talkkunaa,

oli se aikaa...

kun vielä saisi,oli se hyvää lapsena.
Meillä syötiin talkkuna käsin eli tehtiin palloja johon voita päälle,nam..

Jopa nuohooja oli käymässä, kun tarjottiin talkkunaa hänellekkin, vaikka talkkunapallo olikin mustana,ei se haitannu yhtää vaan kaikilla oli hauskaa.

10

7430

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vemp

      Kyllä talkkunajauhoja kaupasta löytyy - lähes joka paikasta. Eriskummallinen tapa syödä talkkunaa - en ole kuullut noin kuivasta talkkunasta ja vielä voita päälle...

      Piimän ja marjojen kanssa olen itse tavannut syödä.

      • kertokaa.

        Olen joutunut savolaisena oikein talkkunaseudulle lounais-suomeen ja yrittänyt näitä savustettuja jauhoja syödä.Herneitäkin niihin on kuulemma sotkettu.
        Ja pyh,sanon minä.Pettuleipäkin oli parempaa.


      • etelä-suomesta..
        kertokaa. kirjoitti:

        Olen joutunut savolaisena oikein talkkunaseudulle lounais-suomeen ja yrittänyt näitä savustettuja jauhoja syödä.Herneitäkin niihin on kuulemma sotkettu.
        Ja pyh,sanon minä.Pettuleipäkin oli parempaa.

        söin lapsuudessani Savossa talkkunaa tirripaistin kanssa, jos se nyt on mitä luulen olevan eli rasvaisia possunpaloja ja se paistorasva-kastike?!


      • vemp

        Otinpa selvää tuosta "kuivasta" talkkunasta - ja totta: Savossa syödään "kouratalkkunaa", jonka päälle sipaistaan voita ja näyttääpä sitä syödyn tirripaistinkin lisukkeena.

        Kaikkea sitä oppii!


      • vanha kokki
        vemp kirjoitti:

        Otinpa selvää tuosta "kuivasta" talkkunasta - ja totta: Savossa syödään "kouratalkkunaa", jonka päälle sipaistaan voita ja näyttääpä sitä syödyn tirripaistinkin lisukkeena.

        Kaikkea sitä oppii!

        Perinneruokia yksitoikkoisiksi ja mauttomiksi. Nimiäkin riittää lukuisille maistuville ruokalajeille niin ettei kaikkia edes tiedetä. Tuollekin "kouratalkkunalle on pelkästään Savossa ainakin seuraavat nimet: Kourakas, Kopratalakkuna, Koprakaenen, Nyrkkitalakkuna ja Pöppi, Mikkelin seuduilla se on Petu. Meillä on tosi rikas ruokaperinne, vahinko vain, että vain harvat sitä vaalivat.


    • löytyy talkkunaa

      Talkkuna on kilon pusseissa "Kainuun talkkunaa" ja siitä voi keittää puuroa ja se on hyvää voisilmän ja maidon tai piimän kanssa. Erinomainen aamiaspuuro ja miksei ain silloin kun nälkä yllättää.

      Eriasia on sitten talkkunajauho, jota laitetaan esimä viilin ja piimän joukkoon. Siitä voi tehdä myös jälkiruokaa.

    • tyynekaarina

      Sillä saadaan kuohkeutta massan, Mutta nykyisillä sähkövispilöillä saa kuohkeutta vaikka lisäisi maitoa tai jugurttia (neste imeytyy talkkunajauhoihin)

      MARJA-TALKKUNAHYVE
      (4 annosta, à 150 g)

      3 dl mustikoita tai puolukoita
      ¾ - 1 dl sokeria
      2 tl vanilliinisokeria
      1 dl talkkunajauhoja
      2 dl vispikermaa

      Survo marjat kulhon pohjassa. Lisää joukkoon hunaja tai sokeri ja vanilliinisokeri. Mustikoille riittää pienempi sokerimäärä (3/4 dl), kun taas happamat puolukat vaativat noin 1 dl:n. Lisää talkkunajauhot siivilän läpi. Sekoita tasaiseksi. Vaahdota kerma ja lisää se varovasti joukkoon niin, että seoksesta tulee tasaista. Kaada tarjoilukulhoon tai annosmaljoihin. Koristele marjoilla ja sitruunamelissanlehdillä.

      TALKKUNAHYVE
      Ainekset:
      2 dl kuohukermaa
      250 g maitorahkaa
      2 dl puolukoita
      1 dl talkkunajauhoja
      n. 1/2 dl sokeria
      Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita rahka, puolukat, talkkunajauhot ja sokeri joukkoon, sekoita. Nostele tarjoilumaljoihin ja ripottele puolukoita pinnalle. Hyve sopii valmistaa mainiosti myös mustikoista.

      http://personal.inet.fi/koti/valto.koskinen/talkkunainfo.htm

      • Talkkuna hyvää!

        Hyvää tulee, jos käyttää valmiiksi maustettuja rahkoja oikean rahkan sijaan, sekä lisäksi voi laittaa piparin paloja, sokeria silloin hieman vähemmän.


