Ruisjauho & leipäkone

Mörkki-Örkki

Tuli ostettua tarjouksesta leipäkone. Nyt sillä on leivottu parin kuukauden aikana aika monta leipää ja olen ollut siihen hyvin tyytyväinen. Mutta ongelma on että jos lisää taikinaan ruisjauhoja vaikkapa vain 1dl:n niin leipä aluksi nousee aivan kuin pitääkin, mutta sitten paistettaessa lässähtää U:n muotoiseksi, mikä tämän aiheuttaa? Kaikki muut jauhot, tai hiutaleet mm. hirssi- tai tattarihiutaleet, ja leipä onnistuu oikein hyvin. Mutta tavallinen ruisjauho ja lässähdys, miksi?

8

9098

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Leipoja

      Minullakin oli ennen leipäkone. Muistelen, että joskus minullakin lässähti paistettu leipä. Oletko laittanut jo tuota 1dl:aa ennen ruisjauhoja? Ettei niitä ole tullut vaan liikaa? Muistaakseni vehnäjauhoja piti olla noin puolet jauhojen määrästä.

      Yksi ohje:
      Ruisleipä

      300g(5 dl) erikoisruisjauhoja
      50g (1 dl) ruisjauhoja
      2 dl vettä
      1 rkl sokeria
      1 tl suolaa
      1 rkl voita
      1,5 tl kuivahiivaa


      Nykyään teen hapanruisleipätaikanan yleiskoneella ja paistan sähköuunissa. Uunissa on tulikiviarina. Siis kaksi tulikivilaattaa uunin pohjalla. Uunia lämmitän ensin puolituntia, että tulikivikin kuumenee. Teen kaikki leivät itse: hapanleivät, rieskat, sämpylät ja pullat. Välillä vaihdan rieskan hapanhiivaleipään.

      Yksi vihje: Hiivaa ei tarvitse käyttää koko palaa, jos ohjeessa niin sanotaan. Litran sämpylätaikinaan laitan 25 g tuorehiivaa.

      Terv. Mies v48

      • Leipoja

        Tuota hiivavihjeen tarkoitin tietenkin, jos tekee taikinan käsin tai yleiskoneella. Leipäkoneella kun leipoo, pitää hiivan määrän olla muistaakseni tarkasti ohjeen mukainen.


      • Mörkki-Örkki
        Leipoja kirjoitti:

        Tuota hiivavihjeen tarkoitin tietenkin, jos tekee taikinan käsin tai yleiskoneella. Leipäkoneella kun leipoo, pitää hiivan määrän olla muistaakseni tarkasti ohjeen mukainen.

        En usko että ongelma on hiivassa, koska taikina yleensä nousee niin hyvin että se on joinain kertoina jopa koskettanut koneen kantta, ennenkuin lässähdys tapahtuu. Tarkoitin kai kysymyksellä sitä että, jos käyttää ruisjauhoja leipäkoneessa pitääkö niitä esim turvottaa ensin, tai jotain vastaavaa, jotta saisi onnistuneen lopputuloksen. Olen käyttänyt 1-2dl ruisjauhoja taikinassa jossa kuivia aines-osia on noin 10dl.


      • Leipoja
        Mörkki-Örkki kirjoitti:

        En usko että ongelma on hiivassa, koska taikina yleensä nousee niin hyvin että se on joinain kertoina jopa koskettanut koneen kantta, ennenkuin lässähdys tapahtuu. Tarkoitin kai kysymyksellä sitä että, jos käyttää ruisjauhoja leipäkoneessa pitääkö niitä esim turvottaa ensin, tai jotain vastaavaa, jotta saisi onnistuneen lopputuloksen. Olen käyttänyt 1-2dl ruisjauhoja taikinassa jossa kuivia aines-osia on noin 10dl.

        En tarkoittanut, että vika olisi hiivassa. Ruisjauhoja lähinnä tarkoitin, mutta et näköjään niitäkään liikaa laita. Kun minä aikoinaan tein leipäkoneella leipää, ja jos laitoin liikaa ruisjauhoja, saattoi leipä jäädä hyvin matalaksi. Ei niitä ruisjauhoja tarvitse ainakaan turvottaa. Niin ja kun minä tein leipäkoneella ruisleipää, tein siihen myös juuren.

        Kuuntelin ihan äskettäin vanhempaa äänikasettia, jossa jonkinlainen "marttakerho" leipoi hapanta ruisleipää. Siinä yksi emäntä sanoi, että kaupan jauhoista ei koskaan tiedä etukäteen, miten ne käyttäytyy. Hän oli edellisenä päivänä leiponut ruisleipää luomujauhoista, ja oli turvonnut niin paljon, että "män pilalle", niinkuin hän murteella sanoi. Mutta kyllä minä leipäkoneella sain onnistumaan myös happaman ruisleivän. Jauhomääriä en vaan enää oikein muista. Ei kait siinä ole muuta vaihtoehtoa, kuin kokeilla ja kokeilla eri konsteja. Entä jos niissä kuiva-aineissa olisi jokin aine, joka olisi vieras leivälle?


      • täälläkin
        Mörkki-Örkki kirjoitti:

        En usko että ongelma on hiivassa, koska taikina yleensä nousee niin hyvin että se on joinain kertoina jopa koskettanut koneen kantta, ennenkuin lässähdys tapahtuu. Tarkoitin kai kysymyksellä sitä että, jos käyttää ruisjauhoja leipäkoneessa pitääkö niitä esim turvottaa ensin, tai jotain vastaavaa, jotta saisi onnistuneen lopputuloksen. Olen käyttänyt 1-2dl ruisjauhoja taikinassa jossa kuivia aines-osia on noin 10dl.

        Meillä sama juttu, pelkillä vehnäjauhoilla "ranskanleipä" on leipäkoneen kannessa kiinni, ja pienellä ruisjauhomäärällä ( 1 dl ruis/kokonaisjauhomäärä 5 dl) tulee se kuoppa leivän pintaan. Ei ole auttanut esim. sokerin tai siirapin määrän muuttaminen, tai mikään muukaan konsti. Ehkä se leipäkone on vaan niin tehoton muille kuin vehnäleiville. Maku on kuitenkin semmoinen, että kyllä ne kuoppaleivän reunatkin menee alas, ja siitä saa helpommin ohuita viipaleita kuin vehnäleivästä.


      • Leipoja
        täälläkin kirjoitti:

        Meillä sama juttu, pelkillä vehnäjauhoilla "ranskanleipä" on leipäkoneen kannessa kiinni, ja pienellä ruisjauhomäärällä ( 1 dl ruis/kokonaisjauhomäärä 5 dl) tulee se kuoppa leivän pintaan. Ei ole auttanut esim. sokerin tai siirapin määrän muuttaminen, tai mikään muukaan konsti. Ehkä se leipäkone on vaan niin tehoton muille kuin vehnäleiville. Maku on kuitenkin semmoinen, että kyllä ne kuoppaleivän reunatkin menee alas, ja siitä saa helpommin ohuita viipaleita kuin vehnäleivästä.

        http://www.elisanet.fi/puutteenpera/leipakone.html
        http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/reseptihaku/?q=leip%E4kone&submit.x=0&submit.y=0

        Kun selailin Suomi24:sen keskustelusivuja, löysin nuo ohjesivut. Tuossa alhaalla vielä käsinleivontaan yksi sivu, vaikka olettekin leipäkoneihmisiä.

        http://ugly.blerp.org/~oh6kxl/ruisleipa.html

        Tuli vielä tuosta lätsähtämisestä mieleen, kun itsekin ennen leipäkoneella tein leipää, että tosiaan minullakin joskus tuli ruisleivästä lievästi "Uun" muotoinen pinta. Mutta usein se onnistui, leivästä tuli kuitenkin matalampi.


      • Leipoja kirjoitti:

        http://www.elisanet.fi/puutteenpera/leipakone.html
        http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/reseptihaku/?q=leip%E4kone&submit.x=0&submit.y=0

        Kun selailin Suomi24:sen keskustelusivuja, löysin nuo ohjesivut. Tuossa alhaalla vielä käsinleivontaan yksi sivu, vaikka olettekin leipäkoneihmisiä.

        http://ugly.blerp.org/~oh6kxl/ruisleipa.html

        Tuli vielä tuosta lätsähtämisestä mieleen, kun itsekin ennen leipäkoneella tein leipää, että tosiaan minullakin joskus tuli ruisleivästä lievästi "Uun" muotoinen pinta. Mutta usein se onnistui, leivästä tuli kuitenkin matalampi.

        liian hieno ruisjauho on kuin liisteriä kostuessaan ja lässäyttää leivän. oikeestaan pitäs käyttää karkeampaa, muuta kuin teollista jauhoa.


    • Anonyymi

      Onko joku onnistunut tekemään juureen leipää pelkistä ruisjauhoista leipäkoneella?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      83
      7101
    2. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      26
      7053
    3. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      109
      6168
    4. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      45
      5404
    5. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      84
      5238
    6. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      63
      5205
    7. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      40
      5108
    8. Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi

      Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset
      Maailman menoa
      27
      4585
    9. Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä

      "Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv
      Maailman menoa
      16
      3467
    10. Vasemmistolaiset paskat eivät nousseet seisomaan kun Akaan kaupunginvaltuusto

      vietti hiljaisen hetken Charlie Kirkin muistoksi https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000011523016.html
      Maailman menoa
      300
      3380
    Aihe