Mitä suolasilakasta voi tehdä?

S. I. Lakka

Silakkamarkkinoiden aikaan joku toi purkin suolasilakoita tuliaisina. Viimeinen käyttöpäivä oli viikko sitten, en raatsisi pois heittää, mutta mitä ihmettä niistä voi tehdä?

Maito ei sovi, perunaa vältän, hiilihydraatit ja proteiini samalla aterialla ei tunnu tekevän hyvää - joten silakkalaatikko ei tule kysymykseen.

Onko roskis ainoa vaihtoehto?

21

7724

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kokki

      sanoa, että toimi niin kuin alikersantti Hietanen Tuntemattomassa sotilaassa, eli nuppi täyteen kiljua ja sen jälkeen sellaisenaan hiukopalaksi. Mutta kokeile kuitenkin suutarin lohta.
      Liota silakoita jotta suurin suolaisuus häipyy. Fileoi ne sen jälkeen. Leikkaa sipulia renkaiksi sekoita Rajamäen väkiviinaetikkaa 1 osa ja 3 osaa vettä , lisää liemeen sipulit,ripaus sokeria ja muutama maustepippuria sekä fileoidut silakat. Päivän päästä voit latoa silakkafileitä ruisleivän viipaleelle ja nautiskella piimän kera.

      • S. I. Lakka

        mutta ei käy sekään: en pidä etikasta.


      • Railianneli

        Resepti näyttää kokeilun arvoiselta , täytyy joku päivä tehdä.


    • Grön

      Kalakeitto suolasilakoista

      12 silakkaa
      6 - 8 perunaa
      ruohosipulia
      10 maustepippuria
      runsaasti voita
      vettä

      Pane silakat veteen likoamaan pariksi tunniksi.
      Kuori perunat ja laita ne kiehumaan veteen ruohosipulin ja pippureiden kanssa.
      Perkaa silakat.
      Poista myös pää ja selkäruoto ja lado kalat puolikypsien perunoiden päälle.
      Anna kiehua hiljaisella tulella, kunnes perunat ovat kypsiä.
      Lisää voi.

      • S. I. Lakka

        Siinä on taas sitä perunaa...

        Kiitos kuitenkin.


      • aälsdktji
        S. I. Lakka kirjoitti:

        Siinä on taas sitä perunaa...

        Kiitos kuitenkin.

        Voithan käyttää sellaisia vihanneksia ja juureksia, jotka sopivat ruokavalioosi.


      • vanha kokki
        S. I. Lakka kirjoitti:

        Siinä on taas sitä perunaa...

        Kiitos kuitenkin.

        toimia, en ole kyllä itsekään koettanut, mutta hiukan niinkuin sillin tapaan. ( Silakka ja silli ovat muuten sama kala ) Liota suolaa yön yli väljässä raikkaassa vedessä. Jauhota silakat ensin, kasta sitten vatkattuun munaan ja kierittele korppujauhoissa. Paista sipulin kera voissa kauniin ruskeiksi. Tarjoa lisänä valkokastiketta tai paistolientä. Muut lisukkeet valitset harkintasi mukaan.


      • S. I. Lakka
        vanha kokki kirjoitti:

        toimia, en ole kyllä itsekään koettanut, mutta hiukan niinkuin sillin tapaan. ( Silakka ja silli ovat muuten sama kala ) Liota suolaa yön yli väljässä raikkaassa vedessä. Jauhota silakat ensin, kasta sitten vatkattuun munaan ja kierittele korppujauhoissa. Paista sipulin kera voissa kauniin ruskeiksi. Tarjoa lisänä valkokastiketta tai paistolientä. Muut lisukkeet valitset harkintasi mukaan.

        Paistettu silli onkin hyvää - tosin olen syönyt vain tuoretta, mutta mikäs ettei se suolasillistäkin...

        Ja nytpä tuli mieleen vorschmack!

        Monet kiitokset kaikille!


      • S. I. Lakka
        aälsdktji kirjoitti:

        Voithan käyttää sellaisia vihanneksia ja juureksia, jotka sopivat ruokavalioosi.

