millainen juustotarjotin

joonia

Illanistujaisiin mietimme jälkiruuaksi tai iltapalaksi juustotarjotinta - millaiset juustot olisi oiva yhdistelmä? Entä määrät - 20 hlöä? Ja mitä muuta juustojen kanssa kuin suolakeksejä?

5

9713

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uskaltaako vastata

      Kun aina tulee kentältä (rumia sanoja vastineeksi)
      Mutta mielestäni muutama juusto, voimakas (musta emmental) miedompi, ehkä luostari."Juustotiski on laaja, sovella omia mieltymyksiäsi" Pari erilaista homejuustoa,Valkohome brie sekä sinihome perinteinen aura. Yrttituorejuustoa ja vaikkapa valkosipulituore/tai ja pippurituorejuusto.
      Lisänä viinirypäleitä, piparkakkuja,eril. suola/maustekeksejä. Hyviä viinejä,kynttilöitä
      (määrät,per. henk. en valitettavasti uskalla sanoa.)

    • rotissööri

      juustotarjotin on maailman hienoinmpien ravintoloiden ylpeyden aihe ja gastronomiaa parhaimmillaan. Juustotarjottimen suunnittelussa on hyvä malttaa mielensä. Valtava määrä erilaisia juustoja, joista suurin osa jää syömättä, ei ole ihanteeellinen ratkaisu edes haluttaessa tehdä vaikutus mukanaolijoihin. Tyylilä ja maulla valittu tasapainoinen tarjotin jää mieleen paljon paremmin. Aterian jälkeen juustoa voi laskea kuluvan kaikkiaan 50 ... 100 grammaa henkeä kohden, kun taas pelkkään juustotarjottimeen perustuvaan illanviettoon voi varata 150 ... 200 grammaa henkeä kohden. Laajakin juustotarjotin pitäisi rajoittaa 3 ... 6 lajiin ensiluokkaista erilaista juustoa.


      Ruma juusto on paras juusto, haiseva herkullisin.

      Varaa riittävän iso puupohjainen tarjotin, ellet sellaista omista, käy puutavaraliikkeessä ja ota sieltä vanerinpala, joskus niitä saa jätekasasta ilmaiseksi. Jokaiselle juustolle tulisi olla oma leikkuuveitsi ja pienehkö veitsi kunkin ruokailijan lautaselle.

      Seuraavasta Grand listasta voi karsia pois tarpeettomat

      RANSKALAIST KLASSIKOT
      Roquefort (aura)

      SVETISILÄISITTÄIN
      Emmental tai Appenzeller

      ITALIA
      Gorgonzola, Parmigiano Reggiano

      SININEN MAAOTTELU
      Ruquefort, stilton, gorgonzola

      PORTUGALI
      Serra da Estrela

      LUOSTARIN TAPAAN
      Chimay

      HULLUNA VUOHIIN
      Crottin de Chavignol, Waldemar, Tomme de Chévre

      MUITA
      ski-queen ja paketti erilaisia sulatejuustoja

      Viiniksi monet suosittelevat portviiniä ja Sinebryhoffihin panimo tietenkin portteriolutta.

      Muita hyviä viinejä ovat Beaujolais tai keskitäyteläinen punkku tai tai keskitäyteläinen valkkari, vaikkapa chardonnay. Joillekin saattaa maistua saksalainen makea valkkkari, esim. Moselin spätlese-riesling. Viininä voi myös tarjota samaa viiniä kuin on ollut pääaterialla.

      Tarjottimelle voi myös pistää viinirypäleitä, oliiveja, paprikalohkoja, hillosipuleita, tölkistä kokonaisia herkkusieniä, hapankorppuja tai vielä parempi: väinämöisen palttoonnappeja, sekä patonginpaloja; lämmitä niitä uunissa viitisen minuuttia, jolloin samalla hieman kovettuvat. Mikäli vieraiden joukkoon tulee henkiöitä, jotka eivät voi sietää juustoja, voi heitä varten varata kalkkunaleikkeitä.Sormin nyrkissä rypistetty salaatinlehti myös keventää syömistä.

