Psykologin omat mielenterveysongelmat

tuleva psykologi

voiko saada laillistetun psykologin pätevyyden jos on/on ollut mielenterveydellisiä ongelmia?

itselläni on nyt masennus ja epävakaa persoonallisuus, voiko minusta silti tulla psykologi? olen ensi vuonna yliopistoon pyrkivä

25

8169

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Veckans Tips
    • Psykopatologia

      .
      Voi saada.
      .

    • Endorfiinihumala

      varmasti voi. Sehän on tärkeintä, että pystyy työnsä ja opintonsa hoitamaan. Itsellänikin on ollut yhtä sun toista häikkää, ja olen varmaan ensi keväänä hakemassa Helsingin yliopistoon lukemaan psykologiaa. Ei sitä kuitenkaan mielestäni kannata liiemmin julistaa, olen huomannut, että kaikkien suhtautuminen ei ole puhdas ymmärtäminen..

    • Jedjas

      Jos hakeudut sinne omien kokemuksiesi pohjalta, niin en suosittele. Onhan niitä kuulemma sellaisia ammattiauttajia, joilla on vahvat lääkitykset. Sanoisin silti, että "terveenä" ne hommat ovat helpompia. Tuo rajatila voi terapiasuhteissa tulla esiin mm. siten, että sinuun on potilaan vaikea luottaa. Kysyisin myös, että miten autat masennusta potevaa pääsemään irti masennuksesta, kun et ole siitä itsekään päässyt.

      • malmilainen

        Vertaistukihan on monesti paljon parempi apu, kuin terveen, viisaan ja koulutetun ihmisen latelemat ohjeet, että kuinka potilas voisi parantua. Minäkin olen ollut monessa terapiassa, jossa on ollut liian pätevä terapeutti, eikä hänellä siksi ole kovin paljon riittänyt varsinaista ymmärtämystä minun asihoihini.

        Jos menee psyk.ongelmien kanssa psykologian soveltuvuuskokeisiin, niin ei varmasti kannata kertoa haastattelijalle että minullakin on tällaista. He ovat kyllä kovasti kiinnostuneita ja osaavat etsiä sinun heikon kohtasi ja siten vakuuttamaan sinut ja kaikki muut, ettet juuri sinä ole sopiva siihen työhön, vaikka ihmisenä mukava olisitkin.


    • Jedjas

      Mä itse mietin aikoinaan myös suuntautuvani mielenterveyspuolelle, kun oma kiinnostus on niihin vedättänyt. Kyllähän mä olenkin jo lapsesta saakka ollut erilaisten mt-ongelmaisten kanssa tekemisissä, joten siinä mielessä se ei olisi ollut mulle vieras maaperä. Mulle entinen traumaterapeuttini suositteli mielenterveyspuolen hommia. Mutta omien ongelmieni ratkettua terapiassani olin saanut niin kylliksi, että hakeuduin toisiin hommiin. Mua ei kaduta oma ratkaisuni yhtään. Mulla on taipumusta joutua stressaaviin elämäntilanteisiin ja jos mulle ei niitä järjesty, niin järjestän niitä itse. Lisäksi minulla on taipumusta nukkua liian vähän, joten en henkisesti raskasta työtä jaksaisi tehdä. Mä jo omalla vapaa-ajallani saan välillä hoitaa mt-ongelmaisia.

      Sanoisin siis sinulle, että harkitse vielä. Tosin, jos nyt päätät ryhtyväsi psykologiksi, niin siitä hommastahan toki voi jättäytyä pois (kuten mistä tahansa muustakin), jos ei oma psyyke kestä. Lähinnä sun kannattaisi kuunnella itseäsi ja miettiä sitä, että millaisessa tilanteessa itse elät ja mitkä ovat sun motiivisi hakeutua alalle. Olet varmaan kuullut sellaisen sanonnan, että jotku mt-ongelmaiset hakeutuvat alalle hoitaakseen itseään. Oletko itse nyt hoidon piirissä vai heitteillä?

