Aromipesä

kokeilin tossa yks päivä kypsentää kalapuikkoja
aromipesässä....paistoin niitä ens 2minuuttia ja
sen jälkeen heitin ne aromipesään odotin noin
puolituntia ja kun avasin niin siellä oli samat
puikot kun mitä laitoin sinne....meinaan yhtä
raakoja ne oli.....onko kuluttajaa taas kusetettu
vai teinkö jotain väärin???
Ilmoita


54 Vastausta

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.


Musta se on naurettavaa kun pitää käyttää
aromipesää kun perheenjäsenet on niin kiireisiä
ettei ehditä syömään yhdessä saatikka laittaan
ruokaa kunnolla. Aromipesä on ihan turha...
2 VASTAUSTA:
joo, ollaan niin kiireisiä, ja sitten
kypsennetään kalapuikkoja aromipesässä puoli
tuntia!...
salli kirjoitti:
joo, ollaan niin kiireisiä, ja sitten
kypsennetään kalapuikkoja aromipesässä puoli
tuntia!...
no, puurot siinä ainakin kypsyy... mutta meillä
kävi niin että kun sinne laitto sen tietty kuuman
kattilan jossa oli laittanu alulle sitä puuroo,
niin helkkarin aromipesä suli! siis mitä hyötyä
siitä on jos sinne ei voi laittaa kuumaa
kattilaa...
+Lisää kommentti
vastata tyhmälle mies puoliselle henkilölle että
mikä on AROMIPESÄ???
joka paikas puhutaan moisesta enkä tiedä mikä
piru se semmonen on???
teit pienen virheen kypsentäessäsi kalapuikkoja.
tee näin. tilaa viikon matka teneriffalle,
huudata kutosella levy kuumaksi, heitä pannu
levylle, laita pannulle voita 300g, odota että
voi sulaa kunnolla, rojauta paketillinen
kalapuikkoja pannulle, voit käydä välillä
paskalla, paista 20min puoleltaan, pidä levy
kokoajan kutosella, ota aromipesä hollille, nosta
kissa alas tiskipöydältä, heitä kalapuikot ja
pannu aromipesään, sulje kansi, pakkaa
matkalaukku, anna kissalle viikon ruuat, varmista
aromipesä jeesusteipillä ettei kissa saa sitä
auki, lähde teneriffalle. ja TADAA!!! kun tulet
teneriffalta sinua odotta aromipesässä herkulinen
kala-ateria. nautitaan kylmän maidon kanssa
(mikäli tulee ulos purkista).
2 VASTAUSTA:
Mieletön mieletön hinta EPP muovista (200.-).

Käytä hauduttamiseen tavallista liedessä olevaa
uunia.
Aseta lämpötila lähelle haluamaasi
haudutuslämpötilaa esim. 90 - 100 astetta
Celsiusta. Uunit ovat suht'hyvin eristettyjä,
joten sähköä ei pala paljon. Huom. Jos maksat ITSE
oman lämmityslaskun niin hauduttaminen onkin
ilmaista, sillä se vähä energia siirtyy
huonetilaan lämmöksi.

"Aromipesän" hintaan hauduttelet vuosikausia.
ei oo totta nauran! hahaha
+Lisää kommentti
minulla meni joulu piloille kun erehdyin käyttämään aromipesää joulukinkun kypsentämiseen. pidin kinkkua uunissa n.2 tuntia jonka jälkeen laitoin sen aromipesään, siellä se oli yön yli muhimassa. kun tuli aika siirtyä joulupöytään missä aromipesä odotti kunniapaikalla kinkku sisällään niin itku meinasi päästä kun avasin aromipesän, kinkku oli vielä täysin jäässä sisältä. teinkö jotain väärin?
2 VASTAUSTA:
Aromipesää ei ole tarkoitettu kypsentämään mitään, vaan hauduttamaan ja lähinnä puuroja. Illalla kun kiehauttaa puuroryynit ja asettaa kattilan aromipesään kansi päällä, niin aamusella on puuro kypsää ja ehkä vielä lämmintäkin. Joidenkin keittojen haudutteluun aromipesä myös sopii.
Aromipesä ei sula keittokattilan lämmöstä, paistinpannun kuumuudesta kylläkin.
Aromipesän tarpeellisuudesta voidaan olla montaakin mieltä, mutta aamupuuron syöjiä se helpottaa eittämättä!
Vanha kokki kirjoitti:
Aromipesää ei ole tarkoitettu kypsentämään mitään, vaan hauduttamaan ja lähinnä puuroja. Illalla kun kiehauttaa puuroryynit ja asettaa kattilan aromipesään kansi päällä, niin aamusella on puuro kypsää ja ehkä vielä lämmintäkin. Joidenkin keittojen haudutteluun aromipesä myös sopii.
Aromipesä ei sula keittokattilan lämmöstä, paistinpannun kuumuudesta kylläkin.
Aromipesän tarpeellisuudesta voidaan olla montaakin mieltä, mutta aamupuuron syöjiä se helpottaa eittämättä!
sama toiminne kuin termospullossa.
Säästää energiaa eli sähköä mikäli ei asu kehitysaluella jossa on vain puuta.
Jokaisen kannattais mikäli nyt aamulla syö mitään niin tehdä puuronsa ja muut hauduttamalla tulevat hernekeitto tulee tosihyvää...eikä tarvi hellaa kyttäillä.

