Lanttukukko, lihakukko, kalakukko, sultsinat, vatruskat, ruisjauhohuttu, ohrjajauhohuttu, sirveli, karjalanpaisti, riissi ja peruna kukkoset, perunakakkarat, karjalanpiirakat, tilli, kalapaisti, kapakala keitto ja paljon paljon muita Pohjois-karjalaisia herkkuja joita Äitini teki ja joita minäkin teen ja opetan myös tuleville sukupolville....
Perinneruuat
9
5822
Vastaukset
- rotissööri
No teilläpä tuntuu menevän erittäin hyvin. Hapattaminen on myös katoava kansanperinne, jota olisi syytä vaalia.Ruotsalainen syrströmming (hapansilakka) tulisi myös saattaa perinneruokien listalle.
- nyt ruotsalaisten
maille tekemään hapansafkaa!!! Meillä on omat herkut joita vaalia!
- vanha kokki
nyt ruotsalaisten kirjoitti:
maille tekemään hapansafkaa!!! Meillä on omat herkut joita vaalia!
lienee tuttu jokaiselle Kalle Päätalon lukijalle. Kyseessä on hapatettu särki, joten kyllä meillä on vastaava pahanhajuinen ja muikeanmakuinen kalaruoka, liekö sitä missään enää tehdään, sitä en osaa sanoa.
- elikkä...
...tirripaisti vai? Eli paistettua sianlihaa, johon vain tilkka vettä ja suolaa.
Tilli?
Huttu olis ihanaa, eikö sitä tartte keittää aika pitkään?- vanha kokki
syömätä säelyy. Kyllä, hutun kettäminen vatii hämmennystaitoa, sillä lähes kaikissa hutuissa keittoaika on pitkä. Rasvattomana se yleensä helposti paloi pohjaan, joten hämmennettävää riittii. Ruishuttu on kuulemma hankalin keitettävä. Silimähuttu oli sakeampaa kuin kasthuttu jossa ei voisilmä tahtonut pysyä. Kasthutussa voi sulatettiin kuppiin ja siinä jokainen syöjä kasteli lusikkaansa, siitä juontuu nimi kasthuttu.
Seuraavana ohje Potattihuttuun, joka muistuttaa Inkoon Pastannttipuuroa, joka on todella maukasta.
Tarvikkeet:
5 isoa perunaa ( jauhoisia )
1 ltr. vettä
1.5-2 dl.ohrajauhoja
1,5 rkl. suolaa
3 kkp. maitoa
Survo keitetyt kuoritut perunat keitinliemessään. Lisää maito ja ohrajauhot. Anna kiehua kokoajan hämmentäen 40- 45 minuuttia, lisää suola ja huttu on valmista. Tämä on kokeilemisen arvoinen ruoka, voisilmän kera herkkua. Itse keittelen kyseistä puuroa ainakin kerran kuukaudessa, paitsi kesällä, kun ei ole enää vanhoja perunoita. - Kiireinen emäntä
vanha kokki kirjoitti:
syömätä säelyy. Kyllä, hutun kettäminen vatii hämmennystaitoa, sillä lähes kaikissa hutuissa keittoaika on pitkä. Rasvattomana se yleensä helposti paloi pohjaan, joten hämmennettävää riittii. Ruishuttu on kuulemma hankalin keitettävä. Silimähuttu oli sakeampaa kuin kasthuttu jossa ei voisilmä tahtonut pysyä. Kasthutussa voi sulatettiin kuppiin ja siinä jokainen syöjä kasteli lusikkaansa, siitä juontuu nimi kasthuttu.
Seuraavana ohje Potattihuttuun, joka muistuttaa Inkoon Pastannttipuuroa, joka on todella maukasta.
Tarvikkeet:
5 isoa perunaa ( jauhoisia )
1 ltr. vettä
1.5-2 dl.ohrajauhoja
1,5 rkl. suolaa
3 kkp. maitoa
Survo keitetyt kuoritut perunat keitinliemessään. Lisää maito ja ohrajauhot. Anna kiehua kokoajan hämmentäen 40- 45 minuuttia, lisää suola ja huttu on valmista. Tämä on kokeilemisen arvoinen ruoka, voisilmän kera herkkua. Itse keittelen kyseistä puuroa ainakin kerran kuukaudessa, paitsi kesällä, kun ei ole enää vanhoja perunoita.Näyttää tosi hyvältäl, mutta taitaa lapset kiljua nälkäänsä jos työpäivän jälkeen alkaa huttua keittelemään. Menisiköhän tuo kylmiltään jos edellisenä päivänä keittäisi valmiiksi? Tai lämmitettynä? Luulisi tuon vain paranevan jos vähän pannussa lämmittää?
- vesiperhonen
Joo tirripaisti tehdään juuri noin ja mä laitan siihen kyllä sipuliakin ja teen sen porsaan kylki lihasta jotka ruskistan rapeaksi sipulin kera ja sit vasta vesi. Suolan lisään jo ruskistamisen yhteydessä lihoihin ihan niinkuin äitinikin teki.
- vesiperhonen
Tilli tehtiin ennen vanhaan talkkunasta mutta minun lapsuudessa se tehtiin näin...
1 Litra vettä
1 1/2 rkl suolaa
1 litra Ohrajauhoja
1 litra Ruisjauhoja
Voita runsaasti
Kiehauta vesi ja suola. Ripottele pinnalle jauhot ja anna jauhojen imeytyä pikkuhiljaa nesteeseen pienellä lämmöllä. Kun jauhot on imeytynyt kokonaan nesteeseen lisää runsaasti voita ja paahda se kypsäksi eli sekoittele sitä koko ajan esim. puuhaarukalla kunnes siitä tulee sellasta mykymäistä seosta. Sitten vaan lautaselle ja se syödään voin tai vehnäjauho vellin kanssa. On todella hyvää ja täyttävää.
Käytä pataa tai sellasta kattilaa johon tilli ei pala pohjaan esim. teflonpinnoitteista kattilaa... - vesiperhonen
Katsoppa keitto-ohje vaikka ruisjauho pussin kyljestä jos teet ruisjauho huttua. Minä haudutan huttua tunnin verran olipa se sitten ohra tai ruisjauhoista tehty, sillä silloin se on varmasti kypsää ja hyvää! Eikä tule vatsatautia...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1102850Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222334Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631071947- 1141630
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701345Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2861176- 801034
- 711024
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi244991