Kanankoivet ja niiden maustaminen

kanankoipi

Tietääkö kukaan jotain oikein hyvää mauste/marinadiohjetta kanankoiville? Kaupan valmiiksi marinoidut ja maustetut koivet alkavat jo kyllästyttämään, ovat aika paljon saman (teko)makuisia kaikki.

21

22376

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiril

      makuasioita, mutta yksi hyvä yhdistelmä syntyy öljystä, kurkumasta, chilistä ja valkosipulista. Ruoanvalmistushan on taidetta ja nämä maustamiset yleensä muuttuvat niin, ettei kahta samanlaista lopputulosta saa aikaan. Joskus riittää ihan reilu perinteinen curry/cayennepippurisekoitus, joka hierotaan koipien pintaan ja kun koipien alle laittaa pataan tilkan vettä niin knankoivista ja mausteista syntyy kastikkeelle oiva pohja ja kun siihen lisää kuohukermaa niin siitä syntyy hyvä makuyhdistelmä.

      Valitettavasti usein kaupoissa on tarjouksessa vain näitä valmiiksi maustettuja kanankoipia, mutta kyllä niistä saa hyvää ruokaa, kun pesee ne huolellisesti, poistaa nahat ja tekee vaikka kanakeittoa.

      • Tepi.

        Siis, mitä mausteita??

        Sinä olet aina vastustanut mausteita, jotta rasva maistuu.

        Öljy hittoon, koivissa rasvaa jo niin pirusti! Tilalle vaikka hieman sweetchilisausea, sitten chiliä, rosepippuria, kurkumaa ja currya. Myös kunnon paprikajauhe sopii hyvin sekaan.

        Mutta mieluummin kannattaa ostaa jotain luuttomia ja vähärasvaisempia, kevitä kana/kalkkunavaihtoehtoja.

        Hyh, kerma kannattaa jättää lihottajille ja vhh-palstalle...


    • vanha kokki

      Saa jostain kumman syystä edullisemmin siihen mönjään sotkettuna, kuin puhtaina.
      Hyvä neuvo on pestä se sotku pois ja maustaa kinttu uudelleen. Marinointi sinänsä on tarpeeton. Avaa veitsellä nahka ja työnnä sormi nahan ja lihan väliin, liikuttelemalla sormea saat nahan irtoamaan ja voit maustaa haluamillasi mausteilla suoraan lihan jota nahka suojaa. Tällätavoin maustettuna mausteet eivät jää pelkästään nahkaan, jota monetkaan eivät halua syödä sen rasvaisuuden vuoksi.
      Tosin rapeaksi paistunut koipinahkakin on maukasta syötävää.
      Jogurtti toimii hyvänä marinadipohjana, jos haluat intialaistyyppistä.
      Grillattaessa on kohtalaisen hyvä sekoitus, öljyä, ketjap manis soijaa ja rakunaa sekä aromimaustetta ja grillausmaustetta. Muunnelmia on lukemattomia, oman löytää parhaiten kokeilemalla.

      • Kiril

        että näitä mönjään sotkettuja koipia on edullisemmin saatavissa. Huolellinen pesu auttaa ja uudelleen maustaminen. Asiasta toiseen mennäkseni, niin aikanaan huomasin lasten syövän paremmin broileria, kun koipiluista oli lihat irroitettu ja tehty siihen kunnon kastike. Kokkina sain sitten syödä nahat ja imeskellä luut kaikessa rauhassa. Isältäni opin jo pienenä, että luut ja kalanpäät pitää imeskellä. Sinäkin varmaan tiedät tämän asian.

        Asiasta kolmanteen, niin vielä kiitos siitä paprikan paahtamisohjeesta. Olen nyt valmistanut aamiaismunakokkelia sillä tavoin, että ensin paahdan paprikaa voissa ja sitten lisään muna-kermaseokksen ja joskus pilkottua tomaattia. Hyvä masku tulee paprikasta ja onko tämä nyt sitten unkarilainen munakokkeli?


      • vanha kokki
        Kiril kirjoitti:

        että näitä mönjään sotkettuja koipia on edullisemmin saatavissa. Huolellinen pesu auttaa ja uudelleen maustaminen. Asiasta toiseen mennäkseni, niin aikanaan huomasin lasten syövän paremmin broileria, kun koipiluista oli lihat irroitettu ja tehty siihen kunnon kastike. Kokkina sain sitten syödä nahat ja imeskellä luut kaikessa rauhassa. Isältäni opin jo pienenä, että luut ja kalanpäät pitää imeskellä. Sinäkin varmaan tiedät tämän asian.