      • alkuperäinen...

        minulla on lääkitys ja käyn psykoterapiaa ensimmäistä vuotta. olen itsekin miettinyt motiivejani ja päässyt siihen tulokseen että psykologia ja ihmisten auttaminen ovat aina olleet lähellä sydäntäni muutenkin kuin itseni auttamisena. ja jos itse sairaudestani selviän, uskon olevani tarpeeksi vahva psykologiksi ja onhan minulla sitten omakohtaisia kokemuksia ja ehkä se auttaa minua ymmärtämään potilaitani paremmin. tietenkin viime kädessä katson olenko psykologin ammattiin liian herkkä, muitakin mahdollisia ammattivalintoja minulla kyllä on.


    • pääset läpi

      soveltuvuustesteistä.

    • psykero

      Perinteisesti psykologia kiinnostaa kovasti mielenterveysongelmaisia ihmisiä. Olen törmännyt psykologian opiskelijoihin, psykologeihin ja psykiatreihin jopa jotka ovat mielenterveysongelmaisia itse.

      Siinä on puolensa ja puolensa. Asia koetaan vahvasti omaksi ja kokemuspohjaakin löytyy enemmän kuin raivoterveillä ihmisillä. Mutta onko se sitten tulevien asiakkaiden kannalta paras mahdollinen juttu.. en sitten tiedä. Ihan varmasti pääset psykologiksi jos vain kykenet opinnot loppuun saattamaan. Siitähän se kiinni on eikä muusta.

    • olet itse,

      niin sitä paremmin ymmärrät potilaitasi!

      Jollet ole suoranaisesti vaarallinen ympäristöllesi, niin olet varmaan erinomainen psykologi.

    • ritalin

      Jos neuvosi masennuksesta kärsivälle ihmiselle on sama, kuin erään tuntemani epävakaan; "masennuksesta pääsee, jos haluaa päästä".

    • 19

      En voi tietää, oletko juuri sinä alalle sopiva, mutta psykologeilla, terapeuteilla ja psykiatreilla on ongelmia, kuten kaikilla muillakin. Sanotaan monien hakeutuvan alalle juuri omia kokemustensa motivoimina. Ongelmat voivat pulpahtaa esiin missä elämänvaiheessa tahansa, ennen tai jälkeen ammatinvalinnan tai keskeillä upeinta uraa.

    • Psygologin psygologi

      Mun psygologi on skitsofreenikko, että kyllä se on mahdollista varsinkin, jos työskentee koulussa.

      • psykiatri

        Jos on toimiva lääkitys niin voi olla ihan missä työssä vain.


      • jotain rajaa
        psykiatri kirjoitti:

        Jos on toimiva lääkitys niin voi olla ihan missä työssä vain.

        Lääkkeet auttavat vähän oireisiin, eivät paranna ketään. Selkästi psyykkisesti sairaiden ei tulisi työskennellä sosiaali- ja terveydenhuolto alalla. Alalle hakeudutaan juuri sen takia kun missään muualla ei pärjätä niin portit on auki ihan kenelle tahansa, ainakin lh- ja sh- tason koulutuksissa.


      • misivu

        Oon tavannu psykologin joka selvästi oli joko luulosairas tai sitten täysin tietämätön tosielämän faktoista. Väitti tietävänsä 100% varmuudella että jos työnantajalle puhuu horoskoopeista työhaastattelussa ni ei pääse töihin. Kas kummaa olen kuitenkin puhunut kaikkien työnantajieni kanssa horoskoopeista työhöhaastatteluissakin ja olen päässyt töihin. Kun psykologi ei sattunut kuulemaan ovikellon soittoani niin hän uskoi täysin omiin oletuksiinsa kertoen että "arkielämän toimetkin on mulle täysin vieraita". Se oli jo todella syvä loukkaus ja jouduin pariin kolmeen otteeseen vakuuttamaan kuin pikkulapselle että olin kyllä soittanut ovikelloa.
        Koko sen psykologin maailma tuntui olevan hänen päänsä ympärillä. Joutuuko psykologit tai psykiatrit käymään samat mustetahra testit ennen työhön pääsyä?
        - Ihminen jota ei ole tutkittu on terve -