        Tämä vähähiilihydraatteilu on joskus hiukan hankalaa...

        "Ei hiilaria ja proteiinia samalla aterialla" on kuitenkin ihan ruoansulatuskysymys.


      • vanha kokki
        S. I. Lakka kirjoitti:

        Paistettu silli onkin hyvää - tosin olen syönyt vain tuoretta, mutta mikäs ettei se suolasillistäkin...

        Ja nytpä tuli mieleen vorschmack!

        Monet kiitokset kaikille!

        onnistut tai sitten et. Mutta minua jäi henkilökohtaisesti kiinnostamaan minkä kera vorshmackisi nautit, kun peruna ei käy. Perinteisestihän se nautitaan perunamuusin, keitetyn perunan tai uuniperunan ja smetanan kera, unohtamatta tietenkään huurteista snapsia. Mikä on siis lisäkkeesi?


      • S. I. Lakka
        vanha kokki kirjoitti:

        onnistut tai sitten et. Mutta minua jäi henkilökohtaisesti kiinnostamaan minkä kera vorshmackisi nautit, kun peruna ei käy. Perinteisestihän se nautitaan perunamuusin, keitetyn perunan tai uuniperunan ja smetanan kera, unohtamatta tietenkään huurteista snapsia. Mikä on siis lisäkkeesi?

        Ihan hyvin menee alas ilmankin perunaa - joskin smetana ja snapsi tietysti kuuluvat asiaan!

        Ei silti etteikö peruna hyvää olisi.


      • vanha kokki
        S. I. Lakka kirjoitti:

        Ihan hyvin menee alas ilmankin perunaa - joskin smetana ja snapsi tietysti kuuluvat asiaan!

        Ei silti etteikö peruna hyvää olisi.

        Jos todella päädyt tekemään suolasilakoista vorschmakia, kertoisitko miten se onnistui, olisin kiinnostunut kovastikin. Toivon todellakin, että onnistut. Ei sen kera punajuurikaan tee pahaa.


      • S. I. Lakka
        vanha kokki kirjoitti:

        Jos todella päädyt tekemään suolasilakoista vorschmakia, kertoisitko miten se onnistui, olisin kiinnostunut kovastikin. Toivon todellakin, että onnistut. Ei sen kera punajuurikaan tee pahaa.

        Meni hiukan kauan, kun ensin täytyi tehdä lampaanpaisti. Tai se mikään lampaanpaisti ollut vaan karitsaa...

        No, paistinlopusta ja suolasilakoista tuli ihan hyvä vorschmak, joskin silakoiden valmistelu oli kohtuuttoman työlästä sillifileeseen verrattuna.

        Enpä taida tehdä toiste!


      • simppelisimon
        vanha kokki kirjoitti:

        toimia, en ole kyllä itsekään koettanut, mutta hiukan niinkuin sillin tapaan. ( Silakka ja silli ovat muuten sama kala ) Liota suolaa yön yli väljässä raikkaassa vedessä. Jauhota silakat ensin, kasta sitten vatkattuun munaan ja kierittele korppujauhoissa. Paista sipulin kera voissa kauniin ruskeiksi. Tarjoa lisänä valkokastiketta tai paistolientä. Muut lisukkeet valitset harkintasi mukaan.

        Silakka ja silli eivät ole sama fisu vaikka molemmat rasvakaloja ovatkin.

        Pilko vaikka munakkaan sekaan, vähän suolaa, peppaa, chiliä ja paistaen kuohkeaksi, ruskeapintaiseksi lätyksi - oheen vähän raikasta salaattia ja siinä sinulla on hyvä ateria valmiina nautittavaksi.


      • protskuapeliin
        simppelisimon kirjoitti:

        Silakka ja silli eivät ole sama fisu vaikka molemmat rasvakaloja ovatkin.

        Pilko vaikka munakkaan sekaan, vähän suolaa, peppaa, chiliä ja paistaen kuohkeaksi, ruskeapintaiseksi lätyksi - oheen vähän raikasta salaattia ja siinä sinulla on hyvä ateria valmiina nautittavaksi.

