Sielun vaellus & karma

Skeptikko

Idän uskonnoissa uskotaan karmaan ja sielun vaellukseen. Yleistä on myös kaiken elävän kunnioittaminen (tämä tosin ei ilmene millään tavalla hallintokulttuurissa tai poliisin otteissa, pikemminkin päin vastoin). Jos elät huonon elämän ihmisenä, saatat syntyä kärpäseksi seuraavassa elämässä. Eikö itäisten uskomusten valossa voitaisi tehdä johtopäätös, että leijonanosa kärpäsiä, joita me näemme, ovat olleet edellisessä elämässään murhamiehiä tai muita hirmutekoihin alistuneita yksilöitä? Miksi näitä hirmutekijöitä tulisi kunnioittaa edes kärpäsinä? Jos minä tapan kärpäsen, eikö se ole kärpäselle vain huonoa karmaa? Täytyyhän karman jonkun kautta toimia, miten minä siis voin kärsiä siitä, että tapan jonkun?

12

942

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Qadesha

      Mukavaa että tälle palstalle tulee muitakin reinkarnaation ja karman vastustajia kuin pelkästään k-uskovaisia. Heillä kun ei ole muuta asiaa kuin huutaa omasta uskostaan.

      No niin! Itsehän en siis usko että sielu syntyy vinksin vonksin enää ihmisestä takaisin eläimeksi (ellei korkeintaan poikkeustapauksessa jos karma on kamala, mutta pidän tätä käytännössä mahdottomana). Katson siis että idässä on ymmärretty tai muistettu oppi väärin, kun kuvitellaan että pahoin elämällä päätyy elukaksi seuraavassa elämässä.

      Mutta pelkkänä aivotyönä voisin hyvin kuvitella että JOS paha ihminen syntyisi kärpäseksi, silloin hänelle olisi erityisen armeliasta tappaa hänet - silloinhan hän pääsisi kärpäsen elämästään eroon ja kenties taas ihmiseksi seuraavassa elämässä. Toisaalta taas voidaan jossitella että onko tehnyt väärin kun on tappanut kärpäsen, jolloin se ei ole ehtinyt kärsiä tarpeeksi kärpäsen elämää, joka oli rangaistus eli karmaa... Ja voidaan kysyä että kärsiikö kärpänen? En oikein usko että hyönteiset tuntevat jatkuvaa tuskaa ja eksistentiaaliahdistusta elämänsä aikana.

      Omasta mielestäni ihmisellä on oikeus tappaa muita elämänmuotoja, mutta ei kiduttaa niitä eikä tappaa huviksi, ainoastaan hyödyksi. Voi verrata vaikka sitä iänikuista juttua kun intiaanit biisonin tapettuaan käyttivät siitä kaiken hyödyksi, mutta valkoiset ottivat vain kielen ja jättivät ruhon mätänemään.

      Uskon myös että jos joku vahingossa tappaa toisen ihmisen, ampuu vaikka metsällä hirvenä, niin siinä juuri karma toteutuu sitä "uhria" ajatellen. Hän hyvittää jonkun entisen tekonsa, mutta vahingonlaukauksen rätkäissyt ei tule saamaan tästä pahaa karmaa itselleen. Joku tolkku ja roti sentään.

      Mutta uskoistani huolimatta olen toisinaan valmis ajatusleikkeihin, kuten tuossa kärpäsjuttussakin. :)

      • karmahomma

        on huuuuuuuhaaaaata!

        Kirjoitti, arvaa kuka,jKr?


      • Qadesha
        karmahomma kirjoitti:

        on huuuuuuuhaaaaata!

        Kirjoitti, arvaa kuka,jKr?

        ...on huuhaata, sillä arviot Jeesuksen syntymävuodesta vaihtelevat. Itse suosin teoriaa jonka mukaan hän on syntynyt 7 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Tällä hetkellä olen taas vaihteeksi vakuuttunut siitä että Jeesus _on_ ollut olemassa, mutta sehän ei merkitse oikein mitään, kun en pidä häntä jumalana. Ja kaiken kukkuraksi vuotta nolla ei ole olemassakaan, eli koko ajanlasku on huuhaata.

        Mutta se Jeshuasta. Olisi mielenkiintoista tietää voiko edes olla olemassa mitään asiaa joka ei jonkun mielestä olisi tavalla tai toisella huuhaata.


