Psykopaattinen käytös

Jaakko Paakko

Viimeisessä Tiede-lehdessä on artikkeli psykopaattisesta käyttäytymisestä. Yleensäkin näköjään halutaan rajata henkiläö ,joko psykopaatiksi tai sitten ei. Voiko kuitenkin olla henkilöitä, joilla näitä ominaisuuksia käyttäytymisessä on, mutta eivät täysin ole kaikilta ominaisuuksiltaan patologisia psykopaatteja. Itsekin tunnen muutaman tällaisen jotka ovat kivunneet häikäilemättömällä käyttäytymisellään, manipuloinnilla ja kyynärpätaktiikalla esim johtavaan asemaan, mutta eivät silti ole täysipäiväisiä psykopaatteja, koska ilmeisesti kyklenevät lämpimiinkin ihmiskontakteihin, ainakin jossain määrin. Tai -ovatko sitten todellakin kuitenkin täysiä psykopaatteja johjon mm. kuuluu tuo hyvä näyttelemisen taito?

Paakko

7

1709

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Potkulauta

      Tuo mitä kerrot tuntevasi jostakin henkilöstä on tapojensa perusteella täysi narsisti.

      Psykopaatin käytös on täysin tunnekylmää. Elämäntapa viittaa rikollisuuteen ja assosiaaliseen persoonan kehittymiseen.

      Yhtä kaikki. Molemmat ovat persoonallisuudeltaan vakavasti häiriintyneitä ja raja heidän käyttäytymistapojensa välillä on hyvin ohut.

      • Saakelin Kiltti

        on tunnusomaista tunnekylmyys.Suurin osa taitaa olla raja-tapauksia,myös yksi jonka tunsin hyvin.Monet rajatapaukset ovat jääneet vaille rakkautta ja käytös periytyy sukupolvelta toiselle.


      • Nimetön

        ..nimenomaan saata olla erittäin hyväkäytöksinen riippuen tilanteesta? Manipuloinnillaan hämää jopa lähipiiriäänkin? Eivät kaikki ole rikollisia...3%heistä on esimiestehtävissä:)


    • HeppuHej

      synnynnäisiä johtajia.

      • ritalin

        Meinasinkin tuossa jo aiemmin kirjoittaa, että "kansan tasolla" voisi melkeinpä väittää psykopaattien itse määrittelevän sen, mitä psykopatia on, joten aivan oikeassa elämässä hyvin harva pystyy tunnistamaan oikean narsistin, tai psykopaatin.

        Itseni lisäksi en ole tavannut kasvotusten ainuttakaan henkilöä, joka tuntisi narsismin piirteitä muuten kuin legendojen ja mielikuvien perusteella.

        Parhaiten narsistin tunnistaa mielestäni siitä, että jollakulla on paha olla ja joku joutuu kiusatuksi, tai jotain muuta.

        Yleinen ongelma on se, että narsisti oikeuttaa oman toimintansa, mihin kuuluu se, että kiusatun kiusaamisesta tulee velvollisuus ja jopa hyve kaikille ihmisille ympäristössä, niin etteivät he erota kiusaamistaan kiusaamiseksi.
        Myös ympäristön moraali vääristyy narsistin tunteensiirron tukemiseksi.

        Kuten tästä nyt voi jo päätelläkin, narsisti on automaattisesti sosiaalinen johtaja.

        Itselläni on assin vuoksi hyvin selkeästi rajattu kuva oikeasta ja väärästä ja siksi mielestäni ajattelen sosiaalisesta sopivuudesta ja manipuloinnin käytöstä riippumattoman moraalisesti. Eli en pidä hyvänä sitä, mitä on sopiva pitää hyvänä.
        Tällainen jyrkkä suhtautuminen moraalisuuteen ja jäykkä käyttäytyminen uhkaa selvästi narsisteja. Huomasin mm. että koulun kautta jouduttuani tekemisiin kolmen narsistista luonnehäiriötä kantavan kanssa, ottivat kaikki sieluntehtäväkseen minun mustamaalaamisen. Yhdelle näistä minusta on tullut suoranainen pakkomielle.


