Perinneruuat

vesiperhonen

Lanttukukko, lihakukko, kalakukko, sultsinat, vatruskat, ruisjauhohuttu, ohrjajauhohuttu, sirveli, karjalanpaisti, riissi ja peruna kukkoset, perunakakkarat, karjalanpiirakat, tilli, kalapaisti, kapakala keitto ja paljon paljon muita Pohjois-karjalaisia herkkuja joita Äitini teki ja joita minäkin teen ja opetan myös tuleville sukupolville....

9

5902

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rotissööri

      No teilläpä tuntuu menevän erittäin hyvin. Hapattaminen on myös katoava kansanperinne, jota olisi syytä vaalia.Ruotsalainen syrströmming (hapansilakka) tulisi myös saattaa perinneruokien listalle.

      • nyt ruotsalaisten

        maille tekemään hapansafkaa!!! Meillä on omat herkut joita vaalia!


      • vanha kokki
        nyt ruotsalaisten kirjoitti:

        maille tekemään hapansafkaa!!! Meillä on omat herkut joita vaalia!

        lienee tuttu jokaiselle Kalle Päätalon lukijalle. Kyseessä on hapatettu särki, joten kyllä meillä on vastaava pahanhajuinen ja muikeanmakuinen kalaruoka, liekö sitä missään enää tehdään, sitä en osaa sanoa.


    • elikkä...

      ...tirripaisti vai? Eli paistettua sianlihaa, johon vain tilkka vettä ja suolaa.

      Tilli?

      Huttu olis ihanaa, eikö sitä tartte keittää aika pitkään?

      • vanha kokki

        syömätä säelyy. Kyllä, hutun kettäminen vatii hämmennystaitoa, sillä lähes kaikissa hutuissa keittoaika on pitkä. Rasvattomana se yleensä helposti paloi pohjaan, joten hämmennettävää riittii. Ruishuttu on kuulemma hankalin keitettävä. Silimähuttu oli sakeampaa kuin kasthuttu jossa ei voisilmä tahtonut pysyä. Kasthutussa voi sulatettiin kuppiin ja siinä jokainen syöjä kasteli lusikkaansa, siitä juontuu nimi kasthuttu.
        Seuraavana ohje Potattihuttuun, joka muistuttaa Inkoon Pastannttipuuroa, joka on todella maukasta.
        Tarvikkeet:
        5 isoa perunaa ( jauhoisia )
        1 ltr. vettä
        1.5-2 dl.ohrajauhoja
        1,5 rkl. suolaa
        3 kkp. maitoa
        Survo keitetyt kuoritut perunat keitinliemessään. Lisää maito ja ohrajauhot. Anna kiehua kokoajan hämmentäen 40- 45 minuuttia, lisää suola ja huttu on valmista. Tämä on kokeilemisen arvoinen ruoka, voisilmän kera herkkua. Itse keittelen kyseistä puuroa ainakin kerran kuukaudessa, paitsi kesällä, kun ei ole enää vanhoja perunoita.


      • Kiireinen emäntä
        vanha kokki kirjoitti:

        syömätä säelyy. Kyllä, hutun kettäminen vatii hämmennystaitoa, sillä lähes kaikissa hutuissa keittoaika on pitkä. Rasvattomana se yleensä helposti paloi pohjaan, joten hämmennettävää riittii. Ruishuttu on kuulemma hankalin keitettävä. Silimähuttu oli sakeampaa kuin kasthuttu jossa ei voisilmä tahtonut pysyä. Kasthutussa voi sulatettiin kuppiin ja siinä jokainen syöjä kasteli lusikkaansa, siitä juontuu nimi kasthuttu.
        Seuraavana ohje Potattihuttuun, joka muistuttaa Inkoon Pastannttipuuroa, joka on todella maukasta.
        Tarvikkeet:
        5 isoa perunaa ( jauhoisia )
        1 ltr. vettä
        1.5-2 dl.ohrajauhoja
        1,5 rkl. suolaa
        3 kkp. maitoa
        Survo keitetyt kuoritut perunat keitinliemessään. Lisää maito ja ohrajauhot. Anna kiehua kokoajan hämmentäen 40- 45 minuuttia, lisää suola ja huttu on valmista. Tämä on kokeilemisen arvoinen ruoka, voisilmän kera herkkua. Itse keittelen kyseistä puuroa ainakin kerran kuukaudessa, paitsi kesällä, kun ei ole enää vanhoja perunoita.