Jos on outoa niin koettakaa termoskeittisessä hauduttaa puuro.
+Lisää kommentti
Aromipesä on niin turha kuin olla ja voi.Hyvä vitsi: Me säästettiin huomattava määrä aikaa ja pitää laittaa aromipesään 6 tunniks. Hahhahahaa mua naurattaa!
3 VASTAUSTA:
valmiis lihabullat kirjoitti:
http://hikipedia.info/wiki/Aromipesä
http://tori.suomi24.fi/myydään/koti/keittiötarvikkeet/aromipesä, tiskiallas/32095
Ideahan on se, ettei tartte vahtia hellan ääressä. Aromipesässä ei mikään kiehu yli eikä pala pohjaan. Riisipuurokin syntyy ilman vahtimista ja hyvää tulee kuin itsestään.
+Lisää kommentti
Jos haluat valmistaa ruoan hauduttamalla, niin tee se uunissa. Uunit itsessään ovat suht' hyvin eristettyjä ulkomaailmasta.

Ruoka tulee astiassaan joka tapauksessa nostaa sinne reippaan satasen puolelle, niin miksi hukata sitä ylimääräistä lämpöä, kun sen voi käyttää haudutuksen pohjana. Ensin ylös ja sitten laskee haluamalleen haudutuslämmölle - sen haudutuslämmön ylläpitäminen ei paljoa kuluta, verrattuna lämpötilan nostamiseen.
19 VASTAUSTA:

Tästä on poistettu viesti sääntöjen vastaisena.

Muistelen jostakin lukeneeni että kylmälaukkuakin voi käyttää haudutusastiana. Vaatinee jonkinmoiset vuoraukset kattilan ympärille, mutta kylmälaukkuja varmaan aika monesta taloudesta löytyy.

Tästä on poistettu viesti sääntöjen vastaisena.

sen AROMIPESÄN reaalista hyötysuhdetta verrattuna uunissa tapahtuvaan haudutukseen, joka jo osaltaan käyttää sen tuotetun jälkilämmön hyväkseen? Onko dataa saatavilla?

:)
peräänkuulutan kirjoitti:
sen AROMIPESÄN reaalista hyötysuhdetta verrattuna uunissa tapahtuvaan haudutukseen, joka jo osaltaan käyttää sen tuotetun jälkilämmön hyväkseen? Onko dataa saatavilla?

:)
Sähkölieden uunin jälkilämmön hyväksikäyttöä haudutukseen, vastaan leivinuuni, kyseessä on kaksi aivan eri asiaa. Sähköuunin lämpö häviää virran katkettua alle parissa tunnissa ja uuni on sen jälkeen kylmä.
Leivinuuni säilyttää lämpöä, uunin kivimassasta riippuen tunneista vuorokausiin.
Sähköuunissa ei ole haudutukseen sopivaa jälkilämpöä, ellei sitä pidetä kytkettynä virtaan.
Aromipesän tarkoitus on säilyttää tuon ruuan valmistuslämpö hyvällä eristyskyvyllään mahdollisimman pitkään ilman sähköä, jolloin kuuma ruoka itse hiljaksiin jäähtyesään hautuu kypsäksi.
Leivinuuni on haudutukseen eittämättä paras, mutta sellainen on nykyisin suhteellisen harvojen taloudessa.
Datasta en tiedä, mutta kokemusta kylläkin löytyy.
Shokkikokki on oikeilla jäljillä, kyllä kylmälaukkukin toimii, kun vielä "fyllää" keittokattilan ulkopuolelle jäävät tyhjät tilat vaikkapa pyyhkeillä tms. ja laittaa lopuksi kylmälaatikon kannen kiinni.
Vanh kokki kirjoitti:
Sähkölieden uunin jälkilämmön hyväksikäyttöä haudutukseen, vastaan leivinuuni, kyseessä on kaksi aivan eri asiaa. Sähköuunin lämpö häviää virran katkettua alle parissa tunnissa ja uuni on sen jälkeen kylmä.
Leivinuuni säilyttää lämpöä, uunin kivimassasta riippuen tunneista vuorokausiin.
Sähköuunissa ei ole haudutukseen sopivaa jälkilämpöä, ellei sitä pidetä kytkettynä virtaan.
Aromipesän tarkoitus on säilyttää tuon ruuan valmistuslämpö hyvällä eristyskyvyllään mahdollisimman pitkään ilman sähköä, jolloin kuuma ruoka itse hiljaksiin jäähtyesään hautuu kypsäksi.
Leivinuuni on haudutukseen eittämättä paras, mutta sellainen on nykyisin suhteellisen harvojen taloudessa.
Datasta en tiedä, mutta kokemusta kylläkin löytyy.
Shokkikokki on oikeilla jäljillä, kyllä kylmälaukkukin toimii, kun vielä "fyllää" keittokattilan ulkopuolelle jäävät tyhjät tilat vaikkapa pyyhkeillä tms. ja laittaa lopuksi kylmälaatikon kannen kiinni.
Aikanaan oli kuopiolainen kalakukon valmistusresepti sellainen, että kukko otettiin uunista, käärittiin folioon ja sanomalehteen, käärö tungettiin kumisaappaaseen, jonka ympärille kietaistiin sadetakki. Siellä oman itsensä jälkilämmössä kukko hautui pehmeäksi ja kuori syötäväksi.
Vanh kokki kirjoitti:
Sähkölieden uunin jälkilämmön hyväksikäyttöä haudutukseen, vastaan leivinuuni, kyseessä on kaksi aivan eri asiaa. Sähköuunin lämpö häviää virran katkettua alle parissa tunnissa ja uuni on sen jälkeen kylmä.
Leivinuuni säilyttää lämpöä, uunin kivimassasta riippuen tunneista vuorokausiin.
Sähköuunissa ei ole haudutukseen sopivaa jälkilämpöä, ellei sitä pidetä kytkettynä virtaan.
Aromipesän tarkoitus on säilyttää tuon ruuan valmistuslämpö hyvällä eristyskyvyllään mahdollisimman pitkään ilman sähköä, jolloin kuuma ruoka itse hiljaksiin jäähtyesään hautuu kypsäksi.
Leivinuuni on haudutukseen eittämättä paras, mutta sellainen on nykyisin suhteellisen harvojen taloudessa.
Datasta en tiedä, mutta kokemusta kylläkin löytyy.
Shokkikokki on oikeilla jäljillä, kyllä kylmälaukkukin toimii, kun vielä "fyllää" keittokattilan ulkopuolelle jäävät tyhjät tilat vaikkapa pyyhkeillä tms. ja laittaa lopuksi kylmälaatikon kannen kiinni.
http://fi.wikipedia.org/wiki/PID-säädin
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hystereesi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämpöresistanssi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämmönläpäisykerroin
http://fi.wikipedia.org/wiki/Termostaatti

