talkkunaa,

oli se aikaa...

kun vielä saisi,oli se hyvää lapsena.
Meillä syötiin talkkuna käsin eli tehtiin palloja johon voita päälle,nam..

Jopa nuohooja oli käymässä, kun tarjottiin talkkunaa hänellekkin, vaikka talkkunapallo olikin mustana,ei se haitannu yhtää vaan kaikilla oli hauskaa.

10

7220

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vemp

      Kyllä talkkunajauhoja kaupasta löytyy - lähes joka paikasta. Eriskummallinen tapa syödä talkkunaa - en ole kuullut noin kuivasta talkkunasta ja vielä voita päälle...

      Piimän ja marjojen kanssa olen itse tavannut syödä.

      • kertokaa.

        Olen joutunut savolaisena oikein talkkunaseudulle lounais-suomeen ja yrittänyt näitä savustettuja jauhoja syödä.Herneitäkin niihin on kuulemma sotkettu.
        Ja pyh,sanon minä.Pettuleipäkin oli parempaa.


      • etelä-suomesta..
        kertokaa. kirjoitti:

        Olen joutunut savolaisena oikein talkkunaseudulle lounais-suomeen ja yrittänyt näitä savustettuja jauhoja syödä.Herneitäkin niihin on kuulemma sotkettu.
        Ja pyh,sanon minä.Pettuleipäkin oli parempaa.

        söin lapsuudessani Savossa talkkunaa tirripaistin kanssa, jos se nyt on mitä luulen olevan eli rasvaisia possunpaloja ja se paistorasva-kastike?!


      • vemp

        Otinpa selvää tuosta "kuivasta" talkkunasta - ja totta: Savossa syödään "kouratalkkunaa", jonka päälle sipaistaan voita ja näyttääpä sitä syödyn tirripaistinkin lisukkeena.

        Kaikkea sitä oppii!


      • vanha kokki
        vemp kirjoitti:

        Otinpa selvää tuosta "kuivasta" talkkunasta - ja totta: Savossa syödään "kouratalkkunaa", jonka päälle sipaistaan voita ja näyttääpä sitä syödyn tirripaistinkin lisukkeena.

        Kaikkea sitä oppii!

        Perinneruokia yksitoikkoisiksi ja mauttomiksi. Nimiäkin riittää lukuisille maistuville ruokalajeille niin ettei kaikkia edes tiedetä. Tuollekin "kouratalkkunalle on pelkästään Savossa ainakin seuraavat nimet: Kourakas, Kopratalakkuna, Koprakaenen, Nyrkkitalakkuna ja Pöppi, Mikkelin seuduilla se on Petu. Meillä on tosi rikas ruokaperinne, vahinko vain, että vain harvat sitä vaalivat.


    • löytyy talkkunaa

      Talkkuna on kilon pusseissa "Kainuun talkkunaa" ja siitä voi keittää puuroa ja se on hyvää voisilmän ja maidon tai piimän kanssa. Erinomainen aamiaspuuro ja miksei ain silloin kun nälkä yllättää.

      Eriasia on sitten talkkunajauho, jota laitetaan esimä viilin ja piimän joukkoon. Siitä voi tehdä myös jälkiruokaa.

    • tyynekaarina

      Sillä saadaan kuohkeutta massan, Mutta nykyisillä sähkövispilöillä saa kuohkeutta vaikka lisäisi maitoa tai jugurttia (neste imeytyy talkkunajauhoihin)

      MARJA-TALKKUNAHYVE
      (4 annosta, à 150 g)

      3 dl mustikoita tai puolukoita
      ¾ - 1 dl sokeria
      2 tl vanilliinisokeria
      1 dl talkkunajauhoja
      2 dl vispikermaa

      Survo marjat kulhon pohjassa. Lisää joukkoon hunaja tai sokeri ja vanilliinisokeri. Mustikoille riittää pienempi sokerimäärä (3/4 dl), kun taas happamat puolukat vaativat noin 1 dl:n. Lisää talkkunajauhot siivilän läpi. Sekoita tasaiseksi. Vaahdota kerma ja lisää se varovasti joukkoon niin, että seoksesta tulee tasaista. Kaada tarjoilukulhoon tai annosmaljoihin. Koristele marjoilla ja sitruunamelissanlehdillä.

