Kalan savustus grillissä

savukalaa haluava

Kuinkas kalan savustuksen vois hoitaa grillissä? Haluisin itse savustaa, mutta ei taida näppäryys riittää...

20

20270

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rotissööri

      vuole lepästä lastuja ja pane ne tunniksi vesiämpäriin. Kun hiillos on grillissä laskeutumassa, heitä lepänlastut sinne ja savustus voi alkaa. Pieni katajavihta ajaa saman asian.

      • vanha kokki

        Käytä katajaa, ellet välttämättä pidä kitkerästä mausta kalassasi. Paremman lopputuloksen saat kuitenkin tarkoitukseen valmistetussa savustuslaatikossa, kunhan muistat pitää lämmön alhaisena, ettei kalasi kuivu.
        Paras tulos kuitenkin mielestäni saadaan puisessa savustamossa. Savustin juuri eilen sellaisella 6 kiloa merilohta
        45 minuutissa,lämpötilan näyttäessä 85-120 astetta. Tuloksena erittäin mehevää ja hyvänmakuista lohta. Suolaus edellisenä päivänä. Polttoaineena leppä pulikoita.


      • ole olemassa
        vanha kokki kirjoitti:

        Käytä katajaa, ellet välttämättä pidä kitkerästä mausta kalassasi. Paremman lopputuloksen saat kuitenkin tarkoitukseen valmistetussa savustuslaatikossa, kunhan muistat pitää lämmön alhaisena, ettei kalasi kuivu.
        Paras tulos kuitenkin mielestäni saadaan puisessa savustamossa. Savustin juuri eilen sellaisella 6 kiloa merilohta
        45 minuutissa,lämpötilan näyttäessä 85-120 astetta. Tuloksena erittäin mehevää ja hyvänmakuista lohta. Suolaus edellisenä päivänä. Polttoaineena leppä pulikoita.

        niitä savustuspusseja,kuulostaa kätevältä...öhh...


    • Stadin kundi laittoi lauantaina huvilallaan ensimmäistä kertaa savustettua lohta et sillei hei! Teppo osti noin puolentoistakilon norjalaisen lohen fileen pyrstöpuolen paikallisesta marketista. Lohen Teppo valmisti seuraavasti:

      Nuotioon tuli ja siihen suurehko liekki. Tuleen sitten iso muurinpohjapannu, jonka päälle iso savustuslaatikko. Savustuslaatikon pohjalle Teppo heitti hieman yli pari desiä haapalastuja (ole tarkkana; liika lastu pilaa maun) ja 4-5 sokerinpalaa. Ritilän päälle siis lohifile, johon voi aluksi laittaa hieman murskattua merisuolaa, mutta varsinainen suolaus tapahtuu vásta lohen ollessa valmis. Lohi oli savustumassa noiun puoli tuntia, jonka jälkeen rantakivellä noin vartin.

      Lohesta tuli upeanvärinen ja juuri oikea koostumus eli "medium", eikä siis kuiva eli liian kypsä. Lohen seurana Teppo tarjoili varhaisperunaa sekä kermaviili-ranskankermakastiketta, johon lisäsi sitruunaa, tilliä sekä hieman valkoviiniä ja hunajaa et sillei hei! Ruokajuomana puolikuiva valkkari ja lähdevesi hanasta et sillei hei!

      Parasta savulohta, jota Tepi on saanut, vaikka itse sanookin et sillei hei!

      ps. vanhalle kokille sen verran, että lohta ei missään tapauksessa kannata suolata ennen savustusta, sillä se pilaa lohen rakenteen et sillei hei!

      • teppo.moi

        Tepon savutuslaatikko oli hieman isoa pataa muistuttava, joka sopi siis hyvin muurikkapannulle. Muurikkapannun ideana oli antaa tasainen savu lastuille, ja se onnistuikin hyvin hei!