Ensinnäkin - ei ollut tarkoituskaan, että sillä uunin jälkilämmöllä haudutetaan, vaan se on mukana hystereesin sisällä asetettua haudutuslämpötilaa - termostaatti!

Toiseksi - on päivän selvää, että uunin lämpötilan ylläpitäminen - hystereesi! - halutussa lämpötilasssa on jotain muuta, kuin sen nostaminen ympäristön lämpötilasta haluttuun esilämpötilaan - ruoka!
Vanhukselle kirjoitti:
http://fi.wikipedia.org/wiki/PID-säädin
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hystereesi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämpöresistanssi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämmönläpäisykerroin
http://fi.wikipedia.org/wiki/Termostaatti

Ensinnäkin - ei ollut tarkoituskaan, että sillä uunin jälkilämmöllä haudutetaan, vaan se on mukana hystereesin sisällä asetettua haudutuslämpötilaa - termostaatti!

Toiseksi - on päivän selvää, että uunin lämpötilan ylläpitäminen - hystereesi! - halutussa lämpötilasssa on jotain muuta, kuin sen nostaminen ympäristön lämpötilasta haluttuun esilämpötilaan - ruoka!
Kahta olen aina karttanut, insinöörejä ja juristeja, sanoi joku ammoin.

Ei insinöörin, on sitten oikein opiskellut tai vain Wikipediaa selaillut, pitäisi puuttua ruoanlaittoon. Se on aivan liian humaani alue idiooteille.
Vanhukselle kirjoitti:
http://fi.wikipedia.org/wiki/PID-säädin
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hystereesi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämpöresistanssi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämmönläpäisykerroin
http://fi.wikipedia.org/wiki/Termostaatti

Ensinnäkin - ei ollut tarkoituskaan, että sillä uunin jälkilämmöllä haudutetaan, vaan se on mukana hystereesin sisällä asetettua haudutuslämpötilaa - termostaatti!

Toiseksi - on päivän selvää, että uunin lämpötilan ylläpitäminen - hystereesi! - halutussa lämpötilasssa on jotain muuta, kuin sen nostaminen ympäristön lämpötilasta haluttuun esilämpötilaan - ruoka!
Minullekin keittiöhommiin, ei saanut koulutustaan vastaavaa työtä juuri silloin, mutta otin kaverin kun kävi sääliksi.
Laitoin hänet ensiksi siivoamaan terassia ja annoin luudan hänen käteensä ja sanoin, että lakaisetko ensin terassin lattian, jolloin inssimme hieman suivaantui sanoen, "Hei, minähän olen sentään insinööri", johon en voinut sitten muuta sanoa kuin, Okei, minäpä näytän oikein hitaasti miten se käy !
Vanhukselle kirjoitti:
http://fi.wikipedia.org/wiki/PID-säädin
http://fi.wikipedia.org/wiki/Hystereesi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämpöresistanssi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämmönläpäisykerroin
http://fi.wikipedia.org/wiki/Termostaatti

Ensinnäkin - ei ollut tarkoituskaan, että sillä uunin jälkilämmöllä haudutetaan, vaan se on mukana hystereesin sisällä asetettua haudutuslämpötilaa - termostaatti!

Toiseksi - on päivän selvää, että uunin lämpötilan ylläpitäminen - hystereesi! - halutussa lämpötilasssa on jotain muuta, kuin sen nostaminen ympäristön lämpötilasta haluttuun esilämpötilaan - ruoka!
Aloitetaan helpommasta päästä:

1. Miten sähkövastuksilla ja termostaatilla ohjattu uuni toimii ja mihin sillä termostaatilla pyritään?
2. Mikä tehtävä uunissa on lämpöeristeillä ja mitä eristeillä haetaan?
3. Mihin lämpötilaan ruoka nostetaan ennen mahdollista haudutusta ja miten estimoitte siihen tarvittavan lämpömäärän - uuni ruoka hävikki?
4. Mihin se uunin lämpö katoaa kun otetaan esikuumennettu ruoka pois uunista - mikä ratkaisee uunin jäähtymisen?
5. Lämmön ylläpito vs. lämmön nosto eneregiankulutuksen kannalta?

Niin ja jos joku esiintyy 'vanhana' niin onko hän VANHUS?
munille? kirjoitti:
Aloitetaan helpommasta päästä:

1. Miten sähkövastuksilla ja termostaatilla ohjattu uuni toimii ja mihin sillä termostaatilla pyritään?
2. Mikä tehtävä uunissa on lämpöeristeillä ja mitä eristeillä haetaan?
3. Mihin lämpötilaan ruoka nostetaan ennen mahdollista haudutusta ja miten estimoitte siihen tarvittavan lämpömäärän - uuni ruoka hävikki?
4. Mihin se uunin lämpö katoaa kun otetaan esikuumennettu ruoka pois uunista - mikä ratkaisee uunin jäähtymisen?
5. Lämmön ylläpito vs. lämmön nosto eneregiankulutuksen kannalta?

Niin ja jos joku esiintyy 'vanhana' niin onko hän VANHUS?
Vaivata päätäni syy seuraus jutuilla tieteellisesti todistettuna.
Käytännön hallitsen ja sen tiedän, että eristeet esikuumennetun astiassa olevan ruoka-aineen ympärillä hidastavat jäähtymisprosessia merkittävästi. Jos sen sijaan mainittu astia sijaitsee sähköuunissa josta virta katkaistaan, alkaa nopea jäähtyminen, koska uunissa on runsaasti ilmatilaa astian ympärillä, eikä sähköuunia ole eristetty alunperinkään siten että lämpö säilyisi mahdollisimman kauan. On yhdentekevää katkooko virtaa termostaatti vaiko potentiometri manuaalisesti. Jos termostaatti ohjaa lämpöä silloin kulutetaan energiaa aina kun termostaatti kytkee vastuksiin virran.
Esikuumennetun ruoan ei ole tarkoitus luovuttaa lämpöä uunin lämpimänä pitämiseksi.
Yleensä haudutettava ruoka kuumennetaan kiehumapisteeseen, jotta kypsyminen saadaan alkamaan.
Mutta jos haluat keskustella kanssani eri tasolla kuin ruoan valmistus, ottakaamme aiheeksi vaikkapa suomugrafiittiraudan nimellisen vetomurtolujuuden määrittämisen ultraäänen vaimennusmittauksin! Metallurgia on harrastukseni, erityisesti valuraudat ja niiden tutkiminen ultraäänellä.
Sopineeko aihe insinöörille?
Voimme myös keskustella vaikkapa Wäisälän vektorianalyyseistä, jos aihe on tutumpi.
Vanha kokki kirjoitti:
Vaivata päätäni syy seuraus jutuilla tieteellisesti todistettuna.
Käytännön hallitsen ja sen tiedän, että eristeet esikuumennetun astiassa olevan ruoka-aineen ympärillä hidastavat jäähtymisprosessia merkittävästi. Jos sen sijaan mainittu astia sijaitsee sähköuunissa josta virta katkaistaan, alkaa nopea jäähtyminen, koska uunissa on runsaasti ilmatilaa astian ympärillä, eikä sähköuunia ole eristetty alunperinkään siten että lämpö säilyisi mahdollisimman kauan. On yhdentekevää katkooko virtaa termostaatti vaiko potentiometri manuaalisesti. Jos termostaatti ohjaa lämpöä silloin kulutetaan energiaa aina kun termostaatti kytkee vastuksiin virran.
Esikuumennetun ruoan ei ole tarkoitus luovuttaa lämpöä uunin lämpimänä pitämiseksi.
Yleensä haudutettava ruoka kuumennetaan kiehumapisteeseen, jotta kypsyminen saadaan alkamaan.
Mutta jos haluat keskustella kanssani eri tasolla kuin ruoan valmistus, ottakaamme aiheeksi vaikkapa suomugrafiittiraudan nimellisen vetomurtolujuuden määrittämisen ultraäänen vaimennusmittauksin! Metallurgia on harrastukseni, erityisesti valuraudat ja niiden tutkiminen ultraäänellä.
Sopineeko aihe insinöörille?
Voimme myös keskustella vaikkapa Wäisälän vektorianalyyseistä, jos aihe on tutumpi.
"Jos sen sijaan mainittu astia sijaitsee sähköuunissa josta virta katkaistaan, alkaa nopea jäähtyminen, koska uunissa on runsaasti ilmatilaa astian ympärillä, .."

:D

Aloitetaan:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Rakennuseriste
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämpöresistanssi
http://vanha.physics.utu.fi/opiskelu/kurssit/XFYS4312/luennot/5/Lammon johtuminen.htm

Tämähän teille onkin tuttua: http://fi.wikipedia.org/wiki/Lineaarialgebra - vaikka lämmönjohtumisen ymmärtäminen ei edellytä em. työkalun ymmärtämistä? Niin - paitsi sitten kun käsitellään vaikkapa ilmaston käyttäytymistä maapallolla, mutta ei siinäkään niin suureellista ole muuta kuin käsiteltävän datan määrä ja matriisit ovatkin jo sen mukaisia - jättimäisiä.

Toivottavasti olette selvinpäin?
Tästä saatte tähden kirjoitti:
"Jos sen sijaan mainittu astia sijaitsee sähköuunissa josta virta katkaistaan, alkaa nopea jäähtyminen, koska uunissa on runsaasti ilmatilaa astian ympärillä, .."

:D

Aloitetaan:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Rakennuseriste
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämpöresistanssi
http://vanha.physics.utu.fi/opiskelu/kurssit/XFYS4312/luennot/5/Lammon johtuminen.htm

Tämähän teille onkin tuttua: http://fi.wikipedia.org/wiki/Lineaarialgebra - vaikka lämmönjohtumisen ymmärtäminen ei edellytä em. työkalun ymmärtämistä? Niin - paitsi sitten kun käsitellään vaikkapa ilmaston käyttäytymistä maapallolla, mutta ei siinäkään niin suureellista ole muuta kuin käsiteltävän datan määrä ja matriisit ovatkin jo sen mukaisia - jättimäisiä.

