jotain outoa kasvihuoneilmiössä

geolglooogi

Mielestäni kasvihuoneilmiö sitä taustaa vasten, että kasvihuoneissa poltetaan nestekaasua, jotta tuotetaan hiilidioksidia (ja lämpöä?) kasveille, on hyvin outo juttu, joka vaatisi selvittämistä. Kasvienhan kehitykselle on suotuisaa ylimääräinen hiilidioksidin osapaine ilmakehässä. Toisekseen ellei kasvit yhteytyksen myötä puskuroi CO2:n määrää ilmakehässä, niin luulisi, että eloton luonto, esim valtameret tai karbonaattiset kivilajit toimisivat jonkinlaiselle puskurina ylenmääräiselle hiilidioksidille ilmakehässä. Luonnonvesihän on esim hapanta juuri ilmakehän hiilidioksidin seurauksesta.

Tiedän, ettei hiilidioksidi ole ainoa kasvihuonekaasu, kun puhutaan globaalista ilmaston lämpenemisestä ja varmasti silläkin on merkitystä, että varastoituuko CO2 esim yläilmakehään kasvien ulottumattomiin - mutta näistä huolimatta mielestäni kasvihuoneilmiöstä on tullut lian suuri puheenaihe. Sitä voi verrata taannoin keskustelun aiheenaolleeseen lintuinfluenssa epidemiaan. Eikö todellakaan ymmärretä yleisesti, että viileämmät jaksot ovat maapallon geologisessa kehityksessä melko tavallisia, joiden taustatekijät eivät ole kasvihuonekaasuissa vaan esim. maan ja auringon etäisyydessä tms.

Myönnän kuitenkin, että teollistumisella ja kasvihuoneilmiöllä on riippuvuus, mutta mielestäni suurin ihmiskuntaa uhkaava asia on energian loppuminen. Eikä silloin, kun öljy loppuu, tarvitse enää kenenkään kantaa huolta kasvihuonekaasujen lisääntymisestä.

Ainoa hyöty tällaisesta ”valveutuneisuudesta”ja asioiden ymmärtämisestä mielestäni on se, että ihmiset asennoituvat paremmin ympäristönsuojeluun kuten me geologit yleensä teemme.

2

1223

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Airboil

      Siis ilmastonmuutos hyödyttää hillonkäärijöitä valtavasti! Vihdoinkin keksittiin tapa ostaa ja myydä ilmaa kovalla hinnalla, ja vielä niin että kaikki uskoo että se on välttämätöntä.

    • minä vaan

      Meret kyllä toimii merkittävänä hiilinieluna, mutta se toimii vain tiettyyn rajaa asti. Hiilidioksidin liukoisuus veteen vähenee mitä lämpimämmäksi vesi käy. Joten ilmaston lämpenemisen seurauksena lämpenevä meri pystyy sitomaan entistä vähemmän hiilidioksidia. Lisäksi kun jäätiköt sulavat ilmaston lämmetessä, niin maapallon napa-alueiden heijastuskyky pienenee merkittävästi. Tumma meri imee itseensä paljon suuremman osan auringon energiasta kuin valkoinen jää. Tästä seuraa merien edelleen lämpenemistä, joka taas edelleen heikentää meren kykyä sitoa hiilidioksidia.

      Lisäksi merilelämäkin on sopeutunut tiettyyn lämpötilaan. Esimerkiksi yhteyttävä plankton on erittäin herkkä muutoksille. Meriveden lämpötilan nousu tuhoaa planktonia, joka taas osaltaan vähentää merien kykyä sitoa hiilidioksidia.

      Kasvien kasvuvauhti toki ainakin periaatteessa nopeutuu kun ilmakehän hiilidioksidimäärä kasvaa. Asia ei kuitenkaan ole ollenkaan näin yksinkertainen. Ilmaston muutos tuo mukanaan toisaalta vakavaa kuivuutta, toisaalta ylettömiä tulvia. Kumpikaan ei ole hyväksi kasveille. Lisäksi ilmasto muuttuu ihmisen toiminnan seurauksena niin nopeasti, että tiettyyn ilmastoon sopeutuneet lajit ehdi sopeutua muutokseen. Lajit pystyvät siirtymään uusille elinalueille, jos muutos on riittävän hidasta. Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on kuitenkin niin rajua, että lajit eivät ehdi sopeutua.

      Asiaa pahentaa vielä se, että ihminen hakkaa jatkuvasti maapallon sademetsiä ja muita metsiä polttopuiksi, pelloiksi ja teollisuuden raaka-aineiksi. Maapallon kasvillisuus vähenee ihmisen toiminnan seurauksena niin nopeaa tahtia, että kasvillisuuden kasvunopeuden lisääntyminen lisääntyvän hiilidioksidin seurauksena ei mitenkään pysty sitä korvaamaan. Tähän kun lisätään ihmisen aiheuttaman ilmaston muutoksen aikaansaamat kuivuus ja tulvatuhot, niin on aivan selvää että käytännössä ei voida edes toivoa ratkaisua ilmastonmuutokseen kasvien kasvunopeuden lisääntymisestä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2580
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1950
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1499
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1028
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      913
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      881
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      854
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      765
    Aihe