiketi kohtalotovereiden joukkoon. Ensinnäkin kiitos kirjoittajille kokemuksistanne tässä TGA-aiheessa.

      Kokemuksistani alkuun se, että muiden kirjoituksista olin ainakin löytävinäni aiheet kylmä vesi, saunominen so. niiden yhdistäminen, liikunta (juokseminen), yrittäjän monisuuntaiset haasteet, monessa mukana, ajoittaiset parisuhdeongelmat.

      60-vuotias mies kyseessä ja itse tunnistan neljä tilannetta 4-5 vuoden ajalta. Fyysinen kunto on erinomainen, syke 46-52 lyöntiä, ei verenpainetta, alkoholin käyttöä ei viinin lisäksi oikeastaan lainkaan, mutta on lääkkeillä hoidettava ja hallittava (jos näin voi kuvailla) epilepsia.

      Kaksi kohtauksista on sattunut perusjuoksulenkillä, joiden aikana olen kadonnut jonnekin, ja löytänyt sitten muutamien minuuttien jälkeen toisaalta ja paikallistanut itseni maamerkkien avulla. Heinäkuun loppupuolen helteillä kuulin maalissa eräältä tutultani juosseeni kisassa häntä vastaan. Itse kerroin hänen erehtyneen, mutta sykemittari kertoi minun juosseen kympin sijasta 10.3 kilometriä. Ylimäärälenkin näen älypuhelimesta, itsellä ei mitään muistikuvaa.

      Saunan jälkeen olen kertaalleen löytänyt itseni istumassa eteisen tuolilta. Esimerkiksi lähiaikoina katsomiani elokuvia en muista, mutta ihmisten työtapaamiset muistan autettuna. Numeromuisti sen sijaan on erinomainen, esimerkiksi tuttujen syntymäaikoja tms. muistan jopa ihan päivälleen.

      Hieman ristiriitainen on olo aiheen osalta, jolla tarkoitan sitä, että enhän voi tietää muista kohtauksista, jos ne ovat sattuneet yleisellä paikalla. Kiinnostavalta tuntui lukea joidenkin tilanteista, jossa asiat ovat sujuneet suhteellisen normaalilla tavalla, mutta sen "lähtö- ja maalipaikan" välisestä ajasta ei ole mitään tietoa.

      Mikä sitten avuksi, tässä sitä pohdin, myös edellisiin kirjoituksiin nojautuen. Olen toimittaja, kirjoittamisen olen havainnut ylipäätään ottaen olevan itselleni hyödyllistä, ehkäpä päiväkirjan pitäminen voisi olla kannattavaa. Toisena asiana se, että oppisi antamaan itselle omaa aikaa ja tilaa sen sijaan, että tekee itsestään uhrin huolehtimalla muiden ongelmista, omaa aikareviiriä tulee olla. Terveyden arvostaminen pitäisi heijastua elintapoihin.

      Ainakin nämä aiheet nyt tulivat mieleen. Syyskesän ja voimien toivotus tätä palstaa lukeville ja itsensä tai läheisensä TGA:sta löytäville.

    • Anonyymi

      tiiän että on vanha julkaisu mutta jos joku viel sais tästäkin kommentista jotain irti

      itse huomasin tälläisen kohtauksen parhaan ystäväni kanssa tänään kun löysimme hänen snapchat muistoistaan kuvan minusta hänestä ja hänen serkustaan starbucksissa
      emme todellakaan tienneet että olisimme siellä käyneet tai edes lähelläkään tuota paikkaa

      on kyllä todella pelottavaa

    • Anonyymi

      miten tämmösen TGA vanhuksen muistihäiriöt siis pahenee koko ajan, eka kohtaus saavutettu, saa lääkäriin kun ei väkisin voi viedä?

    • Anonyymi

      TGA ja seksi. En ole ollut koskaan tutkittavana aivojeni käyttäytymisen osalta.

      Aloitin seksin 18-vuotiaana ja jo ekasta kerrasta lähtien huomasin, että muistan vain osin mitä seksin aikana tai saumattomasti siihen liittyen on tapahtunut.

      Sama on toistunut tästä lähtien oikeastaan joka ainoa kerta, eli minulle se on ollut ’luonnollista ja tavallista’. Saan sarjaorgasmeja ja menen helposti tietynlaiseen ’eroottiseen transsiin’ muutenkin, joten olen herkkä seksiin liittyen.

      Vasta nyt ’aikuisena’ alkaessani olla seksuaalisuudestani yhä avoimempi olen ymmärtänyt että kaikki eivät menetä muistiaan seksiin liittyen ja olen alkanut etsiä itsekseni syytä siihen.

      Miten yleistä tämä on teillä joilla on TGA?

      • Anonyymi

        Tavallisesti suurimmalla osalla se ei uusi jää siis yhteen kertaan. Mutta tuommitämkertoit seksistä niin eikö,olis parasta että menisit lääkäriin siitä, en usko että se on TGA sinun kohdallasi, voi johtua niin monesta muusta asiasta.


    • Anonyymi

      Moi.