        Asiasta kolmanteen, niin vielä kiitos siitä paprikan paahtamisohjeesta. Olen nyt valmistanut aamiaismunakokkelia sillä tavoin, että ensin paahdan paprikaa voissa ja sitten lisään muna-kermaseokksen ja joskus pilkottua tomaattia. Hyvä masku tulee paprikasta ja onko tämä nyt sitten unkarilainen munakokkeli?

        Vaan se on oikeampaa paprikajauheen käyttöä. Olet varmasti pannut merkille, että paahdon jälkeen maku ikäänkuin syvenee ja tavallaan "makeutuu". Sama toimii useiden maustejauheiden kanssa, curry nyt ekana tulee mieleen. Myös kaikenlaiset chilit ja paprikat tulevat paremman makuisiksi jos niitä grillaa jonkin aikaa esim. hiiligrillissä. Tomaatin grillaamista en sen sijaan jaksa käsittää, muutenkin vetinen tomaatti muuttuu löysäksi hötöksi, eikä maku ainakaan parane.


      • Kielenkorjaaja
        vanha kokki kirjoitti:

        Vaan se on oikeampaa paprikajauheen käyttöä. Olet varmasti pannut merkille, että paahdon jälkeen maku ikäänkuin syvenee ja tavallaan "makeutuu". Sama toimii useiden maustejauheiden kanssa, curry nyt ekana tulee mieleen. Myös kaikenlaiset chilit ja paprikat tulevat paremman makuisiksi jos niitä grillaa jonkin aikaa esim. hiiligrillissä. Tomaatin grillaamista en sen sijaan jaksa käsittää, muutenkin vetinen tomaatti muuttuu löysäksi hötöksi, eikä maku ainakaan parane.

        Tällä kertaa voin mielelläni (olen nyt lempeällä tuulella parin konjakin jälkeen...) olla samaa mieltä kanssasi: tomaatin grillaaminen on käsittämätöntä hölmöilyä.


      • Kiril
        vanha kokki kirjoitti:

        Vaan se on oikeampaa paprikajauheen käyttöä. Olet varmasti pannut merkille, että paahdon jälkeen maku ikäänkuin syvenee ja tavallaan "makeutuu". Sama toimii useiden maustejauheiden kanssa, curry nyt ekana tulee mieleen. Myös kaikenlaiset chilit ja paprikat tulevat paremman makuisiksi jos niitä grillaa jonkin aikaa esim. hiiligrillissä. Tomaatin grillaamista en sen sijaan jaksa käsittää, muutenkin vetinen tomaatti muuttuu löysäksi hötöksi, eikä maku ainakaan parane.

        olet ollut myös Venäjällä. Kyllä siellä tomaatteja paistettiin pannulla, runsaassa voissa, johtuikohan tuo ajankohdasta, mutta lopputulos oli mielestäni hyvä! Kyllä tomaatin paistaminen pannulla ja muna-kerma rasvaseoksen lisääminen tekee siitä kelpo ruokaa, mutta kommentoi nyt tätä?


      • vanha kokki
        Kiril kirjoitti:

        olet ollut myös Venäjällä. Kyllä siellä tomaatteja paistettiin pannulla, runsaassa voissa, johtuikohan tuo ajankohdasta, mutta lopputulos oli mielestäni hyvä! Kyllä tomaatin paistaminen pannulla ja muna-kerma rasvaseoksen lisääminen tekee siitä kelpo ruokaa, mutta kommentoi nyt tätä?

        Mutta ei esiintynyt meidän ravintolamme ruokalistoilla koskaan, joten en osaa vastata.
        Siellä on lukuisa määrä ruokalajeja joista en ole edes kuullut.


      • tuo
        Kiril kirjoitti:

        olet ollut myös Venäjällä. Kyllä siellä tomaatteja paistettiin pannulla, runsaassa voissa, johtuikohan tuo ajankohdasta, mutta lopputulos oli mielestäni hyvä! Kyllä tomaatin paistaminen pannulla ja muna-kerma rasvaseoksen lisääminen tekee siitä kelpo ruokaa, mutta kommentoi nyt tätä?

        liehittely.


      • Tepi.
        Kiril kirjoitti:

        olet ollut myös Venäjällä. Kyllä siellä tomaatteja paistettiin pannulla, runsaassa voissa, johtuikohan tuo ajankohdasta, mutta lopputulos oli mielestäni hyvä! Kyllä tomaatin paistaminen pannulla ja muna-kerma rasvaseoksen lisääminen tekee siitä kelpo ruokaa, mutta kommentoi nyt tätä?

        Pitää muistaa, että kokit monesti paistaa niin sipulin kuin muutkin SOKERISSA. Tomaattiinkin usein lisätään sokeria PEHMENTÄMÄÄN makua.

        Mutta, sitähän ei rasvapappi tiedä- Rasva, kun on paras lihotin...


