Kannattaako mehustus?

skeptinen äiti

Äitini kehotti keittämään puutarhamme viinimarjat mehumaijalla. Käsittääkseni keittäminen tuhoaa marjoista kaikki vitamiinit ja keittomehu on pahaksi lapsille happamuutensa ja lisätyn sokerin takia. Olenko oikeassa? Kertokaa vielä säilyttääkö kylmäpuristus paremmin ravinteet ja mistä saisi kohtuuhintaisia puristimia?

15

11412

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hmg

      Käsittääkseni olet paljolti oikeassa. Itse en keittäisi marjoja ja täten pilaisi. Sokerointi myös pilaa.

      Kypsä tuore marja on emästämuodostava. Mutta sokeroitu marja on ikävä kyllä happoamuodostava elimistössä. Samoin keitetty & sokeroitu marja.

      Kylmäpuristetun mehun säilyvyydestä en osaa sanoa. Epäilen ettei kovin kauan säily, koska C vitamiini on lämmölle ja valolle herkkä vitamiini. Ehkä voisi umpipakastaa. Sitten kun sulattaa pitäisi käyttää aika nopeasti ettei vitamiinit ehdi mennä hukkaan.
      En osaa sanoa ikävä kyllä mistä puristimia saa ostaa.

      Jos rupeat puristaa niin kannattaa myös syödä tai pakastaa se mikä jää, ts. kuoret ja siemenet. Niissäkin on paljon hyviä aineita.

      Mielestäni on pitkälti itsensä kusetusta se että keittää marjat mehuksi ja sitten sokeroi. Sellaisen mehun juomisesta voi jopa olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

      • realist

        Mitäs sinä sitten pidät parempana mehuna? Näitä kaupan sokerivesimehuja kenties, joihin on lisätty monenlaisia lisäaineita? Taidat olla jonkun firman markkinatyyppi. Luonnontuotteet ovat terveellisiä, niitä ihmiset ovat käyttäneet iät ja ajat ennen nykyaikaa ja voineet hyvin. Viimeisen sadan vuoden aikana on elintarviketeollisuus tuonut kaikenmaailman roskaruoan kemiallisine lisäaineineen ja siten edistää terveyden luhistumista.
        Mikähän keittämisessä on niin vaarallista. Teollisuus pastoröi (=keittää) myös mehut ja mm. kaikki maitotuotteet. Useat tuotteet kuumennetaan, jotta bakteeritoiminta lakkaa. Sokeri taas on puhdas luonnontuote ja sokerissakin on vaihtoehtoja, mikäli ei valkoista sokeria halua käyttää.
        Minähän kerään marjoja ja mehustan ihan takuulla. Mehustaminen on vain ainoa tapa pakastamisen ja kuivaamisen lisäksi marjojen säilyvyydeksi. Tosin viiniäkin teen, siinä ei keitetä niin kauan marjoja mutta kuumentaa silloinkin täytyy, jottei mm. homeitiöt pääse kasvuun.
        En ymmärrä mitä syöt jos kärsit marjamehun jälkeen happovaivoista?Itse juon itsetehtyjä mehuja, eikä takuulla ole happovaivoja, vatsa toimii erinomaisesti. Olen vain huomannut, että olen paljon virkeämpi ja toimeliaampi vitamiinien ansiosta eritoten marjakausina. Mies juuri huomautti, kuinka on paljon virkeämpi töissä, epäili onkohan se tuon sun mustikkamehun ansiota.
        Lopuksi, olen sen verran ahkera poimija jotta marjoja kyllä riittää niin mehuun, pakastimeen, viiniin kuin leivontaankin. Suosittelen muillekin.


      • tpi

        Ihan täydellistä potaskaa:
        "Kypsä tuore marja on emästämuodostava. Mutta sokeroitu marja on ikävä kyllä happoamuodostava elimistössä".

        Nämä emäksen/hapon muodostukset kuuluvat johonkin näistä nykyajan ruokauskonnoista, eikä niillä ole vähäisintäkään yhteyyttä todellisuuteen tai elimistön fysiologiseen toimintaan. Elimistö säätelee hyvin tehokkaasti ph-tasapainoaan, ja syödyllä ravinnolla on tähän olematon vaikutus.


    • .....

      Mehumaijalla mehustat, ja sit mehuun sokeria, kiehautus ja pullotus. Varmasti on terveellisempää kuin mitkään kaupan mehut.

      En ymmärrä miks nykyään kammoksutaan sokeria?

      • 7.8.2009.

        Jos sokeri keksittäisiin vasta nyt niin se kiellettäisiin välittömästi niin sanoin eräs huippututkija kerran radiossa.

        Lisäksi siitä mehustamisesta niin mehun muodossa ihmiset juovat aivan älyttömästi sokeroitua mehua.

        Pakastettuja marjoja voi syödä monella tavalla ilman mehustamista jolloin saa kaikkein eniten niistä niitä marjojen hyviä aineita elimistön käyttöön.


    • mehuina

      ja makua hunajasta on muuten hyväää !!!!!!!!!!!!!!

      • Risa Tune

        Paljonko sitä sokeria nyt laitettiinkaan punaiseen viinimarjamehuun, jota paraillaan mehustan maijallani!


      • 7.8.2009.

        Hammaslääkärin sanoi että hunajaa ei kannata syödä sillä hunaja tuhoaa hampaat.

        Joten se siitä hunajan syömisestä.


      • 7.8.2009.
        Risa Tune kirjoitti:

        Paljonko sitä sokeria nyt laitettiinkaan punaiseen viinimarjamehuun, jota paraillaan mehustan maijallani!

        Miksi ihmeessä ihmiset mehustavat marjoja keittiöissään kun sen asian voi tehdä ulkona puutarhassa tai autotallissa jolloin siivoaminen on huomattavasti helpompaa.


      • peräaukko
        7.8.2009. kirjoitti:

        Miksi ihmeessä ihmiset mehustavat marjoja keittiöissään kun sen asian voi tehdä ulkona puutarhassa tai autotallissa jolloin siivoaminen on huomattavasti helpompaa.

        mehustetaan tottakai autotallssa tai puutarhassa, tuliko koskaan mieleen, et se ei välttämättä ole kaikille ihmisille mahdeollista... kannattaa ryhtyä politiikkaan!


      • Hunajapilvi
        7.8.2009. kirjoitti:

        Hammaslääkärin sanoi että hunajaa ei kannata syödä sillä hunaja tuhoaa hampaat.

        Joten se siitä hunajan syömisestä.

        Eihän karkkiakaan saa syödä, eikä kahvia juoda....
        Makeannälkään hunaja on paras vaihtoehto kaikista. Hyvää, makeaa, ravitsevaa...
        Hunajassa on sokereita, mitkä ovat hampaille haitallista.. ja kaikki syöminen aiheuttaa happohyökkäyksen oli se sitten porkkanaa tms terveellistä.
        Hunajassa on myös aineita mitkä edistävät suun ja hampaiden hyvinvointia ja vähentävät esimerkiksi tulehduksia.
        Joten syö toki ja nauti. Ja pese hampaat aamuin illoin niin on hammaslääkärikin tyytyväinen. ;)


    • 7.8.2009.

      MARJOJA EI KANNATA MEHUSTAA VAAN PANNA MARJAT KOKONAISINA PAKKASEEN NIIN SÄILYVÄT MARJOJEN KAIKKI TÄRKEÄT AINESOSAT JOTKA AUTTAVAT IHMISTÄ PYSYMÄÄN TERVEENÄ.

      Mehustaminen vie marjoista suurimman osan marjojen tärkeistä ainesosista.

      Marjoissa on siinä kuoren pinnassa ne tärkeimmät ainesosatet ja mehustaminen vie ne aineet sakan mukana kaatopaikalle.

      • tuore marja

        Näin on. Mahdollisimman luonnollisena ja käsittelemättömänä on kaikki ravinto ihmiselle parasta. Minäkin pakastan marjat keittämättömänä, joko kokonaisena tai sitten survottuina ilman mitään muita aineita ja annosteltuna, niin että menee parin päivän sisään se määrä minkä otan käyttöön pakasteesta.
        Monitoimikone on kätevin soseuttamisessa. Laitat vaan heti pakkaseen soseuttamisen jälkeen.


      • vielä lisään
        tuore marja kirjoitti:

        Näin on. Mahdollisimman luonnollisena ja käsittelemättömänä on kaikki ravinto ihmiselle parasta. Minäkin pakastan marjat keittämättömänä, joko kokonaisena tai sitten survottuina ilman mitään muita aineita ja annosteltuna, niin että menee parin päivän sisään se määrä minkä otan käyttöön pakasteesta.
        Monitoimikone on kätevin soseuttamisessa. Laitat vaan heti pakkaseen soseuttamisen jälkeen.

        Niin, teet aina mehua siitä soseutetusta marjasta kun otat sen annospussin/rasian pakastimesta. Siis siivilöit kannuun sen juoksevan nesteen jonka voit makeuttaa hunajalla tai sekoittaa jonkun sokerisen hedelmän kanssa(ananas tai makeasta omenasta puristettu/soseutettu mehu) ja lopusta teet sitten hunajalla tai luonnonsokerilla makeutettua hilloa, joko lettuihin tai piirakkaan.


    • keitiöammattilainen

      Moi!
      Aloitetaan nyt siitä , että se mehuhan ei mehumaijassa kiehu , vaan se vesi jolla mehu marjoista höyrytetään.
      Lisää sokeri mehumaijaan marjojen joukkoon , jotta sun ei tarvii keittää mehua enää erikseen kattilassa , muista kuitenkin valuttaa ekat pari litraa kannuun ja kaada takaisin marjojen päälle , jotta sokeri menee tasaisemmin.
      Muista pestä pullot ja pistä 100 asteiseen uuniin puoleksitunniksi ja kiehauta kumikorkit.
      Pullota mehu suoraan maijasta ja ota kannuun hieman mehua jolla täytät pullon piripintaan ja pyyhi vaahdot pois tarkkaan vaikka tulitikulla ja laita tikku pullonkaulan ja korkin väliin ja paina korkki kiinni ja vedä tikku pois , näin sinne ei jää ilmaa.
      Itsellä säilynyt kylmäkellarissa (ei konetta) yli kolmekin vuotta.
      Eikä ole omatekosessa "inneholleria" vaan se marjamehu nja sokeri - kaikki luonnosta , mikä sen parempaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      107
      2765
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2385
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      21
      2300
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1886
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1620
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      168
      1335
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      282
      1157
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      233
      938
    Aihe