Mitä suolasilakasta voi tehdä?

S. I. Lakka

Silakkamarkkinoiden aikaan joku toi purkin suolasilakoita tuliaisina. Viimeinen käyttöpäivä oli viikko sitten, en raatsisi pois heittää, mutta mitä ihmettä niistä voi tehdä?

Maito ei sovi, perunaa vältän, hiilihydraatit ja proteiini samalla aterialla ei tunnu tekevän hyvää - joten silakkalaatikko ei tule kysymykseen.

Onko roskis ainoa vaihtoehto?

21

8580

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kokki

      sanoa, että toimi niin kuin alikersantti Hietanen Tuntemattomassa sotilaassa, eli nuppi täyteen kiljua ja sen jälkeen sellaisenaan hiukopalaksi. Mutta kokeile kuitenkin suutarin lohta.
      Liota silakoita jotta suurin suolaisuus häipyy. Fileoi ne sen jälkeen. Leikkaa sipulia renkaiksi sekoita Rajamäen väkiviinaetikkaa 1 osa ja 3 osaa vettä , lisää liemeen sipulit,ripaus sokeria ja muutama maustepippuria sekä fileoidut silakat. Päivän päästä voit latoa silakkafileitä ruisleivän viipaleelle ja nautiskella piimän kera.

      • S. I. Lakka

        mutta ei käy sekään: en pidä etikasta.


      • Railianneli

        Resepti näyttää kokeilun arvoiselta , täytyy joku päivä tehdä.


    • Grön

      Kalakeitto suolasilakoista

      12 silakkaa
      6 - 8 perunaa
      ruohosipulia
      10 maustepippuria
      runsaasti voita
      vettä

      Pane silakat veteen likoamaan pariksi tunniksi.
      Kuori perunat ja laita ne kiehumaan veteen ruohosipulin ja pippureiden kanssa.
      Perkaa silakat.
      Poista myös pää ja selkäruoto ja lado kalat puolikypsien perunoiden päälle.
      Anna kiehua hiljaisella tulella, kunnes perunat ovat kypsiä.
      Lisää voi.

      • S. I. Lakka

        Siinä on taas sitä perunaa...

        Kiitos kuitenkin.


      • aälsdktji
        S. I. Lakka kirjoitti:

        Siinä on taas sitä perunaa...

        Kiitos kuitenkin.

        Voithan käyttää sellaisia vihanneksia ja juureksia, jotka sopivat ruokavalioosi.


      • vanha kokki
        S. I. Lakka kirjoitti:

        Siinä on taas sitä perunaa...

        Kiitos kuitenkin.

        toimia, en ole kyllä itsekään koettanut, mutta hiukan niinkuin sillin tapaan. ( Silakka ja silli ovat muuten sama kala ) Liota suolaa yön yli väljässä raikkaassa vedessä. Jauhota silakat ensin, kasta sitten vatkattuun munaan ja kierittele korppujauhoissa. Paista sipulin kera voissa kauniin ruskeiksi. Tarjoa lisänä valkokastiketta tai paistolientä. Muut lisukkeet valitset harkintasi mukaan.


      • S. I. Lakka
        vanha kokki kirjoitti:

        toimia, en ole kyllä itsekään koettanut, mutta hiukan niinkuin sillin tapaan. ( Silakka ja silli ovat muuten sama kala ) Liota suolaa yön yli väljässä raikkaassa vedessä. Jauhota silakat ensin, kasta sitten vatkattuun munaan ja kierittele korppujauhoissa. Paista sipulin kera voissa kauniin ruskeiksi. Tarjoa lisänä valkokastiketta tai paistolientä. Muut lisukkeet valitset harkintasi mukaan.

        Paistettu silli onkin hyvää - tosin olen syönyt vain tuoretta, mutta mikäs ettei se suolasillistäkin...

        Ja nytpä tuli mieleen vorschmack!

        Monet kiitokset kaikille!


      • S. I. Lakka
        aälsdktji kirjoitti:

        Voithan käyttää sellaisia vihanneksia ja juureksia, jotka sopivat ruokavalioosi.