      • Kyseessä olivat toki leppälastut, ei haapalastut. Nekin valmiista pussista.


      • vanha kokki

        Peijakas kun ei ole tullut liki neljänkymmenen vuoden aikana huomattua, eikä konsuli Tavelakaan ole huomauttanut, että lohieni rakennehan onkin mennyt ihan pilalle, kun on tullut suolattua kala jo ennen savustusta. Onneksi yksi valopää Tepi, sillei hei, ihan oikeasti Stadista, huomasi asian heti ekakerralla kun savusti ja haapalastuilla vielä. korjaanpa tapani oitis, tai, no olkoon ennallaan, olenhan eläkkeellä.


      • vanha kokki kirjoitti:

        Peijakas kun ei ole tullut liki neljänkymmenen vuoden aikana huomattua, eikä konsuli Tavelakaan ole huomauttanut, että lohieni rakennehan onkin mennyt ihan pilalle, kun on tullut suolattua kala jo ennen savustusta. Onneksi yksi valopää Tepi, sillei hei, ihan oikeasti Stadista, huomasi asian heti ekakerralla kun savusti ja haapalastuilla vielä. korjaanpa tapani oitis, tai, no olkoon ennallaan, olenhan eläkkeellä.

        Tavelasta Tepi onkin kuullut paljon tarinaa et sillei hei! Teppo ei Tavelaa kuitenkaan pidä kummoisenakaan kulinaristina, koska hän preferoi silakoita muikkujen kustannuksella et sillei hei!


      • turhuudenjumala
        vanha kokki kirjoitti:

        Peijakas kun ei ole tullut liki neljänkymmenen vuoden aikana huomattua, eikä konsuli Tavelakaan ole huomauttanut, että lohieni rakennehan onkin mennyt ihan pilalle, kun on tullut suolattua kala jo ennen savustusta. Onneksi yksi valopää Tepi, sillei hei, ihan oikeasti Stadista, huomasi asian heti ekakerralla kun savusti ja haapalastuilla vielä. korjaanpa tapani oitis, tai, no olkoon ennallaan, olenhan eläkkeellä.

        onneksi teppo.moi on saanut aatokseni selkeäksi... onko oikeasti neljän suomen kokkimaajoukkueen kapteenin ohjeet ollet täysin väärät??? heidän ohjeet ovat olleet täysin vääriä kaloja savustaesssa... kai teppo.moi on kaikkitietävä...

        hei vanha kokki.hei.moi. vaikka.jos.olet eläkkeellä.hei, älä.jätä meitä.nuorempia.kölvejä nöösejä.pulaan.hei...


      • turhuudenjumala

        nimenomaan 10% suolaliemessä 20 minuutin suolaus ennen kypsennystä, pitää kalan valkuaisen ja sitä myöten kaiken nesteen kalan sisällä, jos se tepon ohjeen mukaan valmistetaan ylikypsäksi. suolauksen jälkeen voi kalan savustaa, loimuttaa, paahtaa... kypsentää haluamallaan tavalla ja mehukkuus on taattu, suomen kokkimaajoukkueen tuella. pikkuisen ruoanvalmistuksen kemiaa voi yllättää monia ihmisiä, jopa ammmattilaisia.
        p.s. olen itsekin yllätetty. onneksi!


      • Brunello

        Tuo Teppo on kuvauksesta päätelleen käyttänyt savustuskattilaa.

        Jostain kumman syystä on syntynyt käsitys, että kala pitäisi suolata vasta savustuksen jälkeen? Ilmeisesti tässä on mennyt kalan savustus- ja lihan grillausohjeet sekaisin. Sen verran Teppo on oikeassa, että kala ei tarvitse yhtä paljon suolaa, koska savustus tuo sen paremmin esille. Kokeilin taimenen savustusta käyttämällä Hickory-puuta, vaikka periaatteessa se on lihalle tarkoitettu. Uskomattoman hyvää.

