Poro on parasta

Nimetön

On olemassa monia hyviä ruokia, tekijästähän se on kiinni.
Haluan kuitenkin mainostaa poroa, joka on sekä huikean maukasta ja sen lisäksi rasvakoostumukseltaa terveellistä.
Saatavuus on ongelma Etelä-Suomessa vaikka siihenkin näkyy olevan tulossa parannusta nettikaupan myötä. Googlesta löytyy toimittajia.

Kokeilkaapa joulupöydässä poroa sian tilalla ja luultavasti ihastutte.

7

2037

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Raipe

      Tein tänään pitkästä aikaa kunnon perinteistä poronkäristystä. Mahtavaa.

    • Oikeassa olet mainoksessasi - poro on paras kotimainen lihamme. On vain onnetonta, että taitomme sen valmistukseksi rajoittuu usein vain käryn tekoon ja että lihaa on tarjolla kaupassa lähes aina vain pakkasessa.

      Kokeilkaapa joskus poron filettä - pieni, mutta ah! niin uljas maku. Vetää moninkertaisesti vertoja parhaalle karitsanlihalle ja huutaa hyvää punaviiniä kaverikseen. Ah, onnea, että meiltä löytyy moinen eväs!

      • Porohullu

        Poronvalmistus on helppoa:

        1.) Paistin päälle rasvaa (mieluiten poron rasvaa, mutta sikakin käy) ja uuniin vaikkapa pussissa. Saa samalla erinomaisen paistinliemikastikkeen.
        ------
        2.) Poron ns. pikkuluita pataan ja uuniin kypsymään. Pippureita hiukan sekaan ja liraus vettä joukkoon.

        Molempien kanssa puikuloista tehtyä pottumuusia, puolukkahilloa ja ehkä porkkanaraastetta.

        3.) Luisista poronlihoista saa loistavan keiton ja siihenkin mausteeksi riittä suola ja muutama pippuri.
        ---------
        Siis mahdottoman helppo valmistaa. Poronliha ei menetä makuaan pakastettuna ja säilyy rasvarakenteensa takia parikin vuotta täysin hyvänä pakkasessa. Jos kuitenkin ostaa vain esim puoli poroa, se tulee aika helposti syödyksi muutamassa hetkessä.

        Nauttikaa tästäkin herkusta.


      • purkissakin

        Tölkkiporoa on saatavissa.

        Mutta onko kokonaista poroa, siis poronpaistia myynnissä? Valmistetaanko poroa koskaan paistina?


    • ex-petteri

      Saatavuus ei ole ongelma etelä-suomessa.
      Tilaa suoraan poromiehiltä jotka myös osaavat riiputtaa ja paloitella "ammattimaisesti".
      Lentorahti ei paljoa etelään maksa jos ottaa kimpana esim. kokoporon.

      • pohtsu

        Poronlihan lähettäminen täältä pohjois.Suomesta sinne etelään on se vaikeimmaksi koettu tapahtuma. Siksi olen kikannut etelänystävilleni helpon ja luotettavan konstin saada tarkastettua hyvää poronlihaan:
        Rovaniemeltä saa poronlihaa tasan sellaisina paloina kun itse haluat. Ja sieltä kuljetukset eteläänpäin ovat huomattavasti helpommat ja nopeammat kun täältä pohjoisesta.
        Eli siellä Lapin Liha Oy puh 016-3403440


      • no se pohtsu taasen
        pohtsu kirjoitti:

        Poronlihan lähettäminen täältä pohjois.Suomesta sinne etelään on se vaikeimmaksi koettu tapahtuma. Siksi olen kikannut etelänystävilleni helpon ja luotettavan konstin saada tarkastettua hyvää poronlihaan:
        Rovaniemeltä saa poronlihaa tasan sellaisina paloina kun itse haluat. Ja sieltä kuljetukset eteläänpäin ovat huomattavasti helpommat ja nopeammat kun täältä pohjoisesta.
        Eli siellä Lapin Liha Oy puh 016-3403440

        Erikoisen mureaa ja maukasta poroa saat seuraavasti: Sahaa esim lavoista ja paisteista ns. kontinpää, eli se jalkaan päin menevä luu poikki lihan puolelta siten että mukaan jää yläpäästä noin kämmenen levyinen lihaosa luuhun. Itse valmistamisessa edellytetään että sinulla on käytettävissä varaava uuni (esim vuolukiviuuni). Lämmitä uuni normaalisti ja sulje pelti. Laita näitä poronpotkan yläpäitä rautapataan siten että ne ovat pystyasennossa. Laita padan pohjalle reilu desi vettä, johon olet liottanut yhden lihaliemikuution. Ripottele lihaosien päälle hyppyselliset merisuolaa. Sulje kansi ja aseta pata n. 12 tunniksi (eli yön yli) uuniin. Vaslmista puikulaperunoista perunamuusi ja nauti näiden haudutettujen lihojen kanssa. Yksi luuliha/ syöjä on ihan riittävää. Kastiketta, eli sitä lientä ei suurusteta. Lautaselle tulevia lisukkeita voi kukin tietysti lisätä miten haluaa, mutta pataan älä laita muita aineita. Uskomaton maku ja uskomattoman mureaa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      64
      3315
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      43
      3137
    3. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      43
      2518
    4. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      115
      2468
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1933
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1830
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1626
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      85
      1445
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1310
    10. Lähtikö korvat

      puhtaaksi vaikusta?
      Tuusniemi
      82
      1169
    Aihe