Mitä on filotaikina?

Culinaristi

Mitä on filo ja mistä se on tehty? Olen viimeaikoina törmännyt moniin resepteihin, joissa tarvitaan filotaikinaa. Mistä sitä saisi ostettua ja miten sitä käytetään? Jos jollakin on käytännönkokemusta tai tietoa niin ottaisin mielelläni vastaan.

12

32965

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • meepi

      Todella ohutta vaaleaa taikinaa, josta valmistetaan yleensä jotain täytettyjä pasteijan tyyppisiä juttuja tms. Sitä myydään pakastealtaassa.

      Se on siit todella lähes läpikuultavaa taikinaa.

      • xkcd

        Itse asiassa filotaikina on sellaista että sen mitä siihen ekana laittaa tulee viimeisenä suuhun.


    • vanha kokki

      vedestä ja vehnästä ilman rasvaa valmistettu ohuen ohut levymäiseksi muotoiltu, useita arkkeja päällekkäin paketissa. Myydään pakasteena. Voidaan käyttää voitaikinan tapaan. Esim. Turkkilainen baklava on filotaikinasta pistaasein koristeltu makea leivos. Siitä voidaan tehdä myös Kreikkalainen tiropitta, joka on suolainen fetapiiras. Kostuta liina jolla peität taikinan sillä se kuivuu tosi äkäisesti, jonka jälkeen se on käyttökelvotonta. Pakkauksessa on muistaakseni käyttöohjeet. Soveltunee hyvin rasvakammoisille. Toiselta nimeltään "struudelitaikina". Myynnissä Sokos tavarataloissa.

      • Miksu77

        tiropitta piirasta, mutta ihmetytti tuo filotaikinan hinta paikallisessa citymarketissa.450 gramman paketti maksoi 5.95€ onko yleensäkkin noin kallista?


      • vanha kokki
        Miksu77 kirjoitti:

        tiropitta piirasta, mutta ihmetytti tuo filotaikinan hinta paikallisessa citymarketissa.450 gramman paketti maksoi 5.95€ onko yleensäkkin noin kallista?

        Ajatelkaa nyt vedestä ja vehnäjauhosta valmistettu, muualla lähes ilmainen taikina on meillä hinnoiteltu pilviin. Selitys varmaan tuontierien pienuudessa.
        Kauppiailla on aina selitys hintojen korkeuteen, verrattuna muihin EU maihin. Liityimme EU:n sitä varten että hinnat tasaantuisivat muiden maiden kanssa. Se on hallituksenkin toive, koska he kehoittavat muita maita korottamaan alkoholin hintaa/veroja samalle tasolle Suomen kanssa. On tämä sarvikuonojen maa.


      • Nimetön
        vanha kokki kirjoitti:

        Ajatelkaa nyt vedestä ja vehnäjauhosta valmistettu, muualla lähes ilmainen taikina on meillä hinnoiteltu pilviin. Selitys varmaan tuontierien pienuudessa.
        Kauppiailla on aina selitys hintojen korkeuteen, verrattuna muihin EU maihin. Liityimme EU:n sitä varten että hinnat tasaantuisivat muiden maiden kanssa. Se on hallituksenkin toive, koska he kehoittavat muita maita korottamaan alkoholin hintaa/veroja samalle tasolle Suomen kanssa. On tämä sarvikuonojen maa.

        Kun tiedät , niin kerro filon ohje , tässä ei ole muuta kuin aikaa !


    • auttamaan

      Kun käyttää niitä taikinalevyjä (uskomattoman ohuita ja rikkoutuvia), niitä pitää voidella voilla tai öljyllä, mistä vinkkiin:

      Öljyä leivinpaperiarkki öljyllä (kämmenillä käy nopeimmin), sitten laitat öljytyn paperin taikina-arkkipinon päälle (öljypuoli koskettaa taikinaa), painelet kiinni ja sitten nostat paperin pois. Kätevästi vain yksi arkki tarttunut paperiin, valmiiksi öljytty, ja käyttövalmis :)

      • vanha kokki

        ja toimiva kikka, kiitos vinkin antajalle.


      • Mertsi
        vanha kokki kirjoitti:

        ja toimiva kikka, kiitos vinkin antajalle.

        Millä voisi korvata filotaikinan gluteenittomana?


      • Riiss
        Mertsi kirjoitti:

        Millä voisi korvata filotaikinan gluteenittomana?

        Tämä on tosi vanha viesti, tiedän, mutta halusinpahan silti kommentoida.

        Gluteeniton versio on "riisipaperi" tms. nimellä kutsuttu versio filotaikinasta. Aivan sama asia, paitsi että tämä on tehty vehnän sijaan riisistä. Sitä käytetään yleisimmin kevätkääryleiden tekemiseen, joten nimi saattaa olla jopa jotain kevätkääryleisiin viittaavaa. Suomessa nimi ei kai ole pahemmin vakiintunut - yleisin on näyttänyt olevan nimi "riisipaperi".


      • Johannes!
        Riiss kirjoitti:

        Tämä on tosi vanha viesti, tiedän, mutta halusinpahan silti kommentoida.

        Gluteeniton versio on "riisipaperi" tms. nimellä kutsuttu versio filotaikinasta. Aivan sama asia, paitsi että tämä on tehty vehnän sijaan riisistä. Sitä käytetään yleisimmin kevätkääryleiden tekemiseen, joten nimi saattaa olla jopa jotain kevätkääryleisiin viittaavaa. Suomessa nimi ei kai ole pahemmin vakiintunut - yleisin on näyttänyt olevan nimi "riisipaperi".

        On myös 500 arkkia, ei pidä sekoittaa taikinaan. Riisipaperi on kovaa ja pehmitetään käyttöä varten.Filo on valmista käsiteltäväksi, siinä on siis oleellinen ero!
        Kummatkin ovat todella ohuita ja käytetäänkin useinmiten kerroksittain.


    • hilkkaanneli

      Kun käy esim. Turkissa niin kannattaa sieltä ostaa kilon paketti filotaikinaa ja pakastaa kotona. Maksaa noin 1-1,50 euroa kilo

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6233
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3986
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      262
      2397
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1940
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1403
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1306
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1050
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe