Maitoallergian ja laktoosi-inton

EROT????

Näyttää siltä, että on olemassa kaksi
erilaista maitoallergiatyyppiä,

toinen lienee selvä eli laktoosi, siis
se maidon sokeri.

-Mikäs se sitten on tämä maitoallergia, jos se
EI ole em. 'sokeriallergia'?.

-Mistä maidon aineksista se johtuu?

-Entä minkälaiset on oireiden erot?


Veikkaan, että asiasta kiinnostuneita on PALJON!

Kukapa viitsisi lyhyesti kertoa tai opastaa linkillä ao. sivuille. Itse en ole sellaisia (siis oireiden eroja) käsitteleviä sivustoja löytänyt.

Nimim. "pikkuhiljaa valkenee"

18

6391

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Milkkis

      Hei,
      Kuten tiesitkin, laktoosi-intoleranssista kärsivä henkilö ei sulata/siedä kunnolla maitosokeria eli laktoosia. Tällainen henkilö pystyy kuitenkin monesti käyttämään esim. Hyla-maitotuotteita, joissa maitosokeri on pilkottu kuumennuskäsittelyllä pienemmäksi, tai esimerkiksi pitkään kypsytettyjä juustoja, joista laktoosi on hävinnyt kypsytyksen aikana. Edellinen riippuu toki siitä, miten voimakas laktoosi-intoleranssi on.

      Varsinainen maitoallergia on taas hankalampi juttu, koska tällöin henkilö on allerginen maidon ja maitotuotteiden proteiineille eli valkuaisaineille. Valkuaiset eivät maidosta, juustoista ja muista maitotaloustuotteista häviä minnekään, joten yleensä henkilö ei voi käyttää mitään maitotuotteita tai maitoa sisältäviä tuotteita lainkaan.

      Yhdellä sukulaisellani maitoallergia on niin paha, että maitoon pitää varoa ulkoistakin kosketusta: jos vaikkapa maitoa läikähtää käsille, niin tyypille tulee heti iho-oireita, punaisia näppylöitä ja kutiavaa ihottumaa. Näin voimakkaan maitoallergian ollessa kyseessä ei siis ole puhettakaan, että voisi syödä edes mitään leivonnaisia, joissa on vähänkään maidon valkuaisaineita mukana.

      Toivottavasti asia selvisi. :)
      Ja onhan noita nettisivujakin, tässäpä jotain:

      http://www.valio.fi/channels/www/etusivu/ravitsemus_ja_hyvinvointi/unnamed_1/unnamed_1.html

      http://195.148.137.193/eruokavaliot/avalinnatmaito.htm

      http://www.kemijarvi.fi/isokyla/irjar/oppilaat/erityisruokavaliot.html

    • suolasilakka

      Laktoosi-intoleranssi ei ole allergia lainkaan vaan etelämmissä maissa aikuisille ihmisille hyvin tyypillinen tila. Eli maidon maitosokeria hajottava laktaasi-entsyymi puuttuu ihmisen elimistöstä. Tätä entsyymiä voi ostaa apteekista tabletteina jos satunnaisesti haluaa nauttia maitotuotteista. Pohjoismaissa ainoa selviytymiskein talvien yli oli juoda maitoa kun muu ravinto oli vähäistä ja lopulta ihmisen perimä muuttui aikuisenakin laktoosia sietäväksi. Yleisesti ottaen muualla maailmassa maidon juonti loppuu nuoruusiässä.

      Saman tyylistä asioiden sekoittamista on myös keliakian kutsuminen vilja-allergiaksi.

    • Heidi

      Hei!

      Itselläni on maitoallergia. Oireina minulla on polttava vatsakipu, vatsasekaisin, ilmavaivat ja ihottuma ( pääasiassa käsissä ja olkapäissä ).

      Joillakin on vielä pahemmat reaktiot. Olen kuullut, että hengitys on salpaantunut, oksentelua ym.

