Ruisjauho & leipäkone

Mörkki-Örkki

Tuli ostettua tarjouksesta leipäkone. Nyt sillä on leivottu parin kuukauden aikana aika monta leipää ja olen ollut siihen hyvin tyytyväinen. Mutta ongelma on että jos lisää taikinaan ruisjauhoja vaikkapa vain 1dl:n niin leipä aluksi nousee aivan kuin pitääkin, mutta sitten paistettaessa lässähtää U:n muotoiseksi, mikä tämän aiheuttaa? Kaikki muut jauhot, tai hiutaleet mm. hirssi- tai tattarihiutaleet, ja leipä onnistuu oikein hyvin. Mutta tavallinen ruisjauho ja lässähdys, miksi?

8

9216

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Leipoja

      Minullakin oli ennen leipäkone. Muistelen, että joskus minullakin lässähti paistettu leipä. Oletko laittanut jo tuota 1dl:aa ennen ruisjauhoja? Ettei niitä ole tullut vaan liikaa? Muistaakseni vehnäjauhoja piti olla noin puolet jauhojen määrästä.

      Yksi ohje:
      Ruisleipä

      300g(5 dl) erikoisruisjauhoja
      50g (1 dl) ruisjauhoja
      2 dl vettä
      1 rkl sokeria
      1 tl suolaa
      1 rkl voita
      1,5 tl kuivahiivaa


      Nykyään teen hapanruisleipätaikanan yleiskoneella ja paistan sähköuunissa. Uunissa on tulikiviarina. Siis kaksi tulikivilaattaa uunin pohjalla. Uunia lämmitän ensin puolituntia, että tulikivikin kuumenee. Teen kaikki leivät itse: hapanleivät, rieskat, sämpylät ja pullat. Välillä vaihdan rieskan hapanhiivaleipään.

      Yksi vihje: Hiivaa ei tarvitse käyttää koko palaa, jos ohjeessa niin sanotaan. Litran sämpylätaikinaan laitan 25 g tuorehiivaa.

      Terv. Mies v48

      • Leipoja

        Tuota hiivavihjeen tarkoitin tietenkin, jos tekee taikinan käsin tai yleiskoneella. Leipäkoneella kun leipoo, pitää hiivan määrän olla muistaakseni tarkasti ohjeen mukainen.


      • Mörkki-Örkki
        Leipoja kirjoitti:

        Tuota hiivavihjeen tarkoitin tietenkin, jos tekee taikinan käsin tai yleiskoneella. Leipäkoneella kun leipoo, pitää hiivan määrän olla muistaakseni tarkasti ohjeen mukainen.

        En usko että ongelma on hiivassa, koska taikina yleensä nousee niin hyvin että se on joinain kertoina jopa koskettanut koneen kantta, ennenkuin lässähdys tapahtuu. Tarkoitin kai kysymyksellä sitä että, jos käyttää ruisjauhoja leipäkoneessa pitääkö niitä esim turvottaa ensin, tai jotain vastaavaa, jotta saisi onnistuneen lopputuloksen. Olen käyttänyt 1-2dl ruisjauhoja taikinassa jossa kuivia aines-osia on noin 10dl.


      • Leipoja
        Mörkki-Örkki kirjoitti:

        En usko että ongelma on hiivassa, koska taikina yleensä nousee niin hyvin että se on joinain kertoina jopa koskettanut koneen kantta, ennenkuin lässähdys tapahtuu. Tarkoitin kai kysymyksellä sitä että, jos käyttää ruisjauhoja leipäkoneessa pitääkö niitä esim turvottaa ensin, tai jotain vastaavaa, jotta saisi onnistuneen lopputuloksen. Olen käyttänyt 1-2dl ruisjauhoja taikinassa jossa kuivia aines-osia on noin 10dl.

        En tarkoittanut, että vika olisi hiivassa. Ruisjauhoja lähinnä tarkoitin, mutta et näköjään niitäkään liikaa laita. Kun minä aikoinaan tein leipäkoneella leipää, ja jos laitoin liikaa ruisjauhoja, saattoi leipä jäädä hyvin matalaksi. Ei niitä ruisjauhoja tarvitse ainakaan turvottaa. Niin ja kun minä tein leipäkoneella ruisleipää, tein siihen myös juuren.

