Austraalian suur elämet tuhottu ihmisen toimesta. Evoluutiotako?

Aboriginaali

Kuuluukohan ihmisen evoluutioon sekin että kaikki suuret elukat pitää tappaa tieltämme?

Esimerkiksi Austraaliassa ei ole enää mitään suuria eläimiä, jos punajättikengurua, ja ema oteta huomioon. n. 40000 vuotta sitten kun ihminen, eli nykyiset aboriginaalit saapuivat austraaliaan, siellä eli monia suuria eläimiä. Austraalian savannit olivat tuolloin kuin nykyinen afrikka runsaine kasvinsyöjä laumoineen, ja suurpetoineen, mutta paljon eriskummallisempi:

suuria kasvinsyöjiä edustivat:

parin tonnin painoisia vompatteja (diprotodon), suurikokoisia ankkamaisia emuja(dromornis ja genyornis lajit), suuria 3m korkeita kengruita, liki 500 kg painavia sarvipäisiä maakilpikonnia (meiolania).

Näillä oli silloin myös omat suurpetonsa ihmisen tuloon saakka. Nämä pedot korvasivat esimerkiksi afrikan leijonat ja muut. näitä löytyi:

surehkoja pussileijonia, Maalla juoksevia nopeita suren suuria krokotiilejä (quikana),Wunambeja, eli 5 metrisiä kuristajakäärmeitä, jopa 7m pitkiä surriistaa metsästäviä varaaneita (megalania).

Kaikki nämä ainutlaatuiset eläimet kuolivat sukupuuttoon ihmisen takia, ja ne olisivat varmasti säilyneet nykypäiviin saakkaa, jos ihminen ei olisi metsästänyt näitä sukupuuttoon. Näitä olisi ollut mukava nähdä vielä nykypäivinä. Viimeisin austraalialainen eläin kuoli sukupuuttoon 70 vuotta sitten. Laji oli pussihukka.

Etelä-Amerikan pampalla ja savanneillakin eleli suur eläimiä, ja nyt se on liki autio. Siellä eleli ihmisen tuloon saakka mm.

hirmulintu, toxodon eli jokin virtahevon kaltainen mutta ei sinne päinkään, Machraucenia, eli kärsäkäs hevonen, maalaiskiainen, Vedessä viihtyviä virtahevon kokoisia marsuja, Glyptodontteja, jotka olivat jättiläismäisiä vyötiäisiä, suuria monneja, ja jopa sapelihammastiikereitä.

Nämä etelä-amerikan elikot tuhosivat taas intiaanit.

Madagaskarissa ei myöskään elä enää yhtään yli 20 kg painavaa eläintä, mutta vielä silloin kuin jeesus syntyi, 2000 vuotta sitten, siellä oli suuriakin eläimiä, kuten:

Norsulintu, joka muni dinosaurksen munan kokoisia munia, sekä gorillankokoisia puoliapinoita. Myös kilpikonnat kasvoivat täällä suuremmiksi kuin virtahevot. Saarella eleli myös pikkuruisia virtahepolajeja.

Mdagaskarin lähisaarella, Mauritiuksella eli myös dronttja, jotka kuolivat eurooppalaisten saapuessa.

Uuden seelannin 11 isoa moa lajia ja jättiläiskotkat kuolivat sukupuuttoon 700 vuotta sitten. Syypäänä maorit. Myös havaijilla eli ihmisten tuloon saakka lentokyvyttömiä jättiläisankkoja.

Myös Kiinan seudulta ovat kuolleet aikoja sitten 3 m. korkeat bambua syövät jättiläis orangit (megalopithecus), todennäköisesti ihmisen takia. Jättiläisorangista ovat todennäköisesti lähteneet jeti, ja lumimies tarinat liikkelle. Espanjastakin kuoli musta jättiläishärkäkin keskiajalla sukupuuttoon.


Jotenkin vain ihmetyttää se että ihminen on tuhonnut kaikkien muiden mantereiden suuret eläimet, paitsi afrikasta, joka on yhä toistaiseksi täynnä suuria eläimi, kuten leijonia, ja norsuja, sekä sarvikuonoja ja strutseja. Muualta maiilman savanneilta, kuten etelä-amerikasta ja Austraaliasta suuret vastaavat eläin laumat on jo ihmisen toimesta tuhotty, ja jäljellä on liki autio ruohomaa.