      • mirkku

        minut on pienennä diagnosoitu laktoosi intoleranssia sairastavaksi henkilöksi.näin iän myötä oireet ovat kuitenkin hävinneet.olen jutellut usean henkilön kanssa maitoallergiasta ja laktoosi intoleranssista.olemme pohtineet myös sitä miksi suomalaiset herkistyvät maidolle muita kansoja helpommin.ehkä on kyse maidon erilaisesta koostumuksesta tai sitten maito käsitellään eri tavoin tehtaissa kuin muissa maissa.niin tarkkaan en kyllä aiheeseen ole tutustunut että osaisin sanoa miten maito käsitellään muualla kuin meillä.suomessahan maito tyypillisesti iskukuumennetaan ja maidon rasvat pilkotaan keinotekoisesti jotta maidon säilyvyys pitenee.eli siis maidon normaali rakenne muuttuu. monet maidolle herkistyneet ihmiset ovat kuitenkin huomanneet että he pystyvät käyttämään luomu maitoa ilman että heillä ilmenee minkäänlaisia oireita. tämä luultavasti johtuu siitä että luomu maitoa ei ole keinotekoisesti käsitelty säilyvyyden pitentämiseksi.näin ollen maidon rasvat nousevat maidon pintaan. tai voidaanhan myös ajatella että lehmille syötetty ravinto on ollut erilaista ja näin ollen myös maidon laatu muuttuu,voihan olla että olemmekin allergisia jollekkin keinotekoiselle rehun lisäaineelle joka kulkeutuu myös maitopurkkeihimme kaupan hyllyille. tuntuu että aihe tarvitsisi tarkempaa tutkimusta, olisihan mahtavaa jos suomalaiset (ainakin edes osa) pääsisi eroon tästä ikävästä vaivasta.
        itse kun en ole aihetta sen enempää tutkinut niin en tietenkään voi mennä takuuseen siitä voivatko kaikki maito allergiset tai laktoosi intoleranssia sairastavat juoda luomu maitoa.mutta jos normaali oireet ovat vähäiset niin kehotan kyllä kokeilemaan vaikka ihan pienenä annoksena.en suosittele sellaisille henkilöille joiden hengitys salpaantuu,en halua olla vastuussa kenenkään tukehtumisesta jos maito aiheuttaakin oireita:)


      • Retu
        mirkku kirjoitti:

        minut on pienennä diagnosoitu laktoosi intoleranssia sairastavaksi henkilöksi.näin iän myötä oireet ovat kuitenkin hävinneet.olen jutellut usean henkilön kanssa maitoallergiasta ja laktoosi intoleranssista.olemme pohtineet myös sitä miksi suomalaiset herkistyvät maidolle muita kansoja helpommin.ehkä on kyse maidon erilaisesta koostumuksesta tai sitten maito käsitellään eri tavoin tehtaissa kuin muissa maissa.niin tarkkaan en kyllä aiheeseen ole tutustunut että osaisin sanoa miten maito käsitellään muualla kuin meillä.suomessahan maito tyypillisesti iskukuumennetaan ja maidon rasvat pilkotaan keinotekoisesti jotta maidon säilyvyys pitenee.eli siis maidon normaali rakenne muuttuu. monet maidolle herkistyneet ihmiset ovat kuitenkin huomanneet että he pystyvät käyttämään luomu maitoa ilman että heillä ilmenee minkäänlaisia oireita. tämä luultavasti johtuu siitä että luomu maitoa ei ole keinotekoisesti käsitelty säilyvyyden pitentämiseksi.näin ollen maidon rasvat nousevat maidon pintaan. tai voidaanhan myös ajatella että lehmille syötetty ravinto on ollut erilaista ja näin ollen myös maidon laatu muuttuu,voihan olla että olemmekin allergisia jollekkin keinotekoiselle rehun lisäaineelle joka kulkeutuu myös maitopurkkeihimme kaupan hyllyille. tuntuu että aihe tarvitsisi tarkempaa tutkimusta, olisihan mahtavaa jos suomalaiset (ainakin edes osa) pääsisi eroon tästä ikävästä vaivasta.
        itse kun en ole aihetta sen enempää tutkinut niin en tietenkään voi mennä takuuseen siitä voivatko kaikki maito allergiset tai laktoosi intoleranssia sairastavat juoda luomu maitoa.mutta jos normaali oireet ovat vähäiset niin kehotan kyllä kokeilemaan vaikka ihan pienenä annoksena.en suosittele sellaisille henkilöille joiden hengitys salpaantuu,en halua olla vastuussa kenenkään tukehtumisesta jos maito aiheuttaakin oireita:)

        Suomalaiset eivät todellakaan herkisty muita kansoja herkemmin! Etelän maissa noin 50-95% aikuisista on laktoosi-intolerantikkoja. Siellä eivät maitoa juo kuin lapset. Suomalaisille ja muille pohjoismaisille ihmisille tuo omituinen tapa kuitenkin jatkuu aikuisiälle asti, yleisesti ottaen suurin osa maailman ihmisistä ei siedä maitoa, on harvinaista, jos sitä voi aikuisena vielä juoda! Suomalaisilla on vaan tuo kumma tapa tunkea sitä maitoa joka paikkaan! =]