Toivottavasti olette selvinpäin?
Humalassa, tapahtuivat hamassa nuoruudessani, enkä pitänyt tilasta, joten selvinpäin ollaan!
Ehkä sinun ei kannata jatkaa aiheesta koska joudut nojautumaan Wikipediaan tiedon hankinnassasi.
Otammeko sen sijaa aiheeksi deskriptiivisen geometrian,ehkä se on sinulle vieläkouluvuosiesi jälkeen paremmin takaraivossa?
Katsos minulla on suht vankka käytännön kokemus asioista, vaikka en lämpöenergian siirtymiä kaavallisesti hallitsekaan, koska aihe ei ole mina kummemmin milloinkaan kiinostanut.
Mutta metallurgiasta sen sijaan olen valmis kanssasi keskustelemaan syvällisestikin,oletko valmis, siinä tuskin wikipediasta on suurtakaan apua.
Puolestani pistän pisteen aiheelle lämmön siirtyminen sinne tai tänne. Ilman kummempaa dataa tuo aromipesä toimii tietyissä ruuissa ja sen aikaisemmat versiot niinikää ovat toimineet ja sillä sipuli. Sinun tehtäväsi on selittää selkokielisesti ilman lainauksia, miksi se ei toimi!, joten odotan ihan sinun omasanaista ja valaisevaa selvitystä asian tiimoilta!
Ei aihetta enempään!
Tästä saatte tähden kirjoitti:
"Jos sen sijaan mainittu astia sijaitsee sähköuunissa josta virta katkaistaan, alkaa nopea jäähtyminen, koska uunissa on runsaasti ilmatilaa astian ympärillä, .."

:D

Aloitetaan:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Rakennuseriste
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämpöresistanssi
http://vanha.physics.utu.fi/opiskelu/kurssit/XFYS4312/luennot/5/Lammon johtuminen.htm

Tämähän teille onkin tuttua: http://fi.wikipedia.org/wiki/Lineaarialgebra - vaikka lämmönjohtumisen ymmärtäminen ei edellytä em. työkalun ymmärtämistä? Niin - paitsi sitten kun käsitellään vaikkapa ilmaston käyttäytymistä maapallolla, mutta ei siinäkään niin suureellista ole muuta kuin käsiteltävän datan määrä ja matriisit ovatkin jo sen mukaisia - jättimäisiä.

Toivottavasti olette selvinpäin?
Tämähän onkin sitkeä "insinööri". Hei, täällä keskustellaan ruoasta, pädehän muualla, jos sielläkään.
Vanha kokki kirjoitti:
Humalassa, tapahtuivat hamassa nuoruudessani, enkä pitänyt tilasta, joten selvinpäin ollaan!
Ehkä sinun ei kannata jatkaa aiheesta koska joudut nojautumaan Wikipediaan tiedon hankinnassasi.
Otammeko sen sijaa aiheeksi deskriptiivisen geometrian,ehkä se on sinulle vieläkouluvuosiesi jälkeen paremmin takaraivossa?
Katsos minulla on suht vankka käytännön kokemus asioista, vaikka en lämpöenergian siirtymiä kaavallisesti hallitsekaan, koska aihe ei ole mina kummemmin milloinkaan kiinostanut.
Mutta metallurgiasta sen sijaan olen valmis kanssasi keskustelemaan syvällisestikin,oletko valmis, siinä tuskin wikipediasta on suurtakaan apua.
Puolestani pistän pisteen aiheelle lämmön siirtyminen sinne tai tänne. Ilman kummempaa dataa tuo aromipesä toimii tietyissä ruuissa ja sen aikaisemmat versiot niinikää ovat toimineet ja sillä sipuli. Sinun tehtäväsi on selittää selkokielisesti ilman lainauksia, miksi se ei toimi!, joten odotan ihan sinun omasanaista ja valaisevaa selvitystä asian tiimoilta!
Ei aihetta enempään!
meuhkannut, kun osoitti, että neste lihaa sisältävässä tyhjiöpakkauksesta olisi peräisin lihasta ja se oli ALIPAINEEN vaikutuksesta imeytynyt lihasta ulos?

:D

http://www.ee.lut.fi/fi/opi/kurssit/Sa2720400/luku9 lammonsiirto.pdf

Minulle riittää kun osaan johtaa systeemistä liiat lämmöt pihalle: http://www.google.fi/search?hl=fi&q=Rth thermal resistance&btnG=Haku&meta=&aq=f&oq=
insinööri? kirjoitti:
Tämähän onkin sitkeä "insinööri". Hei, täällä keskustellaan ruoasta, pädehän muualla, jos sielläkään.
ja nyt on aiheena haudutuslaatikon mielekkyys saavutetun edun funktiona. Jos energiansäästöä haetaan, niin sille ei ole perusteita - kuten tuolla jo mainittiin, että sekin uunin lämpö siirtyy Rth-aksioomien ryydittäminä ympäröivään tilaan ja ajan oloon rakennuksestakin pihalle harakoille jos ilmat ovat sille suotuisia.

Lämpötila vs. lämpömäärä on pikkasen hakusessa?
pitänee paikkansa kirjoitti:
ja nyt on aiheena haudutuslaatikon mielekkyys saavutetun edun funktiona. Jos energiansäästöä haetaan, niin sille ei ole perusteita - kuten tuolla jo mainittiin, että sekin uunin lämpö siirtyy Rth-aksioomien ryydittäminä ympäröivään tilaan ja ajan oloon rakennuksestakin pihalle harakoille jos ilmat ovat sille suotuisia.