15

1217

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aboriginaali

      Niin ja pahoittelen mahdollisista kirjoitus virheistä. Mielipiteitä aiheesta kiitos!

      Antti Bister.

      • ihmisten erikoiskyky. Pohjois-Amerikan isot eläimet katosivat silloin, kun ihmiset ilmestyivät. Afrikassa on kestänyt kauemmin, nyt vasta viimeisiä viedään.


    • Hmm...

      Oletko varma että kaikki ko. eläinten sukupuutot olivat ihmisten aikaansaamia. Se että jotkin asiat tapahtuvat yhtäaikaa ei vielä todista että ne olisivat toisistaan riippuvia.

      Esimerkiksi syntyvyyden väheneminen Suomessa tapahtui yhtäaikaa latojen vähenemisen kanssa. Siis, ladot auttoivat syntyvyydessä koska lapsia tehtiin ladoissa. Eikö vain!

    • Intellectual

      Ihmisellä on eettinen ongelma. Nykyisen ajattelutavan mukaan pitäisi säilyttää just ne lajit, jotka täällä olivat silloin, kun ihminen sai tietoisuuden eli kykeni empatiaan. Kuitenkin ihminen toimii kuin mikä tahansa eläin ja talloo alleen muut olennot. Jokaisella olennolla on ollut valtakautensa. Esimerkiksi dinosauruksilla oli oma valtakautensa. Mahtoivatkohan ne pohdiskella sitä eettistä ongelmaa, että josko syövät liikaa muita elukoita ja ne kuolee sukupuuttoon?

      Tavallaan ihmisen toimintakin on evoluution ohjaamaa, mihin kuuluu, että luonnon tasapaino välillä järkkyy, korjaantuu kivuliaallakin tavalla ja taas tasapainottuu. Ihmisen ja eläimen ero on kuitenkin se, että ihminen pystyy ohjaamaan omaa toimintaansa, jos haluaa.

      Lopulta voisi pohtia, miksi niillä ISOILLA eläimillä on etuoikeus olla olemassa, jotka olivat vaikkapa Australiassa? Onhan niin, että niiden tilalle on tullut joko ihminen tai joku muu eläinlaji. Kokonaisuutena ja pitkällä aikavälillä noiden isojen otusten tilalle levittäytyy joku muu laji. Se, että ne hävisivät, antoi tilaa muulle elämälle.
      Onko iso koko siis itseisarvo?

      • Pohdiskelija

        Lainaus: "Onko iso koko siis itseisarvo?"

        Mielestäni ei millään lailla. Jokainen eläin valtaa oman ekologisen lokeronsa ja sinnittelee siinä oman aikansa. Jättiläiseläinten lokerot ovat muuttuneet sen verran, että suuri koko ei ole taannut lajien jatkumista. Lajit voivat sitäpaitsi myös kääpiöityä, jos siitä on etua, ja säilyä sillä tavalla pitempään. Sitähän tapahtuukin kaiken aikaa. Oikeastaan suurentumistakin tapahtuu varmasti samoissa mittakaavoissa, mutta kuten ennenkin, muutokset ovat niin hitaita ettemme monia vielä havaitse.

        jos suuresta koosta olisi luonnonvalinnassa pelkästään etua, olisivat meretkin niin täynnä valaita, että selkiä pitkin pääsis kävelemään.
        ;-)
        Ja toisaalta, ei ihminenkään ole ruvennut vielä kääpiöitymään, vaikka meitä on koko ajan vaan enemmän. Kasvetaan vain koko ajan, vaikka järkevämpää olis ruveta pienenemään, ettei eväät lopu ;-)


    • löydetty fossiileina
    • SemiSeppä

      "Jotenkin vain ihmetyttää se että ihminen on tuhonnut kaikkien muiden mantereiden suuret eläimet, paitsi afrikasta, joka on yhä toistaiseksi täynnä suuria eläimi, kuten leijonia, ja norsuja, sekä sarvikuonoja ja strutseja."

