grillipuut

mitä saa käyttää

Onko joku puulaji kiellettyä käyttää puugrillissä! Tuossa alla joku yhdessä ketjussa kieltää havupuut, miksi!! Jotain yhdisteitä niissä? En ole kuullut, kertokaa hyvät ihmiset, että tiedän etten myrkytä itseäni, kun syön tosi usein puugrillattua ruokaa.

12

5123

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kieltäjä

      Kaikki havupuut (ja niiden kävyt) ovat kiellettyjä grillaamisessa. Niissä on tervaa, ja se on karsinogeeni (= syöpää aiheuttava). Pitää käyttää vain lehtipuita. Ja varmistettava ostamiensa ulkomaisten puuhiilienkin = "grillihiilien" pussista (tekstistä), että nekin on valmistettu lehtipuusta.

    • rotissööri

      älä käytä rakennusjätettä tai maalattua puuta tai liimattua vaneria tai rimalevyä. Niissä olevat kemikaalit eivät ole hyväksi. PArasta on mahonki, mutta se on sama kuin sytyttäisit puut setelirahalla. Koivu ja tammi sopivat hyvin. Odota aina rauhassa, että liekki on muuttunut hehkuksi ennen kuin alat grillaamaan. Sääntö: riittävän kauan riittävän kaukana hiilistä. Havupuiden pihka voi asettua ruoan pinnalle ja silloin syöt mäntysuopaa. Kataja antaa hyvän aromin ja hiilten päälle heitetty leppävihta myös hyvänmakuista savua. Lepän lastut käy myös.

      • vanha kokki

        Kaikki rakennusjäte ja hänen luettelemansa muutkin jalostetut puutuotteet eivät sovellu grillikäyttöön.
        Mitä taas tulee hiiligrillin käyttöön, on edelleenkin kummallista, etteivät laitevalmistajat tee mitään tuotekehittelynsä eteen, yhtä lukuunottamatta. PAH yhdisteitä syntyy nimenomaa, kun rasva tippuu grillattavasta hiillokselle tai kaasupolttimelle tai sähkövastuksille ja näin syntyvät liekit "nuolevat" grillattavaa tuotetta.
        Mustunut ja palanut kohta on epätervellistä nautittavaksi, koska siihen syntyy karsinogeenejä. Koska uskon olevani yksi niistä harvoista Suomalaisista jotka ovat työkseen käyttäneet hiiligrilliä ammatissaan useampia vuosia, uskon tietäväni asiasta hiukan laajemmin, kuin harrastelijat, tai, näyttää siltä,jopa laitteiden valmistajat.
        Olen melko varma, että tulevaisuudessa, ellei koko grillausta kielletä kansanterveydellistä syistä, grillit tulevat muuttumaan ritilöidensä osalta merkittävästi.
        Rotissöörille vielä, ei se pihka mihinkään asetu, kyllä se palaa muiden mukana, mutta palaessaan se saa aikaan yhdisteitä jotka ovat ihmiselle vaarallisia. Katajaa jos olet käyttänyt, olet varmaan huomannut sen antaman kitkerän maun, itse en käyttäisi. Riittävä savunmaku syntyy käytettäessä aitoa hiiligrilliä ilman vippaskonsteja. Kaasu- ja sähkögrilli on oikeasta grillaamisesta yhtä kaukana kuin polkupyörä autosta. Ainoastaan käytön yksinkertaisuus ja oletettu siisteys puoltaa edellämainittujen käyttöä, sekä useat taloyhtiöiden ja paloviranomaisten asettamat ehdot.
        Joskus jo aikaisemmin sanoin parhaiden puulaatujen olevan pyökin ja tammen, perustuu kokemukseen, mahonkia en ole kokeillut, oletko sinä?


      • All
        vanha kokki kirjoitti:

        Kaikki rakennusjäte ja hänen luettelemansa muutkin jalostetut puutuotteet eivät sovellu grillikäyttöön.
        Mitä taas tulee hiiligrillin käyttöön, on edelleenkin kummallista, etteivät laitevalmistajat tee mitään tuotekehittelynsä eteen, yhtä lukuunottamatta. PAH yhdisteitä syntyy nimenomaa, kun rasva tippuu grillattavasta hiillokselle tai kaasupolttimelle tai sähkövastuksille ja näin syntyvät liekit "nuolevat" grillattavaa tuotetta.
        Mustunut ja palanut kohta on epätervellistä nautittavaksi, koska siihen syntyy karsinogeenejä. Koska uskon olevani yksi niistä harvoista Suomalaisista jotka ovat työkseen käyttäneet hiiligrilliä ammatissaan useampia vuosia, uskon tietäväni asiasta hiukan laajemmin, kuin harrastelijat, tai, näyttää siltä,jopa laitteiden valmistajat.
        Olen melko varma, että tulevaisuudessa, ellei koko grillausta kielletä kansanterveydellistä syistä, grillit tulevat muuttumaan ritilöidensä osalta merkittävästi.
        Rotissöörille vielä, ei se pihka mihinkään asetu, kyllä se palaa muiden mukana, mutta palaessaan se saa aikaan yhdisteitä jotka ovat ihmiselle vaarallisia. Katajaa jos olet käyttänyt, olet varmaan huomannut sen antaman kitkerän maun, itse en käyttäisi. Riittävä savunmaku syntyy käytettäessä aitoa hiiligrilliä ilman vippaskonsteja. Kaasu- ja sähkögrilli on oikeasta grillaamisesta yhtä kaukana kuin polkupyörä autosta. Ainoastaan käytön yksinkertaisuus ja oletettu siisteys puoltaa edellämainittujen käyttöä, sekä useat taloyhtiöiden ja paloviranomaisten asettamat ehdot.
        Joskus jo aikaisemmin sanoin parhaiden puulaatujen olevan pyökin ja tammen, perustuu kokemukseen, mahonkia en ole kokeillut, oletko sinä?

