Resepti lammaspaistille

ensimmäinen lammaspaistini

Hei,

Eli pääsiäiseksi olisi tarkoitus lammaspaistia valmistaa, ja tuollainen 1,6 kiloinen uusi-seelantilainen on nyt jääkaapissa sulamassa.

Hyvää reseptiä olisin kysellyt, mielellään ohjeineen. Valkosipulia ja rosmariinia haluaisin ainakin käyttää, kahvilampaasta en niinkään välitä.

Itse valmistaminen askarruttaa myös, kannattaako paisti ruskistaa ensin pannulla, vai aloittaa kovemmalla lämmöllä uunissa? Entäpä mitä teen paistin pinnalla oleville rasvoille? Leikataanko pois, vai jätetäänkö mehukkuutta antamaan? Onko jotain kikkoja joilla voin välttää paistia sitkistymästä?

Kiitoksia jo etukäteen vastauksista.

7

11833

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha kokki

      olisi kannattanut tehdä jo paistin ollessa jäinen. Hienoa merisuolaa ja kelmu tiukasti ympärille ja sitten sulamaan vaikka jääkaappiin. Nyt voit tehdä veitsen kärjellä reikiä paistiin ja upottaa reikiin neljään osaan halkaistusta valkosipulista aina yhden neljänneksen. Teet muutaman kymmentä reikää ympäri paistia. Itse ruskistan pannulla paistin ennen uuniin laittoa. Kokemuksesta tiedän, että Aussi tai Uusi-Seelantilainen lammaspaisti kannattaa paistaa ylikypsäksi, jotta se on mureaa. Kyseessä on nimittäin aika vanha emälammas ja se tuppaa olemaan sitkeää normaaliin tapaan valmistettuna. Kuvailemaasi paistia pitäisin 125 asteen löylyssä ainakin kolme tunti, ehkä hieman pitempäänkin. Muista valella aika ajoin. Paistia voit putsata halutessasi joko ennen tai jälkeen, tarkoitan niitä pintataleja. Suolan lisäksi siis valkosipulia, muuta et tarvitse.

      • Alkuperäinen kirjoittaja

        Eli nyt on uunissa, ja herkullinen tuoksu talossa. Sen verran menin sooloilemaan, että valkosipulin lisäksi hieroin pintaan aavistuksen rosmariinia ja oreganoa.

        Hieman epäilin tuota 125:n lämpötilaa, mutta hyvin tuntuu kypsyvän. Jos maku vastaa ollenkaan tuoksua, paistista on tulossa kerrassaan herkullinen.


      • vanha kokki
        Alkuperäinen kirjoittaja kirjoitti:

        Eli nyt on uunissa, ja herkullinen tuoksu talossa. Sen verran menin sooloilemaan, että valkosipulin lisäksi hieroin pintaan aavistuksen rosmariinia ja oreganoa.

        Hieman epäilin tuota 125:n lämpötilaa, mutta hyvin tuntuu kypsyvän. Jos maku vastaa ollenkaan tuoksua, paistista on tulossa kerrassaan herkullinen.

        sopivat erinomaisesti lampaanlihalle. Jos omistat lihalämpömittarin, tökkää se paistin paksuimpaan kohtaan. Kun lukema on 75 ota paisti uunista. Voit jatkaa muussa tapauksessa tunnilla, ehdottamani kolmen tunnin sijaan, toivottavasti luet tämän ennenkuin otat paistin pois uunista. Hyvää Pääsiäistä sinulle, toivoo Vanha Kokki


      • kiitoksia
        vanha kokki kirjoitti:

        sopivat erinomaisesti lampaanlihalle. Jos omistat lihalämpömittarin, tökkää se paistin paksuimpaan kohtaan. Kun lukema on 75 ota paisti uunista. Voit jatkaa muussa tapauksessa tunnilla, ehdottamani kolmen tunnin sijaan, toivottavasti luet tämän ennenkuin otat paistin pois uunista. Hyvää Pääsiäistä sinulle, toivoo Vanha Kokki

        Hei,

        vieraat olivat sopivasti myöhässä, joten paisti oli uunissa yhteensä n. 3 tuntia 40 minuuttia. Liha onnistui erinomaisesti. Eritoten liemi oli uskomattoman herkullista. Kiitoksia kovasti vinkeistäsi, ilman niitä olisin todennäköisesti yrittänyt valmistaa paistin, kuten karitsan, jolloin tuloksena olisi varmaankin ollut melko sitkasta höttöä.


      • Lampaansyöjä

        Haasteena olisi saada 500 gramman lampaan sisäfileestä syötävää huomeniltana. Paketissa tosin lukee "karitsa". Jäinen File-kalikka on sulamassa jääkaapissa ja aamulla ajattelin tehdä merisuolauksen Vanhan kokin tapaan. Illalla sitten maustaminen, paisto pannulla ja kypsennys matalassa 125:ssa asteessa, kunnes lihamittari on vähän alle 70 astetta. En usko, että sisäfile vaatii pitkää kypsennystä, vaikka kyseessä on juuri tällainen Uusi-Seelantilainen pakasteliha. Saapa nähdä miten käy.