    • myös talkkunan ystävä

      talkkuna on minunkin kesä ruokani ,mutta meillä päin syödän talkkunaa piimän mieluiten kirnupiimän kanssa.toki eripuolilla suomen maata on eri tavat keitetäänhän jossain päin talkkuna puuroa

    • Nimetön

      Talkkunapuuro on maaliman parasta syötävää. sitä voi valmistaa monella tapaa. Esim. kotona se oli pikaruokaa l. kiehuvaan veteen suola ja ns. Kainuun talkkunaa (joka on karkeampaa kuin se hämäläinen viilin päälle pantava). Joka emännällä oli oikean sakeuden tuntuma hyppysissä ja usein se tehtiinkin "silmäkuajeella" eli sopivan verran jauhoja ja jos puurosta tuli liian sakeaa lisättiin vettä - hyvin yksinkertaista. Varoituksen sana: talkkunakset turpoaa paljon ja pian, joten aloita vellimäisellä määrällä. Tätä pikaruokaa kotonani tehtiin esim. jouluaamuna (tapa oli jäänyt ajalta kun oli kiire joulukirkkoon hevospelillä sivukylän perukasta) toki silloin kun isällä oli kiirre milloin mihinkin kokoukseen kylänpintaan oli hälle keitettävä talkkunapuuro.
      Talkkunapuurolla on kyky viedä nälkä, se on täyttävää ja energiaa saa jos sen kanssa nauttii hyvää sian käristystä. Tämä taas oli metsureille mieleen ja maistuu se muillekkin!! Toki aito voisilmä on myös hyvä vaihtoehto. Mutta ei sitten maidon kanssa - se on mielestäni puuron häväistys.
      Toinen tapa keittää talkkunapuuro on pitkä haudutus. Silloin puurosta tulee pehmeän makuista ja tunnostaa, että puuro tuoksuukin erinlaiselta. Yleensä haudutettu puuro on hieman vetelämpää kuin "pikapuuro". Olempa kuullut, että nuori joka lapsuudesta asti oli syönyt haudutettua oli pikapuuron kohdalla vierastanut eikä mielellään ollut sitä syönyt.
      Talkkuna ei ole niin hanakka tarttumaan kattilaan kiinni kuin hiutale- ja maitopuurot. Antaa vain kattilan liota hetkisen, niin johan irtoaa - jos et ole keittänyt sitä ihan tosi "pohjaan".
      Opiskeluaikanani silloin ... oli Nivalasta ja Ylivieskasta tyttöjä ja heillä oli riitaa aiheeata Mutti ja Pepu. Käsittääkseni se oli sama asia; eli yli jäänyt talkkunapuuro paistettiin seuraavana aamuna paistinpannussa joko voissa tai käristyksen rasvassa (hei vain Eeva, Teija ja Aino-Lahja). Olen itsekin tehnyt niin, mutta voi ylijääneen puuron käyttää myös sämpylä taikinassa - tulee maukkaat sämpylät ja hapanleipä taikinassakin se menee ihan huomaamatta.
      Talkkunaa voi käyttää monessa, kuten edellä oli esim hyveen ohje. Suomussalmella olen saanut ostaa Kiannon Kuohujen uimahallin aulasta talkkuna pehmistä ja oli hyvää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kerro kiva muisto

      Kaivatustasi
      Ikävä
      93
      1738
    2. Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen

      Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa
      Sinkut
      358
      1159
    3. Susanna Laine, 43, pohtii tätä muutosta itsessään iän karttuessa: "En tiedä, onko se vähän ikäjuttu"

      Susanna Laine on kyllä nainen paikallaan Farmi-juontajana ja myös Tähdet, tähdet -juontajana, eikös vaan! Lue Susanna
      Suomalaiset julkkikset
      18
      1158
    4. Mikä on horoskooppisi?

      Entä tiedätkö kaivattusi?
      Ikävä
      94
      1019
    5. Onks se väärin jos

      Tutustuttaisiin edes vähän enemmän?
      Ikävä
      62
      813
    6. Vanhemmalle naiselle

      Kirjoitan tällä vanhalla otsikolla vaikka se joku toinen anonyymi naisen kaipaaja innostuukin tästä ja käyttää taas sam
      Ikävä
      34
      773
    7. Hyvää yötä

      Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani
      Tunteet
      5
      716
    8. Mitä meidän välillä

      Tulee tapahtumaan? Sinusta paljon kiinni
      Ikävä
      46
      696
    9. En vaan ymmärrä

      Sinulla on hyvä puoliso, perhe, periaatteessa kaikki palikat kohdillaan. En ymmärrä, miksi haluat vaarantaa sen. Minulla
      Ikävä
      42
      670
    10. Mitä saat naiselta mies kun

      Otat ohjat? Saat feminiinistä pehmeyttä, lämpöä ja rauhaa. Kun nainen on tässä moodissa hän auttaa miestä lepäämään ja p
      Ikävä
      113
      666
    Aihe