Mitä suolasilakasta voi tehdä?

S. I. Lakka

Silakkamarkkinoiden aikaan joku toi purkin suolasilakoita tuliaisina. Viimeinen käyttöpäivä oli viikko sitten, en raatsisi pois heittää, mutta mitä ihmettä niistä voi tehdä?

Maito ei sovi, perunaa vältän, hiilihydraatit ja proteiini samalla aterialla ei tunnu tekevän hyvää - joten silakkalaatikko ei tule kysymykseen.

Onko roskis ainoa vaihtoehto?

21

9301

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kokki

      sanoa, että toimi niin kuin alikersantti Hietanen Tuntemattomassa sotilaassa, eli nuppi täyteen kiljua ja sen jälkeen sellaisenaan hiukopalaksi. Mutta kokeile kuitenkin suutarin lohta.
      Liota silakoita jotta suurin suolaisuus häipyy. Fileoi ne sen jälkeen. Leikkaa sipulia renkaiksi sekoita Rajamäen väkiviinaetikkaa 1 osa ja 3 osaa vettä , lisää liemeen sipulit,ripaus sokeria ja muutama maustepippuria sekä fileoidut silakat. Päivän päästä voit latoa silakkafileitä ruisleivän viipaleelle ja nautiskella piimän kera.

      • S. I. Lakka

        mutta ei käy sekään: en pidä etikasta.


      • Railianneli

        Resepti näyttää kokeilun arvoiselta , täytyy joku päivä tehdä.


    • Grön

      Kalakeitto suolasilakoista

      12 silakkaa
      6 - 8 perunaa
      ruohosipulia
      10 maustepippuria
      runsaasti voita
      vettä

      Pane silakat veteen likoamaan pariksi tunniksi.
      Kuori perunat ja laita ne kiehumaan veteen ruohosipulin ja pippureiden kanssa.
      Perkaa silakat.
      Poista myös pää ja selkäruoto ja lado kalat puolikypsien perunoiden päälle.
      Anna kiehua hiljaisella tulella, kunnes perunat ovat kypsiä.
      Lisää voi.

      • S. I. Lakka

        Siinä on taas sitä perunaa...

        Kiitos kuitenkin.


      • aälsdktji
        S. I. Lakka kirjoitti:

        Siinä on taas sitä perunaa...

        Kiitos kuitenkin.

        Voithan käyttää sellaisia vihanneksia ja juureksia, jotka sopivat ruokavalioosi.


      • vanha kokki
        S. I. Lakka kirjoitti:

        Siinä on taas sitä perunaa...

        Kiitos kuitenkin.

        toimia, en ole kyllä itsekään koettanut, mutta hiukan niinkuin sillin tapaan. ( Silakka ja silli ovat muuten sama kala ) Liota suolaa yön yli väljässä raikkaassa vedessä. Jauhota silakat ensin, kasta sitten vatkattuun munaan ja kierittele korppujauhoissa. Paista sipulin kera voissa kauniin ruskeiksi. Tarjoa lisänä valkokastiketta tai paistolientä. Muut lisukkeet valitset harkintasi mukaan.


      • S. I. Lakka
        vanha kokki kirjoitti:

        toimia, en ole kyllä itsekään koettanut, mutta hiukan niinkuin sillin tapaan. ( Silakka ja silli ovat muuten sama kala ) Liota suolaa yön yli väljässä raikkaassa vedessä. Jauhota silakat ensin, kasta sitten vatkattuun munaan ja kierittele korppujauhoissa. Paista sipulin kera voissa kauniin ruskeiksi. Tarjoa lisänä valkokastiketta tai paistolientä. Muut lisukkeet valitset harkintasi mukaan.

        Paistettu silli onkin hyvää - tosin olen syönyt vain tuoretta, mutta mikäs ettei se suolasillistäkin...

        Ja nytpä tuli mieleen vorschmack!

        Monet kiitokset kaikille!


      • S. I. Lakka
        aälsdktji kirjoitti:

        Voithan käyttää sellaisia vihanneksia ja juureksia, jotka sopivat ruokavalioosi.

        Tämä vähähiilihydraatteilu on joskus hiukan hankalaa...

        "Ei hiilaria ja proteiinia samalla aterialla" on kuitenkin ihan ruoansulatuskysymys.


      • vanha kokki
        S. I. Lakka kirjoitti:

        Paistettu silli onkin hyvää - tosin olen syönyt vain tuoretta, mutta mikäs ettei se suolasillistäkin...

        Ja nytpä tuli mieleen vorschmack!

        Monet kiitokset kaikille!

        onnistut tai sitten et. Mutta minua jäi henkilökohtaisesti kiinnostamaan minkä kera vorshmackisi nautit, kun peruna ei käy. Perinteisestihän se nautitaan perunamuusin, keitetyn perunan tai uuniperunan ja smetanan kera, unohtamatta tietenkään huurteista snapsia. Mikä on siis lisäkkeesi?


      • S. I. Lakka
        vanha kokki kirjoitti:

        onnistut tai sitten et. Mutta minua jäi henkilökohtaisesti kiinnostamaan minkä kera vorshmackisi nautit, kun peruna ei käy. Perinteisestihän se nautitaan perunamuusin, keitetyn perunan tai uuniperunan ja smetanan kera, unohtamatta tietenkään huurteista snapsia. Mikä on siis lisäkkeesi?

        Ihan hyvin menee alas ilmankin perunaa - joskin smetana ja snapsi tietysti kuuluvat asiaan!

        Ei silti etteikö peruna hyvää olisi.


      • vanha kokki
        S. I. Lakka kirjoitti:

        Ihan hyvin menee alas ilmankin perunaa - joskin smetana ja snapsi tietysti kuuluvat asiaan!

        Ei silti etteikö peruna hyvää olisi.

        Jos todella päädyt tekemään suolasilakoista vorschmakia, kertoisitko miten se onnistui, olisin kiinnostunut kovastikin. Toivon todellakin, että onnistut. Ei sen kera punajuurikaan tee pahaa.


      • S. I. Lakka
        vanha kokki kirjoitti:

        Jos todella päädyt tekemään suolasilakoista vorschmakia, kertoisitko miten se onnistui, olisin kiinnostunut kovastikin. Toivon todellakin, että onnistut. Ei sen kera punajuurikaan tee pahaa.

        Meni hiukan kauan, kun ensin täytyi tehdä lampaanpaisti. Tai se mikään lampaanpaisti ollut vaan karitsaa...

        No, paistinlopusta ja suolasilakoista tuli ihan hyvä vorschmak, joskin silakoiden valmistelu oli kohtuuttoman työlästä sillifileeseen verrattuna.

        Enpä taida tehdä toiste!


      • simppelisimon
        vanha kokki kirjoitti:

        toimia, en ole kyllä itsekään koettanut, mutta hiukan niinkuin sillin tapaan. ( Silakka ja silli ovat muuten sama kala ) Liota suolaa yön yli väljässä raikkaassa vedessä. Jauhota silakat ensin, kasta sitten vatkattuun munaan ja kierittele korppujauhoissa. Paista sipulin kera voissa kauniin ruskeiksi. Tarjoa lisänä valkokastiketta tai paistolientä. Muut lisukkeet valitset harkintasi mukaan.

        Silakka ja silli eivät ole sama fisu vaikka molemmat rasvakaloja ovatkin.

        Pilko vaikka munakkaan sekaan, vähän suolaa, peppaa, chiliä ja paistaen kuohkeaksi, ruskeapintaiseksi lätyksi - oheen vähän raikasta salaattia ja siinä sinulla on hyvä ateria valmiina nautittavaksi.


      • protskuapeliin
        simppelisimon kirjoitti:

        Silakka ja silli eivät ole sama fisu vaikka molemmat rasvakaloja ovatkin.

        Pilko vaikka munakkaan sekaan, vähän suolaa, peppaa, chiliä ja paistaen kuohkeaksi, ruskeapintaiseksi lätyksi - oheen vähän raikasta salaattia ja siinä sinulla on hyvä ateria valmiina nautittavaksi.

        Tulikin nälkä - yleensä syön munakkaan paahtoleivän ja tomaatti/sipuli-salaatin kera.

        Sipuliin saa makua marinoimalla se vähässä määrässä viinietikkaa, oliiviöljyä, suolaa, peppaa, sokeria - antaa muhia hetken aina välillä sekoittaen ja lappaa huoneeenlämpöisten, kypsien tomaatti-viipaleiden päälle ja ei muuta kuin ääntä kohden.

        Ei muuta kuin silakka munakkeeseen ja ääntä kohden.


    • tietoa

      anna purkin olla lämpimässä n.viikon,mutta varmista purkin kestävyys.sitten kylmään pariksi päivää.varaa vesiastia jossa avaat purkin.nautiskele ruisleivän kanssa.siinä sinulle ruotsin ylpeys maailmalle eli hapansilakat.p.s.ilmoitathan naapureille etukäteen mitä aiot nautiskella.vaatii kyllä monta snapsia kyytipojaksi

      • vanha kokki

        Hapansilakka tehdään suolattomasta silakasta.


      • hapan haili
        vanha kokki kirjoitti:

        Hapansilakka tehdään suolattomasta silakasta.