Lämpötila vs. lämpömäärä on pikkasen hakusessa?
Keskimääräistä tyhmempiä lajitovereitamme, etenkin päivänselvissä arkiaskareissa, emmekä tässä yhteydessä kykene rautalankamallilla ongelmaa havainnollistamaan, yritän kertoa mistä on kysymys käytettäessä ns.aromipesää.
Laatikon funktio on yksinkertaisesti hidastaa lämmön haihtumista kertaalleen kuumennetusta aineesta, samaan tapaan toimivat myös termospullot.
Koska monet ruoka-aineet kypsyvät huomattavasti alemmassa lämpötilassa kuin kiehumapiste, on saavutettu energian säästö merkittävä, ajan säästöstä puhumattakaan, koska haudutettavan ruoan valmistumista ei tarvitse valvoa.
Mitä pienempi vapaa ilmatila on kuuman ruoka-astian ympärillä, sen pitempään lämpö säilyy lämpöeristetyssä astiassa.
Kyse ei ole sen kummemmasta, mutta aihe on selvästikin liian yksinkertainen insinöörin aivoille!
¨¨¨¨¨¨ kirjoitti:
Keskimääräistä tyhmempiä lajitovereitamme, etenkin päivänselvissä arkiaskareissa, emmekä tässä yhteydessä kykene rautalankamallilla ongelmaa havainnollistamaan, yritän kertoa mistä on kysymys käytettäessä ns.aromipesää.
Laatikon funktio on yksinkertaisesti hidastaa lämmön haihtumista kertaalleen kuumennetusta aineesta, samaan tapaan toimivat myös termospullot.
Koska monet ruoka-aineet kypsyvät huomattavasti alemmassa lämpötilassa kuin kiehumapiste, on saavutettu energian säästö merkittävä, ajan säästöstä puhumattakaan, koska haudutettavan ruoan valmistumista ei tarvitse valvoa.
Mitä pienempi vapaa ilmatila on kuuman ruoka-astian ympärillä, sen pitempään lämpö säilyy lämpöeristetyssä astiassa.
Kyse ei ole sen kummemmasta, mutta aihe on selvästikin liian yksinkertainen insinöörin aivoille!
sellainen kuin NUPPI ja sitä kiertämällä voidaan asettaa haluttu lämpötila jonnekin 50 - 300 astetta celsiusta ja se termostaatti (kapillaari/bi-metalli/kontaktori) siellä NUPIN akselilla hystereesin kyydittämänä ylläpitää sitä haluttua lämpötilaa.

Uunit ovat kohtalaisen hyvin eristettyjä, joten _KORVAAVAA_ energiaa sinne ei tarvitse kaksisesti pumpata pitääkseen yllä sitä haluttua haudutuslämpötilaa etenkin kun se kerran on sinne kuitenkin jo samaisessa uunissa nostettu.

Ilma on käytännössä eriste ja se on myös se komponentti eristeissä - pois lukien termospullo, jossa eristeenä toimii tyhjiö - joka pitää sen kuuman/kylmän sisällä/ulkona - myös siinä haudutuslaatikossa, kuin talon seinissä tai villasukissa unohtamatta tuplaikkunoita. Ainoa taikatemppu mikä sille ilmalle tehdään eristämisessä on pitää sen konvektio kurissa http://fi.wikipedia.org/wiki/Konvektio http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämpö .

Sopiiko ajatella?

Minullakin RADIAATTORIT ovat näillä pakkasilla varsin kylmät syystä, että termostaatti tykkää, että sisällä on asetetut 22 astetta celsiusta.

Ajatella?
Fysiikan alkeita kirjoitti:
sellainen kuin NUPPI ja sitä kiertämällä voidaan asettaa haluttu lämpötila jonnekin 50 - 300 astetta celsiusta ja se termostaatti (kapillaari/bi-metalli/kontaktori) siellä NUPIN akselilla hystereesin kyydittämänä ylläpitää sitä haluttua lämpötilaa.

Uunit ovat kohtalaisen hyvin eristettyjä, joten _KORVAAVAA_ energiaa sinne ei tarvitse kaksisesti pumpata pitääkseen yllä sitä haluttua haudutuslämpötilaa etenkin kun se kerran on sinne kuitenkin jo samaisessa uunissa nostettu.

Ilma on käytännössä eriste ja se on myös se komponentti eristeissä - pois lukien termospullo, jossa eristeenä toimii tyhjiö - joka pitää sen kuuman/kylmän sisällä/ulkona - myös siinä haudutuslaatikossa, kuin talon seinissä tai villasukissa unohtamatta tuplaikkunoita. Ainoa taikatemppu mikä sille ilmalle tehdään eristämisessä on pitää sen konvektio kurissa http://fi.wikipedia.org/wiki/Konvektio http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämpö .

Sopiiko ajatella?

Minullakin RADIAATTORIT ovat näillä pakkasilla varsin kylmät syystä, että termostaatti tykkää, että sisällä on asetetut 22 astetta celsiusta.

