Mistä kovetettua kasvirasvaa parilalle?

Rraikku

Anteeksi cross-postaus ruokaostokset-keskustelun kanssa, mutta kysynpä tätä täälläkin koska liittyy aiheeseen:

Yritin verkon kautta paikantaa kovetettua kasvirasvaa jonkinlaisessa kuluttajapakkauksessa tavallisesta ruokakaupasta, mutta mitään ei tarttunut haaviin.

Mitä kovetettua kasvirasvaa (mieluiten 100%) isoissa ruokakaupoissa myydään?

Erään ohjeen mukaan tuo olisi nimittäin sopiva aine grillin parilan rasvakäsittelyyn sianihran sijasta (joka sekin on aika harvoin tiskillä myynnissä):

http://www.lodgemfg.com/useandcare.asp

"Apply a thin coat of melted vegetable shortening (i.e. Crisco) to the entire surface (including lid if applicable), both inside and out."

Tuo Crisco on jenkeissä myytävää, leivontaan käytettyä kovetettua kasvirasvaa.

7

4069

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kokki

      uskoakseni, ainakin monessa, jos ei nyt kaikissa on kylmähyllyssä 100 prosenttista kookosrasvaa. Muistaakseni puolenkilon paketeissa, en muista muita kovia kasvisrasvoja jotka olisivat sataprosenttisia.
      Sian ihraa saat jokaiselta lihakauppiaalta ainakin pyynnöstä. Sian ihra on sitäpaitsi tarkoitukseesi parempaa. Tietenkin jos vakaumuksesi on vegaanin, ymmärrän kasvisrasvan tarpeesi.

      • Rraikku

        Ei en ole vegaani, en vain jaksa metsästää sitä oikeata ihran palaa kovin paljoa. Laiska miehenpötkö...

        Kookosrsvaa pitää varmaan kokeilla, sitä on kotonakin pala. Itse asiassahan kovetettu kasvisrasva voi olla kai mitä tahansa rasvaa, joka käy läpi kovetusprosessin:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Transrasva#Kovetus

        Ei kai leivonnassa käytetty kovetettu rasva aina ole kookosrasvaa?


      • Neuvottelija
        Rraikku kirjoitti:

        Ei en ole vegaani, en vain jaksa metsästää sitä oikeata ihran palaa kovin paljoa. Laiska miehenpötkö...

        Kookosrsvaa pitää varmaan kokeilla, sitä on kotonakin pala. Itse asiassahan kovetettu kasvisrasva voi olla kai mitä tahansa rasvaa, joka käy läpi kovetusprosessin:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Transrasva#Kovetus

        Ei kai leivonnassa käytetty kovetettu rasva aina ole kookosrasvaa?

        Sian ihraa (tosin vain sitä kovempaa, suoraan siasta leikattua) saa ostaa pakastettuna ainakin City-Marketista (ainakin H:gin Vuosaaren Columbuksen CM:stä). Löytyy pakastekaapista, missä broilerit, karitsankyljykset, poronkäristykset ja muut kokolihapakasteet.

        Kovetettuja kasvisrasvoja on toki monia, mutta on eri asia, mitä teollisuus ja esim. suurkeittiöt käyttävät, ja mitä on myynnissä tavallisissa vähittäiskaupoissa kuluttajapakkauksissa. Normaalikaupassa olen minäkin nähnyt vain kookosrasvaa. Muu on sitten eritasoisia margariineja.

        On todella kurjaa, ettei Suomesta saa ostaa oikeata laardia, eli sellaista löysempää, joka olisi kuin voita, joskin sianrasvaa. On monta ruokalajia, joihin tuo laardi antaisi aidon maun (esim aito Wienerschnitzel). Olen kuullut, että laardia saisi lähimmillään Tallinnasta, mutta en ole siellä käydessäni huomannut/muistanut etsiä.
        Toki voi käyttää sitä kovaakin ihraa, mutta siinä on hirmuinen sulattaminen, ennen kuin siitä kamaran alta saa irti vähänkin suuremman määrän sulanutta rasvaa esim. uppopaistoon.