      • sanja
        mirkku kirjoitti:

        minut on pienennä diagnosoitu laktoosi intoleranssia sairastavaksi henkilöksi.näin iän myötä oireet ovat kuitenkin hävinneet.olen jutellut usean henkilön kanssa maitoallergiasta ja laktoosi intoleranssista.olemme pohtineet myös sitä miksi suomalaiset herkistyvät maidolle muita kansoja helpommin.ehkä on kyse maidon erilaisesta koostumuksesta tai sitten maito käsitellään eri tavoin tehtaissa kuin muissa maissa.niin tarkkaan en kyllä aiheeseen ole tutustunut että osaisin sanoa miten maito käsitellään muualla kuin meillä.suomessahan maito tyypillisesti iskukuumennetaan ja maidon rasvat pilkotaan keinotekoisesti jotta maidon säilyvyys pitenee.eli siis maidon normaali rakenne muuttuu. monet maidolle herkistyneet ihmiset ovat kuitenkin huomanneet että he pystyvät käyttämään luomu maitoa ilman että heillä ilmenee minkäänlaisia oireita. tämä luultavasti johtuu siitä että luomu maitoa ei ole keinotekoisesti käsitelty säilyvyyden pitentämiseksi.näin ollen maidon rasvat nousevat maidon pintaan. tai voidaanhan myös ajatella että lehmille syötetty ravinto on ollut erilaista ja näin ollen myös maidon laatu muuttuu,voihan olla että olemmekin allergisia jollekkin keinotekoiselle rehun lisäaineelle joka kulkeutuu myös maitopurkkeihimme kaupan hyllyille. tuntuu että aihe tarvitsisi tarkempaa tutkimusta, olisihan mahtavaa jos suomalaiset (ainakin edes osa) pääsisi eroon tästä ikävästä vaivasta.
        itse kun en ole aihetta sen enempää tutkinut niin en tietenkään voi mennä takuuseen siitä voivatko kaikki maito allergiset tai laktoosi intoleranssia sairastavat juoda luomu maitoa.mutta jos normaali oireet ovat vähäiset niin kehotan kyllä kokeilemaan vaikka ihan pienenä annoksena.en suosittele sellaisille henkilöille joiden hengitys salpaantuu,en halua olla vastuussa kenenkään tukehtumisesta jos maito aiheuttaakin oireita:)

        siis laktoosi-intoleranssi ja "maito-allergia" ovat kaksi aivan eri asiaa,"maitoallergikko" on allerginen lehmänmaidon valkuaisaineelle eli proteiinille ja saa siis oireita kaikista lehmänmaitoa sisältävistä tuotteista.oireet ovat jokaisella yksilöllisiä.usein lapsuusiässä tapahtunut allergisoituminen voi "parantua" myöhemmällä iällä ts siedätyshoidolla,tämäkään ei auta kaikilla ja silloin ainoa keino välttää oireilua on välttää lehmänmaitotuotteiden käyttöä.onneksi maitotuotteet eivät edes ole välttämättömiä aikuiselle.


      • Suolasilakka
        mirkku kirjoitti:

        minut on pienennä diagnosoitu laktoosi intoleranssia sairastavaksi henkilöksi.näin iän myötä oireet ovat kuitenkin hävinneet.olen jutellut usean henkilön kanssa maitoallergiasta ja laktoosi intoleranssista.olemme pohtineet myös sitä miksi suomalaiset herkistyvät maidolle muita kansoja helpommin.ehkä on kyse maidon erilaisesta koostumuksesta tai sitten maito käsitellään eri tavoin tehtaissa kuin muissa maissa.niin tarkkaan en kyllä aiheeseen ole tutustunut että osaisin sanoa miten maito käsitellään muualla kuin meillä.suomessahan maito tyypillisesti iskukuumennetaan ja maidon rasvat pilkotaan keinotekoisesti jotta maidon säilyvyys pitenee.eli siis maidon normaali rakenne muuttuu. monet maidolle herkistyneet ihmiset ovat kuitenkin huomanneet että he pystyvät käyttämään luomu maitoa ilman että heillä ilmenee minkäänlaisia oireita. tämä luultavasti johtuu siitä että luomu maitoa ei ole keinotekoisesti käsitelty säilyvyyden pitentämiseksi.näin ollen maidon rasvat nousevat maidon pintaan. tai voidaanhan myös ajatella että lehmille syötetty ravinto on ollut erilaista ja näin ollen myös maidon laatu muuttuu,voihan olla että olemmekin allergisia jollekkin keinotekoiselle rehun lisäaineelle joka kulkeutuu myös maitopurkkeihimme kaupan hyllyille. tuntuu että aihe tarvitsisi tarkempaa tutkimusta, olisihan mahtavaa jos suomalaiset (ainakin edes osa) pääsisi eroon tästä ikävästä vaivasta.
        itse kun en ole aihetta sen enempää tutkinut niin en tietenkään voi mennä takuuseen siitä voivatko kaikki maito allergiset tai laktoosi intoleranssia sairastavat juoda luomu maitoa.mutta jos normaali oireet ovat vähäiset niin kehotan kyllä kokeilemaan vaikka ihan pienenä annoksena.en suosittele sellaisille henkilöille joiden hengitys salpaantuu,en halua olla vastuussa kenenkään tukehtumisesta jos maito aiheuttaakin oireita:)

        Käyppä lukemassa tuolta vähän kotimaisesta maidosta: http://www.maitojaterveys.fi/maitotie.htm#Kysymyksiä maidosta

        Sulla tuntuu olevan vähintäänkin outo käsitys Suomalaisesta maataloudesta. Voin vakuuttaa että suomalainen maitoteollisuus maailman huippua laadunvalvonnassa ja ulottuu lehmän ruokapöytään asti, koska kaikki mitä lehmä syö vaikuttaa lopputuotteeseen.