Ajatella?
Sinne korvien välissä humisevaan tyhjään tilaan, että kun termostaatti pyytää lisää onkaa, niin aina silloin myös energiaa kuluu, ts. sähkölasku kasvaa!
Aromi, ehkä oikeammalta nimeltään termospesän ominaisuus on sen energiaa säästävä ja kaikin puolin huoltovapaa jälkikypsyttäminen.
Pelkkä ilma sinänsä on huono lämmönsitoja, se vaatii ympärilleen eristeen, säilyttääkseen lämpönsä. Olkoon eristeistä esimerkkinä vaikkapa sinunkin tuntema styrox. Olet, kuten kaltaisesi valitettavan usein, liian uppoutunut tekniikan nippeleihin ja nappeleihin, ymmärtääksesi vanhoja koettuja konsteja.
Koetappa vääntää sähkönappulasta erämaakämpällä, jossa ainoa lämmönlähde on puilla lämpiävä rautakamiina. Saattaa inssin perskarvat muistuttaa kuurankukkia hänen hakiessaan virtakatkaisijaa mökistä jonka lähin sähkö liikehtii 45 kilometrin päässä 110 voltin linjoissa. Revi siitä tekniikan ihmelapsi!
¨¨¨¨¨¨ kirjoitti:
Sinne korvien välissä humisevaan tyhjään tilaan, että kun termostaatti pyytää lisää onkaa, niin aina silloin myös energiaa kuluu, ts. sähkölasku kasvaa!
Aromi, ehkä oikeammalta nimeltään termospesän ominaisuus on sen energiaa säästävä ja kaikin puolin huoltovapaa jälkikypsyttäminen.
Pelkkä ilma sinänsä on huono lämmönsitoja, se vaatii ympärilleen eristeen, säilyttääkseen lämpönsä. Olkoon eristeistä esimerkkinä vaikkapa sinunkin tuntema styrox. Olet, kuten kaltaisesi valitettavan usein, liian uppoutunut tekniikan nippeleihin ja nappeleihin, ymmärtääksesi vanhoja koettuja konsteja.
Koetappa vääntää sähkönappulasta erämaakämpällä, jossa ainoa lämmönlähde on puilla lämpiävä rautakamiina. Saattaa inssin perskarvat muistuttaa kuurankukkia hänen hakiessaan virtakatkaisijaa mökistä jonka lähin sähkö liikehtii 45 kilometrin päässä 110 voltin linjoissa. Revi siitä tekniikan ihmelapsi!
että energiaa otetaan VAIN silloin kun on tarvis (termostaatti hystereesi) ja sitä uunia kyykytetään uudella energialla varsin harvakseen haudutuslämpötiloissa - mitä paremmat eristeet sitä harvemmin.

KOKONAISLÄMPÖMÄÄRÄ ratkaisee.

:) "Pelkkä ilma sinänsä on huono lämmönsitoja, se vaatii ympärilleen eristeen, säilyttääkseen lämpönsä. Olkoon eristeistä esimerkkinä vaikkapa sinunkin tuntema styrox." :)

Insinööriltä terveisiä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämmöneriste
taikinan sisään, kirjoitti:
että energiaa otetaan VAIN silloin kun on tarvis (termostaatti hystereesi) ja sitä uunia kyykytetään uudella energialla varsin harvakseen haudutuslämpötiloissa - mitä paremmat eristeet sitä harvemmin.

KOKONAISLÄMPÖMÄÄRÄ ratkaisee.

:) "Pelkkä ilma sinänsä on huono lämmönsitoja, se vaatii ympärilleen eristeen, säilyttääkseen lämpönsä. Olkoon eristeistä esimerkkinä vaikkapa sinunkin tuntema styrox." :)

Insinööriltä terveisiä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lämmöneriste
Voit laittaa sen termostaattisi aivan vapaasti minne haluat, säätää sen tasan tarkkaan miten haluat, mutta mainitun aromipesän kohdalla se ei kuitenkaan toimi, sillä siinä ei ole energian lähdettä jota voisi hyödyntää.
Oletankin kinaamisesi provoiluksi, sillä noin tyhmä ei voi olla edes insinööri, no ehkä dilomi-inssi!
Aihe loppuun käsitelty!
+Lisää kommentti
Kalapuikkoja aromipesässä, nyt on kakaralla uusavuttomuus huipussaan.
Omistatko, tai voitko lainata vaikka naapurilta sennoisen välineen kun
pais-tin-pan-nu. Siis paistinpannu.
Se on kiekon mutotinen teräksinen kahvallinen läkkyrä jolla kalapuikot
paistetaan.
Tää kuuluu ilmiselvästi sarjaan yhtä typeriä kysymyksiä kun:
voiko sacher-kakun paistaa trangiassa.
6 VASTAUSTA:
Jos tuo alkuperäinen kysyjä "Maire" viestiä kirjoittaessaan olikin kakara, niin tuskin hän sitä ainakaan nyt, 8 vuotta myöhemmin, enää on.

Mutta hyvä että on nyt saatu pitkä liuta hyviä vastauksia ja neuvoja tähän ketjuun, niin pääsee Mairen perhekin vihdoin lähes vuosikymmenen raakojen kalapuikkojen kanssa jatkuneesta piinastaan!
Tauno-Elmeri kirjoitti:
Jos tuo alkuperäinen kysyjä "Maire" viestiä kirjoittaessaan olikin kakara, niin tuskin hän sitä ainakaan nyt, 8 vuotta myöhemmin, enää on.

Mutta hyvä että on nyt saatu pitkä liuta hyviä vastauksia ja neuvoja tähän ketjuun, niin pääsee Mairen perhekin vihdoin lähes vuosikymmenen raakojen kalapuikkojen kanssa jatkuneesta piinastaan!
Huomenna syödään retroruokaa!

Pelastin anoppini kaatsikuormasta aidon aromipesän.

Nyt on herneet likoamassa ja huomenna ajattelin keittää sitä puolisen tuntia aamusta ja jättää loppukypsentämisen aromipesän huoleksi.

Päivällä nautin sitten kypsää hernaria suu hymyssä. Vielä en ole päättänyt, mihin sähkössä säästäneeni rahat sijoitan, tai miten käytän ajan, mikä olisi keittelyyn ilman pesää mennyt.

Varmuuden vuoksi hommaan kuitenkin jotain varasafkaa. Kyllä jännittää!
5+18 kirjoitti:
Huomenna syödään retroruokaa!

Pelastin anoppini kaatsikuormasta aidon aromipesän.

Nyt on herneet likoamassa ja huomenna ajattelin keittää sitä puolisen tuntia aamusta ja jättää loppukypsentämisen aromipesän huoleksi.

Päivällä nautin sitten kypsää hernaria suu hymyssä. Vielä en ole päättänyt, mihin sähkössä säästäneeni rahat sijoitan, tai miten käytän ajan, mikä olisi keittelyyn ilman pesää mennyt.

Varmuuden vuoksi hommaan kuitenkin jotain varasafkaa. Kyllä jännittää!
Olinpa dorka, kun meinasin puoli tuntia keitellä.