        Tulikin nälkä - yleensä syön munakkaan paahtoleivän ja tomaatti/sipuli-salaatin kera.

        Sipuliin saa makua marinoimalla se vähässä määrässä viinietikkaa, oliiviöljyä, suolaa, peppaa, sokeria - antaa muhia hetken aina välillä sekoittaen ja lappaa huoneeenlämpöisten, kypsien tomaatti-viipaleiden päälle ja ei muuta kuin ääntä kohden.

        Ei muuta kuin silakka munakkeeseen ja ääntä kohden.


    • tietoa

      anna purkin olla lämpimässä n.viikon,mutta varmista purkin kestävyys.sitten kylmään pariksi päivää.varaa vesiastia jossa avaat purkin.nautiskele ruisleivän kanssa.siinä sinulle ruotsin ylpeys maailmalle eli hapansilakat.p.s.ilmoitathan naapureille etukäteen mitä aiot nautiskella.vaatii kyllä monta snapsia kyytipojaksi

      • vanha kokki

        Hapansilakka tehdään suolattomasta silakasta.


      • hapan haili
        vanha kokki kirjoitti:

        Hapansilakka tehdään suolattomasta silakasta.

        Oikeastaanhan hapansilakka perinteisesti valmistetaan vähäsuolaisesta silakasta. Suolapulan takia ei aikoinaan 30-vuotisen sodan aikana ollut varaa valmistaa "aitoa" suolasilakkaa, vaan tyydyttiin vähemmän suolattuun, mikä sitten lähti käymään. Näin ainakin uskotaan nykyisen kaltaisen hapansilakan syntyneen. Tokihan erilaisia hapankaloja oli valmistettu jo pakanuuden aikanakin.


      • vanha kokki
        hapan haili kirjoitti:

        Oikeastaanhan hapansilakka perinteisesti valmistetaan vähäsuolaisesta silakasta. Suolapulan takia ei aikoinaan 30-vuotisen sodan aikana ollut varaa valmistaa "aitoa" suolasilakkaa, vaan tyydyttiin vähemmän suolattuun, mikä sitten lähti käymään. Näin ainakin uskotaan nykyisen kaltaisen hapansilakan syntyneen. Tokihan erilaisia hapankaloja oli valmistettu jo pakanuuden aikanakin.

        Lienemme kenties yhtä mieltä kuitenkin kyseisen "herkun" hirveydestä. Voiko kukaan järkevä ihminen rakastaa mädäntyneen silakan inhoja aromeja,puhumattakaan siitä kammottavasta hajusta, paitsi ruotsalainen "medelsvensson". Jopa ruotslaiset itse kieltävät hapansilakkapurkin avaamisen sisätiloissa, olen nähnyt sen myös kirjallisena asuintalojen ilmoitustaululla. Tässä muuten ilmenee eräällä tavalla suolan tärkeä asema ruokavaliossamme.


      • täkkäri
        vanha kokki kirjoitti:

        Lienemme kenties yhtä mieltä kuitenkin kyseisen "herkun" hirveydestä. Voiko kukaan järkevä ihminen rakastaa mädäntyneen silakan inhoja aromeja,puhumattakaan siitä kammottavasta hajusta, paitsi ruotsalainen "medelsvensson". Jopa ruotslaiset itse kieltävät hapansilakkapurkin avaamisen sisätiloissa, olen nähnyt sen myös kirjallisena asuintalojen ilmoitustaululla. Tässä muuten ilmenee eräällä tavalla suolan tärkeä asema ruokavaliossamme.

        täytyypä mainita islantilaisilla olevan vastaava perinne hapattaa haita.melkein sama "tuoksu"mutta maku hivenen eri.molempien kyytipoikana kuluu runsaasti snapsia.onneksi suomalaiset tyytyvät imeskelemään rapuja,tosin nekin kärsineet halpatuonnista.


    • jo ajat sitten

      viskannut tuon suolasilakkapurkin roskikseen...
      Iljettävää!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      8109
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4592
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2230
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2119
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1935
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1805
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1736
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1716
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1633
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe