Resepti lammaspaistille

ensimmäinen lammaspaistini

Hei,

Eli pääsiäiseksi olisi tarkoitus lammaspaistia valmistaa, ja tuollainen 1,6 kiloinen uusi-seelantilainen on nyt jääkaapissa sulamassa.

Hyvää reseptiä olisin kysellyt, mielellään ohjeineen. Valkosipulia ja rosmariinia haluaisin ainakin käyttää, kahvilampaasta en niinkään välitä.

Itse valmistaminen askarruttaa myös, kannattaako paisti ruskistaa ensin pannulla, vai aloittaa kovemmalla lämmöllä uunissa? Entäpä mitä teen paistin pinnalla oleville rasvoille? Leikataanko pois, vai jätetäänkö mehukkuutta antamaan? Onko jotain kikkoja joilla voin välttää paistia sitkistymästä?

Kiitoksia jo etukäteen vastauksista.

7

11829

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha kokki

      olisi kannattanut tehdä jo paistin ollessa jäinen. Hienoa merisuolaa ja kelmu tiukasti ympärille ja sitten sulamaan vaikka jääkaappiin. Nyt voit tehdä veitsen kärjellä reikiä paistiin ja upottaa reikiin neljään osaan halkaistusta valkosipulista aina yhden neljänneksen. Teet muutaman kymmentä reikää ympäri paistia. Itse ruskistan pannulla paistin ennen uuniin laittoa. Kokemuksesta tiedän, että Aussi tai Uusi-Seelantilainen lammaspaisti kannattaa paistaa ylikypsäksi, jotta se on mureaa. Kyseessä on nimittäin aika vanha emälammas ja se tuppaa olemaan sitkeää normaaliin tapaan valmistettuna. Kuvailemaasi paistia pitäisin 125 asteen löylyssä ainakin kolme tunti, ehkä hieman pitempäänkin. Muista valella aika ajoin. Paistia voit putsata halutessasi joko ennen tai jälkeen, tarkoitan niitä pintataleja. Suolan lisäksi siis valkosipulia, muuta et tarvitse.

      • Alkuperäinen kirjoittaja

        Eli nyt on uunissa, ja herkullinen tuoksu talossa. Sen verran menin sooloilemaan, että valkosipulin lisäksi hieroin pintaan aavistuksen rosmariinia ja oreganoa.

        Hieman epäilin tuota 125:n lämpötilaa, mutta hyvin tuntuu kypsyvän. Jos maku vastaa ollenkaan tuoksua, paistista on tulossa kerrassaan herkullinen.


      • vanha kokki
        Alkuperäinen kirjoittaja kirjoitti:

        Eli nyt on uunissa, ja herkullinen tuoksu talossa. Sen verran menin sooloilemaan, että valkosipulin lisäksi hieroin pintaan aavistuksen rosmariinia ja oreganoa.

        Hieman epäilin tuota 125:n lämpötilaa, mutta hyvin tuntuu kypsyvän. Jos maku vastaa ollenkaan tuoksua, paistista on tulossa kerrassaan herkullinen.

        sopivat erinomaisesti lampaanlihalle. Jos omistat lihalämpömittarin, tökkää se paistin paksuimpaan kohtaan. Kun lukema on 75 ota paisti uunista. Voit jatkaa muussa tapauksessa tunnilla, ehdottamani kolmen tunnin sijaan, toivottavasti luet tämän ennenkuin otat paistin pois uunista. Hyvää Pääsiäistä sinulle, toivoo Vanha Kokki


      • kiitoksia
        vanha kokki kirjoitti:

        sopivat erinomaisesti lampaanlihalle. Jos omistat lihalämpömittarin, tökkää se paistin paksuimpaan kohtaan. Kun lukema on 75 ota paisti uunista. Voit jatkaa muussa tapauksessa tunnilla, ehdottamani kolmen tunnin sijaan, toivottavasti luet tämän ennenkuin otat paistin pois uunista. Hyvää Pääsiäistä sinulle, toivoo Vanha Kokki

        Hei,

        vieraat olivat sopivasti myöhässä, joten paisti oli uunissa yhteensä n. 3 tuntia 40 minuuttia. Liha onnistui erinomaisesti. Eritoten liemi oli uskomattoman herkullista. Kiitoksia kovasti vinkeistäsi, ilman niitä olisin todennäköisesti yrittänyt valmistaa paistin, kuten karitsan, jolloin tuloksena olisi varmaankin ollut melko sitkasta höttöä.


      • Lampaansyöjä

        Haasteena olisi saada 500 gramman lampaan sisäfileestä syötävää huomeniltana. Paketissa tosin lukee "karitsa". Jäinen File-kalikka on sulamassa jääkaapissa ja aamulla ajattelin tehdä merisuolauksen Vanhan kokin tapaan. Illalla sitten maustaminen, paisto pannulla ja kypsennys matalassa 125:ssa asteessa, kunnes lihamittari on vähän alle 70 astetta. En usko, että sisäfile vaatii pitkää kypsennystä, vaikka kyseessä on juuri tällainen Uusi-Seelantilainen pakasteliha. Saapa nähdä miten käy.