        Kuuntelin ihan äskettäin vanhempaa äänikasettia, jossa jonkinlainen "marttakerho" leipoi hapanta ruisleipää. Siinä yksi emäntä sanoi, että kaupan jauhoista ei koskaan tiedä etukäteen, miten ne käyttäytyy. Hän oli edellisenä päivänä leiponut ruisleipää luomujauhoista, ja oli turvonnut niin paljon, että "män pilalle", niinkuin hän murteella sanoi. Mutta kyllä minä leipäkoneella sain onnistumaan myös happaman ruisleivän. Jauhomääriä en vaan enää oikein muista. Ei kait siinä ole muuta vaihtoehtoa, kuin kokeilla ja kokeilla eri konsteja. Entä jos niissä kuiva-aineissa olisi jokin aine, joka olisi vieras leivälle?


      • täälläkin
        Mörkki-Örkki kirjoitti:

        En usko että ongelma on hiivassa, koska taikina yleensä nousee niin hyvin että se on joinain kertoina jopa koskettanut koneen kantta, ennenkuin lässähdys tapahtuu. Tarkoitin kai kysymyksellä sitä että, jos käyttää ruisjauhoja leipäkoneessa pitääkö niitä esim turvottaa ensin, tai jotain vastaavaa, jotta saisi onnistuneen lopputuloksen. Olen käyttänyt 1-2dl ruisjauhoja taikinassa jossa kuivia aines-osia on noin 10dl.

        Meillä sama juttu, pelkillä vehnäjauhoilla "ranskanleipä" on leipäkoneen kannessa kiinni, ja pienellä ruisjauhomäärällä ( 1 dl ruis/kokonaisjauhomäärä 5 dl) tulee se kuoppa leivän pintaan. Ei ole auttanut esim. sokerin tai siirapin määrän muuttaminen, tai mikään muukaan konsti. Ehkä se leipäkone on vaan niin tehoton muille kuin vehnäleiville. Maku on kuitenkin semmoinen, että kyllä ne kuoppaleivän reunatkin menee alas, ja siitä saa helpommin ohuita viipaleita kuin vehnäleivästä.


      • Leipoja
        täälläkin kirjoitti:

        Meillä sama juttu, pelkillä vehnäjauhoilla "ranskanleipä" on leipäkoneen kannessa kiinni, ja pienellä ruisjauhomäärällä ( 1 dl ruis/kokonaisjauhomäärä 5 dl) tulee se kuoppa leivän pintaan. Ei ole auttanut esim. sokerin tai siirapin määrän muuttaminen, tai mikään muukaan konsti. Ehkä se leipäkone on vaan niin tehoton muille kuin vehnäleiville. Maku on kuitenkin semmoinen, että kyllä ne kuoppaleivän reunatkin menee alas, ja siitä saa helpommin ohuita viipaleita kuin vehnäleivästä.

        http://www.elisanet.fi/puutteenpera/leipakone.html
        http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/reseptihaku/?q=leip%E4kone&submit.x=0&submit.y=0

        Kun selailin Suomi24:sen keskustelusivuja, löysin nuo ohjesivut. Tuossa alhaalla vielä käsinleivontaan yksi sivu, vaikka olettekin leipäkoneihmisiä.

        http://ugly.blerp.org/~oh6kxl/ruisleipa.html

        Tuli vielä tuosta lätsähtämisestä mieleen, kun itsekin ennen leipäkoneella tein leipää, että tosiaan minullakin joskus tuli ruisleivästä lievästi "Uun" muotoinen pinta. Mutta usein se onnistui, leivästä tuli kuitenkin matalampi.


      • Leipoja kirjoitti:

        http://www.elisanet.fi/puutteenpera/leipakone.html
        http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/reseptihaku/?q=leip%E4kone&submit.x=0&submit.y=0

        Kun selailin Suomi24:sen keskustelusivuja, löysin nuo ohjesivut. Tuossa alhaalla vielä käsinleivontaan yksi sivu, vaikka olettekin leipäkoneihmisiä.

        http://ugly.blerp.org/~oh6kxl/ruisleipa.html

        Tuli vielä tuosta lätsähtämisestä mieleen, kun itsekin ennen leipäkoneella tein leipää, että tosiaan minullakin joskus tuli ruisleivästä lievästi "Uun" muotoinen pinta. Mutta usein se onnistui, leivästä tuli kuitenkin matalampi.

        liian hieno ruisjauho on kuin liisteriä kostuessaan ja lässäyttää leivän. oikeestaan pitäs käyttää karkeampaa, muuta kuin teollista jauhoa.


    • Anonyymi

      Onko joku onnistunut tekemään juureen leipää pelkistä ruisjauhoista leipäkoneella?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      276
      4712
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      134
      3050
    3. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      45
      2914
    4. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      36
      2892
    5. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      77
      1826
    6. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      106
      1684
    7. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      28
      1521
    8. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      61
      1448
    9. Kehtaisitko näyttäytyä

      kaivattusi seurassa?
      Ikävä
      97
      1322
    10. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      227
      1222
    Aihe