      • Rraikku
        Neuvottelija kirjoitti:

        Sian ihraa (tosin vain sitä kovempaa, suoraan siasta leikattua) saa ostaa pakastettuna ainakin City-Marketista (ainakin H:gin Vuosaaren Columbuksen CM:stä). Löytyy pakastekaapista, missä broilerit, karitsankyljykset, poronkäristykset ja muut kokolihapakasteet.

        Kovetettuja kasvisrasvoja on toki monia, mutta on eri asia, mitä teollisuus ja esim. suurkeittiöt käyttävät, ja mitä on myynnissä tavallisissa vähittäiskaupoissa kuluttajapakkauksissa. Normaalikaupassa olen minäkin nähnyt vain kookosrasvaa. Muu on sitten eritasoisia margariineja.

        On todella kurjaa, ettei Suomesta saa ostaa oikeata laardia, eli sellaista löysempää, joka olisi kuin voita, joskin sianrasvaa. On monta ruokalajia, joihin tuo laardi antaisi aidon maun (esim aito Wienerschnitzel). Olen kuullut, että laardia saisi lähimmillään Tallinnasta, mutta en ole siellä käydessäni huomannut/muistanut etsiä.
        Toki voi käyttää sitä kovaakin ihraa, mutta siinä on hirmuinen sulattaminen, ennen kuin siitä kamaran alta saa irti vähänkin suuremman määrän sulanutta rasvaa esim. uppopaistoon.

        Tuo pakasteosasto oli hyvä neuvo, kiitos.


      • vanha kokki
        Neuvottelija kirjoitti:

        Sian ihraa (tosin vain sitä kovempaa, suoraan siasta leikattua) saa ostaa pakastettuna ainakin City-Marketista (ainakin H:gin Vuosaaren Columbuksen CM:stä). Löytyy pakastekaapista, missä broilerit, karitsankyljykset, poronkäristykset ja muut kokolihapakasteet.

        Kovetettuja kasvisrasvoja on toki monia, mutta on eri asia, mitä teollisuus ja esim. suurkeittiöt käyttävät, ja mitä on myynnissä tavallisissa vähittäiskaupoissa kuluttajapakkauksissa. Normaalikaupassa olen minäkin nähnyt vain kookosrasvaa. Muu on sitten eritasoisia margariineja.

        On todella kurjaa, ettei Suomesta saa ostaa oikeata laardia, eli sellaista löysempää, joka olisi kuin voita, joskin sianrasvaa. On monta ruokalajia, joihin tuo laardi antaisi aidon maun (esim aito Wienerschnitzel). Olen kuullut, että laardia saisi lähimmillään Tallinnasta, mutta en ole siellä käydessäni huomannut/muistanut etsiä.
        Toki voi käyttää sitä kovaakin ihraa, mutta siinä on hirmuinen sulattaminen, ennen kuin siitä kamaran alta saa irti vähänkin suuremman määrän sulanutta rasvaa esim. uppopaistoon.

        Laardin kohdalla tilanne on valitettavasti menetetty, ellei tuontia joku aloita. Tuskin se kiellettyjen listalla liene. Sillä on todella monia ruokalajeja, joihin sen oikean aidon maun saa ainoastaan ja vain laardilla. Laardin myynnin lopettamisesta ansaitsee erityiskiitoksen professori Pekaa Puska. Kysyjä ei kuitenkaan ymmärrykseni mukaan tarvinnut sitä kuyselemäänsä rasvaa ruoan laittoon, vaan grillinsä voiteluun. Siihen taas soveltuu kyseisessä kamarassakin kiinni oleva läski. Itseasiassa jopa paremmin, koska kamara ei sula joten siitä saa tukevasti kiinni kun hieroo läskiä kuumaan grilliin tai parilalevyyn. Mitä tulee kookosrasvaan, se saattaa antaa hieman outoa makua tuleviin ruokiin.


      • kokkailija
        Neuvottelija kirjoitti:

        Sian ihraa (tosin vain sitä kovempaa, suoraan siasta leikattua) saa ostaa pakastettuna ainakin City-Marketista (ainakin H:gin Vuosaaren Columbuksen CM:stä). Löytyy pakastekaapista, missä broilerit, karitsankyljykset, poronkäristykset ja muut kokolihapakasteet.

        Kovetettuja kasvisrasvoja on toki monia, mutta on eri asia, mitä teollisuus ja esim. suurkeittiöt käyttävät, ja mitä on myynnissä tavallisissa vähittäiskaupoissa kuluttajapakkauksissa. Normaalikaupassa olen minäkin nähnyt vain kookosrasvaa. Muu on sitten eritasoisia margariineja.

        On todella kurjaa, ettei Suomesta saa ostaa oikeata laardia, eli sellaista löysempää, joka olisi kuin voita, joskin sianrasvaa. On monta ruokalajia, joihin tuo laardi antaisi aidon maun (esim aito Wienerschnitzel). Olen kuullut, että laardia saisi lähimmillään Tallinnasta, mutta en ole siellä käydessäni huomannut/muistanut etsiä.
        Toki voi käyttää sitä kovaakin ihraa, mutta siinä on hirmuinen sulattaminen, ennen kuin siitä kamaran alta saa irti vähänkin suuremman määrän sulanutta rasvaa esim. uppopaistoon.

        Laardia voi valmistaa itsekin. Pistä sianihraa paistinpannulle ja lämmitä keskilämmöllä, kunnes kaikki on sulanut. Hietä ruskistuneet jätteet pois. Mausta suolalla (1...2 %), jotkut lisäävät murskattua valkosipulia myös.

        Helsingissä ravintola Zinnkellerissä tarjoillaan levitteenä voin tai margariinin asemesta hanhenrasvan ja laardin sekoitusta pienestä kupista - ai, että on jytyä ainetta.

        Parasta sianihraa saa hallista lihaosastolta.


      • Tallinnan torilta
        kokkailija kirjoitti:

        Laardia voi valmistaa itsekin. Pistä sianihraa paistinpannulle ja lämmitä keskilämmöllä, kunnes kaikki on sulanut. Hietä ruskistuneet jätteet pois. Mausta suolalla (1...2 %), jotkut lisäävät murskattua valkosipulia myös.

        Helsingissä ravintola Zinnkellerissä tarjoillaan levitteenä voin tai margariinin asemesta hanhenrasvan ja laardin sekoitusta pienestä kupista - ai, että on jytyä ainetta.

        Parasta sianihraa saa hallista lihaosastolta.

        eli torien hallikaupat hyllyvät läskiä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Rakastatko?

      Ala kertomaan se ja heti
      Ikävä
      81
      3181
    2. Mikä haluat olla kaivatullesi?

      1. Kaveri 2. Ystävä 3. Panokaveri 4.puoliso 5 jokin muu
      Ikävä
      92
      2895
    3. Kosiako meinasit?

      Voi sua rakas ❤️
      Ikävä
      53
      2152
    4. Mietin että

      Onko tästä enää paluuta entiseen? Ainut asia joka päiviini toi taannoin iloa, oli meidän yhteinen hassuttelu ja huumorin
      Ikävä
      20
      1605
    5. Nyt rupeaa löytymään talonmiestä ja muuta sankaria hallipaloon

      Kyllä on naurettavia juttuja tuossa paikallislehdessä, että saa tosiaan nauraa niille..
      Vimpeli
      6
      1379
    6. Oot ilkee paha noita

      Paha babushka Luulitko etten tienny
      Ikävä
      15
      1369
    7. Sytyttikö hallin lapsi vai joku mielipuoli

      Onko tietoa? Toivon jälkimmäistä
      Vimpeli
      19
      1344
    8. Aaamu on täällä taas!

      Hyvää ja rauhallista työpäivää rakkauteni. Kunpa vaan hymyilisit enemmän. Toivon, että joku kaunis päivä kanssani et vaa
      Ikävä
      13
      1321
    9. Tajusin vaan...

      Että olen pelkkä kroonistunut mielisairas. Olen sairauspäissäni luullut itsestäni liikaa. Luulin, että olen vain korkein
      Ikävä
      14
      1307
    10. Noin ulkonäkö-jutut ei multa

      Nainen, koskaan en ole kirjoittanut siitä mitään ilkeää. Ei kuulu tapoihin
      Ikävä
      35
      1275
    Aihe