savumuikku

puhdasoppisesti

Kertokaapa kuinka se muikku oikeaoppisesti savustetaan niin, että siitä tulee kiinteä mutta mehukas ja sisälmykset pysyy siisteinä. Myöskin suolavesiohje, johon muikut kastetaan savustuksen jälkeen on kadonnut.
Vesi kielellä odottelen!!

10

9122

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muikunsyöjä

      > sisälmykset pysyy siisteinä.

      Olen savustettuja muikkuja syönyt vuosikymmeniä ja myös ostanut torilta niitä ja vain kerran on tullut vastaan sellaisia, jotka silakoiden tapaan oli savustettu sisälmyksineen.

      Mielestäni muikkuja ei kuulu savustaa sisälmyksineen. Itse en varmasti niin tee - ostan aina sen verran pieniä muikkuja, että ne voi syödä kokonaisina (tosin perattuina eli puhkottuina) ruotoineen ja päineen. Sisälmyksineen savustaminen on rantaruotsalaisten touhua ja sopii silakoille.

      • vanha kokki
        kädenjälki kirjoitti:

        http://209.85.135.104/search?q=cache:VS_GwiXNMK0J:www.fishfood.fi/kalaruokaverkko2.php?pageid=41&id=1 muikun savustus&hl=fi&ct=clnk&cd=1&gl=fi&lr=lang_en|lang_de|lang_fi
        http://www.mainio.net/article.asp?path=1;1132;1133;50166;56398
        Nythän sitä kauhotaan Saimmasta !
        Kuopion tori ja voipaperi rapisten syödään paikalla !

        Olen popsinut jokusia savustamiasi muikkuja, nyt vasta selvisi se kitkerän sivumaun todellinen syy. Epäilinkin katajaa, mutta en ollut varma, enkä tullut kysyneeksi vaikka olimme nokakkain. Koska en ole itse milloinkaan muikkua savustanut, en osaa sanoa minkälaisia niistä tulisi aivan vain leppäsavussa, mutta luulen maun olevan leppeämmän ilman sitä pistävää sivumakua. Täytynee koettaa, kunhan saan hyviä muikkuja käsiini.
        Suolaa savumuikuissasi saisi myös olla hieman enemmän, tämä on tietenkin vain minun mielipiteeni.
        Savolaiset kai hävittävät katajalla sen lievän mudan maun muikuistaan. Merikalaan tottuneelle kaikki järvi ja jokikalat ovat hiukan mudan makuisia.


      • aloittaja
        vanha kokki kirjoitti:

        Olen popsinut jokusia savustamiasi muikkuja, nyt vasta selvisi se kitkerän sivumaun todellinen syy. Epäilinkin katajaa, mutta en ollut varma, enkä tullut kysyneeksi vaikka olimme nokakkain. Koska en ole itse milloinkaan muikkua savustanut, en osaa sanoa minkälaisia niistä tulisi aivan vain leppäsavussa, mutta luulen maun olevan leppeämmän ilman sitä pistävää sivumakua. Täytynee koettaa, kunhan saan hyviä muikkuja käsiini.
        Suolaa savumuikuissasi saisi myös olla hieman enemmän, tämä on tietenkin vain minun mielipiteeni.
        Savolaiset kai hävittävät katajalla sen lievän mudan maun muikuistaan. Merikalaan tottuneelle kaikki järvi ja jokikalat ovat hiukan mudan makuisia.

        Kiitos vastauksistanne .
        Olen alusta asti ollut sitä mieltä että, muikkuja ei sisälmyksineen savusteta.
        Se pistäminen on meikäläiselle outo jutska, en osaa sitä tehdä. Ehkä jonakin päivänä otan sen asiakseni opetella.
        Hyvää kesän jatkoa kaikille kalan ystäville!


      • rotissööri
        aloittaja kirjoitti:

        Kiitos vastauksistanne .
        Olen alusta asti ollut sitä mieltä että, muikkuja ei sisälmyksineen savusteta.
        Se pistäminen on meikäläiselle outo jutska, en osaa sitä tehdä. Ehkä jonakin päivänä otan sen asiakseni opetella.
        Hyvää kesän jatkoa kaikille kalan ystäville!

        avaa pienillä saksilla vatsa ja sitten työnnä peukalolla sisälmykset pois. Jos siellä on mätiä, ota se talteen erikseen; muikunmäri on arvokasta herkkua. Muista myös ehdottomasti repiä irti kidukset, ne kun ovat kitkeriä. Päässä on paljon fosforia, siksi sitä ei pidä leikata irti. Huomaa, että kissa aloittaa syömisen aina terveellisemmästä osasta, eli päästä.