        Tämä vähähiilihydraatteilu on joskus hiukan hankalaa...

        "Ei hiilaria ja proteiinia samalla aterialla" on kuitenkin ihan ruoansulatuskysymys.


      • vanha kokki
        S. I. Lakka kirjoitti:

        Paistettu silli onkin hyvää - tosin olen syönyt vain tuoretta, mutta mikäs ettei se suolasillistäkin...

        Ja nytpä tuli mieleen vorschmack!

        Monet kiitokset kaikille!

        onnistut tai sitten et. Mutta minua jäi henkilökohtaisesti kiinnostamaan minkä kera vorshmackisi nautit, kun peruna ei käy. Perinteisestihän se nautitaan perunamuusin, keitetyn perunan tai uuniperunan ja smetanan kera, unohtamatta tietenkään huurteista snapsia. Mikä on siis lisäkkeesi?


      • S. I. Lakka
        vanha kokki kirjoitti:

        onnistut tai sitten et. Mutta minua jäi henkilökohtaisesti kiinnostamaan minkä kera vorshmackisi nautit, kun peruna ei käy. Perinteisestihän se nautitaan perunamuusin, keitetyn perunan tai uuniperunan ja smetanan kera, unohtamatta tietenkään huurteista snapsia. Mikä on siis lisäkkeesi?

        Ihan hyvin menee alas ilmankin perunaa - joskin smetana ja snapsi tietysti kuuluvat asiaan!

        Ei silti etteikö peruna hyvää olisi.


      • vanha kokki
        S. I. Lakka kirjoitti:

        Ihan hyvin menee alas ilmankin perunaa - joskin smetana ja snapsi tietysti kuuluvat asiaan!

        Ei silti etteikö peruna hyvää olisi.

        Jos todella päädyt tekemään suolasilakoista vorschmakia, kertoisitko miten se onnistui, olisin kiinnostunut kovastikin. Toivon todellakin, että onnistut. Ei sen kera punajuurikaan tee pahaa.


      • S. I. Lakka
        vanha kokki kirjoitti:

        Jos todella päädyt tekemään suolasilakoista vorschmakia, kertoisitko miten se onnistui, olisin kiinnostunut kovastikin. Toivon todellakin, että onnistut. Ei sen kera punajuurikaan tee pahaa.

        Meni hiukan kauan, kun ensin täytyi tehdä lampaanpaisti. Tai se mikään lampaanpaisti ollut vaan karitsaa...

        No, paistinlopusta ja suolasilakoista tuli ihan hyvä vorschmak, joskin silakoiden valmistelu oli kohtuuttoman työlästä sillifileeseen verrattuna.

        Enpä taida tehdä toiste!


      • simppelisimon
        vanha kokki kirjoitti:

        toimia, en ole kyllä itsekään koettanut, mutta hiukan niinkuin sillin tapaan. ( Silakka ja silli ovat muuten sama kala ) Liota suolaa yön yli väljässä raikkaassa vedessä. Jauhota silakat ensin, kasta sitten vatkattuun munaan ja kierittele korppujauhoissa. Paista sipulin kera voissa kauniin ruskeiksi. Tarjoa lisänä valkokastiketta tai paistolientä. Muut lisukkeet valitset harkintasi mukaan.

        Silakka ja silli eivät ole sama fisu vaikka molemmat rasvakaloja ovatkin.

        Pilko vaikka munakkaan sekaan, vähän suolaa, peppaa, chiliä ja paistaen kuohkeaksi, ruskeapintaiseksi lätyksi - oheen vähän raikasta salaattia ja siinä sinulla on hyvä ateria valmiina nautittavaksi.


      • protskuapeliin
        simppelisimon kirjoitti:

        Silakka ja silli eivät ole sama fisu vaikka molemmat rasvakaloja ovatkin.

        Pilko vaikka munakkaan sekaan, vähän suolaa, peppaa, chiliä ja paistaen kuohkeaksi, ruskeapintaiseksi lätyksi - oheen vähän raikasta salaattia ja siinä sinulla on hyvä ateria valmiina nautittavaksi.

