Resepti lammaspaistille

ensimmäinen lammaspaistini

Hei,

Eli pääsiäiseksi olisi tarkoitus lammaspaistia valmistaa, ja tuollainen 1,6 kiloinen uusi-seelantilainen on nyt jääkaapissa sulamassa.

Hyvää reseptiä olisin kysellyt, mielellään ohjeineen. Valkosipulia ja rosmariinia haluaisin ainakin käyttää, kahvilampaasta en niinkään välitä.

Itse valmistaminen askarruttaa myös, kannattaako paisti ruskistaa ensin pannulla, vai aloittaa kovemmalla lämmöllä uunissa? Entäpä mitä teen paistin pinnalla oleville rasvoille? Leikataanko pois, vai jätetäänkö mehukkuutta antamaan? Onko jotain kikkoja joilla voin välttää paistia sitkistymästä?

Kiitoksia jo etukäteen vastauksista.

7

11827

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha kokki

      olisi kannattanut tehdä jo paistin ollessa jäinen. Hienoa merisuolaa ja kelmu tiukasti ympärille ja sitten sulamaan vaikka jääkaappiin. Nyt voit tehdä veitsen kärjellä reikiä paistiin ja upottaa reikiin neljään osaan halkaistusta valkosipulista aina yhden neljänneksen. Teet muutaman kymmentä reikää ympäri paistia. Itse ruskistan pannulla paistin ennen uuniin laittoa. Kokemuksesta tiedän, että Aussi tai Uusi-Seelantilainen lammaspaisti kannattaa paistaa ylikypsäksi, jotta se on mureaa. Kyseessä on nimittäin aika vanha emälammas ja se tuppaa olemaan sitkeää normaaliin tapaan valmistettuna. Kuvailemaasi paistia pitäisin 125 asteen löylyssä ainakin kolme tunti, ehkä hieman pitempäänkin. Muista valella aika ajoin. Paistia voit putsata halutessasi joko ennen tai jälkeen, tarkoitan niitä pintataleja. Suolan lisäksi siis valkosipulia, muuta et tarvitse.

      • Alkuperäinen kirjoittaja

        Eli nyt on uunissa, ja herkullinen tuoksu talossa. Sen verran menin sooloilemaan, että valkosipulin lisäksi hieroin pintaan aavistuksen rosmariinia ja oreganoa.

        Hieman epäilin tuota 125:n lämpötilaa, mutta hyvin tuntuu kypsyvän. Jos maku vastaa ollenkaan tuoksua, paistista on tulossa kerrassaan herkullinen.


      • vanha kokki
        Alkuperäinen kirjoittaja kirjoitti:

        Eli nyt on uunissa, ja herkullinen tuoksu talossa. Sen verran menin sooloilemaan, että valkosipulin lisäksi hieroin pintaan aavistuksen rosmariinia ja oreganoa.

        Hieman epäilin tuota 125:n lämpötilaa, mutta hyvin tuntuu kypsyvän. Jos maku vastaa ollenkaan tuoksua, paistista on tulossa kerrassaan herkullinen.

        sopivat erinomaisesti lampaanlihalle. Jos omistat lihalämpömittarin, tökkää se paistin paksuimpaan kohtaan. Kun lukema on 75 ota paisti uunista. Voit jatkaa muussa tapauksessa tunnilla, ehdottamani kolmen tunnin sijaan, toivottavasti luet tämän ennenkuin otat paistin pois uunista. Hyvää Pääsiäistä sinulle, toivoo Vanha Kokki


      • kiitoksia
        vanha kokki kirjoitti:

        sopivat erinomaisesti lampaanlihalle. Jos omistat lihalämpömittarin, tökkää se paistin paksuimpaan kohtaan. Kun lukema on 75 ota paisti uunista. Voit jatkaa muussa tapauksessa tunnilla, ehdottamani kolmen tunnin sijaan, toivottavasti luet tämän ennenkuin otat paistin pois uunista. Hyvää Pääsiäistä sinulle, toivoo Vanha Kokki

        Hei,

        vieraat olivat sopivasti myöhässä, joten paisti oli uunissa yhteensä n. 3 tuntia 40 minuuttia. Liha onnistui erinomaisesti. Eritoten liemi oli uskomattoman herkullista. Kiitoksia kovasti vinkeistäsi, ilman niitä olisin todennäköisesti yrittänyt valmistaa paistin, kuten karitsan, jolloin tuloksena olisi varmaankin ollut melko sitkasta höttöä.


      • Lampaansyöjä

        Haasteena olisi saada 500 gramman lampaan sisäfileestä syötävää huomeniltana. Paketissa tosin lukee "karitsa". Jäinen File-kalikka on sulamassa jääkaapissa ja aamulla ajattelin tehdä merisuolauksen Vanhan kokin tapaan. Illalla sitten maustaminen, paisto pannulla ja kypsennys matalassa 125:ssa asteessa, kunnes lihamittari on vähän alle 70 astetta. En usko, että sisäfile vaatii pitkää kypsennystä, vaikka kyseessä on juuri tällainen Uusi-Seelantilainen pakasteliha. Saapa nähdä miten käy.