      • ikänsä muikkuja perannut
        rotissööri kirjoitti:

        avaa pienillä saksilla vatsa ja sitten työnnä peukalolla sisälmykset pois. Jos siellä on mätiä, ota se talteen erikseen; muikunmäri on arvokasta herkkua. Muista myös ehdottomasti repiä irti kidukset, ne kun ovat kitkeriä. Päässä on paljon fosforia, siksi sitä ei pidä leikata irti. Huomaa, että kissa aloittaa syömisen aina terveellisemmästä osasta, eli päästä.

        Muikkua ei tarvitse saksilla avata. Työnnä vain peukalo kiduksien alle ja vetäise sisälmykset niiden kanssa pois. On tosi nopeaa, ja muikku jää kokonaiseksi.


      • vanha kokki
        ikänsä muikkuja perannut kirjoitti:

        Muikkua ei tarvitse saksilla avata. Työnnä vain peukalo kiduksien alle ja vetäise sisälmykset niiden kanssa pois. On tosi nopeaa, ja muikku jää kokonaiseksi.

        Kutsutaan puhkomiseksi, se on varsin näppärä tapa ja perinteinenkin, etenkin Savossa, saattaa muikku valmistuskuntoon. Täytyy vain muistaa pitää toisella kädellä kalan selkäosasta kiinni, ettei kalan suoli jää puristuksiin ja katkea, jolloin sisälmyksistä tuppaa osa jäämään kalaan. Rotissöörin kertoma tapa on myös näppärä, etenkin sellaiselle henkilölle joka ei ole tottunut muikkuja puhkomaan, tosin hänen tapansa on enemmänkin silakan ja sillin puhdistamisessa käytetty. Molemmilla tavoilla kyllä pärjää, mutta tottunut puhkoja on paljon nopeampi.


      • mutmutmut
        vanha kokki kirjoitti:

        Olen popsinut jokusia savustamiasi muikkuja, nyt vasta selvisi se kitkerän sivumaun todellinen syy. Epäilinkin katajaa, mutta en ollut varma, enkä tullut kysyneeksi vaikka olimme nokakkain. Koska en ole itse milloinkaan muikkua savustanut, en osaa sanoa minkälaisia niistä tulisi aivan vain leppäsavussa, mutta luulen maun olevan leppeämmän ilman sitä pistävää sivumakua. Täytynee koettaa, kunhan saan hyviä muikkuja käsiini.
        Suolaa savumuikuissasi saisi myös olla hieman enemmän, tämä on tietenkin vain minun mielipiteeni.
        Savolaiset kai hävittävät katajalla sen lievän mudan maun muikuistaan. Merikalaan tottuneelle kaikki järvi ja jokikalat ovat hiukan mudan makuisia.

        Savukalaan katajan kitkerä maku tulee neulasista,kuoresta ja marjoista. Vuolen toisinaan kuivasta katajasta lastuja leppäpurun sekaan,kataja maistuu mutta ei tee kalaa kitkeräksi.

        Teen joskus näin: Fileoin ahvenet ruodottomiksi,mitä pienempi ahven,sen parempi. Ladon kerroksen halstariin,väliin suolaa,tilliä ja juustoraastetta. Toinen kerros kalaa ja sille samat eväät sekä sutilla voisulaa päälle. Sitten kolmas varvi fileitä. Halstarin yläosa kiinni ja koko hoito savustimeen
        Tässä käytän värin antajana sokeria,joka muuten on mielestäni kaupallinen konsti miellyttää asiakasta ja oikeastaan valehtelemista,kotikäytössä sokeri on turhaa tai korkeintaan akalle brassailemista. Sokerilla korvaan savustuslastun antaman värin,sitä tähän laitan vain neljänneksen normaalista määrästä. Ahvenkakun kuuluisi saada ensin hetki lämpöä,sitten savulastut savustimeen ja tulta muutama minuutti reilummin värin saamiseksi ja päälle pitkä "haudutusvaihe". Kakkua käännellään ja voidellaan voisulalla pari kertaa savustuksen aikana. Fileet voi latoa halstariin valmiiksi annospaloiksi mutta kuitenkin toisiinsa kinni. Halstarin puutteessa savustus onnistuu matalassa,pohjalta uritetussa ja rei´itetyssä foliovuoassakin. Näissä "savustus"laatikoissa se voi olla halstaria kätevämpikin.

