Söin Kreikassa tomaattia
En syö enää Suomessa
Mistä saan oikeita aurinkokypsytettyjä tomaatteja.
Ilmoittautukaa ninn haen heti kilon a 6 euroa
kreikassa tomaattia
7
723
Vastaukset
- Maaliskuun Idus
Kotimaassa en syökään muita kuin kirsikkatomaatteja, koska suuret kasvihuonetomaait ovat lähes aina kitkerän makuisia. Kreikassa sitävastoin tomaatit ovat ihania.
...saa Kreikassakin ulkona avomaalla auringossa kypsytettyjä tomaatteja eikä silloinkaan joka marketista. Hyvin todennäköisestä niitä on saatavina vain pieniltä tuottajilta. Ne eivät välttämättä ole tiukasti ottaen luomua, mutta maistuvat makeilta ja näyttävätkin vielä niin kotoisilta, eivät säännöllisiltä ja tarkkaan valikoiduilta niin kuin suurmarketin tomaatit.
- todellakaan
ymmärrä, että nuo Välimeren maiden aurinkotomaatit ovat aivan eri lajikkeita, kuin mitä Pohjolassa voi kasvattaa, joten et sinä semmoisia saa muualta kuin Välimeren maista paikan päällä. Sikäläiset vientitomaatitkin ovat eri lajiketta.
- pettynyt
Meitä kuluttajia totutellaan keskusliikeiden toimesta ihan mihin ruokaan vaan.
Tomaatit kasvatetaan lastuvillassa tai muissa ihmeaineissa ja lähetetään aivan raakoina keskusvarastoon josta sitten joskus kaupan tiskille värivaloihin.
Pientuottajien hyvältä maistuvia tuotteita ei
kauppias saa edes ottaa myyntiin. pettynyt kirjoitti:
Meitä kuluttajia totutellaan keskusliikeiden toimesta ihan mihin ruokaan vaan.
Tomaatit kasvatetaan lastuvillassa tai muissa ihmeaineissa ja lähetetään aivan raakoina keskusvarastoon josta sitten joskus kaupan tiskille värivaloihin.
Pientuottajien hyvältä maistuvia tuotteita ei
kauppias saa edes ottaa myyntiin....mitä kirjoitit.
Kaupan ketjuuntuminen on yleismaailmallisesti johtanut siihen, että keskusliikkeet ostavat isoja eriä mitä tuotetta tahansa, niin että sitä riittää myyntiin ketjun joka myymälään. Kun matka tuottajalta kuluttajalle on suhteellisen pitkä, esim. tomaatit on pakko poimia puolikypsänä. Tomaatilaadun tulee olla myös mahdollisimman hyvin kuljetusta kestävä.
Kun esim. tällä Portugalissa suuria tuottajia on vähän, tekevät keskusliikkeet hedelmä- ja vihannesostoksia usein Espanjasta, vaikka tavaraa olisi täälläkin saatavana, erät vain ovat liian pieniä.
Minulla on kyllä sellainen tunne, että keskivertokuluttaja on supermarketasiakas eikä hän kovasti vaivaa päätä sillä, mikä on ollut vihanneksen matka kauppaan, saisiko mahdollisesti parempaa laatua jostakin muualta, esim. hallista, torilta, suoraan tuottajalta. Se supermarket on niin helppo kun sieltä saa kaikkea ja voi tehdä suuria ostoksia yhdellä kertaa, päivät kun ovat täynnä leipätyötä, kodinhoitoa, lasten kuljetusta ym.
Tuoreudesta on tullut kestotavara. Kauppa pyrkii siihen, että hävikki olisi mahdollisimman pieni, koska se syö marginaalia. Kuluttajalle ei ole aikaa käydä ostamassa tuoretavaroita päivittäin. Kauppa on globaalia. Ruoka saa maksaa mahdollisimman vähän ja vaikka ruoka olisi kallistakin, niin tuottaja sen hinnasta saa yleensä suhteellisen vähän.
On kai niin, että monet nuoremmat kuluttajat eivät ole koskaan maukkaita tomaatteja maistaneetkaan eivätkä osaa sellaisia vaatia. Heillä on helppoa.
Viittaan edellisen keskustelijan viestiin. On varmasti kysymys eri lajikkeista jo siitäkin syystään, että vaatimukset vientiin tarkoitetuille tomaateille ovat aivan erilaiset kuin tomaateille, joiden matka kasvupaikalta kuluttajalle on lyhyt.
Ketjuuntunut vähittäiskauppa muuttaa kyllä kaupanteon mallia Kreikassakin eivätkä supermarketin tomaatit useinkaan enää ole kasvaneet lähipelloilla vaan ne tulevat suurtuottajilta, jotka voivat myydä riittävän suuren erän vähittäiskauppaketjulle, niin että tomaatteja riittää joka myymälään.
Ne parhaat tomaatit ja muutkin vihannekset tulevat osaavalta pikkuviljelijältä, joka on fyysisesti kuluttajaa lähellä. Täällä Azoreilla olemme tässä suhteessa varsin onnellisesssa asemassa.
Suomessa on saatavana avomaantomaatilajikkeita, jotka ovat ilmeisesti paljon parempia kuin lapsuuteniaikaiset. Suojaisessa paikassa kauniina kesänä avomaan tomaatit tuottavat satoa Suomen ilmastossakin ihan kivasti. Kokeilepa, miltä itse kasvattamasi tomaatit maistuvat!- vanha kokki
tomaatin makuun melko oleellisesti. Samoin käytetyt
ravinteet ja hivenaineet. Keinotekoinen lannoitus ja keinotekoinen kasvualusta ovat paras tae mauttomaan tomaattiin. Aika ja paikka jolloin aloin työelämäni viisikymmentä luvulla, oli juuri puutarha, jossa mm. tomaattia viljeltiin. Silloin käytettiin ainoastaan luonnon omia lannoitteita. Sellaisia tomaatteja, tai yleensäkään vihanneksia ei enää ole mahdollista saada, sillä kenellä on jäljellä sarvilastut, luujauhot, verijauhot ym. sen aikaiset tehosteaineet. On vain teollisesti valmistetut apulannat.
Eikä pidä unohtaa auringon merkitystä, keinovalo ei ole samaa kuin auringon valo.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1072785Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302385Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen212310Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631021906- 1141620
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1681335Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2821167- 711024
- 801024
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi238961