        Mikä ihmeen haapa-lastu? Niitä käytetään kanin kuivikkeena.


      • Täydellisyyttä hakeva
        turhuudenjumala kirjoitti:

        nimenomaan 10% suolaliemessä 20 minuutin suolaus ennen kypsennystä, pitää kalan valkuaisen ja sitä myöten kaiken nesteen kalan sisällä, jos se tepon ohjeen mukaan valmistetaan ylikypsäksi. suolauksen jälkeen voi kalan savustaa, loimuttaa, paahtaa... kypsentää haluamallaan tavalla ja mehukkuus on taattu, suomen kokkimaajoukkueen tuella. pikkuisen ruoanvalmistuksen kemiaa voi yllättää monia ihmisiä, jopa ammmattilaisia.
        p.s. olen itsekin yllätetty. onneksi!

        Kumpi on parempi kylmä vai kuuma suolaliuos ennen savustusta ja voiko kalan suolata kuumana suolaliuokses, minkälainen annos suolaa/litra?


      • et haapaa hei
        teppo.moi kirjoitti:

        Kyseessä olivat toki leppälastut, ei haapalastut. Nekin valmiista pussista.

        ei elämä mikä hönö..


    • Brunello

      Ensimmäinen, normaali tapa on panna savustuslastuja savustuslaatikkoon ja laatikko grillille. Laatikko pitää olla niin kaukana liekistä kuin suinkin, mutta kuitenkin niin että lastut alkavat savuta.

      Toinen tapa on antaa savulla väri ja maku kalan pinnalle, mutta kuitenkin grillata se "normaalisti". Tässä menetelmässä lastut laitetaan ns. smokerboxiin, joka on videokotelon kokoinen, valuraudasta tai pellistä tehty metallilaatikko, jonka kylkiin ja kanteen on porattu reikiä. Laatikko laitetaan polttimon tai lämmönjakolevyjen päälle, paistoarinan alle.

    • turhuudenjumala

      kokemus puhuu.
      ja kokemuksella on paras ääni. olen sen huomannut omalla kokin "urallani". varsinkin jos on kyse ollut lihasta tai kalasta kyse, niin olen kyllä ottanut neuvoa vanhemmilta kolleegoilta. jotain hyviä jippoja olen huomannut matkan varrella,mutta ne vain ovat tukeneet näiden vanhojen mestareiden näkemyksiä. olen kyllä joistakin asioista heidän kanssaan eri mieltä, mutta ne asiat jätetään pois näistä keskusteluista.

    • turhuudenjumala

      grillissä. oletan, että grillaat hiiligrillissä. ostat savustuspussin kaupasta ja seuraat pussin ohjeita. jos sinulla olisi savustuspönttö, niin tietäisit kyllä miten kala savustettaisiin. kokeile finfoodin sivuilta etsiä, tai vanhan kokin ohjeilla, niistä löytyy, varmuudella.

    • blondi_1

      Pitäisi olla savustuslaatikko ,jos grillissä haluaa savustaa.

      • vanha kokki

        Grillin lämpöä apuna käyttäen, savulaatikossa onnistuu savustus harrastelijoilta ja jopa joiltakin ammattilaisiltakin parhaiten, vieläpä miedolla tulella. Suosittelen lämpömittaria ja asteiksi nuo 80-120, niin tulos on kelvollinen. Grilli on grilli, ei savustin.


      • nähnyt oikeaa
        vanha kokki kirjoitti:

        Grillin lämpöä apuna käyttäen, savulaatikossa onnistuu savustus harrastelijoilta ja jopa joiltakin ammattilaisiltakin parhaiten, vieläpä miedolla tulella. Suosittelen lämpömittaria ja asteiksi nuo 80-120, niin tulos on kelvollinen. Grilli on grilli, ei savustin.