        Tulikin nälkä - yleensä syön munakkaan paahtoleivän ja tomaatti/sipuli-salaatin kera.

        Sipuliin saa makua marinoimalla se vähässä määrässä viinietikkaa, oliiviöljyä, suolaa, peppaa, sokeria - antaa muhia hetken aina välillä sekoittaen ja lappaa huoneeenlämpöisten, kypsien tomaatti-viipaleiden päälle ja ei muuta kuin ääntä kohden.

        Ei muuta kuin silakka munakkeeseen ja ääntä kohden.


    • tietoa

      anna purkin olla lämpimässä n.viikon,mutta varmista purkin kestävyys.sitten kylmään pariksi päivää.varaa vesiastia jossa avaat purkin.nautiskele ruisleivän kanssa.siinä sinulle ruotsin ylpeys maailmalle eli hapansilakat.p.s.ilmoitathan naapureille etukäteen mitä aiot nautiskella.vaatii kyllä monta snapsia kyytipojaksi

      • vanha kokki

        Hapansilakka tehdään suolattomasta silakasta.


      • hapan haili
        vanha kokki kirjoitti:

        Hapansilakka tehdään suolattomasta silakasta.

        Oikeastaanhan hapansilakka perinteisesti valmistetaan vähäsuolaisesta silakasta. Suolapulan takia ei aikoinaan 30-vuotisen sodan aikana ollut varaa valmistaa "aitoa" suolasilakkaa, vaan tyydyttiin vähemmän suolattuun, mikä sitten lähti käymään. Näin ainakin uskotaan nykyisen kaltaisen hapansilakan syntyneen. Tokihan erilaisia hapankaloja oli valmistettu jo pakanuuden aikanakin.


      • vanha kokki
        hapan haili kirjoitti:

        Oikeastaanhan hapansilakka perinteisesti valmistetaan vähäsuolaisesta silakasta. Suolapulan takia ei aikoinaan 30-vuotisen sodan aikana ollut varaa valmistaa "aitoa" suolasilakkaa, vaan tyydyttiin vähemmän suolattuun, mikä sitten lähti käymään. Näin ainakin uskotaan nykyisen kaltaisen hapansilakan syntyneen. Tokihan erilaisia hapankaloja oli valmistettu jo pakanuuden aikanakin.

        Lienemme kenties yhtä mieltä kuitenkin kyseisen "herkun" hirveydestä. Voiko kukaan järkevä ihminen rakastaa mädäntyneen silakan inhoja aromeja,puhumattakaan siitä kammottavasta hajusta, paitsi ruotsalainen "medelsvensson". Jopa ruotslaiset itse kieltävät hapansilakkapurkin avaamisen sisätiloissa, olen nähnyt sen myös kirjallisena asuintalojen ilmoitustaululla. Tässä muuten ilmenee eräällä tavalla suolan tärkeä asema ruokavaliossamme.


      • täkkäri
        vanha kokki kirjoitti:

        Lienemme kenties yhtä mieltä kuitenkin kyseisen "herkun" hirveydestä. Voiko kukaan järkevä ihminen rakastaa mädäntyneen silakan inhoja aromeja,puhumattakaan siitä kammottavasta hajusta, paitsi ruotsalainen "medelsvensson". Jopa ruotslaiset itse kieltävät hapansilakkapurkin avaamisen sisätiloissa, olen nähnyt sen myös kirjallisena asuintalojen ilmoitustaululla. Tässä muuten ilmenee eräällä tavalla suolan tärkeä asema ruokavaliossamme.

        täytyypä mainita islantilaisilla olevan vastaava perinne hapattaa haita.melkein sama "tuoksu"mutta maku hivenen eri.molempien kyytipoikana kuluu runsaasti snapsia.onneksi suomalaiset tyytyvät imeskelemään rapuja,tosin nekin kärsineet halpatuonnista.


    • jo ajat sitten

      viskannut tuon suolasilakkapurkin roskikseen...
      Iljettävää!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      111
      2892
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2395
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2344
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1976
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1365
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1188
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1034
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      1023
    Aihe