        Oikeastaanhan hapansilakka perinteisesti valmistetaan vähäsuolaisesta silakasta. Suolapulan takia ei aikoinaan 30-vuotisen sodan aikana ollut varaa valmistaa "aitoa" suolasilakkaa, vaan tyydyttiin vähemmän suolattuun, mikä sitten lähti käymään. Näin ainakin uskotaan nykyisen kaltaisen hapansilakan syntyneen. Tokihan erilaisia hapankaloja oli valmistettu jo pakanuuden aikanakin.


      • vanha kokki
        hapan haili kirjoitti:

        Oikeastaanhan hapansilakka perinteisesti valmistetaan vähäsuolaisesta silakasta. Suolapulan takia ei aikoinaan 30-vuotisen sodan aikana ollut varaa valmistaa "aitoa" suolasilakkaa, vaan tyydyttiin vähemmän suolattuun, mikä sitten lähti käymään. Näin ainakin uskotaan nykyisen kaltaisen hapansilakan syntyneen. Tokihan erilaisia hapankaloja oli valmistettu jo pakanuuden aikanakin.

        Lienemme kenties yhtä mieltä kuitenkin kyseisen "herkun" hirveydestä. Voiko kukaan järkevä ihminen rakastaa mädäntyneen silakan inhoja aromeja,puhumattakaan siitä kammottavasta hajusta, paitsi ruotsalainen "medelsvensson". Jopa ruotslaiset itse kieltävät hapansilakkapurkin avaamisen sisätiloissa, olen nähnyt sen myös kirjallisena asuintalojen ilmoitustaululla. Tässä muuten ilmenee eräällä tavalla suolan tärkeä asema ruokavaliossamme.


      • täkkäri
        vanha kokki kirjoitti:

        Lienemme kenties yhtä mieltä kuitenkin kyseisen "herkun" hirveydestä. Voiko kukaan järkevä ihminen rakastaa mädäntyneen silakan inhoja aromeja,puhumattakaan siitä kammottavasta hajusta, paitsi ruotsalainen "medelsvensson". Jopa ruotslaiset itse kieltävät hapansilakkapurkin avaamisen sisätiloissa, olen nähnyt sen myös kirjallisena asuintalojen ilmoitustaululla. Tässä muuten ilmenee eräällä tavalla suolan tärkeä asema ruokavaliossamme.

        täytyypä mainita islantilaisilla olevan vastaava perinne hapattaa haita.melkein sama "tuoksu"mutta maku hivenen eri.molempien kyytipoikana kuluu runsaasti snapsia.onneksi suomalaiset tyytyvät imeskelemään rapuja,tosin nekin kärsineet halpatuonnista.


    • jo ajat sitten

      viskannut tuon suolasilakkapurkin roskikseen...
      Iljettävää!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marja sulkee liikkeen

      Nyt lähtee kylän ainoa kello ja kultaliike ja kenkäkauppa
      Oulainen
      29
      5460
    2. Pääsiäisen terveiset kaivatullesi

      kaivatullesi tähän alas 💕💕
      Ikävä
      167
      1939
    3. Olen rakastunut sinuun mies edelleen

      Meidän yhteys on jossain ihan muualla kuin netissä, muistetaan se. Kaunista päivää sinulle 😍
      Ikävä
      160
      1571
    4. Sun ajatttelu tuo vaan julmuutta mut kukaan muu nainen ei voi korvaa sua

      Mut sun ajattelu saa mut itsetuhoseks ja uhmaan lakiakin😭😭💀 Se väärinymmärryksen määrä on käsittämätöntä. Helpottais
      Ikävä
      14
      1324
    5. Kyläyhdistyksen tuho, kiitos sääntöukon

      Hyrynsalmen kyläyhdistyksen yleinen keskustelutilaisuus ja ylimääräinen kokous alkoi hyvin. Siellähän keskusteltiin oike
      Hyrynsalmi
      28
      1248
    6. Oletko loukannut

      Oletko loukannut tarkoituksella kaivattuasi?
      Ikävä
      94
      1145
    7. En vittujakaan enää välitä sinusta nainen

      Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.
      Ikävä
      70
      1124
    8. Yh:n pihalla aina eri auto

      Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan
      Suomussalmi
      51
      1089
    9. viekää miehet naiset kunnon treffeille

      Ja käyttäytykää hyvin. Niin tehdään vaikutus. Miehen kuuluu tarjota naiselle.
      Ikävä
      210
      1063
    10. Milloin se sitten

      On? Se oikea hetki kun kerrot sille naiselle mitä tunnet häntä kohtaan?
      Ikävä
      38
      895
    Aihe