      Täällä kirjoittelee 26-vuotias nuorehko mies. Koin ensimmäisen TGA-kohtauksen heinä/elokuun vaihteessa 2019. Kokemus oli erittäin pelottava ja hämmentävä, koska olin tuolloin vieläpä lähdössä pois kotoa. Psykiatristen sairausteni vuoksi todettiin dissosiatiivinen muistinmenetys. Koska asia jäi vaivaamaan, ja läheiset huolestui, lähdimme sairaalan päivystykseen, jossa lääkäri totesi tämän selkeäksi TGA:ksi. Mutteipä siinä vielä mitään, tänään aamusta sain toisen. Oloni on ollut koko päivän irrallinen, joudun tarkistamaan useasti jonkin mielestäni tärkeän asian, sovittu tulevaisuus ei meinaa iskostua päähäni. Soitinpa taas asiasta, ja nyt mielialahäiriöpoliklinikan työntekijä otti tämän melko vakavissaan. Varsinkin koska kerroin lyöneen todennäköisesti pääni viime lokakuussa pyörryttyäni rappumme eteen. Kukaan ei ollut todistamassa tilannetta, mutta muistan sätkineeni herättyäni. Päivystyksessä käytyäni ei todettu mitään hälyttävää, mutta yhteydenottoja neurologian puolelta jatkotutkimuksista ei koskaan saapunut. Kaikki sujui kuten piti, ennen tätä aamua. Kyllähän tämä kieltämättä askarruttaa.

    • Anonyymi

      Vaimollani ,63v, on ollut 3 kertaa tga-kohtaus. Onko tietoa potilasyhdistyksestä tms vertaistuesta. Soittaakin saa,0468567734.

      • Anonyymi

        Minä sain TGA- kohtauksen v. 2018.alkuvuodesta. Muistan kotoa lähtöni n. Klo 12 ..Menin työpaikalleni kävellen ja meillä oli työkokous n. Klo.12.30. Työkokous oli kestänyt n. Tunnin, tästä en muista mitään. Kokouksen jälkeen alkoi meidän Tyhy-iltapäivä kuntosalilla. Menon sinne muistan kun työkaverin kyydillä menin. Muistan kuinka menimme pukuhuoneisiin ja salille menon muistan. Meillä oli vetäjä porukassamme joka piti meille n. Tunnin tehotreenin. Tästä tunnista en muista mitään, pää punaisena olin kaiken tehnyt ja naureskellut. Seuraava muistikuva on kun en muistanut mihin olin vaatteeni jättänyt. Hätä oli mahdoton, mitä mulle tapahtuu???? Rakkaat työkaverini auttoivat ja rauhoittelivat mutta eivät kuitenkaan osanneet reagoida tähän muuten kuin että no....näin voi käydä. Oloni oli muuten täysin normaali, tunsin itseni hyvinvoivaksi ja energiseksikin. No..lähdin työkaverin mukaan takaisin työpaikalle koska minulla oli iltavuoro ja n. 4h työaikaa jäljellä. Muistan pukeneeni työvaatteet päälle ja suunnistin kohti ruokasalia jossa palvelutalon asukkaat aloittelivat päivällisruokaansa. Filmi kai taas katkennut siihen, täysin normaalisti toiminut olen, antanut asukkaille ruot ja lääkkeetkin. Asukkaat syötettyämme ruokailimme me henkilökunta. Siinä ruokaillessa valitin hönttiä/höperöä oloani ja kun minulta kysyttiin millä tulin kuntosalilta niin silloin tuli suuri itku ja sanoin etten muista. Tähän sitten työkaverit vihdoin tajusivat reagoida ja tilasivat ambulanssin. Muistan kuinka vielä vastustelin ambulanssilla menoa kun matkaa terveyskeskukseen oli n. 300m. Olisin halunnut kävellä sinne itse. Mutta poijat sanoi ettet sinä kyllä nyt kävele. 🙂 Minulta ei löydetty mitään vikaa mutta ei kuvattukaan mitään, koska oireet oli lääkärin mielestä todella selviä Tga oireita.
        Minulla oli ollut syksy 2017 todella stressaava oman terveyteni tiimoilta. Syöpä ja siitä selviytyminen henkisesti, tätä ennen avioero ja sen aiheuttama surutyö. Minä henkilökohtaisesti sitä mieltä että minun kohdalla tämän aiheutti kova stressi. Joillakin se voi olla kova fyysinen ponnistus tai joku muu järisyttävä kokemus tai tapahtuma. Tästä kaikesta jäi kuitenkin pieni pelko että näinköhän on ettei olisi jotakin vakavampaa tulossa. Otinkin asian puheeksi lääkärin kanssa js vaadin että pääni on kuvattava vaikkei mitään oireita tai jälkijuttuja ole ollutkaan. Kohtauksesta oli kulunut n. 9 kk kun sitten sain pääni kuvaukseen. Päästä löytyikin hyvänlaatuinen kasvain joka neurologin mielestä ei millääntavalla liity tähän tga:han. Tätä kuitenkin nyt seurattu n. 4v. Ja seurataan vielä 3 v. Koska kasvaessan kasvain voi alkaa painamaan muistikeskusta. Jos näin tapahtuu niin kasvain täytyy poistaa. Ja se ei neurologin mielestä ole vaativa leikkaus. Kohdallani kasvain ei ole kasvanut ollenkaan ja lääkärin mielestä kun sitä vielä 3v. Seurataan niin sitten voidaan olla varmoja ettei se kasvakkaan. Näin minulla ja kun kaikkea jälkeenpäin ajattelen niin tästä kaikesta löytyy hupaistakin puolta kohdallani. Mutta neuvoisin kuitenkin että jos asia mieltänne vaivaa ja etenkin jos kohtauksia on useita niin teillä on täysi oikeus vaatia lisätutkimuksia. Kun tyydytte vaan luottamaan lääkärin sanaan niin ajatelkaa myös sitä että hänkin on vaan ihminen, ei hän voi nähdä päänne sisälle.
        Ja kun tällainen hiukan itsepäinenkin naisihminen olen minä todella vaadin, en tyydy siihen että minulle sanotaan että seurataan . Koska silloin kun näin teet varmistat että sinut on kuultu ja asiasi otetaan vakavasti. Nämä asiat kirjataan dokumentteihin