      TALKKUNAHYVE
      Ainekset:
      2 dl kuohukermaa
      250 g maitorahkaa
      2 dl puolukoita
      1 dl talkkunajauhoja
      n. 1/2 dl sokeria
      Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita rahka, puolukat, talkkunajauhot ja sokeri joukkoon, sekoita. Nostele tarjoilumaljoihin ja ripottele puolukoita pinnalle. Hyve sopii valmistaa mainiosti myös mustikoista.

      http://personal.inet.fi/koti/valto.koskinen/talkkunainfo.htm

      • Talkkuna hyvää!

        Hyvää tulee, jos käyttää valmiiksi maustettuja rahkoja oikean rahkan sijaan, sekä lisäksi voi laittaa piparin paloja, sokeria silloin hieman vähemmän.


    • myös talkkunan ystävä

      talkkuna on minunkin kesä ruokani ,mutta meillä päin syödän talkkunaa piimän mieluiten kirnupiimän kanssa.toki eripuolilla suomen maata on eri tavat keitetäänhän jossain päin talkkuna puuroa

    • Nimetön

      Talkkunapuuro on maaliman parasta syötävää. sitä voi valmistaa monella tapaa. Esim. kotona se oli pikaruokaa l. kiehuvaan veteen suola ja ns. Kainuun talkkunaa (joka on karkeampaa kuin se hämäläinen viilin päälle pantava). Joka emännällä oli oikean sakeuden tuntuma hyppysissä ja usein se tehtiinkin "silmäkuajeella" eli sopivan verran jauhoja ja jos puurosta tuli liian sakeaa lisättiin vettä - hyvin yksinkertaista. Varoituksen sana: talkkunakset turpoaa paljon ja pian, joten aloita vellimäisellä määrällä. Tätä pikaruokaa kotonani tehtiin esim. jouluaamuna (tapa oli jäänyt ajalta kun oli kiire joulukirkkoon hevospelillä sivukylän perukasta) toki silloin kun isällä oli kiirre milloin mihinkin kokoukseen kylänpintaan oli hälle keitettävä talkkunapuuro.
      Talkkunapuurolla on kyky viedä nälkä, se on täyttävää ja energiaa saa jos sen kanssa nauttii hyvää sian käristystä. Tämä taas oli metsureille mieleen ja maistuu se muillekkin!! Toki aito voisilmä on myös hyvä vaihtoehto. Mutta ei sitten maidon kanssa - se on mielestäni puuron häväistys.
      Toinen tapa keittää talkkunapuuro on pitkä haudutus. Silloin puurosta tulee pehmeän makuista ja tunnostaa, että puuro tuoksuukin erinlaiselta. Yleensä haudutettu puuro on hieman vetelämpää kuin "pikapuuro". Olempa kuullut, että nuori joka lapsuudesta asti oli syönyt haudutettua oli pikapuuron kohdalla vierastanut eikä mielellään ollut sitä syönyt.
      Talkkuna ei ole niin hanakka tarttumaan kattilaan kiinni kuin hiutale- ja maitopuurot. Antaa vain kattilan liota hetkisen, niin johan irtoaa - jos et ole keittänyt sitä ihan tosi "pohjaan".
      Opiskeluaikanani silloin ... oli Nivalasta ja Ylivieskasta tyttöjä ja heillä oli riitaa aiheeata Mutti ja Pepu. Käsittääkseni se oli sama asia; eli yli jäänyt talkkunapuuro paistettiin seuraavana aamuna paistinpannussa joko voissa tai käristyksen rasvassa (hei vain Eeva, Teija ja Aino-Lahja). Olen itsekin tehnyt niin, mutta voi ylijääneen puuron käyttää myös sämpylä taikinassa - tulee maukkaat sämpylät ja hapanleipä taikinassakin se menee ihan huomaamatta.
      Talkkunaa voi käyttää monessa, kuten edellä oli esim hyveen ohje. Suomussalmella olen saanut ostaa Kiannon Kuohujen uimahallin aulasta talkkuna pehmistä ja oli hyvää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      109
      2820
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2385
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      21
      2320
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      104
      1930
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1620
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      169
      1341
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      284
      1169
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      979
    Aihe