      Joskus olen myös pannut juustotarjottimelle dippikastiketta (kermaviiliä ja pulveria perunalastujen vierestä kaupoissa). SIlloin tarvitaan myös pieniä haarukoita.

      Sinihomejuusto (aura) on varsin suolainen ja siten todellinen haaste punkulle. Homeen antama runsas maku, rasva ja kypsymisessä syntyvä hapokkuus vaativat viiniltä paljon; siksipä sen kanssa suosittelisin makeaa, jaloaromista valkkaria,vaikkapa Gewurztraminer. Alko-nimisen osakeyhtiön vähittäismyymälöissä on henkilökuntaa, jotka ovat käyneet kursseja juuston ja viinin liittoon kuuluvassa tematiikassa, joten heidän asiantuntemustaan kannattaa käyttää rohkeasti hyväksi. Olen yleensä havainnut, että jos Alkon vähittäismyymälässä esität kysymyksen:"Sopiiko tämä viini siihen ja siihen", saan vastaukseksi, että sopii mainiosti. Siksi kysymyksen tulee olla ilman johdattelua.

      Lisää tietoa voi urkkia vaikkapa sivuilta

      www.valio.fi

      www.ingman.fi

      Kerropa sitten kuinka illanistujaiset onnistuivat, mitä juustoa meni eniten ja mikä viini sai suosionosoituksia. Rakentava kritiikki on aina paras kehittäjä. Minulle vain tulee nyt pelkotiloja, että joku irvileuka seuraavaksi laukaisee: miten toi Rotissööri aina antaa idioottimaisia neuvoja, mutta olen täsä yrittänyt parastani sekä kaivanut esiin muistiinpanoni Ranskanssa, Camembertin kylässä käydystä keittiömestareille tarkoitetusta juustontarjoilun kurssista v. 2003.

      • joonia

        Kiitos ihanat ihmiset - pelastitte kiireisen viikkoni antamalla oivia ohjeita kuten "less is more" eli ei liikaa juustoja ja uusia oheistarjottavia joita kokeilemme varmasti.Uskomattoman avuliaita tuntemattomia! Ja unohtakaa ne mahdolliset irvileuat ja pelkotilat - karavaani kulkee ja koirat haukkuu... Kiitos ja mukavaa viikkoa!


      • lehti pursuaa juustoja

        ja mainoita yhdistelmiä.
        http://www.alko.fi/etiketti
        http://62.200.192.220/reseptiarkisto/jalkiruoat/&expand=5
        http://62.200.192.220/reseptiarkisto/uusimmat/&expand=1
        http://www.alko.fi/ruokasymbolit/fi/rjk_u/reseptit
        http://viiniweb.net/keskustelu.php?select_subject=1&select_thread=57&page=7
        http://www.yhteishyva.fi/ruokamaailma/vihjeet_ja_oppaat/ruoka_ja_ravitsemus/raaka-aineet/fi_FI/juustotarjotin/
        http://www.nicehouse.fi/keittio/tietotai/juusto2.htm
        Eiköhän tästä jo lohkea.


      • rotissööri
        joonia kirjoitti:

        Kiitos ihanat ihmiset - pelastitte kiireisen viikkoni antamalla oivia ohjeita kuten "less is more" eli ei liikaa juustoja ja uusia oheistarjottavia joita kokeilemme varmasti.Uskomattoman avuliaita tuntemattomia! Ja unohtakaa ne mahdolliset irvileuat ja pelkotilat - karavaani kulkee ja koirat haukkuu... Kiitos ja mukavaa viikkoa!

        tulipa vielä mieleeni, että kainuulainen uunijuusto lämmitettynä mikrossa voisi myös kuulua tarjottimelle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      64
      3225
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      43
      3087
    3. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      42
      2447
    4. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      99
      2180
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1903
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1800
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1616
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      85
      1405
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1290
    10. Lähtikö korvat

      puhtaaksi vaikusta?
      Tuusniemi
      81
      1132
    Aihe