        Näyttää tosi hyvältäl, mutta taitaa lapset kiljua nälkäänsä jos työpäivän jälkeen alkaa huttua keittelemään. Menisiköhän tuo kylmiltään jos edellisenä päivänä keittäisi valmiiksi? Tai lämmitettynä? Luulisi tuon vain paranevan jos vähän pannussa lämmittää?


      • vesiperhonen

        Joo tirripaisti tehdään juuri noin ja mä laitan siihen kyllä sipuliakin ja teen sen porsaan kylki lihasta jotka ruskistan rapeaksi sipulin kera ja sit vasta vesi. Suolan lisään jo ruskistamisen yhteydessä lihoihin ihan niinkuin äitinikin teki.


      • vesiperhonen

        Tilli tehtiin ennen vanhaan talkkunasta mutta minun lapsuudessa se tehtiin näin...

        1 Litra vettä
        1 1/2 rkl suolaa
        1 litra Ohrajauhoja
        1 litra Ruisjauhoja
        Voita runsaasti

        Kiehauta vesi ja suola. Ripottele pinnalle jauhot ja anna jauhojen imeytyä pikkuhiljaa nesteeseen pienellä lämmöllä. Kun jauhot on imeytynyt kokonaan nesteeseen lisää runsaasti voita ja paahda se kypsäksi eli sekoittele sitä koko ajan esim. puuhaarukalla kunnes siitä tulee sellasta mykymäistä seosta. Sitten vaan lautaselle ja se syödään voin tai vehnäjauho vellin kanssa. On todella hyvää ja täyttävää.

        Käytä pataa tai sellasta kattilaa johon tilli ei pala pohjaan esim. teflonpinnoitteista kattilaa...


      • vesiperhonen

        Katsoppa keitto-ohje vaikka ruisjauho pussin kyljestä jos teet ruisjauho huttua. Minä haudutan huttua tunnin verran olipa se sitten ohra tai ruisjauhoista tehty, sillä silloin se on varmasti kypsää ja hyvää! Eikä tule vatsatautia...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Janne Ahonen E R O A A

      Taas 2 lasta jää vaille ehjää perhettä!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      171
      3458
    2. Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä

      En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m
      Ikävä
      81
      1459
    3. Miksi ihmeessä?

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek
      Ateismi
      25
      1229
    4. Ootko huomannut miten

      pursuat joka puolelta. Sille joka luulee itsestään liikoja 🫵🙋🏻‍♂️
      Ikävä
      158
      1202
    5. Pitääkö penkeillä hypätä Martina?

      Eivätkö puistonpenkit ole istumista varten.Ei niitä kannata liata hyppäämällä koskaa likaantuvat eikä siellä kukaan niit
      Kotimaiset julkkisjuorut
      192
      978
    6. Kerropa ESA miten kävi tuomioiden

      Osaako ESA kertoa miten haukkumasi kunnanhallituksen kävi.
      Puolanka
      35
      961
    7. Erika Vikman diskattiin, tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek https://www.rumba.fi/uut
      Maailman menoa
      16
      923
    8. Kuinka kauan

      Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?
      Ikävä
      57
      822
    9. Maikkarin tentti: Orpo jälleen rauhallinen ja erittäin hyvä, myös Purra oli hyvä

      Lindtman ja Kaikkonen oli kohtalaisia, sen sijaan punavihreät Koskela ja Virta olivat taas heikkoja. Ja vastustavat jalk
      Maailman menoa
      85
      751
    10. Se olisi ihan

      Napinpainalluksen päässä. Ei vaatisi paljon
      Ikävä
      62
      735
    Aihe