        Hyvässä savustimessa on aina mahdollisuus vaikuttaa vetoon ja palamiseen säätämällä paloilman määrää sekä palokaasujen ja savun poistumista piipun venttiilin avulla. Tällaiset laitteet ovat savustimia, muut on niitä lootia.


    • lihaamies

      heipparallaa teille muikun ystäville.

      Vaikka lihaa rakastankin, laitan myös aika usein
      kalaa joko lämmin- tai kylmäsavuna. Muikku on tosi
      hyvä savukala, pitää savustaa makuullaan verkon päällä toisin kuin silakka joka kestää riiputtamisen
      silmistään tai naulalla niskasta. Aloitan savustuksen siten, että kuivaan kalan ensin kuumassa
      savupöntössä luukun ollessa vähän auki, jahka kalan alapinta on kuiva, käännän kalat ja kuivatan myös toisen pinnan. Pikkasen on työtä, mutta lopputulos palkitsee. Jahka kala on kuiva, laitan purut ja muutaman sokerinpalan ja luukku kiinni, jotta varsinainen kypsennys voi alkaa.
      Kun kala on kypsä, sen tuntee hyppysissä, lämmöt pois ja kalat, muikut folioon ja karkeaa merisuolaa mukaan. Mikä olis parempaa.

      Sisälmyksistä olen sillä mielellä, että pitää olla mukana, mikäköhän olisi parempaa, kuin savustettu muikun mäti??

      Luonnollisesti pikkumuikut kuuluu paistaa puhkottuna, mutta ei niitä savustaa voi. Kai?

      terveisin

      lihamies

      • kalamies

        lihamies täysin oikeassa. muikku tulee ennen savustamista kuivattaa miedossa lämmössä. sen jälkeen lyödään purut pönttöön ja hönkä päälle. Muikku on valmista kun muikun väri on (tumman kultainen) ja selkäevä lähtee vetämällä irti. Iso muikku savustetaan aina suolineen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olit niin lähellä

      Taas söpis olit siinä ihan käden etäisyydellä❤️ Jos sinä ja minä olisimme olleet kahden, olisin hypännyt sun kaulaan. Sa
      Ikävä
      118
      5161
    2. Mitä elukkaa kaivattusi

      muistuttaa? Vastaan ite myöhemmin. Miehelt.
      Ikävä
      47
      2809
    3. Kun me näemme taas

      Siihen on viikkoja, korkeintaan kuukausia. Jännite välillemme vetää meidät ennemmin tai myöhemmin toistemme läheisyyteen
      Ikävä
      33
      2802
    4. Haleja ja pusuja

      Päivääsi kulta 🤗🤗💋❤️❤️❤️ kaipaan sinua Tänäänkin.. Miksikäs se tästä muuttuisi kun näin kauan jatkunut 🥺
      Ikävä
      30
      2468
    5. Onko mukava nähdä minua töissä?

      Onko mukava nähdä minua töissä vai ei? Itse ainakin haluan nähdä sinut 🤭
      Työpaikkaromanssit
      22
      1770
    6. Oletko mielikuvasi kaivatusta muuttunut

      Lähiaikoina? Jos, mihin suuntaan? Miten ja miksi?
      Ikävä
      118
      1647
    7. En kirjoita sulle tänne

      Enään nainen. Olen kyllä kiltisti enkä ala mihinkään kuin tosirakkaudesta. Kanssasi sitten jos se on mahdollista ja pidä
      Ikävä
      10
      1610
    8. Hei rakas sinä

      Vaikka käyn täällä vähemmän, niin ikäväni on pahempaa. Pelkään että olen ihan hukassa😔 mitä sinä ajattelet? naiselle
      Tunteet
      23
      1324
    9. Oi mun haniseni

      Mul on ihan törkee ikävä sua. En jaksais tätä enää. Oon odottanut niin kauan, mutta vielä pitää sitä tehdä. Tekis mieli
      Ikävä
      10
      1268
    10. Hukkuu hukkuu

      Mitä houdiineja nämä kun ajaa veteen
      Laitila
      96
      1197
    Aihe