Ihana keitto!

Arkadian

Tässä herkullisen valkosipulikeiton ohje, jos jotakuta kiinnostaa kokeilla:

ARKADIAN VALKOSIPULIKEITTO

Ainekset: 15-20 valkosipulinkynttä
3/4 dl öljyä
1 l kanalientä
2 tl tuoretta, hienonnettua timjamia
(suolaa), valkopippuria
3 keltuaista

Valmistus:

*Pane puolet öljystä kattilaan ja kuullota kynnet siinä. Älä päästä ruskistumaan. Lisää kanaliemi, (suolaa), timjami ja reippaasti valkopippuria. Anna hautua miedolla lämmöllä 30 minuuttia.

*Soseuta keitto ja tarkista maku.

*Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Lisää loput öljystä ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Yhdistä seokseen myös muutama ruokalusikallinen keittoa. Suurusta keitto keltuais-öljyseoksella.

Tarjoa keitto leivän ja juuston kanssa.

Ohje on lainattu Sophie Halen kirjasta Intohimona valkosipuli,WSOY 1991.
Hale myös kirjoittaa:

"Paimenrunoissa" Vergilius mainitsee "valkosipulilta ja villitimjamilta tuoksuvan keiton, jota kuumuuden uuvuttamat elonkorjaajat söivät niityllä". Ehkäpä Vergilius tarkoitti juuri tätä keittoa."

4

1689

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sentään

      aika reippaasti tulee valkosipulia,mutta eipä se varmasti pahajuttu ole.koska öljy kuitenniiku lievittää tulisuutta. eiks tähän ihan oikeesti tuu kermaa tai voita tai siis sekä että. Ja timjami varmasti antaa hyvän maun. taidampa kokeilla, kiitos sinulle ja ilmottelen osaltani kun olen tehnyt ja kuulen kommentit kotiporukalta.

      • Arkadian

        Tämä keitto on hyvin miedon ja lempeän makuinen. Valkosipulihan muuttuu "makeaksi" kypsennyksessä.

        En ole ikinä itse kermaa enkä voita kokeillut tähän reseptiin. Mielestäni ne eivät oikein sopisi.
        Mutta jokainen tyylillään :)


    • kotikokit

      Kokeiltiin ohjettasi ja saatiin ilmeiseti hyvin onnistumaan, sillä oli todella hyvää.
      Sopii varmaan myös alkukeitoksi juhlavampaankin menyyseen =)
      Ja edelliselle kyselijälle tiedoksi, ettei vaan missään nimessä sotke herkän makuista keittoa kermalla/voilla. Niitä ei tarvita.
      Suosittelen hyvän ruoan ystäville!

      • Arkadian

        Todellakin sopii alkukeitoksikin, kun ei ole sellainen ruokaisa keitto kuten lihasoppa tai muut perinteiset suomalaiset keitot.
        Mukava myös näin kesällä kun ei tarvitse niin tuhtia ruokaa..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      110
      2850
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2395
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2334
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      1947
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1630
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1345
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      286
      1176
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1034
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      244
      991
    Aihe