        Finfoodista lainattua: "Kotona grillatessa bentso(a)pyreeniä pääsee ruokaan, kun (liha)tuotteesta kuumalle vastukselle/hiilille valuva rasva palaa ja syntyvä savu tarttuu tuotteeseen. Grillissä tulee käyttää gillihiiliä, ei käpyjä, sillä niiden poltossa syntyy bentso(a)pyreeniä."
        Weberilläni grillatessa pidän aina kannen päällä, jolloin liekkejä syntyy harvoin. Tosin on kyllä vähän arveluttanut, että syntyykö vaarallisia yhdisteitä myös hiiloksen sekaan laitettujen lehtipuulastujen savusta?
        Weberin kaasugrilleissä ja joissakin markettigrilleissä on polttimojen päällä v:n muotoiset tangot suojaamassa niitä päälle tippuvalta rasvalta, jolloin paloja ei pitäisi syntyä. Vanha Kokki työskenteletkö The Grill:ssä Tampereella?


      • Kissa jääkaapissa
        All kirjoitti:

        Finfoodista lainattua: "Kotona grillatessa bentso(a)pyreeniä pääsee ruokaan, kun (liha)tuotteesta kuumalle vastukselle/hiilille valuva rasva palaa ja syntyvä savu tarttuu tuotteeseen. Grillissä tulee käyttää gillihiiliä, ei käpyjä, sillä niiden poltossa syntyy bentso(a)pyreeniä."
        Weberilläni grillatessa pidän aina kannen päällä, jolloin liekkejä syntyy harvoin. Tosin on kyllä vähän arveluttanut, että syntyykö vaarallisia yhdisteitä myös hiiloksen sekaan laitettujen lehtipuulastujen savusta?
        Weberin kaasugrilleissä ja joissakin markettigrilleissä on polttimojen päällä v:n muotoiset tangot suojaamassa niitä päälle tippuvalta rasvalta, jolloin paloja ei pitäisi syntyä. Vanha Kokki työskenteletkö The Grill:ssä Tampereella?

        a) Mistä tiedät, ettei grillissäsi ole liekkejä, kun kansi on päällä (ethän näe...)?

        b) Mistä tiedät, että jääkaapin valo todella sammuu, kun oven sulkee (ethän näe...)?

        Ratkaisu kohtaan a) on: Laita kissa jääkaappiin, ja ovi kiinni. Nykäise hetken päästä ovi auki. Jos kissan silmät ovat viirulla, on kaapissa hetkeä aiemmin ollut pimeä eli valo on ollut sammuksissa.

        Ratkaisun kohtaan b) saat keksiä itse...


      • vanha kokki
        All kirjoitti:

        Finfoodista lainattua: "Kotona grillatessa bentso(a)pyreeniä pääsee ruokaan, kun (liha)tuotteesta kuumalle vastukselle/hiilille valuva rasva palaa ja syntyvä savu tarttuu tuotteeseen. Grillissä tulee käyttää gillihiiliä, ei käpyjä, sillä niiden poltossa syntyy bentso(a)pyreeniä."
        Weberilläni grillatessa pidän aina kannen päällä, jolloin liekkejä syntyy harvoin. Tosin on kyllä vähän arveluttanut, että syntyykö vaarallisia yhdisteitä myös hiiloksen sekaan laitettujen lehtipuulastujen savusta?
        Weberin kaasugrilleissä ja joissakin markettigrilleissä on polttimojen päällä v:n muotoiset tangot suojaamassa niitä päälle tippuvalta rasvalta, jolloin paloja ei pitäisi syntyä. Vanha Kokki työskenteletkö The Grill:ssä Tampereella?