      • vanha kokki
        Lampaansyöjä kirjoitti:

        Haasteena olisi saada 500 gramman lampaan sisäfileestä syötävää huomeniltana. Paketissa tosin lukee "karitsa". Jäinen File-kalikka on sulamassa jääkaapissa ja aamulla ajattelin tehdä merisuolauksen Vanhan kokin tapaan. Illalla sitten maustaminen, paisto pannulla ja kypsennys matalassa 125:ssa asteessa, kunnes lihamittari on vähän alle 70 astetta. En usko, että sisäfile vaatii pitkää kypsennystä, vaikka kyseessä on juuri tällainen Uusi-Seelantilainen pakasteliha. Saapa nähdä miten käy.

        Sulanut paketti voi tuoda sinulle pikku yllätyksen. Yhden fileen sijasta sinulla onkin niitä nippu, todennäköisesti 6-8 kpl. Kehottaisin valmistamaan jotain muuta, koska ne kypsyvät erittäin nopeasti. Itse pidän tavattomasti grillattuina joko kokonaisina, tahi teräsvartaaseen pujoteltuna n. 2x2 sm. kuutioina. Siis anna paketin sulaa ja mausta sitten suolalla oreganolla ja mustapippurirouheella. Tai tee edellämainituista sekoitus oliiviöljyyn, johon laitat lihakuutiot marinoitumaan.
        - 1 dl. oliiviöljyä
        - 1 runsas tl. suolaa
        - 1 tl oreganoa
        - 1/2 tl. mustapippurirouhetta
        - 1/2 sitruunan mehu


      • Lampaansyöjä
        vanha kokki kirjoitti:

        Sulanut paketti voi tuoda sinulle pikku yllätyksen. Yhden fileen sijasta sinulla onkin niitä nippu, todennäköisesti 6-8 kpl. Kehottaisin valmistamaan jotain muuta, koska ne kypsyvät erittäin nopeasti. Itse pidän tavattomasti grillattuina joko kokonaisina, tahi teräsvartaaseen pujoteltuna n. 2x2 sm. kuutioina. Siis anna paketin sulaa ja mausta sitten suolalla oreganolla ja mustapippurirouheella. Tai tee edellämainituista sekoitus oliiviöljyyn, johon laitat lihakuutiot marinoitumaan.
        - 1 dl. oliiviöljyä
        - 1 runsas tl. suolaa
        - 1 tl oreganoa
        - 1/2 tl. mustapippurirouhetta
        - 1/2 sitruunan mehu

        Heh heh, vanha kokki oli oikeassa! Liha hajosi yhteentoista pieneen sisäfilekappaleeseen. Tämä tietysti muutti suunnitelmia. Marinoin lihat muutoin ohjeistamallasi öljyllä, mutta oreganon sijasta käytin Provencen mix mausteseosta, jossa on myös tinjamia, rosmariinia ja salviaa. Nopea paisto pannulla ja herkku on valmista. On muuten niin hyvää, että tätä on pakko ostaa lisää. Erittäin hyvä idea on grillata näitä kesällä vartaissa. Kyllä karitsan liha osaa olla hyvää..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      20
      2293
    2. Nainen, sellaista tässä ajattelin

      Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost
      Ikävä
      228
      1714
    3. Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita

      Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy
      Maailman menoa
      306
      1262
    4. Miten tämä meidän tarina

      Sitten päättyy?
      Ikävä
      65
      959
    5. Kulujen jako parisuhteessa

      Hei, miten teillä jaetaan kulut parisuhteessa? Työttömyyttä ja opiskelua tulee omalla kohdalla jatkumaan vielä jonkin ai
      Parisuhde
      53
      915
    6. En todellakaan halua että

      Tämä päättyy näin
      Ikävä
      39
      834
    7. Missä olit kun tajusit, että teistä tulee joskus pari?

      Kuvaile sitä paikkaa, hetkeä ja tilannetta.
      Ikävä
      53
      825
    8. J miehelle viesti menneisyydestä

      On jo useampi vuosi, kun ollaan oltu näköyhteydessä. Jäi tyhjä olo, koska rakastin. En tietenkään sitä kertonut. Mutta e
      Ikävä
      35
      737
    9. Valitse, kenen kanssa seurustelet

      Seura turmelee, ja huono seura turmelee täysin. Vähän niin kuin valta turmelee, ja absoluuttinen valta turmelee kokonaan
      Hindulaisuus
      273
      673
    10. Paikat tapeltu

      Ei mennyt ihan persujen toiveiden mukaan Ei kait nyt 20 ääntä ja arpajais voitolla voi olla Ähtärin kaupungin puheenjoh
      Ähtäri
      33
      662
    Aihe