Suomen parhaat ruisleivät (esim. Padasjoen leipomon leipä) tehdään yksinomaan hiivatonta juurta käyttäen ja ERITTÄIN karkeista jauhoista. Tämä on ollut ratkaiseva tekijä suomalaisessa leivässä kautta aikojen. Vain näillä keinoin saadaa leipiä, jotka maistuvat erilaisilta eri pitäjissä. Ruisleivän leivonta ei ole helppoa, oikeastaan se on huippukarkeilla jauhoilla yhtä tuskaa! Tämähän on nykyleipomoille täysin mahdoton ajatus, joten on ajauduttu erittäin kauas perinteisestä, omaperäisestä ja absoluuttisen maukkaasta ruisleivästä (laitetaan vehnäjauhoja, hiivaa, perunahiutaleita yms roinaa ja viipaloidaan valmiiksi). Sen pituinen se.
Ruisleipä ei ole helppo leipä!
9
1508
Vastaukset
- Ruisfani
Siksi haenkin ruisleipäni Turun kauppahallista. Marketeista ei saa oikeaa ruisleipää, jotain ihme piraattipullia, hyi stana!
Terveisiä vaan Ylhäisten leipämyyjälle! - täti
Totta tosiaankin on, että nykyään saa hyvin harvassa kaupungissa kaupoista 100 % ruisleipää.
Isot leipomot ilmoittaa n.s. ruisleivän nimisenä leipää jossa on tuoteselosteen mukaan VAAN 16 % ruista.
Mikä ihmeen ruisleipä se muka on ?
Täällä maalaisleipomot ( pari sellaista ) tekee vielä kauppoihin ruisleipää , mutta itse kun tekee leipänsä, ainakin tietää mitä se on.
Nykyään vaan hyvin harvalla on siihen mahdollisuus ja ennenkaikkea taitoa puuttuu.
Kyllä on mahtava makunautinto kun ottaa uunin arinalta kypsän 100 % ruisleivän ja vähän jäähtyneenä laittaa päälle VOITA !- kotona leivottu
Syön itseleipomaani ruisleipää ainoastaan. Sen teen juureen ilman hiivaa.Lisään taikinaan auringonkukan- ja pellavansiemeniä,jotka antavat hyvan aromin ja ovat erittäin terveellisiä!
Paistan leipäni kiertoilmauunissa,siis sähköuunissa.Ei ole vielä eteen tullut ihmistä,joka ei olisi kehunut leivän hyvää makua! Sitä syö aivan liian paljon kerralla.
- Remontööri
Olen harrastellut ruokakokeiluja sinkkuelämän rentouttavaksi ratoksi.Ei tule kauheita vahinkoja eikä mikään räjähdä vaikka menisi vikaankin.
Kun sain käyttööni leivinuunin,kokeilin ruislimppujen tekoa ilman reseptejä muistiin kertyneiden tiedon murusten perusteella.Juurenkin käytin itse.
Ja onnistumisen ilo olikin melkoinen jo eka kerralla.Aivan oikean ruislimpun näköisiä,rakenne hyvä,rapea kuori,sisältä pehmeä ja kuohkea.
Todellakaan ei lämmin leipä tarvitse päällensä muuta kuin rasvaa.
Vain suolan määrässä oli säätämistä.
Tämä prosessi onnistuisi leipomossa varmaan tehokkaasti sarjatyönä,oletan.
Mikähän siinä nyt kiikastaa ettei kunnollista leipää koskaan päädy kauppaan asti ?- sisään-
se on raskasta leipää,kallista.
Vehnäleipään saa kohottamalla ja vatkaamalla paljon ilmaa,se on kevyttä,mutta yhtä kallista kuin ruileipä.
- Parasta ennen
Padasjoen ennen niin mainio ruisleipä on mennyt nykyisin ihan höpöksi, tekisi mieli sanoa pilalle. Ennen leivässä oli paljon parempi maku ja leipä oli pehmeämpi kuin nykyinen "näkkileipä", johon ryynit ja jyvät on liimattu kiinni pintaan. Ennen irtojauhot antoivat tuotteelle viimeisen, makoisan silauksen. On todella harmi, että 49-vuotias leipomo alkoi hörhöillä 50-vuotisjuhlansa edellä. Palatkaa nopeasti takaisin takaisin vanhaan kunnon Padasjoen ruisleipää tai alamme etsiä ruisleipää muualta!
- anne
No minä olen täysin erimieltä. Tämä uusi leipä, paistettu/leivottu karkeammasta ruisjauhosta on mahtavan hyvää. Kesä kun päättyy täytyy jälleen tyytyä muihin leipiin.
PADASJOEN "UUTTA" RUISLEIPÄÄ EI VOITA MIKÄÄN.
Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, paikallisista ja lähikylien kaupoista sitä saa: PADASJOEN LEIPOMON LEIPURIEN KIVIARINALLA PAISTAMAA RUISLEIPÄÄ!!
Rouheisella kohti 50 vuotisetappia, ja pysykää rouheisessa Vääksyn Myllyn jauhossa.
Yks mökkiläinen Anne - åbobo
Syön just nyt kyseistä leipää. Hyvää on.hyvää on naapurista myös Luopioisten kotileipomon ruisleipä.
Turkulainen ruisleipä on puoliraakaa mutta paikalliset palvovat sitä. Isäni Tammelasta ei suostunut sitä syömään vaan söi Tarmolan limppua ja mökillä forssalaista.
Huvittaa kun nämä terveysfasistit hinkuaa sitä lähiruokaa mutta sit laittaa vielä kuuman leivän päälle jotain ultrakevytbenecolia...kaatais rasvatonta maitoa.
- En tiedä
mikä arina on suurleipomoiten uunissa,mutta aina on kotonani ollut puulla lämmitettävässä uunissa arinana kivi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Sä et pääse yli, mä en pääse yli
Jäädäänkö kuinka pitkäksi aikaa kärvistelemään omissa kuplissa näihin tunteisiin vai aletaanko puskemaan jo tätä läpi. V1281488- 371401
- 671215
Hei sinä nainen
Haluan olla rehellinen – olet hämmentänyt minua todella paljon. En ota sinusta mitään selvää, ja ehkä juuri siksi huomaa541149- 69994
Mitäs te venäjän puolustajat tekisitte, jos venäjä todella hyökkäisi tänne?
Tää on se mielenkiintoinen kysymys. Tehän olette lähinnä vasemmistolaisia, eikä armeijaa ole käyty, eikä rintamalle mi255961Kelan perkeleellinen käytäntö
Kun äiti joutuu hakemaan Kelalta tukia vähien tulojen tähden, niin aina otetaan huomioon lapsen tilillä olevat rahat. Ei195948- 73911
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask napauttavat - Tällaisten ihmisten ei kannata muuttaa Italiaan: "Ei..."
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask toteuttivat oman unelmansa Italiassa. He ostivat kakkoskodin Italian Pugliasta. Lue lisää16830Miksi kaikki jauhaa KAJ:sta
Se bastulauluhan on todella huono, vanhanaikainen ja oikea junttilaulu. Oikein ällöttää, kun idiootit hehkuttaa sitä ps106818