Tuli ostettua tarjouksesta leipäkone. Nyt sillä on leivottu parin kuukauden aikana aika monta leipää ja olen ollut siihen hyvin tyytyväinen. Mutta ongelma on että jos lisää taikinaan ruisjauhoja vaikkapa vain 1dl:n niin leipä aluksi nousee aivan kuin pitääkin, mutta sitten paistettaessa lässähtää U:n muotoiseksi, mikä tämän aiheuttaa? Kaikki muut jauhot, tai hiutaleet mm. hirssi- tai tattarihiutaleet, ja leipä onnistuu oikein hyvin. Mutta tavallinen ruisjauho ja lässähdys, miksi?
Ruisjauho & leipäkone
8
8782
Vastaukset
- Leipoja
Minullakin oli ennen leipäkone. Muistelen, että joskus minullakin lässähti paistettu leipä. Oletko laittanut jo tuota 1dl:aa ennen ruisjauhoja? Ettei niitä ole tullut vaan liikaa? Muistaakseni vehnäjauhoja piti olla noin puolet jauhojen määrästä.
Yksi ohje:
Ruisleipä
300g(5 dl) erikoisruisjauhoja
50g (1 dl) ruisjauhoja
2 dl vettä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl voita
1,5 tl kuivahiivaa
Nykyään teen hapanruisleipätaikanan yleiskoneella ja paistan sähköuunissa. Uunissa on tulikiviarina. Siis kaksi tulikivilaattaa uunin pohjalla. Uunia lämmitän ensin puolituntia, että tulikivikin kuumenee. Teen kaikki leivät itse: hapanleivät, rieskat, sämpylät ja pullat. Välillä vaihdan rieskan hapanhiivaleipään.
Yksi vihje: Hiivaa ei tarvitse käyttää koko palaa, jos ohjeessa niin sanotaan. Litran sämpylätaikinaan laitan 25 g tuorehiivaa.
Terv. Mies v48- Leipoja
Tuota hiivavihjeen tarkoitin tietenkin, jos tekee taikinan käsin tai yleiskoneella. Leipäkoneella kun leipoo, pitää hiivan määrän olla muistaakseni tarkasti ohjeen mukainen.
- Mörkki-Örkki
Leipoja kirjoitti:
Tuota hiivavihjeen tarkoitin tietenkin, jos tekee taikinan käsin tai yleiskoneella. Leipäkoneella kun leipoo, pitää hiivan määrän olla muistaakseni tarkasti ohjeen mukainen.
En usko että ongelma on hiivassa, koska taikina yleensä nousee niin hyvin että se on joinain kertoina jopa koskettanut koneen kantta, ennenkuin lässähdys tapahtuu. Tarkoitin kai kysymyksellä sitä että, jos käyttää ruisjauhoja leipäkoneessa pitääkö niitä esim turvottaa ensin, tai jotain vastaavaa, jotta saisi onnistuneen lopputuloksen. Olen käyttänyt 1-2dl ruisjauhoja taikinassa jossa kuivia aines-osia on noin 10dl.
- Leipoja
Mörkki-Örkki kirjoitti:
En usko että ongelma on hiivassa, koska taikina yleensä nousee niin hyvin että se on joinain kertoina jopa koskettanut koneen kantta, ennenkuin lässähdys tapahtuu. Tarkoitin kai kysymyksellä sitä että, jos käyttää ruisjauhoja leipäkoneessa pitääkö niitä esim turvottaa ensin, tai jotain vastaavaa, jotta saisi onnistuneen lopputuloksen. Olen käyttänyt 1-2dl ruisjauhoja taikinassa jossa kuivia aines-osia on noin 10dl.
En tarkoittanut, että vika olisi hiivassa. Ruisjauhoja lähinnä tarkoitin, mutta et näköjään niitäkään liikaa laita. Kun minä aikoinaan tein leipäkoneella leipää, ja jos laitoin liikaa ruisjauhoja, saattoi leipä jäädä hyvin matalaksi. Ei niitä ruisjauhoja tarvitse ainakaan turvottaa. Niin ja kun minä tein leipäkoneella ruisleipää, tein siihen myös juuren.
Kuuntelin ihan äskettäin vanhempaa äänikasettia, jossa jonkinlainen "marttakerho" leipoi hapanta ruisleipää. Siinä yksi emäntä sanoi, että kaupan jauhoista ei koskaan tiedä etukäteen, miten ne käyttäytyy. Hän oli edellisenä päivänä leiponut ruisleipää luomujauhoista, ja oli turvonnut niin paljon, että "män pilalle", niinkuin hän murteella sanoi. Mutta kyllä minä leipäkoneella sain onnistumaan myös happaman ruisleivän. Jauhomääriä en vaan enää oikein muista. Ei kait siinä ole muuta vaihtoehtoa, kuin kokeilla ja kokeilla eri konsteja. Entä jos niissä kuiva-aineissa olisi jokin aine, joka olisi vieras leivälle? - täälläkin
Mörkki-Örkki kirjoitti:
En usko että ongelma on hiivassa, koska taikina yleensä nousee niin hyvin että se on joinain kertoina jopa koskettanut koneen kantta, ennenkuin lässähdys tapahtuu. Tarkoitin kai kysymyksellä sitä että, jos käyttää ruisjauhoja leipäkoneessa pitääkö niitä esim turvottaa ensin, tai jotain vastaavaa, jotta saisi onnistuneen lopputuloksen. Olen käyttänyt 1-2dl ruisjauhoja taikinassa jossa kuivia aines-osia on noin 10dl.
