Perinneruuat

vesiperhonen

Lanttukukko, lihakukko, kalakukko, sultsinat, vatruskat, ruisjauhohuttu, ohrjajauhohuttu, sirveli, karjalanpaisti, riissi ja peruna kukkoset, perunakakkarat, karjalanpiirakat, tilli, kalapaisti, kapakala keitto ja paljon paljon muita Pohjois-karjalaisia herkkuja joita Äitini teki ja joita minäkin teen ja opetan myös tuleville sukupolville....

9

6010

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rotissööri

      No teilläpä tuntuu menevän erittäin hyvin. Hapattaminen on myös katoava kansanperinne, jota olisi syytä vaalia.Ruotsalainen syrströmming (hapansilakka) tulisi myös saattaa perinneruokien listalle.

      • nyt ruotsalaisten

        maille tekemään hapansafkaa!!! Meillä on omat herkut joita vaalia!


      • vanha kokki
        nyt ruotsalaisten kirjoitti:

        maille tekemään hapansafkaa!!! Meillä on omat herkut joita vaalia!

        lienee tuttu jokaiselle Kalle Päätalon lukijalle. Kyseessä on hapatettu särki, joten kyllä meillä on vastaava pahanhajuinen ja muikeanmakuinen kalaruoka, liekö sitä missään enää tehdään, sitä en osaa sanoa.


    • elikkä...

      ...tirripaisti vai? Eli paistettua sianlihaa, johon vain tilkka vettä ja suolaa.

      Tilli?

      Huttu olis ihanaa, eikö sitä tartte keittää aika pitkään?

      • vanha kokki

        syömätä säelyy. Kyllä, hutun kettäminen vatii hämmennystaitoa, sillä lähes kaikissa hutuissa keittoaika on pitkä. Rasvattomana se yleensä helposti paloi pohjaan, joten hämmennettävää riittii. Ruishuttu on kuulemma hankalin keitettävä. Silimähuttu oli sakeampaa kuin kasthuttu jossa ei voisilmä tahtonut pysyä. Kasthutussa voi sulatettiin kuppiin ja siinä jokainen syöjä kasteli lusikkaansa, siitä juontuu nimi kasthuttu.
        Seuraavana ohje Potattihuttuun, joka muistuttaa Inkoon Pastannttipuuroa, joka on todella maukasta.
        Tarvikkeet:
        5 isoa perunaa ( jauhoisia )
        1 ltr. vettä
        1.5-2 dl.ohrajauhoja
        1,5 rkl. suolaa
        3 kkp. maitoa
        Survo keitetyt kuoritut perunat keitinliemessään. Lisää maito ja ohrajauhot. Anna kiehua kokoajan hämmentäen 40- 45 minuuttia, lisää suola ja huttu on valmista. Tämä on kokeilemisen arvoinen ruoka, voisilmän kera herkkua. Itse keittelen kyseistä puuroa ainakin kerran kuukaudessa, paitsi kesällä, kun ei ole enää vanhoja perunoita.


      • Kiireinen emäntä
        vanha kokki kirjoitti:

        syömätä säelyy. Kyllä, hutun kettäminen vatii hämmennystaitoa, sillä lähes kaikissa hutuissa keittoaika on pitkä. Rasvattomana se yleensä helposti paloi pohjaan, joten hämmennettävää riittii. Ruishuttu on kuulemma hankalin keitettävä. Silimähuttu oli sakeampaa kuin kasthuttu jossa ei voisilmä tahtonut pysyä. Kasthutussa voi sulatettiin kuppiin ja siinä jokainen syöjä kasteli lusikkaansa, siitä juontuu nimi kasthuttu.
        Seuraavana ohje Potattihuttuun, joka muistuttaa Inkoon Pastannttipuuroa, joka on todella maukasta.
        Tarvikkeet:
        5 isoa perunaa ( jauhoisia )
        1 ltr. vettä
        1.5-2 dl.ohrajauhoja
        1,5 rkl. suolaa
        3 kkp. maitoa
        Survo keitetyt kuoritut perunat keitinliemessään. Lisää maito ja ohrajauhot. Anna kiehua kokoajan hämmentäen 40- 45 minuuttia, lisää suola ja huttu on valmista. Tämä on kokeilemisen arvoinen ruoka, voisilmän kera herkkua. Itse keittelen kyseistä puuroa ainakin kerran kuukaudessa, paitsi kesällä, kun ei ole enää vanhoja perunoita.

