Mistä kovetettua kasvirasvaa parilalle?

Rraikku

Anteeksi cross-postaus ruokaostokset-keskustelun kanssa, mutta kysynpä tätä täälläkin koska liittyy aiheeseen:

Yritin verkon kautta paikantaa kovetettua kasvirasvaa jonkinlaisessa kuluttajapakkauksessa tavallisesta ruokakaupasta, mutta mitään ei tarttunut haaviin.

Mitä kovetettua kasvirasvaa (mieluiten 100%) isoissa ruokakaupoissa myydään?

Erään ohjeen mukaan tuo olisi nimittäin sopiva aine grillin parilan rasvakäsittelyyn sianihran sijasta (joka sekin on aika harvoin tiskillä myynnissä):

http://www.lodgemfg.com/useandcare.asp

"Apply a thin coat of melted vegetable shortening (i.e. Crisco) to the entire surface (including lid if applicable), both inside and out."

Tuo Crisco on jenkeissä myytävää, leivontaan käytettyä kovetettua kasvirasvaa.

7

4092

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kokki

      uskoakseni, ainakin monessa, jos ei nyt kaikissa on kylmähyllyssä 100 prosenttista kookosrasvaa. Muistaakseni puolenkilon paketeissa, en muista muita kovia kasvisrasvoja jotka olisivat sataprosenttisia.
      Sian ihraa saat jokaiselta lihakauppiaalta ainakin pyynnöstä. Sian ihra on sitäpaitsi tarkoitukseesi parempaa. Tietenkin jos vakaumuksesi on vegaanin, ymmärrän kasvisrasvan tarpeesi.

      • Rraikku

        Ei en ole vegaani, en vain jaksa metsästää sitä oikeata ihran palaa kovin paljoa. Laiska miehenpötkö...

        Kookosrsvaa pitää varmaan kokeilla, sitä on kotonakin pala. Itse asiassahan kovetettu kasvisrasva voi olla kai mitä tahansa rasvaa, joka käy läpi kovetusprosessin:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Transrasva#Kovetus

        Ei kai leivonnassa käytetty kovetettu rasva aina ole kookosrasvaa?


      • Neuvottelija
        Rraikku kirjoitti:

        Ei en ole vegaani, en vain jaksa metsästää sitä oikeata ihran palaa kovin paljoa. Laiska miehenpötkö...

        Kookosrsvaa pitää varmaan kokeilla, sitä on kotonakin pala. Itse asiassahan kovetettu kasvisrasva voi olla kai mitä tahansa rasvaa, joka käy läpi kovetusprosessin:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Transrasva#Kovetus

        Ei kai leivonnassa käytetty kovetettu rasva aina ole kookosrasvaa?

        Sian ihraa (tosin vain sitä kovempaa, suoraan siasta leikattua) saa ostaa pakastettuna ainakin City-Marketista (ainakin H:gin Vuosaaren Columbuksen CM:stä). Löytyy pakastekaapista, missä broilerit, karitsankyljykset, poronkäristykset ja muut kokolihapakasteet.

        Kovetettuja kasvisrasvoja on toki monia, mutta on eri asia, mitä teollisuus ja esim. suurkeittiöt käyttävät, ja mitä on myynnissä tavallisissa vähittäiskaupoissa kuluttajapakkauksissa. Normaalikaupassa olen minäkin nähnyt vain kookosrasvaa. Muu on sitten eritasoisia margariineja.

        On todella kurjaa, ettei Suomesta saa ostaa oikeata laardia, eli sellaista löysempää, joka olisi kuin voita, joskin sianrasvaa. On monta ruokalajia, joihin tuo laardi antaisi aidon maun (esim aito Wienerschnitzel). Olen kuullut, että laardia saisi lähimmillään Tallinnasta, mutta en ole siellä käydessäni huomannut/muistanut etsiä.
        Toki voi käyttää sitä kovaakin ihraa, mutta siinä on hirmuinen sulattaminen, ennen kuin siitä kamaran alta saa irti vähänkin suuremman määrän sulanutta rasvaa esim. uppopaistoon.


      • Rraikku
        Neuvottelija kirjoitti:

        Sian ihraa (tosin vain sitä kovempaa, suoraan siasta leikattua) saa ostaa pakastettuna ainakin City-Marketista (ainakin H:gin Vuosaaren Columbuksen CM:stä). Löytyy pakastekaapista, missä broilerit, karitsankyljykset, poronkäristykset ja muut kokolihapakasteet.

        Kovetettuja kasvisrasvoja on toki monia, mutta on eri asia, mitä teollisuus ja esim. suurkeittiöt käyttävät, ja mitä on myynnissä tavallisissa vähittäiskaupoissa kuluttajapakkauksissa. Normaalikaupassa olen minäkin nähnyt vain kookosrasvaa. Muu on sitten eritasoisia margariineja.

        On todella kurjaa, ettei Suomesta saa ostaa oikeata laardia, eli sellaista löysempää, joka olisi kuin voita, joskin sianrasvaa. On monta ruokalajia, joihin tuo laardi antaisi aidon maun (esim aito Wienerschnitzel). Olen kuullut, että laardia saisi lähimmillään Tallinnasta, mutta en ole siellä käydessäni huomannut/muistanut etsiä.
        Toki voi käyttää sitä kovaakin ihraa, mutta siinä on hirmuinen sulattaminen, ennen kuin siitä kamaran alta saa irti vähänkin suuremman määrän sulanutta rasvaa esim. uppopaistoon.

        Tuo pakasteosasto oli hyvä neuvo, kiitos.