        Laktoosi-intolerantikot tai allergikot eivät siedä luomumaitoa yhtään sen paremmin kuin käsiteltyä, oireet vain tulevat pitkällä viiveellä (tutkittua tietoa)

        Suomalaiset(kuten muutkin pohjoismaalaiset) sietävät maitoa PAREMMIN kuin muut kansat.
        Ja laktoosi-intoleranssi EI OLE SAIRAUS!!!


      • Suolasilakka
        mirkku kirjoitti:

        minut on pienennä diagnosoitu laktoosi intoleranssia sairastavaksi henkilöksi.näin iän myötä oireet ovat kuitenkin hävinneet.olen jutellut usean henkilön kanssa maitoallergiasta ja laktoosi intoleranssista.olemme pohtineet myös sitä miksi suomalaiset herkistyvät maidolle muita kansoja helpommin.ehkä on kyse maidon erilaisesta koostumuksesta tai sitten maito käsitellään eri tavoin tehtaissa kuin muissa maissa.niin tarkkaan en kyllä aiheeseen ole tutustunut että osaisin sanoa miten maito käsitellään muualla kuin meillä.suomessahan maito tyypillisesti iskukuumennetaan ja maidon rasvat pilkotaan keinotekoisesti jotta maidon säilyvyys pitenee.eli siis maidon normaali rakenne muuttuu. monet maidolle herkistyneet ihmiset ovat kuitenkin huomanneet että he pystyvät käyttämään luomu maitoa ilman että heillä ilmenee minkäänlaisia oireita. tämä luultavasti johtuu siitä että luomu maitoa ei ole keinotekoisesti käsitelty säilyvyyden pitentämiseksi.näin ollen maidon rasvat nousevat maidon pintaan. tai voidaanhan myös ajatella että lehmille syötetty ravinto on ollut erilaista ja näin ollen myös maidon laatu muuttuu,voihan olla että olemmekin allergisia jollekkin keinotekoiselle rehun lisäaineelle joka kulkeutuu myös maitopurkkeihimme kaupan hyllyille. tuntuu että aihe tarvitsisi tarkempaa tutkimusta, olisihan mahtavaa jos suomalaiset (ainakin edes osa) pääsisi eroon tästä ikävästä vaivasta.
        itse kun en ole aihetta sen enempää tutkinut niin en tietenkään voi mennä takuuseen siitä voivatko kaikki maito allergiset tai laktoosi intoleranssia sairastavat juoda luomu maitoa.mutta jos normaali oireet ovat vähäiset niin kehotan kyllä kokeilemaan vaikka ihan pienenä annoksena.en suosittele sellaisille henkilöille joiden hengitys salpaantuu,en halua olla vastuussa kenenkään tukehtumisesta jos maito aiheuttaakin oireita:)

        Maidon homogenoinnilla ei yhteyttä vatsakipuihin

        Maidon homogenoinnista on viime aikoina puhuttu paljon lehdistössä ja radiossa. Joukko kuluttajia kokee saavansa allergisia tai muita oireita homogenoidusta maidosta, mutta kertoo voivansa käyttää oireitta homogenoimatonta luomu- ja tilamaitoa. Tutkimuksissa homogenoidun ja homogenoimattoman maidon siedossa ei kuitenkaan ole havaittu eroa.

        Maidon homogenointia on käytetty maailmanlaajuisesti 1960-luvulta lähtien, koska se parantaa maidon makua ja säilyvyyttä. Homogenoinnissa maito ajetaan tiheän suodattimen läpi, jolloin isot rasvahiukkaset pilkkoutuvat, samalla tavoin kuin palasokeri jauhautuisi raesokeriksi. Samalla osa proteiinista levittäytyy proteiiniryppäistä rasvahiukkasten pinnalle. Laktoosin rakenne ei muutu homogenoinnissa.

        Eräissä 1970-luvulla tehdyissä tutkimuksissa esitettiin niin sanottu Osterin hypoteesi, jonka mukaan homogenoidun maidon pienet rasvahiukkaset voisivat imeytyä suolesta kokonaisina, jolloin rasvahiukkasiin sitoutuneet entsyymit saattaisivat aiheuttaa sydän- ja verisuonitaudeille altistavia muutoksia verisuonten seinämissä. Tämä väite on myöhemmissä tutkimuksissa kumottu.

        Homogenoimaton maito ei sovi maitoallergikolle

        Eläinkokeiden perusteella on epäilty, että maidon homogenointi aiheuttaisi allergiaoireita. Tutkimukset ihmisillä eivät vahvista epäilystä. Homogenoidun ja homogenoimattoman maidon siedossa ei ole havaittu eroa maitoallergisilla lapsilla, maitoa sietävillä, maitoyliherkillä eikä laktoosi-intoleranteilla aikuisilla. Vanhempien ei tule omatoimisesti kokeilla maitoallergisten lastensa luomumaidon sietoa, sillä valvomattomat kokeilut voivat johtaa vakaviin reaktioihin.


      • Katju
        Suolasilakka kirjoitti:

        Käyppä lukemassa tuolta vähän kotimaisesta maidosta: http://www.maitojaterveys.fi/maitotie.htm#Kysymyksiä maidosta

        Sulla tuntuu olevan vähintäänkin outo käsitys Suomalaisesta maataloudesta. Voin vakuuttaa että suomalainen maitoteollisuus maailman huippua laadunvalvonnassa ja ulottuu lehmän ruokapöytään asti, koska kaikki mitä lehmä syö vaikuttaa lopputuotteeseen.

        Laktoosi-intolerantikot tai allergikot eivät siedä luomumaitoa yhtään sen paremmin kuin käsiteltyä, oireet vain tulevat pitkällä viiveellä (tutkittua tietoa)

        Suomalaiset(kuten muutkin pohjoismaalaiset) sietävät maitoa PAREMMIN kuin muut kansat.
        Ja laktoosi-intoleranssi EI OLE SAIRAUS!!!

        ..suomalaisista on laktoosi-intolerantikkoja 17%, kun monissa muissa maissa prosenttiluku on 5. Tämä saattaa tietenkin johtua myös maidon korkeasta käyttöasteesta. Kuitenkin monet intolerantikot sanovat voivansa käyttää esimerkiksi ranskalaisia (lue: ei Valion)maitotuotteita. Suomessa maidosta esitettävää informaatiota ei kannata kulauttaa ihan sellaisenaan, monesti tutkimuksien takaa nimittäin löytyy tahoja, joilla on oma lypsäjä ojassa. (Anteeksi epäluuloisuuteni, mutta kuitenkin..)


      • Suolasilakka
        Katju kirjoitti:

        ..suomalaisista on laktoosi-intolerantikkoja 17%, kun monissa muissa maissa prosenttiluku on 5. Tämä saattaa tietenkin johtua myös maidon korkeasta käyttöasteesta. Kuitenkin monet intolerantikot sanovat voivansa käyttää esimerkiksi ranskalaisia (lue: ei Valion)maitotuotteita. Suomessa maidosta esitettävää informaatiota ei kannata kulauttaa ihan sellaisenaan, monesti tutkimuksien takaa nimittäin löytyy tahoja, joilla on oma lypsäjä ojassa. (Anteeksi epäluuloisuuteni, mutta kuitenkin..)

        Olen aivan täysin samaa mieltä että kaikenlaisissa tutkimuksissa kannattaa myös katsoa että kuka sen on rahoittanut :) Ja Suomessa varsinkin on ihmeellistä aivopesua tämän maidon taholta, aikuinen ihminen kun ei ole mitenkään riippuvainen maidosta mutta esim. laktoosi-intoleranssi leimataan täällä sairaudeksi ja maitoa työnnetään miltei joka paikkaan ja kaikkiin tuotteisiin. Maito on erinomainen kalsiumin ja proteiinin lähde muttei elintärkeä ihmiselle.Mutta ennemmin uskon tutkittua tietoa kuin tällaista mutu-keskusteluja... Tässä taas vähän faktaa:


        Laktoosin imeytymishäiriö esiintyy noin puolella maapallon väestöstä ja joka kuudennella aikuisella suomalaisella. Suomessa maidon käyttö on runsasta. Tutkitusta väestöstä jopa 30 % tunsi saavansa oireita maidosta, mutta vain puolella heistä todettiin laktoosin imeytymishäiriö. Etelä-Italiassa, jossa laktoosin imeytymishäiriö on yleinen (67 %:lla), vain pieni osa ihmisistä, joilla on laktoosin imeytymishäiriö, tuntee saavansa maidosta oireita.


      • Suolasilakka
        Katju kirjoitti:

        ..suomalaisista on laktoosi-intolerantikkoja 17%, kun monissa muissa maissa prosenttiluku on 5. Tämä saattaa tietenkin johtua myös maidon korkeasta käyttöasteesta. Kuitenkin monet intolerantikot sanovat voivansa käyttää esimerkiksi ranskalaisia (lue: ei Valion)maitotuotteita. Suomessa maidosta esitettävää informaatiota ei kannata kulauttaa ihan sellaisenaan, monesti tutkimuksien takaa nimittäin löytyy tahoja, joilla on oma lypsäjä ojassa. (Anteeksi epäluuloisuuteni, mutta kuitenkin..)

        Milläköhän tavalla ranskalaisen maidon laktoosi eroaa Valion maidon laktoosista? :)


      • Katju
        Suolasilakka kirjoitti:

        Olen aivan täysin samaa mieltä että kaikenlaisissa tutkimuksissa kannattaa myös katsoa että kuka sen on rahoittanut :) Ja Suomessa varsinkin on ihmeellistä aivopesua tämän maidon taholta, aikuinen ihminen kun ei ole mitenkään riippuvainen maidosta mutta esim. laktoosi-intoleranssi leimataan täällä sairaudeksi ja maitoa työnnetään miltei joka paikkaan ja kaikkiin tuotteisiin. Maito on erinomainen kalsiumin ja proteiinin lähde muttei elintärkeä ihmiselle.Mutta ennemmin uskon tutkittua tietoa kuin tällaista mutu-keskusteluja... Tässä taas vähän faktaa:


        Laktoosin imeytymishäiriö esiintyy noin puolella maapallon väestöstä ja joka kuudennella aikuisella suomalaisella. Suomessa maidon käyttö on runsasta. Tutkitusta väestöstä jopa 30 % tunsi saavansa oireita maidosta, mutta vain puolella heistä todettiin laktoosin imeytymishäiriö. Etelä-Italiassa, jossa laktoosin imeytymishäiriö on yleinen (67 %:lla), vain pieni osa ihmisistä, joilla on laktoosin imeytymishäiriö, tuntee saavansa maidosta oireita.

        kuten sanoin, asia voi olla myös kulutuskysymys... Esimerkiksi maidosta vaahdotaan kauheasti osteoporoosin yhteydessä, vaikka syynä siihen voi tutkimusten mukaan olla myös d-vitamiinivaje. D-vitamiinin epäillään tutkimusten mukaan myös ehkäisevän lapsuusiän diabetesta, jota liian lehmänmaidon taas epäillään edesauttavan. Kun tunnut tietävän näistä maitojutuista, niin kuinka maidon proteiinit mahtavat vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen? Tätä olen pohtinut jo lukuisia toveja..


      • suolasilakka
        Katju kirjoitti:

        kuten sanoin, asia voi olla myös kulutuskysymys... Esimerkiksi maidosta vaahdotaan kauheasti osteoporoosin yhteydessä, vaikka syynä siihen voi tutkimusten mukaan olla myös d-vitamiinivaje. D-vitamiinin epäillään tutkimusten mukaan myös ehkäisevän lapsuusiän diabetesta, jota liian lehmänmaidon taas epäillään edesauttavan. Kun tunnut tietävän näistä maitojutuista, niin kuinka maidon proteiinit mahtavat vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen? Tätä olen pohtinut jo lukuisia toveja..

        Kalsiumin imeytymistä lisäävät

        D-vitamiini; D-vitamiini mahdollistaa kalsiumin imeytymisen ohutsuolessa muodostamalla kalsiumia sitovaa proteiinia ohutsuolen solussa
        elimistön tarve/ kasvua lisäävät hormonit; raskaana olevalla naisella ja kasvavalla lapsella ruoan kalsiumista imeytyy 50 %.
        mahalaukun happamuus
        vähäinen saanti ruokavaliosta
        maitosokeri eli laktoosi; pitää kalsiumin liukenevassa, helposti imeytyvässä muodossa.
        proteiinien hajoamisessa vapautuneet aminohapot

        Kalsiumin imeytymistä vähentävät

        runsaasti ravintokuitua sisältävä ruokavalio
        ruoan fytaatit, joita on täysjyväviljavalmisteissa sekä palkoviljassa, muodostavat kalsiumin kanssa imeytymätöntä kalsiumfytaattia
        oksalaatit, joita on raparperissa ja pinaatissa, suklaassa, teessä ja mansikoissa, muodostavat kalsiumin kanssa imeytymätöntä kalsiumoksalaattia
        imeytymätön rasva voi sitoa kalsiumia imeytymättömään muotoon, mikä on ongelmallista varsinkin rasvaripulin yhteydessä, jolloin myös D-vitamiinin imeytyminen on vähäistä.
        runsas kalsiumin saanti (kivennäisainevalmisteet)
        ikä; vanhuksilla kalsiumin imeytyminen on saattanut vähentyä 15 %:iin.
        Normaalisti ravinnon kalsiumista imeytyy n. 25 -35 %, mutta kalsiumin tarpeen ollessa suuri, kuten elimistön kasvuvaiheessa, imeytyminen tehostuu. Saannin vähentyessä veren kalsiumpitoisuus pienenee jonkin verran laukaisten hormonaaliset muutokset. Jos ruokavaliosta ei saada riittävästi kalsiumia tai imeytyminen on riittämätöntä, esimerkiksi D-vitamiinin puutoksen yhteydessä, luuston kalsiumvarastot ehtyvät.


      • neiti2
        Suolasilakka kirjoitti:

        Käyppä lukemassa tuolta vähän kotimaisesta maidosta: http://www.maitojaterveys.fi/maitotie.htm#Kysymyksiä maidosta

        Sulla tuntuu olevan vähintäänkin outo käsitys Suomalaisesta maataloudesta. Voin vakuuttaa että suomalainen maitoteollisuus maailman huippua laadunvalvonnassa ja ulottuu lehmän ruokapöytään asti, koska kaikki mitä lehmä syö vaikuttaa lopputuotteeseen.

        Laktoosi-intolerantikot tai allergikot eivät siedä luomumaitoa yhtään sen paremmin kuin käsiteltyä, oireet vain tulevat pitkällä viiveellä (tutkittua tietoa)

        Suomalaiset(kuten muutkin pohjoismaalaiset) sietävät maitoa PAREMMIN kuin muut kansat.
        Ja laktoosi-intoleranssi EI OLE SAIRAUS!!!

        Tervehdys kaikille!

        Monet tuttavani, joilla on laktoosi-intoleranssi sanovat voivansa juoda maitoa ulkomailla. Liekö syynä se, että todella useassa maassa (ei Suomessa) maito käsitellään niin, että se säilyy huomattavasti kauemmin kuin täällä meillä. Ja laktoosihan hajoaa ajanmyötä!

        Syy saattaa olla siis siinä, että ne ketkut juottavat meille säilöntäaineita täynnä olevaa litkua joka on kaukana meidän tuoremaidosta:::


      • Retu
        Katju kirjoitti:

        ..suomalaisista on laktoosi-intolerantikkoja 17%, kun monissa muissa maissa prosenttiluku on 5. Tämä saattaa tietenkin johtua myös maidon korkeasta käyttöasteesta. Kuitenkin monet intolerantikot sanovat voivansa käyttää esimerkiksi ranskalaisia (lue: ei Valion)maitotuotteita. Suomessa maidosta esitettävää informaatiota ei kannata kulauttaa ihan sellaisenaan, monesti tutkimuksien takaa nimittäin löytyy tahoja, joilla on oma lypsäjä ojassa. (Anteeksi epäluuloisuuteni, mutta kuitenkin..)

        Muissa maissa laktoosi-intolerantikkoja on paljon enemmän! n. 50-95% ihmisistä riippuen maasta. Pohjoismaisille ihmisille on kehittynyt tuo sietokyky maitoa kohtaan, joka sinänsä on paljon omituisempi juttu, ja paljon enemmän "sairaus" kuin laktoosi-intoleranssi. Maito ei aikuisen ihmisen elimistöön kuulu! Vain lapset tarvitsevat (ja yleensä sietävät) sitä kasvamista varten. Vai imettävätkö muut nisäkkäät aikuisia lajitovereitaan? Eivät, vain poikasiaan! Miksi naikuisten ihmisten siis pitäisi juoda maitoa?


      • Emily
        Suolasilakka kirjoitti:

        Maidon homogenoinnilla ei yhteyttä vatsakipuihin

        Maidon homogenoinnista on viime aikoina puhuttu paljon lehdistössä ja radiossa. Joukko kuluttajia kokee saavansa allergisia tai muita oireita homogenoidusta maidosta, mutta kertoo voivansa käyttää oireitta homogenoimatonta luomu- ja tilamaitoa. Tutkimuksissa homogenoidun ja homogenoimattoman maidon siedossa ei kuitenkaan ole havaittu eroa.

        Maidon homogenointia on käytetty maailmanlaajuisesti 1960-luvulta lähtien, koska se parantaa maidon makua ja säilyvyyttä. Homogenoinnissa maito ajetaan tiheän suodattimen läpi, jolloin isot rasvahiukkaset pilkkoutuvat, samalla tavoin kuin palasokeri jauhautuisi raesokeriksi. Samalla osa proteiinista levittäytyy proteiiniryppäistä rasvahiukkasten pinnalle. Laktoosin rakenne ei muutu homogenoinnissa.

        Eräissä 1970-luvulla tehdyissä tutkimuksissa esitettiin niin sanottu Osterin hypoteesi, jonka mukaan homogenoidun maidon pienet rasvahiukkaset voisivat imeytyä suolesta kokonaisina, jolloin rasvahiukkasiin sitoutuneet entsyymit saattaisivat aiheuttaa sydän- ja verisuonitaudeille altistavia muutoksia verisuonten seinämissä. Tämä väite on myöhemmissä tutkimuksissa kumottu.

        Homogenoimaton maito ei sovi maitoallergikolle

        Eläinkokeiden perusteella on epäilty, että maidon homogenointi aiheuttaisi allergiaoireita. Tutkimukset ihmisillä eivät vahvista epäilystä. Homogenoidun ja homogenoimattoman maidon siedossa ei ole havaittu eroa maitoallergisilla lapsilla, maitoa sietävillä, maitoyliherkillä eikä laktoosi-intoleranteilla aikuisilla. Vanhempien ei tule omatoimisesti kokeilla maitoallergisten lastensa luomumaidon sietoa, sillä valvomattomat kokeilut voivat johtaa vakaviin reaktioihin.

        käykää piruuttanne myös "homogenoinnin vastaisilla"-sivuilla ja lukekaa ihmisten omia kokemuksia. Olkoon tutkimustulokset sitten mitä vain. 8-vuotias tyttäreni on päässyt monista vaivoistaan homogenoimattomalla ruokavaliolla.
        http://www.susiraja.net/sivut/susielamanmeno/2263


      • argh!
        Emily kirjoitti:

        käykää piruuttanne myös "homogenoinnin vastaisilla"-sivuilla ja lukekaa ihmisten omia kokemuksia. Olkoon tutkimustulokset sitten mitä vain. 8-vuotias tyttäreni on päässyt monista vaivoistaan homogenoimattomalla ruokavaliolla.
        http://www.susiraja.net/sivut/susielamanmeno/2263

        Älä viitsi tollaista esihistoriallista linkkiä tänne postata, toi höpö höpö juttu on historiaa.


    • ulosteessa

      Olen havainnut, että minulla (ikää 45 v) ilmenee ajoittain verta ulosteessa. En ole mennyt asiasta lääkäriin, vaikka on olemassa riski.

      En ole mennyt lääkäriin, koska oireilua on esiintynyt jo noin 10 v ajan - satunnaisesti - ja se näyttää liittyvän kaikenlaiseen maitojuttuun, siis todennäköisesti molempiin edellä kuvattuihin maitoallergioihin.

      Olen omatoimisesti yksilöinyt syy-yhteyden pelkästään maitoon, ja nyt tulee OLEELLINEN:

      Maidolla en suinkaan tarkoita nyt pelkästään juomaa vaan:

      - Pussikeitot
      - kastikesuurusteet (maizena yms.)
      - makkarat
      - margariini (laktoosia 0,3 g/ 100g)
      - hylatuotteet
      - kaikki vastaavat piilomaitotuotteet, joista
      muut voinevat jatkaa.

      Itse, en tiedä, onko perimmäinen syy maidon valkuainen vai sen sokeri (laktoosi). Mutta kun
      pysyy erossa molemmista, hyvinvointi on taattu.

      Vei aikaa, ennen kuin tajusin, että ruskeakastike
      voi olla yksi "pääperkeleistä" (anteeksi, mutta
      näin vain on). Työpaikkaruokaloissa saat vastauksena mitä sattuu, mutta kastikkeet tehdään teollisesti tehtaissa, ei keittiöissä.

      Suurimpana syyllisenä pidän ruokatuotteiden AGRESSIIVISTA MANIPULOINTIA. Mitä yksinkertaisimmissa perusraaka-aineissa pitäydyn, sen varmemmin vältän kaikki vatsaoireet.

      Toisin kuin eräät muut, oloni on parhaimmillaan etelänmatkoilla, tai vaikkapa Virossa käydessäni.
      Syy lienee se, että maitojauheita ei syydetä joka paikkaan. Viron ruokakulttuurin etu on aina näihin päiviin asti ollut manipuloimattomuus sekä
      tosiasiallinen luomutuotanto.

      Hyvä fiilis nytkin, ja huomenna äänestämään.
      Ruokamanipulaattorit, joita suomi on pullollaan, ja me veronmaksajat vielä saamme heidän palkkansa
      maksaa, eivät kuitenkaan omaa ääntäni saa!!!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Alahan tulla paikkaamaan tekojas

      Ja lopeta se piilossa oleminen. Olet vastuussa mun haavoista. Vien asian eteenpäin jos ei ala kuulumaan.
      Suhteet
      31
      6106
    2. Ei tunnu, että välität yhtään

      Tuntuu, että et edes muista minua koko ihmistä. 😢
      Ikävä
      39
      3982
    3. Onko kenellekään muulle käynyt niin

      Että menetti tilaisuutensa? Kaivattu oli kuin tarjottimella, osoitti kiinnostusta vahvasti, silmät ja olemus täynnä rakk
      Ikävä
      183
      3343
    4. Ketä tietää

      Missä ammuttiin pyssyllä.
      Kotka
      12
      2858
    5. Veikeä Satu

      Tuu jutteleen, kaipaan sua. Oot kuuma nainen.
      Ikävä
      29
      2282
    6. Näytitpä taas niin hyvältä!

      Nautit tilanteesta täysin rinnoin. Sinä olet kuin
      Tunteet
      12
      2277
    7. Tietääkö kaivattusi että

      olet häneen ihastunut? 🤠
      Ikävä
      162
      1916
    8. Onko kaipaamallasi

      Naisella silikonit 🤔
      Ikävä
      23
      1719
    9. Oletko nyt

      Onnellinen mies naisesi kanssa?
      Ikävä
      28
      1494
    10. Terveiset kaivatullesi

      kesän aluksi tähän ketjuun.
      Ikävä
      105
      1382
    Aihe