      • Anonyymi

        Edellinen viesti ei ole minun mieheni kirjoittama vaikka sopii muuten minuun 😂
        Olen nyt 63v. Eka muistinmenetys marraskuussa v.2015 kun sahasin kaksi joulukuusta. Raahasin ensimmäisen kuusen lähellä asuvan äitini kotiin. Lähdin hakemaan toista kuusta mutta tienhaarassa palasin takaisin äidin luo. En muistanut minne olin menossa. Puolisoni oli lähellä töissä ja lähti viemään minut terveyskeskukseen. Matkalla olen hokenut että "mihin viet minut" ja itkenyt että mikä mulle tuli. Ihmetykseni oli suuri, kun heräsin aamuyöllä terveyskeskuksessa.
        Toisen kerran menetin muistini v. 2019 marraskuussa avantoon. Tyhmästi vedin henkeä kun laskeuduin veteen. Taas mieheni kuskasi minua. Tällä kertaa keskussairaalaan koska muistikatko toistui. Nyt kuvattiin pää ja otettiin aivosähkökäyrä. Normaalit. Selitys oli, että sisäänhengitys kylmään veteen mennessä oli aiheuttanut paineen aivoihin hippokampukseen.
        Niin ja sen jälkeen oli pieni muistikatko tanssikurssin jälkeen.😬


    • Anonyymi

      Minulla oli just menneenä iltana ja ambulanssi kävi, en halunnut sairaalaan tarkkailtavaksi...

    • Anonyymi

      Minun paras ystäväni sai myös sen pari vuotta sitten ja se kesti aamuvarhaisesta seuraavaan aamuun.
      Sanoi että se päivä on kokonaan poissa muistista ihan niinkuin sitä ei olis ollutkaan. Ja ei tule koskaan tietämään millainen se päivä oli.
      Hänen miehensä oli vienyt hänet sairaalaan koska hän oli kysellyt samaa asiaa monet kerrat puolentunnin sisällä.
      Hän sai jäädä sairaalaan vuorokaudeksi tarkkailuun.
      Itse epäili jälkeen päin että saattoi olla stressistä johtuva heillä oli ollut miehensä,kanssa paljon töitä kotona kuten kodin ulkopuolellakin.mutta mitään vaivaa ei siitä jäänyt, ja lääkärit olivat sanoneet että ei tapaa olla mitään jälkiseurauksia . Sanoi ettei aikaisemmin ollut tiennyt että sellaista sairautta edes on.
      .joten joskus naureskelee asiaa ja sanoo että mitähän hän on. Puhunut siellä sairaalassa niiden hoitajien kanssa . Sillä hoitajat olivat sanoneet jälkeen päin että oli ollut hyvin puhelias , tavallisesti aika hiljainen luonteeltaan

      • Anonyymi

        Viime Pyhänä mulle iski tuo TGA. 12 tuntia hävisi päästä totaalisesti. Hämmennys on ollut kova asiasta itsellä ja läheisillä...En muista tuosta ajasta itse juuri mitään. Sairaalan päivystyksessä asia selvisi eikä jatko huoleen ole tervatta. Huoh. Tsemppiä kaikille asian päällä oleville!


    • Anonyymi

      Minun ystävättäreni sai sen pari vuotta sitten 24 tuntia oi poissa kokonaan , ja kun kysyin mitä ne siellä sairalassa sanoivat niin hän sanoi ettei tiedä koska se päivä on poissa kokonaan.
      Hän ei ole saanut sen jälkeen mitään oireita ja on Kutra Aina on ollut.
      Luuli että hän oli ollut stressiä täynnä ennen muisinmenetystä että se oli laukaissut TGA oireet hänelle.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      377
      3608
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      198
      1720
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1347
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      148
      1224
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      873
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      865
    7. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      56
      833
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      117
      830
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      819
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      792
    Aihe