    • benedi

      esim. kauppaan...postiin,, kotiin ..töihin ..lenkille, uimaan, kalalle, kesämökille. viroon...kasvimaalle kesäisin jne.

      Tätä on sielun vaellus...sillä " ja niin ihmisestä tuli elävä sielu"

      Vaeltaakahan nyt joukolla vaikka hautausmaalle, niin näette siellä paikan missä sielut eivät vaeltele.

      Ja tämä on varmasti totta, vaikka poliisi tutkis.

      • pompoliina

        Kerran vein iso-isän haudalle viinaa ja tupakkaa juhannuksena, ja joka haudasta alkoi kuulua ahnaasti: Anna mullekin!

        Läksin vikkelästi kun alkoi pelottamaan.

        Sitä vaan että ne sielut taitaa vaeltaa pitkin hautausmaita kuolemansa jälkeen, koska niille on pystytetty kivi/risti ja tuodaan kukkia, reppanat luulee että niiden täytyy pysyä siellä.


      • benedi
        pompoliina kirjoitti:

        Kerran vein iso-isän haudalle viinaa ja tupakkaa juhannuksena, ja joka haudasta alkoi kuulua ahnaasti: Anna mullekin!

        Läksin vikkelästi kun alkoi pelottamaan.

        Sitä vaan että ne sielut taitaa vaeltaa pitkin hautausmaita kuolemansa jälkeen, koska niille on pystytetty kivi/risti ja tuodaan kukkia, reppanat luulee että niiden täytyy pysyä siellä.

        , sillä joka kerta kun hauta on avattu, niin kuollut sielu on ollut siellä ja on jatkossakin.

        Eläviä sieluja puolestaan ovat ne, jotka kaivavat kuolleen sielun haudan auki, ja tutkivat ruumista hautauksen jälkeen (esim. rikos)


    • eräs3

      Sielun vaellus ja karma on yksi oppisuunta ja teoria joka yrittää selittää kuoleman jälkeistä ja antaa toivoa. Itse en usko oikein mihinkään.

      Olen kyllä yrittänyt tehnä matkan edelliseen elämääni, mutta vaihtelevalla menestyksellä :) Se aika oletetun syntymän ja edellisen kuoleman välissä on aika hurja. Kun aikaa ei ole, ei ole ajatuksia, eikä tuntemuksiakaan. Ajatuskin alkaa jostain ja päättyy johonkin joten se tarvitsee aikaa. Oli vain koko olemassa oloni ja tekojeni summa hetken aikaa tyhjyydessä.

      Mutta ken tietää oliko se totta mitä näin?

      • pe38

        sielunvaellusta ei voi olla koska ei ole sielua. on vain loppuunpalanut kynttilä jonka loppumaisillaan olevasta liekistä syttyy uusi kynttilä :). kommunismia paljon suurempi propaganda kristiusko vain sotkee ajatukset. lue tarkkaan ennen kuin kommentoit jotain lapsellista.


    • Namelesss

      Tässä on toisenlainen näkemys kuin esittämäsi :

      "Do you Buddhists believe in rebirth as an animal in the next life? Are you going to be a dog or a cow in the future? Does the soul transmigrate into the body of another person or some animal? What is the difference between transmigration and reincarnation? Is it the same as rebirth? Is karma the same as fate? These and a hundred similar questions are often put to me."

      http://www.buddhanet.net/e-learning/reincarnation.htm

      Mitäpä jos onkin kuten Buddhan joskus kerrotaan todenneen, että ihmiselämä kestää vain yhden henkäyksen ajan ja me jatkuvasti uudelleensynnymme uusiin mielentiloihin, välillä helvettiin, välillä taivaaseen?

      Mutta tämäkään ei ole oleellista, ei laisinkaan. Buddha nimenomaan kieltäytyi vastaamasta tällaisiin ikuisuuskysymyksiin ("Onko olemassa sielua?" "Onko maailma ikuinen vai onko sillä alkua/loppua?" "Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen?"), koska juuri tällaisten kysymysten kanssa puuhastelu vei huomion siitä ainoasta oleellisesta asiasta, neljästä jalosta totuudesta kärsimyksen syistä ja sen loppumisesta. Ja koska lopullisen vastauksen saaminen ikuisuuskysymyksiin on mahdotonta, ne veivät huomion koko elämäksi.