Meillä sama juttu, pelkillä vehnäjauhoilla "ranskanleipä" on leipäkoneen kannessa kiinni, ja pienellä ruisjauhomäärällä ( 1 dl ruis/kokonaisjauhomäärä 5 dl) tulee se kuoppa leivän pintaan. Ei ole auttanut esim. sokerin tai siirapin määrän muuttaminen, tai mikään muukaan konsti. Ehkä se leipäkone on vaan niin tehoton muille kuin vehnäleiville. Maku on kuitenkin semmoinen, että kyllä ne kuoppaleivän reunatkin menee alas, ja siitä saa helpommin ohuita viipaleita kuin vehnäleivästä.
- Leipoja
täälläkin kirjoitti:
Meillä sama juttu, pelkillä vehnäjauhoilla "ranskanleipä" on leipäkoneen kannessa kiinni, ja pienellä ruisjauhomäärällä ( 1 dl ruis/kokonaisjauhomäärä 5 dl) tulee se kuoppa leivän pintaan. Ei ole auttanut esim. sokerin tai siirapin määrän muuttaminen, tai mikään muukaan konsti. Ehkä se leipäkone on vaan niin tehoton muille kuin vehnäleiville. Maku on kuitenkin semmoinen, että kyllä ne kuoppaleivän reunatkin menee alas, ja siitä saa helpommin ohuita viipaleita kuin vehnäleivästä.
http://www.elisanet.fi/puutteenpera/leipakone.html
http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/reseptihaku/?q=leip%E4kone&submit.x=0&submit.y=0
Kun selailin Suomi24:sen keskustelusivuja, löysin nuo ohjesivut. Tuossa alhaalla vielä käsinleivontaan yksi sivu, vaikka olettekin leipäkoneihmisiä.
http://ugly.blerp.org/~oh6kxl/ruisleipa.html
Tuli vielä tuosta lätsähtämisestä mieleen, kun itsekin ennen leipäkoneella tein leipää, että tosiaan minullakin joskus tuli ruisleivästä lievästi "Uun" muotoinen pinta. Mutta usein se onnistui, leivästä tuli kuitenkin matalampi. Leipoja kirjoitti:
http://www.elisanet.fi/puutteenpera/leipakone.html
http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/reseptihaku/?q=leip%E4kone&submit.x=0&submit.y=0
Kun selailin Suomi24:sen keskustelusivuja, löysin nuo ohjesivut. Tuossa alhaalla vielä käsinleivontaan yksi sivu, vaikka olettekin leipäkoneihmisiä.
http://ugly.blerp.org/~oh6kxl/ruisleipa.html
Tuli vielä tuosta lätsähtämisestä mieleen, kun itsekin ennen leipäkoneella tein leipää, että tosiaan minullakin joskus tuli ruisleivästä lievästi "Uun" muotoinen pinta. Mutta usein se onnistui, leivästä tuli kuitenkin matalampi.liian hieno ruisjauho on kuin liisteriä kostuessaan ja lässäyttää leivän. oikeestaan pitäs käyttää karkeampaa, muuta kuin teollista jauhoa.
- Anonyymi
Onko joku onnistunut tekemään juureen leipää pelkistä ruisjauhoista leipäkoneella?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Sä et pääse yli, mä en pääse yli
Jäädäänkö kuinka pitkäksi aikaa kärvistelemään omissa kuplissa näihin tunteisiin vai aletaanko puskemaan jo tätä läpi. V1281498- 371411
- 671215
Hei sinä nainen
Haluan olla rehellinen – olet hämmentänyt minua todella paljon. En ota sinusta mitään selvää, ja ehkä juuri siksi huomaa541149- 69994
Mitäs te venäjän puolustajat tekisitte, jos venäjä todella hyökkäisi tänne?
Tää on se mielenkiintoinen kysymys. Tehän olette lähinnä vasemmistolaisia, eikä armeijaa ole käyty, eikä rintamalle mi255961Kelan perkeleellinen käytäntö
Kun äiti joutuu hakemaan Kelalta tukia vähien tulojen tähden, niin aina otetaan huomioon lapsen tilillä olevat rahat. Ei195948- 73911
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask napauttavat - Tällaisten ihmisten ei kannata muuttaa Italiaan: "Ei..."
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask toteuttivat oman unelmansa Italiassa. He ostivat kakkoskodin Italian Pugliasta. Lue lisää16830Miksi kaikki jauhaa KAJ:sta
Se bastulauluhan on todella huono, vanhanaikainen ja oikea junttilaulu. Oikein ällöttää, kun idiootit hehkuttaa sitä ps106818