      • vanha kokki
        Neuvottelija kirjoitti:

        Sian ihraa (tosin vain sitä kovempaa, suoraan siasta leikattua) saa ostaa pakastettuna ainakin City-Marketista (ainakin H:gin Vuosaaren Columbuksen CM:stä). Löytyy pakastekaapista, missä broilerit, karitsankyljykset, poronkäristykset ja muut kokolihapakasteet.

        Kovetettuja kasvisrasvoja on toki monia, mutta on eri asia, mitä teollisuus ja esim. suurkeittiöt käyttävät, ja mitä on myynnissä tavallisissa vähittäiskaupoissa kuluttajapakkauksissa. Normaalikaupassa olen minäkin nähnyt vain kookosrasvaa. Muu on sitten eritasoisia margariineja.

        On todella kurjaa, ettei Suomesta saa ostaa oikeata laardia, eli sellaista löysempää, joka olisi kuin voita, joskin sianrasvaa. On monta ruokalajia, joihin tuo laardi antaisi aidon maun (esim aito Wienerschnitzel). Olen kuullut, että laardia saisi lähimmillään Tallinnasta, mutta en ole siellä käydessäni huomannut/muistanut etsiä.
        Toki voi käyttää sitä kovaakin ihraa, mutta siinä on hirmuinen sulattaminen, ennen kuin siitä kamaran alta saa irti vähänkin suuremman määrän sulanutta rasvaa esim. uppopaistoon.

        Laardin kohdalla tilanne on valitettavasti menetetty, ellei tuontia joku aloita. Tuskin se kiellettyjen listalla liene. Sillä on todella monia ruokalajeja, joihin sen oikean aidon maun saa ainoastaan ja vain laardilla. Laardin myynnin lopettamisesta ansaitsee erityiskiitoksen professori Pekaa Puska. Kysyjä ei kuitenkaan ymmärrykseni mukaan tarvinnut sitä kuyselemäänsä rasvaa ruoan laittoon, vaan grillinsä voiteluun. Siihen taas soveltuu kyseisessä kamarassakin kiinni oleva läski. Itseasiassa jopa paremmin, koska kamara ei sula joten siitä saa tukevasti kiinni kun hieroo läskiä kuumaan grilliin tai parilalevyyn. Mitä tulee kookosrasvaan, se saattaa antaa hieman outoa makua tuleviin ruokiin.


      • kokkailija
        Neuvottelija kirjoitti:

        Sian ihraa (tosin vain sitä kovempaa, suoraan siasta leikattua) saa ostaa pakastettuna ainakin City-Marketista (ainakin H:gin Vuosaaren Columbuksen CM:stä). Löytyy pakastekaapista, missä broilerit, karitsankyljykset, poronkäristykset ja muut kokolihapakasteet.

        Kovetettuja kasvisrasvoja on toki monia, mutta on eri asia, mitä teollisuus ja esim. suurkeittiöt käyttävät, ja mitä on myynnissä tavallisissa vähittäiskaupoissa kuluttajapakkauksissa. Normaalikaupassa olen minäkin nähnyt vain kookosrasvaa. Muu on sitten eritasoisia margariineja.

        On todella kurjaa, ettei Suomesta saa ostaa oikeata laardia, eli sellaista löysempää, joka olisi kuin voita, joskin sianrasvaa. On monta ruokalajia, joihin tuo laardi antaisi aidon maun (esim aito Wienerschnitzel). Olen kuullut, että laardia saisi lähimmillään Tallinnasta, mutta en ole siellä käydessäni huomannut/muistanut etsiä.
        Toki voi käyttää sitä kovaakin ihraa, mutta siinä on hirmuinen sulattaminen, ennen kuin siitä kamaran alta saa irti vähänkin suuremman määrän sulanutta rasvaa esim. uppopaistoon.

        Laardia voi valmistaa itsekin. Pistä sianihraa paistinpannulle ja lämmitä keskilämmöllä, kunnes kaikki on sulanut. Hietä ruskistuneet jätteet pois. Mausta suolalla (1...2 %), jotkut lisäävät murskattua valkosipulia myös.

        Helsingissä ravintola Zinnkellerissä tarjoillaan levitteenä voin tai margariinin asemesta hanhenrasvan ja laardin sekoitusta pienestä kupista - ai, että on jytyä ainetta.

        Parasta sianihraa saa hallista lihaosastolta.


      • Tallinnan torilta
        kokkailija kirjoitti:

        Laardia voi valmistaa itsekin. Pistä sianihraa paistinpannulle ja lämmitä keskilämmöllä, kunnes kaikki on sulanut. Hietä ruskistuneet jätteet pois. Mausta suolalla (1...2 %), jotkut lisäävät murskattua valkosipulia myös.

        Helsingissä ravintola Zinnkellerissä tarjoillaan levitteenä voin tai margariinin asemesta hanhenrasvan ja laardin sekoitusta pienestä kupista - ai, että on jytyä ainetta.

        Parasta sianihraa saa hallista lihaosastolta.

        eli torien hallikaupat hyllyvät läskiä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      74
      4528
    2. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      33
      2551
    3. Kumpa tietäisin. Miehelle.

      Vieläkö toivot jotain viestiä, vai suutuitko taas...kun...🤔
      Ikävä
      40
      2394
    4. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      21
      1835
    5. Kauan säkin jaksoit

      Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐
      Ikävä
      40
      1732
    6. Sä olet nainen kuuluisa..

      ..etkä mitenkään hyvällä tavalla.
      Suhteet
      82
      1573
    7. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      25
      1572
    8. Joel Harkimo ja Janni Hussi eroavat

      Tämä on ilon päivä 😊
      Kotimaiset julkkisjuorut
      151
      1407
    9. Mietin tässä T....

      Oletko jo kesälomalla.?Keli on ihanaa, ja sinä nautit veneilystä.... Edelleen käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua..
      Suhteet
      23
      1277
    10. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      90
      1155
    Aihe