      Buddhalaisuudessa on mielestäni kyse ainoastaan Buddhan opin perusteiden (4 jaloa totuutta, 3 olemassaolon piirrettä jne.) tuntemista, hiljaista meditaatiota, avuliaisuutta, ystävällisyyttä, anteliaisuutta, myötätuntoa kaikkea kohtaan, nöyryyttä ja aidon parannuksen tekemistä.

    • Sitävaanettä

      Unohtakaa jeesukset sun muut, ihminen on niin alkukantainen, että vaikka sille kertoisi miten päin hyvänsä, niin pieleen menee. Uskontomme on niin vanhaa perua, olisi jo korkea aika uudistaa tätä uskontoa, ja muitakin uskontoja. Sielu on kuolematon, se pitäisi olla kaikille selviö. Mutta kun ei ole. Oletteko lukeneet kirjan sielun matka? Sitten on toinen kirja sielujen matka. Kannattaa lukea molemmat. Sielu tietää mikä on oikein ja mikä väärin. Meidän maallinen ajatus vaan ei aina toimi sielun mukaan, vaan kuvioihin tulee ahneus, kateus, viha, omahyväisyys jne. Olemme huonoja pyytämään anteeksi, samoin antamaan anteeksi. Olemme kummajaisia kaikin puolin.

    • Taomies

      Valmis vastaus: karma on kausaalisuutta. Sitä voi itse muovata kohtaamalla ja hieromalla sitä niinkuin fyysistä ruumistaan tietoisuuden voimalla, ja tunteitaan järkeään jne. En tiedä mitä sille tapahtuu kun nukutaan eteenpäin tästä elämästä, mutta se on jotain mitä voi aistia tietoisuuden silmällä.

      Aito vastaus: kokemalla itse selviää mitä se on.

      • Anonyymi

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18271273/gunat---materian-kolme-olomuotoa
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18271908/gunat---materian-kolme-olomuotoa--osa2
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18274383/hienojakoinen-keho
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18273516/ihmisen-metafyysinen-rakenne
        Ihmisen metafyysinen rakenne

        Me kaikki tunnemme ihmisen anatomian, mutta entä metafyysinen rakenne?

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18274310/ihmisen-metafyysinen-rakenne--osa-2

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/18285116/mita-ihminen-tekee-olipa-se-sitten-fyysista-tai-henkista-sama-energia-tulee-lopulta-takaisin

        Monien kansojen tiedossa on karman laki, vaikka he eivät tietäisikään, että kyse on karman laista.

        Mitä ihminen tekee, olipa se sitten fyysistä tai henkistä, sama energia tulee lopulta takaisin. Kultainen sääntö tekee meidät tietoisiksi teoistamme, jotta voimme pohtia lopputulosta ennen kuin ryhdymme mihinkään toimiin tai käytämme voimaa.

        Älkää kohdelko toisia tavalla, jota itse pitäisitte loukkaavana. - Buddhalaisuus

        Kaikessa tehkää toisille niin kuin toivotte heidän tekevän teille; sillä tämä on laki ja profeetat. - Kristinusko

        Yksi sana, joka kiteyttää kaiken hyvän käytöksen perustan... rakastava ystävällisyys. Älä tee toisille sitä, mitä et halua tehdä itsellesi. - Konfutselaisuus

        Älä tee toisille mitään sellaista, mitä et haluaisi heidän tekevän sinulle. - Hindulaisuus

        Kukaan teistä ei todella usko, ennen kuin toivotte toisille sitä, mitä toivotte itsellenne. - Islam.

        Älä tee lähimmäisellesi sitä, mikä on sinulle inhottavaa. Tämä on koko laki; kaikki muu on kommentointia. Menkää ja oppikaa se. - Juutalaisuus

        Älä tee vääryyttä tai vihaa lähimmäistäsi. Sillä et tee vääryyttä hänelle, vaan itsellesi. - Pima-alkuperäiskansojen sananlasku

        Älä tee toisille sitä, mikä on vahingollista itsellesi. - Zarathustralaisuus


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      78
      3985
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      201
      3062
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      25
      3020
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2848
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      24
      2794
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2525
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      304
      2444
    8. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      226
      2117
    9. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1997
    10. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      44
      1967
    Aihe