        Olen ollut jo joitakin vuosia eläkkeellä, mutta tykkään sekaantua ihmisten asioihin, neuvomalla heitä näillä sivuilla. Ovatko neuvoni aina niin asiallisia ja aivan oikeita, on taas toinen juttu. Mutta kun takanani on usean vuosikymmenen mittainen työrupeama erilaisiten ravintoloiden keittiöissä, useissa eri maissa Suomen lisäksi. Näin on jäänyt korvan taakse joskus sellaistakin tietoa ja ehkä taitoakin, jota ei kirjoista opita. Minulla on ollut suunnaton onni työskennellä joidenkin mestarien alaisena esim. Turkissa, heidän nimiään on turha mainita, ehkä yksi saatettaisiin tunteakin hän on Istanbulilainen Beyti Gyler, jolla on varsin laatuisa ruokaravintola lähellä Florian lentokenttää.


      • All
        Kissa jääkaapissa kirjoitti:

        a) Mistä tiedät, ettei grillissäsi ole liekkejä, kun kansi on päällä (ethän näe...)?

        b) Mistä tiedät, että jääkaapin valo todella sammuu, kun oven sulkee (ethän näe...)?

        Ratkaisu kohtaan a) on: Laita kissa jääkaappiin, ja ovi kiinni. Nykäise hetken päästä ovi auki. Jos kissan silmät ovat viirulla, on kaapissa hetkeä aiemmin ollut pimeä eli valo on ollut sammuksissa.

        Ratkaisun kohtaan b) saat keksiä itse...

        Venttiilin aukosta näkee leimahtelut grillin sisällä.


      • Kissa jääkaapissa
        All kirjoitti:

        Venttiilin aukosta näkee leimahtelut grillin sisällä.

        Selvä. Ja tuossa edellisessä kysymyksessähän a) ja b) olivat vaihtaneet paikkaa, tai pikemminkin vastauksessa...


    • pihvi-

      Kyljyksiä ja pihvejä grillatessa parhaan makuinen tulos tulee pienellä liekillä eikä hiilloksella. Yleensä lisään tuoreita puita, tai männynkäpyjä jos lähistöltä löytyy, ja laitan kyljykset grilliin vastalisättyjen puiden/käpyjen savutessa ja palaessa. Valmistuu myös huomattavasti nopeammin kuin pelkillä hiilillä ja maku ennenkaikkea on hyvä - mitään marinadeja tai mausteita ei välttämättä tarvita ollenkaan.

      • vanha kokki

        Varmistat ruokasi epäterveellisyyden, mutta sehän on tasan oma asiasi. Toisaalta makuja on moneksi,mutta ihmettelen, jos joku pitää kitkerästä savunmausta ja karrelle palaneesta lihasta.
        Hitsauspilli on vielä nopeampi jos kerran kiire on.


      • Epäilijä

        Tuo vaikuttaa niin idioottimaiselta, että epäilen sen olevan provo.


    • Anonyymi

      Olen usein grillaillut eri laavulla ja muutenkin. Olen vienyt puut, joita olen saanut puutarhasta. Savuttamatonta puuta pidän parhaana. Sellainen myös nokeaa
      vähiten. Esimerkiksi hopeasalava ja jasmike ovat olleet erinomaisia. Myös pihasyreeni on hyvä. Koivua, omenapuita, pihlajaa tai havupuita en mainostaisi.
      Pihasyreenin energiatiheys lienee mainitsemistani lajeista suurin.
      Luullakseni hopeasalavasta saisi parhaan grillihiilen, jos sitä kuumentaisi hapettomassa pöntössä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois

      Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait
      Maailman menoa
      23
      3073
    2. Tykkäsin rakas

      Tuottaa sulle nautintoa❤️🔥olet paras ja nautin itsekkin suunnattomasti
      Suhteet
      41
      2704
    3. Mies mä oon ihan helppo

      Miehelle johon oon ihastunut. Olen harvoin ihastunut, mutta suhun olen. Ei tarvitse kuin pyytää, niin...
      Ikävä
      38
      1523
    4. Hyvää iltaa!

      Mikä on päivän viisaus?
      Ikävä
      84
      1350
    5. Olet onnellinen sinkku

      Näin se on nähtävä.
      Ikävä
      63
      1261
    6. Mies olen aika erakko nykyään

      Vanhentunutkin olen muutamana viime vuonna parikyt vuotta. Kun en ennenkään kelvannut, niin tuskin nytkään kelpaan. Lisä
      Tunteet
      41
      1016
    7. Lavroville taitaa olla jo ikkuna raollaan?

      Lavrovin syytä välttää korkeita paikkoja ja ikkunoiden läheisyyttä.Ettei vain keikahda ikkunasta pihalle.
      Maailman menoa
      126
      922
    8. Haittaako jos

      kaivattusi käy tosi usein pissalla ja/tai kakalla?
      Ikävä
      33
      839
    9. Ylen johdon hulppeat bonukset alkavat taas

      Suora kopio Iltalehdestä: "Asiasta kertoo Iltalehdelle Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen. Mitä tulospalkkioi
      Yle
      29
      673
    10. Skenaario

      Elämä ja kuolema ovat merkillisin nyytti olevaisuutta. Mutta kun kumpaakaan ei ole, syntyy lapsuksia, joita korjaamaan
      Sinkut
      59
      621
    Aihe