    • epputeppu

      kuten moni jo edellä, niin puolensa ja puolensa, et ainakaan olisi ylhäältä katsova.
      toisaalta, rankkaa duunia se on. psykologin puoliso saa olla sitten kotipsykologina kuuntelemassa psykologia ja kaikkia reaktioita....


      eka kirjoitus oli jo muutama vuosi sitten joten pääsikohän hän? :)

    • malmilainen

      On myös sellainen näkökanta, että masentunut ihminen näkee asiat rehellisemmin kuin ns. terve ihminen. Eli masennus on realistisuutta, ja siihen nähden terveys ylioptimismia ja monen valheen uskomista. Siksi voikin olla, että lievästi masentunut terapeutti voi auttaa mielenterveyspotilasta jopa paremmin kuin ns. terve.

      Ne soveltuvuuskokeet kai karsivat monta, monta pois joukosta. Mutta sellaisilla on vielä mahdollisuus mennä Mieli maasta ry:n vertaistukiohjaajan kurssille. Heidän vertaisukiohjaajikseen kelpaavatkin vain ihmiset, jotka ovat itse sairastaneet masennusta, koska kokemus on, että vertaistuki voi auttaa enemmän kuin ammattiapu.

      • pahuudesta

        Tänään tulee ohjelma pahuudesta jossa lauerma kertoo kuka on paha. Ilmeisesti hannu lauerma on asiaan tutustunut. Hänen alallaan aika monta kuolee potilaista - tai no kaikkihan sitä kuolee, mutta lääkkeillä edistävät monella vuodella, nuorilla kymmenillä vuosilla, sitä lähtöä. Nykyajan pahuus tiivistyy psykiatriaan.


    • ???

      Tuota persoonallisuushäiriötä tässä vaan mietin, kun he (/me) ajattelevat asiat niin eri tavalla ja tulkkaavat monet jutut aivan päälaelleen tunne-elämässä on kaikenlaista hankaluutta.
      Uskoisin psykologin homman olevan rankkaa, joten kannattaa tosiaan varmaan miettiä asiaa. (Myös potilaan kantilta.. Persoonallisuushäiriöön kun ei lääkkeitä ole)

    • faktaavailla

      Yritin googlata mihin ammatteihin ei kannata lukea jos on mielenterveysongelmaa. Lähipiirissäni on yksi nuori joka miettii mikä hänestä tulee isona ja kun on mielenterveysongelma ja maanis depressiivinen niin yritän hakea niitä ammatteja joissa se ei ole este. Häntä kiinnostaisi terapeutin sekä psykologin ala, mutta mietin kouluttautuuko turhaan jos ei pääse sitten ammattiin noiden esteiden vuoksi ? Haluaisin faktatietoa ..onko jollain kokemusta asiasta ?

      • etfj

        Mulla ei oo faktatietoa mut tuli mieleen että vaikka ihminen olis maanis-depressiivinen tai muuta niin miksei hän voisi olla hyvä terapeutti tai psykologi? Niinku tiettyyn rajan asti. Hullutha ne toisia hulluja parhaiten ymmärtää jos näin rumasti voi ilmaista.


    • Kyllä varmaan voi jos hoidat opintosi kunnolla. Työssäsi sinun kuitenkin pitäisi pystyä auttamaan potilaitasi mt-ongelmissa, et saisi alkaa hoitaa omia ongelmiasi potilaiden avulla.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      68
      1723
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      163
      1421
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1232
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      120
      1204
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      48
      1106
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      70
      869
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      835
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      197
      790
    9. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      97
      759
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      654
    Aihe