        Näyttää tosi hyvältäl, mutta taitaa lapset kiljua nälkäänsä jos työpäivän jälkeen alkaa huttua keittelemään. Menisiköhän tuo kylmiltään jos edellisenä päivänä keittäisi valmiiksi? Tai lämmitettynä? Luulisi tuon vain paranevan jos vähän pannussa lämmittää?


      • vesiperhonen

        Joo tirripaisti tehdään juuri noin ja mä laitan siihen kyllä sipuliakin ja teen sen porsaan kylki lihasta jotka ruskistan rapeaksi sipulin kera ja sit vasta vesi. Suolan lisään jo ruskistamisen yhteydessä lihoihin ihan niinkuin äitinikin teki.


      • vesiperhonen

        Tilli tehtiin ennen vanhaan talkkunasta mutta minun lapsuudessa se tehtiin näin...

        1 Litra vettä
        1 1/2 rkl suolaa
        1 litra Ohrajauhoja
        1 litra Ruisjauhoja
        Voita runsaasti

        Kiehauta vesi ja suola. Ripottele pinnalle jauhot ja anna jauhojen imeytyä pikkuhiljaa nesteeseen pienellä lämmöllä. Kun jauhot on imeytynyt kokonaan nesteeseen lisää runsaasti voita ja paahda se kypsäksi eli sekoittele sitä koko ajan esim. puuhaarukalla kunnes siitä tulee sellasta mykymäistä seosta. Sitten vaan lautaselle ja se syödään voin tai vehnäjauho vellin kanssa. On todella hyvää ja täyttävää.

        Käytä pataa tai sellasta kattilaa johon tilli ei pala pohjaan esim. teflonpinnoitteista kattilaa...


      • vesiperhonen

        Katsoppa keitto-ohje vaikka ruisjauho pussin kyljestä jos teet ruisjauho huttua. Minä haudutan huttua tunnin verran olipa se sitten ohra tai ruisjauhoista tehty, sillä silloin se on varmasti kypsää ja hyvää! Eikä tule vatsatautia...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkäsin rakas

      Tuottaa sulle nautintoa❤️🔥olet paras ja nautin itsekkin suunnattomasti
      Suhteet
      39
      2417
    2. Arvaa mitä mies

      Aion pilata elämäsi totaalisesti. Kyllä, totaalisesti.
      Ikävä
      58
      1402
    3. Mies mä oon ihan helppo

      Miehelle johon oon ihastunut. Olen harvoin ihastunut, mutta suhun olen. Ei tarvitse kuin pyytää, niin...
      Ikävä
      38
      1323
    4. Hyvää iltaa!

      Mikä on päivän viisaus?
      Ikävä
      84
      1313
    5. Olet onnellinen sinkku

      Näin se on nähtävä.
      Ikävä
      63
      1201
    6. Mies olen aika erakko nykyään

      Vanhentunutkin olen muutamana viime vuonna parikyt vuotta. Kun en ennenkään kelvannut, niin tuskin nytkään kelpaan. Lisä
      Tunteet
      40
      929
    7. Lavroville taitaa olla jo ikkuna raollaan?

      Lavrovin syytä välttää korkeita paikkoja ja ikkunoiden läheisyyttä.Ettei vain keikahda ikkunasta pihalle.
      Maailman menoa
      122
      818
    8. Haittaako jos

      kaivattusi käy tosi usein pissalla ja/tai kakalla?
      Ikävä
      31
      761
    9. Ylen johdon hulppeat bonukset alkavat taas

      Suora kopio Iltalehdestä: "Asiasta kertoo Iltalehdelle Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen. Mitä tulospalkkioi
      Yle
      23
      606
    10. Skenaario

      Elämä ja kuolema ovat merkillisin nyytti olevaisuutta. Mutta kun kumpaakaan ei ole, syntyy lapsuksia, joita korjaamaan
      Sinkut
      58
      586
    Aihe