10 minuuttia riittää!

http://www.youtube.com/watch?v=SN5WeFbV_Vs
5+18 kirjoitti:
Olinpa dorka, kun meinasin puoli tuntia keitellä.

10 minuuttia riittää!

http://www.youtube.com/watch?v=SN5WeFbV_Vs
SUVI LUE TÄÄ, AROMMMIIII PESSSSÄÄÄÄ PESSÄÄÄÄ
JEPOU kirjoitti:
SUVI LUE TÄÄ, AROMMMIIII PESSSSÄÄÄÄ PESSÄÄÄÄ
AROMIPESÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ
5+18 kirjoitti:
Olinpa dorka, kun meinasin puoli tuntia keitellä.

10 minuuttia riittää!

http://www.youtube.com/watch?v=SN5WeFbV_Vs
Voiko sinne laittaa jotain muuta kuin kinkkua? Sano yksikin syy, miksei voisi? =D
+Lisää kommentti
Onpa kommentteja.. no joillakin aikaa ja viitseliäisyyttä tuohon.
Löysin tämän linkin kun oikeasti etsin aromipesää.. mielellään käytettynä sellaiselta joka ei sen päälle ymmärrä.
Rupeaa harmittamaan kun vuorailen tuota kylmälaukkua sanomalehden riekaleilla.. voisi olla helpompikin tapa.. aromipesä.
Hauduttelen ruispuurot ja muut puurot joiden maku on upea usean tunnin hautumisen jälkeen... pehmeä.. ei sitä voi sanoin kuvailla :)
En lainkaan pitänyt puuroista joita äitini aikanaan sähkölevyllä keitteli, raaka ruisleipä tuli enemmänkin mieleeni.
Nyt kun lykkää mukaan kiehumaan hieman mustikkaa.. nam :)
Ilmoita
liityn 7 h perheen etsintäpartioon - puurohauduttamiseen aromipesä käytettynä puurolle sopivaan hintaan etsinnässä...
1 VASTAUS:
Tänään valmistamme ruokaa hauduttamalla, vai mitä Mikko?
+Lisää kommentti
Helkkarin kätevää.

Nyt kun tunnin pesee ja pilppoo paistaa ja käristää ja laittaa sitten pataan hautumaan, niin jo huomenna kotiin tullessa on ruoka valmis!
Ilmoita
Olen saanut tietää luotettavalta taholta että seuraava Bond-leffa on: "007 ja Kultainen Aromipesä"!
Ilmoita
Aromipesäksi kutsutaan paskahuussia sen jälkeen, kun siellä on väännetty pitkän kaavan mukaan torpedot ja tuubat niin, että pöndeaux tutise ja viemeröputki venyy sekä paukkuu. Armorikkaita ja aromikkaita kesiä ja pesiä kaikille tämän ihanan keskustelun lukijoille.
Ilmoita
Aromipesä on yksi väärinymmäretyistä keksinnöistä monien joukossa. Kyllä se ihan toimiva kampe on, mutta ihmiset on liian laiskoja lukeakseen ohjeita ja osa muuten vain tyhmiä. Eipä silti, että ostaisin moista pyttyä, kun sellaisen voi tehdä itsekkin. Eipä noita enään varmaan myydäkkään.
1 VASTAUS:
Aromipesä on todella toimiva, jos sitä osaa ja ymmärtää käyttää. Sähköä säästyy hauduttamisessa ja hauduttamalla puuroista ja keitoista tulee todella hyviä. Lihakeitto ja nakkikeitto ovat vaivattomia tehdä, kun ei tarvi kuin laittaa 5 minuuttia kiehunut kaitto pesään ja antaa sen hautua ilman vieressä vahtaamista. Autotallissa voi rauhassa puuhastella ja jos haluaa ottaa aromipesä talliin mukaan ja syödä 1-3 tunnin työskentelyn jälkeen juuri silloin kun töiden parista parhaiten joutaa.
+Lisää kommentti
Hervotonta huumoria, päivän naurut, kiitos aromipesälinkittäjille :D Miltähän vuosikymmeneltä nämä mainospalat olivat?
1 VASTAUS:
Wanda'' ei taida itse omistaa aromipesää.
Jos on kerrankin aromipesää käyttänyt, ei voi olla huomaamatta sen erinomaisuutta.

Toki mikrouunissa laittaa ruoan nopeasti, mutta sitä ennen se on pitänyt tehdä valmiiksi, ruoka on ehkä eilisen tähteitä tai kaupasta valmiina ostettua. Laatu ei siis ole sama.

On myös huomioitava, että aromipesä on tarkoitettu nimenomaan hauduttamiseen!
Aamupuuro syntyy helposti ja on haudutettuna paljon paljon parempaa ja maukkaampaa kuin hellalla kiehuneena. Kattilan saa todella helposti puhtaaksi, kun ei ole palanut mitenkään pohjaan. Jopa maitoon tehty riisipuuro onnistuu hienosti palamatta pohjaan tai kiehumatta yli!
+Lisää kommentti
Riittääkö 2kk:n pesemättömyys? Vai missä ajassa tavallisesta pesästä tulee aromipesä?
Ilmoita
Voiko aromipesässä kuivata Skodan jalkatila mattoja?
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Aromipesä

kokeilin tossa yks päivä kypsentää kalapuikkoja
aromipesässä....paistoin niitä ens 2minuuttia ja
sen jälkeen heitin ne aromipesään odotin noin
puolituntia ja kun avasin niin siellä oli samat
puikot kun mitä laitoin sinne....meinaan yhtä
raakoja ne oli.....onko kuluttajaa taas kusetettu
vai teinkö jotain väärin???

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta