Voitteko kertoa suomalaisia perinneruokien nimiä, jotka eivät ole niin tunnettuja ja joita ei paljoa enää valmisteta. Mieleeni tulee siansyltty. En tiedä kylläkään millaista se on ja miten valmistetaan. Olisi erittäin hieno jos voitte neuvo mistä löytäisi reseptin tai henkilön joka osaisi valmistaa ko. ruokia.
Ei tunnettuja suomalaisia perinneruokia
9
4177
Vastaukset
- Kiril
joita ei nykyisin juurikaan tunneta ovat mm. sianpääsyltty tai painesyltty, sisälmyssyltty, vasikan aivot, keitetyt siansorkat ja paistetut utareet. Löysin ne isoäitini keittokirjasta, joka on vuodelta 1943.
- nimellä
painesyltty, niin löytyy ainakin tuohon syltty asiaan selvyyttä. Sitten olisi sellainen herkku, kuin kälvetetty kala, eli suolataan esim. särki oikein tujusti, ja sitten vaan kuivatellaan, ei kylläkään ole mielestäni mitään kovinkaan suurta herkkua. Sikasoppa eli tappaiskeittohan on myös jonkinlainen perinneherkku, vaan taitaa sitä ihmiset vieläkin tehdä aika paljon, jos on niinkuin tuollaisia kotitarvesikoja kasvamassa, elikkä vähän lihaa, perunoita ja sitten kaikki mahdolliset sisuskalut siitä potsista, keuhkot, sydän, munuaiset, maksa, taitaapa joku laittaa vatsalaukkuakin siihen. Siis tämä tehdään teurastuksen jälkeen. Kaurakiisseli on myöskin aika mainion makuinen juttu, siihen löytyy ihan googlettamalla ohjeita.
- suomalaisia
Perinneruokia nuo edellä mainitut toki voivat olla, mutta harvapa niistä on erityisen suomalainen, vaan ne ovat varsin yleisiä ihan ympäri Eurooppaa, ja myös lähinaapureista Ruotsista, Venäjältä ja Virosta löytyvät useimmat.
- Tapiolan_emäntä
Lohkase kaunis kappale häränreidestä, pänttää sitä kirwestakalla, hiero siihen suolaa, pippuria sekä sokeria, pane se muutaman katajamarja-kourallisen ynnä moniaan kuoritun punasipulin kera hywin puhdistettuun pyttyyn ja kaada hiukka sahtia ja etikkaa lihalle, jota kannen alla säilytetään ruoka-aitassa, mutta silloin tällöin käännellään.
Suwella sitä ei tule pitää syömättä kauan, mutta talwella sitä woi muutaman wiikon säilyttää. Se paistetaan kuten weres häränpaistikin.
Lähde: Uusi helppohintainen Keittiökirja meikäläisten keittiöitä warten, painettu Tampereella, Tampereen Kirjapaino-Osakeyhtiö, 1891. - pitää uskoa
Jaakko Kolmonen otti aikoinaan työkseen nimetä jokaiselle suomalaiselle kunnalle oman nimikkoruoan näistä perinneruoista.
No siinä sitten kävi niin, että homma ei aina mehnnyt kohdalleen. En tiedä, mistä lähteestä ja millä perusteilla Kolmonen niputti ruoan ja kunnan, mutta ainakaan minun keskipohjalaisen syntymäkuntani perinneruoaksi nimetystä appeesta ei kukaan ollut siellä ikinä kuullutkaan.
Niin, ja sen perinneruoan nimi on PÖKKYRÄPAISTI. Älkää kysykö, miten sitä tehdään tai mitä se sisältää. Ei sitä edelleenkään kukaan tiedä. Eikä tee. Mutta Kolmosen kirjassa nimi kuitenkin lukee.- Anonyymi
Teenpä sitä ja kysyttyä on myyjäisissäkin.
- Haggish
Mahapaitasyltty:yleisemmin tunnettu.Kolmen sormen liha:Forssa.Puksmäntti:Humppila.Piapo(=talkkuna):Jokioinen.Valmistusohjeita kannattaa tiedustaa paikallisilta keinoelinasiamiehiltä.Ja kunnon sylttyyn kuuluu pistää sattumaksi silmä kuin manteli puuroon.
- Vanha kokki
Aloitetaanpa Varsinais-suomesta: Holomoossi eli holomuusi. 750 gr possunlihaa lapaa tai etuselkää litra vettä 1,5tl.suolaa iso sipuli lohkottuna 8-10 maustepippuria 750 gr. perunoita ja saman verran lanttua. Holomoossi oli kylmän ajan ruokaa Turun saaristossa. Satakunnasta valitsin Lapskoussin, joka oli merimiesten ruokaa, etenkin Raumalla. Uudeltamaalta erikoinen ja tosi hyvän makuinen puuro Pastanttipuuro eli Inkoonpuuro. Kokeile. 6-7 perunaa litra vettä 1 tl. suolaa 2 dl.ohrajauhoja, tarjoa voisilmän ja maidon kera. Keitä kuoritut ja lohkotut perunat suolalla maustetusssa vedessä. Siivilöi keitinvesi pottujen kypsyttyä toiseen astiaan. Survo perunat hienoksi muusiksi,lisää keittovesi takaisin, kuumenna kiehuvaksi ja lisää varovaisesti ohrajauhot, koko ajan sekoittaen, Anna kiehua haudutellen n. tunti. Sekoittele välillä. Pohojan maalta vaikkapa Pernakropsu eli perunapannukakku. 2kg.jauhoisia perunoita, keitetään kypsiksi ja muussataan, vettä 2dl. ohrajauhoja 3 dl. vehnäjauhoja
1 dl. voisulaa 2dl. siirappia 1,5tl. suolaa 1 tl. kanelia 2-3 dl. maitoa. Valmista näistä taikina ja paista uuninpellillä 250 asteessa n. 20 min. Taikinaa tulee olla noin sentin paksuinen kerros. Savosta otamme, ei kalakukkoa, se on vaikea, vaan helpomman, eli Patakukko: Kilon verran puhkottuja = perattuja muikkuja, tai muuta pikkukalaa 200 gr.sian sivua 1 rkl.hienoa merisuolaa 1 dl.vettä. Kuoritaikina 2 dl. vettä tl. suolaa 100 gr. ruisjauhoja 100 gr. ohrajauhoja 100 gr. vehnäjauhoja 50 gr. kauraryynejä. Lado voideltuun valurautapataan vuoronperää sian sivua ja pikkukaloja sekä suolaa,jatka kunnes ainekset ovat padassa.Lisää vesi. Kauli tai taputtele kuori noin 2-3 sm.paksuiseksi levyksi ja peitä täyte. Kypsennä miedossa 125 asteen uunilämmössä vähintäin 4 tuntia. Karjalasta hieman harvemmin esitelty Lammaspotaatti 700 gr. lammaspaistia, 2 litraa perunanlohkoja, kymmenkunta maustepippuria 2 tl.suolaa 5-6 dl. vettä. Lekkele liha kananmunan kokoisiksi paloiksi.Lado ruukkuun kerroksittain ainekset, päällimmäiseksi perunoita,lisää vesi.Hauduta 175 asteisessa uunissa reilut 3 tuntia. Joka puolelta maatamme löytyy jo ammoin unohdettuja erinomaisen hyviäkin perinneruokia, tässä oli niistä muutama malliksi. Kirjastot varmasti auttavat sinua löytämäänohjeita ja sortteja paljon lisää. Terveisin Vanha kokki
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1263108
Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä
"Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht2671265- 1011251
Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa
Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.651056Nainen voi rakastaa
Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt791051Kalateltta fiasko
Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr121010- 30956
IS Viikonloppu 20.-21.7.2024
Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku52947Ikävöimäsi henkilön ikä
Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie42914- 44826