talkkunaa,

oli se aikaa...

kun vielä saisi,oli se hyvää lapsena.
Meillä syötiin talkkuna käsin eli tehtiin palloja johon voita päälle,nam..

Jopa nuohooja oli käymässä, kun tarjottiin talkkunaa hänellekkin, vaikka talkkunapallo olikin mustana,ei se haitannu yhtää vaan kaikilla oli hauskaa.

10

6888

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vemp

      Kyllä talkkunajauhoja kaupasta löytyy - lähes joka paikasta. Eriskummallinen tapa syödä talkkunaa - en ole kuullut noin kuivasta talkkunasta ja vielä voita päälle...

      Piimän ja marjojen kanssa olen itse tavannut syödä.

      • kertokaa.

        Olen joutunut savolaisena oikein talkkunaseudulle lounais-suomeen ja yrittänyt näitä savustettuja jauhoja syödä.Herneitäkin niihin on kuulemma sotkettu.
        Ja pyh,sanon minä.Pettuleipäkin oli parempaa.


      • etelä-suomesta..
        kertokaa. kirjoitti:

        Olen joutunut savolaisena oikein talkkunaseudulle lounais-suomeen ja yrittänyt näitä savustettuja jauhoja syödä.Herneitäkin niihin on kuulemma sotkettu.
        Ja pyh,sanon minä.Pettuleipäkin oli parempaa.

        söin lapsuudessani Savossa talkkunaa tirripaistin kanssa, jos se nyt on mitä luulen olevan eli rasvaisia possunpaloja ja se paistorasva-kastike?!


      • vemp

        Otinpa selvää tuosta "kuivasta" talkkunasta - ja totta: Savossa syödään "kouratalkkunaa", jonka päälle sipaistaan voita ja näyttääpä sitä syödyn tirripaistinkin lisukkeena.

        Kaikkea sitä oppii!


      • vanha kokki
        vemp kirjoitti:

        Otinpa selvää tuosta "kuivasta" talkkunasta - ja totta: Savossa syödään "kouratalkkunaa", jonka päälle sipaistaan voita ja näyttääpä sitä syödyn tirripaistinkin lisukkeena.

        Kaikkea sitä oppii!

        Perinneruokia yksitoikkoisiksi ja mauttomiksi. Nimiäkin riittää lukuisille maistuville ruokalajeille niin ettei kaikkia edes tiedetä. Tuollekin "kouratalkkunalle on pelkästään Savossa ainakin seuraavat nimet: Kourakas, Kopratalakkuna, Koprakaenen, Nyrkkitalakkuna ja Pöppi, Mikkelin seuduilla se on Petu. Meillä on tosi rikas ruokaperinne, vahinko vain, että vain harvat sitä vaalivat.


    • löytyy talkkunaa

      Talkkuna on kilon pusseissa "Kainuun talkkunaa" ja siitä voi keittää puuroa ja se on hyvää voisilmän ja maidon tai piimän kanssa. Erinomainen aamiaspuuro ja miksei ain silloin kun nälkä yllättää.

      Eriasia on sitten talkkunajauho, jota laitetaan esimä viilin ja piimän joukkoon. Siitä voi tehdä myös jälkiruokaa.

    • tyynekaarina

      Sillä saadaan kuohkeutta massan, Mutta nykyisillä sähkövispilöillä saa kuohkeutta vaikka lisäisi maitoa tai jugurttia (neste imeytyy talkkunajauhoihin)

      MARJA-TALKKUNAHYVE
      (4 annosta, à 150 g)

      3 dl mustikoita tai puolukoita
      ¾ - 1 dl sokeria
      2 tl vanilliinisokeria
      1 dl talkkunajauhoja
      2 dl vispikermaa

      Survo marjat kulhon pohjassa. Lisää joukkoon hunaja tai sokeri ja vanilliinisokeri. Mustikoille riittää pienempi sokerimäärä (3/4 dl), kun taas happamat puolukat vaativat noin 1 dl:n. Lisää talkkunajauhot siivilän läpi. Sekoita tasaiseksi. Vaahdota kerma ja lisää se varovasti joukkoon niin, että seoksesta tulee tasaista. Kaada tarjoilukulhoon tai annosmaljoihin. Koristele marjoilla ja sitruunamelissanlehdillä.