      • vanha kokki
        Lampaansyöjä kirjoitti:

        Haasteena olisi saada 500 gramman lampaan sisäfileestä syötävää huomeniltana. Paketissa tosin lukee "karitsa". Jäinen File-kalikka on sulamassa jääkaapissa ja aamulla ajattelin tehdä merisuolauksen Vanhan kokin tapaan. Illalla sitten maustaminen, paisto pannulla ja kypsennys matalassa 125:ssa asteessa, kunnes lihamittari on vähän alle 70 astetta. En usko, että sisäfile vaatii pitkää kypsennystä, vaikka kyseessä on juuri tällainen Uusi-Seelantilainen pakasteliha. Saapa nähdä miten käy.

        Sulanut paketti voi tuoda sinulle pikku yllätyksen. Yhden fileen sijasta sinulla onkin niitä nippu, todennäköisesti 6-8 kpl. Kehottaisin valmistamaan jotain muuta, koska ne kypsyvät erittäin nopeasti. Itse pidän tavattomasti grillattuina joko kokonaisina, tahi teräsvartaaseen pujoteltuna n. 2x2 sm. kuutioina. Siis anna paketin sulaa ja mausta sitten suolalla oreganolla ja mustapippurirouheella. Tai tee edellämainituista sekoitus oliiviöljyyn, johon laitat lihakuutiot marinoitumaan.
        - 1 dl. oliiviöljyä
        - 1 runsas tl. suolaa
        - 1 tl oreganoa
        - 1/2 tl. mustapippurirouhetta
        - 1/2 sitruunan mehu


      • Lampaansyöjä
        vanha kokki kirjoitti:

        Sulanut paketti voi tuoda sinulle pikku yllätyksen. Yhden fileen sijasta sinulla onkin niitä nippu, todennäköisesti 6-8 kpl. Kehottaisin valmistamaan jotain muuta, koska ne kypsyvät erittäin nopeasti. Itse pidän tavattomasti grillattuina joko kokonaisina, tahi teräsvartaaseen pujoteltuna n. 2x2 sm. kuutioina. Siis anna paketin sulaa ja mausta sitten suolalla oreganolla ja mustapippurirouheella. Tai tee edellämainituista sekoitus oliiviöljyyn, johon laitat lihakuutiot marinoitumaan.
        - 1 dl. oliiviöljyä
        - 1 runsas tl. suolaa
        - 1 tl oreganoa
        - 1/2 tl. mustapippurirouhetta
        - 1/2 sitruunan mehu

        Heh heh, vanha kokki oli oikeassa! Liha hajosi yhteentoista pieneen sisäfilekappaleeseen. Tämä tietysti muutti suunnitelmia. Marinoin lihat muutoin ohjeistamallasi öljyllä, mutta oreganon sijasta käytin Provencen mix mausteseosta, jossa on myös tinjamia, rosmariinia ja salviaa. Nopea paisto pannulla ja herkku on valmista. On muuten niin hyvää, että tätä on pakko ostaa lisää. Erittäin hyvä idea on grillata näitä kesällä vartaissa. Kyllä karitsan liha osaa olla hyvää..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Koko familia taas lehdissä jauhamassa vanhoja asioitaan

      Nyt menee familialla lujaa. Martina ja äiti MeNaisissa (taas) ja Esko IS:ssa. Kuinkakohan monta kymmentä kertaa nuo sam
      Kotimaiset julkkisjuorut
      354
      1431
    2. Minkä ikäistä ikävöit?

      Minkä ikäinen hän on ja mitä hän sinulle merkitsee/merkitsi?
      Ikävä
      74
      1395
    3. Teemu Keskisarja (ps) loisti- ja hurmasi MTV:n tentissä.

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kommentti-keskisarja-sekoitti-pakan-suomiareenan-puheenjohtajatentissa/9180380 Kuten
      Maailman menoa
      310
      1175
    4. Taas syytöntä ja rehellisintä rangaistiin

      Ja vielä 13 000 euroa kaupungin oikeudenkäyntikuluja maksuun. Lisää tällaisia päätöksiä.😀
      Haapavesi
      46
      1097
    5. Aika pieni se on

      Joku sanoo että matala on suihku. Säätöä tarviaa nyt ruisku, että se ruiskuaa korkeudelle valopylvään Näin saamme näht
      Haapavesi
      32
      916
    6. Heh, Irvi-Riikka vie duunareilta nyt arkipyhätkin

      Voihan saksilla näköjään leikellä kalenteriakin. Irvi-Riikalla ne osuivat arkipyhiin. Että sellainen duunaripuolue 😆
      Maailman menoa
      231
      904
    7. vinkki miehille

      Jos on ollut erimielisyyksiä ja sun käytös on satuttanut naisya, et voi palata takaisin kevyesti niin kuin mitään ei oli
      Ikävä
      163
      878
    8. Kiitos siitä

      Kiitos siitä hahmosta jonka loit, ja jonka sain tuntea, ja kutsua ystäväksi. Se oli hyvä tyyppi ja siihen oli helppo rak
      Ikävä
      40
      835
    9. Ilouutinen: Teini-ikään ehtinyt Osmo Peltola TV:ssä! Tätä tiedossa Peltsi-isän kanssa tällä kertaa

      Mikä upea parivaljakko: Peltsi-isä ja Osmo-poika. Peltsin toisen luonto starttaa televisiossa ja mukana muutamassa jakso
      Tv-sarjat
      20
      817
    10. Pelekäätkönä mua?

      Älä turhaan. 😘 Unohdetaan säät ja ilmat ja muut turhat lätinät tai jos välttämättä haluat niistä keskustella, niin te
      Ikävä
      42
      804
    Aihe