        Aloitukseen erillisistä piirteistä:

        Kaikilla ihmisillä on piirteitä jostain luonnehäiriöistä, mutta persoonan kokonaisuus on se, mikä ratkaisee.
        Tosin jos joltain mukavalta ihmiseltä löytyy jokin vaikkapa voimakkaasti rajatilainen piirre, voi kyse olla siitä, että hänellä on rajatila, mutta asian huomannut ei ole tunnistanut, kuin yhden piirteen.

        Toisaalta se, että joku korostaa jossain ihmisessä jotain paria piirrettä, jotka näyttävät joltain luonnehäiriöltä, voi olla myös kyse siitä, että korostaja haluaa tavoitteellisesti saada toisen näyttämään tietynlaiselta.
        Esim. rajatilainen voi läheisessä ihmissuhteessa projisoida oman persoonansa tiedostamattoman osan toiseen, niin että hän projisoi jopa projisoimisen. Tällaisissa tapauksissa on vaikea enää tietää kumpi on oikeassti rajatilainen, kun manipuloitu "uhri" tuntee niitä tunteita, joita rajatilainen tuntisi luonnostaan, "uhrin" omien tunteidensa sijaan.

        Olen tavannut pari ihmistä, jotka ovat diagnosoineet ympäristössään olevia mm. narsisteiksi jne. Mutta olen saanut huomata, että toisessa tapauksessa oli kyse rajatilaisesta, joka korosti toisissa omia luonteenpiirteitään ja siirsi täten tunteita toisiin.

        Toinen tapaus oli narsisti, joka mustamaalasi toisia diagnosoimalla heitä narsisteiksi.

        Myös tämä narsisti, jolla on minuun jonkinlainen pakkomielle, diagnosoi minut psykopaatiksi. Hän ei tunne psykologiaa, eikä häiriöiden piirteitä lainkaan, mutta markkinoi mielensä mukaisia minussa olevia piirteitä väärinkäsitettyinä ja pahaksi maalattuina, väittäen näitä psykopaattisiksi.
        Muutenkin pyrkii jatkuvasti olemaan äänessä ja vääristelemään tekemisiäni ja motiiveitani saadakseen muut minua vastaan.

        Merkittävää narsistissa on se, että kun joku on narsistin etuja vastaan, hän saa asian näyttämään siltä, kuin se olisi koko yhteisön etua vastaan. Näin narsisti saa yleisen tuen puolelleen.

        Nietzschen kritiikki kristinuskoa kohtaan on hyvä esimerkki siitä, kuinka yleinen moraali vääristyy noudattelemaan narsistien etuja, tässä kohtaa kristinuskon nimellä.


    • Annukka Tytti

      Niinhän se voi olla että kaikilla terveilläkin ihmisillä on piirteitä joistakin sairauksista ja oireyhtymistä, ja ihmeellisempää olisi jos kaikki toimisi niin kuin pitääkin.
      En ymmärrä kuitenkaan ritalinin kritiikkiä kristinuskoa vastaan. Raamatussahan sanotaan että meidän pitäisi kohdella muita niin kuin tahtoisimme itseämme kohdeltavan. Millä tavalla tämä ajaa narsistien etuja? Tahtoisivatko he itsekin joutua alistetuiksi ja piinatuiksi? En oikein sulata...

    • pettynytenkeli

      Tapasin erään mieshenkilön...hän ei kertonut minulle mitään elämästään mutta minäpä menin kertomaan omasta elämästäni..joka nyt harmittaa.
      Tämä tyyppi alkoi ihmettelemään että on minussa jotain oltava koska insinöörillekin kelpasin./ ex: ni insinööri.
      Sitten tyyppi alkoi ihmettelemään miten minulla on sentään ystäviä???!!
      Samaten hän hoki kuinka yritän olla vielä tyylikäskin..
      Ja muistutti kuinka simpsakassa kunnossa olin kun hän näki minut ensimmäisen kerran jne.
      Ja nyt oli liikaa minulle se kun hän otti numerotiedustelusta lapseni numeron selville....soitti hänelle ennen joulua...ja pyysi kertomaan minulle terveiset.
      Ja valitti lapselleni kuinka ilkeä ihminen minä olen. Ja kuinka en suostu antamaan hänelle Seksiä!!!!!!!
      Voi h****tti.
      Mitä ajattelette tästä tyypistä. Ihan oikeesti??!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5429
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3355
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1873
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1855
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1695
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1327
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      21
      1295
    Aihe