Seljanka keiton ohjetta ?

supercharger

Eesti maalla paljon kierrelleenä, on tullut krapula ruokana useasti syötyä, ja myös et alku keittona, onko kellään ohjetta, useimmin taitaa olla talon tapaan??

5

1545

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Poro Tallinnasta

      http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/seljanka.aspx

      Osta seuraavalla Tallinnan reissulla kaupasta valmista "seljankapohjaa" (seljankapõhi), johon lisäät vain keitetyn lihan ja liemen, ja hauduttelet kypsäksi. Ja lopuksi lautaselle ehdottomasti nokare smetanaa!:)

      • Goya

        Todellakin, kuten Kiril ohessa toteaa, hänen mainitsemansa variaatiot löytyvät. Katsoin tuota Pirkka-ohjetta, ja yllätyksekseni totesin sen melko siedettäväksi - siis pohjaksi.
        Kalaseljankana vaihtaisin pakastesein loheen, kirjoloheen tai kuhaan, ja lisäisin vielä sekä mustia (kreikkalaisia kalamata) että vihreitä oliiveja, ja suolakurkuiksi ehdottomasti mahdollisimman aitoa venäläistä suolakurkkua (hapankurkkua) tai sitten hätätapauksessa valkosipulisuolakurkkuja, ei missään nimessä herkkukurkkuja.
        Lihaseljanka on - kuten Kiril varmaankin tulee jossain vaiheessa kertomaan - periaatteessa saman idean mukaan valmistettu, mutta kalaliemen sijasta lihaliemeen, ja kala korvataan keittolihalla, ruskistetulla pekonilla, ja itse laitan jopa muutaman siivun munuaista superherkkusattumiksi.
        Ja lautaselle sitten syödessä reilu smetanasilmä.
        Muuten, tuo seljanka/soljanka-eroavaisuus on ihan vain kiinni siitä, miten venäjän sana transskriboidaan suomeksi. Suoraan translitteroituna "soljanka", lausutaan venäjäksi "saljánka". Seljanka e:llä on suomeen pesiytynyt väännös, mutta niin yleinen, että siihen kai täytyy alistua, jotta ihmiset tietäisivät mistä on kyse.


      • Kiril
        Goya kirjoitti:

        Todellakin, kuten Kiril ohessa toteaa, hänen mainitsemansa variaatiot löytyvät. Katsoin tuota Pirkka-ohjetta, ja yllätyksekseni totesin sen melko siedettäväksi - siis pohjaksi.
        Kalaseljankana vaihtaisin pakastesein loheen, kirjoloheen tai kuhaan, ja lisäisin vielä sekä mustia (kreikkalaisia kalamata) että vihreitä oliiveja, ja suolakurkuiksi ehdottomasti mahdollisimman aitoa venäläistä suolakurkkua (hapankurkkua) tai sitten hätätapauksessa valkosipulisuolakurkkuja, ei missään nimessä herkkukurkkuja.
        Lihaseljanka on - kuten Kiril varmaankin tulee jossain vaiheessa kertomaan - periaatteessa saman idean mukaan valmistettu, mutta kalaliemen sijasta lihaliemeen, ja kala korvataan keittolihalla, ruskistetulla pekonilla, ja itse laitan jopa muutaman siivun munuaista superherkkusattumiksi.
        Ja lautaselle sitten syödessä reilu smetanasilmä.
        Muuten, tuo seljanka/soljanka-eroavaisuus on ihan vain kiinni siitä, miten venäjän sana transskriboidaan suomeksi. Suoraan translitteroituna "soljanka", lausutaan venäjäksi "saljánka". Seljanka e:llä on suomeen pesiytynyt väännös, mutta niin yleinen, että siihen kai täytyy alistua, jotta ihmiset tietäisivät mistä on kyse.

        molempia muotoja soljanka ja seljanka, mutta todennäköisesti vanhempi muoto on soljanka. Se voi olla muodostettu suolaa merkitsevästä sanasta sol. Toisen koulukunnan mukaan seljanka tulee venäjän kielen sanasta selo (kirkonkylä) ja selski (maalainen). Soljanka on kuitenkin sakea keitto, joka valmistetaan vahvaan liha-, kala- tai sieniliemeen ja johon lisätään kirpeitä aineksia kuten suolakurkkua, oliiveja, kapriksia ja sitruunaa.

        Seljanka iz sjomgu eli lohiseljanka oli tuttu ruoka Mannerheimille hänen seurustellessaan Pietarissa kaupungin kerman kanssa. Kalaliemi valmistettiin kalan fileointitähteistä sipulin, laakerilehden, valkopippureiden, timjamin, suolan ja persiljan kera. Sitten vaan lohta, purjoa, porkkanaa, selleriä, valkoviiniä, etikkaa, tomaattisosetta, valkosipulia, oliiveja, kaprista ja lopuksi kaiken kruunaavaa smetanaa.

        Sekalihasoljanka taas voidaan tehdä vaikkapa joulukinkun tähteistä ja joukkoon lisätään naudanlihaa, kanaa, makkaraa, sieniä, suolakurkkua jne.


    • Kiril

      tarkoitatko liha-, kala- vai sieniliemeen tehtyä seljankaa? Se tunnetaan myös nimellä Soljanka. Sekalihasoljankan ohje löytyy eli Soljanka Mjasnaja Sbornaja.

    • SUPERCHARGER

      KIITOS KAIKILLE, TULI HYVIÄ VINKKEJÄ

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      66
      3372
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      43
      3167
    3. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      122
      2668
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      43
      2538
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1953
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1850
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1636
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      86
      1477
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1320
    10. Lähtikö korvat

      puhtaaksi vaikusta?
      Tuusniemi
      82
      1189
    Aihe