      • vanha kokki
        Lampaansyöjä kirjoitti:

        Haasteena olisi saada 500 gramman lampaan sisäfileestä syötävää huomeniltana. Paketissa tosin lukee "karitsa". Jäinen File-kalikka on sulamassa jääkaapissa ja aamulla ajattelin tehdä merisuolauksen Vanhan kokin tapaan. Illalla sitten maustaminen, paisto pannulla ja kypsennys matalassa 125:ssa asteessa, kunnes lihamittari on vähän alle 70 astetta. En usko, että sisäfile vaatii pitkää kypsennystä, vaikka kyseessä on juuri tällainen Uusi-Seelantilainen pakasteliha. Saapa nähdä miten käy.

        Sulanut paketti voi tuoda sinulle pikku yllätyksen. Yhden fileen sijasta sinulla onkin niitä nippu, todennäköisesti 6-8 kpl. Kehottaisin valmistamaan jotain muuta, koska ne kypsyvät erittäin nopeasti. Itse pidän tavattomasti grillattuina joko kokonaisina, tahi teräsvartaaseen pujoteltuna n. 2x2 sm. kuutioina. Siis anna paketin sulaa ja mausta sitten suolalla oreganolla ja mustapippurirouheella. Tai tee edellämainituista sekoitus oliiviöljyyn, johon laitat lihakuutiot marinoitumaan.
        - 1 dl. oliiviöljyä
        - 1 runsas tl. suolaa
        - 1 tl oreganoa
        - 1/2 tl. mustapippurirouhetta
        - 1/2 sitruunan mehu


      • Lampaansyöjä
        vanha kokki kirjoitti:

        Sulanut paketti voi tuoda sinulle pikku yllätyksen. Yhden fileen sijasta sinulla onkin niitä nippu, todennäköisesti 6-8 kpl. Kehottaisin valmistamaan jotain muuta, koska ne kypsyvät erittäin nopeasti. Itse pidän tavattomasti grillattuina joko kokonaisina, tahi teräsvartaaseen pujoteltuna n. 2x2 sm. kuutioina. Siis anna paketin sulaa ja mausta sitten suolalla oreganolla ja mustapippurirouheella. Tai tee edellämainituista sekoitus oliiviöljyyn, johon laitat lihakuutiot marinoitumaan.
        - 1 dl. oliiviöljyä
        - 1 runsas tl. suolaa
        - 1 tl oreganoa
        - 1/2 tl. mustapippurirouhetta
        - 1/2 sitruunan mehu

        Heh heh, vanha kokki oli oikeassa! Liha hajosi yhteentoista pieneen sisäfilekappaleeseen. Tämä tietysti muutti suunnitelmia. Marinoin lihat muutoin ohjeistamallasi öljyllä, mutta oreganon sijasta käytin Provencen mix mausteseosta, jossa on myös tinjamia, rosmariinia ja salviaa. Nopea paisto pannulla ja herkku on valmista. On muuten niin hyvää, että tätä on pakko ostaa lisää. Erittäin hyvä idea on grillata näitä kesällä vartaissa. Kyllä karitsan liha osaa olla hyvää..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työttömyys on kasvussa - Hallitus halusi kannustaa työttömät töihin leikkaamalla sosiaaliturvaa

      Hallitus halusi kannustaa työttömät töihin leikkaamalla sosiaaliturvaa. Työttömyys on kuitenkin kasvussa. Mitä itse aja
      Maailman menoa
      354
      2834
    2. Mikä piirre on kasvoissa tärkein?

      Mikä piirre on kasvoissa tärkein kun valitset seuraa itsellesi?
      Ikävä
      120
      1559
    3. Suurimman myrskyilyn jälkeen

      vakiintuu tyynenpi tunne. Entistä vakaampi, entistä varmempi. Aina vaikealla hetkellä auttaa, kun ajattelen sinua. Minul
      Ikävä
      48
      1380
    4. Ruumis kanavassa

      Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan
      Suomussalmi
      15
      1078
    5. Mikä häpeä Haapaveden kaupungille

      Avin huomautuksen mukaa hoitoyksikkö on ollut monin osin lainvastainen. Huomautettavaa on monista asioista. Miten Haa
      Haapavesi
      57
      1007
    6. Tojotamies törttöili taas auton eteen

      Ja taas joku Tojotapappa vähät välitti liikennesäännöistä ja kääntyi viitostietä ajaneen auton eteen tänään, tällä kerta
      Suomussalmi
      28
      978
    7. En sano tätä pahalla

      Mutta olihan meillä aika reippaasti ikäeroa ja aivan erilaiset elämäntilanteetkin. En vaan jotenkin tajunnut sitä aiemm
      Ikävä
      82
      943
    8. Pieni nainen, paras nainen

      Näin se nyt vaan on. Mieheltä
      Ikävä
      80
      918
    9. Ei mitään menetettävää

      Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo
      Ikävä
      149
      908
    10. Tiedättekö miksi mies on olemassa?

      Lisääntymistä varten. Ei mitään muuta hyötyä. Jos nainen voisi lisääntyä ilman miestä, luuletteko miehet että naiset tar
      Ikävä
      205
      849
    Aihe