Ajattelin laittavani sahramia pullataikinaan, paljonko laitan sitä jos teen 2 ½ desilitran taikinan?
Ja miten lisään sahramin? Jossakin sivustossa mainittiin että sahrami pitäisi laittaa maitotilkkaan ja sitten vasta taikinaan...
Mihin muuhun sahramia voi käyttää kun pulliin?
Kiitos jo etukäteen. :)
Hyvää pääsiäistä!
Sahramin käytöstä
2
5548
Vastaukset
- sahrami-
Sahrami
Sahramin nimi on peräisin arabialaisesta sanasta za´fran, joka tarkoittaa keltaista – pyhä väri, jonka buddhalaiset munkit valitsivat kaapujensa väriksi. Sahrami on erittäin kallista. 200.000 kukkaa täytyy kerätä käsin, jotta saataisiin 450 grammaa sahramia. Hinta ei kaipaa muita selityksiä.
Sahramille on useita korvikkeita. Intiassa kurkumaa käytetään paljon. Kurkuman väri ei kuitenkaan ole niin kirkas ja hieno kuin oikean sahramin.
Meira suosittelee: Käytä sahramia itämaisiin kana- ja lammasruokiin sekä kala- ja äyriäisruokiin - etenkin ranskalainen kalakeitto kaipaa sahramia. Sahrami antaa lisäkeriisille kauniin keltaisen värin - kuten myös joulu- ja pääsiäisvehnäleiville. Sahrami sopii mainiosti myös mannavanukkaaseen ja ahvenanmaan pannukakku suorastaan vaatii sitä.
---
Lähde: Suuri maustekirja, Sallie Morris, Gummerus 1999 (ISBN 951-20-5527-9)
Sahrami
Wikipedia
Sahramia
Maustesahrami
Sahrami (arab. زَعْفَرَان, za'farān) on maustesahramin (Crocus sativus) kuivatuista, rihmamaisista luoteista koostuva mauste, jota käytetään muun muassa makeisissa ja leivonnaisissa makua ja keltaista väriä antamaan. Se on mausteena muun muassa karjalaisessa pääsiäsleivässä kulitsassa, espanjalaisessa paellassa ja ranskalaisessa bouillabassessa. Sahramia käytetään myös esim. riisiruoissa värjäysaineena. Sahramin maku on kitkerä.
Sahramin tuottajamaita ovat Espanja, Kreikka, Intia, Iran, Ranska ja Turkki. Yhteen grammaan sahramia tarvitaan 200–600 käsin kerättyä luottia, ja yhdestä kukasta niitä saadaan vain kolme kappaletta. Sahrami onkin maailman kallein mauste ja suhteessa painoon myös maailman kallein ruoka (noin 5000 €/kg). - sahrami-
- Oliskohan sopiva määrä sahramia n. 1/2 tl? Vrt. oheinen ohje.
http://www.kase.fi/~markethu/ruokasivut/joulu.html#numero8
Jouluvehnänen
5 dl maitoa
50 g hiivaa
(1 tl sahramia)
2 munaa
1 rkl kardemummaa
2 3/4 dl sokeria
1 tl suolaa
n. 1 kg vehnäjauhoja
225 g voita
Voiteluun: kananmunaa
Koristeeksi: rusinoita
--------------------------------------------------------------------------------
Valmistus:
Hienonna sahrami ja hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää kananmunat, mausteet ja osa jauhoista.
Vatkaa taikina tasaiseksi.
Alusta loput jauhot taikinaan sekä lisää viimeiseksi pehmeä voi.
Anna taikinan kohota.
leivo taikinasta eri muotoisia joulupullia.
Anna niiden kohota pellillä.
Voitele pullat munalla, koristele rusinoilla.
Paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1482483
- 1801718
- 921588
- 691543
Kesä, kesä!
Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k6925- 80924
- 68871
- 59835
- 61808
Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.
Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes167784