      TALKKUNAHYVE
      Ainekset:
      2 dl kuohukermaa
      250 g maitorahkaa
      2 dl puolukoita
      1 dl talkkunajauhoja
      n. 1/2 dl sokeria
      Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita rahka, puolukat, talkkunajauhot ja sokeri joukkoon, sekoita. Nostele tarjoilumaljoihin ja ripottele puolukoita pinnalle. Hyve sopii valmistaa mainiosti myös mustikoista.

      http://personal.inet.fi/koti/valto.koskinen/talkkunainfo.htm

      • Talkkuna hyvää!

        Hyvää tulee, jos käyttää valmiiksi maustettuja rahkoja oikean rahkan sijaan, sekä lisäksi voi laittaa piparin paloja, sokeria silloin hieman vähemmän.


    • myös talkkunan ystävä

      talkkuna on minunkin kesä ruokani ,mutta meillä päin syödän talkkunaa piimän mieluiten kirnupiimän kanssa.toki eripuolilla suomen maata on eri tavat keitetäänhän jossain päin talkkuna puuroa

    • Nimetön

      Talkkunapuuro on maaliman parasta syötävää. sitä voi valmistaa monella tapaa. Esim. kotona se oli pikaruokaa l. kiehuvaan veteen suola ja ns. Kainuun talkkunaa (joka on karkeampaa kuin se hämäläinen viilin päälle pantava). Joka emännällä oli oikean sakeuden tuntuma hyppysissä ja usein se tehtiinkin "silmäkuajeella" eli sopivan verran jauhoja ja jos puurosta tuli liian sakeaa lisättiin vettä - hyvin yksinkertaista. Varoituksen sana: talkkunakset turpoaa paljon ja pian, joten aloita vellimäisellä määrällä. Tätä pikaruokaa kotonani tehtiin esim. jouluaamuna (tapa oli jäänyt ajalta kun oli kiire joulukirkkoon hevospelillä sivukylän perukasta) toki silloin kun isällä oli kiirre milloin mihinkin kokoukseen kylänpintaan oli hälle keitettävä talkkunapuuro.
      Talkkunapuurolla on kyky viedä nälkä, se on täyttävää ja energiaa saa jos sen kanssa nauttii hyvää sian käristystä. Tämä taas oli metsureille mieleen ja maistuu se muillekkin!! Toki aito voisilmä on myös hyvä vaihtoehto. Mutta ei sitten maidon kanssa - se on mielestäni puuron häväistys.
      Toinen tapa keittää talkkunapuuro on pitkä haudutus. Silloin puurosta tulee pehmeän makuista ja tunnostaa, että puuro tuoksuukin erinlaiselta. Yleensä haudutettu puuro on hieman vetelämpää kuin "pikapuuro". Olempa kuullut, että nuori joka lapsuudesta asti oli syönyt haudutettua oli pikapuuron kohdalla vierastanut eikä mielellään ollut sitä syönyt.
      Talkkuna ei ole niin hanakka tarttumaan kattilaan kiinni kuin hiutale- ja maitopuurot. Antaa vain kattilan liota hetkisen, niin johan irtoaa - jos et ole keittänyt sitä ihan tosi "pohjaan".
      Opiskeluaikanani silloin ... oli Nivalasta ja Ylivieskasta tyttöjä ja heillä oli riitaa aiheeata Mutti ja Pepu. Käsittääkseni se oli sama asia; eli yli jäänyt talkkunapuuro paistettiin seuraavana aamuna paistinpannussa joko voissa tai käristyksen rasvassa (hei vain Eeva, Teija ja Aino-Lahja). Olen itsekin tehnyt niin, mutta voi ylijääneen puuron käyttää myös sämpylä taikinassa - tulee maukkaat sämpylät ja hapanleipä taikinassakin se menee ihan huomaamatta.
      Talkkunaa voi käyttää monessa, kuten edellä oli esim hyveen ohje. Suomussalmella olen saanut ostaa Kiannon Kuohujen uimahallin aulasta talkkuna pehmistä ja oli hyvää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 122
      2936
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      83
      2692
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2168
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1757
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1658
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1499
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1459
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1417
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1387
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1302
    Aihe