      • qwerty

        Ei kannata ostaa marinoituja, vaikka pesisikin pois. Ne ovat usein vanhempaa lihaa kuin maustamattomat.


      • astreityuo

        Parasta on hieroa mustaa pippuria sitten uuniin hieman siansilavaa mukaan. Siihen sekotetaan sitten kerma ja mustaa pippuria saadan hyvä kastike tarjoillaan paistetun pastan kanssa. Hyvää ruoka halua.


    • lihaamies

      Terve Sulle,

      on tosi mieltälämmittävää lukea tekstiä, jossa moititaan tuota suurten liha/kanatalojen ruokakulttuurin aliarvioimista näillä kaikilla sadoilla erilaisilla valmismössöillä. Kukaan ei tiedä mitä niissä on ja niillä yritetään tasapäistää
      kaikki ruokaa valmistavat samaan muottiin.
      Itse laitan kanaa (itse asiassa itse teurastamiani kukonpoikia, yleensä 16 vko ikäisiä) monasti siten, että ruskistan palat valurautapannussa, sitten keitän niitä n. tunnin hiljalleen poreilevassa vedessä, mukana sipulia, valko-, musta- ja roseepippuria ja hieman suolaa.
      Jahka lihat ovat kypsiä, irroittelen ne luista teen esim. kanaviillokkia tai vaikkapa paistan ne pannulla kivan rapeiksi ja en paljon mausteita lisäile, koska oikea kana on itsessään hyvää.
      Keittoliemi on todella hyvää siihen viillokkiin tai esim. riisinkeittoliemeksi.

      Terveisin

      Lihamies

      • vanha kokki

        Voi olla, että tämän ohjeen kohdalla toistan itseäni, mutta koska sinulla on mahdollisuus nauttia oikeasta kanasta, kerronpa maukkaan kanan valmistuksen.
        Kyseessä on Espanjalaistyylinen valkosipulikana/broileri. ( Vanha kana ei oikein sovellu, tiedät kyllä miksi )
        Putsattu kanavainaa otetaan kintuista kiinni ja ripotellaan onteloon suolaa ja mustapippuria ja muutama laakerinlehti, oreganoa ja kenties rosmariinia. Lopuksi sullotaan valkosipulin kuorimattomia tai kuorittuja kynsiä vatsaontelo tiukkaan. Sidotaan siipityngät ja koivet mahdollisimman kiinni linnunkroppaan ja sivellään kana ruokaöljyllä. Maustetaan pinnaltaan pippurilla ja suolalla sekä oreganolla. Näin paketoitu lintu paistovuokaan ja keskilämpöiseen 155-175C uuniin pariksi kolmeksi tunniksi. Leivinuuni on paras. Lintu on kypsä nautittavaksi, kun luut lähtevät vetämällä. Liemeen sopii "töpätä" vaaleaa leipää tai patonkia ja kyytipojaksi nauttia punaviiniä. Tällainen ruoka syödään sormin, eikä hienostella aterimien kanssa.


      • Kiril

        kanaa ja kukkopoikia? Alla olevan lainauksen mukaan kukonpojat tapetaan kaasulla tai silppurilla. Teollisuushan on ilmoittanut, ettei Suomessa oikeita kanoja tule lainkaan myyntiin.

        Ranskalaisissa supermarketeissahan on poikkeuksellisen laaja valikoima siipikarjaa. Pakkauksistakin selviää, mitä eläimelle on syötetty (mieluiten vain kasviksia, jyviä ja vitamiineja jyvien osuuden ollessa 80 %), monenko päivän ikäinen eläin oli ennen teurastusta (vähintään 81 päivän) sekä teurastuspäivämäärä. Ranskalaiskanat ovat kiinteämpiä, maukkaampia ja pienempiä.

        Kyllä meillä on vielä matkaa todelliseksi ruokakulttuurimaaksi.

        "Kanat munantuotannossa

        Munivia kanoja on Suomessa 3,3 miljoonaa. Munantuotantoa varten kasvattavia kananpoikia ja nuorikoita on yli 900 000. Kukkoja, joita pidetään lähinnä siitostarkoituksiin, on vain 10 000, vaikka puolet kuoriutuvista kananpoikasista on kukkoja. Munijakanojen kukkopoikasten kasvattamista pidetään nykyään taloudellisesti kannattamattomana, sillä lihantuotantoa varten on jalostettu nopeammin kasvavia kanahybridejä eli broilereita. Siksi munantuotantoa varten haudotut untuvikot lajitellaan sukupuolen perusteella pian kuoriutumisen jälkeen. Kanat päätyvät kasvatuskanaloihin, mutta kukkopoikaset tapetaan kaasulla tai silppurilla".