        SAVUSTUS pönttöä hei ja tiedätekö mistä materiaalista se on rakennettu hei kokemus tuo parhaan neuvon hei vaari on savustellut kaloja ennenkun te olette etes taputellut ruskeita piparkakkuja hei,hei,hei j.n.e.


      • vanha kokki
        nähnyt oikeaa kirjoitti:

        SAVUSTUS pönttöä hei ja tiedätekö mistä materiaalista se on rakennettu hei kokemus tuo parhaan neuvon hei vaari on savustellut kaloja ennenkun te olette etes taputellut ruskeita piparkakkuja hei,hei,hei j.n.e.

        Voin valaista millaisella itse savustan kalani ja lihani. Olen muurannut tiilistä n. seisemänkymmentäsenttiä korkean ja saman verran leveän ja syvän uuniosan. Sen päälle olen rakentanut puusta harjamallisen mökin, jonka mitat ovat n, metri kertaa metri kertaa metri. Harjalla könöttää puinen savutorvi, jonka vetoa säädellään puisella "pellillä" Savustusuuni on varustettu sisältä liuilla joiden varassa savustusritilät liukuvat paikoilleen. Yhteensä kolme ritilää. Pikkukaloja varten ritilät poistetaan ja tilalle laitetaan "orret" joissa on tuuman mittaiset piikit molemmin puolin. Noihin orsien piikkeihin ripustetaan pikkukalat silmistään. Savustukseen käytän yksinomaa kuorittua leppäpalikkaa, joita on puuliiterissä kuivina.
        Avotulta säädellään tulipesän luukkuja säätämällä, sekä savutorven "peltiä" sulkemalla tai avaamalla. Savustustila on varustettu koko etuosaltaan avautuvalla tiiviillä luukulla, joten ritilöiden paikalleen pano on helppoa. Savustustila on varustettu lämpömittarin tuntoelimellä, jonka mittariosa on ulkopuolella ja siten helposti luettavissa.
        Lisäksi samaa uunia käytän tehdessäni kylmäsavukalaa tai lihaa. Silloin käytetään toista tulipesää, joka on seitsemän ja puolen metrin päässä alamaastossa. Siitä johdetaan savu puista putkea pitkin savustustilaan. Putken alkupää on rautaputkea noin metrin matkan, jottei puuputki palaisi. Puuputki saisi olla kokemukseni mukaan pari metriä pidempi, jolloin ei tarvitsisi seurata niin tarkkaan valkean kokoa. Olen pyynnöstä rakentanut parille halukkaalle vastaavanlaiset uunit ja he ovat olleet erittäin tyytyväisiä. Korkeintaan hätätilassa käytän savustuslaatikkoa, jonka tyttäreni minulle hitsasi. Tämän savustuslaitteeni olen kopioinut ja kehitellyt saariston ammattikalastajilta. Se sopii nätisti talomme maisemaan, punaiseksi punamullalla maalattuna valkoisin kulmin ja mustalla katolla varustettuna
        ja voin sanoa, että se hakkaa mennen tullen minkä peltipömpelin hyvänsä. Olen tätä uunia käyttänyt yli kahdeksan vuotta, enkä aio vaihtaa. Ainoastaan kylmäsavustukseen olen ostanut nyt sähköisen matalajännitteisen laitteen, joka on huolettomampi
        käyttää ja tulokseen olen ollut tyytyväinen. Tällaiset on tämän papan savustusvehkeet.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla

      Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e
      Pirkanmaa
      226
      6448
    2. Jos yhdistät nimikirjaimet

      Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne
      Ikävä
      63
      3283
    3. Jos olisit täällä

      Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä
      Ihastuminen
      100
      2909
    4. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      156
      2282
    5. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      17
      1812
    6. Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea

      Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.
      Maailman menoa
      166
      1515
    7. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      82
      1444
    8. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      29
      1393
    9. Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!

      Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https
      Euroviisut
      35
      1331
    10. Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista

      Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.
      Maailman menoa
      109
      1037
    Aihe