      Ihminen kehittyi Afrikassa ja näin ollen eläimillä oli aikaa sopeutua metsästävään ihmiseen. Ihmisen levittäytyessä muualle maapallolla ei ihminen ollut tuttu saalistaja näille eläimille. Koska ihminen ei ollut saalistajana tuttu, eivät eläimet juurikaan osanneet pelätä ihmistä.

      Etelänavalla voisit nuija pingviinejä kuoliaaksi sydämesi kyllyydestä eivätkä raukat juoksisi karkuun.

      On esitetty kaikenlaisia teorioita suurten eläinten sukupuuttoon, mutta aina ihmisen tulo neitseelliselle alueelle on vauhdittanut kyseisten alueiden isojen eläinten sukupuuttoa.

      • ihmetellyt

        miksi aboriginaaleja ei ollut sen enempää kuin mitä oli eurooppalaisten saavuttua.

        Eikö heidän kulttuurinsa ollut kehittynyt?

        Sama asia afrikassa jossa niin sanottu kulttuuri oli lapsen kengissä ja on vieläkin.

        Mistä tällainen johtuu?


      • Anonyymi
        ihmetellyt kirjoitti:

        miksi aboriginaaleja ei ollut sen enempää kuin mitä oli eurooppalaisten saavuttua.

        Eikö heidän kulttuurinsa ollut kehittynyt?

        Sama asia afrikassa jossa niin sanottu kulttuuri oli lapsen kengissä ja on vieläkin.

        Mistä tällainen johtuu?

        Ei muinaisen Egyptin kulttuuri nyt aikansa kriteereillä ollut "lastenkengissä" vaan se oli kulttuurin kehityksen huippua. Myöhemmin esimerkiksi 500-600 -luvuilla Persia ja Bysantti katsoivat edustavansa (perustellusti) "sivistystä", kun Länsi-Eurooppa edusti "barbariaa". Kun länsi-eurooppalaisia ristiretkeläisiä tuli Konstanttinopoliin 500 vuotta myöhemmin heidän likaisuutensa ja sivistymättömyytensä herätti paikallisissa kauhistusta.


    • Anonyymi

      Goatse goatse kjäh kjäh

    • Anonyymi

      Australian pussieläimistö ei ole kovinkaan kilpailukykyinen muun maailman eläimistön kanssa joten se olisi ennemmin tai myöhemmin tuhoutunut evoluution armottomien lakien seurauksena vaikka ihmistä ei olisi olemassakaan.
      Oikeastaan ihminen on vain nopeuttanut syrjäisten eristyneiden alueiden kilpailukyvyttömien lajien tuhoutumista. Mantereet liikkuvat, merenpinnan korkeus vaihtelee jne. , nämä kaikki asiat gobalisoivat maapallon eläinkuntaa.

      • Anonyymi

        Ei pussieläimiä voi yhteen koriin laittaa. Etelä-Amerikasta mannerten yhdistymisen myötä Pohjois-Amerikkaan levinnyt opossumi on pärjänyt vallan hyvin ja sopeutunut elämään esi-kaupungeissa ja jopa suurkaupunkien puistoissa. Vallabeja elää (ihmisen siirtämänä) Havaijilla villiintyneenä ja menestyvät hyvin.


      • Anonyymi

        Kengurut ovat hyinkin elinvoimainen lajiryhmä. Vieraslajeja Austraaliaan tuskin olisi ilman ihmisen apua päässyt, joten niidenkin tuhot menevät ainakin osin ihmisen piikkiin.


    • Anonyymi

      Eli metsästäjä keräilijät ovat kulkeneet rintamana , putsaten ne kaikesta syötäväksi kelpaavasta ?

    • Anonyymi

      Muistakaapa kumminkin, että yli 99 prosenttia maapallolla olleesta eliökunnasta on kokenut sukupuuton. Suurin osa lajeista on hävinnyt jo paljon ennen kuin ihminen on ilmestynyt maapallolle.

      Sukupuutto ennemmin tai myöhemmin on jokaisen lajin tulevaisuus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      74
      2250
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      175
      1761
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      160
      1620
    4. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1382
    5. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1378
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      296
      1251
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      135
      1109
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1063
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1052
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      55
      948
    Aihe