      • Ranskaan
        Kiril kirjoitti:

        kanaa ja kukkopoikia? Alla olevan lainauksen mukaan kukonpojat tapetaan kaasulla tai silppurilla. Teollisuushan on ilmoittanut, ettei Suomessa oikeita kanoja tule lainkaan myyntiin.

        Ranskalaisissa supermarketeissahan on poikkeuksellisen laaja valikoima siipikarjaa. Pakkauksistakin selviää, mitä eläimelle on syötetty (mieluiten vain kasviksia, jyviä ja vitamiineja jyvien osuuden ollessa 80 %), monenko päivän ikäinen eläin oli ennen teurastusta (vähintään 81 päivän) sekä teurastuspäivämäärä. Ranskalaiskanat ovat kiinteämpiä, maukkaampia ja pienempiä.

        Kyllä meillä on vielä matkaa todelliseksi ruokakulttuurimaaksi.

        "Kanat munantuotannossa

        Munivia kanoja on Suomessa 3,3 miljoonaa. Munantuotantoa varten kasvattavia kananpoikia ja nuorikoita on yli 900 000. Kukkoja, joita pidetään lähinnä siitostarkoituksiin, on vain 10 000, vaikka puolet kuoriutuvista kananpoikasista on kukkoja. Munijakanojen kukkopoikasten kasvattamista pidetään nykyään taloudellisesti kannattamattomana, sillä lihantuotantoa varten on jalostettu nopeammin kasvavia kanahybridejä eli broilereita. Siksi munantuotantoa varten haudotut untuvikot lajitellaan sukupuolen perusteella pian kuoriutumisen jälkeen. Kanat päätyvät kasvatuskanaloihin, mutta kukkopoikaset tapetaan kaasulla tai silppurilla".

        tai Venäjälle, syömään oikeita kanojasi. Harvinaisen kehittymättömiä mielipiteitä...


    • löysinnetistä

      Laita marinoitavat lihat tai kanat astiaan. Mittaa öljy ja soija suhteella öljyä 3/5 ja soijaa 2/5 niin, että kaikki lihat tai kanat peittyvät marinadin alle. Rouhi mustapippuria maun mukaan ja laita ripaus suolaa. Purista sitruunaa n. 1 rkl verran tai maun mukaan. Marinadin voi tehdä ilman valkosipulia, jos ei ole valkosipulin ystävä, tai sitten laittaa oman maun mukaan valkosipulinkynsiä paloiteltuna isoiksi paloiksi. Anna lihojen maustua marinadissa muutama tunti tai yön yli.

      • marinaadi myrkky

        marinoitu liha on halvempaa koska sinne pystyy sotkemaan vähän (laadultaan) heikompaa tavaraa..
        kanankoivet on ihan sellaisenaankin hyvää joten maustamisesta ei kannata ottaa paineita ^^
        valkosipulia , sipulia, porkkanaa ja vettä uunivuokaan.. kanankoivet sekaan, kypsennyksen lopussa loraus kermaa..
        jos pelkää kermasta lihovansa niin kannattaa vaihtaa myös koivet rintapaloihin..


      • =)
        marinaadi myrkky kirjoitti:

        marinoitu liha on halvempaa koska sinne pystyy sotkemaan vähän (laadultaan) heikompaa tavaraa..
        kanankoivet on ihan sellaisenaankin hyvää joten maustamisesta ei kannata ottaa paineita ^^
        valkosipulia , sipulia, porkkanaa ja vettä uunivuokaan.. kanankoivet sekaan, kypsennyksen lopussa loraus kermaa..
        jos pelkää kermasta lihovansa niin kannattaa vaihtaa myös koivet rintapaloihin..

        Niin ja kerman pystyy korvata floran ruoka kermoilla löytyy ainaskin 7% ja 15 %


      • Ulla300000
        =) kirjoitti:

        Niin ja kerman pystyy korvata floran ruoka kermoilla löytyy ainaskin 7% ja 15 %

        Hyi mitä teollista p... Laihiskermat

        Käyttäkää oikeaa kermaa jos kermaa käytätte.
        Kyllä se lihominen johtuu ihan muista syömisistä kuin rasvasta.


      • keittiöihme
        Ulla300000 kirjoitti:

        Hyi mitä teollista p... Laihiskermat

        Käyttäkää oikeaa kermaa jos kermaa käytätte.
        Kyllä se lihominen johtuu ihan muista syömisistä kuin rasvasta.

        Moikka
        Mieheni ihastui seuraavaan melko naturelliin makuun:

        Tuoreet koipinuijat maustetaan suola,valkop,sitruuna,öljy, valkosipulia reilusti ja paljon rakuunaa (tuoreena).Anna maustua huoneenlämmössä reilu tunti
        200 C, n 1 tunti


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      583
      3868
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2749
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1749
    Aihe