Lanttukukko, lihakukko, kalakukko, sultsinat, vatruskat, ruisjauhohuttu, ohrjajauhohuttu, sirveli, karjalanpaisti, riissi ja peruna kukkoset, perunakakkarat, karjalanpiirakat, tilli, kalapaisti, kapakala keitto ja paljon paljon muita Pohjois-karjalaisia herkkuja joita Äitini teki ja joita minäkin teen ja opetan myös tuleville sukupolville....
Perinneruuat
9
5694
Vastaukset
- rotissööri
No teilläpä tuntuu menevän erittäin hyvin. Hapattaminen on myös katoava kansanperinne, jota olisi syytä vaalia.Ruotsalainen syrströmming (hapansilakka) tulisi myös saattaa perinneruokien listalle.
- nyt ruotsalaisten
maille tekemään hapansafkaa!!! Meillä on omat herkut joita vaalia!
- vanha kokki
nyt ruotsalaisten kirjoitti:
maille tekemään hapansafkaa!!! Meillä on omat herkut joita vaalia!
lienee tuttu jokaiselle Kalle Päätalon lukijalle. Kyseessä on hapatettu särki, joten kyllä meillä on vastaava pahanhajuinen ja muikeanmakuinen kalaruoka, liekö sitä missään enää tehdään, sitä en osaa sanoa.
- elikkä...
...tirripaisti vai? Eli paistettua sianlihaa, johon vain tilkka vettä ja suolaa.
Tilli?
Huttu olis ihanaa, eikö sitä tartte keittää aika pitkään?- vanha kokki
syömätä säelyy. Kyllä, hutun kettäminen vatii hämmennystaitoa, sillä lähes kaikissa hutuissa keittoaika on pitkä. Rasvattomana se yleensä helposti paloi pohjaan, joten hämmennettävää riittii. Ruishuttu on kuulemma hankalin keitettävä. Silimähuttu oli sakeampaa kuin kasthuttu jossa ei voisilmä tahtonut pysyä. Kasthutussa voi sulatettiin kuppiin ja siinä jokainen syöjä kasteli lusikkaansa, siitä juontuu nimi kasthuttu.
Seuraavana ohje Potattihuttuun, joka muistuttaa Inkoon Pastannttipuuroa, joka on todella maukasta.
Tarvikkeet:
5 isoa perunaa ( jauhoisia )
1 ltr. vettä
1.5-2 dl.ohrajauhoja
1,5 rkl. suolaa
3 kkp. maitoa
Survo keitetyt kuoritut perunat keitinliemessään. Lisää maito ja ohrajauhot. Anna kiehua kokoajan hämmentäen 40- 45 minuuttia, lisää suola ja huttu on valmista. Tämä on kokeilemisen arvoinen ruoka, voisilmän kera herkkua. Itse keittelen kyseistä puuroa ainakin kerran kuukaudessa, paitsi kesällä, kun ei ole enää vanhoja perunoita. - Kiireinen emäntä
vanha kokki kirjoitti:
syömätä säelyy. Kyllä, hutun kettäminen vatii hämmennystaitoa, sillä lähes kaikissa hutuissa keittoaika on pitkä. Rasvattomana se yleensä helposti paloi pohjaan, joten hämmennettävää riittii. Ruishuttu on kuulemma hankalin keitettävä. Silimähuttu oli sakeampaa kuin kasthuttu jossa ei voisilmä tahtonut pysyä. Kasthutussa voi sulatettiin kuppiin ja siinä jokainen syöjä kasteli lusikkaansa, siitä juontuu nimi kasthuttu.
Seuraavana ohje Potattihuttuun, joka muistuttaa Inkoon Pastannttipuuroa, joka on todella maukasta.
Tarvikkeet:
5 isoa perunaa ( jauhoisia )
1 ltr. vettä
1.5-2 dl.ohrajauhoja
1,5 rkl. suolaa
3 kkp. maitoa
Survo keitetyt kuoritut perunat keitinliemessään. Lisää maito ja ohrajauhot. Anna kiehua kokoajan hämmentäen 40- 45 minuuttia, lisää suola ja huttu on valmista. Tämä on kokeilemisen arvoinen ruoka, voisilmän kera herkkua. Itse keittelen kyseistä puuroa ainakin kerran kuukaudessa, paitsi kesällä, kun ei ole enää vanhoja perunoita.Näyttää tosi hyvältäl, mutta taitaa lapset kiljua nälkäänsä jos työpäivän jälkeen alkaa huttua keittelemään. Menisiköhän tuo kylmiltään jos edellisenä päivänä keittäisi valmiiksi? Tai lämmitettynä? Luulisi tuon vain paranevan jos vähän pannussa lämmittää?
- vesiperhonen
Joo tirripaisti tehdään juuri noin ja mä laitan siihen kyllä sipuliakin ja teen sen porsaan kylki lihasta jotka ruskistan rapeaksi sipulin kera ja sit vasta vesi. Suolan lisään jo ruskistamisen yhteydessä lihoihin ihan niinkuin äitinikin teki.
- vesiperhonen
Tilli tehtiin ennen vanhaan talkkunasta mutta minun lapsuudessa se tehtiin näin...
1 Litra vettä
1 1/2 rkl suolaa
1 litra Ohrajauhoja
1 litra Ruisjauhoja
Voita runsaasti
Kiehauta vesi ja suola. Ripottele pinnalle jauhot ja anna jauhojen imeytyä pikkuhiljaa nesteeseen pienellä lämmöllä. Kun jauhot on imeytynyt kokonaan nesteeseen lisää runsaasti voita ja paahda se kypsäksi eli sekoittele sitä koko ajan esim. puuhaarukalla kunnes siitä tulee sellasta mykymäistä seosta. Sitten vaan lautaselle ja se syödään voin tai vehnäjauho vellin kanssa. On todella hyvää ja täyttävää.
Käytä pataa tai sellasta kattilaa johon tilli ei pala pohjaan esim. teflonpinnoitteista kattilaa... - vesiperhonen
Katsoppa keitto-ohje vaikka ruisjauho pussin kyljestä jos teet ruisjauho huttua. Minä haudutan huttua tunnin verran olipa se sitten ohra tai ruisjauhoista tehty, sillä silloin se on varmasti kypsää ja hyvää! Eikä tule vatsatautia...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."
Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi1606815- 364047
Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa
Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak252055Haluan jutella kanssasi Nainen
Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O181989Onko mies niin,
että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.271839Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?
Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta771666Tietysti jokainen ansaitsee
Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt171573Armi Aavikko Malmin hautausmaa
Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?271568Haluisin suudella ja huokailla
ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni181545Miksi näin?
Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi361408